KOPI HABBATUS SAUDA

1) Bahasa yang digunakan adalah bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Sesuai dengan

produk ini yang sememangnya buatan Malaysia dan diedarkan di dalam Malaysia sahaja. Kopi pracampuran ini menggunakan font yang jelas dan warna yang sesuai dengan bungkusan ini.

2) Produk ini tidak mengikut Peraturan 269A dalam Peraturan Makanan Malaysia 1985 (PPM

1985) iaitu sepatutnya menggunakan nama yang bermula dengan “Kopi Pracampuran”. Tetapi produk ini menggunakan nama Kopi Habbatus Sauda. Penjenamaan nama sepatutnya adalah “Kopi Pracampuran dengan ekstrak Habbatus Sauda”

3) Produk ini menyenaraikan semua ramuan untuk menghasilkan kopi pracampuran ini. Ramuan yang disusun adalah “ Kopi, krimmer bukan tenusu, gula , serbuk ekstrak Habbatus Sauda”. Susunan ramuan ini menunjukkan serbuk ekstrak habbatus sauda adalah paling sedikit digunakan.

4) Menurut PPM 1985 . minuman kopi pracampur ini tidak menyediakan maklumat gula yang diperlukan. kualiti. 5) Semua label makanan hendaklah mempunyai penyataan mengenai berat bersih atau isipadu atau bilangan minimum isi bungkusan. Walaubagimanapun. 7) Produk ini tidak mempunyai maklumat pemakanan. Penyataan tersebut hendaklah dinyatakan mengikut ketinggian penghurufan yang sama. 9) Penggunaan logo untuk produk ini adalah kurang jelas kerana gambarnya yang kecil serta tulisan yang tidak sesuai. Ia tidak diketahui analisis proksimat di dalam kandungan produk ini. 8) Bagi minuman yang sedia diminum. Produk ini menyatakan di hadapan bungkusan “Premium Quality”. jumlah gula hendaklah dinyatakan. ia mempunyai pernyataan berat bersih tetapi ketinggian penghurufan adalah tidak sama. Tetapi cara hidangan produk ini jauh dari gambar yang digunakan. Logo halal produk ini adalah tidak sah digunakan dan menggunakan produk ini adalah haram. Bagi produk ini. . sebarang perkataan atau pernyataan yang menunjukkan pengredan . Ia adalah salah dan tidak dibenarkan. Penggunaan logo halal adalah tidak sah kerana logo halal itu bukan daripada mana-mana agensi atau syarikat yang berdaftar dengan Jakim sendiri. Sepatunya cara hidangan ditulis berdekatan dengan gambar supaya pengguna faham. Maklumat nilai pemakanan perlu dinyatakan mengikut format bagi setiap hidangan dan setiap 100 g(ml). kelebihan atau perkataan lain yang mempunyai maksud yang sama adalah tidak dibenarkan. 6) Produk ini menggunakan gambar sebagai cadangan penyediaan.

BIKA POTATO CORN FLAKES .

Penandaan tarikh hendaklah dinyatakan dalam huruf besar tebal dari tulisan .19140 yang mana sepatutnya dilabelkan sebagai “ mengandungi bahan pewarna yang dibenarkan”. 4) Label makanan hendaklah mempunyai penyataan mengenai berat bersih atau isipadu atau bilangan minimum isi bungkusan. Produk ini mengandungi aditif makanan iaitu tatrazine C. Agak tidak sesuai kerana terlampau banyak bahasa menyebabkan kekeliruan pada pengguna untuk membaca serta mengurangkan ruang lain lagi untuk perlabelan yang lain.I. ia tidak menggunakan font dan warna yang sesuai kerana menimbulkan kekeliruan kepada pengguna. gula. seharusnya pengeluar tidak menggunakan terlalu banyak terjemahan tetapi cukup dwibahasa sahaja kerana kebanyakan pengguna di dunia tahu bahasa Inggeris. garam. Melalui nama. Akan tetapi. 3) Produk ini menyenaraikan ramuan yang digunakan iaitu jagung. minyak sayuran (Minyak Kelapa Sawit). label berat bersih adalah tidak sama dari segi ketinggian penghurufan dan ia adalah salah mengikut PPM 1985. tartrazine C. bahasa Inggeris.19140. bahasa Indonesia dan bahasa Arab. dan pengeluar meletakkan terjemahan lebih daripada 3 bahasa bertujuan untuk dieksport ke negara luar. Tetapi.I. Produk ini menyatakan sumber minyak diperolehi iaitu daripada tumbuhan kelapa sawit. pengguna sudah tahu bahawa produk ini ialah produk kepingan daripada ubi kentang dan jagung. Produk ini adalah buatan Malaysia. pengilang memasukkan juga tarikh luput produk ini. 2) Nama produk yang digunakan adalah sesuai dengan produk yang dikeluarkan iaitu Potato Corn Flakes atau Kepingan Ubi Kentang Jagung. Bagi produk ini. Penyataan tersebut hendaklah dinyatakan mengikut ketinggian penghurufan yang sama. bahasa Cina.1) Bahasa yang digunakan adalah bahasa Malaysia. Walaubagaimanapun. ubi kentang. bahasa Thailand. 5) Makanan ini digolongkan di dalam makanan yang tidak wajib penandaan tarikh luput.

Calcium dan Iron. Vitamin A. . pengeluar menyenaraikan vitamin A yang 0%. 7) Nilai nutrient turut dilabel di belakang bungkusan produk ini. Walaubagaimanapun. lemak dan karbohidrat. Ini adalah salah. Sodium. Nilai lemak dinyatakan di dalam label tetapi tidak dinyatakan lemak-lemak tersebut terdiri daripada jenis asid lemak apa. Kalsium 1%. Cholesterol. Nutrien yang disenaraikan ialah Total Fat. Saturated Fat. 6) Makanan ini tidak diwajibkan maklumat pemakanan. Protein. Vitamin C. protein. Sugars. pengilang meletakkan juga maklumat pemakanan di belakang bungkusan. Vitamin dan mineral hanya boleh diisytiharkan sekiranya mempunyai lebih daripada 5% dalam setiap hidangan. Walaubagaimanapun. Vitamin C 0% yang mana adalah salah kerana tidak mempunyai sekurang-kurangnya 5%. Hanya zat besi yang mempunyai 6% kandungan iaitu lebih daripada 5%. Total Carbohydrate. Nutrien yang disenaraikan adalah nutrient yang wajib dinyatakan iaitu tenaga. Sepatutnya warna font hendaklah putih kerana pengguna lebih jelas untuk membaca.bukan serif yang tidak kurang daripada 6 poin. Dietary Fiber.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful