Ecosisteme antropizate

I.

CARACTERISTICILE ECOSISTEMELOR ANTROPIZATE

1. Definitia ecosistemului: unitatea functionala, elementara, concreta a biocenozei 2. Alcatuire: • BIOTOP reprezinta totalitatea factorilor abiotici: climatici, apa, aer, sol; • BIOCENOZA reprezinta totalitatea populatiilor diferitelor specii legate territorial si prin relatii de interdependenta 3. Definitia ecosistemelor antropizate (amenajate): sisteme ecologice naturale, optimizate fie pentru obtinerea unor productii vegetale sau animale sporite, fie pentru alte scopuri umane Sunt influentate specific de existenta si activitatea umana; Depend de om din punct de vedere structural – organizatoric 4. Structura unui ecosistem antropizat: Elementele principale sunt: a) BIOCENOZA reprezentata de: - fitocenoza naturala; - plante de cultura; - zoocenoza naturala; - animalele domestice b) Totalitatea OAMENILOR din ecosistem; c) ANSAMBLUL PRODUSELOR NATURALE (natura transformata) create prin activitati umane Exemple :masini, constructii, obiecte de uz divers d) Depozitele de deseuri si reziduri stagnante 5. Caracteristici ale unui ecosistem antropizat:  Gradul de antropizare = intensitatea influentelor de origine antropogena asupra mediului natural; este diferit de la o zona la alta  Simplificarea biocenozei: nr. mic de specii 1

AGROSISTEMELE  Inlocuirea formelor naturale de plante sau animale cu varietati cultivate si animale domestice pentru asigurarea unei productivitati mari  Plante: cereale. iazurile si helesteiele piscicole .se asigura conditii optime necesare speciei crescute: o anumita intensitate si cantitate de lumina.populatiile sunt omogene genetic si fenotipic. Tipuri de ecosisteme antropizate: . . pasari Caracterizare ecologica a componentelor agrosistemelor: a) Biocenoza: . etc B. Saracirea biocenozei:prin diminuarea numarului de legaturi interne  Fragilitate a echilibrului ecologic 6. COMPLEXELE ZOOTEHNICE . ovine.Producatorii primari au fost selectionati artificial. pomi fructiferi. o fertilizare corespunzatoare.se investeste o cantitate apreciabila de energie. iar de multe ori unei rase cu performante productive ridicate. o anumita umiditate. devenind un corp artificial in care fenomenele naturale sunt diminuate.solul este transformat.In ferme apar boli metabolice si de stres la animale b)Biotopul: . .sistemele rurale si urban industriale A. pe categorii de varsta si sexe. . lacurile de acumulare.fiecare biotop este realizat si controlat de catre om.ecosisteme acvatice antropizate: lacurile de baraj.Numarul actiunilor biotice nefavorabile este redus.indivizii sunt intretinuti in adaposturi si boxe. .Consumatorii sunt reprezentati de animalele din fermele zootehnice sau piscicole . leguminoase. omul ameliorand atat productia cat si rezistenta plantelor cultivate .apartine unei singure specii . . . rumegatoare. specii horticole  Animale: porcine. .complexele zootehnice.cuprinde crescatoriile de animale in scopul obtinerii de productii mari si constant a) Biocenoza: . radacinoase. 2 .ecosisteme terestre antropizate: ecosistemele agricole sau agroecosistemele .Omul controleaza consumatorii rapitori (mai ales parazitii) .

OMUL este factorul care determina optimizarea conditiilor de mediu si araportului om – societate – natura Indiferent de tipul de asezare umana. sobolani .se remarca cresterea agresivitatii si a stresului. C. . trichineloze . gastroenterite. satele. nucleare • Aprovizionarea cu apa se face prin sisteme hidrografice special amenajate. hidroenergia. de termoficare. • Sunt dotate cu spatii de depozitare a reziduurilor si deseurilor . umiditate si luminozitate . ECOSISTEMELE ASEZARILOR UMANE - in asezarile umane.baza trofica a animalelor este reprezentata de culturile furajere b)Biotopul: . locale( fantani sau izvoare naturale) • Sursa de hrana provine direct din ecosistemele naturale si agrosisteme b) Ecosistemele de tip urban:orasele • Contact redus cu mediul natural.alte specii de consumatori devin cocncurente pentru hrana: soareci. oamenii se gasesc in interactiune cu factorii abiotici. precum si din industria alimentara • Au productie industriala.predomina organismele patogene producatoare de pneumonii. • Folosesc in mare masura energia produsa in centralele electrice. de epurare a apei uzate. . • Folosesc in mica masura energia neconventionala. biotici naturali si cu factorii artificiali introdusi sau produsi de om Tipuri de asezari : rurale si urbane a) Ecosistemele de tip rural: catunele.animalele si-au pierdut instinctual de teritorialitate si instinctual matern. In ambele tipuri de ecosisteme.. 3 . oamenii trebuie sa actioneze pentru diminuarea si inlaturarea factorilor poluanti care sunt rezultatul activitatii lor. salmoneloze.are un anumit microclimat interior generat de temperature. comunele Caracteristici: • Contact strans cu mediul natural. • Aprovizionarea cu apa se face din surse imediate.insusirile ecologice ale biotopului asigura fiecarei specii o productivitate maxima. • Sursa de hrana provine din agrosistemele limitrofe sau de la distanta.

IMPACTUL ANTROPIC ASUPRA ECOSISTEMELOR NATURALE Cauzele naturale ce au provocat deteriorari ale mediului sunt: seisme. ca urmare a activitatilor omenesti. Poluarea atmosferei. Eroziunea solurilor. filoxera adusa din America in Franta a distrus culturile de vita de vie . Distrugerea unor specii de plante si animale. Poluarea apelor. Degradarea habitatelor: o Crearea agrosistemelor in care fitocenoza naturala este inlocuita cu o vegetatie controlata. Introducerea de specii noi in ecosisteme: o Intentionat sau neintentionat pot genera cresteri neobisnuite ale numarului indivizilor acestora (explozie ecologica) . gandacul de Colorado adus in Europa in mod accidental : nici o metoda de combatere nu a reusit sa-l distruga Exemple de introducere intentionata a speciilor straine in diferite biocenoze: plante de cultura (alimentare. rezulta catastrofe ecologice si economice aducerea catorva tantari anofel din Africa de Vest pe coasta rasariteana a Braziliei a dus la epidemie de malarie. o Exploatarea fara discernamant a padurilor a dus la desertificare o Pescuitul intensiv a saracit anuite zone ( exemplu: sardinele din Oceanul Pacific) a dus la scaderea numarului de specii sau chiar la disparitia lor. Desertificarea stepelor. 4 . Extensiunea rapida a cailor de comunicatie moderne. inundatii. ceea ce a dus la altoirea de soiuri de vie europene cu americane rezistente la filoxera. Intre om si mediu exista un schimb permanent de materie. decorative).II. pastoritul etc 1. Impactul uman asupra mediului inconjurator reprezinta toate modificarile care se situeaza in afara legilor ecologice. Vanatoarea si pescuitul. eruptii vulcanice. energie si informatie. o Domesticirea animalelor prin modificarea conditiilor naturale de viata. suferite de mediul natural. Impactul este direct proportionalci numarul populatiei si cu volumul activitatilor umane.Impactul este invers proportional cu marimea biotopului Forme ale impactului uman asupra mediului inconjurator: Defrisari masive ale padurilor. etc. furtuni de praf. o Practicarea intensiva a vanatoarei a condus la rarirea populatiilor unor animale salbatice 2.

cat si indirect producand dezechilibre ecologice.apare suprapopularea pasunilor si o dezgolire accentuata a biotopului. . cu un numar mare de lanturi trofice . endocrin. bacterii patogene Poluarea creste direct proportional cu cresterea numerica a omenirii. scrumbia albastra. etc 4. nedorite si paguboase pentru ecosistemele naturale care se deterioreaza. merlucius.a contribuit la degradarea solurilor.explozia urbana. de fum.Grav amenintate cu disparitia sunt :specii de balene. cu efecte intarziate asupra florei si faunei .s-a realizat atat direct prin vanatoare. batogul. Deteriorarea ecosistemelor prin poluare Reprezinta o modificare daunatoare pentru om si pentru speciile din ecosystemele naturale si artificiale. combaterea unor daunatori .la aparitia unor boli ale sisemului nervos. titei.se intensifica activitatea pradatorilor. particule de praf. pescuit. Pescuitul abuziv al mamiferelor mari a dus la disparitia unor specii . Cauze: a) Defrisarea padurilor: . 5 . etc e) Urbanizarea si industrializarea: .padurile reprezinta factorul determinant de mentinere a echilibrului ecologic.creste frecventa bolilor si a parazitilor . care isi pierde posibilitatile sale de regenerare. a factorilor de mediu (abiotic si biotic) datorita introducerii in mediu a poluantilor Poluantii sunt deseuri ale activitatii umane. gaze. dezvoltarea industriilor si a transporturilor a dus la formarea noxelor orasului :smog. reprezentand ecosistemul cu o capacitate de regenerare de 3-5 ori mai mare decat oricare ecosistem natural b) Suprapasunatul: . radiatiile .dezvoltarea industriei in marile orase a atras dupa sine migrarea populatiei de la sate la oras .broastele testoase de apa. intensificarea vitezei vanturilor si aparitia inundatiilor . climatic si hidric.cresterea vertiginoasa a oraselor a dus la dezvoltarea industriei. 3. Deteriorarea ecosistemelor prin supraexploatarea resurselor biologice Interventia omului in biosfera a dus la saracirea speciilor si la cresterea instabilitatii biocenozelor.pasunatul intensiv determina distugerea covorului vegetal dintr-un ecosistem .toate acestea duc la slabirea rezistentei organismului uman.substante chimice: pesticide. heringul. substante organice -fizici: caldura.biologici: virusuri. cresterea necesitatilor umane si dezvoltarea de noi tehnologii. la cresterea ariditatii climatului. compusi chimici .cel mai mult au avut de suferit pasarile si mamiferele d) Supraexploatarea resurselor oceanice: Biocenozele marine sunt foarte complexe . c) Supraexploatarea faunei terestre: .- animale Efectele acestor introduceri sunt neprevazute. cu dereglarea echilibrelor naturale. Factori poluanti:. . respirator.

Exemple de substante poluante: • Gaze: monoxidul de carbon . diminuarea reflexelor. accelerarea pulsului si aritmului respiratiei. • Compusi ai azotului contribuie la formare asmogului. calciu. • Derivatii halogenilor provoaca arsuri la plante si boala numita fluoroza la animale(deformarea oaselor si caderea dintilor) • Pulberile:particule de cuart. particule de plumb. deseurile atomice . stresul).Aceste substante sunt in general nebiodegradabile sau greu biodegradabile . dioxidul de sulf care in combinatie cu apa din precipitatii produce ploile acide . cat si a securitatii principalelor ecosisteme. zinc. apele folosite in uzinele atomice. contractile arterelor. se acumuleaza de-a lungul lanturilor trofice in concentratii din ce in ce mai mari prin fenomenul de amplificare biologica. inundarea tarmurilor)  Poluarea radioactiva: prin radiatii si radionuclizi are ca surse depunerile radioactive care au ajuns in apa odata cu ploaia. Eutrofizarea apelor : proces natural de acumulare in timp a unor cantitati crescute de substante organice pe fundul apei → favorizeaza dezvoltarea in masa apei a unor microorganisme care acoper masa apei in intregime si distrug echilibrul ecologic din ecosistemul respective. metale grele. de aceea persista un timp indelungat in ecosistem.  Poluarea sonora sau fonica:zgomote puternice sau emisiuni de sunete cu vibratii neperiodice . a XI-a I 6 . DDT.Deoarece nu se cunosc in amanunt limitele admisibile ale poluarii atat pentru securitatea omului. de o anumita intensitate si care produc o senzatie dezagreabila → consecinte negative( dereglarea auzului. funingine . mercur. a) Poluarea fizica: Poluarea temica sau calorica: diverse gaze din atmosfera duc la incalzirea globala prin efectul de sera → efectele incalzirii globale sunt catastrofale (topirea calotelor polare.etc c) Poluarea biologica: Se produce prin: Poluarea biologica a apei si alimentelor se produce in mod direct prin deversarea apelor menajere si a celor industriale uzate in cursurile de apa sau indirect prin contaminarea lor cu substante organice fermentescibile. exista o tendinta de subapreciere a efectelor acesteia.  b) Poluara chimica: Substantele chimice utilizate in industrie si agricultura sunt cele mai raspandite si periculoase forme de poluare.   Andreea Marian Ruxandra Oprică Ana Maria Iwada Cls. azbest. Noxele eliminate in mediu : pesticidele. cresterea nivelului marilor si oceanelor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful