CONTOH DAN LATIHAN KARANGAN

BAHASA MALAYSIA TAHUN 4, 5,6

TAJUK –TAJUK KARANGAN

Keluarga Saya Jiran Saya Sekolah Saya Orang yang Disayangi Hobi Saya Kantin Sekolah Saya Aku Sebuah Basikal Saya Sepasang Kasut

KELUARGA SAYA
PENDAHULUAN - Tempat tinggal- bilangan ahli keluarga ISI-ISI PENTING -Belajar dalam tahun empat dan enam -ayah –pengurus- bertanggungjawab -ibu-suri rumah sepenuh masa -bersiar-siar pada masa lapang PENUTUP -gembira mempunyai keluarga yang bahagia

Keluarga Saya
Nama saya Jin Er. Saya berusia sebelas tahun. Saya tinggal di Taman Kajang. Saya mempunyai keluarga yang bahagia. Saya merupakan anak kedua daripada tiga orang adik beradik. Saya mempunyai seorang kakak dan seorang adik lelaki. Saya dan adik belajar di SJKC Sungai Chua. Saya belajar dalam tahun lima. Adik saya pula belajar dalam tahun tiga. Kakak saya berumur tiga belas tahun . Dia belajar di SMK Jalan Bukit. Ayah saya bernama Kim Long. Dia berusia 43 tahun. Dia merupakan seorang pengurus di sebuah syarikat elektronik

di bandar Kajang. Ayah saya seorang yang bertanggungjawab kepada keluarga . Ayah juga seorang yang tegas dan penyayang. Ibu saya pula bernama Siew Ling. Dia merupakan suri rumah sepenuh masa. Dia berusia 38 tahun. Ibu saya pandai memasak dan rajin mengemas rumah. Ibu selalu bercerita kepada kami tentang kisah teladan. Pada masa lapang, ayah akan membawa kami bersiar-siar di tepi tasik. Ayah juga akan membawa kami sekeluarga melancong ke tempat-tempat menarik semasa cuti sekolah.

.Ayah dan ibu amat menyayangi kami. Kami sangat gembira kerana mempunyai sebuah keluarga yang bahagia dan harmoni.

Saya mempunyai keluarga yang bahagia. Saya tinggal di Taman Kajang. Dia merupakan seorang pengurus di sebuah syarikat elektronik . Saya belajar dalam tahun lima. Kakak saya berumur tiga belas tahun .Keluarga Saya Nama saya Jin Er. Saya dan adik belajar di SJKC Sungai Chua. Dia belajar di SMK Jalan Bukit. Saya mempunyai seorang kakak dan seorang adik lelaki. Dia berusia 43 tahun. Ayah saya bernama Kim Long. Saya berusia sebelas tahun. Saya merupakan anak kedua daripada tiga orang adik beradik. Adik saya pula belajar dalam tahun tiga.

Ayah juga seorang yang tegas dan penyayang.di bandar Kajang. Dia merupakan suri rumah sepenuh masa. Ayah saya seorang yang bertanggungjawab kepada keluarga . Ibu saya pandai memasak dan rajin mengemas rumah. ayah akan membawa kami bersiar-siar di tepi tasik. Ibu saya pula bernama Siew Ling. Pada masa lapang. Dia berusia 38 tahun. Ibu selalu bercerita kepada kami tentang kisah teladan. Ayah juga akan membawa kami sekeluarga melancong ke tempat-tempat menarik semasa cuti sekolah. .

Kami sangat gembira kerana mempunyai sebuah keluarga yang bahagia dan harmoni. .Ayah dan ibu amat menyayangi kami.

Jiran saya bernama Encik Kamal. Amalan hidup berjiran merupakan amalan yang mulia. Mereka mempunyai tiga orang cahaya mata. Beliau berasal dari Kelantan. Anak Sulung mereka . Isteri Encik Kamal.Jiran Saya Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan rumah kita. Anak-anak Encik Kamal dan Puan Rosnah sangat baik hati dan berhemah tinggi. iaitu Puan Rosnah bekerja sebagai guru di Sekolah Menengah Taman Jasmin. Encik Kamal bekerja sebagai doktor di Hospital Ampang.

Anak kedua mereka bernama Munira. mereka mengajak saya . Dia merupakan kawan baik saya. Dia masih belajar di tadika. Hobi Encik Kamal sekeluarga ialah berjoging dan berkelah. Encik Kamal seorang jiran yang baik hati dan harus dicontohi. Kadang-kadang. Kami sering ke sekolah dan mengulang kaji pelajaran bersama sama.bernama Salina. Beliau suka menolong jiran yang susah. Dia sedang melanjutkan pelajaran di universiti. Anak bongsu mereka bernama Ikhwan. Beliau sering mengadakan rumah terbuka dan mengundang jiran-jiran ke rumah mereka.

Beliau sering mengadakan rumah terbuka dan mengundang jiran-jiran ke rumah mereka. Kadang-kadang. Dia sedang melanjutkan pelajaran di universiti. Anak kedua mereka bernama Munira. mereka mengajak saya . Hobi Encik Kamal sekeluarga ialah berjoging dan berkelah. Beliau suka menolong jiran yang susah. Encik Kamal seorang jiran yang baik hati dan harus dicontohi. Dia merupakan kawanbaik saya. Dia masih belajar di tadika.bernama Salina. Anak bongsu mereka bernama Ikhwan. Kami sering ke sekolah dan mengulang kaji pelajaran bersama sama.

Saya berharap agar kami akan terus hidup berjiran sampai bila-bila.untuk menyertai aktiviti hujung minggu mereka. Saya berasa sungguh seronok. Saya bersyukur kerana mempunyai jiran yang baik seperti Encik Kamal. .

Mereka mempunyai tiga orang ___________. iaitu Puan Rosnah bekerja sebagai ______ di Sekolah Menengah Taman Jasmin. Anak Sulung mereka .Jiran Saya Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan _________ kita. Beliau berasal dari __________. Encik Kamal bekerja sebagai _________________ ______. Jiran saya bernama Encik Kamal. Anak-anak Encik kamal dan Puan Rosnah sangat _________dan berhemah tinggi. Isteri Encik Kamal. Amalan hidup berjiran merupakan amalan yang mulia.

Beliau suka ________ jiran yang susah.bernama Salina. Hobi Encik Kamal sekeluarga ialah berjoging dan _______. Kadang-kadang. Anak bongsu mereka bernama Ikhwan. Encik Kamal seorang jiran yang baik hati dan harus dicontohi. Beliau sering mengadakan rumah terbuka dan mengundang jiran-jiran ke _____ mereka. Kami sering ke _______ dan mengulang kaji pelajaran bersama sama. Dia sedang melanjutkan pelajaran di _______. Anak kedua mereka bernama Munira. Dia merupakan _______ baik saya. Dia masih belajar di _______. mereka mengajak saya .

untuk menyertai aktiviti hujung minggu mereka. . Saya ________ agar kami akan terus hidup berjiran sampai bila-bila. Saya berasa sungguh _______. Saya bersyukur kerana mempunyai jiran yang baik seperti Encik Kamal.

SEKOLAH SAYA .

SEKOLAH SAYA Pendahuluan sebuah sekolah rendah. Nama sekolah-SJKC Sungai Chua. terletak tidak jauh dari bandar Kajang.kira-kira 1600 orang murid. Tahun Satu dan Dua belajar pada sesi petangTahun Tiga hingga Enam belajar pada sesi pagi. kantin. beberapa buah blok. perpustakaan Isi 1 ramai murid . bilik guru. . terdapat bilik kelas. kedai buku. bilik sains. pusat sumber.

.dijaga oleh beberapa orang pekerja yang rajin.Isi 2 .belajar bersungguh-sungguh untuk mengharumkan nama sekolah . .tegas dan bertanggungjawab.Guru Besar . Penutup .Puan Yeo Sew Kee.sekeliling sekolah . .terdapat lebih kurang 80 orang guru.tidak membuang sampah di merata-rata. Isi 3 .bersih dan cantik.bertuah dan bangga . .rajin dan mengajar murid dengan bersungguhsungguh. .

pusat sumber. bilik sains.SEKOLAH SAYA Pendahuluan .terdapat bilik kelas. Sekolah saya terdiri daripada beberapa buah blok. . perpustakaan Saya belajar di sebuah sekolah rendah. kantin. kantin. kedai buku. Sekolah saya ini terletak tidak jauh dari bandar Kajang. .Nama sekolah-SJKC Sungai Chua.beberapa buah blok. bilik sains. kedai buku. perpustakaan.terletak tidak jauh dari bandar Kajang.sebuah sekolah rendah. pusat sumber. . bilik guru. bilik guru. bilik muzik dan lain-lain lagi. . Di blok tersebut terdapat bilik kelas. Nama sekolah tersebut ialah SJKC Sungai Chua. .

ramai murid . Tahun Satu dan Dua belajar pada sesi petang.Tahun Tiga hingga Enam belajar pada sesi pagi.kira-kira 1600 orang murid. Murid Tahun Satu dan Dua belajar pada sesi petang manakala murid Tahun Tiga hingga Enam belajar pada sesi pagi. . Terdapat kira-kira 1600 orang murid yang belajar dalam Tahun Satu hingga Tahun Enam. Terdapat ramai murid belajar di sekolah ini.Isi 1 .

Guru-guru di sekolah ini rajin dan mengajar murid dengan bersungguh-sungguh.Isi 2 .Puan Yeo Sew Kee.Guru Besar . Semua murid menghormati beliau. Beliau seorang guru yang tegas dan bertanggungjawab. Di sekolah saya terdapat lebih kurang 80 orang guru. . Nama Guru Besar sekolah saya ialah Puan Yeo Sew Kee.rajin dan mengajar murid dengan bersungguhsungguh.terdapat lebih kurang 80 orang guru. .tegas dan bertanggungjawab. . .

. Keadaan di sekeliling sekolah saya bersih dan cantik. Murid-murid tidak membuang sampah di merata-rata.sekeliling sekolah .bersih dan cantik.tidak membuang sampah di merata-rata. .Isi 3 . Mereka membuang sampah di dalam tong sampah.dijaga oleh beberapa orang pekerja yang rajin. Kawasan sekolah saya juga dijaga oleh beberapa orang pekerja yang rajin. .

belajar bersungguh-sungguh untuk mengharumkan nama sekolah Saya berasa bertuah dan bangga kerana dapat belajar di sekolah ini. .Penutup .bertuah dan bangga . Saya akan belajar bersungguhsungguh untuk mengharumkan nama sekolah saya ini di seluruh negara.

pusat sumber. perpustakaan. Terdapat ramai murid belajar di sekolah ini. Nama sekolah tersebut ialah SJKC Sungai Chua. kantin. Sekolah saya terdiri daripada beberapa buah blok. Murid Tahun Satu dan Dua belajar pada sesi petang manakala murid Tahun Tiga hingga Enam belajar pada sesi pagi. . kedai buku. Terdapat kira-kira 1600 orang murid yang belajar dalam Tahun Satu hingga Tahun Enam. bilik guru. bilik muzik dan lain-lain lagi.SEKOLAH SAYA Saya belajar di sebuah sekolah rendah. Di blok tersebut terdapat bilik kelas. Sekolah saya ini terletak tidak jauh dari bandar Kajang. bilik sains.

Nama Guru Besar sekolah saya ialah Puan Yeo Sew Kee. Di sekolah saya terdapat lebih kurang 80 orang guru. Saya berasa bertuah dan bangga kerana dapat belajar di sekolah ini. Semua murid menghormati beliau. . Kawasan sekolah saya juga dijaga oleh beberapa orang pekerja yang rajin. Saya akan belajar bersungguh-sungguh untuk mengharumkan nama sekolah saya ini di seluruh negara. Mereka membuang sampah di dalam tong sampah. Murid-murid tidak membuang sampah di merata-rata. Beliau seorang guru yang tegas dan bertanggungjawab. Keadaan di sekeliling sekolah saya bersih dan cantik. Guru-guru di sekolah ini rajin dan mengajar murid dengan bersungguh-sungguh.

-nama…-berumur….tahun .mempunyai wajah yang menarik .berbadan sederhana Isi 1 -seorang yang yang penyayang -sayang akan saya dan keluarga .ORANG YANG SAYA SAYANGI Pendahuluan -orang yang saya sayangi ialah….

Mengambil berat semasa saya sakit .Membawa ke klinik. memasak makanan kegemaran Isi 3 Mengemas dan membersihkan rumah -rumah menjadi kemas dan bersih Penutup -berharap – hidup bahagia .Isi 2 .Menjaga beliau apabila dewasa . .Menjaga.Taat dan menghomati beliau .

membaca buku cerita .dilakukan pada masa lapang Isi 1 .hobi saya.mengetahui cerita tentang manusia dan haiwan .dapat menambahkan pengetahuan .HOBI SAYA Pendahuluan .dapat mengetahui cerita yang menarik .mempunyai hobi.

menulis karangan dengan baik Penutup .tidak membuang masa dengan membuat perkara tidak berfaedah .berasa gembira –membaca cerita yang lucu dan menarik Isi 3 .dapat menghiburkan hati .Isi 2 .meneruskan hobi ini sehingga dewasa .menambahkan kosa kata .

nasi lemak. kuih -minuman-air kotak. Milo.oren.air mineral. roti canai.cincau .Kantin Sekolah Saya Pendahuluan -mempunyai sebuah kantin -terletak di tepi blok D-berhampiran kelas 4K -besar dan bersih Isi 1 -menjual pelbagai jenis makanan dan minuman -makanan-mi goreng.

Isi 2 -dijual dengan harga yang berpatutan -ramai murid membeli makanan dan minuman -beratur semasa membeli Isi 3 -duduk makan di tempat yang disediakan -meletakkan pinggan dan mangkuk di dalam bekas Penutup -waktu rehat tamat-menjadi sunyi -pekerja kantin akan membersihkan kawasan kantin .

BAHASA MALAYSIA CONTOH KARANGAN DAN LATIHAN JENIS KARANGAN: AUTOBIOGRAFI .

Aku Sebuah Buku 2.AUTOBIOGRAFI TAJUK-TAJUK 1. Saya Sebuah Kotak Pensel 9. Saya Sebatang Pokok Kelapa . Saya Sepasang Kasut 7. Aku Sebuah Basikal 3. Saya Sebuah Komputer 8. Aku Sehelai Baju Batik 4. Aku Sebatang Pokok Buluh 6. Aku Sebuah Telefon Bimbit 5.

AKU SEBUAH BASIKAL .

digunakan untuk ke sekolah.dibeli oleh seorang pemuda-dihadiahkan kepada adiknya . aku disemburkan cat berwarna hitam .berkenalan dengan rakan-rakan yang lain .RANGKA KARANGAN Aku Sebuah Basikal PENDAHULUAN .diletakkan di dalam garaj .apabila siap dipasang .Beroda dua dan dilahirkan di Pulau Pinang ISI-ISI PENTING .

Sambungan… RANGKA KARANGAN Aku Sebuah Basikal PENUTUP .akan terus berbakti kepada tuan aku .

aku dibalut dengan plastik yang jernih. Kemudian aku dihantar ke sebuah kedai menjual basikal. Setelah kering. Aku diperbuat daripada besi waja. kaca dan plastik. getah. aku disemburkan dengan cat berwarna hitam. Aku mempunyai dua roda. Setelah sampai di kedai basikal. Aku dilahirkan di Bayan Lepas. Nama aku Juara. Apabila badan aku siap dipasang. Pulau Pinang. aku diletakkan .Sambungan… CONTOH 1 Aku Sebuah Basikal Aku sebuah basikal.

Setelah melihat beberapa buah basikal yang dipamerkan. pemuda itu membuat keputusan untuk membeli aku. Apabila sampai di sekolah. seorang pemuda datang ke kedai tersebut. Setiap hujung minggu pula. Pada suatu hari.Sambungan… tanda harga. dia akan membersihkan aku. Rakan-rakan aku memuji kecantikan bentuk badan aku . Setiap hari aku digunakan oleh tuan aku untuk ke sekolah. Aku berkenalan dengan rakan-rakan yang lain. dia meletakkan aku di bawah garaj lalu menguncinya. . Dia membeli aku untuk dihadiahkan kepada adiknya.

Sambungan… Aku berasa sungguh bertuah mempunyai seorang tuan yang penyayang. Aku berharap agar terus dapat berbakti dan memberikan keselesaan kepada tuan aku. .

Aku mempunyai dua_____. Aku dilahirkan di Bayan Lepas. Nama aku _______. Setelah kering.LATIHAN Aku Sebuah Basikal Aku sebuah________. getah. Aku diperbuat daripada __________. Apabila badan aku siap dipasang. Setelah sampai di kedai basikal. aku dibalut dengan _________ yang jernih. Pulau Pinang. Kemudian aku dihantar ke sebuah ______ menjual basikal. aku __________ . kaca dan ________. aku disemburkan dengan cat berwarna _____.

Rakan-rakan aku memuji kecantikan bentuk badan aku . Dia membeli aku untuk dihadiahkan kepada _______nya. seorang ____________ datang ke kedai tersebut. Setiap hari aku digunakan oleh tuan aku untuk ke _______. Setelah melihat beberapa buah basikal yang dipamerkan. . dia akan ____________ aku. Aku __________ dengan rakan-rakan yang lain. Apabila sampai di sekolah. Setiap hujung minggu pula. Pada suatu hari.Sambungan… tanda harga. pemuda itu membuat keputusan untuk _______ aku. dia meletakkan aku di bawah ______ lalu menguncinya.

Sambungan… Aku berasa sungguh ________ mempunyai seorang tuan yang penyayang. Aku berharap agar terus dapat berbakti dan memberikan keselesaan kepada tuan aku. .

SAYA SEPASANG KASUT .

warna-diperbuat daripada ISI-ISI PENTING .terjatuh ke dalam longkang-dibersihkan .RANGKA KARANGAN Saya Sepasang Kasut PENDAHULUAN .dihantar ke pasar raya.disukai ramai-dibeli oleh seorang wanita untuk anaknya .dipakai ke sekolah .dipamerkan di atas rak .tempat dilahirkan-nama.dibungkus.

Sambungan… RANGKA KARANGAN Saya Sepasang Kasut PENUTUP .gembira .menjaga saya .berjanji akan terus berkhidmat .

Nama saya Bagus. Saya dilahirkan di Subang Jaya. Saya dipamerkan di atas rak. Saya dibawa pulang dan diletakkan di dalam almari bersama-sama pakaian seragam sekolah yang lain CONTOH 1 Saya Sepasang Kasut . Apabila saya siap dibuat dan dibungkuskan. saya mendapat kenalan baharu. Badan saya berwarna putih. Mereka terpesona melihat saya. Di sini. Setiap hari banyak pelanggan yang mengunjungi pasa raya. saya dan kawan-kawan telah dihantar ke pasar raya untuk dijual. Seorang wanita terus membeli saya untuk anaknya dengan harga RM19.90. Saya diperbuat daripada kain yang bermutu tinggi.Sambungan… Saya merupakan sepasang kasut sekolah yang terkenal.

. saya dipakai oleh anak tuan saya ke sekolah. Anak tuan saya membersihkan badan saya dengan berus dan sabun. Dia menjaga saya . saya menyumbangkan khidmat dengan penuh ikhlas. badan saya menjadi kotor kerana terjatuh ke dalam longkang. “bagai menatang minyak yang penuh”. Saya berasa sangat gembira dengan sikap anak tuan saya. Selepas itu dia menyapukan kapur dan menjemur di bawah sinaran matahari. Saya berbangga dapat berkhidmat kepada seorang budak untuk mendapat pendidikan.Sambungan… Setelah sekolah dibuka. Setiap hari. Malang tidak berbau. saya berjanji akan terus memberi khidmat yang terbaik kepadanya. Oleh itu.

Badan saya berwarna putih. Saya diperbuat daripada kain yang bermutu tinggi. saya dan kawan-kawan telah dihantar ke pasar raya untuk dijual. Saya dibawa pulang dan diletakkan di dalam almari bersama-sama pakaian seragam sekolah yang lain CONTOH 1 Saya Sepasang Kasut . saya mendapat kenalan baharu. Saya dipamerkan di atas rak. Apabila saya siap dibuat dan dibungkuskan. Di sini.90. Saya dilahirkan di Subang Jaya. Mereka terpesona melihat saya. Nama saya Bagus.Sambungan… Saya merupakan sepasang kasut sekolah yang terkenal. Seorang wanita terus membeli saya untuk anaknya dengan harga RM19. Setiap hari banyak pelanggan yang mengunjungi pasa raya.

“bagai menatang minyak yang penuh”. Oleh itu. Anak tuan saya membersihkan badan saya dengan berus dan sabun. Malang tidak berbau. . Saya berasa sangat gembira dengan sikap anak tuan saya.Sambungan… Setelah sekolah dibuka. badan saya menjadi kotor kerana terjatuh ke dalam longkang. Saya berbangga dapat berkhidmat kepada seorang budak untuk mendapat pendidikan. saya berjanji akan terus memberi khidmat yang terbaik kepadanya. Selepas itu dia menyapukan kapur dan menjemur di bawah sinaran matahari. saya menyumbangkan khidmat dengan penuh ikhlas. Setiap hari. saya dipakai oleh anak tuan saya ke sekolah. Dia menjaga saya .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful