traducere 97-2003

2. Cum funcioneaza ochelarii stenopeici ( cunoscuti si ca Pinehole) a.

Ochiul slabit fara lentilele stenopeice Intr-un ochi slabit, razele de lumina care patrund prin cristalin nu sunt toate focalizate intr-un singur loc pe retina. De exemplu, razele a, b, f, g, reclama o mai mare focalizare a cristalinului pentru a ajunge pe aceeasi suprafata decat razele c, d, e, care sunt mai aproape de centru. Razele c,d,e sunt focalizate indiferent de afectiunile ochiului, ele formand imaginea pe retina. Aceasta imagine clara este bruiata de imagina “in ceata” numita “cercul confuz” formata de razele a, b, f, g.

b. Ochiul slabit cu lentile stenopeice Cand se folosesc lentilele stenopeice( pinehole), sunt premise numai razele c, d,e ca sa se formeze imagine pe retina si nu va aparea acel “cerc confuz” care se suprapune peste imaginea clara.In consecinta, folosind lentile cu multiple gaurele, mai multe imagini se focalizeaza pe retina si este perceputa o imagine naturala. De asemenea, nu este necesar nici un efort suplimentar pentru muschii oculari, pentru ca singurele raze care patrund in ochii, sunt razele focalizate. Ca urmare efectul va fi unul extrem de relexant. 4.Cum sa iti “intaresti” ochii folosind ochelarii Pinehole PASUL 1.Rotiti-va ochii din colt in colt in sensul acelor de ceasornic de cel putin 10 ori.Apoi repetati in directia opusa acelor de ceasornic PASUL2. Miscati-va ochii dirt-o parte in alta de cel putin 10 ori.Aceasta actiune simuleaza efectul miscarii reflexe a ochiului PASUL 3. Luati o revista sau o carte.tineti-o la o distanta egala cu lungimea bratului si alegeti un cuvant.Concentrati-va asupra acestui cuvant si apoi apropiativa mainile inspre ochi pe cat posibil cat va puteti concentra.Apoi indepartati incet, din nou pana la lungimea bratului intins, mentinand totusi concentrarea asupra cuvantului ales. Repetati de cel putin 10 ori.

Cum actioneaza ochelarii Pinehole?

de ex raza b (vezi diagrama 2) loveste aceasta crapatura .Monitoarele calculatoarelor obosesc ochii foarte repede. Pinehole. uiti foarte repede ca ii porti. insa Pinehole. sau poate distruge complet o imagine creata de razele focalizate correct. La inceput poate creeao stare de confuzie dar dupa cateva minute creierul inceteaza sa se mai concentreze asupra plasticului si observa.Cel mai bun moment pentru a purta ochelarii stenopeici este acela cand privim la TV sau citim.Atunci cand folositi ochelarii Pinehole o parte din lumina este eliminate.Ochelarii Pineholes permit numai razelor selectate si focalizate sa partunda in retina. care nu poate fi realizata folosind lentile conventionale. Daca o raza de lumina. dar dupa un timp ochii tai nu vor mai observa ca de fapt focalizarea se face prin niste orificii micute. Ochelarii Pinehole si cataracta Cataracta e ca o mica crapatura in cristalin. Cand cititi aveti intotdeauna grija sa fie asigurata o cantitate suficienta de lumina. Adaptarea la ochelarii Pinehole ar putea sa dureze in faza initiala. Nu trebuie folositi pe post de ochelari de soare. sa fie curati sis a nu aiba nici unul dintre multiplele orificii astupate. le permite acestora sa se relaxeze. O vedere completa este esentiala.Acesta este si motivul pentru care sunt ideali atunci cand privim la TV. aceasta este dispersata si poate interfera. Nu este recomandata utilizarea ochelarilor Pinehole in timpul manevrari unui vehicul in miscare. mai degraba ceea ce se vede prin reteaua de gaurele. . in functie de natura si pozitionarea cataractei ochelarii Pinehole pot produce o vedere clara. Asadar. ASIGURATI-VA ca ii lasati sufficient timp ochiului pentru a se acomoda cu efectul de figure.Ochelarii pinehole sunt foarte utili celor care isi petrec mult timp in fata calculatorului. Va rugam consultati optimetristul inainte de a folosi ochelarii Pinehole in cazul cataractei. Intotdeauna aveti grija ca ochelarii dvs. Ochelarii Pinehole nu trebuie purtati niciodata in cazul sofatului sau al altor activitati unde vederea periferica este necesara.

el /ea si-ar fi imbunatatit in mod cert si vederea. pe parcursul folosirii anumitor tratamente natural de imbunatatire a vederii. Spre exemplu.Privitul prin lentilele Pinehole este neobisnuit de benefica.Acestea reduc vederea periferica si majoritatea legilor de circulatie recomanda lentile compensatorii. reuseste sa obtina o vedere clara prin reteaua de gaurele.Ochelarii Pinehole. 2.Acestia sunt foarte ieftini in comparatie cu ochelarii prescrisi medical. Lentilele Pinehole au anumite dezavantaje. . este foarte accesibila. in realitate. obisnuiau sa isi “sculpteze” bucati de lemn cu o deschizatura ingusta in partea frontala. nici ideea diminuarii luminii nu este una noua. indiferent de erorile de refractie de care sufera. inzapezit.In momentul in care lentil pinehole este asezata in fata ochiului o raza de lumina mult mai ingusta si paralela patrunde prin gauri.Eschimosii. pe retina. nu sunt recomandati pe timp de noapte si nici in cazul sofatului.Lumina trece din nou prin punctual de focalizare F rezulatul fiind un cerc incetosat substantial diminuat. spre exemplu. Acest lucru le permitea sa calatoreasca intr-un mediu in care lumina se reflecta din toate directiile si orice punct de reper lipsea cu desavarsire. Imbunatatirea Vederii Naturale) Lentilele Pinehole nu sunt de loc ochelari.Folosirea temporara a ochelarilor Pinehole pentru a citi.Patrunderea razelor periferice in ochi (cu vedere limitata) este focalizata in interiorul ochiului (F) si produce un mare cerc incetosat pe retina. acestea incurajeaza functia reflexa a muschilor oculari.Aproape oricine. Daca un eschimos ar fi suferit de miopie ( nu multi sufereau inainte sa incepa sa mearga la scoala). Claritatea vederii oferita de ochelarii Pinehole este data de faptul ca “cercul confuz” este diminuat. Oamenii care sufera de miopie. Unul ditre cele mai mari avantaje ale lentilelor Pinehole este acela ca pot fi procurate fara prescriptie medicala.In plus. Figura urmatoare arata ce se intampla cand o lentil Pinehole este asezata in fata unui ochi miopic care priveste la un obiect aflat in departare : 1. in mediul lor “orbitor de alb”. a privi si pentru mersul la teatru.lectura suplimentara (extras din pag 206. hipermetropie dar si astigmatism pot folosi ochelatii Pinehole pe post le lentile T.

pag. In acest punct creierul inceteaza sa mai acorde atentie materialului negru din plastic si se seteaza pe mesajela care I se transmit prin reteaua de gaurele.000$ in taxe legale pentru asi tine produsul disponibil in farmacii si magazine cu hrana sanatoasa. Ochelarii Pinehole Urmatorul extras este preluat din “Manualul optimetristului .Probabil ca doctoral Goldberg nu realizeaza ca poate exista un motiv si mai intrigant pentru care lentilele Pinehole nu sunt folosite mai mult. Ochelarii Pinehole se comporta ca un dispozitiv pentru fixare si focalizare a vederii atat le distant cat si la apropiere.Este foarte important ca odata cu obtinerea si utilizatrea lentilelor Pinehole. Un ofltalmolog recomanda utilizarea efectului stenopeic – “ atunci cand iti pierzi ochelarii in padure incearca sa vezi printr-o retea de gaurele.Puneti-i la ochi si incepeti sa cascati. In asemenea cezuri. retina sau vitros. sa se ofere ochiului un timp de acomodare cu acestia. mult peste nivelul care poate fi atins de obisnuitele lentlile de contact. sau mai degraba ochelarii Pinhole cu o retea de gaurele.(vezi capitolul 11). despre boli ale ochiului” scrisa de Joseph I.D. Noyes Un alt ajutor atat pentru probleme de vedere la distanta cat si la apropiere este lentila Pinehole. pe post de ochelari. de asemenea. aplicabile in cazul iregularilatilor marcate in cazul mediului refractar al ochiului.Lentilele stenopeice ar fi mult mai folosite daca nu ar diminua atat lumina cat si campul visual” (Steven Goldberg.Lentilele Pinehole au un effect de fagure care poate cauza o foarte mare confuzie unui ochi extreme de defocalizat. Pascal si Harold G.Vederea va fi mult imbunatatita. cristalin.: Oftalmologia facuta ridicol de simplu. numiti in mod frecvent Ocheleri Stenopeici. citand din capitolul 6.Acestea au fost aspru interzise de lege in multe tari .12) . spune “ vederea asta super clara este in regula”. Sunt. de cele mai multe ori ochelarii stenopeici imbunatatesc vederea atat la distant cat si la apropiere. care a cheltuit 70. . M.Gratie perseverentei unei australience care traia in California. Acestia sunt in general folositi acolo unde exista probleme de opacitate in cornee. lentilele Pinehole mai pot fi obtinute si astazi. si sa clipiti pana cand creierul dvs.

si poate fi asezata pe o rama obisnuita. Alte combinatii. Policlinica Scoala Medicala si Spital . A. Uneori.. O. M.Ocazional. din lateral. vor reusi sa indeparteze si umbrele aparute e retina in cazul unei cornee opace.S. B. Joseph I. M. creeati in acest fel. Spitalul de O.D Asociat in Optimetrie. A.Lector in Optica Fiziologica. Anterior. cum ar fi lentil de contact pentru o cornee conica si ochelari cu dioptrii pentru a mari imaginea de pe retina sunt folosite in mod frecvent. M.. Pascal.B. Poate fi asezata in pozitia cea mai potrivita pentru obtinerea unei vederi cat mai clare.Un alt ajutor folosit ocazional este lentila stenopeica. Policlinica Scoala Medicala si Spital.Scuturile periferice se regasesc la ochelarii stenopeici.L. care sunt. iar cele din urma pentru a obtine o imagine clara pe retina. New York.D. Biroul de Educatie al Statelor Unite Harold G. Folosirea scuturilor periferice la ochelari. fara puncte incetosate. Manhattan . asemanatoare aceleia care se regaseste in trusa de proba. Asistent clinic in Oftalmologie.D.M.Primele pentru a mari imaginea de pe retina.A. si deci sa serveasca unui scop dublu. Lector in Optica Vizuala. se folosesc in paralel dispozitive de marit imaginea(lupe) si ochelarii stenopeici.Oftalmolog asociat. fie singure fie in combinative cu alte dispozitive ajuta de cele mai multe ori la imbunatatirea vederii prin eliminarea luminii in plus.Lector in oftalmologie.. Director al departamentului Oftalmologic.Aici..R.Scuturile functioneaza foarte bine in special in cazurile de cataracta in faza incipienta. de regula. Policlinica Stuyvesant.Colegiul de Optimetrie Massachuttes . lentilele de contact pot fi facute sa se comporte ca lentila unor ochelari telescopic. Director al Institutului American de Optimetrie..Lector in Oftalmologie . Universitatea Columbia . New York. Noyes.

metoda Bates este exagerata sau prost interpretata. . Aceste notite au fost adunate. Ochelarii Pinehole cu retea de gaurele (De Peter Mansfield) Ochelarii Pinehole sunt.Ei nu reprezinta un tratament instantaneu. in mod cert un substitute pentru aceasta. Intelegerea generala intre adeptii metodei Bates este aceea ca aceste dispozitive sunt folositoare dar in cazul afirmatiilor facute uneori de acestia conform carora ochelarii stenopeici pot veni ca o solutie complete pentru orice problema oftalmologica.In egala masura.V. nu pot fi. o unealta folositoare in Educatia Vizuala.Cei mai scumpi sunt in general mai bine facuti. Mosby Company. si incluse acum aici intr-o forma updatata care vine ca un raspuns pentru multiplele cereri de informatii pe marginea acestui subiect. despre boli ale ochiului”. Louis.“Manualul optimetristului . St. Anumite personae pretend ca Pinehole au fost create atat pentru a imbunatati efectul visual dar si pentru imbunatatirea vederii in cazul problemelor netratabile. 1954. mai bine finisati dar nu exista nici o dovada clara ca din punct de vedere optic sunt de o calitate superioara. dar folositi cu inteligenta si imaginative pot fi. Imaginea de mai sus nu a fost extrasa din manual. Istoric “Ochelarii” cu retea de multiple gaurele(Pinehole) sunt utilizati de aproximativ 35 de ani.Versiuni relative diferite au aparut pe piata la preturi variate si de cele mai multe ori mari. in mod categoric. cu siguranta. The C.Producatorii se refera la metoda Bates in materialele lor promotionale si multi dintre ei au inceput sa ofere si cartea doctorului Bates impreuna cu produsul lor. un ajutor pentru imbunatatirea vederii. sau ca un substitut pentru o solutie completa.

Ceea ce subliniaza acest articol este modul in care produsul trebuie folosit si felul in care functioneaza. provocatoare de confuzie. In practica. dat fiind ca nu exista o opacitate a ochiului sau o retina nepenetrabila. Efectul Vizual Experienta initiala a celor mai multi oameni este aceea de “vedere de insecta”cu multiple imagini suprapunandu-se intr-o maniera mai degraba. Mai degraba. astfel incat cercul de ceata care se formeaza de obicei intrun ochi defocalizat este redus pana in punctul in care ar fi observant dac ochiul ar fi focalizat. Imnaginea vazuta printr-o singura “gaura de ac” este micuta si aproape imperceptibila. lucru care unora li se pare mai putin dificil decat altora.in practica majoritatea materialelor sunt mai de graba groase astfel incat raza de lumina sa treaca mai degraba printr-un tunel cu rezultate optice mai putin previzibile. gaurile sunt mai mari decat o gaura efectiv. dar folosind o retea de gaurele de dimensiuni similar e posibil samarium campul vizual marind luminuozitatea per ansamblu a imaginii reusind totusi sa retinem din claritatea acesteia. In acelasi timp.Asta ne arata ca acei producatori care afirma ca ochiul se relaxeaza in mod “automat” dupa purtarea ochelarilor Pinehole sunt supraentuziasmati. cu atatea beneficii aduse de produs va trebui sa descoperi metoda prin care sa te relaxezi pentru a putea folosi produsul.Asta inseamna ca. . cel putin intr-un punct central. orice obiect va fi vazut clar indiferent de eroarea refractara.Fiecare miscare da nastere unei oarecare palpaieli pe care majoritatea oamenilor o gasesc deranjanta in prima faza. in teorie materialul din care este produsa lentil trebuie s fie extraordinar de subtire (si in acelasi timp perfect opac) . Unii se plang de ameteli si dureri de cap dupa o prima purtare. Principiul Optic Cand un obiect este privit printr-o deschizatura micuta(pinhole = gaura de ac) intotdeauna se va forma o imagine clara deoarece numai razele coerente de lumina sunt capabile sa treaca. facuta de un ac (care este infinit mai mica) si dimensiunea gaurii este un compromise intre luminozitatea iluminarii si claritatea rezolutiei.

. sunt create in acelasi timp pentru a creste simtul contactului cu obiectul vazut dar si pentru pentru constientizarea in vedere. Avantajele Vederi ale Dr. totusi pana un individ invata metode mai relaxante de a-si folosi ochii. vederea este suficient de buna incat sa reuseasca sa mentina in mod relaxat un interes fata de obiectul vizualizat. Aceasta idée este in mod sigur plauzibila si in mare parte in accord cu principiul doctorului Bates. Cand acest lucru devine posibil.Conform doctorului Bates.metoda Bates are foarte mult de spus pe marginea acestei miscari vizuale.Bates . creste deci sansele de success din toate punctele de vedere. in cel mai rau caz. dar este posibil pentru functiile imbunatatite sa aduca imbunatatiri notabile astfel incat sa existe un flux de schimb de informatii si in ceea ce priveste comportamentul ochiului(lucru care nu s-ar intampla cu gaurele adevarate) : in acest fel ochii sunt continuu incurajati si un comportament favorabil trage dupa sine o rasplata. Dat fiind ca in purtarea de Pinhole dioptriile sunt irelevante. purtarea de ochelari nu face decat sa se adauge factorilor care duc la o vedere slaba.Linia gandurilor este dusa si mai departe de unii producatori care incearca mai degraba sa limiteze cercul de ceata decat s ail elimine. de baza. ca vederea este un proces de invatare continuu bazat pe schimbul de informatii dintre creier si ochi. ci prin reducerea timpului in care fortam ochii si in care purtam ochelari. pana cand 4n`e vom bucura de o vedere sufficient de clara incat vom elimina nevoia de a forta ochii pentru a vedea mai bine. astfel devenind posibila eliminarea imiginilor multiple.Ideea este ca. sis a asigure un flux de informatii. Este probabila dezvoltarea a si mai multor lucruri folosind o trusa modular care include gauri si spatii de diferite dimensiuni pentru scopuri distincte :gauri mici pentru a maximize vederea. cel putin in zona focalizata. renuntarea la ochelari poate decat sa inrautateasca situatia. Este esential in abordarea Bates.Miscarea sacadata trebuie doar sa fie acceptata. mai mari pentru emfaza curbei pentru invatat si medii pentru scopuri generale probabil.si dupa un timp devine posibila focalizarea unui singur obiect. obiectul focalizat devine vizibil mai clar decat ceea ce il inconjoara ceea ce este o demonstratie folositoare a principiului vederii focalizate.Acest lucru nu promoveaza prin el insusi imbunatatirea. inseamna ca cel putin un ochi poate fi eliberat din nevoia de a se conforma tiparului pentru care ochelarii au fost potriviti.Practicile traditionale Bates.

vin cu lentile mobile si acest lucru . Pot fi folositi ca inlocuitori pentru ochelari in orice situatie unde pot oferi o vizibilitate adecvata. schimbarea si focalizarea. si probabil aceasta este si cauza ametelilor si durerilor de cap acuzate de unii utilizatori. Utilizari diverse In general folosirea ochelarilor stenopeici este impartita in doua categorii : fie ca unealta in dezvoltarea mentala pentru imbunatatirea vederii sau. cum ar fi privitul la TV sau lucrul la PC. totusi. asa ca masarea ochilor inaine de folosirea lentilelor stenpeice si concentrarea asupra principiului de relaxare in timpul purtarii acestora sunt recomandate.In schimb s-a observant ca acestea sunt posibile numai in cazul in care ochiul este complet relaxat. La fel ca si in cazul purtarii de ochelari conventionali o foaie sau un material poate fi folosit ca un “schimbator” multi-directional. este un lucru care are un effect foarte mare asupra vederii sacadate. acestia sunt preferabili ochelarilor normali din moment ce incurajaza mai mult mobilitatea ochilor. In general vor fi mai usor de folosit in lumina buna decat intr-una mai slaba. care aveau experienta personalului care opera masinile producatoare de plastic perforat si acuzau ameteli si dureri de cap de la privitul materialului. le va fi imposibil sa fie perfect aliniate asupra unui obiect privind prin doua perforatii similare. desi nu si pentru sofat sau alta activitate potential periculoasa.Reteaua multipla incurajaza doua aspecte ale comportamentului vizual normal.Acest lucru a fost confirmat de catre unul dintre producatorii de top. Acest lucru face imposibila vederea binoculara cu o convergenta normala. insa nu toata lumea gaseste acest lucru plauzibil. tinut in fata ochilor si apoi miscat repede in toate directiile in timp ce privim prin el. Un posibil dezavantaj al retelelor de perforatii este acela ca de cele mai multe ori celor doua raze centrale din vederea unei persoane. ca substitut pentru ochelari in anumite circumstante. de plastic perforat. dar in acelasi timp au observat o imbunatatire substantiala a vederii. pur si simplu. A fost observat dee catre mine si alte personae ca practica focalizarii centrala relaxata cu un card pentru probe cu gauri mai degraba mari este urmata de o imbunatatire categorica a exactitatii vederii.Fiind posibila purtarea lor in activitati de vizibilitate statica.Multe variante de ochelari.

vederea relativ clara a ochiului “stenopeic” poate fi integrata campului nelimitat al celuilalt evitand astfel problema convergentei si oferind o buna vizibilitate in ansamblu.Daca una din lentile este scoasa. . in general folosinduse ochelari “acoperiti” cu o lentila neagra.poate fi foarte util.Efectul poate fi imbunatatit avand o lentila neagra si una stenopeica. Lucrul cu alternarea ochilor este foarte folosit in metoda Bates. Daca acest lucru este facut pentru o scurta perioada alternarea ochilor poate incuraja o vedere mai buna si in ochiul neasistat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful