Dacă-ți dorești o carieră de success, începe să-ți construiești un brand personal!

Nume, brand personal, promovare și cunoaștere. Sunt doar câteva determinative ale unei persoane care pune accent pe dezvoltarea personală dar și pe promovarea sa nu doar in realitate dar și in mediul internautic. Tematica acestui interviu sondaj este actuală și prezintă mult interes pentru toți cei care își doresc realizări în plan personal dar și o carieră de succes. Întrebarea adresată celor 5 respondenți a fost: cât de importantă credeți că este prezența pe web pentru edificarea și menținerea brandului personal? Deși răspunsurile au fost diferite, toate au confirmat ipoteza că nu doar companiile și celebritățile au nevoie de brand. Dacă ești sau vrei să devii un profesionist care își dorește o carieră de succes într-un anumit domeniu e timpul să îți construiești un brand personal. Brandul este ceea ce spun oamenii despre tine când nu ești de față, iar prezența pe web este un element cert al brandului personal.

Cât de importantă crezi că este prezența pe web pentru edificarea și menținerea brandului personal? Petre Iarmaliuc, (student la Facultatea de Drept, anul III, ULIM): Dacă luăm în considerație faptul că 90% din utilizatorii de internet sunt dependenti de acesta, atunci pentru crearea unui brand personal, în această lume virtuală, prezența pe web este nemijlocit – necesară. Silva Calancea, deputat în Parlamentul Tinerilor, ne spune că prezența pe web este foarte importantă, dar pentru a-ți menține brandul personal este nevoie să fii mereu la cel mai înalt nivel atât pe internet cât și în realitate. Fostă studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM, Cristina Uncu, actualmente, promotor media al diferitor evenimente culturale din capitală susține că este important să fii văzut pe web, pentru că astfel publicul tău vede ce promovezi, cum promovezi și cât de mult interacționezi. Trebuie să fii la curent cu tot ce e nou pentru că e foarte greu să cresti un brand, apoi și mai greu e să-l mentii, în schimb, e foarte usor să-l scapi de sub control și să pierzi tot.

Despre importanța prezenței pe web pentru a te afirma ne-a vorbit și Inga Țugui, fostă reprezentantă a postului de televiziune Jurnal TV, actual PR Manager în cadrul localului Tucano Coffee din Chișinău. ”Având în vedere faptul că internetul face astăzi parte din viața noastră și promovarea online este indispensabilă. Dacă o companie spre exemplu nu are un site, ea ajunge să nu fie luată în serios. Dacă o persoană nu are o pagină web ea riscă să rămână în umbră și să rateze multe din șansele și oportunitățile pe care ți le poate oferi online-ul.” De aceeași opinie este și Alex Lebedev specialist în marketing, publicitate și actualmente Manager Social Media la Granat, agenție de promovare a inovațiilor digitale. La întrebarea cât de importantă consideră că este prezența pe web pentru construirea unui nume, acesta afirmă că acum cu greu îți faci un brand personal dacă nu ai prezență web. Pentru a înțelege mai bine de cât timp e nevoie zilnic pentru a fi în pas cu noutatea și a te dezvolta continuu, i-am întrebat pe respondenți despre timpul acordat internetului zilnic.

Cât timp acorzi zilnic mediului internautic în scopul menținerii brandului personal? Petre Iarmaliuc, student la Drept: Sincer, în jur de 4 ore, dar dacă vorbim despre Facebook, atunci aș vrea să mă debarasez de acest viciu! Silvia Calancea, deputat în P. Tinerilor, ne spune: Calculat în total, aproape jumătate de zi, dar e mai mult pentru socializare, pentru facultate și pentru dezvoltare personală, în timp ce Alex Lebedev afirmă că în afara muncii dedică circa 3 ore pe zi internetului. Dacă e mult sau puțin decide fiecare din noi. Important este să nu uităm că imaginea pe care ți-o construiești te ajută să te promovezi, fie că este vorba despre angajator sau client. Un blog despre cine ești și ce faci este primul pas de unde poți începe să îți pui bazele brand-ului personal, plus conturi pe Twitter, Facebook, Linkedin ori dacă ești găsit pe Google, iar numele tău este corelat cu profesia ta în rezultatele de pe web. Analizează-ți oportuntățile și încearcă să îți crești valoarea. Compară-te cu alți specialiști din domeniul tău și punctează-ți atuurile. Încearcă să te diferențiezi printr-un profil profesionist în rețelele de socializare, o rețea de contacte din ce în ce mai dezvoltată și vei observa cît de ușor vei putea fi găsit și recunoscut atât pe web cât și în realitate!

Realizat de Iulia Brad

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful