Zemljani radovi

Za zemljane radove, koristili smo sljedeću mehanizaciju:

Buldozer Cat D6K XL
Godina proizvodnje: 2008. Radna težina: 12 886 kg Transportna težina: 12 611 kg Motor: Cat C6.6 ACERT tehnologije Neto snaga: ISO 9249 93,2 kW/127 KS Tip noža: VPAT Kapacitet noža: 2,7 m3 Širina noža: 3077 mm Hidrostatski pogon s elektroničkim upravljanjem omogućava precizno moduliranje za brzi rad bez zastoja, izvanrednu sposobnost manevriranja i udobno rukovanje, što povećava produktivnost.

http://www.teknoxgroup.com/hr/proizvodi/strojevi/buldozeri http://www.marketbook.biz/listingsdetail/detail.aspx? OHID=8382225&PID=93133246&GUID=

Kiper 815 S1 «Tatra» Godina proizvodnje: 1983. Postupnim naginjanjem koša (opa. Posebnu pogodnost kiperi imaju kod transporta i istovara zemljanog i zrnastog tereta. Tako se može uzeti kao primjer iz prakse: zemljani materijal težine 20t/43.značaj ima hidraulični uređaj) teret klizi ka tlu odnosno odgovarajućem mjestu deponije. Istovar kipovanjem je veoma brz i jednostavan način manipuliranja sa vozilom.3 m3 Ukupna dozvoljena masa vozila: 26600 kg Zapremina sanduka: 9m3 Četverotaktni diesel motor: T3 – 929-11 Rezervoar goriva: 230 l Gume: 11. Odlikuju se istovarom tereta kroz dno.34 % Kiperi posjeduju hidrauličke uređaje za istovar. . Danas su skoro isključeni mehanički uređaji za istovar.00 R-20 RADIAL NR 23. PR 16 Najveća brzina: 88 km/h Savadavaje uspona uz dozvoljenu masu vozila: 43. Nosivost: 15300 kg = 15. preko zadnjeg dijela i bočno.30 m3 istovari se za svega 11 sekundi pod nagibom koša/karoserije od 71°! Danas u Svijetu veoma veliki broj producenata kamiona bezuvjetno nudi kamion – kiper.

8t/m3 pri čemu se jamči njegova radna stabilnost u radnom polju.rs/sf/gradevinske-masine-bager-tockas-LIEBHERR-314-Litronic12020813305354420500.3 m3  17 puta potrebno odvući zemlju ( dodatnih 17*3~ 60min) Potrebno vrijeme za iskop : 340 * 3 + 60 = 1080 min = 18h Radno vrijeme po danu 8 h  potrebna dva ipo dana za zavrsenje iskopa Na bagerima sa dubinskom lopatom. u tijesnom prostoru i slično. Radno poje bagera se može mijenjati zamjenom dijelova mehanizma standardne grane sa varijabilnom granom. klima uređaj. Kabina: putni računar.80 kW(109 k. Bager sa dvodjelnom granom. Obje grane mogu koristiti jedan od tri držača lopate. ruka).s. Bager A 314 raspolaže sa 2 grane. može služiti i za kopanje blizu i ispod zidova. standardnom (jednodjelnom) i varijabilnom ( dvodjelnom) granom. dubine kopanja 5. auto radio.html .75 m3 kod gustoce tla 1.Bager Libherr A 314 LITRONIC Masa bagera: 16 tona Motor: snaga . Najveći dohvat lopate bagera iznosi 8.75m. koje se realiziraju potiskivanjem hidrocilindara držača ili lopate.14 – 0.80m. kao i zamjenom držača lopate. sržač lopate i lopatu. Rad sa varijabilnom granom daje veće radno polje uz iste vrijednosti sila rezanja na oštrici lopate.35 i visine dohvata 9.75=340 zahvata lopatom Kapacitet kamiona 15. mehanizam radnog uređaja sjedinjuje člankasti mehanizam: granu ( strijela. Kapacitet lopate: 0.75 m3  potrebno 255/0. Na zubima lopate ostvaruje se potrebna sila kopanja tla i brzina punjenja. držačem lopate i lopatom ( trodjelni mehanizam). Potrebno iskopati: 270m3 Iskop + transport do kamiona + nazad  3min Kapacitet lopate 0.). http://autoline-eu. Promjena položaja mehanizma obavlja se hidrauličkim cilindrima pomicanje članaka.

Nakon detaljnog proučavanja varijantnih rješenja sagledavajući njihove faktore kao što su obim i troškovi pripremnih radova. U kasnijim fazama gradnje koristiće se ostali tipovi montažnog građenja kao što su metoda montaže po pojedinim dijelovima konstrukcije. ispuna. polja jednog za drugim. instalacija. moguća brzina izvođenja radova odnosno rok dovršenja. kranskih montaža koji po mogućnosti može biti na šinama tzv. npr. stubovi. greda i drugi). Ova metoda uz lančani tok montaže omogućiti će i sukcesivnu predaju objekta . Usljed montaže oslanjanje kod pojedinih elemenata biti će različito od onog predviđenog projektom u konstrukciji pa je potrebno izvršiti adaptaciju posebnim ukrućenjima. stubova. trajanje. Kao alternativna sredstva mogu se koristiti balansirajuća užad i pomoćne skele. stepenišni krakovi. metoda montažnog građenja po konstruktivnim elementima kao što su tavanice. Obezbjeđivanje vertikalnog položaja stuba će se izvršiti polaganjem metalnog podloška. te će na taj način biti moguće obezbijediti vršenje ostalih radova na našem objektu. Ležišta se moraju tačno iznivelisati i na kraju je potrebno izvršiti kontrolu kako visinskog položaja površine oslanjanja tako i položaja u odnosu na dva unakrsna pravca koja su vezana za osovinu objekta.Tehnički opis postupaka montažnog građenja Tip objekta je montažnog karaktera. mjesta zahvatanja kao i kontrolu dimenzija prema objektu. -Priprema elemenata za montažu Potrebno je izvršiti obilježavanje težišta elemenata.dakle sastoji se od montažnih elemenata pa će se primijeniće se tzv. npr.ova metoda je karakteristična za ovakav tip objekta. . troškovi radne snage i odabranih mehaničkih sredstava potrebnih za montažu odlučeno je da se primijeni metoda kompleksne montaže. završnih radova. Jedna od glavnih činjenica koja je doprinijela odabiru ove vrste montaže je i to da je objekat industrijskog tipa tj. odnosno blokovima i metoda montaže po cijelim dijelovima objekta (po prostornim dijelovima). paneli. nosači i slično. težine pojedinih elemenata (stubova. Tehnološki proces montaže: -Priprema ležišta Pošto je riječ od betonskim stubovima oslanjanje se ostvaruje izradom čaše koja je otvorena sa jedne strane što je slučaj kod ovog objekta. greda. montaže opreme i dr. pokretni kran. i drugi. Dakle istovremeno će se vršiti montaža različitih montažnih elemenata.

koja je već pomenuta u tekstu. -Prenos elemenata Treba nastojati da se elementi izrade u neposrednoj blizini njihovog projektovanog položaja u konstrukciji jer se radi o dosta teškim elementima i na taj način će se postići velika racionalizacija krana i pomoćnih sredstava za dizanje. elemenat će se moći osloboditi veze sa kranom. Kada su u pitanju stubovi.5 m) i da se prekontroliše ispravnost veze. To će se vršiti tako što se elemenat podigne toliko da se odvoji od zemlje (uobičajeno oko 0. Prilikom prenosa potrebno je da se sve oštre ivice oblože komadima dasaka da bi se čelično uže zaštitilood oštećenja i da se ne bi oštetile ivice samog elementa. Nakon kontrole položaja. Dakle ova kontrola prema propisima obuhvata kontrolu visinskog položaja kao i vertikalnost u dva unakrsna pravca u odnosu na osovinu objekta.a sami prenos vršiće se neposrednim obuhvatanje elemenata. odstojanja i rastojanja će se vršiti običnim čeličnim pantljikama. metalni podupirači i slično. Pored toga biti će potrebna i provjera odstojanja i ratojanja elementa u odnosu na osovinu i raspon objekta. Kada je u pitanju vertikalnost stubova kontrola će se vršiti primjenom geodetskih instrumenata sve u dogovoru sa kooperantom. Nakon izvršenih mjerenja i .(jel treba jos nešto) -Dizanje elemenata Prije operacije dizanja potrebno je provjeriti da li je veza sa kukom krana ispravna.-Zahvatanje elemenata Potrebno je da prilikom zahvatanja montažnih elemenata kuka odabranog krana nalazi uvijek iznad težišta elementa koji se diže i da se elemenat nalazi u položaju koji odgovara njegovom položaju u konstrukciji.Takođe će biti potrebno izvršiti statičku kontrolu te u zavisnosti od slučaja izvršiti postavljanje posebnog ojačanja ili ukrućenja. -Postavljanje i privremeno učvršćivanje elemenata Postavljanje elemnata će se vršiti na prethodno pripremljeno ležište. Kada su u pitanju temelji. Mjerenje raspona. Za zahvatanje elemenata će se koristi kran sa kukom. kosnici. Kontrola statičkih uslova je preporučljiva da se provodi postavljanjem viskova. ploče i grede oni se izrađuju u onom položaju u kojem će biti i montirani. -Kontrola položaja Potrebno će biti izvršiti kontrolu položaja nesposredno poslije operacije postavljanja i privremenog učvršćivanja svakog pojedinog elementa. Pojedine elemente koji će pokazati labilno stanje prilikom postavljanja nužno je privremeno učvrstiti pomoću određenih mjera koje su na raspolaganju radnicima. a to mogu biti: zatege. njih će biti potrebno prije dizanja uspraviti zbog toga što će se njihova izrada vršiti u horizontalnom položaju zbog lakoće izrade.

4(B). 6(B).montaža temelja MT u osama 7 i 8 po sljedećim pozicijama: 7(A). 5(B). 2(B). 3(B). 6(C). . po pozicijama : 1(A). te srednjih SG u osi 5 i 6.montaža greda : rubnih RG na dijelu A (1-2) i C (1-2). cementnim malterom. 8(A).montaža ploče na dijelu objekta koji se nalazi između A(2-4) i C(2-4). 5(B). 5) montaža stubova MS u osama 7 i 8. 2(A). -Izrada spoja i veze elemenata Monolitizacija konstrukcije će se ostvariti. poštovajući sljedeći redoslijed montaže. 7(C). poštovajući sljedeći redoslijed montaže. te srednjih SG u osi 2 i krajnjih u osi 1. 4(A). 7(B). 6) montaža greda : rubnih RG na dijelu A (6-8) i C (6-8). redom po pozicijama POS100. 8(B). 5(C). redom po pozicijama POS100. 6(B).montaža greda : rubnih RG na dijelu A (4-6) i C (4-6). 4(C). Proces izvođenja industrijske montažne hale Prema priloženim arhitektonskim podlogama montaža industrijske hale će se vršiti na sljedeći način i prema sljedećem redoslijedu: 1) montaža temelja MT u osama 1 i 2. te srednjih SG u osi 3 i 4. redom po pozicijama POS100. 8(A). 6(A). 6(C). po pozicijama : 3(A).montaža greda : rubnih RG na dijelu A (2-4) i C (2-4). poštovajući sljedeći redoslijed montaže. 2(C) .u zavisnosti od vrste veze. 2(B). zavarivanjem armature i prednaprezanjem. POS200 i POS300.montaža temelja MT u osama 5 i 6 po sljedećim pozicijama: 5(A). 4(C). 3(C). 4) montaža stubova MS u osama 5 i 6.montaža ploče na dijelu objekta koji se nalazi između A(1-2) i C(1-2). uporedo sa prethodno pomentuom montažom i postavljanjem odgovarajućih stubova vrši se montaža temelja MT u osama 3 i 4 po sljedećim pozicijama: 3(A). . 3(C). 2(C) . POS200 i POS300. 1(C). po pozicijama : 5(A). 1(B). 3(B). poštovajući sljedeći redoslijed montaže. uporedo sa prethodno pomentuom montažom i postavljanjem odgovarajućih stubova vrši se: . te srednjih SG u osi 7 i krajnjih u osi 8. uporedo sa prethodno pomentuom montažom i postavljanjem odgovarajućih stubova vrši se: . 8(C). 1(B). 8(B). 3) montaža stubova MS u osama 3 i 4. po pozicijama : 1(A). 4(B). 2(A). uporedo se radi montaža ploče na dijelu objekta koji se nalazi između A(4-6) i C(4-6). . 1(C). 5(C). zalivanjem betonom. 2) montaža stubova MS u osama 1 i 2. 6(A). 7(C). vrste i karaktera konstrukcije. 7(B). poštovajući sljedeći redoslijed montaže. 4(A). po pozicijama : 7(A).konrola sva odstupanja moraju biti unutar dozvoljenih granica koje su date u propisima u zavisnosti od veličine. POS200 i POS300. . 8(C). . uporedo sa prethodno pomentuom montažom i postavljanjem odgovarajućih stubova vrši se: .

RG l=1050 Medjuspratne ploce MP(1040x120x32) Količina(kom) 2 11 1 5 2 3 24 32 12 38 . Tabelarni prikaz montažnih elemenata: Vrsta montažnog elementa Montazni stubovi M2 krajnji (50x50x1877) Montazni stubovi M2a (50x50x1187) Montazni stubovi M3 srednji (50x50x837) Montazni stubovi M1 srednji (50x50x1187) Montazni stubovi M4 krajnji (50x50x837) Montazni stubovi M4a krajnji (50x50x837) Montazni temelj MT (250x250) Lezajna greda. krajnja KG l=600 Rubna greda. redom po pozicijama POS100 i POS200.7) montaža ploče na dijelu objekta koji se nalazi između A(6-8) i C(6-8). srednja SG l=600 Lezajna greda.

koristili smo kran.Kao sredstvo za montazu objekta. kako zbog velicine objekta.html . tako i zbog same strukture gradilišta: Kran LIEBHERR 71EC Godina proizvodnje: 1989 Tip : toranjski kran Uzlet strijele : 45 m Visina podizanja : 30 m Lokacija : Njemačka Maksimalna nosivost : 5600 kg Nosivost na kraju ruke: 1300 kg http://autoline-eu.rs/sf/gradevinske-masine-toranjski-kran-LIEBHERR-71EC051102105934.

Montaža stubova 3. Montaža temelja 2. Montaža greda .Postupak montaže: 1.

4. Montaža ploča .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful