P. 1
Informatika - skripte KONACNO

Informatika - skripte KONACNO

Ratings:
(0)
|Views: 229|Likes:
Published by Jovanovic Stefan

More info:

Published by: Jovanovic Stefan on May 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/16/2014

pdf

text

original

TRENDOVI Informacione tehnologije: elementi I vestine za cuvanje stvaranje I prenosenje informacija. Najvaznija komponenta IT su racunari.

Opsti trendovi su: Odnos trosak/performance: prednost racunara u odnosu na ljudsku snagu (kompjuter ce za 10g kostati isto, a imace mnogo vecu snagu, dok ce radna snaga poskupeti za duplo) Objektivno – orjentisano okruzenje: novi nacini programiranja I koriscenja racunara kako bi se znatno smanjili troskovi izgradnje I odrzavanja inform.sistema Menadzment dokumenata Mrezno racunovodstvo: omogucava korisnicima da dodju do drugih korisnika I pristupe bazama podataka bilo gde u organizaciji Mobilna trgovina: E-trgovina preko bezicnih aparata Internet: brz rast internet korisnika Intranet: unutar organizacije se sve vise koristi Ekstranet Korporativni portal: odnosi se na WEB stranu firme kao ulaz za korporativne portale, informacije itd. Mrezno preduzece: koje omogucava kontakte sa svim entitetima sa kojima firma posluje Opticke mreze: telekomunikacione mreze velikog kapaciteta koje se koriste kod interneta, videa….

MIKROPROCESOR (Central Processing Unit) Mikroprocesor je cip koji upravlja radom mikroracunara. On dobija instrukcije od RAM memorije, obradjuje podatke I vraca ih nazad kako bi se mogli prikazati ili uskladistiti. CPU se sastoji iz: Aritmeticko-logicke jedinice: matematicke I logicke operacije potrebne za obradu podataka. Kako ALU moze obavljati samo jednu operaciju u jedno vreme, on koristi tzv. registre, a rezultati tih operacija su privremeno smesteni u akumulatoru Upravljaca jedinica: nadgleda I upravlja radom svih pojednicnih delova racunara, samim tim I samim racunarom. Tokom obrade podaci se prenose iz jednog dela sistema u drugi I upravljacka jedinica upravlja-kordinira tom obradom.

Mikroprocesori se izrazavaju u bitima I to 4,8,16,32 I 64 bita, gde se manji koriste kod jednostavnih kalkulatora, a ovi poslednji npr.64bita kod PC Pentium racunara.

RAM MEMORIJA (Random Access Memory)

RAM omogucava izvrsenje programa ili trenutno skladistenje rezultata rada programa. Da bi program mogao da se izvrsi, on se iz stalne memorije (hard disk) kopira u radnu memoriju. Sadrzaj RAM-a se moze menjati, sto znaci da se podaci mogu upisivati I brisati. RAM memorija sadrzi: operativni system, aplikativni program…. Kriterijumi za kvalitet RAM-a su: kapacitet, brzina pristupa, nacin pakovanja, proizvodjac. ROM MEMORIJA (Read Only Memory) ROM omogucava citanje iskljucivo fabricki upisanih podataka, pri cemu se podaci ne mogu menjati tj. promene sadrzaja nisu moguce. ROM sadrzi deo operativnog sistema koji se naziva BIOS, program za ukljucivanje I startovanje sistema (Start Up), program za testiranje svih komponenti pri ukljucivanju….

HARD DISK Hard disk je glavn uredjaj za cuvanje podataka. Nalazi se u zatvorenom kucistu I omogucava veliki “kapaciteti” unosa podataka. Hard disk se sastoji od vise diskova pricvrscenih na jednu osovinu I zapis podataka se vrsi sa obe strane diska. Osnovni pramatri kvaliteta su: kapacitet, vreme pristupa podacima, brzina obrtaja, disk ploca, pouzdanost, otpornost, proizvodjac I cena, Kapacitet se izrazava u gigabajtima.

OPTICKI CITACI

Opticki citaci su ulazne jedinice koje pisane I stampane podatke konvertuju u podatke koje prepoznaje racunar. Tri vrste: za ocitavanje markiranih polja – prepoznaju prisustvo ili izostanak odredjene oznake. Npr. Loto listici za ocitavanje stampanih ili kucanih karaktera – skeniraju tekst kao graficki prikaz koje se zatim dekodira I ponovo pretvara u tekst na racunaru za ocitavanje linijskog koda – bar kod citaci, prepoznaju linije I razmake izmedju linija I to pretvara u numericke podatke MONITOR Monitor je uredjaj koji prikazuje slike koji se u racunarski sistem povezuje preko graficke karte Ekran monitora cine sistem malih tacaka koji se nazivaju pikseli. Faktori kvaliteta su: velicina ekrana (koja se odredjuje duzinom dijegonale I izrazava se u incima), rezolucija slike (odredjuje se brojem piksela rasporedjenih po duzini I sirini), minimalna velicina piksela, vertikalna (broj koliko puta u sekundi se iscrta slika na ekranu, izrazena u Hz) I horizontalna frekvencija (brzina kojom se iscrtavaju linije ili redovi piksela, izrazena u KHz). Postoje dve vrste monitora: CRT I TFT. STAMPACI Stampaci predstavljaju izlazne uredjaje koji rezultate obrade iscrtavaju na papiru. Podela stampaca je na: Matricne – koji su najednostavniji I najjeftiniji stampaci, Rade po principu udaranja iglica preko osencene trake. Nedostaci su im velika buka, mala brzina rada I nekvalitetan otisak. Najcesce se koriste u svrhe knjigovodstva ili kao kasa blok stampaci. Ink Jet – slican rad kao I matricni. Na glavi stampaca se nalaze male rupice kroz koje se na papir ubrizgava mastilo. Postoje crno beli I kolor stampaci. Lasersi – ispisivanje znakova se vrsi u poluprovodnickom bubnju. Nedostaci su visoka cena, a prednosti velika brzina rada I kvalitet stampanog otiska.

-

APLIKATIVNI SOFTVER

Programski softveri: alta za resavanje zadataka pomocu kojeg se izradjuje aplikativni softver. vrsi kontrolu rada racunara I predstavlja sponu izmedju korisnika I racunara Usluzni programi: omogucavaju korisniku upravljnje I kontrolu lokacija podataka I hardverskih komponenti. C++. Npr.Aplikativni softver pomaze pri obavljanju poslova koje koristik zeli da obavi uz pomoc racunara. rad sa bazama podataka. Oni povezuju hardverske komponente sa racunarom. Java itd. finansije itd. To su programi za obradu teksta. Za pisaje programa mora se korisiti neki od programskij jezika Visual Basic. racunovodstvo. Horizontalni – koriste se za generalne poslove koji postoje u svim preduzecima.za knjigovodstvo. evidencije o zalihama itd.vodjenje projekta. kopiranje podataka sa jednog diska na drugi. stite kompjutere od virusa itd. SISTEMSKI SOFTVER Sistemski softveri su programi koji upravljaju racunarskim sistemom: Operativni sistem: sluzi za pokretanje I rad racunara. Drajeveri: softver pomocu kojeg se kontrolisu periferne jednici racunara. - - PROGRAMSKI JEZICI . Aplikativni softverski paketi su: Vertikalni – pomazu korisnicima u razlicitim segmentima industrije. evidenciju ili obracune plata itd. za prezentaciju. kao I pripremanje diska za uzimanje podata. Npr. Za svaku posebnu namenu mora postojati jedan aplikativni softver.

klase I nasledstvo. a ne kako. takodje nisu prenosivi. Programi moraju biti napisani u binarnom kodu koji je specifican za svaki racunar. Objekti razmenjuju podatke koji sadrze instrukcije za menjanje atributa objekata. Objektivno-orijentisani jezici: omogucavaju pravljenje programa koji povezuje podatke I njihove operacije u zajednicke structure (objekti). jer su pisani za svaki racunar posebno Proceduralni: jezici trece generacije koji su nezavisni od hardvera. Generatori izvestaja (omogucavaju korisniku da oblikuje izvestaj bez upustanja u detalje) I Generatori aplikacija (omogucavaju stvaranje aplikadija koje se mogu sastojati iz vise programa). Programski jezici cetvrte generacije: njima se secificira sta je potrebno uraditi. Pascal. Fortran itd. programer je morao dobro poznavati hardver da bi koristio ovaj jezik. Asemblerski: programi niskog nivoa. Mane ovih jezika su: manje efikasni u brzini obrade I velicine kapaciteta memorije.Podela programskih jezika na: - Masinski: prva generacija programskih jezika. sto je olaksalo programeru u odnosu na masinske jezike. - - - - SISTEMI ZA UPRAVLJANJE BAZOM PODATAKA . Isto kao I kod masinskih. Programiranje ovim jezikom je zasnova na tri koncepta: objekti. Programi su se pisali u simbolickom kodu.pruzaju manje mogucnosti programeru da iskoristi ono sto hardver pruza. te ovi programi nisu bili prenosivi na druge racunare. Dele se u tri kategorije: Upitni jezici (omogucavaju korisnicima pristup bazama podataka. manje su fleksibilni tj. a narocito procesora. Programiranje ovim jezikom je bilo podlozno greskama I programeri su morali znati sve o funkcionisanju hardvera. Neki od ovih jezika su Basic. te ih nije bilo potredno reprogramirati za druge racunare. Ali. Mogucnost pravljenja gresaka je mala.

Zbog toga je kreatoru baze podataka neophodna pomoc korisnica pri samoj izdradi baze. Red je skup povezanih polja koja sadrze podatke o necemu. jedinstveno komuniciranje sa bazom preko SQL upitnog jezika. Podaci u DBMS se definisu tipom podataka koji mogu biti numericki (celobrojni. koji na zahtev aplikativnih programa vrsi manipulaciju podacima. posebno se trazi velika peciznost u prezentovanju podataka potrebnih korisnicima. Formiranje baze podataka je komplikovan zadatak. logicku I fizicku nezavisnost programa od podataka. alfabetska I alfanumericka. brisanje I dodavanje redova. trazenje konkretnog reda I pretrazivanje baze. kolona I tabela). Kolona se definise nazivom I u njoj postoji samo jedna vrsta podatka. realni I logicki). Tabela se sastoji od kolona I redova medjusobno povezanih.. Posto razliciti korisnici razlicito koriste nazive za podatke iste vrste. razliciti korisnici ih razlicito shvataju. SQL je dizajniran tako da ga mogu koristiti korisnici bez tehnickog znjanja (sta. Iako su podaci zajednicki vecem broju korisnika. znakovi I strukturirani (polja. INFORMACIONI PODSISTEM MARKETINGA .Baza podataka je skup podataka iste vrste koji sluze korisnicima za njihove potrebe. koji moze biti automatizovan. Polje je najmanja I osnovna jedinica koja moze biti numericka. Rad sa DBMS treba da omoguci: menjanje postojecih podataka. SQL upitni jezik omogucava korisnicima da mogu ad hoc formulisati I postavljati pitanja I da brzo dobiju odgovor. Sistem za upravljanje bazom podataka (Data Base Management Sistem – DBMS) je softverski sistem za cuvanje I pretrazivanje podataka. a ne kako treba uraditi). pri automatizaciji. red. DBMS omogucava svim korisnicima koriscenje zajednickih podataka. skladistenje podataka.

omogucavaju da se troskovi svedu na minimum I upravljanje projektima Automatizacija projektovanja I proizvodnje – za smanjenje vremena potrebnog za projektovanje I to: projektovanje pomocu racunara (sistem koji omogucava da se industrijski crtezi prikazu na ekranu I da se na njima radi). boljeg nastupa na trzistu. kupovini. dugovanjima. obrade. banka metoda obrade (programi kojima se podaci mogu obradjivati). inzenjering pomocu racunara (analiza modela da bi se utvrdilo da li ce raditi kako je planirano). izdavanje radnih naloga I zahteva za nabavku. Sistem analitickog marketinga – sluzi kao podrska u odlucivanju u marketingu I sastoji se od: banke podataka (organizovana kolekcija internih I externih podataka koji su medjusobno logicki povezani).konkurentima (nadgledanju I pracenju rada). Aplikacije marketinga cine: Sistem internih izvestaja – koristi unutrasnje podatke poslovnog sistema koji je povezan sa racunovodstvenim bazama podataka I koji sadrzi informacije o tekucoj prodaji. cuvanja podataka o uslovima na trzistu koji deluju na poslovanje: konkurenciji. boljeg upoznavanja partnera I korigovanjem proizvoda prema njihovim potrebama. troskovima. planiranje materijalnih zahteva sa ostalim funkcionalnim oblastima. Aplikacije ovog podsistema su: Upravljanje unutrasnjom logistikom I materijalom – obuhvata aktivnosti pri porucivanju. ulaznoj logistici I otpremnoj logistici. ponudama. kao I upravljanje procesom proizvodnje. Primer: godisnji izvestaji o poslovanju firmi Sistem marketing istrazivanja – process prikupljanja. zalihama.Informacioni podsistem marketinga treba da podrzi procese istrazivanja I analize trzista kako bi se obezbedili podaci za strategiju razvoja. Sistem marketing obavestavanja – obezbedjuje externe informacije o promenama u poslovnom okruzenju tj. banka modela (skup modela koji sluze kao pomoc marketingu u odlucivanju) I komunikacione veze (veza izmedju korisnika I sistema koji podrazumeva mogucnost usvajanja zahteva korisnika I definisanje jasnog sistema izvestavanja) - - - INFORMACIONI PODSISTEM PROIZVODNJE Informacioni podsistem proizvodnje podrzava procese upravljanja proizvodnjom I to planiranje materijala I kapaciteta. cenama I uslovima prodaje itd. nabavci itd. kao I stanje zaliha koje imaju Planiranje proizvodnje I poslovnih operacija – sadrzi softvere koji olaksavaju plan nabavke. - - . potrosacima.

INFORMACIONI PODSISTEM FINANSIJA I RACUNOVODSTVA Informacioni podsistem finans. upravljanje I raspodelu resursa. obuka zaposlenih uz pomoc racunara Planiranje I upravljanje ljudskim resursima – planiranje osoblja.i racunovodstva obuhvata process vodjenja finansija. vodjenje kadrovskih. upravljanje dohocima… SOFTVER ZA LICNU PRODUKTIVNOST Softver za licnu produktivnost sluzi korisniku da lakes I efikasnije izvrsava poslove. premestaj ili otpustanje). spisak radnih mesta (baza podataka radnih mesta). pravih poslova (prikaz zaposlenih.sistem zasnovan na WEB-u koji omogucava proizvodjacima da modifikuju proizvod sa bilo kog mesta) Racunarski integrisana proizvodnja – sluzi za pojednostavljivanje svih proizvodnih tehnologija I postupaka. Aplikacije ovog podsistema su: Finansijsko planiranje I predvidjanje budzeta – obuhvata znanje o raspolozivosti I ceni novca. kontrola I upravljanje novcanim sredstvima. pravnih I opsith poslova u vezi sa politikom kadrova. projektovanja pomocu hardvera I softvera.proizvodnja pomocu racunara (postupci preko racunara koji olaksavaju u radu sa proizvodnim postrojenjima) I saradnicka proizvodnja (distrib. opis poslova itd) Aplikacije ovog podsistema su: Zaposljavanje – process u vezi zaposljavanja I to: preko Web-a. za tumacenje I analizu finansijskih podataka Kontrola I revizija – za budzetsku kontrolu. analizu rentabilnosti I kontrola cena INFORMACIONI PODSISTEM UPRAVLJANJA KADROVIMA Informacioni podsistem upravlanja kadrovima podrzava process upravljanja kadrovima. racunovodstva I to prikupljanje. pregovaranju radnika I uprave. komunikaciju. kao I integracija I koordinaciji svih aspekata proizvodnje. izbor sluzbenika (proces testiranja I ocenjivanja) Pracenja zaposlenih – ocenjivanje rada zaposlenih (nagradjivanje. Omogucava laksu organizaciju I analizu podataka. izradjivanje modela podrske pri odlucivanju za planiranje prihoda. - - - . raspored neradnih dana. prezentacije. predvidjanje budzeta za nabavke I rasporedjivanje sredstava organizacije Upravaljanje finansijskim transakcijama – softver koji prikuplja neobradjene podatke neophodne za transakcioni racunovodstveni I finansijski sistem Upravljanje investicijama – za pristup finansijskim I ekonomskim izvestajima. vodjenje rasporede sastanaka I za svaki od navedenih postoji posebna softverska aplikacija. reviziju.

liste.000 km od zemlje I imaju nepromenljiv polozaj u odnosu na zemlju.orbiti – nalaze se blizu zemlje I smanjuju ili eleminisu kasnjenje signala - . pristup internetu. I preko plasticni omotac. ali je skuplji I tezi za postavljanje Fiber-opticki kabl – veliki broj tankih staklenih niti I umesto elektricnog koristi svetlosni signal za prenos informacija. organizovanje podataka (beleske. lak za postavljanje. zbog cega je za prenos neophodna opticka vidljivost izmedju predajnika I prijemnika.000km od zemlje I moraju biti jaci od prethodnih o Sateliti u niskoj zem.orbiti – 10. a nedostaci visoka cena I tezina postavljanja BEZICNI MEDIJUMI - - - Mikrotalasni sistemi – koriste mikrotalase koji putuju duz povrsine zemlje. Tri oblika: o Sateliti u geostacionarnoj zemaljskoj orbiti – udaljeni preko 35. manje je osetljiv na elektricne smetnje.za organizaciju I laksu manipulaciju podacima iz baze. Osetljiv je na smetnje u vidu snezne oluje ili jake kise Satelitski prenos – prenos sa jedne zemaljske stanice preko satelita ka drugoj zemaljskoj stanici. Odlike : jeftin. Korisnik kreira I odrzava bazu. Broj im je ogranicen I ima ih 150 o Sateliti u srednjoj zem. upotreba sistema za sifrovanje I visoka cena lansiranja. tabele) Komunikacioni softver – za povezivanje sa partnerima (slanje e-maila. Prednost im je sirina opsega I dometa. dobija informacije I kreira izvestaje Softver za obradu teksta – za kreiranje. a nedostaci: lako se prisluskuje I podlozan smetnjama Koaksalni kabl – izolovano bakarno jezgro sa punom ili pletenom presvlakom. premoscavaju se nedostaci u odnosu na mikrotalasni prenos. editovanje I stampanje dokumenta (Word) Softver za pravljenje prezentacija – za pripremu I prikazivanje prezentacije ili predavanja za veci broj ljudi Softver za upravljanje – za evidenciju. prenosi vise podataka. Zahteva se opticka vidljivost. U odnosu na uporednu paricu. transfer datoteka izmedju razlicitih racunara.- Sisem za upravljanje bazom podataka . kapacitet I bezbednost. video konferenciji itd) ZICNI MEDIJUMI - - Uporedna parica – par bakarnih zica I najrasprostranjeniji je vid komunikacionog povezivanja (telefonske instalacije). Odlike su mu velika brzina prenosa. ali zbog velike oblasti koju pokriva. a nedostaci kasnjenje signala.

SERVERSKE MREZE Serverske mreze rade po principu povezanosti racunara klijenata sa serverom koji pruza podrsku racunarima klijentima I gde oni veci deo posla obavljaju sami.radio. kod mulitimedijalnih prenosa Multipleksiranje – vise signala se prenosi istovremeno - - - MREZE RACUNARA ISTOG PRIORITETA Kod mreza racunara istog prioriteta ne postoji glavni najaci racunar tj. Ovde svaki racunar odredjuje koje ce svoje resurse da deli sa ostalim racunarima u mrezi. Kod ove mreze ne mora postojati velika bezbednost I kada organizacija. Ova mreza se koristi najcesce kada postoji mala grupa korisnika. a stop bit kada se zavrsava prenos) I sinhroni (slanje grupe znakova kao kontinualni niz bitova uz sinhronizaciju predajnika I prijemnika kako bi se izbegao gubitak ili dobitak bitova) Tacnost podataka – na osnovu bitova parnosti se moze ustanoviti da li su bitovi preneseni potpuno ili su neki ispusteni u prenosu (zbog razlicitih uticaja kao sto su vremenske nepogode itd) Kompresija signala – npr. Prednost su laka instalacija I niska cena. tv). ali u razlicito vreme) I dupleksan (prenos u oba smera istovremeno.a samim tim I mreza moze porasti do odredjenih granica. a nedostatak je mogucnost prisluskivanja KARAKTERISTIKE KOMUNIKACIONIH MEDIJUMA Brzina prenosa – kapacitet prenosnog kanala koji se izrazava u bitima/sekundi Smer prenosa – simpleksan (prenos u jednom smeru. pr. poludupleksan (prenos u oba smera. vec su svi racunari I serveri pojedinacno svaki od njih. server. . kada racunari dele resurse ali im nije potreban server. pr.- Radio prenos – koristi radio talase (racunar I periferni uredjaji).telefon) Nacin prenosa – asinhroni (emituje I prima samo jedan alfanumericki znak po principu da start bit daje znak kada pocinje.

radne stanice koji pristupaju mreznim resursima preko servera Komunikaciona oprema: kablovi. lako dodavanje novih radnih jedinica. server aplikacija. razdelne kutije. koriscenje malo kablova. Ovo povezivanje zahteva dosta kabla. server e-poste. server za caskanje. - Prednosti serverske mreze su: zajednicko koriscenje. Pod serverima podrazumevamo sledece: server datoteka. server za stampanje.Racunar klijent poziva podatke u svoju radnu memoriju. lako prosirivanje na glavni vod. klijenti mogu nastaviti samostalno sa radom. TOPOLOGIJA PRSTEN Prsten je umrezavanje racunara kruzno gde signal putuje kruzno u jednom smeru kroz svaki racunar. skretnice. TOPOLOGIJA MAGISTRALA Magistrala je najjednostavniji nacin umrezavanja racunara. Sastoji se od kabla – stablo na koje su povezuju racunari pravolinijski. otpornost na greske. Na rad mreze utice broj povezanih racunara. Ako se server iskljuci. karakteristike hardvera racunara. RAM-om I hardiskom. otezana komunikacija na krajnim krakovima mreze. konektori…. audio I video server itd. Periferne jedinice su zajednicki deljivi mrezni resursi. preopterecenje glavnog voda u slucaju gusceg saobracaja. Ukoliko se racunar pokvari to ne utice na rad ostalih umrezenih racunara. a ukoliko centralna komponenta otkaze. otkazuje cela mreza. Klijenti: racunari. Osnovne komponente su: Serveri: racuanri koji obezbedjuju resurse koje dele umrezeni racunari . Prednosti ove topologije su da je arhitektura jednostavna. to nema uticaja na ostale. bezbednost rezervne kopije podataka. Serveri su racunari sa najvecom procesorskom snagom. Ukoliko se pokvari jedan od racunara. server baze podataka. ali nece moci medjusobno da koriste zajednicke deljive resurse. TOPOLOGIJA ZVEZDA Zvezda je umrezavanje racunara gde su oni povezani sa centralnom komponentom koja se zove HAB. ukoliko koren postane neispravan. a nedostaci su da se tesko izoluje greska. vrsta kabla I udaljenost izmedju racunara. lako pronalazenje greske I nema zagusenja u mrezi. . a nedostaci su velika duzina kablova. fax I komunkacioni server. mnogo korisnika…. Signal salje odredjeni racunar preko hab-a na ostale racunare u mrezi. obradjuje ih I vraca ih na server kako bi bili raspolozivi za druge racunare klijente. Prednosti ove topologije su lako fizicko formiranje mreze. cela mreze postaje neispravna.

otkazuje cela mreza.Otkazivanje jednog od racunara. TELEKOMUNIKACIONI PROTOKOLI Telekomunikacioni protokoli su pravila komuniciranja koji omogucavaju da racunari razlicitih hardverskih I softverskih platformi medjusobno komuniciraju. dodaje adresu primaoca. Ima mnogo protokola koji imaju razlicite namene I obavljaju razlicite poslove. pronalazenje adrese gde se salju paketi sloj podataka – stvaranje. dovodi ih u racunar. prebacuje podatke u bafer radi sklapanja u celinu I predaje ih aplikaciji. a nedostaci su prestanak rada jednog od racunara prestaje da radi cela mreza. OSI je sedmoslojan I sastoji se od: aplikativnog sloja – omogucava pristup aplikacijama mreze prezentacionog sloja – odgovoran za predstavljanje informacija u obliku koji je prilagodjen aplikacijama sesijski sloj – zaduzen za pravilan red paketa transportni sloj – prenos podataka odnosno nacin prenosa mrezni sloj – mrezne usluge. oslobadja pakete podacima o prenosu. Protokol na racunaru posiljaoca rastavlja podatke u manje delove u tzv. jednostavno umrezavanje I nema centralnog dela. Prednosti ove topologije su malo kablova. otpremui prijem paketa fizicki sloj – pretvara pakete u niz elektricnih signala koji su pogdni za prenos u racunarskim mrezama JAVNI SERVISI INTERNETA Javni servisi interneta su instalirani na znacajnim serverima u mrezi kako bi se omogucilo korisniku lako pristupanje podacima. Odredjeni protokoli rade samo na odredjenom OSI sloju. Najznacajniji javni servisi su: . steku.pakete. priprema podatke za prenos kroz mrezu. OSI standard je stvoren da bi se omogucilo koriscenje telekomunikacione opreme raznih proizvodjaca razlicitih telekomunikacionih softvera I hardvera . Svaki od ovih koraka mora da se obavi kako je navedeno da bi poslti podaci bili primljeni u istom obliku. tesko izolovanje greske I tesko dodavanje novih radnih jedinica. bez prethodne provere identiteta. Sloj na kome protokol radi opisuje njegovu ulogu. Na racunaru primaoca protokol uzima podatke iz kabla. Nekoliko protokola moze zajedno da radi u tzv.

od vremena I mesta kad je pristupio lokaciji itd. Korisnik preko interneta upucuje zahtev za datotekom na Web-u koju odredjuje njena adresa . On je jedan od novijih servisa interneta. Jedan on najpopularnijij NNTP-a je Network News. Pomocu teksta. Za pristup njima potrebno je imati korisnicko ime I lozinku. odnosno URL. omogucava distribuciju. Svaka strana ima svoju jedinstvenu URL adresu. Najznacajniji servisi su: . istrazivanje. protokolu HTTP. pocetna strana sa koje se prelazi na ostale stranice. da zavise od prethodnih akcija korisnika. web server moze ispunjavati razlicite zahteve koji mu se postavljaju. koja se preko interneta ucitava na korisnikom racunar. multimedija I povezanih datoteka on formira veliku mrezu dostupnih podataka. Omogucava multimedijalnim I distributivnim bazama podatak pristup. Postoje dve vrste Web-a: staticki gde HTML stranice jesu nosilac informacija. Uz pomoc posebnog jezika komunikacije. Home Page je prva. - - OSNOVNI SERVISI INTERNETA Osnovni servisi interneta su servisi koji postoje na svakom racunaru. Period u kome poruke postoje pre nego sto se obrisu odredjuje administrator grupe (najcesce nedelju dana) Razgovor putem Interneta – mreza servera koji omogucavaju razgovor uzivo I uz pomoc koga je moguce razgovarati sa drugim ljudima na internetu. sto omogucava da one budu prilagodjene korisniku. gde se razgovori odvijaju na javnom forumu ili diskusionoj grupi. ali onih koje se ne menjaju zavisno od konteksta – te informacije su uvek iste I dinamicki koje se zasnivaju na principu da se HTML kod ne stvara dok korisnik ne pozeli da vidi web stranicu. Prikazivanje datoteke se vrsi pomocu Web pretrazivaca (najpoznatiiji je Microsoft Internet Explorer). grafike. On spada u najpopularnije servise interneta (postoje grupe ili podgrupe zavisnosti od tema za razgovor). Stranice su medjusobno povezane preko hiperlinkova koji predstavljaju podvucene ili uokvirene reci I slike koje u sebi sadrze web adrese. News – protokol za prenos vesti preko mreze. izvlacenje I upucivanje raznih vesti ili poruka. Potom racunar uspostavlja vezu sa racunarom na kome se nalazi datoteka.- Web – mreza grafickih dokumenata sa stranicama u hipertekstu razmesteni na serverima sirom sveta.

biblioteke) FTP . On je brz. kod koje se infomacije obradjuju na vise mesta . . Ovaj program se koristi u TCP/IP okuzenju I omogucava prenos I tekstualnih I binarnih datoteka. On se koristi za privatne diskusione grupe. programe obuke. prodaju I marketing itd). gde je najbolje napraviti zatvoreni krug racunara koji imaju bitne podatke u okvir intraneta. ali danas je sve vise u upotrebi distibuirana obrada. Koristi se npr. najcesce unutar jedne firme koja omogucava zaposlenima da medjusobno komuniciraju I koriste dokumentaciju I arhivu (aplikacije intraneta su npr. Racunar korisnika se ponasa kao da je prikljucen na udaljeni racunar. radi bolje zastite poslovanja najbolje drzati odvojeno intranet I internet.sredstvo za prenosenje datoteka sa jednog na drugi racunar sirom sveta. zvucni zapisi. grupnu saranju. RAZVOJ MODELA KLIJENT-SERVER SISTEMA Evidentiranje. Strucnjaci smatraju da je. kao informacioni procesi se mogu organizovati na razlicite nacine.programi itd) - - INTRANET I EKSTRANET Intranet predstavlja lokalnu racunarsku mrezu. Telnet je jedan od najstarijih aplikacija. zajednicke kataloge proizvoda itd. Intranet ne mora biti uvek ogranicen samo na racunare unutar jedne firme. u licne ili poslovne svrhe. a manje bitnim dozvoliti pristup internetu.- E-mail – dopusta razmenu poruka sa bilo kim na internetu. dobavljacima itd. mora se prebaciti cela datoteka sa FTP servera na lokalni racunar. partnerima.za pretrazivanje baze podataka na odredisnom racunaru (npr. Posto se datotekama ne moze direktno pristupiti. I pored postavljanja firewall-a. . efikasan I jeftin nacin za komunikaciju I sa pojednicima I sa grupom ljudi. vec je moguce da na raspolaganju zaposlenima koji rade na udaljenim mestima bude dostupno nekoliko telefonskih linija preko kojih se mogu ukljuciti u sistem.sa proizvodjacima. Ekstranet je privatna racunarska mreza u vlasnistvu organizacije napravljena tako da deo poslovanja moze deliti I van okvira organizacije npr. obrada I memorisanje podataka. za racunovodstvo. bilo gde u svetu. Telnet – program koji omogucava ukljucenje u druge servere na internetu imitirajuci njihove terminale. Vecina pretrazivaca podrzava FTP I koristi ga za prenos datoteka (mogu se dobijati slike. ljudske resurse.

Za punu primetnu klijent-server arhitekture potrebna su najmanje dva racunara. aplikacioni server za podrsku logike prezentacije I aplikacioni klijent za podrsku upravljanja prezentacijama. povezana komunikacionom mrezom. Osnovna prednost ove arhitekture je sto bazu podataka drzi nezavisno od aplikacija. znacajni deo aplikacije se vezuje za klijentski racunar. Pojam digitalna ekonomija se odnosi na ekonomiju koja se oslanja na digitalne tehnologije. Medjutim. Troslojni – ciju sustinu odrazava srednji sloj (aplikativni server. slozenije vise klijenata I vise servera istovremeno. U praksi se javljaju razlicite arhitekture klijent server sistema: Dvoslojni – najednostavniji sistem cine jedan klijent I jedan server. server komponenti u zavisnosti od funkcije servera). a serverski proces izvrsava zadatak I salje poruku klijentskom procesu o rezultatu. Funkcionalna distributivnost – kada sva tri procesa su nezavisni cinioci sa tacno utvrdjenim zadacima I namenama Standardizacija FAKTORI KOJI SU USLOVILI RAZVOJ E-POSLOVANJA Jedan od glavnih faktora razvoja e-poslovanja je digitalna ekonomija. U ovakvom sistemu raspodele. jedan ili vise servera.Klijent-server model obrade je model distribuirane obrade podataka. serverski procesi I komunikacioni hardver I softver. sto predstavlja nedostatak ove arhitekture. gde se raspodela zadataka obavlja na dva nivoa gde postoje samo dva sloja: sloj baze podataka I klijentski sloj. uz upotrebu razlicitih mreznih protokola Otvoreni pristup servisima – kada klijentski proces bez ogranicenja koristi usluge svih serverskih procesa bez obzira na udaljenost. - Ciljevi sistema klijent server su: Hardverska nezavisnost – kada sva tri sloja funkcionisu na razlicitim hardverskim platformama. Elementi klijent-server sistema su: jedan ili vise klijenata. informacione tehnologije. U ovoj arhitekturi raspodela poslova je sledeca. uključujući digitalne komunikacione mreže. klijent procesi. trazeci odredjenu uslugu. srednji sloj preuzima ulogu klijenta u odnosu na server baze podataka. računare. . softver. cime se I naglasavaju tri sloja ove arhitekture a to su: server baze podataka je zaduzen za upravljanje obradom I podrsku logike obrade podataka. transakcioni server. Jedini mehanizam potreban za komunikaciju sa bazom je SQL upit. a ulogu servera u odnosu na klijenta. Komunikacija se vrsi: klijentski proces salje poruku serverskom procesu. gde se funkcije jednog korisnickog programa raspodeljuju na najmanje dva procesa koji medjusobno komuniciraju. Ta dva procesa obrade su klijentski I serverski. sa instaliranim mreznim OS i uspostavljenom komunikacijom. gde izmene jedne od njih ne utice na funkcionisanje sistema Softverska nezavisnost – kada sva tri sloja funkcionisu na razlicitim OS.

Njegova tehnologija koristi se za transakcije robe i novca. Razvoj e-poslovanja uslovljen je velikim uticajem ekonomskih snaga i novih tehnologija. Ovo dovodi do bržeg i efikasnijeg poslovanja. Unutar firme. Radi realizacije efikasnijeg e-poslovanja. B2B MODEL Model biznis prema biznisu. knjige. Globalno prikazivanje proizvoda i usluga koje firma pruža dovodi do širenja tržišta poslovanja kao i do promene samih proizvoda i usluga. Npr. trgovina između firmi preko Interneta. tj. odnosno informacije koje stižu u svakom trenu dostupne su svim odsecima firme. kao i zahtevima potrošača. nova ekonomija ili čak Web ekonomija.putem e-mail-a moguće je ostvariti direktan kontakt sa kupcima što omogućava da se kupcu da blagovremeni odgovor u cilju stvaranja slike kao kod tradicionalne kupovine. kako unutar same organizacije. Primena koncepta e-poslovanja van firme omogućava stvaranje jedinstvene mreže između dobavljača. preko digitalnih valuta ili finansijskih tokena. je po def. primena informacionih i komunikacionih tehnologija dovodoi do automatizacije samog postupka poslovanja. Primena novih tehnologija u poslovanju firme ima za posledicu smanjenje troškova poslovanja. čime se postupak samog ciklusa poslovanja ubrzava.korisnicima računarskih mreža. tako i u odnosu na okruženje. posredovanje . Ekonomski razlozi utiču na primenu koncepcije e-poslovanja. U e-poslovanju neophodno je obezbediti dostupnost informacija kupcima. časopisi. TV i rado programi.aparate za domaćinstva.Digitalnu ekonomiju pojedini autori nazivaju i Internet ekonomija. Karakteristike globalne platforme su: ■ Široka lepeza digitalnih proizvoda-baze podataka. vesti. direktan kontakt sa kupcima i bezbednost transakcija. omogućava blagovremeno dobijanje pravih informacija. potrebno je obezbediti: dostupnost informacija. ■ Integrisanje mikroporocesora i mrežnih kartica u fizičke proizvode kao npr. Digitalni mrežni sistemi i komunikaciona infrastruktura obezbeđuju globalnu platformu preko koje ljudi i organizacije širom sveta interaguje. sa nizom pratećih aktivnosti. komuniciraju. sarađuju i pretražuju informacije. čime firma povećava svoju konkurentnost na tržištu. velikih korporacija i drugih činilaca poslovanja. E-poslovanje ima veliki uticaj na sam marketing firme. ■ Potrošači i organizacije koji obavljaju finansijske transakcije elektronskim putem. i obezbeđivanje jeftinih usluga potrošačima.

snabdevačima. prodavcima. Tri osnovna B2B modela su: model prodajne strane. U drugoj. model mnogi prema jednom. B2B model e-trgovine ima svoje prednosti i nedostatke. brzina i fleksibilnosti u B2B aplikacijama. Model razmene obavlja se na e-tržištu na kom se sreću mnogi kupci i prodavci. Ovaj model primenjuju kompanije poput Dell-a. Kod ovog modela najviše primenjivani model je aukcija unazad. ■ Treći-one koje se dešavaju na mestu koje pripada konzorcijumu ili velikim kupcima ili velikim prodavcima. U prvoj varijanti prodavac može prodavati direktno iz kataloga. Kod nje kompanija oglašava proizvod za kupovinu. gde prodavac može da bude ili proizvođač. U osnovi postoje četiri vrste razmena: Vertikalni distributeri. Prednosti: Kreiranje novih mogućnosti za kupovinu/prodaju. tako cena proizvoda opada. Kako se aukcija unazad nastavlja. vertikalne razmene. jedan prema mnogima. dobavljačima.kada kupac može kupiti putem sistema tendera. ili distributer ili maloprodavac. Cisco-a i IBM-a jer se preporučuje njima. i model razmene. raspisivanje online tendera i sl. . Posao dobija onaj koji je dao najnižu cenu. Poboljšanje procesa obrade i smanjenje vremena obrta. direktno putem aukcije.u lancima ponuda. ■ Drugi. Model kupovne strane podrazumeva da jedna firma kupuje od mnogo prodavaca. horizontalni distributeri i funkcionalne razmene.one koje se dešavaju na mestu koje je vlasništvo i na kojima radi jedna velika kompanija. potom kompanija vrši prikupljanje ponuda za dati proizvod koje šallju dobavljači. Ovaj model omogućava firmi da u elektronskoj formi obavlja transakcije sa svojim distributerima. Smanjena upotreba dokumenta u klasičnoj papirnoj formi i snižavanje administrativnih troškova. Modeli za kupovinu su: ■ prvi . Intel-a. Često se javljaju problemi prilikom primene B2B aplikacija a najčešći su: ■ pravni aspekti integracije i ■ bezbednost. Model prodajne strane podrazumeva da jedna firma elektronski prodaje mnogima . kupcima i drugim partnerima. model kupovne. Najveći problem ekspanzije B2B modela je integracija sistema jer firme koriste različite sisteme od različitih proizvođača koji teško međusobno komuniciraju. Tipovi razmena su: ■Prvi-onaj kod kojih se razmena dešava na mestu koje drži treća neutralna strana. ■ drugi – kada se katalozi svih dobavljača sređuju i organizuju na kupčevoj Web strani i kupac može kupiti robu od dobavljača po unapred određenoj ceni.

B2C MODEL Model biznis prema kupcu. naziva se često i elektronskom maloprodajom. Povećanje produktivnosti zaposlenih u poslovima kupovine/prodaje. Povećanje fleksibilnosti proizvoda uz isporuku u pravo vreme. Mogućnost personalizacije online kataloga sa različitim cenama za različite grupe kupaca. Lakše određivanje strukture asortimana proizvoda. Snižavanje marketinških i troškova prodaje na strani prodavca. Manji broj grešaka. Korišćenje B2B modela može implicirati eliminaciju distributera u maloprodaji što može označavati nedostatak.Veće mogućnosti za poslovnu saradnju.Snižavanje troškova traženja željenih proizvoda. Efikasniji potrošački servisi. Smanjenje nivoa zaliha i troškova održavanja istih. predstavllja svaku trgovinu preko Interneta između jedne firme i kupca za njegove lične . Snižavanje troškova nabavke na strani kupaca. Jačanje masovne personalizacije. Po def.

časopisi.potrebe. da izdvaja za troškove razne. A usluge koje se nude ovim modelom su: elektronsko bankarstvo. Preduzeće može da ostvari uštedu ukoliko umesto fizičke prodavnice otvori virtuelnu jer ne mora da plaća zaposlene. koje već decenijama prodaju proizvode direktno kupcima. odeća. iznajmljivanje nekretnina. obuća. B2C takođe za razliku od B2B ne zahteva integraciju informacionih sistema firmi koje međusobno posluju. izbegavajući skupe posrednike. eBay i sl. B2B model je složeniji od B2C. Rad ovih prodavnica omogućio je da samo nekoliko kompanija uspe da ostvari određeni deo e-tržišta. Firma Dell je primer kompanije koja uspešno koristi direktnu prodaju.com firmi kao što su Amazon.godine.com. Direktna prodaja kupcu postoji u firmama poput avon i Brush. E-VLADA E. Predviđa se da će usled novih mogućih primena e-trgovine doći i do šireg prihvatanja B2C modela.vlada je korišćenje interneta i drugih informacionih i komunikacionih tehnologija da bi se pojednostavilo komuniciranje sa državnom upravom. Prednost ove prodaje je sposobnost da se personalizuju proizvodi i usluge. Postoje 2 osnovna načina za obavljanje B2C e-trgovine i to direktna rodaja kupcu i prodaja putem posrednika. Za nju može da se kaže da . prodaja akcija. direktni marketng proizvođača. usluge putovanja. prateća oprema uz njih. veći broj firmi okrenuo se ovom marketingu. knjige. Danas Internet obezbeđuje velikemogućnosti u direktnoj prodaji kupcima. hrana. Početni „bum“ firmi koje su koristile B2C model. Podrazumeva poslovanje između firme i potrošača. Egghead.com.com) Javlja se i klasifikacija elektronskih maloprodavaca na osnovu distribucionih kanala i to: maloprodavci koji porudžbine šalju poštom.com i drugi. čisti elektronski maloprodavci. npr Amazon. igračke. Postoje 2 tipa elektronskih posrednika i to: ■ prvi – čisti online e-maloprodavci (npr. dok B2B obično žele da pregovaraju o cenama. poput . Elektronski posrednici prodaju tuđe proizvode ili usluge online. pronalaženje posla. uglavnom je rezultat nerealnih očekivanja i skoka akcija na berzi. U B2C modelu proizvodi koji se najčešće kupuju su: računari. Primer ovakvog poslovanja je Web strana maloprodaje proizvoda i usluga. Internet tržni centri. Kod B2C se zasniva na izboru proizvoda iz kataloga sa unapred određenim cenama. click-and-mortar maloprodavci. Internet trgovina počela je da se razvija 1995. To se može uraditi u kombinaciji sa dostavom robe kući ili preuzimanjem robe u prostorijama velikoprodaje.com) ■ drugi – maloprodavci koji prodaju i na tradicionalan način i online (Wal-Mart online i ToysRus. Amazon.

■ povezivanje vlade sa građanima. zasnovan na konceptu Interneta i ekstraneta) G2C (predstavlja saradnju vlade i građana C2G (servis za komunikaciju građana sa javnom upravom zasnovan na konceptu Interneta) G2G (predstavlja tip poslovanja koji se koristi za poslovanje između različitih državnih organa) G2E ((korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija u cilju saradnje i koordinacije zaposlenih u vladinim organima). 3 globalna cilja e-vlade su: ■ poboljšavanje funkcionisanja unutar vladine administracije. ■ sa uvođenjem e-poslovanja smanjuje se potreba za administrativnim radnicima i samim tim se smanjuju troškovi njihovog angažovanja. upravljanje znanjem kao najvećim resursom neke organizacije. već građanin koji sa svog računara pristupa servisima na taj način smanjuje troškove održavanja opreme državnih organa. . E-vlada je online pružanje usluga državnih organa i javnih službi.ljudi korissti mogućnost poslovanja preko Interneta zbog evidentnih prednosti koje on pruža a to su brzina i ušteda. G2E omogućava blagovremeno obaveštavanje i protok informacija. Uvođenjem e-vlade ne samo da se štedi na radnom vremenu zaposlenih u vladinim institucijama. realizaciju bankovnih transakcija i pristup plaćenim sadržajima i informacijama. U e-vladi mogu se javiti sledeći osnovni odnosi između korisnika: G2B (predstavlja saradnju vlade i poslovnih subjekata. potrebe e-obrazovanja u vladi i javnim službama. omogućava upravi da rastereti šaltere i na taj način izađe u susret građanima omogućavajući im lakše obavljanje poslova. ■ razvijanje i poboljšavanje vladinog odnosa sa organizacijom M-TRGOVINA M-trgovina se odnosi na vođenje e-trgovine putem bežičnih uređaja. Kao što građani očekuju da na Internetu pronađu servise i usluge koji se odnose na poslovanje sa državnim sektorom. Aplikacije za mtrgovinu omogućavaju kupovinu različitih roba i usluga. Može se zaključiti da je e-poslovanje u javnoj upravi potrebno da se uvede iz sledećih razloga: ■ Internet je postao masovno sredstvo komunikacije između ljudi. ili poslovanje uprave preko Interneta.predstavlja: servis građana. bolju međusobnu komunikaciju među zaposlenima. Sve veći br. tako i državne strukture imaju svoje razloge za uvođenje e-vlade. Jedan od najbitnijih razloga za uvođenje e-vlade je stalni porast broja stanovnika i ogroman rast gradova. ■ pružanjem raznovrsnih online servisa. kao i drugih pravnih lica) B2G (servis za komunikaciju poslovnih subjekata sa javnom upravom. Vrlo bitan razlog je mogućnost uštede jer je transakcija obavljena preko interneta znatno jeftinija od one koja bi bila obavljena komunikacionim kanalom. ili reinženjering primenom najnovijih tehnologija.

■ nagli razvoj Interneta i e-trgovine. Sa uvođenjem GPRS tehnologije dolazi i do promene sistema tarifiranja.kao I mogucnost boljeg individualnog pristupa posebno u visokoskolskom . brokerske. melodije ■ MMS – omogućava prenos multimedijalnih informacija ■ Smartphone – mob. gde god da su. UMTS predstavlja mrežu treće generacije koja obezbeđuje kvalitetan prenos video signala preko mobilne mreže. slike. U većini zemanja Evrope. Postoji više generatora budućeg razvoja m-trgovine: ■ masovno tržište mobilne telefonije. pa se nameću u slučaju potrebe.godina) ■ drugu čine informacioni servisi.mail-a. zatim da postoji Web server. poput e. U našoj zemlji dominantna tehnologija je i dalje GSM (2G). ■ online finansijski servisi su po svojoj prirodi bliži mtrgovinskim tehnologijama. Svi m-trgovinski servisi dele se u 4 generacijske grupe i to na: ■ prvu generaciju koju čine osnovni servisi (1999. vremenske prognoze. GPRS samo promoviše „always on“ model tarifiranja. svi servisi m-trgovine dele se na bankarske.) Gledano sa korisničkog aspekta. npr. ■ usavršavanje opreme i uređaja za mobilnu telefoniju ■ novi principi tarifiranja servisa ■ uspeh u podeli licenci zaUMTS i 3G.Vazna uloga e-poslovanja jeste osposobljavanje za ucenje kroz ceo zivot .su uvek kod svojih vlasnika. penetracija mobilne telefonije je već uveliko prešla 50%. sa brzinom prenosa podataka do 400 kB/s.god) ■ treću čine transakcioni servisi .telefoni koji podržavaju neke mobilne aplikacije. Da bi se realizovala m-trgovina.god) ■ poslednju grupu servisa predstavlja razvoj 3G mreža (2003.tel. ■ mob. uz prisustvo NMT tehnologije. online aukcije (2001.bankarske transakcije. yellow pages (2000. M-trgovinski servisi korisnici kratko koriste iz sledećih razloga: ■ mob. neophodno je podesiti konfiguraciju adaptera.Preduslov razvoja m-trgovine je dalji napredak i uvođenje novih tehnologija mobilnih telekomunikacija. E-OBRAZOVANJE E-obrazovanje je pojam koji se odnosi na savremeni metod ucenja pomocu informacionih I telekomunikacionih tehnologija. servise investicionog bankarstva i druge.telefoni imaju više ograničenja u odnosu na personalni računar. U m-trgovini najveću upotrebu imaju : ■ PDA – bežični džepni računar ■ SMS – tehnologija slanja poruka na neki mobilni telefon u vidu tekstova ■ EMS .ekstenzija SMS-a koja podržava proste animacije. ili serverski switch za mobilne komunikacije.

prvi korak predstavlja izbor odgovarajuceg informacionog sistema iz kategorije sistema za planiranje resursa preduzeca-ERP.i to su: . Zbog toga sto transakcioni sistemi nisu bili dovoljni za uspesno upravljanje preduzecima. .transakcioni poslovni informacioni sistemi.obrazovanju. ES su racunarski programi koji poseduju znanje o specificnom predmetu istrazivanja i sadrze znanje i analiticke vestine veceg broja eksperata iz date oblasti istrazivanja. izgradnja obrazovnog sistema koji je prilagodjen potrebama informacionog drustva.javili su se sistemi za podrsku odlucivanju-DSS. FAZE RAZVOJA INFORMACIONIH SISTEMA PREDUZECA Osnovni razlog uvodjenja informacionog sistema je maksimalno koriscenje informacija koje proisticu iz transakcionih obrada podataka. POJAM POSLOVNE INTELIGENCIJE Stvaranje pojma poslovna inteligencija uslovila je potreba za analiziranjem prikupljenih informacija i generisanjem korisnih znanja iz njih. Ekspertni sistemi-ES predstavljaju sledecu fazu razvoja informacionih sistema u preduzecu.kao vrsta nadogradnje ERP sistema.zbog cega pripadaju grupi transakcionih operativnih sistema.sistemi za podrsku odlucivanju .ekspertni sistemi. .a u cilju povecanja produktivnosti organizacije. Ciljevi e-obrazovanja su: kompjutersko opismenjavanje gradjana da bi postali ravnopravni clanovi informacong drustva.Fakulteti I vise skole bi trebalo da usmere svoje interesovanje ka eobrazovanju.U evoluciji informacionih sistema uocavaju se odredjene faze. Prilikom uvodjenja informacionog sistema u organizaciju. podsticanje istrazivanja I razvoja. Ovi sistemi pruzaju podrsku u obavljanju operativnih aktivnosti preduzeca.

informacioni portal.vezana za vreme I sadrzajno nepromenljiva kolekcija podataka koja se koristi za donosenje strategijskih odluka.komponente za izvestavanje i upite.OLAP masina.i poslovna analitika.brzih i relevantnijih odluka i poboljsanja sveukupne poslovne efektivnosti. Razvoj aplikacija poslovne inteligencije ukljucuje sledece aktivnosti: visedimenzionalnu analizu.Poslovna inteligencija je arhitektura koja predstavlja zbirni naziv za kolekciju integrisanih alata.Data warehouse je kljucni deo integracije podataka.kvaliteta i efektivnosti informacija. Glavni cilj poslovne inteligencije je poboljsanje tacnosti.aplikacija i baza podataka koje obezbedjuju organizaciji efikasan i lak pristup poslovnim podacima.integrisana. DATA WAREHOUSE Data warehouse je subjektivno orijentisana.data mining upravljanje znanjem poslovne analize implementaciju portal preduzeca I predvidjanja itd.data mining.Karakteristike data warehouse su :subjektna .analizu i medjusobno deljenje informacija u cilju donosenja kvalitetnijih. Poslovna inteligencija se sastoji iz sledecih osnovnih komponenti: ekstracioni sloj.

orijentisanost.OLAP je vrsta tehnologije koja omogucava menadzerima I poslovnim analiticarima uvid u podatke kroz brz.Skladiste podataka je process integracije podataka u jedan repozitorijum iz kojeg krajnji korisnicimogu sprovoditi ad hoc analize podataka I praviti izvestaje.integrisanost data warehouse-a.obezbedjuje se opsti pregled podataka preduzeca.sto znaci das u svi podaci u skladistu vezani I identifikuju se uz odredjeni period vremena.Data ware housegenerise stabilne izvoreistorijskih informacija .Data mart je logicki podskup skladista podataka koji sadrzi podatke specificne za doredjenu poslovnu oblast.po pravilu se ne menjaju.sa integrisanim informacijama koje su deljive kroz data martove.koje su konstantne.Prvo. DATA MINING KDD je netrivijalni process identifikovanja novih.Subjektivna orjentisanost znaci da se podaci organizuju oko predmeta.operativne baze podataka se pohranjuju samo aktuelnim.mogu se izgraditi u relacionim I OLAP bazama podataka mogu da sadrze detaljne ili sumarne podatke.Integrisanost data warehouse-a se odnosi na cinjenicu da se podaci prikupljaju u bazu podataka iz razlicitih izvora I da se pohranjuju uvek u istom formatu I das u konzistentni.potencijalno korisnih I krajnje razumljivih obrasaca u podacima.Netrivijalni znaci da je neophodno .Data warehouse sadrze brojne komponente koje prenose podatke od izvornih sistema do krajnjih korisnika.Data warehouse podrazumeva OLAP pristup.tekucim podacima.Data warehouse se moze definisati I kao virtuelni skup data mart-ova.vezanost za vreme I sadrzajna nepromenljivost.Data mart-ovi se mogu ukljuciti u skladiste podataka.ware house je psotavljen tako da obezbedjuje podatke za bilo koji oblik analiticke tehnologije u okviru poslovne zajednice.data warehouse moze porasti do ogromnih razmera zbog potrebe preduzeca za velikim brojem istorijskih podatak.Trece.Sadrzajna nepromenljivost oznacava das u podaci uskladistu stabilni I kada se jednom ucitaju u skladiste.tako da daju informacije o tacno odredjenim predmetima u okviru funkcionalnih podrucja.oblast zapripremu podataka.konzistentan pristup velikom broju heterogenih izvestaja.Drugo.Obrazac je izraz koji oznacava deo podatka ili model primenljiv na podatke. I pouzdane za sve potrosace.Podaci se odnose na cinjenice.Komponente sistema su: izvori podataka.S druge strane .da se prikazuju uvek na siti nacin.U preduzacima postoji trojna svrha skladista podataka.I an ovaj nacin se psotize fleksibilnost u nacinu na koji se podaci kasnije analiziraju.kao na primer marketingi nabavku.Vezanost za vreme je bitna karakteristika skladista podataka .validnih.umesto o tekucim transakcijama preduzeca.data mart I data warehouse.

zakljucivanje a ne samo racunanje.Data mining pruza mogucnost za eksploataciju podataka iz razlicith uglova.ona prevodi zapis u realnu predvidjacku promenljivu.obezbedjuje konzistentnost podataka.Ove tehnologije se moraju prosirit tako da se vrsi automatsko otkrivanje bitnih informacija I pravila skrivenih u podacima koji moraju biti adekvatno predstavljeni.ali je KDD taj koj iobezbedjuje da nadjeno znanje bude stvarno korisno I primenjljivo. netrivijalne informacije na osnovu raspolozivih podataka.Regresija se koristi za opisivanje veza izmedju promenljive od primarnog interesa I tzv predvidjajucih promenljivih.ciji se progress odvija kroz istrazivanje.Kod nadgledanih ili ciljnih modela zahtevaju se setovi ciljnih podataka nad kojima se uci.Klasterovanje koje se takodje naziva I segmentacija.relevantno prethodno znanje I ciljevi krajnjih korisnika.Zadatak klasifikacije je dobro definisanje klasa koje se formiraju na osnovu skupa podataka za ucenje..U fazi interpretacije I vizualizacije tumacfese otkriveni obrasci I bira nacin njihovog predstavljanja.ILP je process ucenja opstih teorija na osnovu pojedinacnih primera u okviru uzrocne logike.zajedno sa novim tehnikama stvaranja znanja iz podataka.Data mining je proces ekstrakcije tacnih.vrsi se grupisanje I upravljanje nedostajucim podacima.Aktivnosti data mininga dele se u dve kategorije:data mining za predvidjanje koji stvara model sistema na osnovu raspolozivih podataka a opisni data mining koji stvara nove.S druge strane data minig se odnosi na aplikacije algoritama za izvlacenje obrazaca iz podataka.das u u pitanju velike kolicine podataka . pronadjene korelacije I structure moraju iamti novu dodatnu vrednost.Data mining nije pojedinacna tehnika .istrazivanje.U fazi transformacije izbor podataka je izvrsen tako da oni budu u skladu sa definisanim ciljevima.Faza data minig obuhvata izbor data mining zadataka I algoritama.kada je funkcija F data kao ulaz u skup promenljivih koje predstavljaju zapis podataka.tj trenira.Za data mining potrebno je napomenuti da: su opservacioni podaci obuhvaceni data miningom.dobijeni obrasci se stavljaju u upotrebu .Kod ovog modela prvo je potrebno generisati hipotezu a potom se hipoteza na osnovu rezultata analize I upita odbacuje ili potvrdjuje.Data mining proces primenjivanjaracunarskih metodologija.U fazi eksploatacije znanja I evaluacije.Postoji I podela data mining modela na : nadgledanje I na nenadgledane modele.a ne eksperimentalni podaci.Izmedju termina KDD I data mining-a postoji razlika.a sprovodi se posmatranjem karakteristika novih objekata I njihovim svrstavanjem u jednu od predefinisanih klasa iz skupa takvih klasa.Verifikatorni modeli sluze za potvrdjivanje hipoteza.Klasifikacija je najrasprostranjenija vrsta upotrbe data mininga.Kod regresije prvo je potrebno odrediti funkciju F.Data mining zadaci zavise od prirode problema na koji se odnose I u tom smislu postoje sledece kategorije: Klasifikacija je jedan od najcescih zadataka data mininga.Data mining je iterativniproces.Nenadgledani ili usmereni modeli ne zahtevaju podatke koji bi sluzili za ucenje.Data mining ima centralnu I kljucnu ulogu upronalazenju obazaca u podacima.Klasterovanje je oblik nekontrolisanog ucenja koje ukljucuje pretrazivanje ulazne baze podataka za spontano izazvanim podelama .KDD jemultidisciplinarna oblast I ona objedinjuje I upravlja razlicitm metodama I tehnologijama.ako ne postoje velike kolicine podataka onda se radi o klasicnom istrazivanju podataka kao u statistici.predstavlja otkrivanje grupa slicnih stavki u ulaznim podacima.Modeli otkrivanja znanja proizvode novu.KDD je iterativan process I obuhvata sedam faza.mora se razumeti domen aplikacije.a podaci se analiziraju tako da se pronadju korisne karakteristike za pprikaz podataka.prethodno nepoznatih irazumljivih informacija .ili tehnologija nego skup srodnih metoda I metodologija usmerenih ka pronalazenju I automatskom izvlacenju sablona.Pretprocesiranje ili ciscenje podataka je faza u kojoj se pronalaze ekstremne vrednosti.Data mining je potraga za novim vrednim I netrivijalnim informacijama u velikim kolicinama sirovih podataka.U drugoj fazi selekcije fokusiranje je na odredjene setove podataka nad kojima ce se traziti znanje.nivoa za kategorizaciju I klasifikaciju utvrdjenih korelacija ii primenu izvedenih zakljucaka na konkretne poslovne probleme.Jedan metod za klasifikaciju je induktivno logickoprograniranje ilp.bilo automatizovanim ili manuelnim metodama.do tada neotkrivenu vrednost.U prvoj fazi razumevanja.ne postoji unapred odredjen raspored grupe.

Otkrivanje devijacija pronalazi one retke slucajeve.Asimetricni sifarski sistemi resili su dva velika problema simetricnih sifarskih sistema.Za dati skup objekata kod koga se svakom svakom objektu pridruzuje njegov istorijat dogadjaja. U novije vreme od simetricnih sistema za sifrovanje izdvojio se tzv. IDEA algoritam.Estimacija se najcesce kombinuje sa klasifikacijom.medju pojedinacnim podacima.S obzirom na cinjenicu da je u poslednjih nekoliko godina zabelezen veliki broj probijanja DES algoritma.Sazimanje predstavlja pronalazenje obrasaca koji ce kompaktnije opisati deo ulaznih podataka.Najpoznatiji primer asocijacije je analiza potrosacke korpe. ASIMETRICNI SIFARSKI SISTEMI Asimetricno sifrovanje je sifrovanje javnim kljucem. . Najveci problem kod ovakvih sistema je obezbedjivanje sigurnih kanala za distribuciju tajnih kljuceva. DES je jedan od najpoznatijih simetricnih sistema za sifrovanje.pri cemu je kljuc za sifrovanje identican kljucu za desifrovanje.Estimacija daje kontinualnu vrednost ciljne promenljive za razliku od klasifikacije koja rezoltuje diskretnom vrednsocu iste promenljive.pronalaze se pravila koja predvidjaju strogu zavisnost od redosleda njihovog pojavljivanja.Ova metoda treba da razjasni da li su slucajevi koji odstupajuod prethodnih ponasanja plod slucajnosti.Sazimanje izdvaja ili dolazi do reprezentativnih podataka iz baze.Predvidjanje je slicno klasifikaciji I estimaciji.Kod asocijacije glavni zadatak je odredjivanje koji su objekti medjusobno slicni.Problemi estimacije obicno se resavaju primenom regresionih modela I neuronskih mreza.Simetricni sifarski sistemi karakterisu se relativno velikom brzinom rada i jednostavnom implementacijom.samo je razlika u tome sto se objekti klasifikuju u skladu sa nekim dogadjajem u buducnosti ili estimacijom neke promenljive.koja se koristi da bi se odredillo koji cese proizvodi zajedno naci u potrosackoj korpi.mnoge organizacije su presle na koriscenje Triple DES algoritma. SIMTERICNI SIFARSKI SISTEMI Simetricno sifrovanje je sifrovanje tajnim kljucem.koji je dosta brzi u softverskoj implementaciji od DES algoritma.a to je problem distribucije tajnih kljuceva i problem autentifikacije poruka.Sekvencijalna anliza se koristi za odredjivanje obrazaca u podacima koji zavise od redosleda pojavljivanja.

POJAM RAZVOJA INFORMACIONIH SISTEMA U razvoju informacionog sistema.Druga mogucnost jested a se poverenje pokloni proizvodjacu za zastitu polazeci od uverenja da renomirani proizvodjac ne moze sebi dozvoliti propust da prodaje sredstva za zastitu informacija niskog kvaliteta. Pored RSA sistema javnog kljuca koji se koristi za kriptovanje i digitalni potpis.Ovaj algoritam koristi javni i privatni kljuc za kriptovanje i dekriptivanje podataka. RC5 koristi promenljive kljuceve koje primenjuje na promenljive blokove podataka i ukljucuje promenljive operacije. SIGURNOST ZASTITNIH MEHANIZAMA Za svaki mehanizam zastite.Treca mogucnost jeste poklanjanje poverenja nezavisnom konsultantu koji na komercijalnoj osnovi ocenjuje kvalitet razmatranih postupaka.Kvalitet nekog psotupka meri se otpornoscu tog postupka na moguce napade u cilju njegovog kompromitovanja.a drugi za desifrovanje.najvaznije pitanje vezano je za snagu njegove zastite.Za konkretni postupak moze se izabrati neki od javno objavljenih postupaka zastite.zakljucni stav eksperta o celini postupka.Cetvrta mogucnost jeste poklanjanje poverenja institucijama zadrzavne potrebe ili imaju jasno javno verifikovane reference iz oblasti zastite informacija.Zastitu predtavljaju sledeci stavovi: Stavovi o kvalitetu osnovnih princima na kojima se zasniva razmatrani postupak. RC4 je niz sifara.eventualni ajvni stavovi o celini postupka zastite.Kod asimetricnih sistema postoje dva kljuca.odnosno njegov kvalitet.dok se drugi oznacava kao tajni i mora biti dostupan samo njegovom vlasniku.I na kraju da se korisnik opredeli da samostalno dizajnira postupak zastite polazeci od ubedjenja da je zastita informacija izuzetno delikatno pitanje.odnosno umanjivanja ili anuliranja njegove zastitne funkcije.Resavanje problema ocene sigurnosti zastite je izuzetno tezak zadatak.Zastita informacija se vrsi da bi se sa velikom sigurnoscu onemogucio neovlasceni pristup informacijama.izvor psotupka-sredstva.Trend rasta informacionih potreba i razvoja informacionih tehnologija nije pracen adekvatnim .u komercijalnim sistemima imaju veliku upotrebu i sledeci algoritmi: RC2 je blok sifra koja koristi kljuceve promenljive duzine.centralno mesto ima razvoj softvera.zbog cega je kvalitet primenjenog postupka zastite kljucni parameter svakog sistema za zastitu informacija.zbog cega posebnu paznju treba pokloniti proceduri izbora nekog zastitnog postupka koji ce se primenjivati. Najcescei primer algoritma za asimetricno sifrovanje je RSA algoritam.jedan za sifrovanje.otvorenost za nadogradnju.Jedan od kljuceva se oznacava kao javni i moze se slobodno distribuirati.

Za dekompoziciju slozenog sistema na manje. Koriscenjem sledeca dva metodoloska principa moze se savladati slozenost sistema: dekompozicija slozenog sistema na manje.dok je objektnoorijentisani pristup zasnovan na cinjenici da sistem predstavlja skup medjusobno povezanih objekata. VODOPAD ZIVOTNI CIKLUS Ovaj model zahteva sistematican I sekvencijalan pristup razvoju softvera gde razvoj prolazi kroz vise faza I gde ulazak u svaku fazu predstavlja izlazak iz prethodne.koristi se strukturirani pristup i objektno-orijentisani pristup.razvojem programskih proizvoda.i ovaj pristup se sve vise koristi. Svaka faza e organizovana kao skup aktivnosti koje mogu biti izvrsavane od strane vise ljudi istovremeno.pa se takva situacija moze karakterisati i kao softverska kriza. Osnovni problemi razvoja i upravljanja razvojem informacionih sistema jesu problemi savladavanja njihove slozenosti i realizacije softverskih resenja koja su adekvatna potrebama sistema.lakse savladive delove. Strikturirani pristup razvoja informacionih sistema zasnovan je na specifikaciji funkcija sistema. i podela celokupnog procesa razvoja informacionog sistema na faze.gde je stanje sistema stanje objekta posmatranog sistema.a operacije nad objektima realizacija funkcija sistema.lakse savladive delove. .

a druga je sama distribucija kupcima. soft. poboljsanje starih I dodavanje novih funkcija - - - - - Kritika ovog modula je u sledecem: zamrzava specifikacije s prelazom sa jedne na drugu fazu.sistema. Svaka studija izvodljivosti treba najmanje da sadrzi: definiciju problema. Programiranje I testiranje modula – gde se od strane programera pise programski kod prema specifikaciji I vrsi se testiranje modula da bi se utvrdilo da li modul zadovoljava specifikacije na osnovu kojih je napisan. alternativna resenja.proizvoda. pa je sisem iznova potrebno prilagoditi zahtevima korisnika nema smanjenja troskova odrzavanja softvera PROTOTIPSKI RAZVOJ SOFTVERA Kod ovog modula specifikacija zahteva korisnika se razvija pomocu prototipa koji predstavlja preliminarnu verziju sistema uz sve bitne karakteristike sistema.sistema. jednostavnost upotrebe). Odrzavanje – otklanjanje zaostalih gresaka u sistemu.Postoje vise varijanti ovog modela. Kada se usaglasi sa postavljenim zahtevima. pa korigovanje gresaka I taj process se naziva dibagovanje. Rezultat je specifikacija zahteva gde je navedeno sta IS treba da omoguci. vrsi se dijagnostika. bazira se na informacionim potrebama koje su promenljive zbog dugotrajne analize zahtevi korisnika se cesto menjaju. a ne kako. Proces zapocinje uspostavljanjem zahteva koji treba da zadovolji ceo sistem. prednosti tih resenja. troskove I rokove za svako navedeno resenje Analiza I specifikacija zahteva – proucavanje zahteva korisnika I analiza postojeceg stanja u cilju definisanja poslovnih zahteva koje treba da sadrzi novo resenje kao bi IS zadovoljio zahteve (funkcionalnost. zahtevane resurse. Dve vrste prototipa: nadgradivi – gde se prototip nadgradjuje u radni sistem odbacivi brzi – gde prototip sluzi samo za specifikaciju zahteva. a zatim se odbacuje . Ako se otkriju greske. a treba izdvojiti podskup zahteva za elemente koji treba da budu reseni softverski Studija izvodljivosti – ima svrhu da proceni troskove I dobiti koji ce biti posledica uvodjenja inf. Testiranje sistema – pocinje kada je generisan programski kod. Testiranje koje vrsi programer je uvod u provere koje treba da verifikuju kvalitet softv. prerformanse. prilagodjavanje softvera promenama u okruzenju I novim zahtevima. a prosirena varijanta obuhvata: Inzenjering sistema – koji je nametnut cinjenicom da je svaki softverski sistem uvek deo nekog veceg sistema. (Alfatestiranje) Isporuka – ima dve faze: prva je kada se isporucuje korisniku radi provere oko izmena ili dorada (betatestiranje). Projektovanje sistema – gde se definisu: dizajn baze podataka. procedure za eksploataciju sistema I korisnicki interfejs. arhitektura soft.proizvod je spreman za isporuku.

Karakteristike prototipskog razvoja su: prototip se daje korisnicima zbog kasnije modifikacije mogucnosti pocetnog prototipa su ogranicene u odnosu na krajnji proizvod korisnici ocekuju da ce krajnji proizvod biti brzo razvijen kao I prototip brze dovodi do rezultata u odnosu na modul vodopad projektima se tesko upravlja zahtevaju se specificna sredstva za razvoj prototipa STRUKTURIRANI PRISTUP Analiticar modelira poslovne zahteve nekog sistema. graficki prikazujuci sistem preko serije strukturiranih slika. na kojima su sematski prikazani procesi transformacije ulaznih podataka u izlazne. Ove strukturirane slike zovu se dijagrami. a procesi u fazi dizajniranja I programiranja postaju softverski moduli. .

Baza podataka – mesto zadrzavanja. U dijagamima toka podataka koriste se samo 4 primitivna koncepta: . zatim podsistema ili sistema. Strukturirana sistemska analiza koristi tzv. On na pocetku sistem prikazuje preko najapstraktnijeg dijagrama toka podataka. koristeci dijagrame toka podataka ima mogucnost tzv. tokovi.Entitet – izvor podataka iz kojih sistem crpi podatke I korisnici podataka kojima se pruzaju podaci . naziva se objektom. Dijagrami toka podataka slikovito prikazuju poslovne procese u sistemu I informacione veze medju njima.Tok podataka – kretanje informacije izmedju tri navedena prehodna koncepta na dijagramu Kombinovanjem istih opisuju se tokovi podataka u realnom sistemu. tako da nas obavestavaju o nacinu na koji su te aktivnosti medjusobno povezane.dijagrame toka podataka (DFD) koji graficki prikazuju protok I transformaciju podataka u sistemu. Upotreba DFD ima mogucnosti: lakse I preciznije definisanje sistema I podsistema konzistentno definisanje toka podataka u sistemu jednostavniju analizu predlozenog sistema izbegavanje prebrzog vezivanja za tehnicko resenje sistema OBJEKTIVNI PRISTUP Objektivno-orijentisani razvoj sistema zasnovan je na identifikovanju objekata u sistemu I relacija izmedju ovih objekata. njihova transformacija I arhiviranje. DFD su prezentacije protoka podataka u-iz-izmedju pojedinih postupaka tj. Entitet koji je sposoban da cuva svoja stanja I koji stavlja na raspolaganje okolini skup operacija. Stanje objekta se prestavlja vrednostima njegovih osobina gde s pod osobinama podrazumevaju atributi objekata I njegove veze sa drugim objektima u sistemu. Sistem analiticar.procedura. ustanove I sl. Ovi objekti odgovaraju entitetima realnog sveta I mogu biti predmeti. ali se mogu uociti izvori podataka odn. sloj po sloj.postepene detalizacije sistema.Strukturirana sistemska analiza posmatra IS kao funkciju koja u procesu obrade ulaznih generise izlazne podatke.odredista. cuvanja podataka izmedju procesa. To se naziva DFD uslojavanje. Tu se smestaju nakon izlaska iz nekog procesa I onda mogu biti upotrebljeni od strane nekog drugog ili istog procesa . ljudi.destinacije tj. preko kojih se ta stanja prikazuju ili menjaju. Na osnovu dijagrama toka podataka ne moze se saznati nista o vremenskom trajanju dogadjaja. a zatim postepeno prikazuje detalje. baze podataka kao I transformacije. DFD prikazuje protok stvarnih podataka izmedju postojecih aktivnosti I logickih baza podataka. .Proces – izvrsenje nekog zadatka koji se odnosi na podatke .

sistem se opisuje kao skup objekata koji medjusobno deluju. treba razmotriti prideve ili imenice unutar scenarija upotrebe. Atributi ili svojstva jednog objekta su definicije vrednosti koje objekt poseduje. Ponasanja implementiraju pravila. Svaki atribut ili metode unutar neke klase mogu biti: javni. U objektivno – orijentisanom razvoju drugi vazan koncept je kategorizacija objekata u klase. Stvari koje objekat radi nazivaju se ponasanja ili servisi. Objektivno-orijentisani razvoj posebno je pogodan za razvoj: kompleksnih aplikacija na bazi klijent-server arhitekture I multimedijalnih aplikacija koje sadrze objekte razlicite prirode. OMG je usvojila oficijalnu notaciju objektivno-orijentisanog modelovanja – jezik modelovanja UML. Objektivno-orijentisan koncept polimorfizam poredstavlja koncept koji se cesto objasnjava razom jedan nacin pristupa. kao sto su tekst. Klasa je skup objekata koji dele zajednicke atribute I ponasanja.Upotreba case alata treba da omoguci povecanje produktivnosti projektnog tima. obradjuju podatke I pristupaju informacijama. Servisi su specificna ponasanja koje poslovni objekat mora da izvrsava.namenjeni podrsci I automatizaciji izvrsenja zadataka u postupku izrade softverskih proizvoda. koriste projektanti za razvoj novog sistema. Odredjeni objekt koji pripada klasi naziva se primerak ili instanca klase. slika I video zapis. mogu I da izvrsavaju neke radnje. Prednost je u tome sto se tako omogucava formiranje biblioteke sa odgovarajucim komponentama.Case alati .skrati vreme projektovanja I programiranjai omoguci jednostavno I jeftino odrzavanje softverskog proizvoda. ostavljajuci potklasama slobodu da definisu specificne varijante nekih ili svih pomenutih metoda. vise metoda. zvuk. On omogucava da opsta klasa definise metodekoje ce biti zajednicke za ve klase koje su iz nje izvedene. Objekti. Da bi se atributi identifikovali. Ukoliko postoji nasledjivanje.prema skracenici od reci Computer Aided Software Engineering(komjuterski podrzan softverski inzenjering).Nazvani su CASE alati.kao I realizaciju samog projekta. Nasledjivanje predstavlja mehanizam koji omogucuje da jedan objekat bude poseban slucaj nekog opstijeg objekta. Jedna od osnovnih prednosi koriscenja objekta je sto objekat ne mora da otkriva sve svoje atribute I ponasanja. Polimorfizam predstavlja mogucnost pravljenja opsteg nacina pristupa za rad sa grupom srodnih aktivnosti. takodje. Objektivno-orijentisani koncept nasledivanje je proces koji jedan objekat nasledjuje svojstva drugog objekta. UML je metod trece generacije I sluzi za povecanje produktivnosti. skracenje vremena razvoja I poboljsanje kvaliteta IS. POJAM I NAMENA CASE ALATA Razvijeni su softverski alati . privatni ili zasticeni. za objekat treba definisati samo one karakteristike koje ga cine jedinstvenim u klasi. Case alati su zamisljeni da obezbede zadovoljavajuci kvalitet izrade softverskog proizvoda I projektne dokumentacije.Pomocu objektivno-orijentisanog razvoja.

sa operatorom koji unosi podatke u oba sistema za obradu i upoređuje dobijene rezultate.se koristi kada novi sistem zamenjuje sličan stari.kompletnosti I kvaliteta projekta.kontroli konzistentnosti.programski I Projektantski case alati podrzavaju strateske aktivnosti:planiranja projekta.zahteva istovremeni rad novog i starog sistema.razlicitih dijagrama. nadležni organ prelazi na uvođenje novog sistema u uprotrebu.pracenje toka projekta I sprvodjenje postupaka kontrole kvaliteta. Novi sistem zamenjuje stari ako imaju iste rezultate. Ovakav način .sprovodjenju izmena.Oni znacajno poboljsavaju odrzavanje sistema.U fazi snimanja I analize case alati podrzavaju izradu:modela sistema. Pažljivo se mora preći sa več postojećeg informacionog sistema na drugi.Oni pomazu pri dokumentovanju softvera I celokupnog procesa razvoja. mogu napusstiti stari sistem. Kada se korisnici upoznaju sa delovima novog sistema. navodi da posotoje: projektnantski. U fazi projektovanja. Paralelno uv.projektovanju seme baze podataka.specificirati izgled ekrana I formati izvestaja. a potom uvodi radni kadar u upoznavanje sa sistemom.case alati se koriste za: prevodjenje konceptualne u implementacionu semu baze podataka.Case alati omogucavaju I generisanje koda. analitičar mora sam doraditi sistem. Postoje 3 standardne metode za uvođenje novog sistema: Paralelno uvođenje .metodom izrade prototipa.integraciji parcijalnih rezultata projektovanja u konzistentnu celinu. a ako nisu rezultati isti.generisanju programskog koda.konceptualne sweme baze podataka. stari će nastaviti sa radom. Ako novi sistem padne.izradu programskih specifikacija aplikacija ili direktno implementaciono projektovanje specifikacija aplikacija. UVOĐENJE I FUNKCIONISANJE INFORMACIONIH SISTEMA Pošto se završi testiranje sistema.vodjenje projektne dokumentacije.planiranja I upravljanja resursima. Jedna od klasifikacija case alata integrisani case alati.projektovanju programskih specifikacija aplikacija.Ovi alti su narocito pogodni za brzi razvoj sistema.upravljanje projektom. Postepeno uvođenje – omogućava poslovnom sistemu da postepeno stari zameni novim.modela procesa koji se odvijaju u realnom sistemu.su koncipirani tako da obezbede sto visi steepen automatizacije u obavljanju zadataka:izradi dijagrama.Pomocu njih se moze brzo izraditi korisnicki interfejs.

Postepeno uvođenje često zbunjuje korisnike ako istovremeno vide rezultate oba sistema. MSF model se primenjue na razvojno okruzenje desktop aplikacija. Glavne funkcije računarskog centra u fazi održavanja sistema su: ■modifikacija postojećeg aplikativnog softvera i izrada novih aplikacija u skladu sa zahtevima korisnika. Ovo uvođenje najmanje košta. Sistem takođe mora proći i zvanično prihvatanje. odnosno zaposlene koji se bave praćenjem rada postojećih softvera. ■obuka svih korisnika usluga inf. popularnih procesnih modela. ■održavanje hardvera i softvera. Jedini nedostatak je nedostatak rezervne opreme. gde korisnici kritikuju sistem.sistema. ni najbolja oprema neće biti delotvorna. ali neophodan ■kadrovske prirode-kada se uzroci mogu naći u otporu primeni inf. Perfektivno održavanje iziskuje najveće troškove. MSF kombinuje dva pristupa zivotnog ciklusa projekta: . inženjeri. To su dakle specijalisti. Direktno uvođenje – podrazumeva potpunu i trenutnu zamenu starog za novi sistem. ■održavanje centralne baze podataka. Ovde može biti reči i o neadekvatnom kadru. ali ima najveći rizik. a to predstavlja težak posao. Uvođenje novog sistema predstavlja aktivnost koja se mora pažljivo i dugo planirati jer promašaji i greške mogu da stvore otpor prema njegovom korišćenju.sistema.uvođenja košta manje nego paralelni. Postoje 3 vrste održavanja softvera: ■korektivno –otklanja se greška koju su učinili programeri. poboljšavanje i modifikovanje sistema tako da zadovolji nove zahteve korisnika. Sistemi se pored ovoga moraju i održavati. gde je potrebno pronaći uroke. ■ Spoljni uticaji-kada kretanja ne idu u prilog poslovanja preduzeća. ukazujući na njegove dobre i loše strane. ■adaptivno – izmena softvera zbog izmena u okolini u kojoj softver radi. analitičari. ■zaštita podataka od neovlašćenog korišćenja i raznih zloupotreba. aisto je tako nasao I primenu u razvoju poslovnih aplikacija za e-poslovanje. Služba nadležna za razvoj informacionog sstema dužna je da o efektima funkcionisanja podsistema obavesti organe upravljanja. Ukoliko ljudski faktor ne prihvata sistema. Ova metoda zahteva pažljivo testiranje i nosi veće rizike nego prethodne. ■perfektivno – izmene softvera zbog izmena zahteva korisnika. Moderni računarski centar uglavnom ima kadrove za održavanje. Uzroci su: ■organizacione prirode-kada je potrebno otkloniti uzroke. što se direktno prenosi na funkcionisanje informacionog sistema RAZVOJ APLIKACIJA PREMA MSF OKVIRU MSF procesni model je zasnovan na procesima koje Micfosoft koristi u razvoju svojih aplikacija I najboljim principima drugih.

procesima I rizicima. znanja itd. vestina. pripremanje budzeta I upravljanje troskovima. elaboracija (aplikacioni dizajn).Upravljanje projektima – integracija planiranja I upravljanje promenama. projektovanje sistema. programiranje I testiranje modula.Upravljenje spremnoscu tima – gde se podize nivo spremnosti celog projektnog tima I podrazumeva procese koji omogucavaju razvijanje sposobnosti. . Ima cetiri koraka: definisanje (scenarije.temelj MSF je da se mnoge stvari mogu promeniti tokom zivotnog ciklusa projekta I da uvek treba biti u pripravnosti u cilju pravovremenog reagovanja na promene fokusirati se na stvaranje poslovne vrednosti – uspesna resenja moraju da zadovolje osnovne potrebe I da isporuce polovnu vrednost ili dobit ohrabrivati otvorenu komunikaciju – ohrabruje otvorenu komunikaciju I otvorene komunikacione kanale jel to smanjuje mogucnost nesporazuma i moguce je da se tako predvide promene u okruzenju koje mogu uticati na razvoj projekta. Upravaljnje rizicima se prema MSF cini u sest koraka: identifikacija rizika. kontrola rizika I ucenje iz rizika.principima: rad prema zajednickoj viziji – vizija mora da bude jasna. promene (podizanje nivoa strucnosti do zahtevanog itd) I procena (da li su planovi obuke bili efektni) . testiranje sistema. ocenjivanje rizika I odlucivanje tokom zivotnog ciklusa projekta. planiranje rizika. Kod ovog modela svi zadaci u jednoj fazi moraju se zavrsiti pre nego sto se predje na sledecu fazu. tehnologijama. izgradnja (implementacija aplikacije) I tranzicija (ispitivanje I stabilizacija apliakcije) MSF procesni model se temelji na sl. analiza rizika. Tri kljucne MSF discipline su: .- - Vodopad model koji se sastoji iz faza koje sluze za procenu onoga sto je uradjeno. ocena. Spiralni model se bazira na kontinualnoj potrebi za usavrsavanjem projekta. Faze vodopad modela su: analiza I specifikacija zahteva. kompenentnosti I strucnosti). pripremanje I pracenje rasporeda odvijanja projekta. pracenje rizika.Upravljanje rizicima – upravljanje rizicima. MSF obuhvata discipline za upravljanje kadrovima. olaksati timsku komunikaciju itd . definisanje I upravljanje ciljevima. isporuka I odrzavanje. razumljiva I precizno definisana ostati aligan . Spiralni model se sastoji iz faza: prihvatanje (aplikaciono planiranje I analiza).

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
blazacvit_486752637 liked this
AnaHrastic liked this
branko.todoric9716 liked this
branko.todoric9716 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->