You are on page 1of 6

ACTUL I: Scena I: In prima scena din actul 1 Caragiale ni-i infatiseaza pe Stefan Tipatescu prefectul judetului zis si “conu Fanica”

si Ghita Pristanda politaiul orasului, care au o conversatie foarte interesanta si foarte aprinsa despre alegeri. Domnul Tipatescu este foarte agitat,plimbandu-se cu ziarul in mana si comentand anumite fraze referitoare la dumnealui.Ion Pristanda rezemat in sabie ii povesteste domnului prefect despre o discutie ce o auzise pe furis intre Nae Catavencu si dascalimea orasului in timp ce acestia erau la un joc de carti. Aceasta discutie avea ca sibiect pe domnul Tipatescu (pe care din vampir nu-l scotea) si o anumita scrisoare pe care avea de gand sa o citeasca. Scena II: Pristanda se plange de meseria lui de politist si de faptul ca primeste prea putini bani care nu ii ajung sa isi intretina familia lui numeroasa . Acesta isi aduce aminte de sfaturile sotiei lui si se gandeste ca avea dreptate. Scena III: Domnul Trahanache se duce la prefect inainte de dejun pentru a-i povesti ceva fara ca Zoe ,sotia lui sa afle.Prefectul il trimite pe Pristanda acasa la domnul Trahanache pentru a-i anunta sotia ca vor intarzia le dejun. Scena IV: Trahanache ii povesteste prefectului de un bilet care l-a primit de la fecior din partea domnului Catavencu in care scria ca doreste sa il vada deoarece ii va arata un documant foarte important pentru dumnealui . Domnul Zaharia ii spune ca s-a dus la biroul ziarului “Racnetul Carpatilor” pentru a primi documentul de la Catavencu care ii inmaneaza o scrisoare de la Tipatescu adresata sotiei lui Zoe si il ameninta ca va fi publicata in gazeta. Afland aceste lucruri Tipatescu se enerveaza si ii spune lui Trahanache ca la intrunirea de diseara Catavencu nu va veni. Scena V: Zoe se duce la Tipatescu foarte speriata,spunandu-i de scrisoarea pe care a primito de la Catavencu in care o anunta ca le va restitui documentul in schimbul unui favor.Zoe nu isi aminteste cand a pierdut scrisoarea dar la intalnirea cu Catavencu acesta i-a cerut in schimbul scrisorii sa-i asigure alegerea. Tipatescu se enerveaza foarte tare si ii spune ca l-a trimis pe Prisanda sa-i cumpere scrisoarea. Scena VI: In timp ce il asteapta pe domnul Tipatescu, Branzovenescu si Farfuridi, avocatii si membrii comitetului se intreaba daca nu cumva sunt tradati de catre Trahanache ,Zoe sau chiar de prefect (toti faceau parte din acelasi comitet). Acesta care tocmai sosea afla care este motivul sosirii celor doi si le reproseaza ca au venit sa-i ceara socoteala tocmai dumnealui care a infiintat comitetul. Avocatii sunt inca convinsi ca au fost tradati si se indreapta spre iesire cendusi de prefect.

Scena II: Branzovenescu si Farfuridi ramasi in aceeasi camera discuta despre ceea ce cred ei ca se va intampla la intrunirea de diseara.intre timp apare un cetatean turmentat care sustine ca este alegator si ca a gasit o scrisoare adresata doamnei Trahanache din partea prefectului. Scena III: Pristanda s-a dus impreuna cu cei de la politie acasa la domnul Catavencu si l-au luat la sectie punandu-i tot felul de intrebari despre scrisoare la care doreste sa raspunda doar lui Zoe. Pentru a impiedica asta se gandeste ca ar fi mai bine sa-i asigure alegerea lui Catavencu. Tipatescu si Zoe il ia la intrebari. Scena IX: Zoe si Tipatescu afla de la Ghita care tocmai venea de la Catavancu ca fara o mie de poli acesta nu se lasa atat de usor. Scena V: Zoe sta singura in camera si citeste ziarul in care s-a anuntat ca maine va fi publicata o scrisoare adresata unei doamne foarte importante din partea unui inalt personaj . Scena VIII: Pristanda vine intr-un suflet sa-i anunte pe Zoe si pe “conul Fanica” de venirea lui Trahanache. Tipatescu ii spune sa scoata cetatenul afara .Acestia sunt foarte convinsi ca vor fi tradati de domnul Tipatescu si doresc sa trimita o scrisoare anonima impotriva lui la Bucuresti catre comitetul Central si catre minister si gazete. dar Ghita face ce i-a spus prefectul. Afland asta Zoe il trimite pe Pristanda sa-l elibereze pe Catavencu si sa-l aduca la ea.Farfuridi si Branzovenescu stau in jurul unei mese discutand si studiind alegerile electorale.Cei doi avocati ii spun domnului Trahanache ca se tem de tradarea prefectului.Trahanache intra mirat deoarece. dar le spune ca l-a prins pe Catavencu cu ceva mai rau. isi da seama ca Zoe stie tot .acesta ii intreaba pentru cine sa voteze.dar dupa mai multe incercari Ghita reuseste sa se intalneasca cu ea.Scena VII: Zoe il anunta pe Tipatescu ca va avea loc o nenorocire. Scena IV: Zoe afla de la Pristanda ca Tipatescu a dat ordin sa fie arestat Catavencu ca sa poata pune mana pe scrisoare si ca acesta doreste sa vorbeasca numai cu dansa. Nervos si tulburat Trahanache iese din camara pe usa din spate.Aceasta nu era de gasit pe nicaieri.dar acesta ii ia apararea si le spune ca este un om de incredere care a facut multe servicii partidului. . ACTUL II: Scena I: Trahanache.acesta incearca sa gaseasca scrisoarea dar isi aminteste ca este posibil sa i-o fi furat domnul Catavencu.

Tipatescu striga pe un ton nervos ca vrea sa-l omoare iar Catavencu tremura tipand dupa ajutor. Intr-un final Zoe se hotaraste sa-l sprijine pe Catavencu si sa lupte impotriva partidului si al lui Tipatescu. Ii lasa un bilet lui Tipatescu apoi pleaca.Catavencu si ceilalti . Scena XIII: Tipatescu le spune celor doi avocati ca lucreaza pentru Catavencu si ca il vor sustine dar acestia il ameninta ca vor spune totul ziarelor. Scena VIII: Catavencu o asteapta linistit pe un scaun pe doamna Trahanache si isi inchipuie ce se va intampla la intrunirea de diseara si cum il va proclama Zaharia candidat . iar daca nu o va face va publica scrisoarea.Dar Tipatescu ironic ca intotdeauna ii spune sa-l aleaga pe domnul Catavencu. Scena XIV: Pristanda vine in fuga aducand o scrisoare in care scria ca colegiul al-doilea trebuie sa il aleaga pe Agamemnon Dandanache . Scena X: Zoe intervine si ea in discutia celor doi si se hotaraste sa ii spuna si lui Catavencu hotararea pe care a luat-o si anume aceia de a-l alege deputat doar ea si sotul ei .Scena VI: Tipatescu discuta cu Zoe despre Catavencu . Prefectul nu este de acord sa-i asigure alegerea iar Zoe disperata nu stie ce sa faca .Trahanache. Afland asta Zoe. Neavand alta solutie Tipatescu decide sa-l sprijine pe Catavencu.comitetului electoral si guvernului. Scena IX: Catavencu discuta fata-n fata cu Tipatescu care il intreaba ce doreste in schimbul scrisorii acesta ii spune ca vrea sa-i asigure alegerea . Scena XI: Trahanache intra in salon dar nu gaseste pe nimeni deoarece erau ascunsi . Scena VII: Pristanda il elibereaza pe Catavencu la ordinul doamnei Trahanache cerandu-si scuze . Dar inainte sa apara doamna Trahanache apare Tipatescu uimit de prezenta lui Catavencu care pare foarte surprins. apoi il duce in casa prefectului unde era asteptat de Zoe care dorea sa-i vorbeasca.acestia incearca sa gaseasca o solutie pentru a-l impiedica sa tipareasca scrisoarea. Scena XII: Dupa plecarea lui Trahanache apare din nou cetateanul turmentat care nu era hotarat cu cine sa voteze.

Zoe il roaga sa promita ca nu va mai pomeni de acea intamplare. Scena VII: Trahanache doreste sa anunte numele candidatului propus de comitetul lor.Fiind obosit . face prezentarile apoi isi cere scuze ca trebuie sa plece deoarece se ducea la alegeri. In final Farfuridi emotionat tine discursul despre politica si viitorul tarii. Scena III: Intre timp grupul lui Catavencu si al lui Farfuridi discuta despre alegerile electorale si se contraziceau intre ele. .Tipatescu si Trahanache au iesit toti afara iar Pristanda si cei doi avocati il tarasc pe Catavencu afara.Zoe si Tipatescu veneau dupa el spunandu-i sa nu renunte.Dupa asta Zaharia se intoarce in sala.Nu vrea sa le spuna cine era becherul. Trahanache care este presedinte il ajuta cum poate incercand sa faca liniste in sala . Scena IV: Trahanache iesi in fuga din camera.este insotit de Zoe intr-un loc unde sa se odihneasca. Scena II: Pristanda vine repede pentru a-l anunta pe Trahanache ca este asteptat in cabinet si ca trebuie sa suspende sedinta. iar apoi s-a razgandit.cetateni erau hotarati sa lupte impotriva oricui. Scena II: Putin mai incolo Trahanache vine spre Zoe si Tipatescu insotit de Agamemon Dandanache . Scena III: Dandnache le povesteste celor doi o intamplare recenta legata de o scrisoare gasita in buzunarul pardesiului unui becher venit in vizita. ACTUL IV: Scena I: Zoe si Tipatescu erau in gradina lui Trahanache si se intrebau unde este Catavencu si de ce nu a publicat pana acum scrisoarea.dar le spune ca a vrut sa o publice in RAZBOIUL.Zoe. In sala toata lumea este agitata iar Trahanache anunta ca il va sprijini pe Agamemon Dandanache. Scena V: Catavencu cere cuvantul domnului Trahanache deoarece doreste sa spuna tuturor parerea lui despre aceasta tara. ACTUL III: Scena I: In sala cea mare a primariei Farfuridi care este deja la tribuna incearca sa tina un discurs catre adunare dar acestia nu il lasa. Scena VI: Din nou Catavencu incearca sa spuna ceva dar este intrerupt de catre cetateanul turmentat si toata sala incepe sa rada.

Scena XI: Tipatescu este singur si se intreaba de ce l-a pacalit Ghita si unde este Zoe. se ridica si pleaca pe scari. Acesta accepta si pleaca zapacit de fericire. Scena IX: Catavencu o roaga sa nu publice polita. de fapt. saruta scrisoarea . Scena VII: Catavencu ii spune Zoei ca nu mai are scrisoarea.aceasta intreband cum sa-i multumeasca. Dandanache spune ca a patit la fel . . Pristanda il urmareste pe Tipatescu pana la iesire si se uita dupa el pana se departeaza. Ea. pe parcurs ce inainteaza Catavencu cade in genunchi. Merge pana in fundul odaii strigandu-l pe Ghita. o mai citeste ca sa fie sigura ca este cea originala.numai ca scrisoarea era adevarata. Ghita o anunta pe Zoe ca d Nae Catavencu este acolo si asteapta sa intre. pe care a pus-o in captuseala palariei. Scena X: Zoe. ca si Tipatescu. iar. dar Agamemnon nevoind sa spuna se minuna cum de Tipatescu nu a priceput intamplarea. cand seseste Ghita Pristanda care le spune ca dupa disparitia lui Catavencu partidul “s-a spart” si ii mai spuse lui Tipatescu ca este chemat la telegraf. pierzand-o in incaeirarea de la intrunire. dand piept in piept cu Cetateanul turmentat. sa chefuiasca cu poporul si sa salute in numele alegatorilor pe cel ales si pe prefect.Ghita il pofteste inauntru. Zoe. Scena XII: Dandanache si Trahanache povestesc despre ce s-a petrecut in politica si despre faptul ca a fost falsificata scrisoarea lui Tipatescu catre Zoe. iar raspunsul i-l da Catavencu. de ciuda ii spune ca este pierdut. singura. un banchet in gradina primariei. Scena VIII: Cetateanul ii spune Zoii ca a gasit oi scrisoare. Trahanache. Scena V: Fiind ingroziti de faptul ca ar putea fi publicata scrisoarea in orice clipa ei incearca sa gaseasca o cale de iesire. O scoate si io da femeii. ea accepta cu conditia ca. el era cel care trebuia sa duca scrisoarea la domiciliu si ca a gasit o palarie la intrunire si in captuseala a gasit o scrisoare. nebuna de fericire . Dar acesta povesteste ca. Zoe il conduce pe Cetatean . fiind singur regreta ca il va alege pe Agamemnon Dandanache. crezand ca era tot aceea il roaga sa plece. la sfarsitul alegerilor Catavencu sa organizeze o manifestatie.Scena IV: Tipatescu. Dupa ce se linisteste. El intreaba cu cine sa voteze. il intreaba a cui scrisoare . Scena VI: Dupa plecarea lui Tipatescu.

schimba tonul. auzind aceasta Zoe ii aminteste ca a promis ca nu va spune nimanui povestea. .iar totul se termina intr-o atmosfera de sarbatoare. Scena XIV: Cu totii se aduna in public si se bucura de noul ales .Dandanache ii spune lui Tipatescu faptul ca i-a povestit si lui Trahanache intamplarea cu becherul. intalnindu-se cu Dandanache si Trahanache . impacare si veselie unanima.Scena XIII: Zoe si Tipatescu coboara scarile fericiti.