“TITO I DORIS”

Prema prijedlogu Slovenske demokratske stranke, Janeza Janše „ u Sloveniji bi uskoro Ustavom moglo biti zabranjeno isticanje crvene zvijezde i imena Josipa Broza Tita kao komunističkih simbola, zašto se Janšina stranka zauzima već godinama“. Istovremeno, prije nekoliko godina, u toj istoj Sloveniji, Zmago Jelinčić, demokršćanski parlamentarac, u svom je dvorištu podigao spomenik Josipu Brozu Titu. I omogućio znatiželjnim posjetiocima da ga posjećuju. U Bosni i Hercegovini, najviše je bošnjačkih domova, u kojima još uvijek drže Titove fotografije. Kao i kalendare , koji se redovno štampaju s njegovim brojnim fotografijama. Janša i „njegovi“, tvrde da se u liku tog čovjeka simbolizira totalitarizam. I na totalitaran način, žele se obračunati s njim i njegovim naslijeĎem. O kakvim se tu, onda, ljudima radi?

Dok to traje, gospoĎa Doris Pak, u evropskom Parlamentu proziva Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine, kao krivca za nekakvo prisustvo, kažu, „vehabija“. Lica koja nesmetano žive i rade po brojnim evropskim metropolama. Pa po neki od njih doĎe i svojoj kući u Bosnu. A, Bošnjaci dvadeset godina čekaju, da ih prime u tu obećanu evropsku zajednicu. U koju primaju prvo Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Države koje su svoje „momke“ slale na teritorij Bosne i Hercegovine, koja je bila napadana, razarana, paljena i satirana. Ubijaju i ono malo sjećanja na Tita i zavaravaju dvadeset godina bošnjačku populaciju, koju nisu uspjeli poubijati, ni rastjerati po svijetu. I opet, na totalitaran način traže , da se Islamska zajednica „ogradi, izjasni“ i , šta sve ne da učini , u vezi sa „vehabijama“. Dok po samostanima, te iste Evrope, drže zatočene žene. Žene iza rešetaka.Kako kažu, sestre u klauzuri... O čijim pravima niko i ne pomišlja da govori. Čuj, žene iza rešetaka... u dvadeset i prvom stoljeću...

Dorispakovci , jednom, za vijeke vijekova, moraju znati da ne postoji živo bošnjačko srce , koje kuca, a koje će im ikada više vjerovati. Naravno, ono koje još nije pokusturičeno. Nema te Doris, kojoj se više može vjerovati. A trpjeti se naviklo.

Pa taman da svi završimo u „ slijepom rukavcu historije „ . Kakvu sudbinu Bosni i Hercegovini proriče Ivan Lovrenović, lokalni mag promišljanja (Atv,4.3.2012.).

A, što se tiče Tita, pa, bilo bi ga pametno zaboravljati. Kad ga se odriče njegov Janša, što bi to Bošnjaci za njim žalili? U „slijepom rukavcu historije“, kako reče Hadžemov „jaran“. Imamo mi, (ljudi iz rukavca), prečijeh posala. Ili , poslova, kako neko veli.

Latif S.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful