REFERAT STUDIUL MATERIALELOR

Eleva: Nicola Mihaela Virginia

Clasa IX-C CUPRUL(CU) Cuprul se gaseste ca metal liber in natura. insa numai rar. De acea . topita. compusa in cea mai mare din Cu2S si FeS. in schimb. cu un continut de 30. FeS2. se transforma in mare parte in FeS. cristalizat in octaedre sau cuburi. Cuprul are o afinitate mult mai mare pentru sulf decat ferul. pirita. dand silicat de fer. In partea de jos a cuptorului se aduna astfel o mata cuproasa. care trece in zgura. in timpul prajiri partiale. Minereurile (sulfuroase) de metale neferoase contin de obicei 2-4% rareori peste 7% Cu.45%Cu . iar in cea mai mica parte se oxideaza pana la FeO si Fe2O3 care se combina cu nisipul de cuart adaugat anume. se oxideaza mai greu decat acestea. usor fuzibil.

Metalurgia pe cale umeda a cuprului. plumb.hidrogenul si carbonul formeaza insa indirect combinatii cu aceste elemente. nici prin operatii de flotatie nu pot fi aduse la o concentratie suficiente pentru formareamatei cuproase se aplica o prelucrare pe cale umeda. obtinandu-se un cupru rafinat fie prin electroliza. dintre stratul de metal si cel de zgura.Cu 2O. Nu se combina direct cu azotul. Indepartarea acestora se face fie printr-o noua topire in cuptoare cu flacara.cuprul nu se combina cu oxigenul din aer. Cuprul brut obtinut mai contine:fer. INTREBUINTARI . Gazele degajate din convertizor.Cuprul pur este un metal moale destul de rezistent la rupere si foarte ductil. in stare topita. se micsoreaza in timpul procesului si dispare la sfarsit.Incalzit in aer sau oxigen se oxideaza dind cu Cu Osau la temperatura mai inalta . O parte din sulfura cuproasa trece in oxid cupros.cu clorul si cu ceilalti halogeni de asemenea are o mare afinitate pentru sulf si seleniu .Metalul topit se aduna in partea inferioara a convertizorului. aur si argint.Pentru minereurile care.Cuprul se combina . sulfura feroasa se oxideaza in oxid de fer. Proprietatile cuprului metalic. care reactioneaza cu restul de sulfura . cu 10-14% SO2 se folosesc pentru fabricarea acidului sulfuric.albastru verzui. ce nu s-au volatizat in convertizor.chiar la rece .prin transparenta .Cuprul metalic are culoare rosie caracteristica in foite extrem de subtiri apare . precum si cantitati mici de sulf si arsen. La temperatura camerei .Mata cuproasa este apoi prelucrata intr-un convertizor captusit cu caramizi de silice sau mai bine din magnezita. Aerul se introduce prin deschideri laterale. care duce la un cupru electrolitic. dand silicati ce seaduna in partea superioara. zinc.Cristalizeazain retea cubica cu fete centrate si nu prezinta polimorfism. care se combina cu nisipul adaugat. Stratul de mata. stibiu. In convertizor. se lucreaza bine cu ciocanul la recesi se modeleaza la presiuni mari. Precipitarea cuprului metalic din aceste solutii acide se face de obicei prin deslocuire cu span de fer(cementare)sau pe cale electrolitica.

Al .alamele sunt cele mai folosite.bronzurile .lagare .aliajele cuprului cu zincul .contin 1-20% staniu si se utilizeaza pentru confectionarea de bucse .au culoare rosie.Dintre aceasta .arcuri monezi sau aparatura chimica. Aliajele cuprului cu staniul . metalul cel mai utilizat .Aproape tot restulcuprului se foloseste sub forma de aliaje cu destinatii felurite.suruburi .Sn au proprietati mecanice si rezistenta chimica superior alamelor obisnuite .De obicei alamele contin cel putin 50%cupru.Cuprul este . Alamele cu peste 70%cupru cunoscute sub denumirea de tombac. .Fe .Se folosesc si aliajele ale cuprului cu aluminiu beriliu sau manganul .dupa fier .Mn .Alamele speciale care contin si Ni .Aproximativ jumatate din productia mondiala de cupru serveste in scopuri electrotehnice (in special sub forma de conductori).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful