You are on page 1of 6
Gemaakt door: Rolf Veringmeier & Vincent Fens H4A
Gemaakt door: Rolf Veringmeier & Vincent Fens H4A
Gemaakt door: Rolf Veringmeier & Vincent Fens H4A
Gemaakt door: Rolf Veringmeier & Vincent Fens H4A
Gemaakt door: Rolf Veringmeier & Vincent Fens H4A
Gemaakt door: Rolf Veringmeier & Vincent Fens H4A
Gemaakt door: Rolf Veringmeier & Vincent Fens H4A
Gemaakt door: Rolf Veringmeier & Vincent Fens H4A
Gemaakt door: Rolf Veringmeier & Vincent Fens H4A

Gemaakt door:

Rolf Veringmeier & Vincent Fens

H4A

Inhoudsopgave:

Blz. 2 = inhoudsopgave/ inleiding Blz. 3 = geschiedenis de Kuip Blz. 4 = De Kuip bijna gesloopt/ belangrijke evenementen Blz. 5 = nieuwe plannen voor de Kuip/ wat gebeurt er met de Kuip Blz. 6 = conclusie

Inleiding:

We gaan een verslag schrijven over de Kuip. We gaan de bouw van de Kuip bespreken, de sloop & renovatie en ook de nieuwe plannen voor de Kuip die nu nog steeds in ontwikkeling zijn. Uiteindelijk geven we allebei onze eigen mening over wat er met de Kuip moet gebeuren, maar voordat we dat duidelijk kunnen maken moeten we eerst wat over de Kuip vertellen zodat het ook begrijpelijk is waarom er een nieuwe Kuip nodig is.

2

Geschiedenis stadion Feijenoord (de Kuip)

Van begin af aan is stadion Feijenoord (of zoals het ook wel bekend staat de Kuip) het thuishonk van voetbalclub Feyenoord.

Leen van Zantvliet (toenmalig voorzitter van Feyenoord) kwam in de jaren 30 met het plan om de Kuip te bouwen. Na dat dit bedacht was, werd de architect Van der Vlugt uitgenodigd door van Zantvliet. Er moest een ontwerp worden gemaakt die twee verdiepingen had en vrij eenvoudig was. Mooie extraatjes waren niet nodig. In 1934 heeft van Zantvliet enkele reisjes gemaakt naar bijvoorbeeld het Highbury stadium van Arsenal. Zo'n soort stadion wilde van Zantvliet (met twee verdiepingen). Hij kon dit zelf nooit betalen en daarom zocht hij financiële steun bij havenbaron Daniël George van Beuningen.

Geschiedenis stadion Feijenoord (de Kuip) Van begin af aan is stadion Feijenoord (of zoals het ook

In 1934 word er contact opgenomen met het bouwbedrijf Braat-constructiewerkplaatsen. Zij moeten alles realiseren. Tijdens de wedstrijd door moest men ook wat voedsel kunnen krijgen en van de spanning af zien te komen, dus werden er voedselkraampjes en toiletten gebouwd. Ook was er plaats voor een vergaderruimte, een werkvloer, kleedlokalen, een hokje voor de officials en een politiebureau en brandweerkazerne. Verder bevatte het stadion ook nog eens vier woningen. Op 16 september 1935 was het Puck van Heel die de eerste paal mocht slaan. In 1936 was de bouw van de Kuip al klaar, maar omdat de infrastructuur nog niet klaar was,

was

de opening pas in maart 1937.

Geschiedenis stadion Feijenoord (de Kuip) Van begin af aan is stadion Feijenoord (of zoals het ook

Het Highbury Stadium van Arsenal.

Het stadion bood plaats aan 65.000 toeschouwers waaronder veel staanplaatsen. Bij de kampioenswedstrijd van SVV tegen SC Heerenveen in 1949 was er een recordaantal van 69.300 toeschouwers. Doordat er geen goede controle was van hoeveel mensen er precies in het stadion zaten zijn er verbouwingen geweest en is de capaciteit teruggebracht naar 51.137 toeschouwers.

Officiële opening:

De officiële opening van het stadion was op 23 juli 1937, maar de eerste wedstrijd werd gespeeld in maart. Feyenoord speelde tegen Beerschot VAC en wist met 5-2 te winnen. Hierna stond de wedstrijd Nederland - België op het programma. Nederland wist dit duel met 1-0 te winnen. Hierna zijn nog vele wedstrijden van Nederland en Feyenoord gespeeld. Ook zijn hier veel concerten gegeven van onder meer Rolling Stones, Madonna, Michael Jackson en René Froger.

Geschiedenis stadion Feijenoord (de Kuip) Van begin af aan is stadion Feijenoord (of zoals het ook

3

De Kuip bijna gesloopt:

Het had weinig gescheeld of de Kuip was gesloopt, hier is door de jaren heen een paar keer over nagedacht:

 • - In de Tweede Wereldoorlog was de Kuip bijna gesloopt door de Duitsers, maar door gemanipuleer met de cijfers (waarschijnlijk is de waarde van het staal lager ingevuld) staat de kuip er nog steeds. Naast voetbalwedstrijden waren er in de kuip ook turn, - atletiekwedstrijden en bokswedstrijden.

 • - In 1984 wilde de gemeenten Rotterdam en Amsterdam de Olympische Spelen naar Nederland halen door een nieuw Olympisch stadion te bouwen op de plek waar De Kuip staat, maar deze plannen werden al snel weer van tafel geveegd.

 • - De laatste dreiging was in de jaren negentig. In die tijd ontstond het gevaar van betonrot en erosie, hierdoor kon De Kuip niet meer aan de kwaliteitseisen voldoen. Dus werden er sloop plannen gemaakt, maar deze werden veranderd in renovatieplannen.

Belangrijke evenementen

In de Kuip vinden verschillende evenementen plaats zoals: dans, voetbal en zang concerten. Evenementen die de afgelopen tijd plaats hebben gevonden zijn onder andere:

 • - Voetbalwedstrijden: Feyenoord en Nederlands elftal.

 • - Dans concerten zoals Cinéma in de Kuip.

De Kuip bijna gesloopt: Het had weinig gescheeld of de Kuip was gesloopt, hier is doorRolling Stones , Pink Floyd , U2 , Guns 'n Roses , Bruce Springsteen, Tina Turner , Bob Dylan , Madonna en George Michael , - Voetbalwedstrijden: Feyenoord en Nederlands elftal. - Dans concerten zoals Cinéma in de Kuip. Marco Borsato in de kuip. UU2 concert in 1987. 4 " id="pdf-obj-3-41" src="pdf-obj-3-41.jpg">

Marco Borsato in de kuip.

De Kuip bijna gesloopt: Het had weinig gescheeld of de Kuip was gesloopt, hier is doorRolling Stones , Pink Floyd , U2 , Guns 'n Roses , Bruce Springsteen, Tina Turner , Bob Dylan , Madonna en George Michael , - Voetbalwedstrijden: Feyenoord en Nederlands elftal. - Dans concerten zoals Cinéma in de Kuip. Marco Borsato in de kuip. UU2 concert in 1987. 4 " id="pdf-obj-3-45" src="pdf-obj-3-45.jpg">

UU2 concert in 1987.

4

Nieuwe plannen voor de Kuip:

De Kuip gaat het niet lang meer volhouden. Naast het feit dat voetbalclub Feyenoord een groter stadion wil, om meer supporters te huisvesten. Is een stadion ook echt noodzakelijk, want wanneer Feyenoord een belangrijke wedstrijd wint en de supporters uit hun dak gaan trilt het stadion zo erg dat alles en iedereen het stadion voelt “springen”. Dit is ook de reden dat er nog maar heel weinig concerten in de Kuip zijn. Het laatste concert was in 2008 van de band doe maar. De plannen voor de nieuwe Kuip zijn nog steeds plannen, want het probleem

is wie moet het betalen? Naast dit probleem

plannen voor de nieuwe Kuip.

Nieuwe plannen voor de Kuip: De Kuip gaat het niet lang meer volhouden. Naast het feit

volgt ook nog het probleem met waar moet de nieuwe Kuip komen? Daar zijn nu verschillende

opties voor:

 • - Aan de maas, hierbij zal het stadion voor een gedeelte over de maas komen te hangen. Dit betekent dat schepen die op de maas varen langs het stadion varen. 1/4 deel van het eiland Brienenoord zou dan verdwijnen. Er is wel een nadeel, want dit project is erg duur.

 • - Op de plaats waar de Kuip nu staat, maar dit wordt dan wel lastig, want alle wedstrijden moeten hierbij toegankelijk blijven voor publiek.

 • - Op varkenoord, dit is nu het trainingscomplex van Feyenoord en tevens ook een amateur vereniging, als het stadion hier komt dan betekent dit dat de amateur afdeling op de plek komt waar nu het leegstaande st. Clara ziekenhuis staat. Dit zijn allemaal suggesties van wat het moet worden. Aan het eind van dit jaar wil de Rotterdamse gemeenteraad een besluit nemen over wat het moet worden. Het stadion moet dan in 2018 af zijn. De grootste kans op dit moment is dat het op varkenoord komt, maar dit kan morgen al weer anders zijn.

Wat gebeurt er met de Kuip:

Voor de oude Kuip zijn nu ook al meerdere opties. Dit zijn onder andere:

 • - Een ijsbaan maken van de Kuip, zodat er het hele jaar door geschaatst kan worden.

 • - Bedrijventerreinen, dit zou een goede optie kunnen zijn als de Kuip verhuist naar varkenoord.

 • - Een grote parkeerplaats, maar deze kans is vrij klein, want naast de kuip is al een grote parkeerplaats.

5

Conclusie:

Rolf: Ik vind dat varkenoord het beste plan is, want hierdoor is meteen het probleem wat er met het ziekenhuis moet gebeuren opgelost. Voor de oude Kuip zou dan het bedrijventerrein een mogelijkheid zijn. Maar ik zie het liefst een ijsbaan, want dit zal er voor zorgen dat het sporten in Rotterdam nog aantrekkelijker wordt. Deze kans schat ik dan ook vrij groot, want de gemeente Rotterdam wil van Rotterdam een echte sportstad maken.

Conclusie: Rolf: Ik vind dat varkenoord het beste plan is, want hierdoor is meteen het probleem

Vincent: De kuip heeft in het verleden aardig wat mee moeten maken. Ik vind dat er hele mooie en dure plannen op tafel liggen. Ik geloof best dat er een nieuwe Kuip komt, maar wanneer zou ik niet weten. Ik zou kiezen voor het hergebruiken van de Kuip om nog meer Rotterdammers aan het sporten te krijgen door middel van een schaatsbaan. De mooiste plek om de nieuwe Kuip te bouwen vind ik aan de maas. Hier hoeft niets gesloopt te worden en kan er worden uitgebouwd over de maas.

6