Tukul besi

Click to edit Master subtitle style Ahli kumpulan: Jeremy Anak Demin Kogilan a/l Subramaniam

5/23/12

SEJARAH ACARA TUKUL BESI

Pada asalnya,sejarah membaling tukul besi adalah berasal daripada pemburuan zaman Neolitik. Pada ketika itu, manusia menggunakan kapak besi untuk memburu dengan membaling kapak tersebut ke arah binatang buruan.

Pada peringkat permulaan, acara ini diadakan untuk menunjukkan kepahlawanan atau kekuatan seseorang. Pada tempoh tersebut, acara sukan ini telah dinamakan sebagai “ Wheel 5/23/12 Hurling” iaitu atlet akan membaling tukul

Pada era yang berikutnya, acara sukan ini dimasukkan dalam permainan festival “God Thor”. Acara baling tukul besi ini berkembang pada era pertengahan. Bukti yang menunjukkan acara ini berkembang pada era tersebut ialah terdapatnya patung Joseph O’Hanrahan potret dan setengah daripada potret Clad Irish sedang membaling tukul besi.

Selain itu, terdapat juga lukisan yang menunjukkan gambar King Henry VIII sedang membaling ”Blacksmith’s Sledgehammer” pada abad ke-16. Bukti5/23/12 bukti ini jelas menyatakan bahawa pada

Pada tahun 1866, acara membaling tukul besi menjadi acara yang biasa dalam acara padang di England, Scotland dan Ireland. Pada masa itu, tukul besi diperbuat daripada besi asli manakala penyambungnya adalah merupakan batang besi yang panjangnya kira-kira 3 ½ kaki dan berat tukul besi pada masa itu tidak dinyatakan.

Peserta bagi acara ini menghayun tukul besi di atas kepala dan membuat balingan dalam keadaan berdiri. Jarak balingan dikira melalui kaki hadapan peserta hinggalah ke tempat tukul besi 5/23/12

5/23/12  . Tetapi. “Ameteur Athletic Union of the United State” telah menetapkan 7 kaki bulatan dan 16 pound berat tukul besi. Selain itu. Pada tahun 1875. ruang untuk membuat balingan juga telah ditentukan ukuran diameternya iaitu 7 kaki. berat tukul besi ini telah ditentukan iaitu seberat 16 pound manakala panjang batang besi ialah 3 kaki dan 6 inci. Pada tahun 1887. maklumat ini tidak diterima oleh kebanyakkan negara serta pusingan badan tidak dinyatakan sebelum membuat balingan.

 Pada tahun 1895. Pada tahun 1886.J Flengan telah menggunakan caranya tersendiri iaitu dengan membuat tiga lompatan pusingan. batang besi telah digantikan dengan rantai besi untuk memudahkan pergerakan ketika membuat balingan. A. 5/23/12  . beliau telah mencipta rekod baru dari 147 kaki ke 184 kaki. A. Selain itu.J Flengan dan Irelang telah menggunakan tiga lompatan pusingan untuk membuat balingan bola dan langkah ini telah menjadi ikutan dan telah digunakan oleh para saringan seterusnya dalam kalangan antarabangsa.

TUKUL BESI 5/23/12 .

SPESIFIKASI TUKUL Buah tukul  Buah tukul selalunya diperbuat daripada besi atau logam yang tidak lembut daripada tembaga yang padu atau kelongsong diperbuat daripada logamlogam yang dipadatkan dengan plumbum ataupun bahan padu yang lain dengan garis pusat minimum 110 mm untuk lelaki dan 95 mm untuk perempuan. Ia mestilah berbentuk sfera ataupun berbentuk bulatan. Berat bola yang  5/23/12 .

Dawai tersebut boleh digelungkan di kedua-dua hujungnya untuk tujuan menyambungkannya dengan bahagian tukul yang lain.Dawai  Dawai hendaklah terbentuk daripada seutas dawai keluli yang tidak bersambung dan tidak kurang daripada 3 mm garis pusatnya. Pemegang  5/23/12 Pemegang hendaklah kukuh dan tegar dan ianya hendaklah berada dalam kaadaan yang selapis tanpa adanya .

Pemegang tukul besi boleh jadi satu atau dua binaan bulatan. pemegang juga bolehlah berbentuk lurus atau melengkok dengan lebar maksimum dalamnya 130 mm dan ukuran panjang dalamnya 110 mm.  5/23/12 . tetapi mesti tegar ketika balingan dilakukan. Selain itu. Bahagian pemegang boleh jadi lurus atau melengkung sedikit dimana bahagian yang melekat bertemu pemegang untuk memberikan kepada tangan atlet.

GELANGGANG TUKUL BESI 5/23/12 .

5/23/12 .

 5/23/12 . Tinggi jaring dinding hendaklah sekurangkurangnya 7 meter supaya panel dinding 2.80m di belakang kurung jaraknya 10m kepada paksi pintu.BENTUK KURUNGAN BALING TUKUL BESI  Kurungan hendaklah berbentuk ”U” dari pandangan atas manakala lebar buka pintunya ialah 6 meter yang diletak 7 meter dari pusat bulatan bilangan.

Tinggi minimum panel dinding ini  . Perkiraan hendaklah dibuat semasa mereka bentuk Ban memasangnya bagi mengelakkan tukul besi menghentam penyambung tetulang atau jaringnya atau bebola membolosi bawah jaring. hendaklah disediakan di depan pintu kurungan. tetapi hanya satu sahaja yang beroperasi pada satu-satu 5/23/12 masa.  Dua keping panel dinding berjaring yang berukuran dua meter lebar yang boleh diselakkan. Titik hujung lebar 60 meter akan berada di dalam jaring perpangsi.

Saiz minimum lubang antara jaring tersebut ialah bergantung kepada pembinaan kurungan.JENIS KURUNGAN  Jaring kurungan boleh dibuat daripada tali serat asli ataupun tali serat tiruan. mengelakkan sebarang masalah    Bagi 5/23/12 . Manakala saiz antara lubang-lubang maksimum jaring tersebut ialah 50 mm untuk jaring keluli manakala 44 mm untuk jaring bertali. tetapi hentaman kekuatan mestilah wajar 300 kg.

kawasan bumi tersebut mungkin diperbuat daripada konkrit. keluli atau bahan lain yang sesuai dan bahagian atasnya sama rata dengan kawasan yang sekelilingnya. kayu atau sebarang bahan sesuai mengelilingi bulatan. Bulatan hendaklah diperbuat daripada lingkaran besi.KAWASAN LONTARAN  Kawasan khas untuk membuat balingan disediakan untuk acara ini dan ia berbentuk bulatan. sentitik asfalt .  5/23/12 . Selain itu.

4sm-2sm daripada bahagian atas lingkaran bulatan.135m (+-5mm) bagi acara baling tukul besi. Garis pusat bahagian dalam bulatan hendaklah 2. Selain itu. lebar lingkaran bulatan hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 6 mm dan diwarnakan putih  Tukul Besi boleh dibaling menggunakan bulatan cakera asalkan garis pusat 5/23/12  . asfalt atau bahan yang lain kukuh tetapi tidak licin. Permukaanya hendaklah rata dan lebih rendah antara 1. Bahagian dalam bulatan boleh diperbuat daripada konkrit.

75 meter. Titik di antara kedua-dua pangkal garisan tadi sewajarnya membentuk satu garisan maya merintisi garis pusat bulatan bersudut tepat dengan garisan tengah sektor mendarat. menganjur ke luar sekurangkurangnya 0. Garisan ini boleh dibuat dengan menggunakan cat putih atau diperbuat daripada kayu atau bahan lain yang sesuai. Satu garisan putih selebar 5 sm hendaklah dibuat di kedua-dua belah bulatan. tidak dibenarkan menyembur atau    Atlet 5/23/12 .

  5/23/12 . Kawasan pendaratan dipagari oleh dua garisan yang panjangnya bergantung kepada peringkat kejohanan yang dijalankan.KAWASAN PENDARATAN  Kawasan pendaratan tukul besi terdapat di hadapan bulatan balingan. Kawasan pendaratan itu merupakan kawasan bersudut 40 darjah yang diukur dari titik tengah bulatan lontaran. Tebal garisan ini ialah 5 cm setiap balingan hendaklah diarahkan ke dalam kawasan pendaratan ini.

PERATURAN-PERATURAN  Berikut adalah merupakan undangundang yang dibentuk khas untuk acara baling tukul besi ini yang dikeluarkan oleh IAAF. Sekiranya terdapat lebih daripada lapan orang peserta. iaitu menerusi undian yang dijalankan. Setiap peserta akan membuat balingan mengikut susunan atau giliran yang ditetapkan sebelum pertandingan. Lapan   5/23/12 . mereka akan diberikan tiga balingan setiap seorang.

Bagaimanapun tukul besi boleh berada diluar bulatan atau menyentuh tanah semasa peserta memulakan pergerakan sebelum membaling. Sekiranya terdapat lapan orang peserta. mereka akan diberikan enam terus diberikan enam balingan setiap seorang.   5/23/12 . Balingan yang mencapai jarak yang paling jauh tanpa batal akan dikira sebagai pemenang. Peserta hendaklah memulakan balingan daripada kedudukan berdiri dan statik di dalam bulatan balingan yang disediakan.

 Peserta boleh menyentuh mana-mana bahagian di dalam bulatan lontaran semasa melakukan pergerakan untuk balingan. Peserta akan dibatalkan sekiranya dia menyentuh atau mana-mana bahagian tubuhnya menyentuh kawasan diluar bulatan lontaran semasa melakukan pergerakan untuk membuat balingan  5/23/12 .

mendapatkan cara pegangan yang   5/23/12  Untuk . peserta hendaklah berada pada kedudukan sedia di dalam bulatan balingan. Peserta hendaklah mendapatkan pegangan yang selesa dan betul pada bahagian pemegang yang disediakan.FASA BALING TUKUL BESI Memegang tukul besi dan bersedia  Peringkat pertama dalam perlakuan membaling tukul besi sebelum seseorang itu bersedia ialah memegang tukul besi. Untuk memulakan pegangan.

tumpukan perhatian dan    Akhir 5/23/12 . Kemudian. Pada masa itu. Selain itu. peserta hendaklah mendapatkan kedudukan yang selesa seperti kedudukan badan dan kaki. kedudukan statik yang mulamula biasanya di belakang bulatan lontaran berhampiran garisan belakang. sekali. dengan membelakangkan arah balingan. letakkan tangan kanan diatas tangan kiri dengan pegangan yang sama serta penekanan pada menyokong tangan kiri dan mendapatkan pegangan yang selesa supaya keselamatan tukul besi dan pegangan terjamin.

pertamanya.Melakukan putaran  Putaran yang dimaksudkan dalam acara baling tukul besi ialah pergerakan peserta memutarkan tukul besi beberapa kali bagi mendapatkan kedudukan dan masa yang sesuai dan selesa untuk membuat balingan.  Untuk melakukan putaran dengan cara yang betul. Putaran juga dilakukan bagi mendapatkan rentak dan kelajuan awal sebelum membuat balingan. peserta mestilah menempatkan tukul besi yang selesa dalam pegangan tangannya pada 5/23/12  .

 Kemudian. lengan peserta hendaklah diluruskan di hadapan tubuhnya sendiri.   Semasa dalam putaran. peserta mestilah membengkokkan lengan untuk mengembalikan tukul besi ke belakang kepalanya. 5/23/12  . peserta mestilah menarik tukul besi melintasi bahagian hadapan tubuhnya. tukul akan bergerak meninggi ke sebelah kirinya dan menurun ke sebelah kanannya. dengan pegangan tangan masih selesa pada tempat pegangan tukul besi. Langkah yang seterusnya. Selain itu.

peserta akan melakukan tiga pusingan atau putaran. Peserta hendaklah menggerakkan tubuhnya mengikut pergerakan putaran tukul bagi mendapatkan momentum yang betul. Tukul besi haruslah mencapai kedudukan tertinggi pada bahagian belakang peserta dan terendah di hadapannya.   5/23/12 . Biasanya. sambil kelajuan putaran ditingkatkan dari satu pusingan ke satu pusingan berikutnya.

Memusing dan memutarkan badan  Setelah melakukan putaran tukul besi tiga kali dengan kelajuan meningkat. manakala memusing 5/23/12  . peserta kini bersedia untuk melakukan putaran atau pusingan badan pula.  Perlu diingat iaitu penahanan (pivot) adalah pada kaki. Jika dalam peringkat putaran. penekanan semasa memusing ialah pada kedudukan kaki dan badan peserta yang harus digerakkan besama putaran lengan dengan keseimbangan badan terus dikekalkan. penekanan adalah pada pergerakan lengan bersama tukul.

Pada pusingan tukul yang pertama. Untuk melakukan pergerakan ini. pusingan badan harus dilakukan mengikut rentak dan pergerakan dan gerakan tukul besi yang dipegang. Selain itu.   5/23/12 . tukul yang mengikut peserta manakala dalam pusingan yang ketiga ialah untuk mengawal momentum dan menyediakan badan untuk melakukan balingan. manakala tukul bergerak ke arah kaki kanan. peserta harus mengekalkan berat badan pada sebelah kiri. peserta hendaklah mengikut tukul. manakala dalam pusingan kedua.

ke dalam kawasan pendaratan yang disediakan. peserta mestilah memindahkan berat badannya dengan pergerakan menentang tekakan tukul. Balingan dibuat selepas peserta melepasi pusingan badan kali ketiga dengan kelajuan pusingan berada di peringkat maksimum. 5/23/12 .Membuat balingan  Peringkat seterusnya ialah melepaskan tukul besi daripada pegangan tangan sebagai membuat lontaran. Untuk melakukan ini. kaki kiri peserta    Kemudian.

Untuk melakukan balingan. peserta mestilah memastikan keseimbangan badan terjamin tanpa menyebabkan pergerakan 5/23/12  . peserta haruslah mengikut arah yang dikehendaki dengan melepaskan balingan pada pusingan badan dan tangan pada kelajuan yang paling maksimum. pinggang. peserta juga harus memasukkan tekanan tambahan pada tukul dengan bantuan kaki. dada dan tangan sebagai persediaan akhirnya membuat balingan.  Akhir sekali. Selain itu.

Ikut lajak  Ikut lajak atau tindakan susulan selepas tukul dilepaskan daripada pegangan tangan. untuk mngekalkan momentum pergerakan. peserta memerlukan pengunduran selepas tukul dibalingkan. merupakan pergerakan terakhir dalam acara baling tukul besi ini. peserta meninggalkan bulatan    Sebelum 5/23/12 . Yang penting ketika ini ialah peserta dapat mengimbangi kedudukan kaki dan badannya. Seperti dalam acara-acara lontaran yang lain.

Cara latihan: Atlet membaling bola dengan menggunakan dua tangan. 2. Jurulatih boleh menggunakan bola sihat untuk latihan panduan tukul besi ini.ANSUR MAJU  Ansur maju yang pertama ialah cara panduan tukul besi.  Panduan mengajar: 1. Baling bola dengan menggunakan 5/23/12 kedua-dua belah tangan. Bengkokkan lutut kemudian berdiri di atas bebola kaki. .

Bengkokkan kaki sedikit dan pandang hadapan.  Ansur maju memusingkan tukul besi. Membuat pusingan dengan menggunakan kayu atau tiang Panduan mengajar:  1. Pusingkan kayu keatas di bahagian kiri supaya lengkungan pusingan tadi mencapai 5/23/12 . 3. 2. 4. Pastikan kedua-dua belah tangan dibengkokkan. Pusingkan kayu atau tiang sejauh yang mungkin dan pada masa yang sama gerakkan punggung ke kanan.

 Untuk fasa ini. 4. jurulatih juga boleh menggunakan bola sihat sebagai latihan untuk para atlet. Berdiri tegak dan kaki dibuka seluas bahu. Panduan mengajar:  1. 2. Heret bola tersebut ke atas sebelah kiri sambil membengkokkan kaki sedikit. Letakkan bola sihat di dalam jaring dan bola tersebut diletakkan di atas tanah di bahagian belakang sebelah kanan. Sebaik sahaja bola dihayun sejauh yang mungkin ke sebelah kiri. tundukkan kepala 5/23/12 . 3.

pandang hadapan. Jangan hiraukan tentang pergerakan kaki. Ansur maju untuk membuat pusingan badan Pusingan dengan tangan dipanjangkan. Panduan mengajar:   1. . dan panjangkan tangan anda. 5/23/12 2. Pegang kedua-dua belah tangan menegak di hadapan badan anda. heretkan kaki membentuk satu bulatan dan berpusing di tempat yang sama. Bengkokkan lutut.

 Ansur maju untuk membaling tukul besi Untuk lakuan membaling tukul besi. sekali lagi jurulatih boleh menggunakan bola sihat yang diletakkan di dalm jaring. Panduan mengajar:   1. Mulakan daya tarikan yang terakhir ke atas bola untuk membuat balingan 5/23/12 . Alihkan punggung anda ke kanan apabila bola berpusing ke sebelah kiri. Buat 2-3 pusingan. pilih lengkungan dan mencapai titik yang tertinggi di bahagian bahu kiri anda. 3. 2.

dan membuat balingan Prinsip ansur maju dipraktikkan ketika membuat latihan ini. Pertamanya. membuat 2-3 pusingan tukul besi kemudian diikuti dengan satu putaran badan dan diikuti dengan membuat balingan. memusingkan badan. sekali ialah dengan membuat 2-3 pusingan tukul besi diikuti dengan     Akhir 5/23/12 . Kemudian. Ansur maju: Gabungan antara membuat hayunan. membuat 2-3 pusingan tukul besi diikuti dengan dua putaran badan dan balingan.

Cuba untuk membawa kaki kanan mengelilingi badan anda secepat yang mungkin untuk melengkapkan setiap putaran.   5/23/12 . Pastikan tangan dipanjangkan ketika tukul besi berada di hadapan badan anda. Jangan terlalu terburu-buru. 2.  Panduan mengajar: 1. lakukan hayunan dengan perlahan-lahan dan tambahkan kelajuan ketika membuat putaran badan dan balingan. 3.

42M) 5/23/12 .74 M) WANITA: BETTY HEIDLER (79.REKOD  DUNIA LELAKI: YURIY SEDYKH ( 86.

VIDEO Video 1 Video 2 Video 3 Video 4 Video 5 5/23/12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful