You are on page 1of 4

APARATUL REPRODUCATOR FEMININ

Aparatul genital feminin este alcatuit din: organele genitale externe si interne; glanda mamara.

Organele genitale externe ale femeii alcatuiesc vulva si sunt reprezentate de formatiunile labiale, spatiul interlabial, aparatul erectil,glandele anexe ale vulvei. Formatiunile labialesunt reprezentate de labiile mari si mici au rol de protectie a vaginului, spatiul interlabial este un spatiu determinat intre labiile mici la baza caruia se gasesc vestibulul vaginal, meatul urinar, orificiul inferior al vaginului, care este inchis in parte la virgine de catre himen. Aparatul erectileste alcatuit dintr-un organ central (clitorisul) si 2 laterale (bulbii vestibulari). Glandele anexe ale vulvei sunt reprezentate de glandele Skene (periuretrale) situate de o parte si de cealalta a meatului urinar, glandele Bartholin sunt 2 situate in dreapta si stanga extremitatii inferioare a vaginului avand rol de umectare acestuia in timpul actului sexual. Organele genitale interne ale femeii sunt reprezentate de vagin, uter, trompe uterine, ovare. Vaginul este un conduct musculo-membranos, median nepereche, extensibil si elastic, avand rol in timpul actului sexual si servind drept canal de trecere a fatului, anexele sale in timpul nasterii. Are forma unui cilindru in treimea superioara, cilindru turtit antero-posterior in treimea mijlocie, cilindru turtit transversal in treimea inferioara. Cavitatea vaginala este o cavitate virtuala peretii vaginului fiind in mod normal in contact unul cu celalalt. Configuratia externa a vaginului prezinta o extremitate superioara care se insera pe colul uterin la nivelul uniri treimi mijloci cu treimea inferioara a colului formandu-se acest nivel un sant circular in jurul colului (dom, bolta, fund de sac vaginal), o extremitate inferioara sau portiunea intraperineala a vaginului portiunea cea mai putin extensibila a canalului vaginal, suprafata externa a vaginului prezinta o fata anterioara in raport cu vezica si uretra, o fata posterioara care vine in raport cu fundul de sac Douglas( spatiul dintre rect si fundul de sac vaginal), prezinta 2 margini laterale( dreapta si stanga) Configuratia interna a vaginului mucoasa vaginala o prezinta pe toata intinderea sa pliuri transversale numite pliuri vaginale care sunt proeminente in portiunea mijlocie formand coloana anterioara si posterioara a vaginului.

Structura vaginului cuprinde 3 tunici: externa sau adventicea, bogata in vase de sange (vene) medie sau musculara, formata din fibre musculare netede interna sau mucoasa vaginala, se continua in partea inferioara in mucoasa vulvara, in partea superioara cu mucoasa colului uterin Uterul - organ muscular cavitar median nepereche in care se dezvolta fatul care la sfarsitul sarcinii este expulzat la exterior impreuna cu anexele sale, are forma unui trunchi de con, turtit antero-posterior cu varful orientat in jos, prezinta in partea mijlocie o ingustare (istm) care il separa in corpul uterin si col uterin. Corpul uterin are aspect conoid, prezinta o fata anterioara in raport cu vezica urinara, posterioara in raport cu intestinul, 2 margini laterale (dreapta si stanga), fundul uterului, 2 unghiuri laterale (coarne) la nivelul carora se continua cu trompele uterine. Colul uterin are forma cilindrica, prezinta un orificiu extern, intern care conduce in cavitatea uterina. Structura interna a uterului cavitatea colului uterin care comunica in partea superioara cu cavitatea uterina si in partea inferioara cu vaginul prin orificiile interne si externe ale colului. Corpul uterin prezinta cavitatea uterina care pe sectiune medio-frontala are forma unui triunghi isoscel care la nivelul unghiului prezinta orificii 2 superioare prin care cavitatea uterina comunica cu trompele si 1 inferior prin care comunica cu colul. Dimensiunile uterului la femeia adulta nulipara(fara nici o nastere) sunt: 6 cm lungime, 4 cm latime la nivelul fundului uterin, 2 cm grosime,la multipara aceste dimensiuni cresc cu aproximativ 1 cm. In timpul sarcinii dimensiunile uterului cresc odata cu progresia sarcinii,ajungand de la 50 grame la 1250-1500 grame si la o capacitate totala de 5 litri. Pozitia uterului, organism cu mobilitate, a carui pozitie variaza de gradul de umplerea vezicii urinare si a rectului. In mod normal uterul are o pozitie de anteversie cu flexie intre axul lung a corpului si a colului uterin se formeaza un unghi obtuz deschis anterior astfel incat fundul uterului priveste catre simfiza pubiana(locul de articulatie a oaselor bazinului). Peretele uterului este alcatuit din 3 tunici: tunica externa sau perimetru, reprezentata de peritoneul care acopera organul tunica medie sau musculara sau miometru, grosime 15 mm stratul cel mai bine reprezentat, format din fibre musculare netede dispuse in 3 straturi tunica interna sau mucoasa sau endometru, are o grosime de 2 si 9 mm in functie de etapele ciclului menstrual.

Colul uterin este format din fibre musculare cu directie circulara care la nivelul orificiului intern formeaza un adevarat sfincter. Lumenul colului este captusit de mucoasa colului care sufera transformari in functie de etapele ciclului menstrual.

Trompele uterine sunt tuburi uterine sau trompele Fallopia, sunt 2 canale musculare membranoase situate de ambele parti ale uterului, avand un rol important in fecundatie,care se produce la nivelul treimii externe a trompei si in dezvoltarea initiala a produsului de conceptie.Lungimea lor este 10-12cm, sunt formate din 3 portiuni: pavilionul,care are forma de palnie, portiunea mobila a trompei care este orientata in jos, inapoi catre ovar, corpul trompei,interstitiala situata in grosimea peretelui uterin. Structura peretelui trompei este format din 3 tunici seroasa, musculara si mucoasa. Trompele vin in raport cu vezica, cu anexele intestinului subtire si sigmoidul cu fata superioara a ovarului. Ovarele sunt glandele sexuale feminine, organe pereche, avand functie secretorie interna si vasculara, au forma ovoidala si 3 cm lungime, 2cm grosime , 1cm latime, dimensiuni variabile in functie de varsta si stare fiziologica a femeii, ovulatie, sarcina sau menopauza. Este singurul organ din cavitatea abdominala neacoperit de peritoneu. Are 2 fete una superioara este in raport cu pavilionul trompei si cea inferioara este in raport cu ansele intestinale, cu colonul sigmoid si cu rectul. Ovarul este un organ relativ mobil care este fixat prin pedicul vasculo-nervos, prin ligamente de organele vecine. Structura histologica a ovarului. Ovarul este alcatuit dintr-un epiteliu germinativ sub care se gaseste parenchimul ovarian, alcatuit dintr-o zona superficiala numita corticala si profunda-medulara. Zona corticala prezinta foliculi ovarieni in diverse stadii de dezvoltare, corpul galben si stoma conjunctiva. Zona medulara este formata din tesut conjunctiv lax, vase sanguine si limfatice.

Glanda mamara. Exista 2 glande mamare, pot exista si glande mamare supranumerale(politelie), poate sa lipseasca 1 din glanda mamara. Forma este variabila, cuneiforma, dimensiunile variaza in functie de varsta, stare fiziologica (sarcina sau lauzie) sau in functie de tipul constitutional. Glanda incepe sa se dezvolte la pubertate si involueaza dupa menopauza. Pielea care acopera glanda prezinta in centru areola mamara si mamelonul. Pe areola mamara se observa mici proeminente(tuberculi Morgagni) reprezentand orificii de deschidere a unor glande sebacee. In centrul areolei se gaseste mamelonul care poate fi proeminent sau infundat (ombilicat) la nivelul mamelonului se gasesc orificii care reprezinta deschiderea canalelor galactofore. esutul celulo-grasos este situat inaintea glandei - tesut premamar si inapoia glandei - tesut retromamar. Elementul de baza este reprezentat de acinul glandural, mai multi acini formeaza un lobul, mai multi lobuli formeaza un lob sau glanda mamara.

Marin Stefana Roxana AMF An I

18.01.2012