ELEKTRIČNE INŠTALACIJE

ELEKTRIČNE INŠTALACIJE
Elektrika se uporablja posvod. Za tako distribucijo pa je potrebna celotna infrastriktura, ki pa je očem nevidna, saj je skrita v stenah pod ometom. Električni vodi vodijo v vsako sobo, saj je v vsaki sobi potrebna elektrika vsaj za svetlobo.

Električno enerijo pridobivamo v elektrarnah. Do odjemalcev pride po električnih žicah do glavne električne omarice. V glavni električni omarici so električni števec in varovalke. Ševec je namenjen za pregled nad porabo električne energije. Varovalke služijo varnosnemu namenu, ker prekrijo električni tok v primeru kratkega stika ali prevelike porabe električne energije čez varovalko. S tem se minimalizira škoda na električnih napravah, saj namesto da bi kratki stik uniči npr. štedilnik, se izklopi samo varovalka. Varovalko pa se lahko preposto zamenja. Ponavadi na eno varovalko pride manjše število vtikačev ali luči. Iz teh varovalk pa so napeljane električne žice po celotni stavbi.

Varovalke- enokratna uporaba (patrona)

Novejše varovalke

Varovalke so bile včasih za enkratno uporabo. Primer take varovalke je leva slika. Princip delovanja teh varovalk je sledeč: po sredini varovalke teče tanka žica. Po tej žici teče vsa elektrika za naprave, ki so vezane na to varovalko.

ELEKTRIČNE INŠTALACIJE

Če je pretok elektrike prevelik se žica stopi in s tem prekine krogotok.

Novejše varovalke niso samo za enokratno uporabo. So bolj zapletene, saj imajo več delov. Če je pretok električne energije prevelik, stikalo v varovalki, prekine krogotok. Ko se to zgodi, lahko vedno stikalo vrnemo v prejšnjo pozicijo in s tem obnovimo električni krogotok.

OPIS HIŠNE INFRASTRUKTURE
Glavna omarica je locirana v pritličju ob stopnicah. Tu je eno od redkih dobrih lokacij, saj nad njo ni okna, in lako električni vodi potekajo v višje nadstropje neovirano ter glavni vodi ne potekajo v bližini spalnice, saj lahko to negativno vpliva na človeka. Vsaka soba potrebuje osvetlitev in nekaj vtikačev. Te so namenjeni v večini primerov za računalnik, televizor, ter za luč na nočni omarici. V kopalnici je potrebna vtičnica z ločnim transformatorjem zaradi večje možnosti kratkega stika. Večina ostalih sob ima enopolno stikalo, kar pomeni, da se lahko prižge luč samo s tem stikalom. Hodnik ima edini enopolni menjalnik stikala v objektu. Ta so namenjena temu da lahko prižgemo ali ugasnemo luč na vsakem stikalu. V pritličju mamo velike porabnike električne energije, kot so hladilnik, pralni stroji ter pečica in štedilnik.

ELEKTRIČNE INŠTALACIJE

VGRADNJA ELEKTRIČNIH INŠTALACIJ
Električni vodi so ponavadi postavljene v ravnih linijah, koti pa so ponavadi pravi. Vodi so postavljeni v stenah. Razdalje od tal do voda so 35 cm, od stropa do voda pa 30 cm. S tem se zmanjša možnost nevarnosti poškodbe voda v primeru vrtanja v steno.

Shema vodov električnih inštalacij v prostoru

Bistveno je tudi naglasiti da so električne žice zavarovane še dodatno z plastično cevjo in da je elektrika ki teče po električnim inštalacijama 220 – 240 V.

Električni vod

Polaganje električnih vodov

ELEKTRIČNE INŠTALACIJE

MONTIRANJE IN NAČRTI ELEKTRIČNIH INŠTALACIJ
PRITLIČJE:

NADSTROPJE:

(slika 1,2,3)

V teh prostorih so predvidene razne inštalacije, zato smo uporabili več

vtičnic.

ELEKTRIČNE INŠTALACIJE

(slika1,4,5)V

wc-ju se luči odpirajo z zunanje strani in vtičnice so pokrite, zaradi možnega stika z vodo.

ELEKTRIČNE INŠTALACIJE

(slika 9,10)V

dnevni sobi smo predvidili več vtičnic, saj se v dnevni sobi nahaja veliko električnih naprav (televizija, telefon,...).

ELEKTRIČNE INŠTALACIJE

Ravno tako, kot v wc-ju, se tudi v kopalnici luči odpirajo z zunanje strani in vtičnice so pokrite,zaradi vlage ter vode.
(slika 15,16)

ELEKTRIČNE INŠTALACIJE

V spalnici smo uporabili dve stikali za luči. Eno pri vratih; drugo pa na zidu za posteljo, da ko se odpravlja spat, ni potrebno iskat posteljo v temi.
(slika 19)

ELEKTRIČNE INŠTALACIJE

ELEKTRIČNE INŠTALACIJE

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful