You are on page 1of 3

http://www.revista-ferma.ro/ http://www.anunturi-agricole.

ro/

http://www.agroinfo.ro/ http://www.agroshop.ro/

Adpost pentru vaci cu lapte - model pentru 30 vaci


Ioan HUU Materialul de fa urmrete prezentarea unui adpost semideschis pentru vaci cu lapte. n fapt, exemplul este o construcie ieftin, uor extensibil, funcional, n acord cu cerinele animalelor i care reduce volumul de munc din ferm. Adpostul propus are o suprafaa total construit de 350 m2 (din care pentru sala de muls, spaiu de depozitare i birou - 85 m2), este semideschis, poate fi populat iniial cu 30 vaci, are structura de rezisten din metal i acoperiul cu nvelitoare din tabl ondulat. Pentru utilizarea la maximum cu putin a slii de muls (cea mai scump parte a construciei) i pentru a se facilita extinderea fermei la 40, 70 sau 80 vaci se recomand amplasarea adpostului n afara localitii. Fundaia din beton este discontinu, stlpii de susinere fiind plasai n pahare din beton. Avnd n vedere faptul c structura este uoar, fundaia respect msurile referitoare la rezisten i durabilitate. ntre fundaie i perei exist un strat izolator hidrofug, format din carton bituminat i bitum, pentru ntreruperea ascensiunii apei capilare din sol. Pereii exteriori, construii din zidrie uoar, satisfac cerinele cu referire la: rezisten fizic, rezisten la foc, ageni chimici i fizici (inclusiv agenii utilizai n procesul decontaminrii) i, prin tencuirea n interiorul grajdului, prezint un grad acceptabil de finisare a suprafeei. n partea frontal a grajdului, peretele este dezlocuit de o prelat (vezi fig.1) care rmne, n cea mai mare parte a anului, rulat n partea superioar, sub straina adpostului. Peretele din spate are, n partea superioar, un oblon transparent i mobil care servete la controlul ventilaiei; pe durata verii, acesta rmne deschis ,fapt ce face ca fluxul de aer s genereaz senzaia de rcoare i s elimine cldura acumulat sub tavan.

Fig. 1. Adpost semideschis pentru 30 vaci cu lapte 1.- arpant i nvelitoare din tabl cu luminatoare zenitale; 2 - stlp de susinere a arpantei; 3 - perete cu oblon pentru ventilaie; 4 - perete cu u la captul grajdului; 5 prelat pentru nchiderea prii frontale; 6 - grilajul de furajare; 7 - iesle; 8 - zon pentru depozitarea furajelor; 9 i 10 - calupuri de fn, respectiv siloz, depozitate temporar n vederea furajrii.

Fig 2. Cteva modaliti posibile pentru extinderea adpostului 1 adpost cu cuete individuale i boxe pentru ftare; 2 sal de muls; 3 birou i grup sanitar pentru fermier; 4 ncpere pentru instalaie de muls, tancul de colectare i rcire a laptelui; 5- o prim posibil extindere a adpostului de la 20 la 40 capete; 6 o a doua extindere posibil (cu 10 cuete) i 7 a treia extindere posibil (cu alte 10 cuete). Pardoseala este executat din beton, este plasat la nlime fa de nivelul solului, este rezistent la rulare i nu este lunecoas. Funcional, pardoseala mparte adpostul n mai multe zone: Zona (aleea) de circulaie i furajare este din beton raiat (a nu se nelege beton sclivisit) i are o lime de 3,6 m. Aleea este suficient de rezistent pentru a susine un tractor cu lam utilizat la evacuarea dejeciilor. Pardoseala are o pant de 1,5-2% care ncepe dinspre o intrare i se continu spre cealalt; la captul decliv sunt plasate platforma pentru depozitarea gunoiului i fosa pentru purin. Panta de 1,5% se regsete i n plan transversal, n direcie opus fa de intrarea n sala de muls, astfel ca purinul s nu ptrund n aceast ncpere. Zona de odihn, respectiv cueta de odihn, este mai nalt cu 15 cm fa de pardoseala zonei de circulaie i este, n fapt, un pat pentru odihn confecionat din crmid cu goluri, acoperit cu un strat de beton cald (beton cu granulit). Dimensiunea cuetei este de 2,2 x 1,0 m; anterior, nspre perete, prezint un limitator pentru piept, posterior, spre aleea de circulaie, zona este delimitat de un prag cu nlimea de 20 cm; acest prag are rol limitator, prevenind curgerea aternutului (paie, rumegu, tala etc.) n zona de circulaie. Zona de furajare este proiectat pentru a oferi confort animalelor i n ideea ncurajrii i maximizrii consumului de furaje. n zona de furajare, se disting urmtoarele: - grilajul de furajare asigur un front de furajare de 65 de cm i, dac situaia o impune, permite contenionarea vacilor. La nivelul pardoselii, grilajul delimiteaz zona de furajare de cea de circulaie printr-un panou din scndur. - ieslea este mai nalt cu 15 cm dect pardoseala zonei de circulaie; lrgimea este de 8090 cm, iar suprafaa este neted, neporoas. - zona de acumulare i depozitare a furajului continu ieslea i are o lime de 1,5 1,6 m; suprafaa este mai rugoas i este destinat depozitrii temporare a furajelor. Practic, pe lng depozitarea temporar a furajelor are loc i economisirea timpului necesar distribuirii manuale a furajelor. n situaia n care distribuia furajelor se face cu remorca tehnologic, aceast zon poate s lipseasc sau s fie mult redus. Uile care asigur circulaia personalului i animalelor au dimensiuni de 1,0x2,0 m, iar cele folosite pentru utilaje au dimensiunea de 2,8x3,0 m.

Acoperiul este n dou ape, este alctuit din arpant metalic (elementul de susinere i rezisten) i are nvelitoarea propriu-zis din tabl ondulat. Acoperiul-tavan permite iluminarea zenital i nu are termoizolaie i nici barier antivapori. Acesta se prelungete n exteriorul suprafeei utile a grajdului, astfel nct acoper ntreaga zon de furajare. Dependine: adpostul mai prezint (vezi fig.2) o sal de muls, o ncpere pentru tancul de rcire a laptelui i agregatul de producere a vacuumului, o ncpere pentru depozitarea concentratelor i premixurilor, un birou i un grup sanitar pentru fermier. Sala de muls este de tip 2x4 standuri, cu 4 aparate de muls care pot deservi toate standurile platformei. Vacile sunt dispuse oblic, la un unghi de 30 fa de aleea de serviciu a platformei. Posibiliti de extindere a adpostului: ntruct costul unui m2 de adpost construit este mare se recomand extinderea gradual a adpostului, odat cu creterea efectivului de animale. Practic, modelul sugerat se poate extinde conform schiei prezentate n figura 2 (zonele gri reprezint sugestii privind extinderea i mrirea capacitii). Astfel, o prim extindere poate fi una simetric, pentru nc 30 de vaci cu lapte. n acest fel, n adpost pot fi cazate 60 de vaci. De asemenea, capetele adpostului pot fi prelungite (n fig. 2 vezi cifrele 6 i 7) cu module de 10 standuri, respectiv pentru nc 10 vaci cu lapte. La alegerea tipului de adpost v recomandm s considerai c adpostul este n fapt o construcie care ofer i care poate solicita: investiie redus sau una imens ... n funcie de ce cei care v consiliaz un management funcional pn la lipsa funcionalitii ...dependent de competenele dobndite; atractivitate, pn la toleran arhitectonic .....n funcie de gustul Dumneavoastr; satisfacerea cerinelor animalelor pn la construirea unui lagr pentru animale ...concordant cu omenia Dumneavoastr. Alegerea aparine fiecruia ...i depinde de capital, cunoatere i capacitatea de previziune a lucrurilor viitoare. Noi v dorim succese!