METODE INTERACTIVE DE GRUP

ACVARIUL INVATAREA IN CERC MICA PUBLICITATE INTERVIUL

Prof. inv. prescolar: MAER ROXANA

Etapele defasurarii: 1. .  activitatea propusa se realizeaza cu copiii din cercul interior.schimba sarcina de observator in cea de evaluator al cunostintelor.explica demersul folosit de copiii pesti pentru rezolvarea sarcinii.observa comportamentul unui singur coleg din cercul interior si activitatea intregului grup.Cerinte pentru copiii observatori: .asculta cu interes ideile colegilor de grup. .formuleaza intrebari pentru copiii pesti.Cerinte pentru copiii pesti: . .  in mijlocul acvariului se grupeaza pe o masa materialele necesare realizarii sarcinii. .rezolva creative o problema. .isi schimba rolul cu copiii pesti.  interventia observatorilor este sprijinita de educatoare din exterior. cercul exterior = grupul pestilor. .  metoda poate fi folosita cu success si in partea de dimineata la ariile de stimulare pentru rezolvarea unei sarcini.ACVARIUL Definitie: Acvariul este o tehnica ce evalueaza comportamentul prescolarului in timpul unei activitati de invatare organizata in grup precum si evaluarea comportamentului intregului grup.raspunde la intrebarile adresate de coplul peste. avand la dispozitie material informative necesare.lucreaza timp de 10 minute la rezolvarea sarcinii de lucru. . . . Obiectivul urmarit: Rezolvarea creativa a unei sarcini de invatare si evaluarea comportamentelor individuale si in grup.isi schimba rolul cu observatorii. 2 . sarcina de lucru. 2.nu critica si nu categoriseste deciziile copiilor pesti. De retinut!  copiii pot fi grupati in mai multe acvarii.descrie comportamentul copiilor pesti.  copiii sunt organizati in doua grupuri: cercul interior = grupul observatorilor. . Descriere:  mobilierul este asezat in doua cercuri concentrice.

activitatea de joc se desfasoara diferentiat valorificandu-se spontaneitatea si creativitatea individuala a fiecaruia. Dupa schimbarea locurilor. pe baza materialelor existente . In timp ce un copil vorbeste. copiii se simt independent. observare desen). ce contributie si-au adus. 3 . apoi in grup. timp de 5 minute poarta o discutie coordonata de educatoare despre ce s-a intamplat in acvariu. explicatii. Exemplu de aplicare a metodei: Centrul de interes: “Biblioteca”  copiii asculta pe un fond muzical versurile poeziei Catelusul schiop de E. apoi un alt copil intervine preluand idea si continuand-o cu propriile argumente pan ace toti copiii intervin. la o activitate comuna. cum comunica.  schimbarea locurilor intre copiii pesti si copiii observatori se produce la un semnal sonor. cartea de colorat. Sarcina de invatare  Reflectati la intrebarile: “De ce se numeste Catelusul schiop?” “ De ce plange catelusul?” “ Cum priveste catelusul la cei care se joaca?” “ Care este parerea voastra dspre comportamentul catelusului schiop?” “ Ce mesaj extrageti voi pentru copiii cu un astfel de comportament?” Copiii investigheaza individual imaginile. Farago. observatorii.  Ce sarcini au avut de efectuat copiii pesti?  Cum au realizat copiii sarcina?  Cum s-au comportat pe tot parcursul activitatii de grup?  Care vi s-au parut cele mai interesante interventii? Interdictie: Nu se folosesc cuvinte critice la adresa activitatii copiilor pesti! INVATAREA IN CERC Definitie: Invatarea in cerc este o metoda de predare –invatare . daca asculta active sau daca se plictisesc sau sunt nerabdatori. judecati de valoare. la care participa intreaga grupa. ceilalti asculta. activitate matematica. tensionand climatul de invatare. poveste creata. jetoanele. cum reusesc sa preia o idee sis a o dezvolte. la semnalul sonor. formuleaza idei. copiii pot fi grupati in mai multe acvarii departate pentru a nu se deranja (ex. Observatorii urmaresc cum individual copiii analizeaza ilustrtiile.

 Numarul cel mai eficient de statii este de 4 maxim 5 pentru grupele mari/pregatitoare si 2-3 pentru grupele de nivel I. pe grupe). scris prin joc de manipulare. 3.Descriere:  Copiii sunt organizati in patru statii de lucru. de identificare.  copiii realizeaza sarcina apoi continua sau se opresc. Daca grupa este numeroasa numarul statiilor creste si implicit timpul de invatare. cand. timpul necesar realizarii sarcinilor creste de la cateva zile la o saptamana. ca munca individuala. La finalizarea sarcinilor se organizeaza un joc evaluative in cerc.  Fiecare statie prin sarcinile formulate implica unul sau mai multe simturi.  Statiile sunt departate una de cealalta.Continuarea  dupa realizarea sarcinii. grupurile prezentandu-si produsele in cadrul statiilor la care au lucrat. Timpul trebuie sa fie suficient pentru a nu se instala superficialitatea. graba. care pot corespunde cu patru sectoare de activitate existente in sala de grupa astfel incat sa formeze un cerc. 2.  timp de lucru: 15-20 minute. in parteneriat. Etapele defasurarii: Invatarea in cerc are trei faze: inceputul. sa se diferentieze din punct de vedere cantitativ si calitativ si ca mod de organizare a activitatii de invatare (individual. un numar.  In dreptul fiecarei statii se fixeaza un grafic ilustrat in care copiii isi scriu initialele sau numele si bifeaza sarcina realizata.  Fiecare sarcina poarta un nume.  In acelasi sector pot exista mai multe statii (ex.  Statiile sunt asezate intr-o anumita ordine. 1. in perechi. de rezolvare sau de invatarea unor tehnici etc.Inceputul  se impart copiii pe grupe. un copil le parcurge pe toate in timpul stabilit. de explorare.  Mutarea de la o statie la alta se face in functie de optiunea copilor.  Copiii nu sunt obligati sa actioneze in toate statiile organizate cu mici exceptii. 4 .  educatoarea explica sarcinile statiei pentru care au optat. In acest caz activitatea are caracter integrat. La Biblioteca pot fi pregatite doua statii)  Activitatea in cadrul statiilor se desfasoara in grup.  fiecare copil isi allege o statie (masa de lucru).Faza superioara  activitatea poate imbraca forma unui proiect. grupele isi completeaza tabelul si isi aleg alta statie. Sinteza finala o face educatoarea. De retinut urmatoarele cerinte!  Este important ca sarcinile sa corespunda diferitelor categorii de activitati. de vizualizare. continuarea si forma superioara.

Alegeti din formele geometrice decupate pe cea necunoscuta si gasiti-I pereche pe fisa. 5 .A). Aseaza piesele in casutele din tablou dup ce criteriu doresti (marime. Statia 1 Material: Forme geometrice decupate din smirghel sau alt material poros Obiectiv: insusirea formelor geometrice prin exersarea simtului tactil.  Nu se abandoneaza o sarcina pentru a incepe alta decat dupa finalizarea autoevaluarea /evaluarea ei. Statia 8 – Palete surpriza Material: flipchart. se apreciaza reciproc. Retine forma si denumirea. Sarcina de invatare: Alege toate piesele ce reprezinta piesa geometrica necunoscuta. Complexitatea sarcinii se stabileste in functie de particularitatile de varsta si individuale ale copiilor incat sa fie realizate in timpul stabilit. in functie de nivelul copiilor. Sarcina de invatare: Priveste plansa si alege forma geometrica necunoscuta. buline. fara sprijinul direct al educatoarei. Sarcina de lucru: Decorati fota cu aceeasi forma geometrica necunoscuta alternand cele trei culori (R. criteriul de alegere a statiilor si strategiile de rezolvare. Plansa cu toate formele geometrice. Sarcina de lucru: Identificati in fisa toate caracteristicile formei geometrice necunoscute. Statia 2 Material: Stampile cu forme geometrice. o corecteaza. Statia 4 – Puzzle cu forme geometrice Material: forme geometrice de culori si marimi diferite. Sarcina de invatare: Plimba degetele pe marginea formei geometrice necunoscute de mai multe ori. tablou cu casute. cauta greseala. Verificati corectitudinea lucrarii. forme geometrice decupate. taiate in doua sau trei parti. Statia 5 – Joc Logi II Material: 2-3 jocuri Logi II. comparand-o cu figura de pe dosul foii. intreaba.  Cand o sarcina nu este inteleasa.  Educatoarea observa atent comportamentul copiilor in grup. Statia 6 – Fota Material: “Elemente decorative” – forme geometrice. Statia 7 – Perechile Material: Fisa cu desene reprezentand formele geometrice. compara rezultatele. tempera Sarcina de invatare: Alege stampila cu forma geometrica necunoscuta si decoreaza prin alternanta de marime (sau culoare) materialul textil. Statia 3 . analizeaza. Cauta bucati de aceeasi culoare si reconstituie prin suprapunere forma necunoscuta din plansa. conturul din autocolant al unei fote.Labirint geometric Material: forme geometrice lipite pe pachet. ritmul de lucru. forme magnetice. Sarcina de invatare: Alege forma geometrica necunoscuta si mergi pe latura ei cu bratele laterale. forma sau grosime).G. copiii se ajuta unii pe altii. Exemplu de aplicare a metodei: Pentru tema: ”Invatarea unei figure geometrice” putem organiza urmatoarele statii.

A cata paleta reprezinta forma necunoscuta? Asezati o bulina pe flipchart sub aceeasi forma. axata pe realizarea unui mesaj ( Obiectivul urmarit: Transmiterea unei informatii intr-o forma concise prin imbinarea cuvantului cu imaginea.  Sortarea imaginilor care au in componenta lor forma necunoscuta (acoperisul casei). Exemplu: Gradinita noastra a primit invitatia de a partcipa la Festivalul: “Satul romanesc in zi de sarbatoare” cu o formative de dansuri populare. Prezentarea sarcinilor didactice: In cadrul unei observari a costumului popular romanesc sau dupa o vizita a copiilor la Muzeul Etnografic se solicita acestora formularea anuntului ca pe un exercitiu activizant in timpul activitatii sau ca pe o prelungire a acesteia. Eu va arat paletele cu imaginea unor obiecte. Timp de 7 minute concepeti / realizati un anunt publicitar pentru a selecta copiii din gradinita care vor face parte din grupul de dansatori. 6 . clar pentru un anumit domeniu. o fetita cu fota. MICA PUBLICITATE Definitie: Anuntul publicitar este o tehnica de mica intindere). pentru a intelege ce inseamna mesajul concis care da informatii despre ceva ce prezinta interes pentru expeditor si intr-un procent oarecare si pentru receptori. 2. Raspunsul correct se afla pe plansa alaturata. fara a intervene in strucura acestuia. Activitatile individuale: Pe o foaie care poate avea marimi si forme diferite copiii redacteaza individual anuntul.” Biblioteca”. Descriere: Copiii sunt familiarizati cu tehnica de lucru in cadrul jocurilor si activitatilor liber-alese creative de genul celor din sectoarele “ Arta”.  Desenati dupa sablon.  Constructii plane din betisoare. Se arata palete cu imagini reprezentand: flori. ocupand acelasi loc. utilizand modalitatile de lucru text-imagine. Alte sarcini posibile:  Decupati forme geometrice dupa contur. imaginetext. un triunghi. finite si forme geometrice necunoscute voua. o cupa.Sarcina de lucru: Analizati si retineti locul formelor geometrice pe flipchart. Scrierea mesajului este realizata de educatoare. Etapele desfasurarii: 1.

pe o foaie de ziar. Copiii se vor numi ECO-REPORERI. de a dialoga despre un subiect pentru clarificarea anumitor aspecte. . concis care este ilustrat in conformitate cu continutul acestuia. un subiect ce prezinta interes. ca parte integranta a acestuia. fiecare grup avand un ecuson distinct pentru: mesaje ecologice si continutul / tematica posterului. Stabilirea temei si a obiectivelor interviului In gradinita noastra are loc un concurs de postere ecologice cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.  se urmareste “impactul asupra cititorilor”. Prezentarea anunturilor: Fiecare copil prezinta anuntul publicitar. Etapele desfasurarii: 1. Modul prezentarii depinde de creativitatea educatoarei si a copiilor: printr-o rama de televizor. si atunci cand este posibil sunt reevaluate pentru a aduce imbunatatiri unora dintre acestea. nuanteaza activitatea. educatoarea scrie. 5. etc. exerseaza inteligente multiple. cea care intervieveaza si cea care acorda interviul despre o tema. pe un hol. De retinut!  copiii dicteaza anuntul. Organizarea pe grupuri Copiii sunt organizati in grupuri de cate trei. 4. Obiectivul urmarit: Exersarea deprinderii de a formula intrebari si raspunsuri. stabileste elemente de legatura intre limbajul oral sic el scris.3. 7 . insa mesajul poate fi imbunatatit.au un mesaj clar. Analiza anunturilor: Pe un panou sunt asezate anunturile.Un reportofon ii insoteste pentru inregistrarea fidela a raspunsurilor. de exemplu.au mesaj in concordanta cu cerintele didactice.este ilustrat adecvat. 2. Se selecteaza cel care: .  exista expeditori si receptori in anuntul de mica publicitate. . Beneficiile metodei: Are functie mobilizatoare. INTERVIUL Definitie: Este o modalitate de lucru bazata pe dialogul intre doua personae. dezvolta gandirea si limbajul. Interviul va fi realizat de copiii grupei noastre cu scopul de a stabili cele mai reusite postere ecologicepentru a fi premiate. stimuleaza creativitatea si competitivitatea. Expunerea anunturilor: Panoul cu anunturi este asezat la loc vizibil. exerseaza operatiile gandirii.

Raspuns: “Emotii”.dezvolta gandirea logica. Familiarizarea cu aceasta metoda se face mai intai in cadrul jocurilor liber-alese creative – jocul de rol. timbrul vocii.3. Vizitarea expozitiei pentru documentarea reporterilor Copiii vor vizita expozitia pentru a se familiariza cu locul unde se desfasoara. . ( Intrebare: “Ce ai simtit cand ai intervievat?”. Evaluarea interviului In ziua urmatoare se audiaza copiii care au intervievat si se evalueaza capacitatile de a adresa intrebari. “Imi tremura vocea”. “Miscam mana”). 8 . Grupul de Eco-reporteri este insotit de educatoare. Pentru mesajele ecologice:” Ce mesaj ati ales din expozitia de postere ecologice? De ce?”.exerseaza capacitatea de a asculta activ. apoi sunt analizate si ierarhizate intr-un table realizat de educatoare cu sprijinul copiilor. Beneficiile metodei: . POSTERE ECOmai intai in cadrul jocurilor li. 4. Se inregistreaza interviul. pentru a obtine informatii noi si pentru a sesiza noi aspect ale temei. Prezentarea rezultatelor obtinute Sunt selectate raspunsurile pe baza inregistrarlor effectuate. Acest gen de activitate permite evaluarea copiilor prin prisma starii emotionale pe care au trait-o. etc. Comunicarea sarcinii didactice Fiecare copil adreseaza intrebari in functie de grupul pe care-l reprezinta: MESAJE ECO. . Intervievarea vizitatorilor Are loc actiunea propriu-zisa de intervievare a persoanelor prezente la expozitie.implica copiii in abordarea unui eveniment / fapt real.exerseaza capacitatile de comunicare cu adultii si copiii. In urma analizarii rezultatelor se prezinta clasamentul pentru premiere. Expozitia dureaza 5 zile si fiecare copil realizeaza minimum 5 interviuri. 6. sa pastreze o anumita pozitie in fata intervievatului. Nu este obligatoriu ca toti copiii sa aiba capacitatea de a lua interviu unei persoane. Pentru temetica posterului ecologic:” Ce poster ati selectat? De ce?”. Aici ei invata sa tina reportofonul. 5. 7. 8. . de a asculta activ intervievatul. Set de intrebari / formularea intrebarilor Pentru a evita monotonia intrebarilor copiii vor fi initiate / antrenati pentru a adresa si alte intrebari: “ Ce stiti despre actiunile ecologice din orasul nostru?” “ Cum este spatial verde din localitate?” “ De ce nu exista mai multe cosuri pentru gunoaie?”. “Nu aveam voce”.