You are on page 1of 2

POLIRETANI PE BAZA DE SOLVENTI VS: POLIURETANI PE BAZA DE APA Rasinile poliuretanice, rezulta in urma reactiei de aditie a izocianatilor cu alcooli.

Acestea pot fi utilizate in mai multe moduri, pentru obtinerea de pelicule destinate finisarii suprafetelor in industria lemnului. O prima categorie de produse, cea traditionala, este a acoperirilor pe baza de poliuretani modificati cu ulei. Ele se obtin prin inlocuirea partiala, in timpul sintezei, a anhidridei ftalice cu diizocianat, reultand o rasina alchidica modificata cu izocianat. Care reprezinta poliuretanul modificat. In rasina predomina legaturile uretanice, dar, caracterul predominant al produselor este dat de rasina alchidica. Acoperirile poliuretanice sunt produse n doi componeni care se obin din reacia rinilor ce conin grupe hidroxil, denumite i polioli (primul component) i grupe reactive denumite izocianai (al doilea component) sau catalizatori. Prin amestecul celor doi componeni n procentele prescrise pentru fiecare produs n parte,ncepe reacia chimic care duce la formarea peliculei. Drept intaritori se pot folosi izocianati aromatici sau alifatici. Uscarea produselor poliuretanice este de natur chimic prin reacia ntre cei doi componeni i n acelai timp de natur fizic prin evaporarea solvenilor. A doua categorie este cea a dispersiilor de poliuretani in apa. In acest mod se fabrica poliuretani ionici, miscibili cu apa. Polimerul se formeaza in acest caz in prezenta de solventi polari, care sunt apoi distilati. Coninutul n solventi organici al acestora este de 4 7%. Poliuretanii pe baza de solventi au miros specific si se usuca mai greu decat cei hidrosolubili, in cca 1 ora la atingere si 3-5 ore la manipulare.. Un alt dezavantaj al utilizarii acestora este consumul de solvent de spalare in vederea curatirii echipamentului de aplicare. Pe de alta parte, poliuretanii clasici au o rezistenta mai mare la imbatranire si o durabilitate mai buna decat cei hidrosolubili. Aceste pelicule sunt actualmente considerate cele mai durabile care pot fi aplicate manual. Ele penetreaza suprafata lemnului, producand umectarea structurii suprafetei lemnoase si conferind acesteia o culoare mai inchisa. Aceata penetrare face totodata ca suprafata mobilei sa fie mai lucioasa. Poliuretanii intariti cu izocianati aromatici, se folosesc doar pentru obtinerea de pelicule nerezistente la lumina, pentru mobilier de interior. Ei dau pelicule extrem de consistente si cu un luciu exceptional (oglinda). Pentru a preveni aspectul plastic al mobilei, se pot folosi solventi minerali de dilutie inainte de aplicare. Poliuretanii modificati cu rasini acrilice si intariti cu izocianati alifatici, dau pelicule rezistente la lumana, putand fi folositi si pentru mobilierul de exterior. Coninut n solveni organici este intre 50 70%. Acearta impune o ventilatie corespinzatoare in spatiul de lucru, adoptarea masurilor de protectia muncii specifice substantelor inflamabile si respectarea reglementarilor privind deseurile periculoase de produse di ambalaje utilizate. Izocianatii sunt clasificati drept toxici.

Produsele poliuretanice hidrosolubile au majoritatea avantajelor peliculelor pe baza de solvent si, in plus, avantaje economice si de securitate considerabile pe parcursul manipularii si aplicarii, datorita mediului de reactie apos si continutului redus de cosolvent prezent- 4-7 %. Aceste produse ecologice pot fi folosite si pentru finisarea mobilierului destinat copiilor, fiind prietenoase deopotriva pentru sanatate si mediul inconjurator Tipurile principale de produse poliuretanice hidrosolubile care au inceput sa fie utilizate pe plan mondial sunt: Tip Utilizare Dispersie apoasa de poliuretan alifatic pe Acoperiri pentru lemn si metal baza de poliester, fara solvent Dispersie apoasa de poliuretan , pe baza de Acoperiri pentru lemn si speciale polieter Dispersie apoasa de copolimer poliuretanAcoperiri pentru lemn (inclusiv parchet) acrilic, pe baza de izocianati alifatici si polieter dioli, fara surfactanti Copolimer apos poliuretan-acrilic Acoperiri pentru lemn si metal Dispersie apoasa de poliuretan alifatic Acoperiri pentru lemn Dispersie apoasa de poliuretan alifatic Acoperiri pentru lemn (inclusiv parchet) modificat Unele sorturi dau durabilitate, rezistente la abraziune si lumina comparabile cu cele ale produselor pe baza de solvent. In plus, unele sortimente se usuca mult mai rapid, in cca 10 minte la atingere. Ele au rezistente la zgariere superioare si nu altereaza culoarea suportului. Dezavantajele ar fi cele legate de o anumita tendinta de incetosare a filmului, rezistenta mai slaba la agenti chimici si faptul ca pot ridica porii lemnului, ceea ce necesita o slefuire suplimentara. Ele se aplica mai greu, avand tendinta sa migreze de pe suprafata, avand tendinta de a ramane pe suportul lemnos fara sa il penetreze. Costurile cu achizitia sunt mai mari in cazul produselor hidrosolubile, dar ele pot fi compensate prin reducerea costurilor legate de protectia muncii si conformarea cu reglementaile de mediu in vigoare. Acceptabilitatea pe piata a produselor poliuretanice hidrosolubile este limitata datorita modificarilor tehnologice pe care le implica. Pentru efectuarea alegerii intre produsele de finisare hidrosolubile si cele pe baza de solvent, trebuie sa se tina seama nu numai de argumentele pro si contra ale fiecarei clase ci si de factorii externi care pot afecta acoperirea. si de nivelul de experienta al utilizatorului. In batalia dintre aceste doua clase de produse, nu exista, de fapt, un invingator autentic. Este important sa se cunoasca modul in care se alege varianta optima, astfel incat sa se fructifice avantajele si sa se minimizeze dezavantajele acesteia.