Crijevne zarazne bolesti

ALIMENTARNE TOKSIINFEKCIJE


Skupina akutnih dijarealnih bolesti nastalih nakon konzumiranja kontaminirane hrane ili vode u kojoj su se uzročnici bolesti namnožili (ako je u pitanju biološki uzročnik) ili se otrovna tvar nagomilala (ako je u pitanju kemijski otrov) toliko da izazivaju simptome bolesti. Najveći broj alimentarnih toksinfekcija uzrokovan je bakterijama (80-90%) među kojima su vodeće salmonele, stafilokoki i klostridije. Katkada i druge bakterije, odnosno njihovi toksini uzrokuju otrovanje hranom, to su: E. coli, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemoliticus, Bacillus cereus, itd. Vodeći simptomi -akutni proljev, s temperaturom ili bez nje, kojeg ponekad prati povraćanje i grčevi u trbuhu. Zbog pravnih razloga inkubacija za sva otrovanja hranom uzrokovana biološkim agensom određena je u rasponu od 30 minuta do 72 sata.

Typhus abdominalis

Trbušni tifus je septično-toksično oboljenje izazvano sa Salmonella typhi Glavni klinički simptomi su postepen početak, visoka temperatura, tifozno stanje, povećanje slezene i rozeola.

Etiologija

Uzročnik trbušnog tifusa je Salmonela typhi. G-negativan bacil sa omotačem i trepljama, Ima tri antigena od kojih su 0 i V somatski, a H flagelarni. Raspadanjem uzročnika stvaraju se veoma jaki endotoksini.

klice propadaju oslobađajući veoma jake endotoksine koji imaju poseban afinitet za vegetativni nervni sistem. ulceraciji i nekrozi Payerovih ploča Toksini putem krvi dospijevaju i do simpatičnih centara u dijencefalonu izazivajući temperaturu. dolaze u želudac te tanko crijevo. Nakon toga klice se izlučuju preko žuči. Kroz zid tankog crijeva dospiju u mezenterijalne limfne žlijezde pa u krvotok Razmnožavajući se. . stolice i urina Hronični kliconoša. tifozno stanje. kardiovaskularne poremećaje i akutni vaskularni kolaps.Patogeneza        Uzročnici dospijevaju u organizam kroz usta. Lokalno djelovanje toksina ogleda su u otoku.

a najčešće 10 do 15 dana.Klinička slika   Inkubacija kod trbušnog tifusa traje od 4 do 34 dana. Klinički tok bolesti može se podijeliti na 4 stadija .

Početni stadij (stadium incermenti)      Bolest počinje postepeno. zatvor. bolovima u krstima i ekstremitetima i pomanjkanjem apetita. malaksalošću. nesanica. . a pri koncu ovog stanja bolesti je i slezena povećana. neodređeni bolovi u trbuhu. nesvjesticom. Na plućima se može naći bronhitični nalaz. Temperatura se postepeno povećava Simptomi se pogoršavaju. puls je bardikardičan. Ovaj stadij traje 6 do 7 dana. Poneki bolesnici imaju epistaksu. glavoboljom.

Rozeola se javi oko devetog dana bolesti.Tifozni stadij (stadium acmis)      Temperatura koja se postepeno povećavn. postaje visoka i kontinua. Bolesnik je u «tifoznom stanju». Pored povećanja slezene postoji i lagano povećavanje jetre. Ovaj stadij traje 7 do 8 dana. Najevidentnije povećanje slezene je u ovoj fazi bolesti. .

.

bolesnici se bolje osjećaju. traže da jedu. Slezena se povlači. san je bolji. rozeola blijedi. . nestaje meteorizam.Stadij smirivanja simptoma (stadium decrementi)   Temperatura postepeno opada.

puls nestabilan.Stadij rekonvalescencije     Bolesnici su blijedi. Krvni pritisak je snižen. Kosa opada. mršavi sa atrofičnim promjenama na koži. fizički i psihički zamor. . noktima i kosi. Usprkos toga još dugo ostaje dekoncentracija.

glavoboljom.Početak bolesti se ne razlikuje po simptomatologiji od običnog tifusa. hematemezu i melenu. Koleriformni oblik se odlikuje povraćanjem.odlikuje se naglim početkom bolesti. krvavu ospu. Opšti simptomi su slabo izraženi.Klinički oblici      Ambulantni tifus -se odlikuje subfebrilnom temperaturom ili temperature uopšte nema. Abortivni tifus . cerebralnih simptoma nema. Hipertoksični ili ataksoadinamični . adinamijom. Bolesnici imaju upornu epistaksu. povraćanjem i proljevom. prostracijom. Hemoragični oblik se odlikuje hemoragičnom dijatezom. ali ubrzo temperatura pada na normalnu i svi simptomi bolesti se smiruju. Opšte stanje bolesnika se veoma brzo pogoršava i obično imamo letalan ishod. visokom temperaturom. proljevom sa velikim brojem stolica .

Komplikacije Intestinalne komplikacije: Enteroragije Perforacija.  . Pseudoperforacija  Kardiovaskularne komplikacije Myocarditis Akutni vaskularni kolaps Trombophlebitis  Nervne komplikacije Encefalitis seroznog ili gnojnog meningitisa.

limfocitoza i aneozinofilija. a docnije stolice. Leukopenija. urina i žuči i Vidalovom reakcijom. Hemokultura dolazi u obzir od samog početka bolesti i što se prije uzme. Dijagnoza se postavlja izolacijom uzročnika iz krvi. a u crvenoj krvnoj slici anemija i trombocitopenija. to je mogućnost izolacije uzročnika veća.Dijagnoza     Postavlja se na osnovu kliničke slike i epidemioloških podataka. .

Amoxicillin. Teškim bolesnicima. po potrebi kardiotonika. ugljenih hidrata i vitamina . kod kojih je intoksikacija jako izražena. ordiniraju se i kortikosteroidi. Hloramfenikol ranije. Ciprofloxacin (djeca!). simptomatska i dijetalna. zatim infuzije i eventualno transfuzije. Ceftriaxon Simptomatska terapija Daju se analeptika.Terapija       Kauzalna. da sadrži dovoljnu količinu bjelančevina. Dijeta: visoko kalorična.

3 tipa). Profilaksa: uklanjanje izvora infekcije. prekidanje puteva širenja bolesti i aktivna imunizacija (vakcine. . tokom 4 nedelje. Ciprofloxacin tbl. Tretman traje 6 nedelja.   Hronično kliconoštvo: visokim dozama amoksicilina u kombinaciji sa Probenecidom koji sprečava izlučivanje penicilinskog antibiotika putem bubrega.

SALMONELOZE   Salmoneloze su sve bolesti koje prouzrokuju salmonele Salmoneloze se klinički mogu ispoljavati kao: akutni gastroenteritis. paratifus(salmonelagroznica) i septikemija sa metastatskim ognjištima. .

bolesnici i kliconoše. štakori i miševi. svinje... zatim kontaktom sa bolesnicima i kliconošama. perad. Salmoneloze su u prvom redu bolesti životinja. Najviše obolijevaju goveda. Bolest se prenosi inficiranom hranom koja se jede sirova ili nedovoljno termički obrađena. S. heidelberg. S. . typhimurium. Virchow. S. Enteritidis.Epidemiologija      2200 serotipova Kod nas: S. Izvor infekcije su bolesne životinje.

Salmonele mogu prodirati i u mezenterijalne limfne žlijezde. Klinički sindrom koji radi toga nastaje je akutni febrilni gastroenteritis. dajući bakterijemiju i intoksikaciju. te u u krvotok. zatim dolazi do oslobađanja endotoksina i intoksikacije. Salmonele mogu prodirati u krvotok. naseljavati se u pojedine organe i davati kliničke simptome septikemije. To je paratifus ili salmonela groznica. koji je najčešći klinički oblik salmoneloza.Patogeneza      Uzročnici na sluznici gastrointestinalnog trakta svojim prisustvom izazivaju upalu. .

temperatura. mučninom.  Opšti simptomi.Terapija je simptomatska dijetetska. vodenaste. bolovi u mišićima i zglobovima.  Dijagnoza . Stolice su enterične. epidemioloških podataka a potvrđuje se izolacijom uzročnika iz izbljuvka. a vrlo rijetko sluzavokrvave. povraćanjem i proljevom.na osnovu kliničke slike. glavobolja. žute. bolovima u trbuhu.  Nakon 2 do 3 dana temperatura pada na normalu. stolice i eventualno ostataka hrane. .Klinički oblici Akutni gastroenteritis  Inkubacija je 6 do 48 sati. smrdljive. bolovi u trbuhu prestaju kao i povraćanje. Broj stolica se normalizuje. Bolest počinje naglo malaksalošću.  Terapija .  Antibiotici se upotrebljavaju iznimno i to samo kod protrahiranog toka i višekratne izolacije uzročnika iz stolice.

dijetetska i simptomatska.etiološka. jače izraženim gastrointestinalnim simptomima. Terapija . temperaturom koja ima više remitentan karakter i kraći tok bolesti. Paratifus ili salmonela groznica Salmonella paratyphi A. ali se od njega razlikuje naglijim početkom. Klinička slika je slična trbušnom tifusu. . B ili C.

Oboljevaju najviše mala djeca  Opšti simptomi su veoma teški. bubrezima. srčanim zaliscima. Profilaksa mjere kontrole proizvodnje i distribucije živežnih namirnica.  Terapija . ili antibiotici prema antibiogramu.  Mogu se dati i sintetski pencilini. pleuri moždanim opnama. kostima i zglobovima. žučnom mjehuru.Septikemija  Najrjeđi.etiološka i simptomatska. Ubrzo se jave i simptomi metastaza. ali najteži klinički oblik salmoneloza. zatim eliminisanje kliconoša higijenske mjere . Najčešće lokalizacije su u plućima.

sadrže endotoksine. što sve sačinjava dizenterični sindrom.Shigellosis DYSENTERIA BACILLARIS     Dizenterija. lažni pozivi i tenezmi. izuzev Shigellae dysenteriae koja pored endotoksina ima i egzotoksine. Gram-negativni bacili. sluzavokrvavi proljev. Glavni simptomi su bolovi u trbuhu. griža Izazivaju je šigele. . srdobolja.

    Bacilarna dizenterija se javlja sporadično Izvor infekcije je bolesnik. a rjeđe vodom. rekonvalescent i kliconoša. a bolest se prenosi fekalnooralnim putem. . Najčešće se bolest prenosi hranom i prljavim rukama. I muhe igraju veliku ulogu u širenju dizenterije. Od dizenterije obolijevaju najviše odrasli.

Raspadnute klice oslobađaju endotoksine. Kataralna ili pseudomembranozna upala. a toksemija dovodi do opštih simptoma i temperature. koji se može naći kod težih oblika bolesti. i male djece. koji iritiraju sluznicu želuca i tankog crijeva.     Putem hrane. Gubitak vode i poremećaj elektrolita. lažni pozivi i tenezmi. Posljedica lokalnog djelovanja toksina na debelo crijevo su grčevi. vode ili prljavih ruku dospijevaju u želudac. Toksini prelaze u krv. .

tenezmi. bez fekalnih masa. a javljaju se i lažni pozivi na stolicu. . Bolni grčevi.15 u jednom danu. krvi i eventualno gnoja. Bolest počinje naglo bolovima u trbuhu i proljevom Dizenterična stolica je oskudna po količini. Temperatura. adinamija i blijedilo. Simptomi traju 5 do 6 dana. bolesnik ulazi u fazu rekovalenscencije. ali može ih biti i znatno više. sastavljena samo od sluzi.dizenterični ispljuvak! 10 . poput ispljuvka.Klinička slika        Inkubacija kod dizenterije je od 3 do 7 dana.

ili poput ispirka od mesa. Stolice su tečne. adinamijorn i prostracijom. pod slikom kardiovaskularnog kolapsa. Stolice su ili dizenterične. Toksični oblik – danas se rijetko javlja. Bolest počinje naglo visokom temperaturom. bez sluz i krvi. lažni pozivi i tenezmi su jako izraženi.       . Bolesnici povraćaju i imaju veliki broj stolica 20 do 40 u jednom danu. Broj stolica 2 do 3 u 24 sata. Smrt može nastupiti prvih dana bolesti.ako je infekcija nastala sa jako velikim brojem uzročnika. Ne javljaju se simptomi intoksikacije. Grčevi u trbuhu. ili razmućenog mozga. Laki oblici dizenterije – odlikuju se afebrilnim tokom bolesti.Oblici   Enterokolitični oblik – blaži oblik Gastroenteritični oblik . fekulentne.

Prognoza  Prognoza dizenterije je dobra.  U veoma teškim oblicima bolesti. Teški toksični oblici danas su veoma rijetki. Terapija  Terapija dizenterije je etiološka. kada je izražena intoksikacija egzotoksinima. . treba dati i antitoksični serum. simptomatska i dijetetska. u slučaju kada je bolest prouzrokovana sa Shigella dysenteriae.

šok i metabolična acidoza. . Glavni klinički simptomi su povraćanje. proljev.CHOLERA Kolera je crijevna zarazna bolest prouzrokovana sa vibrio cholerae-gram negativan štapić u obliku zareza . veliki gubitak tečnosti i elektrolita.

niti prodora uzročnika u krv. hipokalijemiju. Kod kolere ne dolazi do značajnijeg oštećenja unutrašnjih organa toksinima. acidozu. pa dolazi do naglog gubitka tečnosti i elektrolita Veliki gubitak tečnosti i elektrolita i smanjena reapsorpcija izaziva hemokoncentraciju. Ovi egzotoksini modificiraju sluznicu crijeva koja postaje propusna.Patogeneza  Sa zagađenom vodom ili hranom uzročnici dospijevaju u želudac i tanko crijevo gdje se razmnožavaju i oslobađaju egzotoksine. veliki gubitak natrijuma. šok i insuficijenciju bubrega.    . kolaps.

proljevom. . upalih očiju. bijele. bez žučnih boja – liče na vodu u kojoj je oprana riža. Temperatura je normalna ili čak subnormalna. promukao. ili se uopšte ne osjeti. puls ubrzan. Smrt nastupa u hipovolemičnom šoku. Stolice su vodenaste. Krvni pritisak je snižen. slabo punjen. bez bolova i tenezama. do nekoliko dana. cijanotičnih usana Koža na vrhovima prstiju ruku je naborana Glas je slab. ili zbog nekompenzirane metabolične acidoze. Bolest traje nekoliko časova. Bolest počinje naglo. ušiljenog nosa. Bolesnici su blijedi. Ubrzo se pojavi i povraćanje.Klinička slika         Inkubacija je jedan do pet dana.

komatozni. Dijagnoza se može postaviti samo na osnovu izolacije uzročnika iz stolice.Klinički oblici    Kolerina .Klinički se radi o običnom proljevu. Lakši klinički oblici se može postaviti na osnovu izolacije uzročnika iz stolice. meningealni . Teški klinički oblici .ataksoadinmični.

treba dati i antibiotike u prvom redu tetracikline Da bi se moglo tačno mjeriti koliko bolesnik izgubi tečnosti putem stolice. Terapija kolere je simptomska i etiološka. kliničke slike i izolacije uzročnika iz stolice. on se smješta u poseban tzv.kolera krevet!” . Nadoknada tečnosti i elektrolita dolazi na prvo mjesto.     Dijagnoza se postavlja na osnovu epidemioloških podataka.. . Pored infuzija koje su glavni lijek kod kolere.

grčeve i groznicu. Bolest uobičajeno traje jednu sedmicu. Imunodeficijentni inficirani sa Campylobacter razvijaju bakterijemiju i po život opasnu bolest. Stolice mogu biti sa primjesama svježe krvi. bolove u trbuhu.CAMPYLOBACTERIOSIS      Bakterija roda Campylobacter (najčešći C.jejuni) Inkubacija 2-5 dana Oboljeli imaju diareju. te praćene mučninom i povraćanjem. .

Može se razviti toksični megakolon sa obilnim krvarenjem . glavobolja i povraćanje. Grčevi. mialgije. . Inflamatorna diareja je karakterizirana opštom slabosti. vrućicom. Kod asimptomatske novorodjenčadi C. jejuni može biti izoliran iz formirane stolice sa primjesama krvi. rjedje kroz 2 sedmice i rijetko duže od dvije sedmice. jaki bolovi u trbuhu koji imitiraju apendicitis. Sekretorna diareja sa više od 10 vodenastih stoplica dnevno Dehidracija se javlja kod oko 10% ove djece. opšta slabost.Klinička slika       Blage epizoede dijareje unutar 7 dana.

jejuni je rijetka. koja može perzistirati nekoliko mjeseci.Ekstraintestinalna infekcija Bakteriemia sa C. endokarditis u normalnog domaćina. u domaćina normalnog imunog odgovora Sekundarna bakteriemija ili sekundarna septična žarišta kao što su meningitis. a javlja se kod imunokompromitiranog domaćina. Tri su oblika bakteriemije:  Prolazna. pneumonia. . Porijeklom je iz intestinalnog trakta i dobrog je odgovora na antimikrobnu terapiju.   Kronična bakterijema sa relapsima.

 U diferencijalnoj krvnoj slici vidja se blago skretanje u lijevo povremeno. ampicilin. . gentamicin fluorokinoloni. imipenem sa cilastatinom.Dijagnoza: se bazira na izolaciji bakterije iz stolice ili sa drugog mjesta. Komplikacije:  Guillain-Barre syndrom Reaktvni artritis Erythema nodosum Hepatitis Hemolitičko-uremijski sindrom Prognoza:  Većina pacijenata se oporavlja se potpuno u roku od 2 do 5 dana-10  Kod oko 40% osoba oboljelih od Sy Guillain-Barre okidač je bila campylobacteriosis. ceftriakson. azitromicin. uz lagano povišene vrijednosti serumskih aminotransferaza i ubrzanu SE Terapija:  Oralna rehidracija (intenzivno!) U težim slučajevima ordiniraju se antibiotici : eritromicin. tetraciklini.

pseudotuberculosis Y. . Y.YERSINIOSIS     Yersinia enterocolitica gram-negativni kokoidni bacil. kod kojih se najčešće nalazi u tonzilama.pestis Glavni životinjski rezervoar svinje.

osobito sirovih i nekuhanih svinjskih ili pilećih proizvoda. Ponekad se infekcija javlja i nakon kontakta sa inficiranim životinjama. infekcija je češće zimi nego ljeti. mačke i svinje. Moguć je prijenos direktno sa psa.    Čovjek se najčešće zarazi jedenjem kontaminirane hrane. Djeca su češće inficirana nego odrasli. .

erythema nodosum. mezentirijalni limfadenitis. myocarditis i glomerulonephritis. pharyngitis. Smrtni ishod je rijedak . sepsaa.   Većina inficiranih osoba ima simptome bolesti. Kliničke manifestacije bolesti su različite: enterocolitis. no moguće je i asimptomatsko nosilaštvo. pseudoappendiicitis. dermatitis. reaktivni artritis.

Povraćanje se javlja u oko 40% slučajeva.Kliničke manifestacije      Diareja-najčešća je klinička manifestacija! Učestale vodenaste stolice (u težim slučajevima sa primjesama krvi). Mezenterijalni adenitis. Reaktivni artritis Erythema nodosum Septikemija (alkoholizam. lako povišena tjelesna temperatura. ileitis ili akutni pseudoappendicitis:Pacijenti se često apendektomiraju. bolovi u trbuhu kroz 1-3 sedmice. diabetes mellitus ili imunodeficijencija) .

perforacije. peritonitis i intususcepcija. Reaktivni artritis Bakteriemia Abscesi u jetri i slezeni. apsces pluca .Komplikacije:      Nepotrebna apendektomija Difuzne ulceracije kolona.

 . doxycyclin. SMT. Moguća je izolacija uzročnika. a povlači se spontano unutar mjesec dana.Bolest se dijagnosticira dokazom uzročnika u stolici.Ponekad se javljaju bolovi u zglobovima mjesec dana nakon dijarealne epizode i obično se povlače nakon 1-6 mjeseci. Liječenje:  Nekomplicirani slučajevi prolaze uz simptomatsku terapiju. češće u žena.  U teškim i kompliciranim kliničkim oblicima neophodna je antibiotska terapija: aminoglikozidi. fluorokinoloni Prognoza:  Oporavak je u većini slučajeva kompletan. Takodje se može pojaviti eritema nodozum na koži ekstremiteta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful