Cusnir Nadejda Marta Aliona

Introducere .

se realizeaza cu scopul pregatirii informatiei pentru luarea unei decizii. fiind organizati intr-un . Pentru efectuarea acestor lucrari specifice metodei aprecierilor de expertiza se formeaza grupul de lucru ce dirijeaza activitatea expertilor in luarea unei decizii.

Ex: profesorul apreciaza raspunsul studentului in mod individual Sunt aprecierile oferite de un grup de specialisti. Ex: aprecierea prestatiei unui patinator la concursul de patinaj artistic.Aprecieri de expertiza Aprecieri individuale Aprecieri colective Sunt aprecierile unui singur specialist. .

 . Probleme care nu dispun de informatiile necesare. pot fi:  Probleme pentru care exista surse de informatii suficiente.Problemele solutionate prin metoda aprecierilor de expertiza.

Aceasta metoda este deosebit de eficienta in urmatoarele cazuri:  Intr-un mediu caracterizat printr-un grad mare de incertitudine in care exista obiectul de studiu.   In lipsa de timp si in situatii extreme. . In lipsa unei baze teoretice de incredere.

Pentru identificarea solutiilor alternative a unor probleme. ordonate dupa importanta acestora. Pentru determinarea intervalului de timp in care pot avea loc aceste evenimente. Pentru stabilirea scopurilor si obiectivelor manageriale. . Etc.• • • • • Pentru elaborarea unei liste de evenimente posibile in diferite domenii pe o perioada de timp stabilita.

interpretarea rezultatelor si pregatirea deciziei finale. 5. 2. 10. Selectarea compozitiei de baza a grupului de lucru (un conducator stiintific si un secretar). în conformitate cu competenţa acestora. informaticieni. Decizia cu privire la necesitatea efectuarii analizei cu ajutorul expertilor. Formarea comisiei de experţi. 6. Analiza aprecierilor expertilor. dupa necesitate operatori de interviu. In cazul existentei mai multor runde este necesara repetarea ultimelor 2 etape. 11.1. Selectarea experţilor. econometrice. . Conducatorul este responsabil de organizarea si desfasurarea unui studiu de calitate. 7. Elaborarea regulamentului dupa care se conduce comisia de experti in cadrul analizei. 3. de a face parte din comisia de experţi. 4. 8. La această etapă grupul de lucru discuta cu experţii pentru a primi acordul lor. Analiza computerizata a informatiilor de specialitate 9. Colectarea informatiei necesare. Aprobarea deciziei finale a Comisiei de Experti si pregatirea unor rapoarte. La aceasta etapa in componenta grupului de lucru sunt alocate diferite echipe de specialisti: analitice. remunerarea expertilor si incheierea oficiala a activitatii grupului de lucru.

 Expertul trebuie sa aiba experienta de participare la astfel de examinari.La formarea grupelor de lucru si a comisiei de experti este necesar sa se respecte urmatoarele cerinte: Aprecierile expertilor trebuie sa fie invariabile in timp. aprecierile trebuie sa se imbunatateasca. dar nu sa se schimbe radical de la aprecierea initiala.  Expertul trebuie sa dispuna de cunostinte vaste in domeniu.  .  La introducerea unei informatii suplimentare.

Numarul expertilor este in crestere in procesul efectuarii aprecierilor de expertiza.Metode de obtinere a aprecierilor de expertiza Fiecare expert lucreaza separat. opinii si facind schimb de experienta. Numarul expertilor este fixat pentru ca din punct de vedere statistic sa fie posibil de efectuat o medie a aprecierilor date si luarea unei decizii. .de aceea opinia sa este independente de cea a altor colegi sau de conducere. el nu-si cunoaste colegii. Expertii sunt adunati impreuna pentru pregatirea materialelor necesare analizei. dind fiecare argumente. astfel expertii discuta intre ei problema.

Le este negat dreptul de a-si exprima parerile care in cele mai multe cazuri sunt originale.Deseori. fara nici un motiv se considera ca o decizie poate fi luata numai pe baza avizului de comun acord al expertilor. de aceea acei experti a caror opinie e diferita sunt exclusi. totusi insa sunt ignorate. .

dar si de obiecte matematice de natura nenumerica. de aceea pentru aprecierea lor este nevoie de o cantitate mare de cifre. . Aproape toate obiectele reale sunt insa destul de complexe. care mentioneaza ca un obiect este posibil de evaluat cu ajutorul unei cifre (numar).Inca din literatura veche si chiar si in acea moderna este raspindita teoria de “calimetrie”.

2 si mai multe. Cu cit sunt mai multe runde de examinare cu atit mai aprofundata devine analiza problemei in cauza. dar treptat. deoarece expertii revin de mai multe ori asupra obiectului examinarii. In acelasi timp creste costul expertizei si timpul necesar efectuarii acesteia. Pentru a micsora costurile este necesar ca sa nu fie inclusi toti expertii deodata.Numarul de runde in examinare Examinarea poate include o runda. .

opiniile dar nu stie cine celorlalti este autorul experti. De obicei are loc prin intermediul internetului.Lipsa de Comunicarea comunicare. Este in acestora. (specific totalitate pentru independent. expun parerile Expertul cunoaste fara a cunoaste celelalte pareri. examinarea in 2 (situatie runde) specifica pentru examinarea intro singura runda) Comunicarea la distanta fara anonimat. Comunicare a verbala cu restrictii. discutiile intre experti au loc in stricta conformitate cu regulamentul. la distanta in Expertii isi anonimat. . Aceasta comunicare este favorabila prin faptul ca nu este necesara intilnirea tuturor expertilor in acelasi loc si in acelasi timp. Este foarte raspindita. Este comunicarea libera intre experti. Comunicarea verbala fara restrictii.

de aceea in functie de acestea. Totusi ne permite o reflectare mai aproape de adevar a situatiei si luarea unei decizii adecvate. . rezultatele ei nu sunt intotdeauna obiective. obiecte in baza cunostintelor si experientei comisiei de experti.Concluzie Metoda aprecierilor de expertiza este o metoda care permite analiza anumitor situatii.