http://www.tpu.

ro/adolescenti/pls-daca-stiti-un-site-sau-aveti-rezumat-la-ucenicia-luiionut-fratii-jderi-funda-garantat-mersi/ http://www.scribd.com/doc/60053972/Mihail-Sadoveanu-Fr-Jderi-Vol1-VP

Cap 1; La manastire se faceau pregatiri pentru intampinarea mariei sale,oamenii venisera sa asculte slujba,altii sa ia binecuvantare ori nafora, altii pentru scrisori de friguri .Doi calarasi de la suceava au venit cu o carte pentru vladica Iosific in care cuprindea vestea venirii mariei sale Stefan-Voda la hramult sfintei manastiri Neamtu.Lumea vorbea ca maria sa nu mai vine insa miercuri la amiaza un fecior de boier,mezinul lui Manole Par-Negru de la timis,venise trimis de comis la intampinarea lui Stefan Voda.Acel tanar se numea ionut ,dupa porecla Jder cel mititel.Nechifor Caliman povesteste taranilor mai multe intamplari de unde aflam si motivul venirii domniei sale la manastire, si anume ca s ail gaseasca pe el.Din istorisirea acestuia aflam si cum Ionut a ajuns la tatal sau. Cap 2: Capitolul al doilea incepe cu caracterizarea lui Ionut,care de mititel mestesugurile vanatului la starostele Caliman ,care acum era de nedespartit de fratele sau cel mare Simion.Voda Stefan isi face aparitia,acesta avea patruzeci de ani, era ras cu

Acestia ajung la cetare. fac juramantul Alexandrel ii povesteste lui Ionut ca sa indragostit de Nasta .s-au intristat” intelegand ca si acesteia ii era dor de dansul.avea “o puternica strangere a buzelor si o privire verde taioasa” si era scund.coconul domnesc primeste ca sluga pe Ionut ParNegru.mustata usor caruntita. Cap 3: Jder cel mititel si Alexandrel Voda intra in vorba.Alexandrel Voda avea ceva pe suflet o taina pe care vroia sa i-o spuna lui Ionut doar cu conditie .Dupa cei doi .Acestia se taie reciproc la incheietura mainii drepte isi fac o cruce astfel fac legamantul frati de cruce. Acesta savarseste obiceiurile.Lui Nechifor Caliman I se face dreptate.saruta Evanghelia isi face cruce si celelalte lucruri mai putin importante.Acesta nu o mai vazuse de primavara ce trecuse si ii era dor de aceasta.maruntica cu degetele .Primise raspuns de la ea zicand ca “ce-i ce-au ras.ceea ce astepta de mult iar Alexandrel Boda. si la scurt timp o femeie incepe sa tipe si da nastere la un prunc si maria sa ii pune numele “inaltare”.Ionut povestindu-i ce a facut el pana la varsta asta si ce griji il apasa. Nasta era o fata cu ochii verzi.Monahul Stratonic ii adduce o doftorie lui Alexandrel Voda si isi exprima parerea despre prietenia dintre el si Ionut pe care nu o vedea cu ochi buni.fata cheaghinei Tudosia.acesta sa faca un juramant.

Ajuns acolo.acesta il lua la intrebari.reci si obrazul fierbinte. iar comisoaia Ilisafta il dezmiarda putin pana cand comisul il trimite la culcare. iar Jder cel mititel ii spune ca va face tot posibilul ca sa il insoteasca.era obosita din cauza pregatirii mancarii pentru a doua zi in care maria sa va veni. este salvat de Nechifor Caliman si ajunge cu bune acasa.Aceasta era ingrijorata ca Jder cel mititel nu se mai intoarce si era seara. Capitolul 4: Ionut se hotaraseste sa se duca la chilia fratelui sau Nicodim pentru a lua binecuvantare de drum.Pana la urma parintele gaseste liniste isi .Apoi isi face aparitia parintele Dragomir care intra in vorba cu comisoaia fiind ingrijorat de liturghia pe care va trebui sa o tina de dimineata.Alexandrel Voda vroia sa se duca la Ionaseni sa o vada. Capitolul 5: Comisoaia Ilisafta.In cele din urma acesta isi face aparitia impreuna cu fratele sau mai mare.La un popas Ionut închina cam multe pahare si înfatisaza aproape toata randuiala de la herghelia domneasca. lucruri de care nici nu ar fi trebuit sa pomeneasca.Jder cel mititel apara fratia pe care o are cu Alexandrel Voda si nu dizvulga nimic din ceea ce au vorbit cei doi.

A doua zi.Apoi aflam ca motivul venirii lui Voda la Timis este sa vada cum merg treburile comisului.face planul pentru a doua zi si pleaca. .Jderul cel batran era ingrijorat de lipsa nepotilor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful