P. 1
Particularităţile contabilităţii în alimentaţia publică şi servicii

Particularităţile contabilităţii în alimentaţia publică şi servicii

|Views: 209|Likes:
Published by ALioncik Poncik

More info:

Published by: ALioncik Poncik on May 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/24/2013

pdf

text

original

PARTICULARITĂŢILE CONTABILITĂŢII ÎN ALIMENTAŢIA PUBLICĂ

Elaborat de: Cuşnir Nadejda Marta Aliona

comercializarea şi organizarea consumului preparatelor culinare şi de cofetărie.NOŢIUNI GENERALE Alimentaţia publică constituie o formă specifică a comerţului. Caracteristica principală a activităţii de bază în alimentaţia publică o constituie producţia. fiind organizată ca un sector distinct şi cu obiective distincte. O dată cu aceasta. prin intermediul unităţilor de alimentaţie publică se organizează şi desfacerea mărfurilor procurate pentru vânzarea în aceeaşi stare. .

 Instrucţiunea privind formarea preţurilor la întreprinderile de alimentaţie publică ale tuturor agenţilor economici din Republica Moldova nr. 12 din 26 aprilie 1996.BAZA DE REGLEMENTARE Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.  .  Regulamentul privind comerţul interior.  Etc. 547 din 4 august 1995 “Cu privire la măsurile de coordonare şi de reglementare de către stat a preţurilor (tarifelor)”.

Pe uşa de la intrare trebuie sa fie oferită informaţie despre denumirea. Reclamaţiile clienţilor se înregistrează în Cartea de reclamaţii. Vinzarea mărfii se face doar în baza documentelor ce atestă calitatea.REGULI DE FUNCŢIONARE A UNITĂŢILOR DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ        Regimul de lucru se determină de către conducătorul unităţii în acord cu prevederile organelor de administrare publică. . Unitatea este obligată să elibereze cec cumpărătorului. Se interzice comercializarea produselor alcoolice şi de tutungerie persoanelor cu vîrsta sub 18 ani. orarul de lucru al unităţii în 2 limbi. Etc.

minicafenea Cafenea Cafenea specializată Cafenea–îngheţată Lacto–cafenea Cafenea pentru tineret Cafenea pentru copii Internet–cafe Bodegă TIPURI DE UNITĂŢI DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ .Crâşmă Restaurant Bistro Cantină Bufet Cofetărie Magazin (secţie) de articole culinare Sală de degustaţie Bar de noapte Cafe–bar Bar Bar de categoria “Lux” Bar de zi Restaurant specializat Vagon–restaurant Restaurant clasic Cramă Restaurant naţional Gril–bar Disco (video)–bar Bar–biliard Complex de alimentaţie publică Chioşc Pavilion Cafenea de vară.

băuturi şi cocteiluri speciale. sortiment de bucate şi produse. restaurantele şi barurile se divizează în trei categorii:  „lux” – cu interior rafinat. nivel de deservire deosebit. sortiment calibrat de servicii şi bucate de firmă şi la comandă.  „superioară” – cu interior extravagant. latitudine de servicii. . confort şi sortiment bogat de bucate şi băuturi. băuturi în sortiment mai mic.  „întâi” – confort.În conformitate cu nivelul de deservire şi nomenclatorul serviciilor prestate.

numai la calcularea preţului de vînzare. iar adaosul la preţ se va aplica.1) . în alimentaţia publică.(fig.VARIANTE DE FORMARE A PREŢURILOR DE VÎNZARE   Mărfurile şi materia primă se contabilizează pînă la folosirea lor în bucătărie şi calcularea preţurilor de vînzare a bucatelor şi conţin două adaosuri: adaosul comercial şi adaosul la preţul aplicat în alimentaţia publică. adăugînd procentul acestui adaos la valoarea totală a setului de materie primă la calcularea preţului bucatelor. folosind numai adaosul comercial. Mărfurile şi materia primă recepţionate la depozit se contabilizează la preţ liber cu amănuntul.

1 .SCHEMA FORMĂRII PREŢULUI LA ÎNTREPRINDERILE DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ Varianta I Preţ de cumpărare + Adaos comercial + Adaos la preţ aplicat în alimentaţia publică - Preţuri definitive la mărfuri şi produse pînă la includerea în calculaţia preţurilor bucatelor = Preţuri de vînzare la bucatele fabricate conform calculaţiei Fig.

+ = = + .

Preţul de achiziţie se formează în mod analogic cu celelalte unităţi comerciale. doar că la calcularea preţurilor de vânzare se aplică un adaos comercial suplimentar la produsele preparate.În alimentaţia publică se stabilesc preţuri de evidenţă atât la mărfuri şi materia primă. cât şi la bucatele preparate. .

Suma adaosului comercial aplicat la mărfuri: 300 lei × 30% : 100% = 90 lei. la preţ de achiziţie – 300 lei (100 unităţi la 3 lei/unitate). Suma produselor la preţul de vânzare cu amănuntul: 300 + 90 + 78 = 468 lei.EXEMPLU: Unitatea de alimentaţie publică a procurat mărfuri conform următoarelor informaţii:  mărfuri.  adaosul alimentaţiei publice – 20%. .  adaos comercial la mărfurile procurate – 30%. Suma adaosului alimentaţiei publice: (300 lei + 90 lei) × 20% : 100% = 78 lei.

 b – cota adaosului aplicat de alimentaţia publică.SAU: Se stabileşte cota adaosului comercial comun.01(a x b) unde.  a – cota adaosului aplicat la mărfuri.   – cota adaosului comercial comun. . care poate fi calculată astfel:  = a + b + 0.

539 „Alte datorii pe termen scurt”. În dependenţă de sursa de procurare.CONTABILITATEA MĂRFURILOR ŞI MATERIEI PRIME ÎN DEPOZIT Contabilitatea sintetică a existenţei şi circulaţiei mărfurilor şi materiei prime în magazii se ţine cu ajutorul contului 217 „Mărfuri”. subcontul 2171 „Mărfuri în depozit”. . 2272 „Creanţe pe termen scurt ale titularilor de avans”. pentru evidenţa decontărilor pentru mărfurile achiziţionate se utilizează conturile: 521 „Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale”.

subcont 2171 „Mărfuri în depozit”.8 „Cheltuieli privind lipsurile în limita normelor de perisabilitate naturală Ct 217 „Mărfuri”.  Restabilirea sumei TVA ce a fost decontată la mărfurile constatate lipsă la recepţia de mărfuri: Dt 713 „Cheltuieli generale şi administrative” Ct 534 „Datorii privind decontările cu bugetul”.3 „Creanţe pe termen scurt privind pretenţiile înaintate şi recunoscute” Ct 534.2„Datorii privind TVA” Ct 612 „Alte venituri operaţionale”  . VOM AVEA:  Lipsuri din în limita normelor de perisabilitate naturală: Dt 712.ÎN CAZUL LIPSURILOR DE MĂRFURI CONSTATATE. subcont 5342 „Datorii privind TVA”. Lipsuri din vina furnizorului: Dt 229.

Ct 217 „Mărfuri”. bufete. subcont 2174 „Produse şi preparate din alimentaţia publică”.CONTABILITATEA MĂRFURILOR ŞI PRODUSELOR ÎN SECŢIA DE PRODUCŢIE  Pentru valoarea totală a mărfurilor. Produsele finite din bucătărie se eliberează la distribuţie. Transmiterea bucatelor preparate se documentează prin „Fişa zilnică de ridicare a materialelor pentru livrarea articolelor finite” . subcont 2171 „Mărfuri în depozit”. subcont 2174 „Produse şi preparate din alimentaţia publică”. baruri sau în sălile de masă. materiei prime şi produselor eliberate din depozit (magazie) în secţia de producţie (bucătărie) în baza „Fişei limită de ridicare a valorilor materiale” se întocmeşte următoarea formulă contabilă: Dt 217 „Mărfuri”. Ct 821 „Adaos comercial”.  Adaosul comercial inclus in costul materiei prime şi produselor: Dt 217 „Mărfuri”.

EXEMPLU: .

 Ct 217 „Mărfuri”. cât şi la deservirea clienţilor se eliberează din depozit în baza unui bon de consum sau fişă de ridicare separat. subcont 7128 „Alte cheltuieli comerciale” la valoarea totală a materiilor prime auxiliare.CONTABILITATEA MĂRFURILOR ŞI PRODUSELOR ÎN BUFETE. Suma cheltuită a acestor materii prime nu se include în preţul de vânzare a produselor şi bucatelor şi se stabileşte prin inventariere la sfârşitul lunii în baza formulei de calcul:  Dt 712 „Cheltuieli comerciale”. coloranţi. subcontul 2172 „Mărfuri în întreprinderile de comerţ cu amănuntul” pentru valoarea la preţul de achiziţie a acestora. CULINARII ŞI COFETĂRII Cheltuielile de materii prime auxiliare (mirodenii. .). necesitatea în care nu este deosebită atât în procesul de producţie. şerveţele de masă etc. esenţe.

subcont 7112 „Costul mărfurilor vândute” C 217 „Mărfuri”.  La sfârşitul lunii se înregistrează costul mărfurilor vândute la preţul de achiziţie a acestora: D 711 „Costul vânzărilor”. subcont 2172 „Mărfuri în întreprinderile de comerţ cu amănuntul” C 521 „Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale”. C 534 „Datorii privind decontările cu bugetul”. subcont 2172 „Mărfuri în întreprinderile de comerţ cu amănuntul” C 217 „Mărfuri”. subcont 5342 „Datorii privind TVA”  Decontarea adaosului comercial aferent mărfurilor şi produselor vândute : D 821„Adaos comercial” C 217 „Mărfuri”. subconl 2172 „Mărfuri în întreprinderile de comerţ cu amănuntul”.  Pentru valoarea produselor primite din secţia de producţie: D 217 „Mărfuri”.  La încasarea sumelor din vânzarea cu plată în numerar în mărime fără TVA se înscrie: Dt 241 „Casa” C 611 „Venituri din vânzări”. subcont 2172 „Mărfuri în întreprinderile de comerţ cu amănuntul” C 821 „Adaos comercial”.3) × 10%): D 217 „Mărfuri”.  Pentru mărimea TVA deductibilă la aprovizionarea cu mărfuri în mărime de 1/6 din valoarea mărfurilor facturate: D 534 „Datorii privind decontările cu bugetul”. subcont 6112 „Venituri din vânzarea mărfurilor”. subcont 5342 „Datorii privind TVA” C 521 „Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale”.Pentru valoarea mărfurilor primite de la furnizori la suma fără TVA: D 217 „Mărfuri”.  Pentru mărimea TVA calculată la suma încasărilor din vânzarea mărfurilor: D 241 „Casa”.1 + op.  Calcularea adaosului comercial aferent mărfurilor intrate în gestiune (suma din (op. subcont 2174 „Produse şi preparate din alimentaţia publică”. subcont 2172 „Mărfuri în întreprinderile de comerţ cu amănuntul”.  .

Vă mulţumim pentru atenţie! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->