P. 1
Rolul Dirigintelui in Formarea Responsabila a Elevului

Rolul Dirigintelui in Formarea Responsabila a Elevului

Ratings:
(0)
|Views: 1,196|Likes:
Published by Rus Dan

More info:

Published by: Rus Dan on May 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2013

pdf

text

original

ROLUL DIRIGINTELUI IN FORMAREA RESPONSABILA A ELEVULUI

Functia de profesor – diriginte al unei clase de elevi are vechi traditii in invatamantul romanesc. Ideea ca unul dintre profesorii care predau la o clasa de elevi sa fie ales de catre colegii sai dirigintele clasei respective a aparut pentru prima data in « Legea instructiunei »,din 1864. Legea invatamantului data de Spiru Haret in 1898, apoi « Regulamentul pentru scolile secundare », din anul 1901, au adus precizari importante cu privire la rolul si sarcinile profesorului – diriginte, dintre care multe isi pastreaza valabilitatea si astazi : observarea tinutei si a disciplinei elevilor, controlul si motivarea absentelor, judecarea neintelegerilor dintre elevi, tinerea la curent a foilor matricole ale elevilor si a fiselor psihopedagogice individuale, intermedierea relatiilor parintilor cu directorul si profesorii scolii, informarea parintilor asupra notelor obtinute de elevi sau asupra abaterilor disciplinare, etc. In deceniile care au urmat s-a pus tot mai mult accentul pe functia educativa a profesorului diriginte, desi au fost pastrate toate sarcinile sale organizatorice si administrativ-disciplinare , intrate deja in traditie. Rolul fundamental al dirigintelui a devenit acela de a realiza o coordonare si de a asigura o unitate a tuturor influentelor educative ce se exercita de catre toti membrii colectivului pedagogic si de catre toti factorii educativi antrenati in acest proces. Functia de diriginte ii sporeste profesorului responsabilitatea, ii amplifica rolul si il aseaza intr-un anumit raport cu toti ceilalti factori educativi. Aceasta functie il apropie de elevi si ii largeste simtitor sfera de influenta, adaugand la predarea specialitatii si rolul de coordonator al intregii activitati a clasei sale. Dirigintelui ii revine sarcina de a urmari climatul de munca al clasei , interesul elevilor pentru invatatura, aria lor de informare, stilul de munca, eficienta activitatilor colective si mai ales progresul fiecarui elev la fiecare obiect de invatamant si de la o etapa la alta. Contributia dirigintelui este hotaratoare prin modul in care stie sa organizeze si sa stimuleze dorinta si ambitia elevilor de a-si indeplini cu simt de raspundere toate obligatiile scolare. A le insufla constiinta datoriei si autocontrolul inseamna a-i ajuta sa-si inteleaga corect statutul de elev si sa dobandeasca un comportament adecvat.

1

In cadrul orelor de « Consiliere si Orientare « dirigintelui ii revine sarcina de a cultiva la elevi : - cristalizarea unei imagini de sine pozitive . Frumusetea relatiilor cu ceilalti. altii. 2 . cum sa-si formeze priceperi. adoptarea unei atitudini pozitive fata de mediul inconjurator. Legatura pe care dirigintele o mentine cu ceilalti profesori si cu ceilalti factori educativi . se inscriu de asemenea printre obiectivele principale ale muncii educative a dirigintelui la orice clasa. utilizarea timpului liber. cu viata si cu problemele ei. cresterea rezistentei la frustrare. aptitudinal. elaborarea de solutii alternative . fizic. asumarea riscurilor. dirigintele ii ajuta de fapt sa se integreze cu succes in colectivul scolar si sa-si gaseasca drumul propriu al autorealizarii si al autoformarii. capacitatea de analiza a propriilor erori . cum sa-si organizeze munca .Invatandu-i cum sa invete . critica . acesta devine indrumatorul real al adevaratei formari si dezvoltari al elevilor imbinand calitatea de profesor cu cea de educator. Dirigintele este preocupat sa-si puna clasa in legatura cu mediul social . prin comparatia clasei sale cu celelalte clase si mai ales prin raportarea rezultatelor la obiectivele stabilite pe scoala. societate . greseli. realizabile. grija pentru pastrarea mediului natural. nevoia de a cunoaste . asumarea de obiective realiste. esecuri. autoevaluarea realista a potentialelor proprii ( intelectual. lupta pentru pace. sporirea responsabilitatii personale fata de sine. deprinderi si atitudini corespunzatoare in activitatea de instruire . Dirigintele ii ajuta pe elevi sa inteleaga corect faptul ca instruirea reprezinta principala cale de dezvoltare multilaterala. cresterea capacitatii de luare a deciziilor ( independenta alegerilor personale) . adoptarea unei atitudini active fata de cariera personala. bucuria de a trai. pastrarea echilibrului in situatii de succes si esec. stapanirea situatiilor de incertitudine. anticiparea consecintelor. prietenia si solidaritatea cu tineretul inaintat si alte aspecte ale pregatirii elevilor pentru viata sociala. Educatia pentru viata de familie determina intelegerea responsabilitatilor si a necesitatii armoniei in microgrup. marginalizare temporara.) cunoasterea clara a calitatilor personale si punctelor slabe. ii ajuta sa se maturizeze si sa-si constientizeze principalele indatoriri scolare. etc.

cat si rezultatele obtinute pe diferite linii de actiune : ■ cunoasterea elevilor . o Organizarea timpului liber al elevilor . Constiinta politico-morala a elevilor va forma nucleul in jurul caruia trebuie sa se structureze principalele preocupari ale fiecarui tanar. o Coordonarea eforturilor educative ale tuturor profesorilor clasei si asigurarea unitatii de cerinte si de actiune. o Asigurarea succesului la invatatura al tuturor elevilor si intarirea disciplinei. Orice diriginte urmareste realizarea unor obiective concrete cum sunt : o Studierea si cunoasterea personalitatii elevilor. creeaza atitudini optimiste de viatasi ii pregateste pe tineri pentru viitor. sau pentru consolidarea unor tendinte pozitive inregistrate in conduita colectivului de elevi. poate cuprinde si satisface obiectivele complexe ale muncii educative puse in fata colectivului. Educatia pentru timpul liber urmareste identificarea si cultivarea corespondentelor optime dintre interese . talente. ■ masurile educative intreprinse. in calitatea de coordonator al influentelor exercitate asupra clasei sale . a-l ajuta sa vada insemnand a-l orienta. dirigintele se va ocupa de educatie –pentru inlaturarea delicventei juvenile si a violentei. 3 . ■ aptitudini deosebite .De la viata in familie la cea in scoala . atat planul de masuri stabilite . aduce la cunostinta celor interesati . Formarea capacitatii de cunoastere si autocunoastere duce la dorinta autoperfectionarii si alegerii potrivite a meseriei. de a deveni factori civilizatori ai lumii. Numai o activitate colectiva condusa si indrumata cu grija . aptitudini. Descoperirea frumosului dorinta de a fi pastrator al valorilor culturii. ■ rezultatele la invatatura . o Organizarea si educarea colectivului de elevi. o Orientarea scolara si profesionala a tuturor elevilor clasei . Consiliul clasei poate sugera si urmari aplicarea unor masuri diferentiate pentru remedierea unor neajunsuri . o Formarea si dezvoltarea profilului moral al fiecaruia . Dirigintele . cultivarea unui stil de viata civilizat.

de preocuparile si problemele carei framanta la un moment dat . O relatie eficienta diriginte-parinte presupune. printre altele. Relatiile educationale nu se desfasoara intr-un cadru educational stabil si inert. Astfel de actiuni sunt : o Organizarea unor intalniri si discutii cu personalitati culturale si stiintifice . cultivarea si practicarea tolerantei fata de un punct de vedere diferit. binemeritata. IN RELATIA CU ELEVII In relatia cu elevii este bine ca un diriginte sa aiba in vedere urmatoarele aspecte: 4 . o Dezbaterea unor fapte de viata . expozitii de art aspre a le oferi elevilor posibilitatea de a cunoaste concret sensul unei munci desfasurate cu pasiune . O consecinta a modului in care se manifesta aceste relatii ar fi reactiile elevilor la sarcinile trasate de diriginte. implicarea familiei in actiunile extrascolare ale clasei. muzee. o Participarea la actiuni si evenimente importante care sa consolideze deprinderi de munca si optiuni scolare si profesionale. o ascultare activa. informari reciproce cu privire la evolutia elevului. priceperile si deprinderile si stimuland interesele inclinatiile si aptitudinile elevilor . de faptele de viata care-i mobilizeaza si-i intereseaza. ci intr-unul dinamic si in permanenta schimbare. Activitatea practica va cuprinde un sistem de actiuni educative organizate in functie de nivelul de dezvoltare al elevilor clasei . o Vizite in institutii culturale . In procesul de proiectare. cunoscute de elevi pentru a le influenta opiniile .Activitatea extrascolara a dirigintelui vine sa lamureasca si sa adanceasca unele preocupari ale scolii . un rol deosebit de important il au relatiile diriginte – elev dar si relatiile diriginte – familie. mentinerea coeziunii grupului si la crearea unui climat stimulativ pentru desfasurarea activitatilor educative.astfel. organizare si conducere a activitatii educationale. consolidand cunostintele. interesata din partea elevilor si sa contribuie la formarea. Problemei relatiilor dintre diriginti si familie i s-a acordat in ultimul timp o atentie si o importanta tot mai mare. dirigintele trebuie sa cultive o atitudine activa.

• • acorda fiecarui elev cate o responsabilitate si urmareste modul in care acesta isi indeplineste sarcinile. ceea ce-i poate aduce in conflict atat cu scoala. cat si cu familia. Ajuta elevii sa se cunoasca reciproc prin antrenarea colectivului clasei in diverse activitati extrascolare. 5 . facandu-le observatii in fata intregii clase. astfel incat fiecare elev sa primeasca diferite responsabilitati. iar functiile de conducere vor alterna. avand in vedere randamentul scolar. • • • Formeaza deprinderi de munca intelectuala si urmareste regimul de viata al elevilor. Este perioada in care unii tineri tind sa devina hiperindependenti. trasaturile de personaslitate ale acestora.• tine cont de particularitatile de varsta ale elevilor sai. Cunoaste direct pe fiecare elev prin discutii individuale. mai ales in familie. Sarcinile elevilor vor fi bine delimitate. atitudiniile. cercuri. vizionari de spectacole. Trateaza in mod diferentiat fiecare caz in parte ascultand si acordand o atentie deosebita celor relatate de elev. da dovada de o mare instabilitate emotiva. concursuri. mimica. Respecta toti elevii si nu-i umileste. care nu trebuie sa constituie corvoada nici pentru profesor. fiind dispus sa-si schimbe opinia atunci cand primeste argumentarea necesara.dirigintele trebuie sa-l constientizeze si sa-i permita sa fie responsabil de propriul comportament. avand in vedere faptul ca adolescentul manifesta o serie de atitudini contradictorii. prin utilizarea unor metode ca: studiul de caz. • • Aplica anumite chestionare cu intrebari referitoare la cunoasterea intereselor elevilor. particularitatile psihice. • acumuleaza date necesare cunoasterii individuale ale elevilor. excursii.evitand instalarea liderului permanent al clasei. adaptandu-si si controlandu-si permanent reactiile. implica toti elevii la ora de dirigentie. nici pentru elevi. jocul de rol si activitatile pe grupe. este foarte influentabil de catre cei din grupul in care se integreaza si este sensibil la tot ceea ce se petrece in jurul sau. • • Ofera un model caracterial si comportamental elevilor sai. starea de sanatate. a alegerii viitoarei profesii.

• Initiaza si mentine o legatura stransa cu familia elevului si poarta un dialog deschis si sincer extins si in afara orelor de curs prin convorbiri telefonice. notelor elevilor si analizeaza impreuna cu acestia eventualele probleme aparute. precum si dificultatile aparute in invatare si tulburarile de comportament. IN RELATIA CU FAMILIA • • Cunoaste mediul familial al elevilor vizitandu-i anuntat sau neanuntat si isi noteaza observatiile in caietul dirigintelui In functie de categoria in care se inregistreaza parintii elevului. • • • • • Isi pregateste din timp elevii pentru fiecare ora de dirigentie si cauta metode stimulative pentru desfasurarea acestora. psihologul scolar si ceilalti factori importanti implicati in procesul educativ Controleaza zilnic catalogul clasei pentru inregistrarea absentelor. familia trebuie convinsa ca numai acordand timp si atentie copilului va putea sa-l ajute sa depaseasca dificultatile aparute.• Observa permanent starea de sanatate fizica si mentala a elevilor. • • Stabileste din timp si planifica tematica sedintelor si lectoratele cu parintii. In cazul elevilor problema se implica activ in procesul de educare a familiei ea reprezentand sursa principalelor atitudini gresite ale copiilor. Manifesta un comportament empatic Evidentiaza elevii cu rezultate deosebite si comportament exemplar Organizeaza periodic intruniri cu profesorii clasei. evitand in cazul celor cu copii problema prezentarea in plenul sedintelor a rezultatelor scolare si a absentelor. • Incearca stabilirea unei legaturi reciproce apropiate si permanente cu parintii pentru ca acestia din proprie initiativa sa contacteze dirigintele si profesorii 6 . observa si consemneaza datele sau eventualele modificari privind evolutia conduitei elevilor in fisa de observatie a elevilor. interesati sau dezinteresati de tot ceea ce se intampla cu prpriul copil. partial cooperanti. necooperanti cu scoala isi fixeaza si intretine cat mai multe discutii individuale. cooperanti. scrisori.

dirigintele devine responsabil pentru calitatea procesului educational. ci sunt menite sa stimuleze imaginatia creativa a fiecarui diriginte in munca sa de modelare a personalitatii umane. 7 . in particular.pentru a se interesa de situatia scolara a elevului sau evenimente aparute in viata acestuia. IN RELATIA CU SCOALA • • Isi intocmeste la timp documentele scolare : In cazul esecului scolar cauta cauze determinante si colaboreaza cu parintii. Deoarece in conditiile actuale timpul aflarii elevului in scoala depaseste timpul contactului sau cu familia . fiind un intermediar intre acestia si elev CONCLUZII Acesta tema de o larga complexitate comporta o varietate de dezbateri. cadrele didactice si. directorul. Rolul profesorului –diriginte se remarca incontestabil . pshihologul. de completari si interpretari. dat fiind faptul ca el este coordonatorul activitatilor instructiv-educative menite sa sintetizeze . si pentru educatia vocationala. consider ca scolii ii revine rolul de coordonator . Sugestiile oferite de prezenta abordare nu trebuie considerate ca niste solutii sricte si inchise. sa valorifice. in ansamblu. Fara a minimaliza impactul educativ al altor factori educationali. medicul. sa completeze influentele educative exercitate asupra elevilor. profesorii. situatie determinata de posibilitatile formative pe care le detine in domeniu. in primul rand.

Bucuresti.BIBLIOGRAFIE Bontas. Nicola. Editura Didactica si Pedagogica.. 5. 4. C. 1980. (coord. 2.. Craiova. Editura Polirom . Editura Bic All. Constantinescu.Bucuresti.Dirigentia si consilierea.. M.Pedagogie. 2004. Editura Scorpion 7.2000. I. – Pedagogie.Pedagogie scolara.. Editura A.E. Editura Gheorghe Alexandru . 2001. Bucuresti.. Cucos. D. 3. 8 .. 2001.2000. 1. I.). Bucuresti.S. I.. Diaconu.Jinga. 6.Managementul activitatii explicit educative. Bucuresti. E.Pedagogie. Calugaru.

Activity (23)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
alabalabum liked this
Carmen Nicoleta liked this
Pescaru Daniel liked this
Karolin Zlenco liked this
Валерии балан liked this
Dumitrascu Stefania liked this
Mariana Budan liked this
Laura Popescu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->