You are on page 1of 14

Ei au schimbat istoria orasului Marghita

CUPRINS:
1.Bodola Iuliu 2.Bonyi Adorjan 3.Drugariu Traian 4.Familia Goldstein 5.Goldberger Emil 6.Horvath Janos 7.Horvath Imre 8.Kleinmann Aharon 9.Neumann Janos 10.Pop Mircea

BODOLA IULIU
A locuit in Marghita.A fost un fotbalist roman de nationalitate maghiara,care a jucat in echipa nationala de fotbal a Romaniei la campionatele mondiale de fotbal din 1934(Italia) si 1938(Franta),precum si pentru echipa nationala de fotbal a Ungariei. Bodola a plecat definitiv n Ungaria i i-a ncheiat cariera acolo, fr s mai revin niciodat n ara pe care o prsise avnd n buzunar un paaport romnesc. Pentru o perioada de 50 de ani a fost golgheterul absolut al echipei nationale de fotbal a Romaniei,cu 30 de goluri.Ulterior a fost depasit doar de Gheorghe Hagi,cu 35 de goluri marcate.Recordul lui este de 30 de goluri in 48 de meciuri jucate in nationala romaniei. Bodola este SINGURUL juctor romn care fusese selecionat de France Soir ntr-o naional a Europei care urma s joace mpotriva trufailor englezi. Acetia din urm refuzau s participe la Cupa Mondial, pretinznd c-i stric stilul dac ar face-o.

BONYI ADORJAN
Nascut in 1895 la Marghita,este un cunoscut scriitor si publicist de limba maghiara.A terminat facultatea de drept din Cluj(1911-1915).A scris de asemenea numeroase piese de teatru,prima piesa a prezentat-o in 1930 la Teatrul National din Budapesta.Intre anii 1919-1944 a colaborat cu ziarul ''Stirile Budapestei''.A publicat multe nuvele si romane,precum si piese de teatru,dupa care s-au realizat si filme,subiectul lui preferat fiind viata cotidiana din capitala maghiara.

DRUGARIU TRAIAN S-a nascut in 1892 in localitatea Calina dincolo de Carpati si a ajuns la Beius impreuna cu familia, unde a absolvit gimnaziul. A urmat Facultatea de Drept si cai ferate la Cluj si la Budapesta. In perioada 1927-1940 a fost prim-pretor a Marghitei, s-a preocupat multi ani de modernizarea comunei Marghita. A amenajat parcul central, strazile din zona si a contribuit la ridicarea primului monument din Marghita Pentru patrie si a sprijinit electrificarea comunei . In 1940 s-a refugiat din calea horthistilor trecand Carpatii impreuna cu familia.Proprietatile sale unde se afla in present Grupul Scolar Horea au fost nationalizate.

FAMILIA GOLDSTEIN
In viata economica a Marghitei un rol important l-a avut moara Arpad care a fost propritetea fam Goldsteine .In 1920 a cumparat moara Arpad de la Vadasz Jeno apoi a dezvoltat aceasta moara, ajungand la o forta motrica de doua motoare Diesel cu 100 respectiv 130 hp . In 1924 a introdus Iluminatul cu energie electrica .Dupa moartea sa cei doi fii ai lui au preluat conducerea morii si a uzinei .

GOLDBERGER EMIL
A triat intre 1892 si 1952. A fost un medic foarte bine pregatit professional, constiincios, care s-a daruit profesiei. Multe sute de familii de evrei si crestini au avut incredere in el. Zi si noapte urca in trasura cu doi cai si mergea la bolnavii care il solicitau. Nu urmarea castiguri banesti, de multe ori celor saraci le procura medicamente gratuite. Pe drept cuvant a fost numit medicul saracilor.

HORVATH JANOS
Nascut la Marghita in 1878 pe str.Nicolae Balcescu nr.21. Tatal sau era notarul orasului,Horvath Iosif. A fost profesor universitar si membru al Academiei Maghiare dupa ce a terminat facultatea in Budapesta. Intre 1901-1902 a fost bursier la Scoala normala superioara din Paris. Horvath Janos este considerat cel mai mare critic literar maghiar al sec XX.A prezentat cu fidelitate evolutia literaturii maghiare de la inceputul sec XX pana la Ady Endre,care a fost prieten bun cu el.Este considerat primul analist al operei lui Petofi in monografia ,,Petofi Sandor''. A fost distins cu premiul Academiei Maghiare in 1923 si laureat al premiului Kosshuth in 1948.

HORVATH IMRE
Horvath Imre s-a nascut in 1906 la Marghita,tatal si bunicul lui au fost farmacisti in Marghita.Liceul l-a terminat la Oradea,insa pentru studii superioare nu a mai avut bani.In 1927 a devenit jurnalist,apoi in 1934 si-a publicat primul volum de poezii. A scris poezii de cate 4,6,8 versuri,dar cizelate pana la perfectiune.Poeziile sale erau in general pe teme naturiste.Versurile sale sunt transparente si rationale,influentate de razboi,fascism si revolutie.

KLEINMANN AHARON
S-a nascut in 1921 in Marghita .A absolvit scoala elementara a comunitatii evreiesti din localitate si gimnaziul ezraelit din Oradea . In perioada celui de al2-lea razboi mondial a fost luat intru-un detasament de munca fortata si tarat in diferite lagare in cadrul armatei maghiare horthyste.A sosit acasa in 1945 cu sufletul chinuit dar otelit de suferinta . In 1968 a emigrat in Israel unde a adunat si publicat multe imformatii importante privind viata locuitorilor din Marghita. In prezent locuieste in Natanya din Israel are doi baieti si cinci nepoti .

NEUMANN JANOS NEUMANN JANOS Un mare mathematician al secolului XX, unul din inventatorii calculatorului, a mai ucrat in domeniul fizicii si meteorologiei. Facultatea a terminat-o la Zurich, in timp ce in Berlin si in Budapesta urma facultatea de matematica si fizica si filozofie, avand doctorat in matematica dupa terminarea studiilor. Nu a fost nobil innascut, a avut un tata bogat, de profesie bancar Neumann Miksa care a cumparat titlul de nobil precum multe familii de evrei din acea vreme. In anii 30 a emigrat in America unde a creat IAS ( calculatorul lui Neumann) care se diferentia de celelalte doua prin faptul ca functiona in paralel.

POP MIRCEA
E:\Alexandra\Documente\Concurs istoria Provenit din fam. de medici a absolvit Marghitei\Pop Mircea\parc si si a fost spital.JPG facultatea de medicina din Cluj
numit medic sef pentru raionul Marghita pana in 1968.Apoi din 1968 pana in 1990 a activat ca medic fiziolog si director al spitalului din Marghita iar sub conducerea lui a luat fiinta spitalul orasenesc spitalul TBC si Colonia de copii de la Padurea Neagra .Din 1995 spitalul din Marghita ii poarta numele .

REALIZAT DE: Bolojan Laura Chis Madalina Hossu Alexandra Nagy Bettina