You are on page 1of 5

1.

Mecanismul crerii de moneda prin bncile comerciale

Bancile comerciale creeaza moneda atunci cand acorda credite comerciale agentilor economici, persoanelor fizice, precum si in conditiile in care achizitioneaza active financiare ( efecte private, publice sau devize) sau active reale ( bunuri imobiliare).

a.Crearea de moneda prin acordarea de credite de catre banca

Atunci cand banca acorda un imprumut unui client , inregistreaza, in bilant, o crestere simultana a activului si a pasivului. Cand creste pasivul in concordanta cu activul are loc crearea de moneda in favoare clientului care a solicitat imprumutul. Prin inscrierea simultana a aceleiasi sume atat in activ cat si in pasiv, are loc crearea de moneda scripturala, procedeu prin care este marita masa monetara. Astfel clientul solicitant dobandeste o putere de cumparare suplimentara, fara ca o alta persoana sa renunte la puterea sa de cumparare. Moneda scripturala este folosita doar ca mijloc de plata. O persoana sau o intreprindere va solicita un credit pentru a efetua diverse plati, nu pentru a economisi acele resurse banesti. Prin urmare moneda creeata de banca este o datorie a ei care circula , un element al pasivului bancar acceptat ca mijloc de plata.

b.Crearea de moneda prin achizitionarea de catre banca a unui activ financiar

In acest caz creatia monetara se realizeaza prin operatiunile de scontare si cumparare de devize de la clienti.

Operatiunea de scontare determina crearea de moneda la nivelul sumei inscrise pe cambie; volumul mijloacelor de plata a intreprinderii cresc fara ca o alta persoana sa-si diminueze capacitatea de plata. c.Crearea de moneda prin achizitionarea de catre banca a unui activ real

De exemplu banca cumpara un imobil de la agentul economic y. In aceasta situatie imobilul achizitionat de banca este inscris in activul sau,iar,in contrapartida este creditat contul curent al vanzatorului. Din acest exemplu se observa cateva trasaturi esentiale ale mecanismului de creeatie monetara si anume: Bancile creeaza moneda prin achizitionarea de active nemonetare ( reale si financiare) de la agentii nefinanciari. Procesul de creeatie monetara pune in relatie un agent nefinanciar si o instituie care are puterea de creeare de moneda, in principal bancile. Situatiile in care banca creeaza moneda presupun doua situatii: In cazul in care clientul contracteaza un credtit sau sconteaza o cambie, sectorul bancar devine creditor al celui nebancar, iar moneda este creeata cu titlu temporar , deoarece la scadenta agentul economic va trebui sa ramburseze imprumutul, ceea ce exhivaleaza cu o distructie a monedei creeate. In cazul in care clientul cedeaza bancii devize sau active reale, moneda este creeata cu titlu definitiv Crearea de moneda se realizeaza exclusiv la cererea agentilor nefinanciari; bancile nu pot creea moneda scripturala decat daca li se solicita.prin urmare initiativa in procesul de creeatie monetara apartine clientilor.

In concluzie, sistemul bancar apare ca un centru creeator de moneda, un agent care transforma in moneda activele nemonetare, fara putere liberatorie, cedate de catre agentii nefinanciari.

2.Mecanismul creearii de moneda de catre banca centrala


Moneda bancii centrale-numita si baza monetara- este reprezentata de numerar ( banca centrala este singura institutie autorizata sa-l emita) si disonibilitatile bancilor, ale Trezoreriei statului in conturile lor deschise la banca centrala. Crearea de moneda de catre banca centrala se realizeaza asemanator cu modul prin care se creeaza moneda de catre bancile comerciale. Prin urmare banca centrala creeaza moneda prin achizitionarea si monetizarea de active nemonetare, doar ca acestea din urma provin de la banci si de la Trezoreria statului.

Principalele operatiuni prin care banca centrala creeaza moneda sunt:

a.Achizitionarea de devize Bancile isi procura moneda bancii centrale vanzand acesteia devize, rezultate in principal, din tranzactiile agentilor nefinanciari cu strainatatea. Atunci cand banca centrala cumpara devize contra moneda nationala ea creeaza moneda. Prin vanzarea de devize in schimbul monedei centrale, bancile comerciale isi amelioreaza lichiditatea fara a apela la imprumuturi. b.Achizitionarea de titluti publice pe piata monetara in cadrul operatiunilor de openmarket

Operatiunile open-market reprezinta interventii ale bancii centrale, prin vanzarea si cumpararea de titluri publice cu scopul de a influenta lichiditatea bancilor, potentialul lor de creditare si marimea masei monetare.

c.Imprumuturile acordate de banca centrala celorlalte banci din sistemul bancar ( operatiuni de refinantare) sub forma rescontului de cambii sau avansurilor in cont current.

Daca crearea de moneda de catre banca central se realizeaza prin achizitionarea de active nemonetare, distructia de moneda este operatiunea inversa , adica se realizeaza prin vanzarea de devize(valuta), titluri publice si prin rambursarea datoriilor pe care le au bancile comerciale fata de banca central. Banca centrala are o capacitate nelimitata de a crea moneda, singura limita fiind cea pe care ea insasi si-o propune, tinand cond de obiectivul de politica monetara asumat-stabilitatea monedei nationale.

3.Diferente intre moneda de emisiune si celelalte tipuri de moneda


Moneda de emisiune este moneda creata de catre banca centrala de emisiune. Aceasta este baza monetara deoarece plecand de la ea bancile comerciale pot sa creeze moneda scripturala. Moneda de emisiune poate fi creata doar de catre banca centrala, pe cand cea scripturala de catre toate bancile comerciale. Circuitul monetar al monedei scripturale se limiteaza doar la nivelul bancii comerciale care a creat-o.Acest lucru se intampla exista problema conversiei monedei unei banci in moneda altei banci. Moneda creata de catre bancile comerciale nu poate fi folosita cu scopul de a economisi. Ea are doar rolul de mijloc de plata. In schimb, moneda de emisiune poate fi folosita atat pentru efectuarea diverselor plati cat si pentru a econimisi. Utilizarea monedei de emisiune presupune o mai libertate de utilizare.