P. 1
Rezumat Fram Ursul Polar

Rezumat Fram Ursul Polar

Ratings:
(0)
|Views: 843|Likes:
Published by Byanka Byaa

More info:

Published by: Byanka Byaa on May 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2013

pdf

text

original

Bradul

de Vasile Alecsandri

Sus pe culme, bradul verde, Sub zapada albicioasa, Printre negura se pierde Ca o fantasma geroasa Si priveste cu-ntristare Cum se primbla prin rastoace Iarna pe un urs calare, Iarna cu sapte cojoace. El se scutura si zice: "In zadar tu, vrajitoare, Aduci viforul pe-aice, Aduci zile fara soare. In zadar ingheti pamantul, Ucizi florile si stupii Si trimiti moartea cu vantul Si trimiti foamea cu lupii. In zadar a ta suflare Apa-n rauri o incheaga, Sterge urma pe carare Si de mine m-i leaga. In zadar aduci cu tine Corbul negru si pradalnic Si din codrii cu jivine Faci sa iasa urlet jalnic. In zadar, urgie cruda, Lungesti noaptea-ntunecoasa Si, razand de-a lumii truda, Scurtezi ziua luminoasa. In zadar imi pui povara De zapada si de gheata. Fie iarna, fie vara, Eu pastrez a mea verdeata!"

Dar ce văd?. fara drum. Şi pe ele se aşează bolta cerului senină. fara nume. Unde luna îşi aprinde farul tainic de lumină. Tot e alb. pe camp. In vazduh voios rasuna clinchete de zurgalai Miezul iernii Vasile Alecsandri În păduri trăsnesc stejarii! E un ger amar. O! tablou măreţ. Soarele rotund si palid se prevede printre nori Ca un vis de tinerete printre anii trecatori. norii fug. cerul pare oţelit. Iar zăpada cristalină pe câmpii strălucitoare Pare-un lan de diamanturi ce scârţâie sub picioare.. cumplit! Stelele par îngheţate. codrii .organe sonoare Unde crivătul pătrunde. pe dealuri. in departare.. scotând note-ngrozitoare.nici un pas. fantastic!. fără glas.. Fumuri albe se ridică în văzduhul scânteios Ca înaltele coloane unui templu maiestuos. pe zăpadă . noaptea ninge.. Ca fantasme albe plopii insirati se pierd in zare Si pe-ntinderea pustie. fără viaţă. Munţii sunt a lui altare. doritul soare Straluceste si desmiarda oceanul de ninsoare. în raza lunii o fantasmă se arată.Iarna vasile alecsandri Din vazduh cumplita iarna cerne norii de zapada.. Totul e în neclintire. imprejur. Lungi troiene calatoare adunate-n cer gramada Fulgii zbor plutesc in aer ca un roi de fluturi albi.. Se vad stelele pierdute sub clabucii albi de fum. Nici un zbor în atmosferă. Iat-o sanie usoara care trece peste vai.. Dar ninsoarea inceteaza. E un lup ce se alungă după prada-i spăimântată! . dimineata ninge iara! Cu o zale argintie se imbraca mandra tara. Raspandind fiori de gheata pe ai tarii umeri dalbi Ziua ninge. Mii de stele argintii În nemărginitul templu ard ca vecinice făclii..

Turmele tremura. mii de glasuri spaimantate Se ridica de prin codri. un flutur. de pe dealuri. tipat. vaet. Si mugurii pe creanga se vad imbobocind. Unde dulcea ospatie il intampina zambind! SFARSITUL IERNII S-a dus zapada alba de pe intinsul tarii. Doamne! iata-un flutur ce prin vazduh se pierde! In campul vested iata un fir de iarba verde Pe care-ncet se urca un galben gandacel. rapiti de vant Si rachitele se-ndoae lovindu-se de pamant. o raza-ncalzitoare. de prin sate. aude-n camp latrare si zareste cu uimire O casuta dragalasa cu ferestrele lucind. Prin rapi adanci zapada de soare se ascunde. Un fir de iarba verde. Si sub a lui povara il pleaca-ncetinel. Spulberand zapada-n ceruri de pe deal. Viscolul framanta lumea! … Lupii suri ies dupa prada. raget. S-au dus zilele Babei si noptile vegherii. un clopotel in floare. Sbieret. Un gandacel. Aprind un soare dulce in sufletul uimit! . corbii sbor vartej. Paraiele umflate curg iute sopotind. Dupa o iarna lunga s-un dor nemarginit. Alergand. lupii urla … Vai de cal si calator! Fericit acel ce noaptea ratacit in viscolire Sta. Si-ndeparte se aude un nechez rasunator … Noaptea cade. Valuri albe trec in zare.VISCOLUL Crivatul din miaza-noapte vajae prin vijelie. urland in urma-i prin potopul de zapada. pe umedul pamant Se-ntind carari uscate de-al primaverii vant. O. Campia scoate aburi. de pe campie. se aseaza-n lung troian Ca nisipurile dese din pustiul african. Lumina e mai calda si-n inima patrunde.

ger cu stele!… Hai. surugiul e călare. iubită. La gura sobei Aşezat la gura sobei noaptea pe când viscoleşte Privesc focul. la primblare. Că-mi aduce viu aminte de-o minune ce-am iubit! . Iată cai ce fug ca gândul. Nu departe stă Pepelea. Iată-n lacul cel de lapte toate zânele din rai . Săniuţa. acum trecem prin zăvoaie.SANIA Zi cu soare. Iată pajuri năzdrăvane care vin din neagra lume. iată zmei înaripaţi Care-ascund în mari palaturi mândre fete de-mpăraţi. Iată-o gingaşă mlădită cu şirag de mărţişori… Tu o rupi?… Ea te stropeşte cu fulgi albi răcoritori. Acum trecem prin poiene. prin un nour de scântei. scump tovarăş.. Pe câmpia înălbită. Caii scutură prin aer sunătoarele lor salbe. strălucitoare Se văd insule de codri. netedă. Crengile-aninate-n cale ning steluţe şi se-ndoaie. dar pe mine ce mă-ncântă E Ileana Cosânzeana! .. Aducând pe lumea albă feţi-frumoşi cu falnic nume. Iată cerbi cu stele-n frunte care trec pe punţi de aur. tupilat în ilori de mai.. Şi prin flacăra albastră vreascurilor de aluni Văd trecând în zbor fantastic a poveştilor minuni. Până-n ziuă stau pe gânduri şi la ea privesc uimit. Surugiul chiuieşte. s-aud câini la vânătoare. în cosită floarea-i cântă. Caii muşcă-a lor zăbale. Iată-o pasăre măiastră prinsă-n luptă c-un balaur. Iar în lunca pudruită cu mărunt mărgăritar Saltă-o veveriţă mică pe o creangă de stejar. e cam strâmtă pentru doi… Tu zâmbeşti?… Zâmbirea-ţi zice că e bună pentru noi. cuib de iarnă. caii zboară ca doi zmei Prin o pulbere de raze. Dar pe mine ce m-atrage.. Răpind sania uşoară care lasă urme albe. care vesel pâlpâieşte.

III: „După ce a plecat circul" . Tigrul care trebuie să deschidă botul. ca alte numere. tigrul nu o muşcă pe dresoare.. Aşa se întâmplă cu toţi urşii albi.după cum spune autorul . şi câte altele. dresoarea. Pentru tigri. e altfel.. Un bunic din sală îi explică nepoatei (Lilica) ce se întâmplă cu Fram: „L-a ajuns ceasul când nu mai e bun de nimic. a ascultat explicaţiile bătrânului. precum tigrii. amuzament şi uimire. dar atât de blând! Care se mulţumea cu aplauzele! Şi iată că tocmai în seara de adio. Fram nu mai apărea! Spectatorii erau foarte-foarte nemulţumiţi şi strigau întruna: „Vrem Fram!". Fram vine pe scenă. apoi. care îi ţine cu sufletul la gură. mergea pe bicicletă. iar spectatorii dau drumul ropotelor de aplauze." Fram şi-a luat rămas bun. Singur. Petruş. Dar nu se întâmplă nimic îngrozitor. de exemplu.. Miss Ellian se prezenta în arena circului Struțki. Nu le place să execute comenzile dresoarei cu privirea verzuie şi poruncitoare.. cu desişuri nepătrunse. în patru labe... stând gânditor. ca să se îmbogăţească nu ei.visează „o pădure cu frunze late. cu tristeţe şi cu milă. a plecat spre cuşca sa. fără să mai execute nimic. pentru ca miss Ellian. să-şi pună capul în gura lui . Pentru spectatori. Un urs uriaş. iar cei peltici: „Vlem Flam!" Până la urmă. Trebuie să execute tot. cu cei 12 tigri de Bengal şi apoi dând reprezentaţie şi Fram.Fram. un spectator.. cu liane spânzurate până în pământ". sau precum echilibriştii. Dar nu au încotro. I: „O reprezentaţie de adio la Circul Struțki în iarna anului 1924" Pentru ultima dată în acel oraş. Ursul Polar. Cap. El era cel mai iubit.. adică directorul circului. băieţel. ci destindere. după cum şi dresorii trebuie să dreseze.la pădurile din care au fost luaţi. II: „Fram face nazuri" Pe lângă celelalte numere din spectacolul de circ. Ursul Polar.pe nume Rajah . saluta. El nu avea nevoie de îmblânzitor! Intra pe două labe. ca un animal oarecare. totul este o distracţie. El nu producea spaimă. în care dresoarea să fie o simplă pradă. Ursul Polar de Cezar Petrescu Cap. Cap. trebuia să fie şi rolul lui Fram. ci „fiara cea mai fioroasă şi mai nesăţioasă din tot circul". Ei se gândesc .

. S-au întâlnit la circ şi. luat de eschimoşi şi vândut pentru circ. Dar Fram nu mai face parte din reprezentaţie. au uitat de incident. VII: „Numele tău va fi Fram" . IV: „În Arca lui Noe" Arca e de fapt menajeria circului Stroţki. cu capcane. Cum a văzut prima dată soarele polar şi cum s-a speriat de el.. stârnind câinii oraşului. Iar de sărbători. ar dori drept cadou o carte despre urşii polari. şi atât. acolo. de vânători vestiţi. îşi aminteşte de peştera unde s-a născut şi de ursoaică. Cap. Iar puiul mic şi neştiutor nu înţelegea de ce „dihăniile cu două picioare". Măcar. în gheţurile polare" Când visează. Fram e pui de urs mic. Directorul a stabilit un preţ mare pentru vizitarea menajeriei. În cuşti stau animalele nedomesticite. celelalte animale din cuşti ţin minte locurile lor natale. Şi-a dat seama că e un pericol. din jurul lui şi din oraş. Cap.vrea să se facă explorator polar. numai că dresează doar. uneori.. S-a speriat de foc şi s-a cuibărit pe ce mai rămăsese din ursoaica. Circul a plecat în altă ţară. Apoi a fost dus în satul eschimoşilor.. în noapte. că dau de gratii când se trezesc din visul libertăţii. Doi copii se bat pentru că au pariat pe un briceag că un urs nemaipomenit va juca. Acolo ursoaica a fost împuşcată.. ursoaica a simţit miros străin. Poposirea pe o insulă unde creşteau flori şi rădăcini gustoase. E iarnă şi din zăpadă el nu vrea să construiască un om de zăpadă. îi taie mama. pisica. Cap.. prinse din păduri sălbatice. Urlă. au uitat de Fram. încă de pui. De aceea. Nemişcat. căzută la pământ. Cei doi bătăuşi vin să o viziteze. Cap. încep să urle. cu părinţii lor.. Cum a călătorit cu mama lui pe un sloi de gheaţă. adică oamenii. A uitat cum să facă giumbuşlucuri şi a uitat şi cum e în ţara lui. în cuşti. Încet. V: „Fram s-a născut departe. Fetiţa de la circ. câinele şi puşca" Pe acea insulă. Lilica. ci un urs alb. a răcit şi se crede miss Ellian în delirul febrei. Gustul primei morse. El însă . care sunt bune doar să fie văzute. dar nu cunoştea puterea puştii. Alţii. deşi nu este agresiv.. Iar acolo. VI: „Omul. Acolo sunt.. de om şi de câine... închis cu zăvorul. încet. mama lui: pe blana ei..Petruş a rămas cu gândul la Fram. tot felul de animale. Acolo se află acum şi Fram.

Cap.că poate face reclamă circului cu gestul său caritabil şi că. acasă. Era un om care trecuse prin multe. îi spune „la revedere" blândului urs. muşchiul verde căptușind stâncile. A fost coborât într-o barcă. ca să poată învăţa cu gheţurile şi cu noul lui trai.. fără parfum. caritabile. Abia apărea.. De fapt. L-au ferit de eschimoşi. tot ar obţine bani de undeva. fiind învăţat cu oamenii. Astfel că Fram urma să se întoarcă. chiar şi din acte. „sloiurile nu se topeau niciodată deplin." L-au dus pe o insulă pustie.. până la urmă.. Că aşa sunt oamenii de afaceri... dar s-a gândit . Era nerăbdător.. Cap. Membrii circului şi-au luat rămas bun. Acesta nu ar fi vrut. Cu un ultim salut pentru oameni. un anume om.De acolo. „Fram" i-a rămas numele (în limba norvegiană înseamnă „înainte"). curând. Abia şuroia o vână subţire de apă pe patul de gheaţă. Cap. cu care el ar fi prea prietenos. nu prea fac lucruri gratuite. IX: „În ostrovul pustiu de la capătul pământului" Fram a ajuns acasă. Acolo a învăţat că oamenii pot fi şi buni. şi vreme de şapte ani a fost fala circului. după numele corăbiei renumite cu care Lars străbătuse ţinuturile polare. I-au lăsat şi nişte provizii. dintro donaţie. ursul s-a trezit pe o corabie. a ajuns la circul Struţki.. chircită. Fram dispăru între gheţuri. căruia îi muriseră mama şi logodnica şi care căzuse în patima băuturii. până când avea să înveţe să vâneze. La circ. Acolo. De atunci.. El a fost vândut pentru zece sticle de rom şi. Pot să-l dezmierde şi să-i dea lapte. de sub nămeţi.. Chiar şi clovnul. Iar acum. X: „Cea dintâi întâlnire" ..ca om de afaceri . a început să tânjească după gheţurile polare. la pol. Acesta l-a botezat pe puiul de urs „Fram". a învăţat acrobaţiile şi cum să se poarte cu oamenii. VIII: „Îndărăt spre Oceanul Polar" Un fost vânător... August cel prost. ca să nu piardă bani. marinarul Lars. ci trebuie să obţină un profit din orice. din reprezentaţii în folosul lui Fram. îl convinge pe directorul circului să-l trimită înapoi pe Fram.. şi pe alocuri câte o floare firavă.. pasionat de studierea urşilor. măruntă.

Cap. Ajunse pe o altă insulă. S-a „încălzit" făcând acrobaţii. Fram îi dădu mai multe lecţii. Neadaptat. paşi de vals. care se speriau să vadă unul de-al lor cum face salturi mortale. viaţa la pol era un pic mai grea decât şi-ar fi imaginat. cei întâlniţi îşi abandonau hrana şi fugeau. Era destul de trist. să vorbească şi cu el cineva.. În sfârşit. Duşmănie şi frică din partea urşilor albi. Le pândi şi vru să înşface una. îl despărţea de urşii sălbatici ai polului. deşi focile roiau în jur. Se îndreptă. Şi aşa a venit noaptea polară. Fram a găsit cum să mănânce (restaurant fără abonament şi fără plată) . fără să ştie. pe un sloi... să-l zgârâie. a întâlnit şi alţi urşi. „Era şi el un fel de Robinson Crusoe al urşilor albi. spre ţărm. XII: „Prietenii lui Fram din oraşele de departe nu l-au uitat" ." Mai rău a fost că acel urs care-i asigura hrana. Ursul străin sări la bătaie. Dar tot răul e şi spre bine. în stilul lui de circar. Nu putu vâna nimic. că morsa vânată gata rămânea a lui.. Văzu câteva foci. Ursul acela nu văzuse în viaţa lui salturi mortale. Un urs e stăpân pe teritoriul lui şi nu tolerează un alt mascul. nu mai putu. pe un sloi plutitor. găsi. Se luă după urmele de urs polar.. Fram a clănţănit de frig. Flămând. De altfel... Fram tot călătorea pe sloiuri. Era doar mânios cum nu se poate. instinctiv. s-a săturat să vâneze pentru altul şi a plecat de pe insulă. amintindu-şi de trupa de foci de la circul Struţki. spre nord. pe care Fram l-a poreclit „Căpăţânosul". neînţeles.Viscol. Tot aşa. să-l sperie pe Fram.. Fram a învăţat să-şi facă adăpost de viscol. Vulpi albe. că îi era foame. prinsă de un sloi. Fram întâlni o ursoaică şi doi pui. ursul o luă la goană. păsări. Iar el era un urs obişnuit să fie mângâiat de oameni. considerându-l duşman. o întâlnire cu unul de-ai lui. şi alte vietăţi fugeau de el. era de ajuns să apară Fram şi să-l sperie. XI: „Bufonul Oceanului Polar" Treptat. dar peste tot aceeaşi poveste. folosind acrobaţiile de circ.când ursul polar cel morocănos prindea o morsă. Iar Fram. Numai că Fram nu ştie regulile. Văzând că nu reuşeşte să-l muşte. Aici nu-i mai purta nimeni de grijă. Trebuia să se descurce singur. Dar. Îndată. descurcându-se din nevoie cu priceperea şi chibzuinţa lui de animal." Aşa. Dar după aceea? O porni.. Cap. care ţine câteva luni. plină de urme de animale. Fram era prea ciudat pentru el... Doar o bucată de carne de morsă. nu ştia de pus piedică. „Ceva tainic şi rău. O vreme îi mai ajungeau proviziile lăsate de marinari. Încercă să fie prietenos. echilibru în cap şi mers în labele dinainte. care căutase doar un prieten rămase trist în urma lui. S-a ales cu o muşcătură la labă.

Cap.. El înşfăcă un pui de focă. el merge în neştire pe banchize. unde ajunsese corabia Fram. Orice carte nouă apare despre urşii albi şi expediţiile polare. reuşind să-l vâneze. Seara. Iar puiul a scăpat. mai responsabil. i-a pus piedică. Însemnările exploratorului Nansen îl absorb de tot. Una cu Oceanul Îngheţat de Nord. L-a păcălit cu fentele lui. servindu-le hrana vânată. pentru că Fram îi fărâmase câţiva dinţi şi el nu mai era la fel de puternic ca înainte. Petruş o citeşte şi o reciteşte. Apoi. l-a izbit du dinţii de gheaţă. întâlnirea cu o altă expediţie şi drumul spre casă (Norvegia). După ce citeşte. Deodată. mai apreciat în familie şi între prieteni.. cu depărtarea de civilizaţie. Puiul de urs l-a dus pe Fram la locul cu pricina. Numai că puiul de urs avea alte instincte.. încât a ajuns expert. cu puiul de urs. Despre lupta cu urşi polari. a fost ucisă în lupta cu un alt urs polar. Hotărât. el îşi şi imaginează. cu viscolul. doar cu o rană. S-au mai întâlnit cu ursul ucigaş al ursoaicei. El avea mirosul mai bun decât al lui Fram. alta cu Oceanul Îngheţat de la Polul Sud. în adăpost. mama lui. Zgăibărici trebuia să fie un urs . trăieşte. care se alterase la menajeria circului. vede aievea. după lecţii. E singur. Nu l-a omorât. XIV: „Fram se leapădă singur de micul său prieten" Apoi Fram a luat-o pe urmele ursului ucigaş. care slăbise. doar l-a buimăcit. puiul a zbughit-o îndărăt şi l-a muşcat pe ursul acela de gât. Citeşte cărţi despre voinţa omului de a înfrunta vitregiile naturii. Era de ajuns un bufon polar. Are şi două hărţi. Ursoaica. fugind. citeşte la lampă. până l-a lăsat la pământ. A devenit mai serios. A citit atâtea. acum Fram se chinuieşte cu gândul la oameni.În special Petruş nu l-a uitat pe Fram. Disperat de viscol şi singurătate. care mai crescuse. deasupra mesei de lucru. Şi reciteşte. să vadă. XIII: „Fram şi-a găsit un prieten mic în noaptea polară" Aşa cum înainte tânjea după întoarcerea la pol. Fram i-a redat locul din adăpost şi hrana. Apoi Fram şi-a reluat meşteşugul de a goni urşii albi cu giumbuşlucuri. îi iese în cale un pui de urs. de a stăpâni necunoscutul. Să-i dea o lecţie. L-a găsit uşor. de la bunicul ei. Petruş e pasionat! Ceea ce citeşte. Puiul de urs primise şi un nume: Zgăibărici. Ceilalţi urşi par a fi dispărut.. Acolo au poposit cei doi. Atunci Fram l-a scuturat bine şi s-a hotărât să-l părăsească. construind un urs polar din zăpadă. Fram îşi găsi micul prieten exersând giumbuşlucurile sale. Apoi a plecat mai departe. până a trecut noaptea polară. el l-a condus pe Fram la „depozitul" ursului bătut: două morse îngheţate. să înţeleagă. Într-o zi. El s-a împrietenit cu fetiţa de la circ şi a împrumutat cărţi despre urşii polari... cu foamea. Ca să-şi răzbune mama. Numai că după un timp. Petruş povesteşte prietenilor aventurile despre care a citit şi se joacă şi ei. Cap. E orfan. De aceea.

XVI: „Sfârşitul" Otto şi Egon. Impresii de lectură: Cartea mi-a plăcut foarte mult.. I-a încălzit el. E un urs vrăjit! Copilul crede cu tărie că e aşa. şi pentru text. XV: „Nanuc" Fram se simte un urs fără noimă. Cap. Ar fi privit ca un adevărat vânător! Dar Fram a prins săgeţile din zbor. Nimeni nu a crezut vreodată povestea lui Nanuc despre ursul vrăjit. au pierdut câinii şi săniile. acasă. După care i-a dus la adăpostul lui. fără arme. el va deveni un vânător vestit. Cap. Urma să vină corabia care îi duce în ţările lor. unde avea carne de focă. Fram s-a suit singur în barcă. Nu se mai puteau mişca. care nu fac rău oamenilor! De aceea. Pluteşte fără ţintă.. Erau dintre cei ce fuseseră pe vaporul care-l adusese pe Fram la pol. la zbuciumul puiului. i-a rupt armele şi a plecat iarăși pe sloiul lui.normal. Doar e un urs vrăjit! Păcat că nu vorbeşte! Dezamăgit de neputinţa lui Fram de a-i preface jucăriile. Până i-a dezghețat. Au rămas în viaţă. vânătorii s-au întors. Atunci când Fram s-a despărţit de oameni. că am plâns puţin. Fram s-a străduit să-l atragă cu tot ce ştia de la circ. îi arată jucăriile lui ascunse în zăpadă. Aşa că Fram s-a suit pe un sloi de gheaţă şi s-a depărtat. Ei nu mai au pe ce să trăiască. I-a recunoscut după miros. Numai că pe drum i-a prins furtuna de zăpadă şi au îngheţat. Apoi l-a scuturat pe Nanuc. eschimosul vrea să-l săgeteze. la o distanţă de 48 ore de coliba lor. . Crescând.. De acolo.. doi vânători polari. bietul de el. Şi totuşi.. fără să privească în urmă. adevărate. În starea aceea i-a găsit Fram. să se laude în neamul lui că a ucis un urs polar. sloiul lui s-a oprit într-un loc unde pescuia un copil de eschimos. Sunt arme de jucărie. Şi l-au luat! Era singurul loc unde se mai simţea. dar fără provizii. micul eschimos. cu blana lui. nu ştiu ce cuvinte măiestrite a folosit autorul. neaşteptând nimic bun. La început n-a înţeles ce e cu ei. Eschimosul nu putea să creadă că Fram nu îl omoară. cu Fram. şi pentru ilustraţii.. Nici între eschimoşi nu era locul lui. Eschimosul ar vrea ca Fram să le prefacă în arme mari. decât insule pustii. Apoi şi-a dat seama. despre care am citit că sunt pe cale de dispariţie. dar copilul era îngrozit. dorind să fie luat şi el. Şi m-am gândit la urşii polari. ci îl mângâie cu laba. când o banchiză de gheaţă s-a despicat. pentru că în poveştile eschimoşilor sunt urşi vrăjiţi.. la coliba lor. din cauza încălzirii globale care le topeşte gheţurile.

în altul. şi animale. forţat să se mute din locul în care s-a născut. ar fi totul schimbat. care sunt luate din mediul lor natural şi îmblânzite. Iar dacă ar reveni acasă după mult timp. ci un om. în fine. Ei. iar nu ar recunoaşte locurile.M-am mai gândit la animalele de circ. ce-i drept. Cred că nu s-ar simţi bine. pentru a fi însă distracţia oamenilor. pe lume suferă şi oameni. m-am gândit cum ar fi dacă Fram nu ar fi urs. Oare ele sunt cu adevărat fericite între gratii? Şi. .

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
Madutz MadaAndrei added this note
2
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->