1. Analizati si evaluati modul in care a luat fiinta alianta Renault-Nissan.

Argumentati cu pro si contra corectitudinea deciziei referitoare la obiective si domenii ale cooperarii.

Alianta Renault-Nissan a luat fiinta prin acordul strategic incheiat intre cele doua companii anuntat pe 27 martie 1999, la Tokyo. Prin intermediul Aliantei incheiate in 1999, Renault construieste impreuna cu Nissan ungrup automobilistic mondial. Cele doua grupuri au creeat o societate comuna, Renault – Nissan b.v., veritabil centru de comanda strategica a Aliantei. Renault-Nissan b.v. este condusa de un comitet director alcatuit din 8 membri, cate 4 din fiecare companie. Acest comitet director se ocupa cu strategia comuna si activitatile de cooperare, fiind asistat de grupurile mixte de lucru (Cross Company Teams). Renault deține 44,3% din Nissan, în timp ce Nissan are în cadrul Renault un pachet de acțiuni de 15%. Atat Nissan cat si Renault detin 50% din societatea comuna Renault-Nissan b.v.

prin urmare. atât Renault si Nissan au fost liberi să se retragă din alianţă.mit. Renault era dispus sa implementeze o platformă comună. chiar şi în cazul unui conflict. alianta dintre Renault si Nissan poate fi perceputa ca un mijloc de integrare a două societăţi. în primii ani ai Alianţei. de a dezvolta sinergii potenţiale. beneficiind de economii de scară. Din punct de vedere economic. ei nu vor fi motivaţi şi nu veţi obţine o performanţa corporativă " (web. Mai mult. echipamentele industriale şi costurile materiilor prime (Segrestin. Ca o chestiune de fapt. ceea ce ar genera economii semnificative în costurile de dezvoltare (studii de design. intensificarea concurenţei între Renault şi Nissan. ca un mijloc de a reuni echipe de ingineri şi de a împărtăşi şi dezvolta de cunoştinţe. eliminarea componentelor . tot ar genera o reduce a costurilor de ambele parti. Unul dintre motivele pentru care alianta s-a realizat printr-un joint venture a fost acela ca Renault si Nissan trebuie mai intai să-si evalueze reciproc acţiunile. Munca în echipă este neingradita in niciun fel pentru a păstra un sentiment de egalitate între parteneri şi încurajează ambele părţi să contribuie în felul lor propriu. Ca urmare. în scopul de a îmbunătăţi coordonarea şi reducerea costurilor (Segrestin. în orice moment in cazul in care o divergenţă ireconciliabila de interese ar fi aparut. şi protocoale de testare si validare). in timp ce ambele firme menţin libertatea lor de funcţionare. Ghosn a fost mereu concentrat în păstrarea identităţii celor două societăţi afirmand ca: "Dacă nu respecti identitatea oamenilor. prototipuri. dar a lucrat independent una fata de cealalta. 2003).Realizarea de alianţei a fost motivată de entuziasmul de Carlos Ghosn. 2003).edu). 2003). cresterea puterii de negociere faţă de furnizori (Susini. şi. CEO Renault. cabilitatile şi dorinţa de a coopera înainte de a institui o ierarhie corespunzatoare (Segrestin. Această strategie a fost adoptată de frecvent de producatorii de automobile cum ar fi Daimler-Chrysler în Statele Unite sau Volkswagen şi Skoda în Europa de Est. 2003). în scopul de a reduce costurile de gestionare şi de a evita angajamente permanente (Segrestin. Se poate observa că echipele de inginerie nu au fost comasate. 2003).

asigură independenţa operaţională la ambele firme pe termen lung. respectand identitatea corporationala si cea de brand . intr-o maniera constructiva. Facand acest lucru. Dezvoltarea tuturor sinergiilor potentiale prin combinarea punctelor tari ale celor doa companii. astfel incat rezultul cooperarii sa fie WinWin.produse in comun pe platforma putea fi posibila in cazul in care colaborarea se dovedea prea dificil sau prea periculoasa. Carlos Ghosn dă o lecţie de liberalism pentru a explica viziunea sa în cazul în care două firme străine construi respect reciproc şi încredere să urmărească un obiectiv comun: "Noi cerem fiecarei echipe sa nu faca nimic de dragul celeilalte echipe. Carlos Ghosn subliniaza abordarea viitoare pentru alianta Renault-Nissan in felul urmator: "Noi nu vom fuziona cele doua companii niciodata. Strategia detinerii de actiuni in comun.emeraldinsight. similara sistemului keiretsu. De ce? Pentru ca datoria mea este de a crea valoare iar o fuziune ar distruge valoarea". Urmariti-va propriul interes de creştere şi profitabilitate. (Xtra. Într-un interviu. Alianta se baza pe doua principii fundamentale si anume: 1.com) Prin conservarea autonomiei şi mentinerea culturii corporationale japoneze. permiţându-le in acelasi timp să prevada strategia de cooperare în domeniile necesare pentru succesul co-dezvoltarii proiectului (Segrestin. sau costurile se dovedeau prea mari. Nissan a reusit sa implementeze cu succes sistemul de gestionare a procesului de luare a deciziilor elaborat de Renault. dar el este convins că strategiile globale de piaţă ale celor două companii vor rămâne deconectate şi independent.com) Acesta este motivul pentru care Renault a decis să construiască o alianţă.emeraldinsight. Mentinerea autonomiei fiecarei companii. nu o fuziune. (Xtra. 2003). veti cauta inevitabil sinergii si veti incepe sa lucrati impreuna in mod natural". precum şi de cresterea schimbului de tehnologii. 2. El a susţinut că vor exista mai multe eforturi de dezvoltare a cumpărarii în masă şi de design comun de platforme de vehicule.

Spre exemplu. Sa realizeze in mod constant un rezultat operational care sa claseze Alianta in randul primelor 3 grupuri de automobile din lume. fiecare partener fiind leader in domenii specifice de excelenta. 2. Sa se situeze intre primele 3 grupuri constructoare de automobile la nivel mondial in ceea ce priveste tehnologiile-cheie. evolutiei si rezultatelor aliantei in functie de ceea ce si-a propus si ce a obtinut de la infiintare si pana in prezent. . Sa fie recunoscuta de clienti ca unul dintre cele mai mai bune grupuri producatoare de automobile la nivel mondial in ceea ce priveste calitatea si atractivitatea produselor si a serviciilor in fiecare regiune a lumii si pe fiecare segment de gama.Obiectivele cooperarii erau: 1. dupa cum reiese din tabelul de mai jos: 2. 3. Alianta Renault-Nissan dezvolta in colaborare tehnologia pentru un viitor vehicul electric si strategia pentru comercializarea lui pe scara larga. Aceste obiective erau completate de obiective individuale fiecarei companii. Efectuati o analiza comparativa a functionarii. datorita unei marje operationale inalte si unei cresteri sustinute.

au fost China. compania a facut un aport considerabil veniturilor Renault astfel incat in 2002. Pe o piata ce a suferit o cadere de 5% in 2008. dar nu doar economiile realizate sunt responsabile pentru revenirea companiei ci si strategia de lansare masiva a unor noi modele. iar membrii sai sunt competitori directi doar in Europa. cu 0.090.1%.2%. alianta Renault –Nissan a raportat o scadere de doar 1. Succesul Logan-ului.1% fata de 2006 in timp ce Nissan a atins un procent de 5.9 miliarde inregistrat de Renault au fost datorita Nissan. a fost critica pentru mentinerea pozitiei coalitiei Renault-Nissan. cu vanzari de 6. Alianta a ajuns sa aiba o prezenta globala. Planul anuntat de catre Nissan in 2002 ar trebui sa asigure o dezvoltare sustenabila prin vanzarea aditionala a inca unui milion de unitati la nivel global.160. ambele cu acelasi succes rasunator. la sfarsitul lui 2004. cu vanzari de 367. in 2001. Renault-Nissan au ajuns sa aiba in 2007 vanzari de 6.745 de unitati a ajutat enorm alianta in perioada premergatoare crizei economice globale. o cresterede 4. De la crearea aliantei in 1999.3%. Desi vanzarile au scazut coalitia a reusit sa inregistreze o crestere a cotei de piata. .2% fata de 2006 si atingand o cota de piata globala de 9. vandut sub marcile Renault si Dacia. si a ajuns la valoarea de 9. Vanzarile Renault au crescut in 2007 cu 2.9%) si reducand datoriile nete la zero.3 miliarde de euro din venitul total de 1.000 unitati. in aceasta perioada. Rusia si America Latina.000 de vehicule. Marirea gamei cu Sandero si Duster. Datorita cresterii profitabilitatii vanzarilor Nissan. Principalele zone geografice de crestere si evolutie a alinatei.1%. folosindu-se de platforma comuna si strategia de design inovator dezvoltate impreuna cu Renault. atingand astfel valoarea de 8% adaos operational (in 2001 ajunsese deja la valoarea de 7. 1.4%.Angajamentele Planului de revitalizare a Nissan au fost indeplinite cu un an inainte de grafic.

9%.1% pe cand cele ale aliatului sau Nissan au crescut cu 0. grupul s-a confruntat cu o piata care a scazut cu 8.2 puncte procentuale.Vanzarile globale ale Renault au scazut cu 4. In Europa.708. Renault si Nissan vor duce cooperarea la un nou nivel.1%.5%.5 miliarde de euro. cu un total de 3. sinergiile identificate vor contribui la economii de 1. management intercultural si schimb de experienta. Renault-Nissan au pus baza unei echipe al carui scop singular este de a . Desi s-a confruntat cu declinul tuturor pietelor importante. Cresterea vanzarilor a fost sustinuta de lansarea a 8 noi modele de-a lungul anului 2008. dar totusi a reusit sa isi creasca cota de piata cu 0.074 unitati vandute. In 2009. Pentru a maximiza know-how-ul obtinut in peste 10 ani de alianta. Nissan (inclusiv marca de lux Infiniti) a incheiat anul 2008 cu o crestere a vanzarilor globale de 0. Evolutia vanzarilor membrilor aliantei Renault-Nissan.798 de unitati vandute.9%. cu un total de 873. Grupul Renault (alcatuit din Renault. Dacia si Renault-Samsung) a atins in 2008 o crestere in afara Europei de 1. de la infiintarea sa in 1999 si pana in 2008 De zece ani de cand s-a format alianta.

062 de unitati la nivel global avand o crestere de 3. AutoVAZ Lada a avut vanzari de 637.669. Ca rezultat.duce sinergiile descoperite la un nou nivel si de a impinge compania spre cresterea gradului de standardizare.981 unitati. In acel an China s-a dovedit a fi cea mai importanta piata pentru Renault-Nissan.3% valoare inregistrata in 2010.222 de unitati vandute. aceasta crescand de la 10. pentru a creşte flexibilitatea şi profitul. nu doar pentru 2009. producătorul german de camioane MAN (care produce aproximativ 50.722. presedinte si CEO al Aliantei Renault-Nissan. Alianta Renault-Nissan a reusit sa inregistreze vanzari globale record si o cota de piata fara precedent. In Franta.029. urmata fiind de Statele Unite. Viitorul industriei auto se va baza tot mai mult pe megaplatforme şi pe globalizare pentru a produce modele la o scară cât mai mare.5% din masinile vandute au fost livrate de concernul Renault-Nissan. .4%.000 de vehicule anual). In Rusia. Unei politici foarte agresive de achiziţii.6%. ceea ce inseamna o crestere de 10. 30. alianta. iar Alianţa vrea să profite de aceste strategii. In 2011. „In 2010. Renault-Nissan au reusit sa atinga o cota de piata de 10.7% la nivel global in 2011. Alianţa RenaultNissan va opune in viitor o producţie eficientizată la maximum.3% fata de anul 2010. Nissan a vandut 4.179 de unitati si o crestere de 10. inregistrand o crestere de 14.9%. Misiunea grupului franco-japonez a fost cu atât mai grea cu cât Volkswagen şi-a mai adăugat în 2011 o nouă marcă în portofoliu. a atins cifra record de 8. iar Renault a vandut 2. Performantele noastre au fost incurajate in particular pe pietele emergente unde brandurile Aliantei au continuat sa creasca si sa-si mareasca cotele de piata”. 36. din totalul de autovehicule comercializate. 25. dar si pentru viitor.3% din automobile au fost din partea Renault-Nissan. a declarat Carlos Ghosn. iar in Mexic.1% au apartinut aliantei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful