Fakulteti i Shkencave kompjuterike

PUNIM SEMINARIK

LËNDA: sistemet operative

TEMA: zhvilimi i sistemeve operative per telefonat celular

Ligjërues: Pr:Nderim Zeqiri

Student: Arben Haliti ID: 118119

Tetovë 2012
1

Përmbajtje: 1 2 3 4 5 6 7 8 Qëlimi………………………………………………………………………………………………………….... Hyrje………………………………………………………………………......................................... Mobile phones:nga alfabeti Morse………………………………………………………………… Ju keni telefon……………………………………………………………………………………………….. Smart evolution telefon cellular…………..……………………………………………………….. Sistemi operativ për cellular………………………………………………………………………….. Zhvilimi istemit operative për telefonat celularë………………………………….……….. Android………………………………………………………………………………………………………… 8.1 8.2 8.3 8.4 8.5 8.6 9 Android arkitekturë………………………………………………………………………….. Zhvilimi verzionit 1.5 dhe 1.6……………………………………………………………. Zhvilimi verzionit 2.0 dhe 2.1……………………………………………………………. zhvilimi verzionit 2.2……………………………………………………………………….. Zhvilimi verzionit 2.3………………………………………………………………………. Zhvilimi verzionit 3.0………………………………………………………………………. 3 4 5 5 6 7 7 9 11 12 13 14 15 16

Windows phone 9.1 Fillimi sistemit Handheld PC…………………………………………………………… 17 21 23 25 26

10 11 12 13

Phone windows 7……………………………………………………………………………………… Symbian……………………………………………………………………………………………………. Perfundim………………………………………………………………………………………………… Literatura………………………………………………………………………………………………….

2

dmth mobile përcaktojnë mundësitë e telefonit dhe duke i dhënë për të zhvilluar versione të reja të kësaj sistemit operativ në të është e vështirë të them asgjë dhe të mos merren me më shumë analiza e hardware. Si është kjo operativ Sistemi . Kjo është një nga tjetër dhe diçka më shumë. e cila është e instaluar në disa prej sistemet operative tjera se funksionet bazë të telefonave mobil parë brez ka aftësinë dhe një kompjuter personal. SAMSUNG BADA.Qëllimi Kur flasim për sistemet operative për telefona celularë kryesisht Mendohet në telefonat me sistemin operativ që ndërvepron me ushtrimin vetë përdorues. do të përqendrohet në zhvillimin e sistemeve operative që e bëjnë"Smart". ndërsa gjenerata e dytë e sistemit operativ të shpallur në vitin 2012. Ajo karakterizohet nga sigurisë së lartë në transferimin e të dhënave dhe për të Nivelet e larta të sigurisë në vazhdimësi mund të mbajë. Blackbarry jo vetëm sistemin operativ ose telefon celular. kështu që vetëm nga momenti i ndodhjes së saj mund të flasim për zhvillim. Si të gjithë sistemi i parë operativ për telefona celularë që kanë ndodhur kur e parë telefonat celularë ishin të ngjashme ose madje edhe të njëjta ne nuk mund të flasim për funksionim Sistemi në kontekstin në të cilën sot shumë prej nesh mendojnë. por sistemi operativ. më i vogli i të gjitha sistemeve operative për celular telefonat.hardware shërbim varur. Si mund të zhvillojë një sistem operativ IOS ne nuk mund të vëzhgojnë veçmas nga hardware. përshtatur pajisjen është i instaluar. në zhvillimin Ky sistem operativ është pak i njohur. zhvillimin e sistemeve operative për celular telefonat. i cili është fokusi i këtij punimi. Për këtë arsye. Android. çdo sistem operativ me blackbarry shërbim është i ndryshëm. këto tri sisteme operative nuk janë i vetmi në treg. Zhvillimi i saj është e vështirë për të folur pasi ai u shfaq kohët e fundit. Njësoj si të veprojnë IOS sistem. siç është zhvillimi i hardware. Windows Phone 7 dhe Symbian do të jetë temë e këtij punimi pasi që sistemet operative janë të 3 . e BlackBerry dhe Bada Samsung. tema e këtij seminari. Windows Phone 7 dhe Symbian. Përveçckëtyre madhe pjesa e emrit Apple IOS. një rrjet të plotë të shërbimeve të ofruara nga unë prodhues. analiza e zhvillimit do të kërkojë më shumë hardware-i orientuar zhvillimin e kësaj bote alanlizu cili pasoi vetëm harverskim mbështetje për zhvillimet e reja dhe trendet aktuale në botë. Këto janë të ashtuquajturat "telefonat e mençur".Këto sisteme operative janë Android.

edhe pse tregjet shumica nuk janë të përjashtuar e shfaqjes së një produkti të ri që do të kërkonte pjesë të tregut 4 . si dhe prodhuesit e mësipërme nuk janë ende zënë në mënyrë të vendosur pozicionet e tyre. Palm OS. dhe do të kushtojnë më shumë hapësirë sistemet operative. Shumë kompani të zhvillimit. edhe në qoftë se ne të marrë versionin e fundit. Aktualisht shumica e sistemeve që dominojnë në tregjet më shumë Android. Android dhe operativ Windows Phone sistemet si që tregojnë prirje më të madhe për të rritur në mesin e përdoruesve dhe zhvilluesve veten zhvillimin apliukacije për këto platforma. si dhe të rrjetit Operatorët në kërkim për të zhvilluar aplikacione të reja multimediale që mund të shfrytëzojnë Avantazhi i telefonave të fuqishëm të ri . Me këto transformime dhe re funksionalitetin ka nevojë për më të lëvizshme të sofistikuara sistemit operativ. HYRJE Komunikimi Telefonat celularë po ndryshojnë. Në këtë treg ende të rinj. ka vendin e vet në këtë punë. e dostao prapa e mëparshme dy. e-mail. Symbian OS.. Sot. Windows Mobile dhe Linux. krahasuar vetëm zhvillimin e këtyre sistemeve operative për të identifikuar pikat e forta dhe dobësitë e tyre. ata mbështesin mesazheve tekst. video dhe transmetimet audio .përfaqësuara në masë të plotë aktualisht në treg. Përveç kësaj. të lehta dhe më të fuqishme. Qëllimi është që të bëhen të njohur me zhvillimin e origjinës së tyre. Për një kohë të gjatë telefonat celularë janë pajisjet që janë bërë vetëm komunikimi verbal. Pajisje të lëvizshme janë bërë më të vogla. dhe infrastruktura e rrjetit të teknologjisë fillestare zëri i transmetuar vetëm transformohet në një rrjet me mundësinë e transmetimit megabits njëqindtë për sekondë."smart phones" se të gjitha Funksionet objedninjuju më tradicionale të telefonave celularë dhe kompjuterë personal në një pajisje. dhe i padefinuar segment. Edhe pse Images. disa prodhues duke u përpjekur për të ndërtuar të tillë që vepron një sistemit.. Është e rëndësishme të kujtojmë se zhvillimi i sistemeve operative për telefona celularë në një fazë të hershme dhe gjitha opsionet janë të hapura. Surfing web. kështu që versioni privih Versioni aktual deri më sot.

karakteristika e fundit të telefonave të zgjuar që mund edhe të largohet dhe Shumica e kompjuterave që ju keni në shtëpinë tuaj. Megjithatë. e themeluar parimin dhe goditi themelet për gjetjen e një pajisje që 150 vjet më vonë. Komunikues personale. anija po kalonte nëpër kordonin dhe prerë parë lol theu këtë eksperiment. Këto karakteristika e telefonave celularë kanë parë shkaktoi edhe më tej të tyre zhvillimit – një shqetësim i madh i designers e telefonave celularë ka qenë që ata bëjë atë më të vogla. rreth 2 kilometra. Trikoder dhe shumë të tjera pajisje nga kjo seri sot. dhe flasim Dëgjojnë. sepse Morse dëshironte të tregojë se kabllo nënujore është po aq efektive sa lart tela bakri. Gradualisht. përgjithmonë ndryshuar pamjen shoqëria njerëzore. duke e konsideruar që ishin të vështira mbi 2 paund. Telefonat e parë mobil janë mezi në gjendje të mbajë në një anë. Pra sot. dhe mundësitë e kemi: Numri thirrës. për vështrim futuristic e sotme mobile telefon por ne paguaj njohje Xhin Rodenberiju.Mobile Phones: nga alfabeti Morse Krijues i alfabetit Morse. telegrafi Samuel e misionar device e parë që është në gjendje të dërgojnë mesazhe pa tela përmes elektromagnetnog fushë. në kuptimin më të gjerë do të thotë pajisje elektronike është mjaft i vogël të jetë në gjendje të qetë të përshtaten në një çantë. Kam arritur! Quite nga aksident dhe pa qëllim. të ngjashëm pajisje të shfaqet në planetin Tokë. paraprak Krijuesi I "Star Trek". Ideja se njerëzit që janë me mijëra vite dritë larg. Një pjesë e kabllos ishte nën ujë. Në këtë mënyrë. komunikojnë me njëri-tjetrin përmes pajisjes xhep të vogël. pothuajse në mënyrë të plotë shkëlqimi i saj.Nga ana tjetër. dëshira për të zvogëluar madhësinë e telefonave celularë kthehet në një mani për të rritur funksionalitetin e tyre. Cka eshtë celular? Në vitet e fundit kemi qenë dëshmitarë rritje të jashtëzakonshme dhe popullaritetin lloje të ndryshme të pajisjeve mobile. kështu që ju mund të mbani me vete gjatë gjithë kohës 5 .hera e parë paraqitur në këtë film. Shkencëtari nuk hoqi dorë dhe vendosi që Të vazhdojë të dërgojë sinjale telegrafi me anë të ujit. në 1842. Kabllo të lidhur dy pikat në New York. është në dispozicion të gjithë bota. Sipas pajisje të lëvizshme. xhep ose këllëf revoleje. Disa vite më vonë.

mjete të dobishme. Mesazh tekst. . sepse ata kanë shumë të kufizuara variojnë nga disa dhjetëra metra. të cilat ishin projektuar fillimisht kryesisht si një telefonat celularë me funksionalitetin opsional të dhënave të komunikimit. Zhvilluesit e aplikacioneve mobile janë gjithashtu një punë e madhe zhvillimin e aplikacioneve të reja celularë. Tehnološoka përmirësimin e prodhuesit të telefonisë celulare (Nokia. HTC. të dhënat e reja komunikimit. e-mail ose qasje informacione të ndryshme mbi ndonjë vend.kanë aftësinë për të drejtuar shumë aplikacione të ndryshme. Smart EVOLUTION telefon celular Të gjitha rezultatet e hulumtimit nga burime të ndryshme japin të njëjtin përfundim: smart telefonat celular (smart phones) janë mjeshtër celulare tregu pajisjet..). smart telefonat celularë kanë pasur të njëjtin efekt si ai dikur kishte telefonat celular. si shumica e njerëzve e kuptojnë këto mundësi pajisjet. përveç zhvillimit të shpejtë ekziston një nevojë e hardware dhe sisteme operativë për telefonat mobil.Symbian. lojra dhe më shumë.Telefoni celular është një pajisje elektronike që. Smart telefonat celular. LG. Tregu ka pranuar telefonat e mençur (mbi 10 milionë shitur tashmë në vitin 2003).). të gjitha të krijojë një efekt sinergjike dhe një ndryshim në tregun e telefonave celular. 6 .. të dhënat orientuar (vlera dhe të dhënat e shërbime) nga ana e operatorëve celularë. Motorola.. evolucioni i ofrues i shërbimeve të transmetimit të të dhënave në pajisje të lëvizshme (Mobile ofrues shkarkime) dhe një kalim gradual tradicionale funksionalitetin e telefonisë celulare të shërbimeve të reja.. Sa për biznesin. Linux . Secili prej nesh sot merr të mirëqenë faktin se ajo mund të dërgoni dhe të merrni telefonata zanore. duke përdorur një rrjeti pa tel. I zgjuar Telefonat celularë janë bërë një pajisje të fuqishme zëri që ndërtojnë në funksionalitetin e një telefoni celular me një. Në Ky grup nuk përfshin telefonat pa tel në shtëpi. Sony Sony. PalmSource. Microsoft. të mbështesë zhvillimin e furnizuesit e sistemeve operative për smartphones (Android. iPhone. lejon përdoruesit e quan në një zonë të gjerë gjeografike. Të përfitojnë nga këto mundësi ri-brez telefon celular telefon i zgjuar. Në këtë kuptim sillen njëjtë si PC računri. Samsung. në çdo kohë me të njëjtën telefon celular.

Skema e treguar në të djathtë. Operativ sistem sjell së bashku pjesë të ndryshme të kompjuterit sistemit dhe fsheh detajet e përfituesve të tyre funksionon. Kur kjo është e zakonisht përdoret me mjetet tradicionale të zhvillimit pasuruar me aditive që lejojnë ose lehtësojnë programimin e pajisjeve mobile. Sistemi operativ është interfejsit ndërmjet përdoruesit dhe sistem kompjuterik. sistemit operativ për të drejtuar përdorues tjera (aplikacionih) programet. në vend të bit. Zhvilimi sistemit operative për telefonave celularë Zhvillimin celular software është bërë në një kompjuter të zakonshëm. Dallimi themelor në mes të telefonave mobil në sistemet operative që janë instaluar në to.Ky është një koleksion i programeve që menaxhojnë punën e një sistemi kompjuterik (a ekzekutimin e programeve të aplikimit dhe koordinojnë punën e tyre. Është pranuar përgjithësisht se telefonat mobil klasifikuar në bazë të sistemit operativ policor që ata përdorin. Më të rëndësishme të tilla pajisje janë Simulators të pajisjeve mobile. Symbian OS platformë të përdoret për zhvillimin në të gjitha pajisjet me sistemit operativ. në vend se nga.Sistemi operativ për celular Operativ sistem (OS) është i shtrenjtë programet dhe rutinat simbolit subroutines) është përgjegjëse për Menaxhimi uređeajima dhe kompjuter komponente. bytes dhe blloqe. Vendi sistemit operativ në procesin e duke përdorur një sistem kompjuterik është dhënë në bllok.menaxhimin e të gjitha resursimam operativ Sikemi). Operativ sistem tek obezbeđeuje pune rrethinë që trajtohen proceset dhe fotografi. Java platformë në të cilën ME zhvillimi është i pavarur nga vepron sistemet dhe 7 . Përdorimi i tyre i zhvillimin celular Software është e mundur pa një pajisje fizike cellular. Shumica e sistemeve operative të përmbajë një kërkesë që obezbeđeuje Ndërfaqja e përdoruesit për trajtimin e sistemit operativ. për shembull procesor ose pajisje hardware. Përveç kësaj. të tilla si përkthyes linjë komande (mjedisi komanda) dhe një grafik user interface. dhe për të kryer bazë sistem operacionet.

përdorimin e aplikacioneve multimediale dhe instalimit të reja. Ky është emri për një grup të platformave që lejojnë krijuar një porosi website pajisjet mobile. NET Framework Compact është një platformë në të cilën zhvillimi i pavarur nga sistemi operativ dhe hardware e pajisjeve mobile. metodat razilčitim e hyrjes së të dhënave. Për më tepër. të modeluara në kompjuter. Mungesë serioze të këtyre platformave është mungesa e një imitues të vërtetë pajisjet mobile. por pajisja objektiv celular duhet të ketë një mjedis Run-Time Java. Ndonjëherë këto vende prodhuar në HTML thjeshtë. por numri i pajisjeve me microbrowserom të aftë për të lexuar këto vende është ende relativisht i vogël. kanë sistemet e tyre operative nivele më të larta. ashtu si në standarde Java. SISTEMET OPERATIVE pajisjet mobile Telefoni më konvencionale celular ka disa sisteme themelore operative prodhuesit e telefonit. . Flash Lite është versioni celular e platformës Flash standarde. të cilat rregullojnë funksionimin e pajisjes.Palm OS platformë të përdoret për zhvillimin në të gjitha pajisjet me sistemit operativ. Bashkëkohor telefonat e mençur. Këto faqe janë bërë zakonisht duke përdorur WML. Megjithatë. por pajisje të lëvizshme duhet të instalohet. Microbrowser emër gjenerik për një kërkim në internet për pajisjet mobile. NET Framework Compact.Brew është një platformë të lëvizshme zhvillim për një kompani amerikane Qualcomm. smartphones janë pajisjet mobile që kanë një sistem operativ të nivelit të lartë). I parë nivelet më të larta të sistemeve operative për pajisjet celulare zbatuar kryesisht për pajisjet 8 . të cilat ofrojnë vetëm mundësi të kufizuara. Edhe pse zakonisht përdoret për të krijuar animacion në internet. këto sisteme operative janë të thjeshta se veprojnë sistemet kompjuterike kanë diçka të ndryshme dhe prioritiete menaxhuar kryesisht wireless komunikimeve pajisjet. Përfshin funksionalitetin që zakonisht i përkasin sistemit operativ. të gjithë zhvilluesve të krijoj tyre kanë Produktet dorëzuar Qualcomm më relativisht shtrenjtë dixhital nënshkrimin dhe testimin. Python është një platformë në të cilën zhvillimi është i pavarur nga vepron Sistem hardware dhe pajisje të lëvizshme.hardware e pajisjeve mobile. veçanërisht komunikimit komponentet hardware me software aplikacionet (sipas një përkufizim. është e mundur që të përdorin këto platformë për biznesin e IT zgjidhje. NET Framework Compact. Ka shumë versione të Python për Java RunTime Mjedisit për të.

Gjithashtu. janë ende në përdorim. të cilat e lejojnë përmirësim të lehtë dhe zhvillimin e aplikacioneve të tyre. dhe Palm Web OS. Windows Mobile. shumica e prodhuesve të ndjekë në rritje Popullariteti i rrjeteve sociale (Facebook. ndërsa telefoni celular me nivelet më të larta të sistemeve operative më i zakonshëm që përdoret Symbian dhe Windows Mobile. Sistemet operative më moderne të pajisjeve mobile janë: • Symbian • BlackBerry • iPhone • Windows Mobile • Android Përveç këtyre të rëndësishme. do të thotë më shumë se kaq. një kërkesë për një lidhje pa tel.PDA. Twitter. etj) dhe oferta e saj të mundësinë përdoruesve që në mënyrë efikase të përdorur këto rrjete për pajisjet mobile. shënimet. Më tregon pjesën e operimit të caktuar Sistemi i telefonave të zgjuar në vitin 2010. Kalendari. megjithatë. Tregun botëror në vitin 2010 ishte sistemi më i zakonshëm operativ Windows Mobile OS. Maemo (Nokia) dhe disa më pak të njohur sisteme operativë bazuar në Linux. dhe shumica ishin OS Palm dhe e Microsoft Pocket PC dhe më vonë. dërgoni dhe merrni e-mail kësaj. një përmbledhje të përmbajtjes multimediale. Të gjitha sistemet moderne operative kanë një grafik user interface (GUI) dhe mbështet multi-user operacion (multitasking). etj Ata priren të jenë më të shpeshta përdorim të hapur sisteme operative. Në vetvete përmbajnë mjetet më të rëndësishme për përvojën e përdoruesit përditshme: ora. Bada (Samsung). një makinë llogaritëse. SISTEMI ZHVILLIMI funksionuar për telefonave celularë ANDROID Çfarë është Android? Nëse ju do të dëshirojnë të kenë këtë çështjes së paku i përgjigjet atëherë themi se Është operativ i Google-it pajisjet sistem shpengim që me makinë atë. 2005 vjet Google ka blerë Californian komapniju ANDROID Inkorporuar dhe kështu filloi zhvillimin e sistemit tuaj operativ dhe shumë ndryshime dhe 9 .

Vodafone.ndërsa Java library zhvilluar nga Google ka lehtësuar më tej zhvillimin e aplikacioneve për këtë sistem operativ.lista po ndryshon muaj për muaj. Megjithatë pijetore keqinterpretuar lidhje dhe Google Android.. Të 12 kompanitë për zhvillimin e softuerit ( Google. me mbështetje Custom software është e gjitha më mirë kur përdoruesit mund të gjeni pajisjet Kategoritë e mesme dhe të lartë që plotësojnë nevojat e tyre. 13 prodhuesit gjysmëpërçues ( Intel.). Samsung.. Ne konkludojmë se nuk është i parëndësishëm globale Kompania treguar se Android teorikisht të rezultojë i madh know-how dhe shumë punë. eBay. Por praktika e mohon Nokia finlandeze. Android ofron pavarur nga prodhuesit dhe pajisjeve përvojë të ngjashme si përdoruesit e iPhone. Huawei. . kodi ose licencuar si një lirë-si paraqet një sukses i madh dhe interesant e programuesit. të tjerët të bashkohen në zhvillimin e sistemeve operative dhe që ata gjithnjë e më shumë. atheros.. ANDROIT jo i zhvilluar nga Google. Acer. Samsung. mund të hyni në të gjitha burimet në telefon ata janë plotësisht prioritetet të njëjta . dhe konkurrenca ( tačinje: Nokia është pronar i sistemit operativ Symbian ) Vetëm për këtë arsye një numër i madh i sulmeve të bëra në Android mendimi i tyre.. Asus. ndërsa Andoid nuk është në rritje të shpejtë. por nga ana e kompanive të grupuara në një grup të quajtur Aleanca e Hapur Celular. Nvidia. Marvel. sistemi operativ i zhvilluar nga kompanitë e kaq shumë nuk mund të jetë e qëndrueshme dhe unike. ) Dhe 7 kompani të tjera . pa përjashtim. por prandaj vazhdimisht rritet dhe zë një pjesë të madhe të tregut të sistemit operativ për telefonat celularë. Për të lehtësuar zhvillimin. kernel monolit të lartë pjesa e burimit të hapur Apache. Celular Hapur ALEANCA aktualisht ka më shumë se 50 kompani anëtare nga të cilat 11 prodhuesit e telefonave celular ( HTC.versionet e fundit të vitit 2008 u shfaq në treg me G1 device prodhohet nga HTC për T-Mobile operatori. neki Cancel. por askush nuk e di kush bën çfarë saktë në marrjen e prosesu sistemit Andoid operativ. Menaxhuar Kodi.. Sistemit operativ Andorid i bazuar në Linux. 10 operatorë telefonisë mobile ( T-Mobile. Pjesa Symbian së tregut është zvogëluar jashtëzakonisht. .. SiRF. Garmin. . Sony. të lehtë për programimin për zhvilluesit që do mogći në gjuhën e programimit Java shkruajnë aplikacione që përdorin ashtuquajtura. Broadcom. ). që tregojnë një tendencë të tillë për t'u bërë jajzastupljeniji sistemit operativ për një telefon celular sot. ). Motorola.. . ARM. secili aplikacione. Qëllimi ishte GOOGLE është për të krijuar fleksibël të hapur sistemin operativ burim. 10 . Toshiba.

24 më shumë ..Nuk e mbështet sistemin windowing .Vetëm mbështet kernel standarde Linux2. Android bazë e bën të Linux kernel.përshkruan një numër të aftësive që do të dhënë mbështetje Programi i kërkuar kompjuterik për pajisjet mobile. të cilat janë përbëhet nga sistemi operativ. optimization software aplikimit për pajisje të lëvizshme. WebKit. kontrolluar procesin.Nuk përfshin një seri të plotë të shërbimeve standarde të komunikimit Linux. .Përdorni Zgjerime kerneli për mbështetje Android Android është zhvilluar fillimisht të pavarur nga Google.kryen software optimization për pajisjet mobile. Ajo karakterizohet nga një sistem i Menaxhimi i kujtesës dhe procese si dhe shërbime online. interlayers dhe programet e tjera kryesore. 11 . hardware kujtesës është menaxhuar. • Referenca hardware design .Nuk e mbështet biblioteka glibc . që do të jetë pas bashkimit OHA (Open Celular Aleancës). duke përfshirë SQLite. dhe Menaxher Media. E cila lejon të sistemit sigurisë janë rritur si bazë për stabilitetin e sistemit.ANDROID Arkitekturë Android është një program i projektuar operativ për telefonat celularë. Run Koha .6. Android është i përbërë nga disa thelbësor dhe të varur pjesë të tilla si: • operativ Linux kernel sistemi .6. Koha Run është projektuar për të arritur të vogël në performancën e punës memorie kur duke përdorur pajisje të lëvizshme.përdorur për të kryer aplikimet dominuese Android. Kernel gjithashtu shërben si një shtresë e ndërmjetme midis hardware dhe pjesës tjetër të pjesëve të software.përdoret për zhvillimin e aplikimit. Një pjesë e Android sistemi operativ është zhvilluar nga zhvilluesit të ndryshme private dhe quajtur Cupcake.është emri për update të sistemit që nuk është zyrtarisht miratuar nga Google. • library Open Source . për Android Ne mund të themi se ajo është e bazuar në Linux. duke përfshirë DVL simbolit Dalvik Virtual mashine). • Dalvik Machine Virtual .një komunikim në nivel. OpenGL. si dhe për bibliotekën bazë për Android ofrojnë funksionalitet të veçantë. që nga Linux është ndryshon në atë që: . e version 2. por Android nuk është Linux.

lejon ripërdorimin dhe zëvendësimi i komponentëve. pajisja e parë Sistemi operativ Android është liruar nga HTC linjë të prodhimit dhe të kryer është e T-Mobile G1 emri. dhe operacioni është i domosdoshëm Internet vetëm aktive Lidhja dhe disa minuta të durimit. 15 shtator 2009 vjet tregon versioni 1. ardhja e versionit të ri është të gjithë konsumatorët e lumtur telefon celular me sistemin Android operativ që shumica e pajisjeve dhe unë mund të lehtë të përdoruesve për të përmirësuar në versionin e ri . përfshirë dritare. Kjo pajisje është hartuar kryesisht për demonstratë Sistemi i ri përmban një produkt serik. Por jo për revolucionarët konsiderohen pajisja G1.Mbështetje për QVGA rezolutë .6 ka kaluar t rejat e mëposhtme: . menaxher Vendndodhja. Me ardhjen e telefonit HTC Magic me Android version sistemit operativ 1.• Korniza Aplikimi . e cila ka kontribuar për përdorim më të lehtë dhe të përfshira Funksionet e më shumë .Mundësia e instalimit të drejtpërdrejtë e video në "YouTube" .Mbështetja për A2DP Bluetooth.e bëra prezantim kërkesë-shtresë e shërbimeve.Widgets reja dhe dosjet që janë ende përmirësimin ekranin fillestar .Copy / paste opsione bë i kapshëm nga motorët e kërkimit Gati gjysma e këtij viti është dashur të presin për versionin 1.promovua në Android Tregut.Mundësia e video incizim ( versionet e mëparshme janë ofruar vetëm fotografitë ) .Animacion re gjatë tranzicionit mes ekraneve .6.Një funksion për lidhje Bluetooth automatik . e cila është e domosdoshme për një Bluetooth stereo kufje dhe . Ofruesit menaxher përmbajtjen. suksesi i këtij modeli është penguar e madhe e tij sipas shumë dimensione. thirrjet telefonike dhe peer-to-peer Shërbimet. kamera kamera dhe galeri 12 .6 Siç u përmend më lart. i njohur tani si me emrin e koduar Donut.Mundësia e drejtpërdrejtë të ngarkoni foto të "Picasa" . zhvillimi: version 1. dhe poglavlku rečeneo.5 dhe 1.Një ndërfaqe të integruar për të.dhe sigurisht ndërtimin e tyre sot.5 filloi epoka e Sistemi operativ që ka sjellë një përparim të shumëpritur sistemet operative me kapacitetet e saj të reja: .

Telefoni i parë me operimin Sistemi ishte Milestone Motorola / Droid. Nën emrin e koduar ECLAIR përveç korrigjimet e zakonshme dhe optimizimin e versionit të ri ka bërë një numër të gazetave.Zhvilluar aftësinë për të kërkuar më komandave zanore.Mbështetje për rezolutave të shumta dhe madhësive ekran . ajo regjistrohet në historinë e zhvillimit ANDROID sistemit operativ si data kur ajo u bë në dispozicion për mjedis të zhvillimit Android version 2. Në fakt kjo është data të them se Android është bërë punoletan.1: ..1 26 Tetor 2009.Lista e re . Me versionin 2.Mbështetje për Microsoft Exchage sinkronizimin .1x VPN . Është e rëndësishme të theksohet se për 3 fundit Dhjetor 2009 erdhi Version 2.Image background me konstrastom mirë .Kamera Digital zoom me . 902. e cila është lehtësojë fshirjen . me profilet e dosjeve dërgimin dhe të tjera 13 .Shfletuesi dukshëm më të shpejtë dhe software për trajtimin e kamera zhvillimit: version 2. fabrika me versionin 3.Zgjedhje opsion nga imazhe të shumta në një galeri.2 .Mbështetje për HTML5 standarde .0.Zhvilluar një tastierë virtuale për përdorim më të rehatshme .0 dhe 2.Më mirë hardversla Optimization -> shpejt .Bordi mbështetjen e teknologjive të reja: CDMA / EVDO.Mbështetje për Bluetooth 2.1.1 një numër i pajisjeve u shfaq në treg. numëratorin telefonik dhe log thirrje .Një ndërfaqe e re kërkim .1.Zgjerimi i identifikimit Njoftime: screen fillestar ju mund të shfletoni në Web.1.touch .Mbështetje për multi .Changed ndërfaqen e përdoruesit me më shumë karakteristika individulanog rregullime . një kohë të shkurtër dhe përgjigje integrimi më i mirë i aplikimeve . 12 janar dhe pastaj 201 vite version 2.Mbështetje për flash / LED në aparatin Foro .Zgjerimi Google Maps.1.0 dhe. Gazetat në versionin 2.

2 22 May 2010 vjet duket versionin 2.Mbështetje për fjalëkalime numerike dhe alfanumerike . unë ende ikona.0 dhe 2. ndërsa povajljuju dhe përmirësimet për lloje më të vjetra të telefon. dhe rrallë mund të takohen disa nga prodhuesit e pajisjes suaj instaluar version herët.Integruar Adobe Flash 10.WiFi hotspot funksion . Version 2.1 lejon për përdorim të rehatshëm të lëvizshëm telefon. përdorimin e përmirësuar kujtesën.Integruar Vhrome V8 Javascript motor për të kërkuar motor . ka përsëri uintegrisano shumë gazeta.Kontroll i plotë mbi internet celular (mund të revokohet) . directory search engine dhe . mundësitë janë të gjitha të mëdha dhe më shumë dhe më di se çfarë është edhe më tërheqës.Mbështetje avancuar Exchange me funksione shtesë .2 e cila u zëvendësua nga atëherë "Aktual". version 2. version 2.2. e cila boton një version të ri 2.1. sistemi i integruar në një numër të ndryshimeve. Pajisjet e reja që shfaqen në treg erdhi nga versioni i ri. sistemi bëhet shpejtë.Integrimi i JIT.Një ekran i ri për fillimin. Në fakt.1 Përsëri.Ndryshime të shpejta në tastaure gjuhën dhe fjalorin ..Modeli aplikimet Refresh refresh me automatik . më të shpejtë .2 është se sistemi është përshpejtuar dukshëm dhe se u shfaq për të 14 .USB Internet ndarje (Tethering) .Optimizimi i sistemit. ose me emrin e koduar Froyo.1 ndodhur risi të rëndësishme që kanë nsatojale për të ndrequr operativ Android mungesat sistemeve.Gazetat. Por pamja më e rëndësishme në versionin 2. dhe pak është ndryshuar.Aplikacionet Instalimi për memorie të jashtme .Display animuar gifs në shfletuesin .2: . zhvillimit: version 2. më të shpejtë Java .Kartë Ramzena biznesit nëpërmjet Bluetooth .Aftësia për të ngarkoj një dokument me anë të shfletues .LIVE (live) Wallpapers Nga lart ajo mund të shihet se në versionet 2.

Optimized kernel i cili provoi të punojnë edhe më shpejt . nuk kishte më në fund nuk është më një problem kur kemi dashur të shohim në një video apo një web faqe me flash elemente. Ky opsion i fundit ka kontribuar në lartë përjetuar gjatë shqyrtimit Web site. Android 2.Mekanizmi i përmirësuar për kursimin e energjisë.3 Pas Froyo dhe u pasua nga pushimet e vogla. duke parë listën gornnji pormena. i cili llogaritet edhe si një model benchmark (është i përbërë prej 15 .3: . ose NFC ende pikë të përparojë në zhvillim. Por zhvillimi nuk u ndal këtu .Qasje të lirë në zbatimin kamera .3.Gjuha aplikimet audio hyrje dhe grafika .Mbështetje për WXGA rezolutën dhe më shumë se ajo .Interface modifikuar minimalisht përdorues .WebM/VP8 video dhe ACC. autonomia më . dhe 6 Dhjetor 2010 vjet futi një brez të ri.Menaxhimi i aplikacioneve . Edhe pse pati zëra se operativnis sistemi i kaluar nëpër ndryshime serioze. Shfaqja e VoIP. ne nuk mund të themi se nuk ka asgjë Sistemi i ri. AMR . Kodi burim ka pësuar edhe ndryshime.2. atë e mori një përdorues të ri interface. në vend të sistemit të gazetës revolucionare ka pësuar një proces optimization dhe kozmetikë.Download Manager . barometër) . barazimin) ..Mbështetja dhe menaxhimi i sensorë të rinj (xhiroskop gravitacionit.mbështetur Flash.Sound ekefkti (uplifting bas.funksion paste .VoIP . zhvillimit: Ver.NFC ( Pranë . publiku pret bum të madh.Në vend të kësaj YAFFS ext4 file të sistemit Megjithatë.. dhe ka kaluar nëpër optimization. në realitet.New. i cili jezaostao këtë kohë.Komunikimi Fusha ) . Megjithatë. I parë telefon me sistemin operativ ishte Google Nexus S (Samsung i9020).Mbështetje më i mirë dhe më të shpejtë HAPUR ES . jednododirni kopje . Te rrejat në versionin 2.

x janë të destinuara për kompjuterë tabletë. Për të shikojmë në ju solli Honezcomb: krejtësisht i ri "holografički" user interface.0 Në ndërkohë. me të reja dhe të rindërtuara widget të .x do të jenë të dizajnuara mobile Telefonat.0 . Ajo është 26 janar 2011 futur në Android 3. si këtë version është zhvilluar thuajse nga zeroja.Programet e redesigned dhe përmirësoi fabrikë Natyrisht zhvillimi nuk do të ndalet këtu. Versionet 2.ndërtuar në mbështetje për media transferimin.redizajniranai zmadhuar virtuale tastaura . Ky version ka kaluar tashmë te rrejat revolucionare. shfaqja e iPad Apple apo Samsung Tregut Galaxy Tab Sistemi operativ mobil po përjeton exploziju. Google për të ardhmen e zhvillimit paralele dy sisteme operative dhe Andorid. optimizuar Tablet PC tre-dimensional ekran kryesor. ishte IKAO Samsung Tab Galaxy ka përjetuar sukses të madh.butonat virtuale sistemit (nuk ka nevojë më shumë për butona hardware ose pajisjet) . marrëdhënie të drejtpërdrejtë me aparat fotografik dixhital .zhvillimit: version 3. i tekstit kopje .100% compatibility me aplikacione të shkruara për mëparshme verizije Andorid një .efikase është gjetur rrjetet Wi-Fi si dhe lidhja Bluetooth . të cilat do të përshtaten kompjuterë tabletë.harversko nxitimi 2D . por po të kemi parasysh nivelin dhe shpejtësinë zhvillimit.huall mjalti. 16 . Ajo doli.Renderscript motor 3D .Mbështetje procesorë me ma shum berthama . ndërsa versionet 3.rezvijenije theksuar. Sigurisht Google nuk është ulur armët e kaluar. Çfarë do të këto zhvillime të na sjellë konsumatorët nuk e di.modifikuar multi-tasking .Mbështetja për jashtme USB ose Bluetooth tastiere . ne mund të kini besim që ne do të shohim zgjidhje shumë interesante dhe ide.funksionin e paste . versioni aktual i Andorid një nepruža ndërfaqen e përdoruesit dhe përvoja.

LG. Palm-sized PC ( më vonë Pocket PC ) Dhe PC Auto. Së pari. Përveç linjës handheld shfaqet dhe sistemin operativ projektuar Konkurrenca PalmOS (dhe fitues).Windows Phone Fillimi sistemit Handheld PC Microsoft së pari prezantoi një sistem operativ bazuar në Windows CE. por u mbajt ndërfaqe korisinički në mënyrë që Përdoruesit kishte telashe duke përdorur këtë Telenor. por për shkak të aftësive të kufizuara teknologjike të kohës Projekti provuar të jetë parealizueshme. Hanheld PC 1. por të shpejtë të mjaftueshme. Procesori është Konsumi duhet të jetë e ulët. ndërsa WinPad dhe gjërat që lidhen me I quajtur hardware dhe kjo ka krijuar një sistem të ri operativ Pegasi. por nuk janë 17 . PC Car me linjë në përgjithësi ne nuk do të merret me të. Microsoft Handheld PC 1.se në PDA. rezoluta e ekranit është morla të jetë 640 x 240 ose 480 x 240 px. Copmaq. kishte integruar Outlook Pocket dhe klientët e tjerë për elektornsku PAS. duhet të kemi të qartë Termi PC Handheld ( HPC ): Koncepti është i mbuluar me pajisje të vogla dhe tastarurom Touch screen ( Tuocha ekran). Këto sisteme janë të mbështetur vetëm me microprocessors SuperH 3. por pas dy vjet e dështimit të zhvillimit me përvojë për shkak të pajisjeve të dobët në atë kohë. por dy dështuar projektin e mëparshme dhe ajo WinPad dhe pulsar. ndërsa me operatvinim handheld sistemit ne do të shikojmë në përfaqësimin Navi e njëjtë.0 (CE 1. Saj duket më shumë si në një fletore të vogël.0 të mbështetur në vitin 1996. Zhvillimi filloi WinPad në vitin 1992 si dëshirën e Microsoft-it për të zhvilluar një operativ interaktive 32 sistemit.0) CE bazuar sistemet operative që nga paraqitja e 2. ndërsa kernel duhet të jetë kënaqur me diçka më pak se 1mb e kujtesës për kujtim të vogël Kapaciteti telefon në atë kohë.0 u bazuar në thelbin do të 1. Si është tema e këtij punimi: Windows Mobile për Pocket PC. Objektivi i projektit ishte që të zhvillojë një pulsar një aktuale të përgjithshme elektrike pa tel hardware. Pegasus ende ngritur hardware serioze kërkuar nga prodhuesit OEM (ata ishin Casio.0 Version kernel ( Thupër ) Të veçanta a. 3000 MIPS 4000 dhe arkitektura MIPS. Kjo ishte një shumë version osakaćenoj Windows 95. Baza nuk është një Windows 95.0. Microsoft Handeld PC 1. NEC dhe Philips). HP. Kështu 1994 vjet nga platforma pulsar shkarkuar grup RISC udhëzim dhe unë jemi nga kernel.

Por këto ditë.2 Shërbimet. në mënyrë që në këtë mënyrë eliminohet edhe barrikada e gjuhës ). çdo dritare mund të mbyllet me" Në rregull " Butoni gjendet në cepin e djathtë e cila gjithashtu kap ndryshimet.11) Zhvillimi i sistemit operativ në këtë pikë dhe u ndal. NET Professional Edition (CE 4.1.Fillimi Palm-size PC Color Menu Prill 2000 ai mbërriti nga Microsoft dhe sistemi operativ i quajtur Pocket PC 2000 ( Shpat i vogël ) Bazuar në CE 3. Modulet Software për të dhëna Code ( SIP) Dhe aftësia për të sinkronizoj me Windows CE 2. E cila është përkrahur tashmë VGA. domethënë një shumë të pajisjeve të PNA dhe depresionit post-natal të përdorura sistemet personalizivane CE. nuk është quajtur PC Handheld 4.0 bazuar në er kernel 2.1. FIR simbolit ( Infrared Fast ). Sinkronizim është bërë e mundur me ActiveSync 3. por PC Handheld 2000 I ri Kernel ishte shumë më mirë sesa versionin e kernelit 2. " START "Unë u zhvendos në cepin e sipërm të majtë në mënyrë që koriscnički gjithë Ndërfaqja e ka bërë të qartë dhe më funksionale. Microsoft Handeld PC 3.1.0 kernel ( Merkur ).0. Më CE 1.0 (CE 2. Handheld PC 2.Një version i përmirësuar.0 kernel. por janë dërguar në "prapavijë".sh humbur " Cancel "Button. edhe me pa programe PC nga Pocket PC tuaj programet. 2000 vjet ka pasur një ndryshim i emrit dhe 3. LAN dhe tipi TrueType font.0 Profesionale ( Jupiteri ) Eshte nje kernel-bazuar CE 2. Microsoft Windows CE. Por këto ndryshime kanë sjellë edhe problemet e të cilat edhe tani mund të gjendet në platformat Windows Mobile të gjitha: p. si ne mund të mësohen nga Microsoft janë shumë interesante. si me " Në rregull "Button Programet nuk mbyllet. është shtrirë në: Zyra e Paketa dhe versionet e Internet 4:01 Expolrer Outlokk dhe 3. si dhe versioni i tij i Japanese ( Përdorimi i Unicode dhe Kernel është përdorur tashmë grup prošiten tavolina karakter. Handheld PC 3.0. ekran 24 bit ngjyra paleta. Ky sistem 18 .2 Color shfaq pas një viti dhe kishte mbështetje për USB. Pocket PC Sistemit operativ nga Microsoft projektuar ekskluzivisht pajisjet PDA është u treguar 1998 vjet Palm-size PC 1. Problemi tjetër është multi-tasking.0 CE kernel bazë sistemi.NET bazë operative me versionin më të fundit sot 5.në përputhje. Emrat.0.2) Palm-size PC. Palm-size PC 1.NET. Nga pika e sistemet software bazuar në këtë sistem operativ janë të papajtueshme me Pocket PC dhe PC Handheld nga vija.NET përjetuar një cikël të dytë të jetës. e cila është e kundërta e Palm-size PC ishte më optimizuar për PDAs. Microsoft Windows CE.0. Newer handheld pajisje të drejtuar një sistem operativ të quajtur Microsoft Windows CE.1. nga të cilat mungon paketë software Office dhe janë zëvendësuar nga ndonjë alternativë software zgjidhje në varësi të pajisjeve porizvođača.0 kernel ( Pegasi ) Handheld PC Bazuar 1.0 është i bazuar në CE 2. " Taskbar "Zhdukur.

0.0. Ashtu si me çdo version të ri të rishikuar të ndërfaqen e përdoruesit. por najinovatnije ndryshime janë bërë në fushën e transmetimit të të dhënave.Tetor 2001 ka ardhur dhe Pocket PC vitit 2002 Fajkua ) Dhe tri saj versione: Premium. Professional.e rezervuara ekskluzivisht për Programet që janë aktualisht në përdorim.0 (Magneto) Me këtë kemi marrë deri në sistemet e sotme operative. Windows Mobile 2003 (Ozoni) Windows Mobile 5. por edhe në shumë programe të zvogëluar në mënyrë drastike duke shpejtësi. programet nuk mund të instalohet në atë. Internet Explorer ka marrë disa features avancuar: tani mbështet HTML 4. Ndryshimet janë këtë herë Mënyra më e rëndësishme e transmetimit të të dhënave. Për fat të keq Mogo programe të vjetra janë bëhet i papajtueshëm me sistemin e ri.0 dhe përveç QVGA rezolutë është mbështetur nga rezoluta VGA. Numri i programeve të fabrikës është edhe më e lartë: MSN Messenger.operativ ka vetëm një rezolutë mbështetje QVGA. mbështetje externoj tastierë. i induktor (Ndoshta nuk është një '). NET Framework 1. Ky version është ende shumë i popullarizuar në mesin e përdoruesve Edhe pse tregu mund të gjeni versione të reja dhe më të avancuar të kësaj operative sistemeve.RAM . Windows Mobile 5. WAP 2. u shfaq në versionin Connection Manager Phone Edition të dial për të zgjedhur. JavaScript 5. dhe Edition Phone. CSS.. Microsoft ka nisur të Windows Mobile 2003 Edicioni i dytë. Edhe me të gjitha këto përmirësime edhe më tej nuk ishte gjëja e drejtë për pse përdoruesit me përvojë dhe disa upaređenja si versionin e ri Media Player (version 9). User interface ka pësuar zhvillimit të mëdha.. Microsoft Reader dhe të përmirësuara dhe suite Office. por ata janë shumë të domethënës: ekran është një software mund të ndërrohen nga 90 gradë.5. për shkak Komunikimi MENAGER pësuar disa ndryshime të rëndësishme ka ndodhur menaxher Bluetooth është WindowsXP.Çfarë është me rëndësi të madhe që e mundësoi programimit ROM flash. Paletë 19 .një i njohur Menaxher WLAN Konfigurimi. por vjen me paketën Office Pocket. Me këtë ka eliminuar një nga mangësitë më të mëdha të Pocket PC dhe ajo Data humbje pas bateri izpražnjenja rezervë. por e drejta e gazetave në kujtesën e dinamik .dmth Instalimi mundësinë e versionet e reja me upgrade) flash ROM. Windows Media Plazer Terminal Services Client. siç është qasja në ROM kujtesë më gjatë se sa RAM. Pocket PC 2000 (me shpat i vogël) Pocket PC 2002 (Eminem) Për trashëgimtarët Merlin së pritur gati dy vjet.0. Mars 2004. Ndryshimet nuk janë numerike në këtë sistem të ri. dhe është e përfshirë . i cili ishte emri i tij kod vjen nga emri i Mutant X-Men. Windows Moblie 2003 ( Ozon ) Është ofruar edhe tre nga versionet e tij. që janë zhdukur nga PC Palm-madhësi. . përndryshe shumë të qëndrueshme.

Ky sistem operativ është shfaqur pikërisht një vit pas dukuri e Pocket PC 2002nd Microsoft qëllimi ishte për të hedhur në treg të tillë sistemit operativ që do të jetë konkurrues atëherë dominues Symbian S60 sistemit operativ.Dokumentet janë vetëm në gjendje për të parë.Versioni i fundit i sistemit operativ Windows Mobile. dhe Windows Mobile 2003 Edicioni i dytë për Smartphone me mbështetjen QVGA. përmirësuar e-mail klient. por pa sukses. Windows-i integruar Media Plazer 9 Pas një vit e duke pritur me durim ka ardhur. Mobile Direct3D dhe DirectDraw DirectShow. Cab ). Risia është e vështirë se çdo. NET Korniza (SP1) dhe SQL Server Compact Edition 2005 Remote Desctop Mobile. një program për GPS navigacion. por ende 20 . Dokumentet më të rëndësishme janë: mbështetje për një rezolutë të 320 x 320 dhe 800 x 480 rezolutë VGA në hitet reale mbi materiale të internetit.01. I parë ky sistem operativ është Smartphone Microsoft 2002 ( Thumb ) Në CE Kernel 3. WCDMA). Exchange 2007 mbështetjen. Smartphone 2002 Tetor 2003 është paraqitur dhe pasardhës i këtij sistemi.0).0 për Spartphone përmbante gazeta më shumë se paraardhësit e tij.0. Program instalimi aktivizuar dhe memorie të jashtme dhe jo vetëm në kujtesën e brendshme të kartë. preinstalled. Meda Player 10 dhe një ndryshim të papërfillshme (e gjithë kjo ishte rezultat i një operon vit). Mail live Mobile). Live Messenger Mobile. USB 2. Mungesa e ekran touch përdoruesit Ndërfaqja e ka pësuar e nevojshme (dhe të panevojshme). i cili është bërë një pjesë integrale pjesë e versioneve Office Mobile 10. ndërtuar në tastierë QWERTY. Ndryshuar mënyrën trajtimin e kabinetit të dosjes lokali ( *. Sidomos përshpejtimin e shpejtësisë navigacion. dhe ky defekt u shfaq të shkojnë harta ( dosje ) Nuk është aktivizuar. Windows 2. I madh Mungesa e përdoruesit pa paketën e paralizuar Office .piktori software e ka fituar anëtarë të rinj në formë të pikës me energji elektrike. Maj 2005 shpalli të Windows Mobile 5. IE fitoi mbështetjen e ri. Media Player 10. si dhe një turmë e-mail zgjeruar funksionalitetin organizative. paraqitur në festival 3GSM. kartë Crypto Memory. të brendshme HDD. Pocket PC për këtë funksionalitet është dashur të presin për versionin 5. Windows Jetojnë paketë programimit (Live Kërko Mobile. të ardhmen Ne nuk kemi folur ende për degën e telefonave të zgjuar dhe Windows Mobile. Elementet grafike dhe të shëndoshë bazuar në sistemin operativ Vista.003 Mobile për Smartphone.0. por pavarësisht këtyre ndryshimeve Ndryshimet ishin përdorimi i vetëm i të pakëndshme dhe e vështirë. Megjithatë.Windows Mobile 6 Professional Linja e telefonave të zgjuar. e version 6. Interesante në këtë sistem operativ në korićen RAM ekskluzivisht Për ato aplikacione që përdoruesi është duke përdorur (nëse e keni vënë re. Windows Update. Mbështesin ata morën dhe rrjeti i tretë celular genereacije (UMTS.0.

Kjo Sistemi operativ. emrat e të veprojnë Sistemi për telefonat e mençur. Dëshira është që të lënë më shumë hapësirë për partnerët hardware risi.ka mbetur mjaft i papëlqyeshme me audiencën është kryesisht për shkak të PDA dominuar në atë kohë.Video mbështetje thirrje. Disa fusha janë përditësuar automatikisht për të reflektuar më Kontaktet ose informacion lokal. i cili u shfaq 2008 vjet është menduar që të bashkohen dhe Pocket PC Platformë Spartphone. Pra. duke pritur për vitin 2010 Microsoft ka bërë zyrtar njoftoi gjatë.0 për Smartphone Pra. të cilën çdo përdorues me këtë bomilnog telefon Sistemi operativ ka parë ndërfaqen e përdoruesit. ndërsa të tjerët mund të rregullohen me dorë. Shpallur si predhë "modulare sklaišta" fleksibël. Mbështetje për Exchange 2007th Duket se Microsoft realizuar platformën serioze Telefoni pamentih ndjekur nga shpallja e një brezi të ri e zgjuar prodhues i madh telefon. kartën e kujtesës encryption. Përveç disa upgrade vizual është më në fund Microsoft paraqiti një zgjidhje të reja të sistemit që e bëjnë arriti të bëjë luftë me sistemin operativ Symbian S60 për një pjesë të madhe të tregut. Për të ndërfaqes Microsoft ka bërë më shumë personal mbështetur në konceptin e tabelës shah cilit fusha (Tjegull) informacion i adaptueshëm dhe mund të rifreskohet automatikisht nga telefoni ose Internet. Windows Mobile 6 Standard Windows Mobile ardhmen obaćava interesante me shpalljen e re Kernel sistemit operativ i bazuar në CE 6. Book përmirësuar Adresa. Veç Ideja e Microsoft-it është se këtë softuer bën dallimin në mes të ardhmen Telefoni më herët dhe do të ofrojë telefon dhe kompjutera personale. Së fundi mundësi jo vetëm për të lexuar dokumente zyrë dhe një modifikimin e tyre (por jo krijimi i një të ri-kjo nuk është një shaka). Windows Mobile 5. Outlook më vonë. Ekran Menaxher Wireless (e cila është një mrekulli edhe mjaft i përdorshëm) Windows Live. kemi ardhur deri në Windows Mobile 6 Standard. Phone Windows 7 Microsoft synimin se sistemi i ri operativ merr më shumë kontrollin mbi ndërfaqen e përdoruesit të softuerit tuaj të telefonit. Ajo ka një rrotullim .0. të gjitha mënyrat një sistem inovativ operativ për telefona celularë Windows Phone 7 është zhvilluar nën mango emrin kodit. për shembull. Gazeta e parë. Gazetat ishin të njëjta si në Pocket PC. Fushat dhe mund të grupohen në njësi tematike simbolit HUB). kontaktet e huaj quajtur "njerëz" (njerëz) ose anësore me foto quajtur "foto" 21 . foton.

"lojërat" (lojra) që integron me rrjet Komuniteti Lojtaret Ngushëllojë Xbox dhe "Muzika + video" (Music + Video) e cila sinkronizon këngë dhe video nga jukebox Zune software prodavnicom muzikë. Njësi të tjera janë "zyra" (zyra). lokale. sepse ata përdorin një shkronja hollë dhe Titujt e mëdhenj të përbërë nga vetëm një fjalë që nënkupton subjektin e secilit ekran ditë. 22 . Me këtë. Pavarësisht nga këto opsione të personalizoni disa aspekte të çdo Windows. Një tjetër funksionalitetin huazuar nga kompjuterat personale dhe shfletues: kjo është e bazuar në kodin e njëjtë që përdor Internet Explorer. Grafik Displayed jep përshtypjen e hapësirës.Versioni i parë i Windows 7 Series Phone edhe më tej nuk ka mbështetje për Adobe Flash.Phonea qenë njëjtë. Çdo pajisje që përdor 7 Telefon Seria e Windows do të ketë tre button: START (Cili mundëson qasje të shpejtë në të gjitha fushat e sipërpërmendura) KERKO (Sepse ju do të gjeni edhe numrat e telefonit) dhe BACK (Kthehu te hap mbrapa). e cila përmban funksione për shënimet dhe sinkronizimit dokumente me një kompjuter.(fotografitë). Shumë interesante dhe e dobishme gazeta sistem operativ është se ajo njohin adresat në postën elektronike apo hyrje sende kalendarike. Microsoft ndryshon nga Apple. e cila lejon subpikselskoPozicionimi. etj Teksti është shfaqur duke përdorur një më të saktë teknologji për të shfaqur ClearType font. dhe kthehet ata në Lidhje tek Bing MAPS Sistemi ndërfaqe ka tastierë QWERTY onscreen dhe mbështet kontroll duke prekur të katër gishta në të njëjtën mënyrë që ajo punon dhe Windows 7 për PC. muzikë.

7.0 (2004).0. Nokia është një kohë zhvilluar dhe 80 Seria platformë. dhe disa modele janë eliminuar dhe Samsung Sony Ericsson (Platformë UIQ jo.0. Compatibility: Windows Mible aplikimi i mëparshëm nuk është i mbështetur. por kjo nuk do të mbështesë asnjë të ardhme. paragrafi i publikimit Epoc 4 . Megjithatë. Nokia. 9." Zhvillimi i mëtejshëm. i ndjekur menjëherë nga Epoc versionin 4. ishin / janëhow që ).0. dhe gjithashtu e para sistemet operative të njohura reale për telefonat celularë. Symbian Revolucion i vërtetë në botën e telefonisë celulare ka ndodhur me shfaqjen e Symbian OS. I vetmi rival në këtë operative Sistemi ishte Windows Mobile (tani ne jemi këtu 23 . Me qëllim për të hetuar PDA përafrimit kompjuterat dhe telefonat celularë. e cila ishte formuar në fillim të vitit 2005. por ata nuk janë veçanërisht të rëndësishme. telefonat do të të jenë në gjendje të ngarkesës aplikimet dhe lojra nga prodhues të tjerë që kanë marrë Microsoft certifikimit përmes e tërë quhet "Piazza" (treg). 8.cila iPhone gjithashtu nuk ka mbështetjen Flash. Shumica e këtyre telefonave u lirua nga Nokia (aka Seria Nokia 60 platformë. 1998 vit. Për herë të parë publikoi një çantë të zhvillimit të softuerit të operatorëve të telefonisë mobile dhe të tjerët ishin në gjendje të shtoni telefonat e tyre shërbime të reja dhe aplikimet. Dhe në qoftë se ju u zhvilluar më parë nën Systems specializim operativ quajtur Epoc 1-3 (1997).ER4). vjet.. të cilat janë edhe më të fuqishme dhe popullore Telefonat në treg të meta.1 . Sony Ericsson dhe Psion Software. për të Version 9. dhe tregun aziatik atje dhe NTT pranueshëm Platformë FOMA. kompanitë e mëdha që kanë bashkuar forcat e tyre ishin të ndarë dhe rezultojnë nga "Version i mitur" e OS. dhe ER5 version. Edhe pse sistemi i ri thekson më shumë funksione se Microsoft ka për qëllim zbatimin dhe që është e kontrolluar fort ndërfaqen e përdoruesit për Phone Windows 7. Ericsson. gati si popullore si Seria 60). sipas versionit të krijuar partneritet 6 është drita e ditës Unë pashë të quajtur "Symbian OS v6. Nokia është përmirësuar shumë dhe popularized OS Symbian se shumica e telefonave të tij prodhuar fundit vijnë vjet me Symbian. kështu që sot Symbian OS platformë është i përsosur në shumë Telefonat celular reja gjeneruese. nëpërmjet versionin 6. e cila përmban shumë opsione dhe ju lejon ta instaloni shtesë aplikacionet. quhet "Symbian Ltd".1. në të cilën shumica menduar dhe kur thotë 'imazhe'). formuar është Partneriteti në mes të famshëm në botë prodhuesit e telefonave celularë dhe Pocket PC.

0 dhe një numër telefoni është pranuar dhe ndjekur ndarjen e platformës: . .ekranet me 262. 3650 (të cilat janë shpallur revolucionarizoi botën e telefonave celularë). ekranet e mëdha me 16 milion ngjyra WiFi. i cili kërkon që çdo aplikim është instaluar certifikuar nga Nokia. Në OS 9.. dhe për këto dy platforma ka një numër të madh të aplikacioneve. por të gjitha aplikacionet të tjera të përputhshme. RAM memorie të lirë nga 10 MB deri në 33 MB (për N70). bëri disa risi në software krahasim me v7. Janë ndjekur dhe një përmirësim të madh në hardware . iPhone. 7310. asnjë aplikim nuk është në përputhje. dhe telefonat që vijnë me të janë hardware më të fortë .. më shumë hapësirë e magazinimit..UIQ (Sony Ericsson P800. Kjo platformë është ende shumë aktual.sisx.1.). dhe 9. si e telefonit të parë .. si një prodhues i madh dhe nuk është një problem... për shembull. si dhe ajo kontribuon në një përzgjedhje e vogël e kërkesave shtesë. Por "të vogla" zhvilluesve të ketë një problem të madh për të lejuar e tregut freeware e saj aplikacionet. Motorola A925. ka një Format i ri për instalimin . shumica e dukshme është një dizajn të mirë). . Samsung Bada. Ndryshim mes OS8 dhe OS9 është i madh. . 2004 duket Symbian OS 8 dhe 8. por popullariteti ngadalë zvogëlohet për shkak të . 2005 vjet .000 ngjyra procesorë në 220 MHz. 24 . versioni i parë i vërtetë i Symbian (Seria 60 platformë) version është 6 dhe Menjëherë pas 6.Android.në 330369 MHz procesor. Pastaj 2003 shfaq Symbian OS 7.. pa pagesë RAM Memory shkon nga rreth 20 dhe mbi 40 MB.2 vjet. Windows 7 Telefon. Platforma e re është shumë më e fuqishme se ajo e mëparshmja. ku janë Nokia 7650. dhe pirateria.1. Symbian OS 9. Seria 60 (Nokia 6600.Symbian Nokia 9210 Communicator. 6670) .Seria 80 (Nokia 9300.. P910.FOMA telefonat në Japoni.. por që nuk është kaq popullore jashtë SHBA.x futur "mbrojtje" që pengon "spërkat" në dosje të sistemit dhe pamundësia e shumë ndryshime manuale në sistem. Ajo shërben për të parandaluar virusin (në këtë sukses). Version i fundit Sistemi operativ Symbian më 9 Pra.1 u shfaq në vitin 2006.. A1000) . 9500). P900.

e cila është më e mirë se një tjetër apo çfarë është më e mirë përdorur? Pyetje e vështirë dhe përgjigja është gjithmonë subjektive. dhe koha e tyre është ende vijnë të gjithë si një i njohur dhe prodhuesit më të vogla. nevoja për operacional të ri Sistemet kurrë nuk do të ndalet. të qëndrueshme të fuqishme sistemit operativ për telefonat celularë me një shumëllojshmëri të aplikacioneve dhe shërbimeve dhe ky user interface që do të sjellë të gjithë këtë dhe mesatare përdorues. Çdo prodhues ka vet Vizioni i se si të duket si një vend modern. Në një trižištu disa sisteme operative.PËRFUNDIM Siç mund ta shikoni zhvillimin e sistemeve operative për telefona mobil hyn në epokën e tij të artë. dhe për këtë arsye hardware napedkom dhe sistemet operative do të duhet të lulëzojnë në mënyrë që të mbështesin veçori të reja që e bëjnë këtë Arritjet teknike. ndërkohë që ende një sistem i ri operativ favorizuar duke ofruar mbështetje e madhe për multimedia. Njerëzit e biznesit janë të nevojshme aplikacionet e biznesit. Si rrjedhat e kohës.. edhe pse është subjektiv. Në çdo rast.Secili sistem operativ i projektuar për telefonat celularë ka avantazhet dhe disavantazhet. Disa prej tyre kanë hyrë në fazën e zhvillimit. sistemet operative software. në epokën e telefonave të zgjuar dhe unë vetëm hasur Unë do të shohim zgjidhje shumë më interesante në këtë segment 25 . Cili është sistemi më i mirë operativ. zhvillimin e individit ritëm siç ka sistemet operative të cilëve epokë është ngadalë duke i dhënë fund pas gjatë periudhës të zhvillimit.

item.LITERATURA [1] – http://web.hr/ergonomija/2005/tomisic/stanje. Sveučilište u Zagrebu –Fakultet organizacije i informatike Varaždin [3] http://www.info/vesti-mainmenu-27/7726-izgleda-da-mozilla-razvijamobilni-operativni-sistem[10] http://connect.html [2] – Slaven Brumec(2008). Bogdan Brkić :Modeli sigurnosnog rješenja za mobilne ureĎaje zasnovanih na Android operativnom sistemu. Telekomunikacioni forum TELEFOR 2009. Varaždin.mobilize.benchmark.pcpress. 2009 [6]– http://infoter.tehnoguru.com/t.mascobz.hu/cikk/mobil_oprendszerek_egymas_ellen/eloszo. 17.prekoramena. Beograd novembar 24 – 26.magistarski rad na temi Razvoj mobilnihinformacijskih sustava.rs/mobiln/telefoni/samsung-bada [9]http://www.html [12] http://www.eu/cikk/it_biztonsag_mobil_operacios_rendsyerek_elemzes [7]– http://www.rs/2007/09/07/kratak-razvoj-symbiana [8]– http://mobile.wordpress.html [5]– Miroslav Čajjić. Srbija.258/mobilni-telefoni-od-morzeove-azbuke-dozvezdanih-staza.info/connect-03-11/mobilni-operativni-sistemi-koliko-suprilagodeni-korisniku/ [11] http://logout.blogspot.hu/teszt/android_fejlodestortenete/android_tortenelem.com/2011/04/14/windows-phone-7-vs-ios-vs-android/ [14] http://sharpestminds.fer.com/windows-phone-7-vs-iphone-os-4-0-vs-android-2-1-vswindows-mobile-6-5/ [13] http://lekanbaruwa.com/?m=1feeds/posts/default?alt=rss 26 .html [4]– http://mobilarena.zpr.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful