You are on page 1of 6

Importan

Wolframul (numit i tungsten) este un element chimic din grupa metalelor situat n poziia 74 n tabelul periodic al elementelor. Simbolul chimic este "W". Wolfram este un metal cu luciu alb, casant n stare pur, dur, i de mare densitate. Din toate metalele pure, punctul lui de topire este cel mai ridicat, iar punctul de fierbere este al doilea ca mrime (dup carbon). Utilitatea lui cea mai cunoscut este ca filament n becuri electrice.

Descoperire
A fost descoperit n 1781 de C. W. Schele n impuritile care se formau la suprafaa topiturilor de staniu i denumite Wolfrahm" (spuma lupului). Aceste impuriti avand un aspect spumos, nglobau o mare parte din staniu. In Anglia i Frana se mai folosete i astzi denumirea de Tungsten (piatr grea) dat de vechii metalurgiti scandinavi. Wolfram pur a fost produs prima dat n 1783 de ctre fraii spanioli Fausto i Juan Jose Elhuyar prin reducia de trioxid de wolfram din wolframit.

Procentajul de wolfram n scoara pamntului este de circa 0,0001 g/t, sau 0,0064 procentaj de greutate (Valoarea Clark). Wolframul nu apare n form curat, ci n form de oxizi i wolframate. Cele mai importante minereuri de wolfram sunt wolframit(Mn, Fe)WO4 i scheelit CaWO4. Alte minereuri de wolfram sunt stolzit PbWO4 i tuneptit WO3 H2O. Zcmintele cele mai importante se gsesc n China, SUA, Korea, Bolivia, Kazahsta, Rusia, Austria i Portugalia. Volumul total de wolfram n zcmintele pe pmnt se apreciaz actualmente ca corespondnd 2,9 de milioane de tone de wolfram pur. n anul 2006 producia global de wolfram era de 73.300 t. Cel mai mare productor de wolfram este China cu circa 80% (62.000 t/an) din producia global anual.

Obinere-reducere trioxid de wolfram


Reducearea se efectueaza in cuptaore cu tuburi cu sectiune circulara saudreptunghiulara dintr-un aliaj rezistent la temperaturi inalte, incalzite cu gaz sau electric. Nacelele in care se introduce oxidul de wolfram au sectiune semicirculara sau dreptunghiulara . Ca agent reducator se foloseste H2.Reducerea se face in mai multe trepte:

Daca se practica reducerea cu carbon in final se obtine carbura de wolfram.

Compui