UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI STIINTELE EDUCATIEI

REFERAT

STEREOTIPURI SI PREJUDECATI

CRIHANA SAFTICA (GIURCA)

STEREOTIPURI SI PREJUDECATI

CUPRINS:

referat.clopotel.ro

pag: 6 Bibliografie…………...Introducere in stereotipuri ………………… pag:3 pag:4 Stereotipuri caracteristici principale…….....................………………………………………..................pag............. Ce putem face pentru a reduce sau a elimina stereotipurile din viata noastra?.............7 INTRODUCERE 2 ..

Ele sunt inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de celelalte in spiritul fraternitatii. Prejudecatile care sunt bazate pe ultrasimplificarea oricarei rase de oameni intrun stereotip ingust si negativ. Dar a crea stereotipuri poate fi periculos. Walter Lippmann. la opinii negative despre ceilalti. in relatiile sociale. in cartea sa din 1920 Opinia Publica. genocidul. Vocatie: toti avocatii sunt lacomi. violenta si in cazuri extreme. A crea stereotipuri este o functie naturala a creierului nostru. Stereotipurile si prejudecatile sunt obstacole majore in comunicare si. Lucruri: toate ceasurile elvetiene sunt perfecte. Religie: toti cei care sunt de religie islamica sunt teroristi. Stereotipurile caracteristici principale: - Sunt mult mai simple decat realitatea. pot avea consecinte tragice precum discriminarea. Stereotipurile culturale conduc la prejudecati. Locuri: toti oamenii care traiesc in orasul X sunt lenesi. pentru ca mintea si corpul nostru sa dezvolte raspunsuri automate la stimuli similari. Rasa: toti chinezii arata la fel. a folosit termenul pentru a descrie felul in care oamenii isi pun semenii in diverse categorii – le pun stampile – dupa anumite caracteristici ale acestora. Sex: barbatii doresc un singur lucru de la femei. 3 . sunt cauzele unor actiuni si emotii negative. Nationalitate: toate persoanele de etnie Roma sunt murdare. are o functie utila: prin clasificarea indivizilor le putem anticipa comportamentul si planifica reactiile." • Stereotipuri si prejudecati Stereotipul este ca o stampila. prin care simplificam realitatea complexa. mai mult decat atat."Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. care multiplica de mai multe ori o imagine dupa un singur sablon. Stereotipia. Deseori oamenii au stereotipuri legate de: - Varsta: toti adolescentii iubesc rockul si nu respecta pe cei mai in varsta.

– daca o femeie e gravida va naste intotdeauna pana la finalul filmului. Sunt false prin insasi natura lor. – femeile vor fi intotdeauna epilate chiar si in timpuri preistorice. Prejudecata reprezinta o atitudine negativa fata de 4 . doar daca nu e condusa de eroul filmului. – fulgerele si tunetele sunt instantanee. –– exploziile in spatiu produc zgomot. – cel putin un frate geaman este malefic. Am ales doar pe cele care mi-au placut mai mult: – cainii recunosc intotdeauna personajul negativ si latra la el. – noaptea totul este albastru. decat prin proprie experienta.- Se obtin mai degraba de la „mediatori culturali”. – mamele intotdeauna pregatesc la micul dejun oua cu sunca. Orice film american contine cel putin cateva clisee. – o masina va exploda intotdeauna cand se trage asupra ei. colorand perceptiile si comportamentele noastre. – un hacker ghiceste o parola din maximum trei incercari. Tatal intotdeauna intarzie la birou iar copiii se grabesc sa prinda autobuzul spre scoala. In timp ce discriminarea reprezinta o forma de manifestare comportamentala. navele spatiale produc zgomot in spatiu. – in lupte de strada. – un personaj negativ comite o crima in fata ferestrei in timp ce este privit prin binoclu. eroul se bate intotdeauna 1–la-1 chiar daca sunt mai multi oponenti care asteapta sa le vina randul. – daca eroul isi sufleca manecile devine invulnerabil. – orice incuietoare poate fi desfacuta cu o carte de credit sau o agrafa. – toate apartamentele din Paris au vedere spre Turnul Eiffel. Atunci cand sunt dobandite in copilarie sunt foarte greu de schimbat si raman cu incapatanare in mintea noastra. Mai au timp doar sa soarba din cafea/suc si sa muste dintr-o felie de paine prajita.

Grupurile dominante incerca sa isi mentina pozitia apeland la practici de discriminare. Discriminarea este legata de stereotipuri. Gagnon. pag. ajuta la mentinerea atitudinii negative si la perpetuarea comportamentelor diferentiate bazate acestea. Domeniile principale in care s-au focalizat actiunile strategiilor de eliminare a discriminarii sunt piata muncii. Pentru reducerea discriminarii au fost dezvoltate o serie de strategii menite sa asigure egalitatea de sanse in zonele in care au fost in mod sistematic sub-reprezentate a persoanelor care fac parte din grupuri supuse in mod traditional discriminarii. precum si dezvoltarea de politici si de practici care ajuta la depasirea dificultatilor (Neil Thompson. indiferent de grupul caruia ii apartin. 1996). 1958). In Statele Unite aceste strategii poarta numele de Actiune Afirmativa. Discriminarea Pozitiva si Actiunea Afirmativa presupun pe de o parte recunoasterea dezavantajelor acumulate de grupurile respective. Acestea reprezentand o structura cognitiva stabila si relativ rigida. educatia si locuirea. 1997. cei stigmatizati devenind mai usor tinta tratamentelor diferentiate.Teoria conflictelor reale elaborata de Sherif (1956) sustine ca discriminarea apare in conditiile competitiei pentru resurse limitate care exista intre doua grupuri. 1997). . Ce putem face pentru a reduce sau a elimina stereotipurile din viata noastra? Sa ne concentram pe fiecare persoana in parte ca individ. Aceste strategii nu presupun o „discriminare inversa”. Un alt fenomen cu care este relationata discriminarea este cel de stigma. Chiara Volpato. statusului si bogatiei intre grupuri” (Bouhris.fiecare individ membru al unui grup. care este motivata doar de apartenenta acestuia la grup (Gordon Allport. . ci au menirea sa asigure egalitatea de sanse pentru toti cetatenii. in timp ce in Marea Britanie sunt cunoscute sub denumirea de Discriminare Pozitiva. pag. Cercetarile de psihologie sociala au relevat faptul ca membrii grupurilor cu status superior au tendinta sa discrimineze mai mult decat cei ai grupurilor subordonate (ibidem.Teoriile care pun accentul pe stratificarea sociala arata ca discriminarea este „produsul stratificarii sociale bazata pe distributia inegala a puterii. Stiintele sociale au oferit o serie de explicatii alternative pentru practicarea discriminarii.285). 274). care reprezinta componenta negativa a prejudecatii (Dora Copozzo. In acest context indivizii tind sa favorizeze membrii propriului grup. 5 . Fiecare dintre noi merita sa fie considerat ca o fiinta umana unica. Turner.

Respecta-ti semenii.Sa Invatam sa privim lucrurile si din perspectiva celuilalt.Acorda in mod egal atentie tuturor partilor implicate in subiectul despre care relatezi. religioasa.Fii echilibrat si inlatura termenii discriminarii negative sau pozitive. varsta.Include printre sursele tale si reprezentanti ai minoritatilor.Sa recunoastem ca facem cu totii parte simultan din mai multor grupuri si ca nici unul dintre aceste grupuri nu poate explica in totalitate ceea ce suntem. . religioasa.i pe cei implicati cum doresc sa fie identificati si foloseste aceasta denumire in relatarea ta.Evita senzationalismul bazat pe stereotipuri si prejudecati. .Impune un ton neutru atunci cand utilizezi stirile preluate din alte surse. . . decat intre grupuri.Intreaba . .. . orientare sexuala sau politica. 6 .Mentioneaza nivelul de educatie. .Sa adoptam o atitudine mai umila cand e vorba de obiectivitatea judecatii noastre. nivel de educatie. indiferent de sex. . .Sa fim mai atenti la stereotipuri si la cum acestea ne influenteaza atunci cand interactionam cu alti oameni. varsta sau apartenenta etnica. pentru o reflectare cat mai larga a societatii. deoarece sunt irelevante. .Sa fim dispusi sa invatam mai multe despre cultura si profilul persoanelor care sunt diferite de noi .Fii constient ca intre tine si minoritatile despre care relatezi pot exista diferente culturale care blocheaza accesul la informatii. .Sa ne amintim ca ar putea exista mai multe diferente in cadrul unui grup. . . .Identifica-ti propriile stereotipuri si prejudecati si asigura-te ca nu iti afecteaza relatarea. orientarea sexuala sau politica a persoanelor despre care relatezi numai atunci cand acest lucru este relevant in context. . apartenenta etnica.Nu amesteca experiente personale in relatarile de presa despre o minoritate. .Sa neutralizam stereotipurile atunci cand le intalnim.

Chiara Volpato (1996) – „Relatii intergrupuri: perspective clasice si contemporane” in Richard Bouhis. discriminare si relatii intergrupuri. Harper & Brothers. Dora. Muzafer. Revised Edition. Carolin Sherif (1956) – An Outline of Social Psychology.Relateaza cu dorinta de a construi punti de intelegere intre categorii. Iasi Walter Lippman Opinia Publica 1920 Sherif. Editura Polirom. Stereptipuri.Corecteaza gramatical citatele daca pun intr-o lumina nefavorabila sursele.. grupuri umane sau optiuni individuale. BIBLIOGRAFIE Capozzo. New York 7 . Jaques – Phillipe Leyens (coord). .