JltJ!tovani pumice/
Tvoj iivot je svojevrsni put kroz dane, mjesece i godine koje ti je Boija providnost ill ce neki reci Sudbina odredila. Svaki covjek kroz iivot ieli ici dobrim putem, ieli doiivjeti i vidjeti lijepe i dobre stvari, ieli susresti dobre ljude. Ovaj vodic ieli ti u tome pomoci. Za pomoc smo zapravo pozvali andele. Tko su andeli?! Moiemo ih promatrati na dva nacina: kao krscanski vjernici ill moida sarno kao ljudi dobre volje. Kada ih promatramo kao vjernici pozvao bih se na nedavno izrecene rijeci pape Benedikta XVI. (1. nedjelja korizme 2009.) koji ih naziva "svijetlim i tajanstvenim likovima"te nastavlja da bismo "isjekliznaiajan dio evanileija ako bismo ostavili po strani ta biia poslana od Boga, koja navjeItaju njegovu prisutnost medu nama i njegov su znak. Po andelima se Bog uprisutnjuje meilu ijudima. " No i oni koji ne vjeruju u Boga mogu u andelima prepoznati dobrotu,ljubav, istinu i mnoge druge vrjednote koje covjeka oplemenjuju i poticu da bude covjek u punini. Zahvaljujem svima koji su nadahnuti andelima pripremill ovaj vodic, koji nas vodi kroz davna stoljeca i njegove ljepote, da bismo i mi ostavili trag ljepote naseg vremena. Sjetimo se da postoje i zli andeli Cija imena ne ielimo spominjati i ne ielimo ici putem kojim bi nas oni vodili. Stoga na svakoga od Vas pozivam andela dobrote i ljubavi da Vas prati na Vasem iivotnom putu, a i na ovom isjecku Vaseg iivotnog putovanja kroz nas Varaidin i njegove ljepote,

@If.etno putovaTj"e .t_etf 8)7;m

fJ'Jj~~
Josip Mrzljak
VaraZdinski biskup

Oltar roo Krita, Katedrala

navjestitelji. Najcesce ih vidirno kako okruzuju Boije prijestolje.andeo cuvar. ali u baroknorn stilu naci cemo ih posvuda kao personifikaciju andela cuvara koja na nas rnotri u svakorn trenutku. kao sto je andeo Rafael cuvao biblijskog rnalog Tobiju. Rafael . Pobocnici Bozjeg prijestolja. . da nas prati. cuvari. arhandeli kao ljudske figure s krilirna i atributirna svog poslanja. Kerubini nebesko plave i s cetiri para krila. pa je tako i svakorne od nas dodijeljen jedan. Uz vojske kerubina i serafina postoje i andeli posebnih duznosti. cuva. izvrsitelji volje Svevisnjega. kaznitelji. Boija vojska. Kerubini i Serafini slikaju se sarno s glavarna i krilirna. Njihovo irne njihovo je poslanje. najcesee crvene boje s tri para krila. Serafini. J ednoga vee spornenusrno.Povijesnajezgra Varaidina Glasnici (grcki) iz bozanskih visina. Andeli nisu svi isti.

Sarm grada koji je to oduvijek bio. ali i sarm grada koji stoljecima njeguje lijepo.Boiji vojskoooda). produhovIjeno. ucinivsi ih pomalo posebnima. zacijelo.Grb Grada iz 1464.nosite1j dobrih vijesti s glasnickim stapom. naravno. a opet veselo i zabavno. . Putem ande1a. Slijede ih Urije1 (Bozje svjetlo) koji plamenim macem cuva ulaz u raj. ugladeno. Zedkije1je glasnik s rukama sklopljenim na molitvu ina kraju Mihae1 (Mihovil. po mjeri covjeka. vojskovoda vojske nebeske. koji je ostavio pecat ina svojim zite1jima. otje1ovljen u palacama stare jezgre i ulicama kojima su te palace neponovljiva kulisa. s macem u rukama. zezlom ili Ijiljanom u ruci. navjestite1j.Jehudije1je pak kaznjavatelj s trostrukom krunom i bicem. Krenimo na po mnogo cemu jedinstveni obilazak grada Varazdina. pobjednik nad sotonom. Na tom putu pratit ce nas nas andeo cuvar. ali prije svega u prstenu crkava varazdinske barokne jezgre. po svojoj mjeri. Sada krenimo njihovim putem. put na kojem nas ceka neponovljivi sjaj varazdinskoga baroka. Barahijel (Boiji blagoslov) je pomagac kojeg cemo prepoznati po bijelim ruzama kao atributu. godine Uz njega je Gabrije1 (Bozji junak).

Gradska vijemica iz 1523. . godin.

sjajnom. stvorili grad. Uskoro pred nama se pojavljuje cijeli nekadasnji isusovacki kompleks sastavljen od kolegija.Crkw Uznesenja Marifinog Grb Marko Guida. kojeg okruiuju neke od najljepsih i po svojem mjestu u povijesti Hrvatske vrlo vaine palace. Od tuda cemo krenuti. od nekuda poceti moramo. zar ne? Ali ipak. kao da je oduvijek tu. prvog varaidinskag biskupa Ili su to oni. gradnja crkve zapocela je 1642. . Trga kralja Tomislava kojim dominira Gradska vijecnica. Najbolje sa sredisnjeg varaidinskog trga.jedna od najstarijih postojecih u Europi i jos uvijek u izvornoj funkciji. U obilazak moiemo krenuti s bilo kojeg mjesta. Kako bilo. stoljecu. bas takvim. dominira ne velicinom vee domisljatim urbanistickim poloiajem. Cijeli je kompleks izgraden u 17. nasem prvom. Vijecnica trgom. gost osjeca ugodno. prema varaidinskoj Katedrali. odredistu. gimnazije. konvikta i same crkve posvecene Uznesenju Blaiene Djevice Marije. krug nema ni pocetka ni kraja. godine kada je i posvecena. krenimo u obilazak grada u kojem se stranac. turist. putnik namjernik. godine {arhitekt Juraj Matoti} a dovrsena je 1656. S trga cemo skrenuti u Pavlinsku ulicu.

Oltar Uznesenja Blaiene Djevice Marije na neho .

Anileli nil glovnom o/toru Zvonik s karakreristicnorn lukovicom na vrhu. vjerojatno i ovog dijela Europe. . Oltar koji ispunjava Svetiste.jos dok prilazimo tom izuzetnom varaidinskom kompleksu uocit cemo razvedeno procelje crkve u obliku trijumfalnog luka sa stupovima. U sredisnjoj nisi votivni je kip Marije (nastao u 17 stoljecu). dovrsen je dvadeset godina poslije crkve. dominira svojom alegorijom ispricanom kroz simboliku svetaca. U crkvi nas docekuje sjajna raskos baroka. andela i arkandela. Unutrasnjost je crkve sa svim umjetnickim inventarom obnovljena i restaurirana pa je danas doista moguce uzivati u punom sjaju visoke europske likovne razine i promisljene ikonografije ove crkve. Strucnjaci kazu da je unutrasnjost Varaidinske katedrale medu najljepsim i najvrednijim baroknim ostvarenjima Hrvatske. Glavni ce nam oltar prvi privuci pozornost svojom razigranom grandioznoscu reprezentativnoga djela iz doba baroka. Ispod nise je grb obitelji Draskovic. glavnih donatora isusovackog reda i crkve. Marije. Konacni je izgled crkva dobila u 18. zabatom i nisama. stoljecu.

Anaeosoltara .

U sredini uz sliku nalaze se skulpture Joakima i Ane. Trojstva. Sa strane se nalaze skulpture sv. Petra i sv. Prva kapela s desne strane posvecena je sv. kao da ju oni nose iznad grupe zacudenih promatraca. Donata. Pavla. Franji Ksaverskom i vrlo je bogato opremljena slikama i plastikom koje govore 0 zivotu i zaslugama ovoga sveca. Ispod ove figurativne grupe skulptorski je prikaz navjestenja Marijinog.SvetohraniIte razigranom sigurnoscu pravih majstora koji su najvisi barokni krasopis u potpunosti savladali. na kojem je re1jef s prikazom posljednje vecere stoji reprezentativna slika. Ignacija Loyole. . a desno sv. Ivana Nepomuka i sv. po tri sa svake strane broda crkve. S lijeve strane je skulptura Marije pred klecalom s desne pak strane stoji andeo Gabrije1 koji donosi blagovijest. Marija je prikazana kako lebdi izmedu dva andela. lijevo su jos skulpture sv. Franje Ksaverskog i sv. mozemo razgledati i sest kapela. Tek kad pogled uspijemo odvojiti s price koju nam tako velicanstveno prica glavni oltar Katedrale. lijep rad nepoznatog baroknog slikara s temom "Uzasasca Marijinog". sa strane po jedan svetac s knjigom u ruci. Iznad tabernakla. Na vrhu sredisnjeg oltara prikaz je sv.

Kap.fa so: Kriia .

Bisll. samo su slike pogubljenja svetice i Ignacija Loyole. Sredisnja slika predocava Isusa koji se ukazuje Ignaciju Loyoli. a uz tu je sliku i slika Uznesenja Marijina. U drugoj lijevoj kapeli je slika sv. Oltar je u istom stilu kao i onaj u kapeli sv. Uz prikaz irtve na krizu je i pet skulptura: Veronike. Treca kapela otkriva dobru baroknu sliku nepoznata autora koja prikazuje Isusa . Treca kape1a obite1ji Draskovic odije1jena je lijepom kovanom ogradom.upski stolac Glavna oltarna sliIuJ Uznesenja Marijinog U drugoj kapeli nema oltara. Franje Ksaverskog. Sa strane su skulpture sv. Uz zvuk orgulja mladog majstora i praceni korom katedralskih ande1a odlazimo prema narednoj stanici nasega Puta ande1a. Franje Serafinskog. Fabijana i sv. U njoj je bogato pozlacen barokni oltar sv. osnivaca isusovackog reda.Varaidinske barokne veceri. Na lijevoj strani crkvene lade prva kape1a do svetista posvecena je Ignaciju Loyoli. U Varaidinskoj katedrali se vee 40-tak godina odriava festival barokne glazbe . Ivana te Marije Magdalene.vladara svijeta. Marije. Barbare. Kriza. . Sebastijana.

Erdiidy .KBpela obiteij.

vee upravo prema Kuli. svojevrsnim zanatskim ikonama nasega doba. eehovskih majstora i trgovina.Stan&evtrg S Trga kralja Tomislava. U ovoj i u jos nekim ulieama gradske jezgre imamo dojam kako taj prvi gradanski sloj u Varaidinu jos uvijek iivi i mijesa se s inienjerima. uz Gradsku vijecnicu ulazimo u Ulieu Ljudevita Gaja. ulieu obrtnika. kojim dominiraju nama s lijeve strane palaca Sermage (danas Galerija slika) i pogled na Varaidinski Stari utvrdeni grad sto mocno u svoj svojoj bjelini izrasta iz zelenila parka i opkopa. informaticarima. dolazimo renesansnim hodnikom uz obrambeni zid s puskarnicama sa sjeverne strane. Uostalom Varaidin je takav. otvorenim prema jugu lucnim stupovima. grad vjeStine. PR voditeljima. Tamo je i kapela Sv. Lijevo iz Gajeve uliee skrecerno u Bakacevu ulicu i dolazimo do prekrasnog trga Miljenka Stancica. Lovre pa nas nasi andeli ne vode uz staru kovacnicu u Ulieu Ivana Padovea. preko pokretna mosta. managerima. bankarima. Do kapele. u sjeveroistocnom dijelu Staroga goticko-renesansnoga utvrdenoga grada. majstorstva. . U Starom je gradu Muzej grada Varaidina. predanoga rada.

s". I'lJdftNepomuk .

podno atike. Iz Staroga grada vracamo se u Ursulinsku ulicu gledajuCi procelje crkve Rodenja Isusova. kojom je oznacen kraj turskih prodiranja prema zapadu. prepoznajemo kip sv. Kipovi sv. godine iz Bratislave da osnuju iensku osnovnu skolu koja je s vremenom prerasla u Visu djevojacku skolu. jednih od vlasnika Staroga grada uz kojeg se nalazi natpis: In Deo Vici . U Varaidin su dosle 1703. sv. godine kod Siska. bez pretenzija da dominiraju prostorom. . Ivana Nepomuka. smjesteni su u atici sto ju nose visoki stupovi dok u sredisnjoj nisi. smjestenoj u sjeveroistocnoj okrugloj obrambenoj kuli. samostan i skolske zgrade izgradene s mjerom. u kompozicijskoj formi Svetoga razgovora. a uz njih Svetog Lovru s atributom muke i Papu. Crkva. Vrijedi pogledati i prijenosni oltar koji se cuva u sakristiji ove kapele. Franje Ksaverskog i dva andela. podignute u sklopu samostana sestara Ursulinki.naznaka za veliku pobjedu nad Turcima 1593. Na oltaru se nalazi i grb obitelji Erdody.Augustina.Prijenosni oltar u Starom gradu Grb obitefji ErdOdy Oltarna pala prikazuje Bogorodicu s Isusom na prijestolju. Procelje crkve uzdize vitki i visoki zvonik s raskosnom bakrenom kapom.

Criroa Rottenja Iswo'VOg .

sapce nam nas andeo cuvar. dominira kip Grgura Ninskog.nskom samostanu Samostan cuva vrijedne povijesne zbirke slika. svetog Ivana Krstite1ja. Ursulinskom ulicom odlazimo put juga. Idemo dalje. Zato Grguru mjesto i jest pred ulazom u Franjevacku crkvu. velika zbirka kukaca. Ivanu Krstite1ju. Kuzmu i sv. Posjet zbirci ostavljamo za kasnije. Na prvom kriianju s lijeva uzdize se palaca Herzer u kojoj se cuva Entornoloska zbirka. sto su kasnije s marom i upornoscu pronosili franjevci diljem Hrvatske. koji se jos u desetom stoljecu zalagao za uporabu hrvatskoga jezika u liturgiji. pa nas eto na Franjevackom trgu kojim.Ljekarna u Urful. Svakako je zanimljiva i samostanska ljekarna u kojoj se nalaze i vrijedne skulpture nepoznata majstora koje prikazuju sv. biskupa starog hrvatskog kraljevskog grada Nina. skulptura. Damjana u ljekarnickim odorama. . unatoc tome sto se tu nalazi i ulaz u crkvu posvecenu sv. zaduibina Varaidinca profesora Franje Kosceca. izuzetno bogatu zbirku misnog ruha sto su ga izradivale i vezle same ursulinke te niz drugih vrijednih predmeta umjetnickoga obrta sakralne i svjetovne namjene.

va S'lJ.Palata Herzer i Crk. Ivana Krstite/jll .

godine zapoceta gradnja franjevacke crkve. Portal crkve ne razmece se plastikom i dekoracijama. nakon sto je minula mongolska posast. U to je vrijeme. oko 1650. U 17.Grgur Ninski U/azni portal u Franje'1Jflckucrkvu Samostan je izgraden na mjestu nekadasnje drvene crkve i hospicija sto su ga osnovali vitezovi ivanovci (viteiki red Sv. podruqe sjeverozapadne Hrvatske doiivljava procvat monumentalne sakralne arhitekture.Antona Padovanskoga postavljeni su povise ulaza. stoljeca dosli franjevci. a crkva je posvecena 1657. Kad su se pred naletima Mongola sklonili iz Varaidina u svoju utvrdu Belu pokraj Varaidina na njihovo su mjesto u gradu. Franje i sv. stoljecu u vrijeme protureformacije i kasnijeg prosvjetiteljstva. skroman je kao sto i nalazu regule prosjackog reda. u prvoj polovici 13. Ivana) u doba krizarskih pohoda. i 18. Graditelj je Peter Rabba iz Graza. . I tu su na tom istom mjestu ostali do danas. godine sa svim znacajkama ranobarokne arhitekture i s tlocrtnim slicnostima s franjevackom crkvom u Becu. promicuci Franjevacku korizmu i sluzeci gradanima i njihovu gradu. Varaidinu. kipovi sv.

Oltar so: Klare .

Sa svakog oltara. vracamo se na Franjevacki trg. Praceni njihovim pomalo zaigranim. . stoljeca. klaus tor. Oltar su u prvoj polovici 18. Samostanska crkva izgradena je 30-tak godina nakon samostana i zajedno s tri samostanska krila zatvara sredisnje dvoriste. bogate ornamentike i skulptura koje predstavljaju apostole i franjevce. serafin ili kerubin.Botni oltar u Franjevallloj crwi Glavni oltar u dnu svetista svojom monumentalnoscu nadmece se oltarima Katedrale i Zupne crkve koju cemo tek posjetiti. godine. Propovjedaonica je nastala u drugoj polovici 17. s dinamikom pokreta i izrazajnom gestom lica djelo varazdinskog majstora Adama Rosembergera. djecjim pogledima. dok su mocni kipovi bogata dekorirani. stoljeca izradili slovenski majstori Herman Sulz i Matija Simon. Osim glavnog oltara zanimljivi su i oltari u cetiri kapele sa svake strane crkvenog broda nadsvodenog bacvastim svodom. Posebna je propovjedaonica koja je remek djelo manirizma. vjerojatno. poseban mu ton daje kasno barokna igra pozlacene ornamentike na crnoj podlozi. nakon pozara koji je znatno ostetio crkvu 1665. iz svake slike promatra nas po neki andelcic.

Propo'lJjedaonica .

glavna crkva mnogim Varaidincima. stoljeca kad je izgraden i danasnji zvonik na kojem je uklesana 1494. nalazi i oslikani re1jef gradskoga grba. stoljeca). nalazi Varaidinska Zupna crkva Sv. Romanicka je crkvena osnova kasnije preuredena i prosirena u goticku gradevinu tijekom 15. ~ anrfeta . iz perioda gradnje sadasnje crkve (druga polovica 18. godine. Cijelim prostorom dominira velik. iz kojeg nas uz druge heraldicke simbole promatra i jedan ljupki andeo. Nikole Ne skrecemo prema sredisnjem gradskom trgu vee se dio puta vracamo natrag do prvog raskriija i okrecemo ulijevo. ali skladan glavni oltar u dnu svetista sto zavrsava polukruzno. Ulicom Janka Draskovica odlazimo prema njenu kraju. a jos uvijek i danas. Unutrasnjost crkve blista sjajem kasnoga baroka. Nikole. Plasticni prikaz medvjeda na njenom tornju podsjeca nas na legendu prerna kojoj se na tom mjestu medvjedica skamenila zbog izgubljene mladuncadi. mjestu gdje su nekada bila glavna gradska vrata gdje se nekada. N a njemu se. godina.Med'lJjedica sa z'VOniIuJcrkue S'V. 26. uz medvjeda. kerubin. Na ovom mjestu crkvaje izgradena oko 1174.

Crlwa so: NihJle .

. Glavni oltar ukrasavaju jos cetiri velika kipa: bocno sv. koja kao da prati dogadaje na ovozemaljskoj ravni. Pavla. S lijeva stoje sv. Uz bocne zidove svetista smjestene su kanonicke korske klupe s vrijednom kasnobaroknom katedrom nekadasnjih varaidinskih iupnika. Iznad slike je grb grada Varaidina s raskriljenim ande1om.DetaU o/tara crkve ro. Veronika s rupcem. oltar Sv. Cirila i sv. Glavna oltarna slika prikazuje sv. u gornjem dije1u prikazuje Boga Oca okruiena andelima. Kriza.Josipa i dvije svetice sa strane. godine. Petra i sv. Prvi do svetista na lijevo. U gornjem dije1u oltara je slika "Krist s krunicom". Prvi oltar desno od svetista je Majke Boije s njezinim kipom i kipom sv.Metoda te u sredini skulpture sv. Niko/e U svetistu je glavni oltar velikih dimenzija raden u kasno baroknom stilu. a pod njim Pieta. skladno izveden. naslovnih benediktinskih opata. a nad njima je golub kao znak Duha Svetoga. nalazi se vrlo vrijedan prikaz irtve na kriiu. Ispod te nebeske kompozicije. Ivan i sv.Nikolu. U ladi ima vise baroknih oltara. N a gornjem dije1u oltara je kompozicija ande1a s proslavljenim Kristom. zastitnika grada. a nastala je 1865.

Glavna oltema stika roo Nihle .

a danas limom. Crkva je jednobrodna s dvije pokrajnje kapele i cetiri pokrajnja 01tara. Kompleks je jednostavna. staklenom sarkofagu su relikvije mucenika sv. Franju koji kleci drzeci u rukama sliku grada Varaidina iz 18. stoljeca. Crllve SfJ. ali skladna cjelina. Samostanje izgraden u razdob1ju od 1701. Svetiste je svedeno na najnuiniju dekoraciju. Florijan u niIi. moleci zastitu za grad. Pred tom kompozicijom. do 1705. zapravo u njenu nastavku vidimo Sv. bez posebnih ukrasa. Deodata. G1avna oltarna slika datira iz polovice 19. stoljeca. u skladu s pravilima reformiranog franjevackog reda koja propisuju siromastvo. . od1azimo prema Kapucinskom samostanu i njihovoj crkvi. Dok nam kerubin s tornja Zupne crkve veselo domahuje svojim krilima. Nillole U prostoru pod menzom u baroknom.Vitroj u crllvi S'V. Uocavamo i propovjedaonicu ukrasenu intarziranim drvetom iz 18. stoljeca. a prikazuje sv. Trojstvo pod kojim je Marija. dusobriznistvo i pustinjacki iivot. Ntllole Sv. godine izvan gradskih zidina. a drveni tornjic je nekada bio prekriven sindrom.

Trojstua .1._ crk!va S'lJ.• KapuamICU.

32. Na ulaznim stubama docekuju nas dva andela. Vida sa svojim oltarom jos jedan varazdinski omaz baroku. Florijana. Rijec je 0 izvrsnom pavlinskom radu. Spomenimo da je i Crkva Sv. bilo kao sastavni dio alegorijskog prikaza bilo kao zasebni dekorativni element. g). U relativno bogatoj opremi ove kapele spomenimo votivnu sliku sv. koja se nalazi uz sjevernu stranu Staroga grada. Andeli bi nas svakako docekali i u kapelama Sv. Kapele su malo podalje od gradske jezgre i tvore siri prsten naseg Puta andela. U svim crkvama koje smo posjetili. rffArt anrli~ . Roka. Varaidinski kapucini cuvaju i izuzetno vrijednu knjiinicu s brojnim inkunabulama i rukopisnim knjigama.U/az u Kapucinsku crkvu Prije ove slike na glavnom oltaru nalazila se slika koja je sada iza glavnog oltara a koja je bila dio nekadasnjeg baroknog oltara. Fabijana i Sebastijana i Sv. zavjetnim crkvama kojima su Varaidinci zazivali spas od kuge.Vrlo je skladna i ljupka Crkva Sv. i ovdje su u svakom dijelu prisutni andeli. Katarine koja se klanja Mariji (iz 1720.

Florijatul .Andeo s crk'lJf! S'V.

a ukupnom skladu i vrijednosti doprinosi i drugi umjetnicki inventar ove kapele. Recimo da bi tu bio kraj naseg Puta andela. stanje iii dio nasega duha povezanoga sa Svevisnjim. uopce. andeli su cista supstancija. Franje Ksaverskog. Florijana okruzuju skulpture sv. N otburge. gradu koji u svom grbu ima lik andela. Odgovor je jednostavan . Pri povratku moze nam pasti na pamet pitanje .bezbroj. . U Varazdinu.Crkva S'V. Florijana N a glavnom oltaru istice se slika sv. sv. Roka i sv. Sebastijana. sv. Oltar je vrijedno barokno djelo. Helene i sv.koliko smo. I nisu ekskluzivno s nama sarno u sakralnim objektima. Uhvatit cemo se tako u zamku koja stoji jos iz davne rasprave 0 tome koliko andela moze stati na vrh igle. Sv. Preostaje nam vratiti se odakle smo krenuli. Vida Crhm S'V. odozdo skulpture sv. andela vidjeli na tom putu. Ivana Nepomuka. ta nas dobrostiva lica bozanskih poklisara prate na gotovo svakom koraku. Florijana koji gasi vatrom zahvacenu Gradsku vijecnicu. na sredisnji trg.Jer koliko god se covjek trudio tjelesno ih prikazati.

UlicaIvana Padooca .

Da nam zazele srecu. re1jefima i crtezima duz varazdinskih ulica.Sv. rekli bismo modernim rjecnikom. osobnoga andela cuvara.josip u U/id L Gundulica N e sarno u metafizickom liku nasega. vee i u realnim odrazima svog bica utje1ovljenog u kipicima. bdiju nad nama dok koracamo ili tek kao znak . trgova i prolaza. ~t rmrlita .ovu kucu ja stitim! 36.

Kula s lanlanim mostom .

skroviti vrtovi. Probudite dijete u sebi i dopustite si sjedenje na travi na bedemima Starog grada. . sarmantnom varazdinskom dvoristu na broju 15 otkriva "cimer" s andelom. U neposrednoj pak blizini glavnoga gradskog Trga kralja Tomislava. umjetnika svake vrste. U sjeni zvonika Ursulinske crkve nalazi se. u razlicita doba dana upravo je najljepse ovdje. Kameleonsko nebo u razlicita godisnja doba.. Osebujni duh grada "U rukama andela" nadahnjuje mnoge narastaje glazbenika i slikara . oteti su zaboravu proizvodi starih majstora i obrtnika. Galeriju skrivenu u malom.. U Zlatnom Ajngelu izmjenjuje se desetak izlozbi godisnje. Upravo ovdje. u Gajevoj ulici. sagradeno je 1873. Iskusni becki arhitekt Hellmer. Vee u samom predvorju »sakrilo seer osam andela na kapitelima stupova. Trg tradicijskih obrta. lezerno i lagano. prijatelji te njihovi gosti mogu razgovarati. A ostali se "skrivaju" po citavoj zgradi skrbno CuvajuCi Talijin hram.. Otvaraju se dvorista. Opusteno i prirodno u Gradu koji Cuvaju bezbrojni andeli. Sve je vise djecice koja se bezbrizno igraju u brojnim parkovima. poput otoka. A i zvijezde su Vam ovdje najblize. kao da je prilikom kratkog boravka u gradu dublje od mnogih proniknuo cipkastu dusu Varazdina. godine neoklasicisticko Kazaliste. a voznja biciklom po poplocanim kamenim ulicama ponovo otkriva uzitak pedaliranja. Skladna vanjska arhitektura zapravo je sarno skrinjica nutarnjeg bogatstva.U/az u GalerijuAjngel Varazdinci s andelima oduvijek zive. Ana juznom obodu srednjevjekovnog grada.. jos Vas jedan andeo poziva na druzenje: Galerija Ajngel. na ljupkim trgovima ili ulicama . Sve je vise mirisnih kavana u kojima obitelji. terasa na kojima se hvataju prve zrake sunca .samo za pjefake".

Stanlif .Strop u predvtnju lINK-a. MilienR.

Varazdinsko groblje nije tek obicno "posljednje polivalifte". Stoljetnim sisanjem tuja u geometrijski pravilna tijela stvorene su dugacke aleje te je groblje poprimilo obiljezja francuskog parka. toplinu njihova duha i gostoljubivost kojom docekuju goste. misao se iznova vraca na osnovnu zamisao projektanta groblja Hallera: "stvoriti mjesto koje ce biti ugodno i iivima i mrtvima". dobronamjernike u sto se svakako valja uvjeriti u ugodnim varazdinskim trgovinama. suvenirnice Yam se nude i na glavnom gradskom trgu. odmorite se na klupama i jednostavno uzivajte u zelenoj oazi mira usred uzurbanog Grada.javora. pokraj simsira i magnolija. kontaktu. ono je zasticeni park prirode.Varaidinsko Gradsko grobije Antlel. ugostiteljskim objektima. u nekom metafizickom smislu. Zastanite na trenutak. na Trgu tradicijsldh obrta Osim na Trgu tradieijskih obrta. I sve ce nas to uvjeriti da onaj andeo u gradskom grbu ima i te kakvo pokrice jer Varazdin zapravo jest istinski . putnike. secuCiispod breza. Andeli bdiju i nad "zelenim predvorjem raja"koje stoga postaje nezaobilaznom tockorn na njihovom putu. odreduje i same Varaidince. bas kao i spomenik kulture. na ulicama grada. u Kuli s lancanim mostom i u Uskoj uliei. hotelima i pansionima. LutajuCi medu tisucama tuja. jasena. Sveprisutnost ande1a u Varazdinu. crvenih bukvi. pri slucajnom susretu.

Gradsko groh{je .

Kula s lancanim mostom. Uska ulica 5.medeadesign. Vladimira Nazora 11 TURISTICKA ZAJEDNlCA GRADA VARAZDINA www. Zagreb Godina izdanja: 2009 Adrese suvenirnica: Trg tradicijskih obrta. FranjevaCki trg 1. Tisak: Tiskara Meic. Trg kralja Tomislava 7.hr .S.Nakladnik: Turisricka zajednica grada VaraZdina Za nakladnika: Branka Tropp Fotografije: Damir Fabijanic Kresimir Geci Darko Gorenak Teodor Goricanec Mario Novak Andrej Svoger Tekstovi: Ljerka Simunic i Damir Konestra Lektor: Emina Gomaz Graficko oblikovanje: Medeadesign C.

.

www.hr .tourism-varazdin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful