You are on page 1of 3

Zaharidele sunt o clasa de compusi organici naturali de origine vegetala cu rol de rezerva de hrana dar si de sustinere mecanica a plantelor.

Zaharidele se impart in :a)monozaharide b)dizaharide c)polizaharidele Monozaharidele sunt substante care contin o grupare carbonil(aldehida sau cetona), una sau mai multe grupari hidroxil(-OH) secundare si una sau mai multe grupari hidrozil primare. In natura exista un numar mare de monozaharide.Cea mai importanta este hexona numita si glucoza. Glucoza( C6 H 12O 6) se regaseste in stare libera sau combinata , in fructe sau legume dulci, in flori sau miere de albine. In cantitati mici se mai gaseste in sange limfa, urina, etc. ( La bolnavii de diabet cantitatea de glucoza din urina si sange este marita). Utilizare

Tablete de glucoz Exist mai multe forme de comercializare i folosire a glucozei, dintre care cele mai importante sunt:

sirop de glucoz - conine glucoz n concentraie de 32,40%; glucoza tehnic - cu o concentraie de 75%; glucoza cristalizat (tablete) - concentraie de 99%.

n medicin este folosit mai ales sub form de soluii apoase perfuzabile. n funcie de concentraiile lor, acestea au aciuni i indicaii diferite. Soluiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente, pentru hidratare sau ca substituent energetic. Soluia de glucoz 5 % este izoton i are aceleai utilizri, fiind folosit cel mai adesea. Soluiile de concentraii mai mari de 5 % (10, 20, 33, 40 %) sunt hipertonice i i gsesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizeaz deshidratare tisular, foarte util n edeme). Pentru a evita efectele nefaste ale hiperglicemiei, de obicei oricrei perfuzii cu glucoz i se adaug insulin.

Dei are aceeai formul chimic, fructoza este diferit fa de glucoz prin modul de legare a atomilor. Astfel, glucoza are o singur grupare de alcool primar, pe cnd fructoza are dou grupri de alcool primar. Fructoza este un alt compus din clasa monozaharidelor,a doua cea mai raspandita dupa glucoza. Apare n stare liber n fructele dulci i n miere sau combinat n di-, tri- i polizaharide.

Fructoza este o monozaharid prezent din abunden n fructe(mere,pere,ciree,coacze negre), n anumite legume i n miere. Ea intr n compozia zaharozei i a sorbitolului. Fructoza este un carbohidrat simplu, mai dulce dect zaharoza. n organismul uman fructoza trece greu n stare de glucoz iar metabolizarea ei este mai nceat. Datorit acestui motiv precum i ca o consecin a gustului foarte dulce (necesit o cantitate mai mic) se poate utiliza ca surs natural de "dulce" i de ctre diabetici (cu pruden). Fructoza este singura glucid care se metabolizeaz pasiv (nu are nevoie de insulin), fr fosforilare prealabil. Fructoza poate fi folosit n gospodrie pentru : ndulcirea buturilor stimulente (cafea, ceai, cacao), ndulcirea fructelor proaspete, la prepararea compoturilor i a gemurilor, avnd un efect conservant mai mare ca a zahrului, datorit osmolaritaii mai ridicate, la prepararea dulciurilor.

Zaharoza, C12H12O11 ,este foarte raspndita in regnul vegetal. Se gaseste in tulpina trestieide zahar, in sfecla de zahar, in morcovi, pepeni galbeni, zmeura, piersici, caise etc. Se intrebuinteaza in alimentatie, fiind o substanta cu o mare valoarealimentara, gustoasa si asimilata usor de organism. Prin asimilarea unui gram de zaharoza in organism se 3,7- 4,2 cal. Utilizari:

deoarece are o valoare de zahar nutritiva destul de mare, zaharoza este folosita in special ca aliment; medicina naturista numeste zaharozaotrava alba si recomanda folosirea mierii de albine ca indulcitor; zaharoza ca si glucoza este folosita in industria alimentara la obtiiinnnerea produselor de cofetarie ,dulciurilor si bauturilor dulci;