You are on page 1of 14

BAZELE LOGISTICII MRFURILOR

Coninutul logisticii mrfurilor


Evoluia activitii de comer productorii, angrositii utilizeaz strategii, canale de distribuie, sisteme logistice, metode de stocare, depozitare i gestiune moderne, pentru a opera cu costuri ct mai mici i a putea face fa concurenei. Logistica, n mediul de afaceri prezent i viitor: Are un rol din ce n ce mai important n activitatea firmelor. Este n conexiune cu producia, vnzarea, marketingul, servirea clienilor. Poate contribui la creterea rentabilitii firmei. Reprezint o surs real de avantaj competitiv. Poate determina o satisfacere ntr-un grad mai nalt a ateptrilor partenerilor de afaceri sau a exigenelor segmentelor de pia vizate de organizaie. Ocup n firm o poziie ce-i permite s coordoneze relaiile care influeneaz fluxul de informaii i bunuri, avnd ca scop executarea comenzilor primite. Are semnificaie strategic n organigramele marilor firme, departamentul de logistic este alturi de departamentele de marketing, producie i finane.

Logistica procesul de gestionare strategic a achiziionrii, deplasrii


i depozitrii materialelor, semifabricatelor i produselor finite (alturi de fluxurile informaionale a acestor procese) n interiorul firmei i al canalelor de marketing, pt. satisfacerii comenzilor cu cele mai mici costuri pt. firm.

Logistica mrfurilor activitate ce are drept scop punerea la dispoziie


cu cel mai sczut cost a unei cantiti dintr-un produs la locul i la momentul unde exist o cerere (Asociaia Francez pentru logistic).

Logistica capacitatea de organizare i realizare a fluxurilor de persoane


sau de mrfuri pentru a obine ceea ce se dorete ntr-un timp i spaiu optime cu costuri minime.

Logistica totalitatea activ. organizatorice, de gestiune i strategice care


coexist n cadrul companiilor, fluxul de materiale (i de informaii adiacente) de la originea lor, prin intermediul furnizorilor i pn la livrarea produselor finite ctre clieni, precum i service-ul post-vnzare. Logistica firmei presupune:

Gestiunea Materialelor (aprovizionare, gestiunea stocurilor de materiale, programarea produciei),

Distribuia Fizic (gestiunea produselor, a depozitelor i a transporturilor, livrrile la punctele de vnzare),

Serviciile pentru Clieni.

Alturi de aceste aspecte, mai apar ca argumente de interes logistic:

mediul extern societii: infrastructurile, viabilitatea lor, condiiile sociopolitice care pot favoriza/mpiedica libera circulaie a mrfurilor/persoanelor.

n Romnia: Aceast funcie a fost contientizat relativ recent. Att n societile private ct i n sectorul public inelele care formeaz lanul logistic sunt administrate n mod izolat nu exist integrare ntre diversele funciuni logistice. Aceast integrare este necesar pentru:

atingerea obiectivelor de eficien i leadership; dezvoltarea i creterea ntreprinderilor i a sistemului economic al Romniei; optimizarea proceselor componente ale filierei logistice i integrarea lor succesiv cu scopul de a le gestiona i coordona ntr-un mod unitar.

Abia dup integrarea funciilor logistice n cadrul unei societi comerciale, vor putea fi atinse niveluri de eficien, integrnd i funciile logistice

ale celorlali actori ai dezvoltrii economice: Furnizorul, Productorul, Clientul. Apoi, va trebui realizat o schimbare important de management: nu vor mai trebui s existe problemele i obiectivele Furnizorului sau ale Productorului sau ale Clientului, ci problemele i obiectivele Furnizorului, Productorului i Clientului, probleme care, i unele i altele, vor fi rezolvate ntr-o optic de logistic integrat i ntotdeauna orientat ctre Sistemul Naional. Fiecare organizare logistic este unic n felul ei. Totui, departamentele logistice de succes, indiferent de sectorul de activ., tipul firmei i poziionarea geografic, se ghideaz dup o serie de principii:

1. Asigurarea unei legturi ntre logistic i strategia firmei


Pentru ca logistica s asigure o cretere a profitului toate operaiunile legate de logistic s fie integrate n planul strategic al firmei. Logistica eficient din punct de vedere al costului are un mare impact n meninerea poziiei firmelor pe pia. Inovaia n domeniul logisticii contribuie la deinerea supremaiei n domeniul costurilor i la diferenierea prin servicii.

2. Realizarea unei organizri globale


Organizare global a logisticii controlarea tuturor funciilor logisticii de ctre un singur departament din cadrul firmei Gestionarea materialelor, transportul, depozitare, distribuia, logistica intern trebuie s fie unificate printr-o combinaie adecvat de management. Asigurarea unor servicii logistice eficiente necesit o coordonare riguroas a tuturor operaiilor cu strategia firmei. O serie de firme recunosc interrelaiile ntre logistic, producie, marketing, vnzri i finane firmele identific funciile i activitile care au legtur cu logistica, urmrind o integrare ct mai bun a lor.

3. Valorificarea puterii informaiei

Departamentele de logistic:

profit de avantajul informaiilor i tehnologiilor de procesare a informaiilor; sesizeaz c sistemele bazate pe tranzacii i cele decizionale sunt resurse eseniale pentru realizarea profitului activitii de logistic;

utilizeaz n scop creativ simulrile decizionale care pot aduce reduceri de costuri i servicii ce pot contribui la ctigarea avantajului competitiv.

Cea care a determinat o scdere semnificativ a costurilor este informaia. Se aloc resurse pentru investiii n sistemele de gestionare a informaiilor, ca alternativ la cheltuielile pentru alte resurse logistice mai convenionale. Se utilizeaz deja modele computerizate menite s ofere un ajutor n luarea deciziilor tactice i operaionale.

4. Accentul pus pe resursele umane


Oamenii sunt cea mai important resurs a departamentului condiie esenial pentru obinerea performanelor superioare de logistic. conceperea unui sistem care s conduc la creterea productivitii, s gseasc stimulente care s favorizeze ndeplinirea funciei logistice; impunerea n rndul personalului a unei orientri bazate pe calitate; investiiile n pregtirea personalului, o mai bun gestionare a resurselor umane s-au nregistrat importante reduceri de costuri i s-a mrit numrul de servicii oferite prin mbuntirea operaiunilor. derularea unor operaii de proiectare sau achiziionare a unor tehnici specifice i a unor cunotine de management.
5.

Construirea de aliane strategice


Formarea alianelor strategice relaii de parteneriat cu ali participani n lanul produsului sau al canalului ofer posibiliti de profit nelimitate. schimb deschis i prompt de informaii ntre firme.

necesit o abordare atent, o coordonare cu clienii i furnizorii, sprijin din partea angajailor i pregtirea prealabil a acestora, cheltuieli pentru pregtirea i susinerea schimbrilor operaionale. Acele firme care vor cultiva cel mai bine alianele strategice cu

furnizorii, transportatorii, distribuitorii i clienii vor obine profituri mai mari dect firmele care nu iau in considerare astfel de aliane.
6.

Accentul pe performanele financiare


Cunoaterea consecinelor financiare ale activitii logistice este esenial pentru activitatea de planificare. Funcia logistic utilizeaz pentru msurarea performanelor sale indicatori de tipul: eficienei utilizrii activelor, valorii adugate, costurilor i standardelor de operare. Transportul, depozitarea, stocarea i servirea clienilor vor putea fi cel mai bine conduse n calitate de centre de cost sau de profit.

7. Stabilirea nivelului optim al serviciilor


Trebuie cuantificate veniturile suplimentare din oferirea de servicii de calitate i msurarea raportului cost-profit pentru a stabili diferite niveluri de servire. nelegerea nevoilor ateptrilor clienilor i a tipurilor de servicii pe care ei sunt dispui s le achiziioneze. Calcularea nivelului optim de servicii i determinarea costurilor asociate acestor servicii stabilirea unor preuri stratificate, n care diferitele niveluri de servicii s fie asociate unor preuri corespunztoare costurilor necesare pentru oferirea lor.

8. Importana rezolvrii detaliilor


Gestionarea consecvente. Misiunea managerului departamentului de logistic coordonarea eficient a detaliilor

derularea

unei

activiti

procesul logistic astfel nct s asigure consecven adoptarea de

planuri i metode pentru simplificarea activitii de gestionare a detaliilor.

9. Optimizarea volumului de mrfuri


Operaiunile de logistic vor trebui s gestioneze unitar volumele de mrfuri transportate, stocurile, etc. pentru mbuntirea performanelor financiare mbuntirea serviciilor i reducerea costurilor (n special a transportului). Capacitate de optimizare a volumului de mrfurilor reduceri de costuri, creterea rentabilitii, ob. avantajului competitiv pe o durat lung de timp.

10.

Evaluarea i depirea propriilor performane


eficienei activitii logistice trebuie susinut pt. ca

Dobndirea

performanele s nu fie de scurt durat Firmele trebuie s-i msoare performanele de logistic i s reacioneze dinamic la rezultatele obinute. Firmele de prim mrime percep activitatea logistic ca pe un instrument strategic, i nu ca pe o funcie care determin costuri, realiznd o coordonare a acestei activiti cu producia, vnzrile, marketingul, cercetarea, dezvoltarea i alte activiti ale firmei. Sistemul logistic un ansamblu de activiti aflate n interdependen, care trebuie s contribuie la realizarea politicii de marketing. Cele mai importante activiti sunt: aprovizionarea, transportul, depozitarea, manipularea, preambalarea, expedierea i recepia produselor, distribuia invers, fluxurile informaionale privitoare la logistica produselor. Managementul logisticii gestionarea activitilor materiale derulate naintea procesului de producie, la care se adaug activitile de distribuie propriu-zis de la sfritul produciei. Acest flux fizic este nsoit de un flux de informaii n ambele sensuri cadrul de operare al funciei logistice. Managerul logistician gestioneaz fluxurile de informaii i materiale. Estimeaz capacitatea firmei de a rspunde ateptrilor.

Identific activitile care creeaz valoare adugat i permit o difereniere a produselor realizate de firma lor fa de cele ale concurenilor. Produsele ajung la clieni prin distribuitori sau ali intermediari. Deoarece distribuitorii pot fi factori puternici de difereniere i influen firmele trebuie s nvee cum s-i fac din reeaua de distribuitori un aliat de ncredere Departamentele de logistic au contacte mult mai frecvente cu distribuitorii dect departamentele de vnzri sau cele de marketing. La fiecare nivel al distribuiei trebuie s se ia n considerare: 1. Cine ia deciziile de reaprovizionare: cantitatea de produse, frecvena i programarea, cine se ocup de aprovizionare. 2. Ce gam de produse este transportat / manipulat? 3. Programarea livrrilor, primirea comenzilor i manipularea livrrilor. 4. Produsele depozitate: suficiena stocului, rotaia stocului, condiiile de stocare; stocarea sezonier. 5. Apropierea de pia; acoperirea pieei poteniale. 6. Divizarea loturilor. 7. Primirea i procesarea comenzii. 8. Selecionarea, mpachetarea i ncrcarea produselor. 9. Livrarea: programare / frecven / rut. 10. Administrarea comenzilor: facturi, extrase de cont. 11. Controlul creditului: seriozitatea clientului; limitele creditului; condiiile de creditare / finanare; colectarea banilor i stimulente. 12. Administrarea preurilor: modificri de preuri, valoarea reducerilor de pre, influena factorilor de timp. 13. Vnzarea, promovarea, activitile promoionale, sondarea vnzrii. 14. Relaiile cu clientul: reprezentare, administrarea garaniilor; schimbri aduse produsului; stabilirea preului; performana produsului.

15. Informaii de pia: aciunile concurenilor; performanele n respectiva ramur i n domeniul vnzrii / stocrii / disponibilitii produsului; rapoarte asupra produsului i utilizatorului su; noi oportuniti. 16. Ce reduceri / majorri de preuri trebuie aplicate? Sunt ele obinuite pentru domeniul de activitate? Sunt corespunztoare serviciului? 17. Ct de important este produsul nostru pentru ei? Ct de importai sunt ei pentru noi? Puinele resurse logistice ale companiilor direcionate spre activiti apreciate de clieni, care aduc valoare adugat i determin avantajul competitiv

Ansamblul de operaiuni intercorelate desfurate pt. ndeplinirea misiunii logistice de asigurare a bunurilor sau serviciilor solicitate la momentul i locul potrivit, n condiiile celei mai mari contribuii la profitul firmei constituie mixul activitilor logistice.

Mixul logistic include 2 categorii de activiti:

Activitile de baz operaiuni cheie care se desfoar n aproape orice canal logistic: asigurarea standardelor de servicii pentru clieni, cumprarea, transportul, gestiunea stocurilor, prelucrarea comenzilor.

Activitile de susinere au loc n funcie de condiiile specifice ale firmelor i contribuie la realizarea misiunii logistice: depozitarea, manipularea produselor, ambalarea, activitile legate de fluxurile informaionale logistice.

Activitile componente ale sistemului logistic


Asigurarea unui nivel de servire logistic a clienilor baza proiectrii i funcionrii oricrui sistem logistic. Este asigurat prin urmtoarele activiti:

cercetarea nevoilor i cerinelor clienilor, relativ la nivelul serviciilor logistice; stabilirea nivelului de servire logistic a clienilor (oferit de firma furnizoare) sau diferenierea acestui nivel, funcie de cerinele segmentelor de pia vizate;

evaluarea percepiilor clienilor n privina nivelului de servire oferit, a decalajului dintre nivelul ateptat de clieni i cel efectiv oferit; ajustarea nivelului de servire logistic, funcie de evoluia cerinelor clienilor.

Cumprarea rol n crearea de valoare n cadrul procesului logistic.


Activitile reprezentative pentru domeniul cumprrii sunt: stabilirea necesitilor de aprovizionare; alegerea surselor de aprovizionare; planificarea modului de realizare n timp a aprovizionrii; evaluarea periodic a performanelor furnizorilor; determinarea cantitii economice a comenzii.

Transportul rol n asigurarea utilitii de timp; component important


a misiunii logistice. Presupune derularea urmtoarelor activiti:

alegerea modalitilor optime de transport (auto,CF,maritim,aerian,prin conducte); evaluarea i selecia ofertanilor de servicii de transport, la care apeleaz firma;

stabilirea rutelor de transport; programarea transporturilor.

Gestiunea stocurilor ofer utilitatea de timp ateptat de clieni; este


o component esenial a sistemului logistic. Presupune urmtoarele activiti:

elaborarea politicilor privind stocurile de materii prime, materiale, produse finite;

stabilirea mixului de produse din stoc, n funcie de contribuia diverselor articole la vnzrile firmei; determinarea stocului de siguran i a nivelului de reaprovizionare (mrimea stocului la care se lanseaz o nou comand de reaprovizionare);

aplicarea strategiei just - in time.

Prelucrarea comenzilor presupune realizarea urmtoarelor activiti:

determinarea procedurilor de primire a comenzilor (metoda de transmitere, restriciile de timp i cerinele privind mrimea comenzii);

stabilirea metodelor de transmitere a informaiilor despre comenzi n firm; alegerea variantei de onorare a comenzii: din stocul disponibil i/sau producie.

definirea ordinii de prioritate n prelucrarea comenzilor;

Depozitarea mrfurilor este considerat o component de susinere


deoarece nu este prezent n toate sistemele logistice. Principalele activiti: stabilirea necesarului de spaii de depozitare; alegerea amplasamentului depozitelor; determinarea numrului de depozite necesare; stabilirea configuraiei depozitului; amplasarea mrfurilor n spaiul de depozitare.

Manipularea mrfurilor are impact asupra duratei ciclului comenzii i


implicit asupra nivelului serviciului pentru client; are o pondere considerabil n costurile logistice. Eficacitatea manipulrii materialelor este condiionat de:

alegerea echipamentului de manipulare (manuale, mecanizate), utilizarea ncrcturilor prin paletizare i containerizare;

introducerea i prelucrarea materialelor n i din spaiul de depozitare.

Ambalarea de protecie permite ajungerea mrfurilor la clieni n


condiiile dorite. Activitile de ambalare protectoare, care susin logistica mrfurilor:

proiectarea de ambalaje care s rspund cerinelor proceselor de manipulare;

realizarea de ambalaje care s asigure integritatea produselor;

asig.

de

ambalaje

care

protejeze

mrfurile

contra

pierderilor,

deteriorrilor.

Fluxurile
includ:

informaionale

(sistemul

informaional

logistic)

faciliteaz derularea activitilor de baz i de susinere. Principalele activiti culegerea i prelucrarea datelor; analiza informaiilor;

elaborarea rapoartelor necesare (situaia stocurilor);

stabilirea unor proceduri de stocare a datelor; controlul fluxului de informaii.

Conexiunile logisticii cu marketingul


La nceputul secolului, a fost o perioad cnd funciunile grupate astzi sub denumirea de logistic fceau parte din marketing. Anii 50 i 60: specialitii n marketing tendina de concentrare pe dezv. i promovarea produsului, neglijnd depozitarea, transportul, controlul stocului. Contientizarea faptului c o parte mare din profitul vnzrilor este absorbit de costurile de distribuie reapariia interesului fa de logistica mrfurilor. Logistica are sarcina de a asigura satisfacerea sau ndeplinirea cererii generate de marketing. Relaia logistic marketing este influeneaz de ciclul de via al produsului:

n etapele de nceput: satisfacerea prompt i cu costuri convenabile a comenzilor este o condiie major a acceptrii produsului n faza iniial.

Ulterior, pe msur ce vnzrile se reduc i produsul trece n etapele de maturitate i saturaie ajustarea costurilor pentru ca produsul s fac fa concurenei puternice de pre i presiunilor ulterioare asupra profitului.

Scurtarea

ciclurilor

de

via

ale

produselor,

progresul

tehnologiei,

reglementrile referitoare la termenul de garanie pentru bunurile perisabile, costul ridicat al capitalului oblig firmele s gseasc alte moduri de satisfacere a cererii consumatorilor dect cele care presupun stocuri mari de produse finite. Firmele folosesc avantajele colaborrii logistic marketing pt. a rspunde exigenelor unor categorii tot mai sofisticate de cumprtori care comand frecvent cantiti mici, dar care cer o tot mai mare promptitudine n livrare negocierea produsului i a preului, ajustarea serviciilor logistice firmele ofer un serviciu total, logistica reprezentnd o parte esenial a ecuaiei profitului.

Domeniile majore de interaciune ntre logistic i marketing includ:

Proiectarea produsului poate avea un efect major asupra depozitrii i transportului i prin urmare asupra costurilor aferente.

Stabilirea preului modalitatea prin care cererea serviciilor de logistic influeneaz costul total al produsului i politicile de pre ale companiei.

Prognozarea pieei i a vnzrilor prognozele de marketing vor dicta nivelul resurselor logistice necesare livrrii produselor la clieni.

Strategiile de servire a clientului departamentul de marketing opteaz pt. un nivel de servire se stabilesc resursele logistice (echipamente, stoc).

Procesarea comenzilor responsabilitatea celui care primete comenzile clienilor i viteza i eficiena procesrii influen asupra costurilor operaionale i asupra imaginii clienilor despre nivelul serviciului.

Canalele de distribuie decizia de furnizare direct ctre client sau prin intermediari va influena nivelul resurselor logistice necesare Marketingul trebuie s consulte logistica n deciziile care privesc canalul de distribuie.

Clienii sunt interesai de promptitudinea cu care furnizorii satisfac comenzile la un nivel de servire determinat Companiile capabile s satisfac aceste niveluri de servire, vor ctiga ncrederea clienilor. Logistica i marketingul au mpreun roluri vitale n realizarea performanei cu costuri avantajoase.

Conexiunile logisticii cu producia


Producia i logistica se ntreptrund. Deciziile luate n cele 2 domenii angajeaz compania n structuri de costuri pe termen lung i determin modul n care aceasta concureaz pe piee.

n cazul produciei sunt importante localizarea i caracteristicile intrrilor de materiale (furnizorii de materii prime), iar n cazul logisticii, localizarea i caracteristicile pieei (clienii): Capacitatea de producie este determinat de localizare i de logistic i trebuie s fie n legtur cu cererea pieei.

Capacitatea reelei logistice aprovizionarea, primirea i procesarea comenzilor, transportul, reeaua de depozite i livrarea ctre consumatorul final trebuie i ea s fie conectat la cererea pieei

Problemele de localizare, capacitate i logistic sunt interconectate

se stabilete strategia competiional a organizaiei pe piee obinerea celui mai sczut cost sau forme de difereniere importante pentru clieni;

se analizeaz aspectele interdependente care privesc caracteristicile i localizrile pieelor actuale i viitoare, furnizorii actuali i poteniali, caracteristicile produsului i opiunile de transport legturi reciproc avantajoase cu clienii, formarea de aliane strategice cu furnizorii.

Localizarea, natura i performana de operare a unitilor productive, a depozitelor centrale i locale, influeneaz costul i nivelul serviciilor. Pe termen lung i n combinaie cu ali factori (sisteme, furnizori), configuraia fabric filiale este important pentru reducerea costurilor totale ale lanului ofertei. Cnd legturile dintre productor i client i ntre productor i furnizor sunt complete, va fi necesar o regndire a reelei logistice deoarece:

tehnologia disponibil, n special tehnologia informaiei, va permite cteva configuraii fabric filiale care n-ar fi fost posibile nainte; va exista o nevoie continu de reducere a costului reelei.

Rolul logisticii n competitivitatea pe plan internaional


Problemele de management n logistica internaional sunt substanial diferite de cele din logistica intern.

Logistic intern instrument de examinare a fluxului de materii prime, semifabricate, produse finite de la furnizori la clieni. Fluxul de informaii corespunztor contribuie: la optimizarea primului flux, la reducerea costurilor, la creterea nivelului de servire a clienilor. n procesul intern, logistica este funcie reactiv, rspunznd la fluxurile relativ regulate de comenzi. Logistica internaional necesit o cooperare i coordonare mult mai apropiate ntre departamentul de vnzri i cel de distribuie. n comerul internaional, procesarea comenzilor este mai complex, iar nivelul de servire a clienilor mai dificil de monitorizat. O legtur organizaional cu marketingul internaionale. este benefic pentru administrarea logisticii