P. 1
Etnografia shoppingului

Etnografia shoppingului

|Views: 1|Likes:
Published by Amoree Yoanna

More info:

Published by: Amoree Yoanna on May 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/03/2014

pdf

text

original

Etnografia shoppingului

Cercetare facută în Real, Afi Palace Cotroceni Anghel Ioana Alexandra, Seria 1, Grupa 1

Stăteam în fată la Real şi aşteptam să vină oameni care să mi se pară interesanţi să pot să îi studiez. Am stat vreo 10 minute până a apărut o doamnă. Am zis să urmăresc prima dată o persoană în vârstă să văd cum îşi face cumpărăturile, iar apoi o să-mi găsesc o “victimă” mai tânără. Prima dată am urmărit o doamnă în vârstă care avea un palton de blana şi o căciula de blană asortată. Când a intrat în magazin şi-a luat un coş roşu şi s-a dus în căutare de lucrurile de care avea nevoie, bănuiesc. Cum intra vede: “Mari reduceri” şi se îndreaptă într-acolo. Stă în jur de 3-4 minute, timp în care ia 2 bluze, se uită la ele, le pipăie dorind să vadă materialul din care sunt făcute. Nu-i place nimic şi pleacă de acolo fără să aibă ceva în coş. Se îndreaptă spre raionul cu lucruri pentru baie. Vede un furtun de duş şi nu ştie sigur lungimea pe care o doreşte. Se uită să vadă din ce material e facut şi la preţ; i se pare prea scump pentru doar 1 metru jumătate. Se întâlneşte cu o prietenă şi rămâne acolo 15 minute discutând despre duş. Pleacă şi de aici fără nimic. Apoi observă un burete de baie. Îl ia, îl scoate din punguţă, îl pipăie, îl miroase, se uită la preţ şi îl pune la loc. Discută cu prietena ei despre pensii şi despre cât de scumpe sunt produsele. În mare, despre lipsa banilor.

Prietena doamnei cu blană se îndreaptă spre raionul cu produse de bucătărie. Se uită la un vas ermetic, îl ia, îl întoarce pe toate părţile şi este sfătuită de prietena ei să nu-l cumpere pentru că plasticul din care este făcut “nu pare prea bun”. Se îndreaptă

după care încep să se plimbe să găsească ceva de făcut. plăteşte şi pleacă. după care ia cea mai ieftină apă şi se îndreaptă spre casă. După o oră şi 10 minute. râd şi continuă discuţia în jur de 10 minute. Este politicos cu doamna de la casă. se uită fără să atingă ceva şi întreabă o angajată dacă au acolo şi căni fraţuzeşti nu numai normale. se opreşte în mijloc ia halvaua şi se uită încă o dată la halva la data expirării. Unii angajaţi ai magazinului îşi fac mereu de lucru. Acesta se duce direct la fructe. Doamna i se adresează angajatei cu "tu" şi pe tot parcursul conversaţiei o priveşte superior. Sunt foarte bine dispuşi. cele două doamne părăsesc Realul fără să fii cumpărat ceva. şi îşi ia o pungă de portocale. sunt atenţi şi răspund la întrebările clienţilor. se plimbă. Mai cere un set de gume. A stat în Real doar 30 de minute. La coadă totul merge destul de repede. Doi bărbaţi. Se duce să o cântărească însă nu schimbă nicio vorbă cu bărbatul de la cântar. Se duce apoi să-şi ia 2 cutii de lapte. pe care le alege cu grijă şi la fiecare portocală pe care o pune în pungă se uită cu mare atenţie. vorbesc între ei. Se plimbă printre raioanele de dulciuri.spre căni. Primeşte un răspuns negativ şi pleacă dezamăgită. Îşi lasă caruciorul în mijlocul drumului lângă casă şi îşi pune produsele pe bandă. casieriţa îşi face bine treaba şi toată lumea pleacă mulţumită. Apoi îşi ia o halva se uită la marcă şi o pune în coş. mai aranjează ceva. mai mută un produs. află nişte veşti bune şi se îmbrăţişează. Se duce să ia o sticlă de apă şi se uită la preţ. angajaţi ai magazinului. Ia lapte Dorna şi îl pune în coş. . Următorul subiect este un tânăr cam la 23 de ani. Se duce şi ia direct produsul pe care îl doreşte fără să-l analizeze.

care se plimbă plictisit dintr-o parte în alta. oameni de culoare. am observat 2 tinere care veniseră la cumpărături dar au zis să îmbine utilul cu plăcutul. români. la cel de peşte mirosea a peşte. am observat că în general cei în vârstă ştiau de la început ce trebuie să cumpere. iar după cateva ore numai cu Michael Jackson. se duceau direct la raioanele de unde puteau să îşi procure produsele. Se amuzau copios pe baza fotografiilor pe care le făceau cu pălăriile. de la copii mici până la oameni destul de în vârsta. Lumina era destul de bună. Asemănarea dintre toţi cei din magazine era că fiecare se uita la preţurile produselor. li se mai făcea poftă de câte ceva. îi dă bonul înapoi apoi revine la plimbarea dintr-o parte in alta plictisit şi adâncit în gânduri. Facând o mică analiză şi comparaţie între cei mai în vârstă şi tineri. Era un playlist cu Bruno Mars. dădeau de multe ori banii şi pe lucruri nefolositoare şi găseau mereu ceva de care să se amuze. spanioli. totul este în regulă. . iar muzica era un pic cam tare. chinezi. Pe când tinerii se mai plimbau. este un bărbat în vârstă. Mirosurile variau în funcţie de raion. şi mai luau mici pauze de la căutarea lucrurilor pentru care veniseră.Paznicul de la intrarea în Real. după părerea mea deoarece am avut dificultăţi în a auzi ce vorbeau subiecţii. la raionul de panificaţie a pâine şi tot aşa. În timpul cercetării am observat că erau diverşi oameni. le puneau în coş şi direct la casă. pentru a face fotografii. Îi cere doar bonul unui băiat care avea o sticla de suc din care bea. Toţi urmăreau acelaşi lucru: să-şi facă cumpărăturile. În timp ce urmăream unul dintre subiecţi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->