Perniagaan secara runcit merupakan jenis perniagaan yang terbanyak di Malaysia.

Barangan yang diperolehi untuk diniagakan mungkin datang dan dibeli terus dari kilang atau dari pengedar atau agen. Perniagaan runcit didapati di semua kawasan sama ada di kampung atau di bandar. Kedai yang menjual barangan harian atau barangan dapur disebut kedai runcit, tetapi banyak lagi jenis perniagaan lain yang disebut perniagaan runcit seperti restoran, stesyen minyak, kedai ubat, kedai gambar, kedai kain baju, kedai alat-alat tulis, kedai alat elektrik, kedai alat solek dan sebagainya. Dari segi konsep, perniagaan runcit adalah urusan jual beli barangan dalam kuantiti yang kecil kepada pengguna akhir.

Pasar malam merupakan konsep pasar atau bazaar yang perniagaannya dimulakan pada waktu petang sehingga kepada waktu malam. Di pasar malam terdapat pelbagai gerai mudah alih, yang menjual barang-barangan seperti makanan dan hasil tani seperti sayur-sayuran, buah-buahan, daging dan barangan basah yang lain. Barangan lain seperti permainan, perkakasan, buku, baju dan sebagainya ada dijual. Ia menarik banyak orang mengunjunginya kerana harga barangan yang berpatutan. Pasar malam hanya dibuka beberapa malam dalam seminggu, kerana peniaga berpindah-randah ke kawasan berlainan setiap hari sepanjang minggu. Tawar menawar merupakan amalan biasa di pasar sedemikian. Di Malaysia peniaga mendapat lesen peniagaan daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) yang berkaitan.

Kepentingan 1. Menyediakan peluang pekerjaan ~ Berbagai pekerjaan disediakan di lokasi pasar malam ini. Antaranya peniaga makanan/minuman, peniaga buahbuahan/sayur-sayuran, penjual daging/ayam dan peniaga pakaian/kasut. Kebanyakan peniaga ini terdiri daripada penduduk tempatan yang tinggal berhampiran dengan kawasan pasar malam. 2. Meningkatkan taraf hidup/pendapatan ~ Hasil pendapatan antara RM600 hingga RM1000 yang diperolehi daripada perniagaan di pasar malam ini telah berjaya meningkatkan pendapatan keluarganya. Dengan ini taraf hidup mereka telah berjaya ditingkatkan. 3. Memudahkan penduduk tempatan membeli barangan keperluan ~ Lokasi pasar malam yang berdekatan dengan kawasan perumahan merupakan satu kelebihan kepada penduduk sekitar. Penduduk boleh mendapatkan barang keperluan dapur seperti ikan, daging dan ayam dengan mudah. Kunjungan sekali seminggu pada hari Jumaat ini memang dinanti-nanti oleh penduduk di kawasan Indera Mahkota kerana berbagai juadah/makanan dijual.

Pencemaran ~ Kekurangan tong-tong sampah di kawasan pasar malam. Keadaan ini diburukkan dengan sikap peniaga dan pengunjung pasar malam yang tiada kesedaran sivik untuk menjaga kebersihan kawasan sekitar. Sikap pengunjung-pengunjung yang meletak kenderaan di bahubahu jalan telah memburukkan lagi keadaan dan menyebabkan kesesakan teruk pada laluan ini. Begitu juga dengan hasil laut seperti ikan. Keadaan bertambah teruk ketika waktu kemuncak aktiviti perniagaan iaitu bermula dari jam 6. Keadaan tidak sihat ini boleh mengundang kepada perebakan penyakit kepada penduduk sekitar. tikus dan tempat tumpuan anjing-anjing liar mencarikan makanan. Oleh sebab itu. dan daun kaduk) dan kangkung adalah hasil tanaman peniaga sendiri yang dipasarkan di pasar malam ini. Faktor yg mempengaruhi perniagan runcit kerajaan Modal Pasaran tempatan Pertambahan penduduk Kesan pasar mlm 1.00 petang hingga 8. Sayur-sayuran kampung seperti pucuk paku. kawasan ini dipenuhi longgokan sampah sarap dengan pemandangan yang menyakitkan mata! Bau busuk juga menyelubungi kawasan itu. Menyediakan barangan segar ~ Kebanyakan pengunjung pasar malam gemar membeli di sini kerana barangan yang dijual seperti sayur-sayuran dan buahbuahan merupakan hasil yang baru dipetik dari kebun atau ladang. Kesan-kesan negatif seperti pencemaran dan wabak penyakit dapat dihindar. Selain itu. udang dan sotong dijual dalam keadaannya yang masih segar. pucuk ketereh. ulam-ulaman (pegaga. jika kita sama-sama menghargai kebersihan. Wabak penyakit ~ Longgokan sampah-sarap di kawasan pasar malam ini telah menggalakkan pembiakan lalat. 2.00 malam. cintailah alam sekitar yang bebas dari pencemaran. Makanan yang terdedah dan dihinggapi lalat boleh menyebabkan berlakunya kes keracunan makanan. Semailah dalam diri. . selepas berakhirnya aktiviti pasar malam ini. Kesesakan lalu lintas ~ Tapak pasar malam di Indera Mahkota yang terletak di laluan masuk ke kawasan perumahan Indera Mahkota 1 telah menyekat laluan orang ramai. terdapat gerai-gerai penjualan makanan yang tidak menutup makanan jualan dengan sempurna. 3. menyebabkan bekas-bekas makanan dan minuman dibuang di merata-rata tempat seperti dilonggokkan di tepi-tepi longkang atau bahu-bahu jalan.4.

Contohnya. peniaga gerai minuman telah menaikkan harga air minuman dari RM1.50 kepada RM2. Pengunjung merasa tertipu apabila terpaksa membayar lebih sedangkan barangan yang dibeli tidak Cara mengatasi Pemantauan dan penguatkuasaan Kempen kesedaran Pengawalan pengeluaran lessen Wujudkan kawasan khas . menyebabkan pengunjung tidak tahu harga sebenar barangan yang dijual.00 untuk minuman yang mahu diisi dalam plastik.4. peniaga sewenang-wenangnya menaikkan harga barangan. Tambahan pula tiadanya tanda harga dipaparkan di sesetengah gerai. Harga tanpa kawalan ~ Apabila kurangnya pemantauan dari pihak PBT.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful