Sistemul de transfer interbancar SWIFT

SWIFT, ca unica fereastra de conectare a zonelor caracteristice celor 3 categorii de plati, permite bancilor comerciale sa isi optimizeze costurile, intrucat pune la dispozitia acestora un singur canal de comunicatie, un singur standard si solutii pentru derularea instructiunilor de plata. Reteaua SWIFT reprezinta un sistem de comunicare care se bazeaza pe principiul transmiterii reciproce de informatii intre doua banci sau intre doi participanti oarecare. Banca initiatoare a trimiterii mesajului si cea destinatara (receptoare a mesajului) nu se afla in legatura directa, mesajul fiind transmis prin intermediul centrului de operare la care este racordata tara din care acesta porneste. Reteaua SWIFT cuprinde patru calculatoare de mare capacitate localizate la Bruxelles, Amsterdam si Culpeper (Statul Virginia – S.U.A.), numite „centre de comutare". Acestea comunica cu ordinatoare de talie mai mica amplasate in cadrul centrelor nationale. In final, reteaua se ramifica pe terminale amplasate in interiorul bancilor participante. Pentru transmiterea unui mesaj, utilizând reteaua SWIFT, se procedeaza astfel: • se intocmeste mesajul, la un terminal, de catre o operatoare care lucreaza cu un ecran performant, in functie de normele SWIFT si tipul mesajului; • se plaseaza mesajul intocmit intr-un sir de asteptare; • mesajul se controleaza de un verificator si se plaseaza intr-un sir de plecare; • ordinatorul bancii emitente, dupa ce verifica daca normele SWIFT au fost respectate, transmite mesajul centrului de comutare cu ajutorul concentratorului national; • mesajul, stocat la centrul de comutare se transmite destinatarului dupa identificarea acestuia. Odata cu implementarea tehnologiei SWIFTNet, portofoliul de servicii oferite de catre SWIFT s-a imbogatit, SWIFT putand sa ofere utilizatorilor sai urmatoarele servicii:  FIN – serviciu de mesagerie, bazat pe tehnologie store-and-forward;  FIN Copy – functie a retelei SWIFT care suporta compensarea si decontarea platilor de mare valoare, precum si a tranzactiilor din piata de capital; serviciul FIN Copy, permite institutiei centrale sa receptioneze copia integrala sau partiala a unui mesaj FIN, astfel incat aceasta sa poata autoriza sau preveni distribuirea mesajului catre banca destinatara.  SWIFTNet InterAct – schimb interactiv (on-line) de mesaje (in format XML);  SWIFTNet FileAct – schimb interactiv (on-line) de fisiere cu mesaje (in format XML);  SWIFTNet Browse – vizualizarea on-line a informatiilor;

Mesajele sunt codificate in scopul protejarii lor de ascultatorii pirati. Particularitati ale transferurilor electronice prin sistemele SWIFT si TARGET 1. extrase de cont. iar telexul era prea costisitor. acordari de credite. Fiabilitatea retelei SWIFT se datoreaza utilizarii acesteia 24 de ore din 24 si 7 zile din 7. In cadrul relatiilor interbancare internationale. marile banci americane au construit retele private de legatura. coeficientul de disponibilitate efectiva fiind de 99. rapiditatea. etc. bazata pe circulatia efectiva a hârtiilor-documente era depasita. reteaua de comunicatii interbancare se limita la corespondenta clasica (postala) sau telex. verificarea modului de transmitere a mesajului realizându-se prin controlul operatiunilor insasi. Datorita amplificarii schimburilor comerciale internationale si implicit a tranzactiilor financiare. .5%. bancile au constientizat faptul ca metodologia desfasurarii operatiunilor cu strainatatea. Rapiditatea este asigurata de faptul ca timpul de transmitere a unui mesaj este mult mai mic decât in cazul transmiterii prin curier postal. confirmari de cumparari sau vânzari de titluri. Sistemul SWIFT Fiecare banca trebuie sa aiba relatii strânse cu o serie de corespondenti sau clienti si cu care sa comunice in timp operativ. Valorificând rezultatele progresului informaticii si telecomunicatiilor. corespondenta postala presupunea timp. riscuri sau cheltuieli ridicate (in cazul curierului rapid). Demersul lor nu a rezolvat decât partial problemele generate de relatiile interbancare internationale. deschideri de acreditive documentare. transferuri de depozite rezultate in urma tranzactiilor interbancare. Principalul inconvenient al retelei SWIFT este acela ca nu remite nici o confirmare de primire a mesajului. toate bancile care au activitate internationala sunt conectate la SWIFT. Siguranta se datoreaza utilizarii in cadrul retelei a unor mijloace de prelucrare a informatiilor echipate cu programe de detectare si corectare a erorilor. prin intermediul ei realizându-se o gama larga de operatiuni bancare ca de exemplu: transferuri de depozite bancare dispuse de clientii bancilor. Pâna nu demult.In mod practic. costul redus si fiabilitatea. Printre avantajele utilizarii retelei SWIFT se afla: siguranta.

La fel ca Rezerva Federala in Statele Unite ale Americii. inchiriata de la diverse state. Practic. care a devenit operational in 1977. Sistemul TARGET Aparitia monedei unice in Europa este cel mia important eveniment in cadrul sistemului monetar international dupa devalorizarea dolarului S. la 3 mai 1973 a fost creata la Bruxelles. 2. categoria a doua. toate bancile care au activitate internationala sunt conectate la SWIFT. Fiind succesorul institutional al institutului Monetar European. si anume: rapiditate. gestionata prin calculator si a carei folosire este rezervata: -bancilor -bancilor membre -participantilor. o societate de drept belgian denumita SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecomunication). extrase de cont. Societatea si-a propus. SWIFT este. La 1 ianuarie 1999 Europa a intrat intr-o noua era reprezentata prin infiintarea si functionarea efectiva a Uniunii Economice si Monetare (UEM) si lansarea EURO ca moneda unica a Uniunii Europene. s-au racordat in 1981 CEDEL*. Pentru a indeplini aceste conditii. transferuri de depozite rezultate in urma tranzactiilor interbancare.Transferurile de informatii in general si de bani in special necesita indeplinirea de catre sistemul de transfer si procedurile aferente a trei conditii esentiale. deschideri de acreditive documentare.A.U. Banca Centrala Europeana este „emitentul si paznicul constitutional al euro". prin implementarea unor programe informatizate. In mod practic. ci o retea privata de teletransmisiuni. când a preluat autoritatea exclusiva pentru zona euro in domeniul politicii monetare. prin intermediul ei realizându-se o gama larga de operatiuni bancare ca de exemplu: transferuri de depozite bancare dispuse de clientii bancilor. ea reprezentând cea mai inalta autoritate monetara din zona euro. inca de la inceput. confirmari de cumparari sau vânzari de titluri. In perioada premergatoare infiintarii Bancii Centrale Europene. un cost de transfer scazut. sigla unei societati pe actiuni cu scop nelucrativ. SWIFT nu este o modalitate de plata. de membre. iar in 1982 EUROCLEAR**. banca Centrala Europeana a fost infiintata la 1 iunie 1998 si a devenit operationala la 1 ianuarie 1999. etc. a relatiilor bancare in general. Bundesbank-ul in germania. La sistemul SWIFT. de fapt. securitate. In cadrul Uniunii Monetare Europene rolul central revine Bancii Centrale Europene. iar bancile actionare erau europene. americane si canadiene. de catre 239 banci din 15 tari. acordari de credite. si disparitia sistemului de la Bretton Woods din anii ´70. modernizarea sistemelor de plati internationale. 11 banci centrale nationale .

DEBES. Astfel. IRIS. sa fie transformat intr-o banca centrala operationala. In 1994. -asigurarea unui mecanism sigur pentru platile din cadrul uniunii. De aceea. când s-a transformat in banca Centrala Europeana. LIPS-Gross. - . 97/5/EC/27 ianuarie 1997 a parlamentului European. TOP. la care se adauga sistemul propriu de plati al Bancii Centrale Europene EPM (European Central Bank Payment Mechanism). la fel de bine ca si pe piata interna. promovarea unei politici monetare comune. Bancile trebuie sa fie in masura sa efectueze tranzactii banesti transfrontaliere. ulterior. interconectate prin intermediul unei retele electronice de procesare automata a datelor. BI-REL. a fost creat Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) care include in structura sa atât Banca centrala Europeana. in euro. ARTIS. Institutul Monetar European a elaborat un nou sistem de plati. Acest obiectiv a fost indeplinit in 1 iunie 1998. Implementarea unei politici monetare uniforme presupune atât armonizarea instrumentelor monetare. Infiintat in baza Directivei nr. TBF. iar de la Banca Centrala a irlandei si pâna la Bundesbank-ul Germaniei. Sistemul TARGET este alcatuit din 15 sisteme nationale de plati RTGS (National Real Tine Gross Settlement Sistem). a fost infiintat Institutul Monetar European cu scopul ca.formulau politica in zona euro. -eficientizarea platilor internationale in cadrul uniunii. se stabileau independent ratele nationale ale dobânzilor. euro. prin infiintarea acestui sistem s-au urmarit: asigurarea functionarii unei piete monetare europene. in Germania. BOF-RTGS. SLBE. cu sediul la Frankfurt am Main. cât si Bancile Centrale nationale ale statelor membre ale Uniunii Economice si Monetare. De asemenea. Sistemele nationale prin care se poate accesa sistemul TARGET pentru derularea unei plati internationale sunt: Belgia Danemarca Germania Grecia Spania Franta Irlanda Italia Luxemburg Olanda Austria Portugalia Finlanda – – – – – – – – – – – – – HERMES ELLIPS. SPGT. sistemul TARGET asigura o derulare. -realizarea unui management eficient al lichiditatilor. ELS. a platilor intre tarile membre ale Uniunii Europene. denumit TARGET (Trans European Automated Real Time Gross Settlement Express Transfer) care permite decontarea cu sistemele nationale RTGS in intreg spatiul EURO. extrem de rapida. cât si integrarea pietelor nationale interbancare.

accesarea sistemului si adresarea unei plati se efectueaza pe baza unei adrese construite pe modelul SWIFT. In scopul asigurarii securitatii maxime a informatiilor. Sistemul TARGET este conceput astfel incât o plata initiala sa se finalizeze in maximum câteva minute. al Odata cu confirmarea. asigura o gestiune zilnica.F. Din semestrul al doilea al anului 1998 s-a efectuat. corespunzatoare. prin tranzactiile TARGET nu este necesara asigurarea unei lichiditati imediate. iar din semestrul al doilea al aceluiasi an a inceput testarea fiecarui modul a sistemului. identificare codul codul bancii. prin modul in care este conceput. sumele primite de la un sistem national pot fi utilizate pentru plati catre acelasi sistem. pentru transfer se utilizeaza sistemul S. pe lânga codul de adresare a mesajului. incepe in momentul in care se realizeaza debitarea contului celui ce trimite banii si se finalizeaza in momentul in care se crediteaza contul beneficiarului transferului. instantaneu. . Adresa institutiei de credit se construieste respectându-se urmatoarea structura: pozitiile 1-4 – codul de pozitiile 5-6 – pozitiile 7-8 – pozitiile 9-11 – codul filialei. exactitate si securitate transferului informatiilor. Este posibila derularea unei plati prin existenta unei pozitii deschise a unui participant. cât si in euro. sistemul TARGET si-a demonstrat buna functionalitate asigurând rapiditate. creditarea contului beneficiarului. prin care sa deruleze tranzactiile TARGET. timp de 6 luni. care poate dispune imediat de bani. a adresei de destinatie are loc.T. testare ce a cuprins toate modulele si procedurile de lucru. Fin (Society for Worldwide Interbank Financial Telecomunication). a lichiditatilor bancilor centrale nationale. la banca centrala nationala. Acest interval de timp.W. La inceputul anului 1997 a demarat. EPM. testarea intregului sistem.Marea Banca Britanie Centrala – Europeana CHAPS – euro. Prin urmare. testare ce s-a realizat pe parcursul a 18 luni. este necesar ca fiecare institutie de credit sa aiba deschis un cont.I. tarii. construirea sistemului TARGET in cadrul fiecarei banci nationale. Sistemul TARGET. Pe baza principiului conform caruia incasarile din cursul unei zile operative apartin bancii receptoare. care. simultan. in aceeasi zi. denumit timp de operare. La sistemul TARGET au acces si tarile membre ale uniunii monetare care si-au ajustat propriile sisteme astfel incât sa poata efectua plati. de catre sistem. localitatii. In cursul unei zile operative*. a unei viteze de lucru optime si a unei capacitati de procesare corespunzatoare. atât in monedele lor nationale. In urma acestui test final.

In baza acestor garantii. diferentieri apar in ceea ce priveste aria de acoperire (in cazul SWIFT 189 de tari. sistemul TARGET functioneaza doar in zilele lucratoare. 3. S. la 6 p. (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) a dezvoltat codul BIC (Bank Identifier Code).T. prezentat succint mai sus. in functie de numarul mesajelor transmise lunar. Succinta analiza comparativa a celor doua sisteme – SWIFT si TARGET Printre asemanarile si deosebirile principale aferente celor doua sisteme putem mentiona: -daca. -daca sistemul SWIFT functioneaza non-stop. cod ce este caracteristic si unic fiecarei banci in parte. de la 7 a. prin acest sistem. bancile participante trebuie sa dispuna de garantii colaterale. acordate de catre bancile centrale nationale. -daca prin sistemul SWIFT se transmit doar informatii. in ambele cazuri. prin sistemul TARGET se urmareste si implementarea unor politici monetare comune prin intermediul mecanismului de creditare plafonata a utilizatorului in cursul zilei operative. viteza de lucru este comparabila si corespunde conceptului de timp real.m. la care se adauga exceptiile aferente zilelor de sarbatori nationale când segmentele respective sunt inchise.In scopul asigurarii unei operativitati sporite derularii platilor. bancile participante pot beneficia zilnic de credite gratuite. Aceasta metoda de identificare a bancilor.F. reprezinta o componenta principala a sistemului de politica monetare implementat de bancile centrale nationale la recomandarea Bancii Centrale Europene. Pentru a asigura acuratetea tranzactiilor in sistemul automat SWIFT.W. iar moneda de plata este euro. -daca in cadrul retelei SWIFT are loc doar un transfer de informatii. a fost recunoscuta si de catre Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO).. in sistemul de tranzactionare. -in sistemul SWIFT in franci belgieni. in functie de marimea. prin intermediul sistemului TARGET se efectueaza plati.m. . iar in cazul TARGET 15 tari). valoarea si prioritatea mesajului. -in ambele sisteme plata serviciului de transmitere se efectueaza de catre initiator astfel: -in sistemul TARGET in euro. Garantiile aferente creditelor acordate in euro se stabilesc de catre fiecare banca centrala nationala si pot proveni si de la alte banci centrale.I. de luni pâna vineri. si pentru a putea beneficia de facilitatile de plata prin pozitii deschise. Mecanismul de creditare.

RO . se introduce codul sucursalei respective. vom explica ce reprezinta fiecare grup de carcatere in parte. locatia si codul sucursalei.BANK . BU . unde RBC .pentru BRD-GSG avem BRDEROBUXXX.codul tarii. astfel codul swift este de forma urmatoare BANK RO BU XXX.RO . .pentru Banca Comerciala Romana RNCROBUXXX.codul locatiei.T. In cazul unui cod swift pentru o anumita sucursala acesta se formeaza tot ca cel pentru centrala. RO codul tarii.codul tarii.codul locatiei.pentru centrala Bancii Transilvania avem BTRLRO22XXX. XXX . in loc de XXX (codul centralei).codul ISO al tarii (doar litere). XXX . Pentru exemplu dat ( BANKROBUXXX).XXX . Astfel mai jos avem cateva exemple concrete: .reprezinta codul bancii (BIC).codul SWIFT al Bancii Transilvaia Sucursala Obor.codul locatiei.). XXX .BU . 22 .codul centralei . O parte dintre bancile romenesti au coduri swift si pentru anumite sucursale din cadrul retelei. in loc de XXX (codul centralei).codul centralei. In continuare vom exemplifica cateva coduri swift pentru centralele bancilor. acestea incluzand codul BIC al bancii. unde BTRL .codul sucursalei BT Obor.do (BIC Portal din cadrul organizatiei S. Bucuresti. 22 . Cum aflam codul swift al unei sucursale (pentru bancile care au coduri swift distincte pentru sucursale) ? La urmatoarea adresa de internet http://www. .W.F.com/bsl/freequery. .codul centralei . BBB . .codul locatiei (litere sau numere).codul tarii. XXX se foloseste pentru codul centralei.I.codul sucursalei (litere si numere).swift. tara. RO . se introduce codul sucursalei respective. .Codul swift este format din 8 sau 11 caractere.BTRLRO22BBB . BU . cod ce este format din 4 caractere (doar litere).codul bancii. astfel: .codul bancii. cu singura exceptie ca. In cazul unui cod swift pentru o anumita sucursala acesta se formeaza tot ca cel pentru centrala. unde BTRL .codul bancii.codul bancii. RO . unde BRDE . BU este codul pentru Bucuresti.codul locatiei. Coduri SWIFT si BIC pentru Banci din Romania O parte dintre bancile romenesti au coduri swift si pentru anumite sucursale din cadrul retelei. in cazul nostru Romania (RO). cu singura exceptie ca.

*** -banci cu cod swift doar pentru centrala.Astfel. o cautare mai avansata. Denumire Banca Nationala a Romaniei Alpha Bank Romania Anglo-Romanian Bank Limited ATE Bank Romania Banca Comerciala CARPATICA BANCPOST Bank of Cyprus Banca Comerciala Romana BCR Banca pentru Locuinte Banca Italo Romena Banca Romana (B.banci care au coduri swift si pentru sucursale / divizii bancare . ** .banci care au mai multe coduri swift pentru centrala .G.A. dupa cuvintele cheie pentru banca. .D. locul centralei si tara care va intereseaza. Legenda: * .-G.S.R. Firenze Romania CEC Bank Citibank Romania Credit Europe Bank Emporiki Bank Romania EXIMBANK pentru Dezvoltare Cod Centrala SWIFT Cod BANCA NBOR BUCU ARBL MIND CARP BPOS BCYP RNCB BCRL BLOM BITR BRDE DAFB BRMA BTRL DARO CECE CITI FNNB BSEA EXIM Legenda * ** *** *** *** *** *** ** *** *** *** ** ** *** ** *** *** ** *** *** *** NBORROBUXXX BUCUROBUXXX ARBLROBUXXX MINDROBUXXX CARPRO22XXX BPOSROBUXXX BCYPROBUXXX RNCBROBUXXX BCRLROB1XXX BITRROBUXXX BRDEROBUXXX DAFBRO22XXX BRMAROBUXXX BTRLRO22XXX DAROROBUXXX CECEROBUXXX CITIROBUXXX FNNBROBUXXX BSEAROBUXXX EXIMROBUXXX BLOM Bank France Sucursala Bucuresti BLOMROBUXXX Bank Leumi Romania S.) Banca Romaneasca Banca Transilvania C. aici aveti posibilitatea de a cauta dupa codul bic sau.R.

.Fortis GarantiBank International NV HVB Banca pentru Locuinte ING Bank Intesa Sanpaolo Romania la Caixa Libra Bank MARFIN Bank Millennium Bank MKB Romexterra Bank OTP Bank Romania Piraeus Bank Romania Porsche Bank Romania ProCredit Bank Raiffeisen Bank Raiffeisen Banca pentru Locuinte Romanian International Bank UniCredit Tiriac Bank Volksbank Romania FTSBROBUXXX UGBIROBUXXX HVBLROBUXXX INGBROBUXXX WBANRO22XXX CAIXROBXXXX BRELROBUXXX EGNAROBXXXX MILBROBUXXX CRDZROBUXXX OTPVROBUXXX PIRBROBUXXX PORLROBUXXX MIROROBUXXX RZBRROBUXXX RZBLROBUXXX ROINROBUXXX BACXROBUXXX VBBUROBUXXX FTSB UGBI HVBL INGB WBAN CAIX BREL EGNA MILB CRDZ OTPV PIRB PORL MIRO RZBR RZBL ROIN BACX VBBU *** *** *** *** *** *** ** *** *** ** *** *** *** *** *** *** *** *** *** PROCEDEUL SWIFT Transferul fondurilor s-a realizat de-a lungul timpului prin mai multe modalitati in functie de tehnologia de comunicatii folosita in perioada respectiva.

tren. Scopul acestei companii era de a oferi institutiilor financiare din intreaga lume. de origine europeana. in Belgia. Efectuarea transferurilor are loc . non profit. Amsterdam (Olanda) si Capple Town (SUA). Dupa descoperirera telegrafiei s-a introdus transferul telegrafic. SWIFT are o retea structutata pe patru nivele: . progresele din informatica si comunicatii au permis aparitia transferului SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).3 mild. servicii de transfer rapid de fonduri pe o baza standardizata. La sfarsitul anului 2000 la SWIFT erau conectate 192 de tari cu peste 3000 de banci membre si 7125 de utilizatori care au transmis 1. Bancile din Romania transmit si primesc mesaje prin centrul regional de la Viena. Bancile romanesti (BRD.al patrulea nivel include terminalele instalate la bancile care au aderat la SWIFT. Utilizatorii care transmit sau primesc mesaje nu pot dialoga direct. Din totalul transferurilor de fonduri efectuate de tarile europene prin SWIFT. mesaje. 4 in SUA. Romania detinea la finele anului 2002 o cota de piata de 6%.al treilea nivel se refera la ordinatoarele cu rol de supraveghere la nivelul fiecarei tari (concentrator national) care mentin legatura cu membrii si afiliatii retelei (in tarile cu un volum mai mare de mesaje sunt mai multe concentratoare nationale ca de ex.al doilea nivel cuprinde zece centre regionale (centre de comutare). .Prima modalitate a fost transferul letric (prin posta) al documentelor de plata prin reteaua mijloacelor de transport folosita masina. abreviat TT (Telegraph Transfer) care se foloseste si azi pe plan intern. in 1992 iar in prezent sunt 25 de banci membre si 13 de banci utilizatoare (banci care nu sunt membre SWIFT dar care lucreaza prin intermediul bancilor membre). 2 in Franta) . raspandite pe tot globul. In practica bancara. Sistemul de transfer bancar SWIFT (Societatea de Telecomunicatii Financiare Interbancare Internationale) este utilizat pe scara larga in intreaga lume. SWIFT s-a infiintat in 1973. la Bruxelles (Belgia). 3 in Anglia. dar care are retele pe plan mondial. BA si BRCE) au aderat la SWIFT. BCR. ca membre. cel mai modern si rapid sistem cunoscut. . prin participarea a 239 de banci din 15 tari. acest tip de transfer este cunoscut sub abrevierea MT (Mail Transfer) sau AMT (Air Mail Tranfer). Prin acest procedeu s-a trecut la circulatia informatiei sub forma de mesaj in locul documentelor pe suport hartie.primul nivel are trei centre de procesare. ci numai prin centrele regionale si cele de procesare. ca o societate privata pe actiuni. avion. care colecteaza mesajele de pe o anumita zona geografica si le transmit la unul din centrele de procesare: .

Pentru completarea ordinului de plata valutar.A.C.m. sunt necesare urmatoarele date: Pentru * Denumirea bancii: expeditor S. In cazul in care primeste bani. Pentru beneficiar * Codul IBAN al beneficiarului * Nume si prenume/denumire societate (Titulatura contului) * Adresa beneficiarului Ex transferuri swift prin intermediul bancii Victoriabank S. Durata operatiunii (data la care beneficiarul primeste fondurile in cont) depinde de instructiunile clientului privind plata: * instructiunea de plata „spot” – decontarea se realizeaza in doua zile lucratoare * instructiunea de plata „urgenta” – decontarea se realizeaza in aceeasi zi (daca ordinul de plata este primit pana la ora 11 a.) sau in ziua urmatoare (daca ordinul de plata este primit dupa ora 11 a.) Procedura Clientul trebuie sa aiba cont deschis la Bancpost. Informatii necesare pentru efectuarea unui transfer din strainatate catre un titular de cont Bancpost (virament in valuta).m.Moldova Transferuri SWIFT datele băncilor corespondente Pentru a efectua transferuri internaţionale. Bancpost S. dupa caz.cu respectarea regulamentului valutar in vigoare. acesta trebuie sa prezinte documentele de identificare.A. Dvs puteţi alege una dintre următoarele Bănci Corespondente în funcţie de valuta necesară Dvs: Valuta Banca Intermediară Banca beneficiară Beneficiar . iar in cazul in care transmite bani trebuie sa intocmeasca Dispozitie de Plata Externa. * Codul SWIFT: BPOSROBU * Numele si adresa unitatii Bancpost la care este deschis contul curent in valuta (nu sunt obligatorii). la care ataseaza documente justificative.

COOPERATIVO Adresa ……………………. Paris. Italia VICBMD2X SWIFT Code: ICRAITRR Societe Generale S.Y..…. ISTITUTO CENTRALE DEL Cont …………………. N.….A... N. Nume……………………. Bank of New York New York. Adresa Code: …………………….. N. Moldova CREDITO Nume. Dolari SUA Valuta transferului Banca Intermediară Banca beneficiară Beneficiar Commerzbank AG Frankfurt am Main SWIFT Code: COBADEFF UNICREDITO ITALIANO SPA Milano.A. Italia SWIFT Code: UNCRITMM ICCREA BANCA -BC Victoriabank S...A. N. New York.Y.A.. SWIFT Code: CITIUS33 BC Victoriabank S. SWIFT Code: Roma. New York. Moldova SWIFT Code: IRVTUS3N SWIFT JP MORGAN CHASEVICBMD2X BANK..transferului Citibank N.Y. Italia SWIFT Code: BCITITMM Euro . SWIFT Code: CHASUS33 Cont …………………….A. Chisinau. Chisinau. France SWIFT Code: SOGEFRPP Intesa San Paolo SPA Milano.……………..

A.Valuta transferului Lei româneşti Banca Intermediară Banca beneficiară Beneficiar BC Victoriabank S. Romania SWIFT RNCBROBU SWIFT Code:VICBMD2X Code: Cont …………………. Moldova Bank (BCR) Bucuresti. varianta in care banca corespondentă este comună atât pentru Victoriabank. Nume ………………… Adresa ………………… NOTE: 1. Romanian Commercial Chisinau. Vă recomandam să alegeţi dintre posibilităţile propuse. cit şi pentru banca ordonatorului. unde legislatia tarilor respective interzice astfel de transferuri . 2. Pentru a micşora comisioanele percepute de bancile intermediare. Transferurile de la persoane fizice către persoane fizice sunt posibile in toate valutele menţionate anterior cu excepţia rublei beloruse (BYR) si hrivnei ukrainene (UAH).

Euro-bipolarizarea monetara.Cerna Silviu. 2000 . Bucuresti. Christian. intrucat pune la dispozitia acestora un singur canal de comunicatie. Editura All. 1999 . Editura Economica. 2001 .Danila Nicolae. Timisoara. ca unica fereastra de conectare a zonelor caracteristice celor 3 categorii de plati. Bucuresti..Basno C. Bucuresti.Ungurean Pavel. Euro-moneda europeana. Dradac N. Bucuresti.Gaftoniuc Simona. Moneda. 1999 SWIFT. 1999 . credit si banci. 2000 .Bibere Octav. Bucuresti. permite bancilor comerciale sa isi optimizeze costurile. Editura Didactica si Pedagogica. Uniunea Europeana intre real si virtual. Editura Mirton. un singur standard si solutii pentru derularea instructiunilor plata . Produse si operatiuni bancare. Editura Dacia.Note bibliografice: . Editura Tehnica. Finante internationale. Florinel C-tin. 1997 . Banking. Editura Teora. Bucuresti. Moneda euro. Cluj-Napoca.Chabot N. Economie monetara si financiara internationala. 1999 ..Penea Zenovia-Doina. Editura Economica.

. Banca initiatoare a trimiterii mesajului si cea destinatara (receptoare a mesajului) nu se afla in legatura directa. mesajul fiind transmis prin intermediul centrului de operare la care este racordata tara din care acesta porneste.Reteaua SWIFT reprezinta un sistem de comunicare care se bazeaza pe principiul transmiterii reciproce de informatii intre doua banci sau intre doi participanti oarecare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful