P. 1
CRIC SIMPLU

CRIC SIMPLU

|Views: 190|Likes:
Published by Paun Daniela

More info:

Published by: Paun Daniela on May 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/15/2013

pdf

text

original

CRIC SIMPLU TEMA DE PROIECT: Sa se proiecteze o transmisie cu surub de miscare-piulita in varianta circu simplucunoscandu-se urmatoarele : •Sarcina maxima

de lucru : F=4000 N •Inaltimea maxima de lucru : H = 400 mm 1.PROIECTAREA SURUBULUI 1.1.Schema cinematica a sistemului,caracterizare rol functional,domeniu deutilizare .Transmisia surub-piulita, alcatuita dintru-un surub si o piulita aflate in miscarerelativa in timpul functionarii, realizeaza transmiterea si transformarea miscarii si a fortei.Cu aceste functii, transmisia surub-piulita se intalneste frecvent in constructia unor masini simple cum sunt cricurile si presele manuale, in constructia masinilor unelte, aunor dispozitive de lucru, a unor aparate de masura etc.Ca principale avantaje ale folosirii transmisiei surubpiulita se pot enumera:constructia si executia relativ simple, precizia buna, functionarea fara zgomot, gabaritulredus, posibilitatea transmiterii unor forte relativ mari. Ca principal dezavantaj sementioneaza existenta unor frecari importante intre spirele filetelor, care determinarandamente mici, uzuri mari (ce conduc in timp la jocuri mari) si in consecinta viteze delucru limitate. Acest neajuns este in parte eliminat de transmisiile cu bile ( "suruburile cu bile") la care frecarea de alunecare este inlocuita cu frecarea de rostogolire.Cric simpluSurubul principal 1 executa atat miscarea de rotatie cat si miscarea de translatie.Piulita 3 este fixata in corpul 2. Pentru evitarea miscarilor relative intre sarcina de ridicatsi cupa 4, aceasta trebuie sa se roteasca liber pe capul surubului 1, deci intre cupa si surubexista un lagar axial care poate fi de alunecare sau de rostogolire ( rulment axial );utilizarea rulmentului este avantajoasa in special pentru ridicarea sarcinilor mari, cand seobtin reduceri insemnate ale momentului de frecare rezistent dintre cupa si surub.

.

stanga.dreapta.forta axiala. Indicii superiori au semnificatiile: r radial.moment. cuurmatoarele caracteristici : -limita de curgere σc = 230-260 N/mm2 . Voi executa şurubul din oţel laminat de uz general: OL42 STAS 500/2-80 .Pentru a asigura rezistenţa la uzare şi un coeficient de frecare redus se utilizeazăun cuplu de materiale cu bune proprietăţi antifricţiune. Alegerea materialului pentru şurub Condiţiile care trebuie îndeplinite de către materialele cuplei şurub-piuliţă neconduc la alegera materialului pentru şurub şi piuliţă. M2j. My . Variatia pe inaltimea piuli|ei a momentului de insurubare.Întrucât solicitările corpului şurubului sunt relativ mari – materialul acestuia este de regulă oţelul. si variatia momentelor de frecare in lagarele radiale se schematizeaza printr-o dependenta liniara 1. Pentru şurub se va alege un materialcu rezistenţă la solocitari compuse a lui şi a spirelor.bronzul. d .Trasarea diagramei de forte si momente ale sistemului In figura de mai jos s-au reprezentat diagrama de eforturi pentru celelalteelemente componente. a . Materialul trebuie să reziste la uzurăşi să aibă un preţ scăzut. se folosesc urmatoarele notatii: Fi.aluminiu şi aliajele pe bază de aluminiu..2.1.rezistenţa de rupere la tracţiune σr = 410-490 N/mm2 .3.axial. s . Pentru eforturile care apar in elemental i in contact cu elementul j. Momentul de actionare se noteaza Mtot.În cazul şurubului se va folosi oţelul iar pentru piuliţă se por folosi diferte aliajecum ar fi fonta.

Valoarea lui γ se ia dintr-un tabel.I n f u n c t i e d e s o l i c i t a r e a t i j e i s u r u b u l u i .5. c u p l u l d e m a t e r i a l e s i frecventa actionarii. daca şurubul este solicitat la compresiune să nu flambeze. 1.1. De aceea predimensionarea filetului se face din conditia de rezistenta a corpului surubului la solicitarea compusa de intindere(compresiune) si rasucire. iar în cazul cricului simplu poate fi cuprinsîntre 1.-rezistenta filetului la solicitarea de strivire.Criteriile sunt urmatoarele:a) criterii de rezistenta:resistenta tijei surubului la soliciterea compusa de intindere(compresiune) sirasucire. F fiind forţa care actionează asupra şurubului. alegerea tipului filetului si de la parametrulfunctional :lungimea surubului. Predimensionarea surubului.rezistenta spirelor la strivire (uzare). Dimensiunile filetului trebuie să corespundă simultan următoarelor cerinţe: . dupa carese realizeaza verificarea la celalalt criteriu si la stabilitatea echilibrului static. iar γ ( γ >1 ) factor de majorare a forţei F pentru a considera şi solicitarea la răsucire.Dimensionarea presei se face pe baza unuia din criteriile de rezistenta.3.rezistenţa spirelor la solicitarea compusă de încovoiere şi forfecare. pot fi precizate criteriile de portanta de care se tine seamala dimensionarea presei. b) criteriul de stabilitate:-stabilitatea elastica a tijei la flambaj. . Voi lua pe γ =1. .Predimensionarea la solicitarea compusă se face la compresiune ( sau la tracţiune ) pe baza unei forţe de calcul F c = γ F.A nec = ac F σ =234 d Fa .  să asigure condiţia de autofrânare.27 -1. portanta este hotaratoare fie de rezistenta surubului la solicitarilecompuse fie de rezistenta filetului la solicitarea de strivire.U t i l i z a r e a c o d i t i e i d e r e z i s t e n t a a f i l e t u l u i l a s t r i v i r e p r e s u p u n e i p o t e z e suplimentare privind latimea suprafetei de contact (inaltimea utila a filetului) si numarulde spire in contact.4 Stabilirea criterilor de portanta Pornind de la diagramele de eforturi. f e l u l f i l e t u l u i .32.rezistenţa corpului şurubului la solicitarea compusă: compresiune ( sau tracţiune ) şi răsucire ( solicitarea de încovoiere trebuie eliminată pe cât posibil).

1368100 ⋅ = . Alegerea tipului filetului.6.diametrul interior al filetului şurubului σ a = 2 2301 0 0 / 2.tensiunea admisibilă la compresiune( tracţiune ) σ c . 0 8.limita de curgereC c .coeficient de curgered 3 .1.πγ σ ⋅⋅=σ a = cC c σ σ a .3 c N m m Cc σ == 3 4 4 1 . 3 4 0 0 a F d mm γ πσπ ⋅ ⋅ ⋅ = =⋅ ⋅ .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->