Sănătate de unde nu te-aştepţi Cretă, tămâie şi cărbune Vechile tratate de...

vindecare conţin, spre mirarea omului modern, leacuri dintre cele mai ciudate. Printre ele, fumigaţiile cu tămâie, pansamentele cu cretă, praful de cărbune. Să vedem...

Creta Când erai copil, ai aflat de la cei mari cum faci rost de un chiul... oficial: mănânci puţin praf de cretă – da, creta cu care scriai la tablă – şi faci febră; faci febră, stai acasă! Bulină De dat pe casă Bunicile noastre foloseau cretă pentru vopsitul casei pe-afară. Albă şi frumoasă, în fiecare primăvară! Astăzi vei afla cum să te vindeci cu... cretă. Da, aceeaşi cretă, care acum se vinde în librării. Condiţia funcţionării remediilor este ca aceasta să fie cât mai naturală. Adică un carbonat de calciu format din cochiliile unor animale marine, de-a lungul veacurilor. Erizipel O boală infecţioasă, de piele, cauzată de un streptococ. Se manifestă prin febră, inflamare, înroşire a pielii. Remediu: Macini bine o bucată de cretă, astfel încât să obţii o pulbere fină. O mai cerni odată, apoi presari în strat groscior pe locul afectat. Pui deasupra o bucată de pansament (babele spun să fie de culoare roşie!), apoi legi cu o faşă. Artrită Este vorba despre inflamarea articulaţiilor, cauzată de o infecţie microbiană. Remediu: Amestecă un pahar cu praf de creta cu 2-3 linguri de lapte bătut. Întinde pasta obţinută pe o bucată de celofan sau staniol şi saplică pe locul afectat, înainte de culcare. Amigdalită Inflamarea amigdalelor, provocând febră, dureri în gât. Remediu: Dizolvă într-un pahar cu apă fiartă şi răcită la temperature camerei o linguriţă cu piatră acră (alaun) şi una cu praf de cretă. Fă gargară de 4-5 ori pe zi, încălzind soluţia în prealabil. Tămâia O ştii de la slujbe. Chiar dacă nu eşti practicantă, tot ai fost măcar la o nuntă şi ai simţit puternica aromă a tămiei arse în cădelniţă. Datorită conţinutului mare de uleiuri esenţiale şi compuşi cu acţiune antiinflamatoare, tămâia arsă a fost folosită de mult timp în medicina monahală pentru tratarea epilepsiei, depresiei, nevrozelor, insomniei. Condiţia este să fie naturală şi tratamentul să dureze măcar şase luni. Tămâia este, de fapt, răşina unui arbore exotic, arborele de tămâie. În momentul în care scoarţa copacului este tăiată, se scurge o răşină menită să cicatrizeze locul.

Intoxicaţii Provocate de ciuperci sau plante otrăvitoare. dar şi de pesticide sau insecticide. o dată la 8 şi o dată la 11. dar şi ca unul dintre cele mai preţioase daruri ce se aduc înaintea lui Dumnezeu. Cărbune Da. Leacul nu vine din incantaţie propriu-zis. care provoacă inflamarea căilor respiratorii. Lasă la macerat 2 săptămâni. Azotemie Creşterea acidului uric în sânge. Casetă Tinctură de tămâie Toarnă un pahar de alcool de 70 de grade peste 10 linguriţe de granule de tămâie naturală. Laringită. astm bronşic. magneziu. de 2-3 ori pe zi. în dormitor. absorbante. împrăştiind fumul în toată camera. tuse. Remediu: Ia câte o linguriţă de tinctură de tămâie diluată într-un pahar de apă plată în fiecare dimineaţă. 20-30 picături diluate în apă. fumigaţiile au fost preluate şi de ritualul creştin-ortodox. O veche metodă tămăduitoare este descântatul de deochi cu cărbunele stins în apă. care-i conferă cărbunelui proprietăţi antitoxice. creştere care provoacă şi guta. deşi şi aceasta e un fel de terapie (meloterapie). Remediu: Ia zilnic 20-30 de picături de tinctură de tămâie. Suplimentar. potasiu şi sodiu) şi minerale (mai ales siliciu şi seleniu). mai degrabă. extractul hidric obţinut în urma stingerii cărbunelui în apă. Tratamentul durează 2-3 săptămâni Anxietate Stare de teamă fără motiv aparent. cărbunele cu care faci grătarul. o bucăţică mică de tămâie. luate de 2-3 ori pe zi. Remediu: 2-3 linguriţe de pulbere de cărbune la 100 ml de apă. fă gargară cu infuzie de tămâie. apă pe care o bea bolnavul. calmante. au efect decongestionant asupra arborelui respirator în caz de bronşite. chiar înainte de culcare. Remediu: 1/2-1 linguriţă de pulbere la 100 ml de apă. cicatrizante. Substanţele active din cărbunele obţinut prin arderea lemnului sunt: carbonaţi (de mangan. răceală Boli de sezon.Bulină Fumigaţiile Folosite din cele mai vechi timpuri ca procedeu de curăţire şi purificare. Remediu: Arde. formând pietricele a căror deplasare provoacă mari dueri. care provoacă nelinişte. Pietre la rinichi Acumularea de calciu în rinichi. care are puternice efecte antiinflamatoare şi antiinfecţioase. diluate în jumătate de pahar de apă. Ca icoană de bună mireasmă a rugăciunilor evlavioase. antispastice şi antiinfecţioase. . ci.

pentru ca focul să ardă cu cât mai puţin oxigen (să se facă jar.Urticarie Provocată de alimente sau medicamente. Se poate obţine acasă. Dai foc crengilor şi acoperi cu argilă. să zicem aşa. nu să aibă flacără). dacă ai grijă la igienă: Pui ramuri de tei uscate şi tăiate scurt într-o groapă pe care ai sterilizat-o în prealabil cu apă de var. . Caetă Cum îl obţii Cel mai bun cărbune pentru tratarea afecţiunilor este cărbunele din tei. Remediu: se presară pulbere de cărbune pe locurile afectate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful