LUCRARI DE ZUGRAVELI

NOTIUNI GENERALE :
1. Definitie: Zugravelile sunt lucrari de finisaj sub forme de pelicule subtiri

aplicate pe suprafete tencuite sau gletuite aplicate la interiorul si exteriorul cladirilor avand in compozitie lianti de apa(var).
2. Rol: -

igienic( se intretine usor) Estetic- decorativ (prin culoare) De protectie (prin pelicula creata)

-

3. Clasificare:

-

Spoieli(varuieli): pe baza de lapte de var si se folosesc la constructii industriale (C.I.) in magazii. Zugraveli simple: intr-o singura culoare (cladiri de locuit) Zugraveli in culori: fondul este o culoare pe care se aplica diferite modele de alta culoare. Zugraveli in relief: se foloseste o compozitie mai vascoasa si se aplica prin stropire uniforma pe toata suprafata. Zugraveli lavabile: de calitate superioara.

LUCRARI PREGATITOARE PENTRU ZUGRAVELI
1

) Netezirea se face prin frecarea suprafetelor cu piatra ponce. portiunile mici se repara cu pasta de ipsos iar in cazul in care suprafetele sunt mai mari cu mortar de acelasi fel cu tencuielile existente. etc. neregularitatile se chituiesc sau se spacluiesc cu pasta de aceeasi compozitie cu a gletului.a) Pregatirea suprafetelor de tencuiala driscuita sau beton. dupa ce. astfel sa rezulte suprafete netede. iar prin indepartarea straturilor vechi cu un burete. Dupa uscarea portiunilor reparate. Razuirea se efectueaza cu razuitoare de otel. defectele locale se repara la fel ca si la tencuielile noi. Zugraveala veche se indeparteaza prin spalare sau prin razuire. bavurile si dungile iesind in relief au fost indepartate. suprafata se slefuieste cu hartie de slefuit dupa care se curata de praf cu peri sau cu bidinele curate si uscate. pana la tencuiala. In acest scop toate fisurile. plane si netede. glet de nisip (sau ipsos) si aracet. trebuie sa fie plane si netede fara desprinderi sau fisuri. Aceste operatii se realizeaza prin netezirea suprafetelor pentru inlaturarea asperitatilor si repararea defectelor locale( fisuri. in prealabil. Daca pe suprafetele respective sunt aplicate mai multe straturi de zugraveala si daca se constata cojirea acestora. la impuscaturi se indeparteaza varul ramas in tencuiala si locurile respective se repara cu pasta de ipsos. in proportie de o parte ipsos si o parte lapte de var. dupa care se omogenizeaza prin amestecare rapida. 2 . cu ajutorul bidinelei. Fisurile existente se deschid cu cutitul de razuit. Daca se constata tencuieli burdusite ele se indeparteaza pana la zidarie. Compozitia se prepara in cantitati care sa poata fi folosita in cel mult 20 minute de la preparare. Pregatirea suprafetelor tencuite consta in curatarea si revizuirea acestora. b) Pregatirea suprafetelor gletuite: suprafetele cu glet de ipsos sau glet de var. montaj ori turnare(in cazul peretilor din beton monolit) se umplu cu mortar de ciment – var. petele cu urme de decofrol se freaca cu piatra de slefuit sau cu peri de sarma. In cazul suprafetelor vechi care au mai fost zugravite. caramida bine arsa si netezita sau cu o bucata de lemn. In cazul suprafetelor din beton. Pentru spacluirea suprafetelor mai mari se foloseste si pasta de ipsosvar. Pasta se realizeaza prin presararea ipsosului in apa. atunci ele trebuie indepartate. de asemenea. toti porii ramasi de la turnare sau gaurile provenite de la transport. impuscaturi. dupa ce in prealabil straturile vechi de zugraveala au fost umezite cu apa calda pentru a usura lucrul si pentru a evita formarea prafului. Spalarea se executa prin inmuierea zugravelii cu apa calda. Pasta de ipsos folosita pentru chituirea defectelor izolate se prepara din doua parti ipsos si o parte apa. gresie.

se executa manual. 0. Primul strat are rol de grund. Aplicarea stratului vizibil In cazul lucrarilor de volum mic.5 kg var gras pasta. magazii. Se urmareste sa nu ramana urme de bidinea sau scurgeri de compozitie. care patrunde in porii tencuielii si ii uniformizeaza absorbtia. Compozitia se aplica mai intai la tavane si apoi la pereti. netezirea facanduse orizontal la pereti si perpendicular pe directia luminii la tavane. La lucrarile cu volum mare. folosindu-se aparatul pulverizator Calimax. in timp ce la aparatele electrice AEZ compozitia de zugraveala este absorbita de pompa aparatului fara a fi necesara intreruperea lucrului. constituind in acelasi timp stratul de legatura intre suprafata pregatita si zugraveala. cladiri auxiliare. iar stratul urmator reprezinta stratul vizibil. Fiecare strat se aplica numai dupa uscarea celui precedent. La acest tip de aparat pentru fiecare alimentare a rezervorului cu compozitie de zugraveala. pana se obtine o culoare uniforma pe toata suprafata. Pentru aceasta se folosesc bidinele mari rotunde sau patrate. Compozitia pentru stratul vizibil se prepara din var gras pasta diluat in apa in proportie de 1:1. Zugravelile preparate cu lapte de var se executa in doua-trei straturi. Stratul de grund se aplica uniform si continuu. intr-un strat sau doua. spoielile si zugravelile se executa mecanizat. Prepararea compozitiei Grundul se prepara din: 2. este necesara intreruperea lucrului. 3 . uniform si continuu. constructii provizorii.5 (var:apa) prin amestecarea pana la perfecta omogenizare. Compozitia se intinde intr-un strat subtire.1 kg sare de bucatarie si apa pana la obtinerea unui volum de 10 l compozitie. Dupa uscarea grundului se aplica compozitia de zugravit. Aplicarea grundului Se aplica manual cu bidineaua imediat dupa terminarea lucrarilor pregatitoare.TEHNOLOGIA DE EXECUTIE A LUCRARILOR DE ZUGRAVELI Zugraveli cu lapte de var ( spoieli sau varuieli) Zugravelile cu lapte de var interioare si exterioare pe pereti si tavane se utilizeaza la constructii industriale.

Huma se inmoaie in apa in proportie de 2l apa la un kg de huma bulgari framantati marunt. 2 ZUGRAVELI IN CULORI DE APA CU HUMA Zugravelile in culori de apa preparate cu huma se aplica in interiorul constructiilor. in incaperi cu umiditate relativa a aerului sub 60%. ZUGRAVELI IN CULORI DE APA CU CAOLINA 4 . Intreaga compozitie se strecoara prin sita cu 900 ochiuri/cm2. Tehnologia de executie a zugravelilor cu culori de huma este identica cu cea folosita la zugravelile cu lapte de var. Aplicarea zugravelii: Pentru aplicarea zugravelii se procedeaza astfel: se aplica un prim strat de solutie de sapun dupa care se repara defectele marunte la tavan si pereti cu pasta de ipsos. Dupa uscarea si slefuirea reparatiilor se aplica un strat de solutie de sapun pe portiunile reparate. Solutia de clei se prepara din clei si apa in proportie de 1kg clei si 5l apa. in proportie de 100g solutie clei la 1l apa cu huma. Bulgarii se lasa in apa 5-24 ore. iar restul de apa se adauga dupa inmuierea acestora. Se introduce sapunul intr-o cantitate mica de apa calda. iar ultimele straturi de zugraveala mecanizat. Stratul de solutie de sapun si primul strat de zugraveala se aplica cu bidineaua. dupa care se compozitia de zugraveli se aplica in trei straturi. La aparatul manual Calimax productivitatea tehnica este de 100-150 m /h. care este fie o maneta fie un motor electric. In acest scop se toarna intai apa. pe intreaga suprafata. apoi se adauga restul de apa calda si se omogenizeaza apoi se strecoara prin sita cu 900 ochiuri/mm. atat cat sa acopere bulgarii de huma. In acelasi timp se prepara si o solutie de sapun cu apa in proportie de 1kg sapun la circa 16l apa. Prepararea compozitiei de zugraveala se realizeaza astfel: se toarna in amestecul de huma cu apa solutia de clei. sau prin intermediul unui reductor. Pigmentii trebuie inmuiati in apa cu 24 ore inainte de prepararea compozitiei. pigmenti si solutie de clei. Prepararea compozitiei Pentru prepararea compozitiei de zugravit se folosesc: huma muiata in apa. amestecand pana la dizolvarea sapunului. Aparatele de tip electric se pun in functiune prin racordarea la reteaua electrica de alimentare printr-o fisa cu contact de protectie. iar la aparatele electrice AEZ de 200-250 m2/h. si o pompa cu membrana pusa in functiune direct de un sistem biela-manivela. pe suprafete gletuite cu glet de var sau ipsos. Cantitatea de apa poate varia in functie de calitatea humei.Aparatele de pulverizat au in componenta lor un grup de actionare.

50g gelatina si 500-600ml apa. Compozitia in culoare de bronz se prepara din : 100g bronz. la compozitiile de zugravit pereti in locul humei. In acest caz tehnologia de executie a zugravelii de fond este identica ca cea de la zugravelile in culori de huma. Desenul se executa si cu panze de sac de in sau cu piele de caprioara prin inmuierea acestora in prealabil in vasul cu compozitia de zugravit. huma fiind inlocuita cu caolina. Compozitia se prepara la fel ca la zugravelile cu huma si clei. Zugraveala cu caolina se executa pe suprafete gletuite. 100g amidon. Prepararea compozitiei Se prepara din solutie de clei cu adaos de apa si pigmenti minerali. In vasul cu amidon se toarna gelatina. Zugraveli cu desene: Zugravelile cu desene. apoi bronzul. Aplicarea zugravelii Pentru executarea zugravelilor cu desene compozitia de zugraveala se aplica pe rola confectionata din burete cu ajutorul unei pensule. liniaturile si zugravelile stropite se executa pe suprafete zugravite in prealabil intr-o singura culoare.Zugravelile in culori de apa cu caolina se utilizeaza de obicei fara pigmenti spre a se obtine o compozitie de zugraveala de culoare alba pentru zugravirea tavanelor. amestecandu-se incontinuu. apoi se adauga apa pana se obtine o solutie de consistente laptelui (cca 400-500ml). In locul solutiei de clei se poate folosi lapte animal in aceeasi proportie. Desenul se aplica purtand rola pe perete de sus in jos avandu-se grija ca benzile cu desen obtinute sa fie perfect verticale si sa un apara zone de suprapunere a desenului sau zone neacoperite intre benzile cu desen. Se dizolva mai intai amidonul in putina apa calda si se amesteca pana la desfacerea cocoloaselor. In timpul lucrului vasul cu compozitia respectiva se tine in alt vas cu apa fierbinte racirea si intarirea trebuind sa se faca pe suprafete ce se finiseaza. gelatina dizolvandu-se in restul de 100-200ml de apa calda. Solutia de clei se dilueaza cu apa in proportie de 100g solutie de clei la 1l de apa. Mai rar aceasta se intrebuinteaza impreuna cu diversi pigmenti. care constituie fondul. 5 . Desenele realízate cu compozitiile preparate astfel pot fi completate cu un desen in culoare de bronz (galben sau alb). tehnologia de aplicare fiind aceeasi ca la zugravelile cu huma si clei.

Pentru zugravirea in mai multe culori stropite operatiile se executa succesiv. celuloid sau metal.-un colt al peretelui. 6 . ZUGRAVELI STROPITE Zugravelile stropite se executa cu culori de apa pe suprafete pe care s-a aplicat mecanizat in prealabil o culoare de fond. In cazul desenelor in mai multe culori se aplica succesiv fiecare sablon din seria respectiva pe toata suprafata care se zugraveste avandu-se grija sa un se treaca la culoarea urmatoare inainte de uscarea completa a celei precedente. iar fondul acestuia se obtine din culoarea care se aplica prin gaurile sablonului. Cu sablonul direct desenul se imprima pe fondul zugravelii prin gaurile decupate in aceasta. de unde incepe zugraveala se traseaza o linie orizontala. se pot realiza imitatii de mozaic. Inainte de a incepe aplicarea desenului la partea superioara a peretilor. astfel ca sa se obtina o acoperire cat mai uniforma a suprafetei ce se zugraveste. sablonul se ridica de pe perete si se aseaza alaturat. Aceasta linie serveste drept ghidaj in deplasarea sablonului de-a lungul peretelui. Prin stropirea a 3-4 culori. In cazul folosirii periei dupa ce aceasta a fost muiata in compozitia de zugraveala. stropirea unei culori executandu-se dupa ce s-a uscat culoarea precedenta. Executarea desenului se incepe prin asezarea sablonului intr. Stropirea se executa prin lovirea usoara a bidinelei de mana sau de o rigla. Prin sablonul indirect desenul se formeaza din nuanta suprafetei care se zugraveste. acoperirea reperelor cu culoare de fond etc. astfel ca taieturile de control sa coincida atat cu linia trasata cat si cu cele doua repere laterale imprimate la aplicarea precedenta a sablonului. pastrandu-se acelasi sens de aplicare. se trece peste par cu o bagheta. Dupa terminarea zugravelii dintr-o incapere se corecteaza si se retuseaza desenul. astfel ca cele doua taieturi de control de la partea superioara a sablonului sa coincida cu linia trasata. carton. Sabloanele sunt de doua feluri: directe si indirecte. Desenul se mai poate realiza si cu sabloane confectionate din hartie groasa. Dupa aceasta. pentru a se evita deplasarea diferitelor parti ale desenului. granit. La aplicarea fiecarui sablón trebuie urmarita suprapunerea riguroasa a taieturilor de control peste reperele imprimate.stoarcearea si rasucirea sub forma de sul prin rostogolirea pe perete a sulului astfel format. Portiunile care nu trebuie stropite se acopera cu hartie sau panouri de protectie. se obtine un desen neregulat indicat in special pentru lambriuri. asigurand stropirea suprafetei. Zugravelile stropite se aplica cu ajutorul unei bidinele cu parul (6cm) sau cu o perie cu par de porc.

cu o calificare inferioara. pentru lucrari manuale formatia minima are un singur muncitor. ajutor. inainte ca suprafata-suport in intregime 7 . Alcatuirea numerica a acestora este in functie de volumul lucrarilor de executat. calitatea lord in punct de vedere al aspectului poate fi verificata oricand chiar dupa terminarea intregului obiect. Este interzis a se incepe executarea oricaror lucrari de zugraveli. este compusa din doi muncitori dintre care unul avand calificarea corespunzatoare lucrarilor de executat si altul. cu deosebirea ca in loc de 100g praf de bronz se foloseste 50g praf de matase. Pentru executarea mecanizata a zugravelilor formatia minima este alcatuita din doi muncitori: unul manuieste aparatul de zugravit. iar celalalt alimenteaza cu compozitie aparatul.Cand stropirea se executa si cu praf de matase. Organizarea locului de munca la lucrari de zugraveli Determinarea marimii frontului de lucru este influentata de modul de executie a lucrarilor( manual sau mecanizat). compozitia este similara cu cea pentru compozitia in culoare de bronz. o pozitie comoda care sa-i dea libertate de miscare. Dispunearea materialelor. Conditii de calitate la lucrari de zugraveli Zugravelile sunt lucrari care raman vizibile. Calitatea suprafetei-suport pe care se aplica zugravelile se verifica in cadrul verificarii executarii acestei suprafete. de termenul de predare si de fondul de lucru afectat. sculelor si utilajelor la locul de munca trebuie facuta astfel incat sa nu fie stanjenita circulatia si miscarile muncitorilor si sa se evite deplasarile inutile sau prea lungi. Formatia poate fi folosita ca atare unmai la lucrari de mica importanta si de un volum redus . Formatia minima de lucru care sta la baza alcatuirii echipelor si a brigazilor pentru lucrari mecanizate. Locul de munca trebuie inzestrat si aprovizionat periodic cu materiale pentru a se asigura continuitatea muncii. chiar de categoria I. Asezarea muncitorului fata de frontul de munca trebuie sa asigure acestuia un camp visual corespunzator.

Petele de rugina pot aparea cu timpul pe fata zugravita. Acestea provin din defecte ascunse de constructie sau aparute intre timp. utilizarea retetelor si a compozitiei amestecurilor. In general la aceste reparatii se lucreaza numai cu mana. In primul rand trebuie cercetata causa lor care poate fi un defect la invelitoare sau la anexele lor. in ordinea si la intervalele de timp prescrise si aplicarea masurilor de protectie impotriva uscarii bruste. procedand pe portiuni mici la retusuri cu pensule potrivite. precum si daca au fost montate toate piesele auxiliare. Inainte de inceperea lucrarilor de zugraveli este necesar a se verifica daca au fost executate si receptionate toate lucrarile destinate a le proteja. Daca aceasta solutie nu reuseste sa fixeze zugraveala. fara interventii pe toata suprafata. pana la elementul care o 8 . Rugina provine de la o eventuala panza de rabit neagra neprotejata si peste care un s-a dat un smir de ciment. lucrarea se executa din nou. Defectul un poate fi indreptat decat spaland toata suprafata si zugravind din nou cu o compozitie in care cleiul este in proportie indicata in reteta si cu care se fac incercari pentru a verifica rezultatele in conditiile specifice de lucru. Pentru remediere se aplica un nou strat de zugraveala mai bine incleiat. la instalatia de alimentare cu apa. Astfel pe tavane sau pe pereti pot aparea pete de umezeala care alterneaza zugraveala. Zugravelile patate sau fisurate se datoreaza unei compozitii de grund in care s-a introdus prea mult clei. Pe parcursul executarii lucrarilor este necesar a se verifica respectarea tehnologiei de executie. DEFECTE CARE APAR LA ZUGRAVIRE SI REMEDIEREA LOR Zugravelile care se sterg sun consecinta unei insuficiente incleieri a compozitiei. la cea de incalzirea centrala sau de cea de scurgere a apelor uzate. Calitatea zugravelilor se verifica numai dupa uscarea lor completa si are ca scop principal depistarea defectelor care depasesc abaterile admisibile. atunci se spala toata zugraveala cu apa calduta si dupa uscarea tencuielii. insa cu mai putin pigment. La zugravelile stropite sau rolate patate eventualele mici defecte aparute pe suprafetele stropite sau rolate se pot repara local. In terminarea unei faze de lucrari se efectueaza cel putin cate o verificare la fiecare incapere si la fiecare 100m2.sau succesiv pentru fiecare portiune sa fi fost verificata cu atentie privind indeplinirea conditiilor de calitate pentru stratul suport. precum si aplicarea straturilor succesive. de la armaturi ramase neacoperite in beton sau de la orice alte elemente de otel neprotejate sau insuficient protejate. Petele de umezeala apar pe suprafetele zugravite dupa un timp de exploatare. spalarii prin ploaie sau inghetarii. Solutia de remediere consta in indepartarea tencuielii acoperite de rugina.

pana se elimina fumul fixat. cu capacul ambalajelor fixat ermetic si inchise. cu apa calduta si sapun. sau se trece direct la grunduire. In acest scop daca zugraveala existenta nu este prea afumata. ci se procedeaza la rezugravire. iar pe o raza de cel putin 10m trebuie sa fie puse afise usor de citit de la distanta. in schimb este bine fixata pe suprafata-suport. in 9 . La terminarea lucrului.provoaca. curatirea acestuia. in fiecare zi. slefuind fiecare strat. toate materialele imflamabile trebuie transportate. in numar suficient. la loc vizibil si usor accesibil. solutia fiind in proportie de 100g de alaun sau sulfat de cupru la 2l apa. fiind strict interzisa folosirea focului deschis sau sudarea la oricare din nivelurile cladirii. Daca totusi se simte nevoia unei oarecare neteziri se aplica un strat de var. De cele mai multe ori este nevoie sa se desprinda prin razuire toata pelicula veche de zugraveala pana la gletul sau driscuiala tencuielii. in cazul imposibilitatii asigurarii ventilarii naturale trebuie realizata obligatoriu ventilarea artificiala. cu inscriptiile: “Fumatul strict interzis” “Nu va apropiati cu foc deschis si nu sudati” “Nu impuscati cu pistolul pentru bolturi” - In spatiile inchise trebuie sa se lucreze cu ferestrele si usile deschise. Grundul se recomanda sa fie de alaun sau de piatra vanata. trebuie sa fie asezate stingatoare de incendiu. se procedeaza la spalarea ei cu bidineaua. Dupa caz suprafata se chituieste si se spacluieste. La zugravelile deteriorate prin afumare nu se pot executa reparatii locale. MASURI DE TEHNICA A SECURITATII MUNCII LA EXECUTAREA LUCRARILOR DE ZUGRAVELI In afara de masurile generale de tehnica a securitatii muncii la lucrarile de zugravit si vopsitorii trebuie aplicate suplimentar urmatoarele masuri: Muncitorii care lucreaza cu vopsele preparate cu solventi imflamabili si cei care lucreaza temporar in zona respectiva trebuie instruiti zilnic: - In imediata apropiere a locului unde se lucreaza cu lacuri si vopsele. inglobarea lui in mortar de ciment si apoi refacerea tencuielii si a zugravelii. Dupa uscare se aplica stratul de finisaj in conitiile alese.

P Bucuresti 1991 Delia Prudeanu. acestea trebuie sa fie acoperite. “ Nu intrati cu foc deschis” La transportul recipientelor cu lac sau cu vopsea cu solventi imflamabili. “Nu fumati”.magazii destinate in mod special acestui fel de materiale. avand scris pe usa: “Pericol de incendiu”.P Bucuresti 1992 Constantin Rosoga: Utilajul si tehnologia lucrarilor de finisaje E. Muncitorii care prepara amestecurile de lacuri si vopsele cu solventi imflamabili trebuie sa poarte ochelari de protectie si sa efectueze aceste operatii in locuri ferite de surse de foc. Bucuresti 1993 Legea nr. a scarilor de acces etc. iar muncitorii care le transporta nu trebuie sa treaca cu ele prin locuri cu foc deschis si nici sa fumeze. Vasile Sarbu: Desen tehnic de constructii E. 319/2006: Norme de sanatate si securitate in munca.D. Bibliografie: Constantin Rosoga: Utilajul si tehnologia lucrarilor de finisaje E. 10 . Muncitorii care lucreaza la inaltime trebuie sa verifice si sa asigure stabilitatea podinelor. La folosirea instalatiilor mecanice sub presiune.D.P. Radu Margineanu. acestea trebuie prevazute cu aparate de masurat si control necesare functionarii lor in conditii de securitate.D.

G 1425/2006 Legea nr. 11 .53/2003: Codul muncii.Norme metodologice de aplicare a legii 319/2006 H. Primul ajutor la locul accidentului Norme de sanatate si securitate in munca pentru lucrari de finisaje.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful