You are on page 1of 6

‫תשס"ד – סמסטר א‬ ‫מבוא למערכות לינאריות‬

‫המחלקה להנדסת חשמל – מערכות‬


‫אוניברסיטת תל‪ -‬אביב‬

‫פתרון תרגיל מס' ‪11‬‬

‫‪.1‬‬

‫נתונה משוואת ההפרשים‬


‫] ‪y[n + 2] − 3 y [n + 1] + 2 y[n ] = 2u[n + 1] − 2u[n‬‬
‫‪y[0] = −1 , y[1] = −5‬‬
‫‪n n ≥ 0‬‬
‫‪u(n) = ‬‬
‫‪0 else‬‬
‫א‪ .‬שתי דרכים ע"י ‪:Z-transform‬‬
‫דרך ‪ – I‬נבצע התמרה על המשוואה כמות שהיא‪:‬‬
‫) ‪{z Y (z ) − z y[0] − zy[1]}− 3{zY (z ) − zy[0]}+ 2Y (z ) = 2{zU (z ) − zu[0]}− 2U (z‬‬
‫‪2‬‬ ‫‪2‬‬

‫ומכאן נציב את תנאי ההתחלה הנתונים ונקבל‪:‬‬


‫‪Y (z )(z 2 − 3z + 2 ) = 2(z − 1)U (z ) − z 2 − 2 z‬‬
‫דרך ‪ – II‬נעביר את המשוואה לצורה הסטנדרטית‪:‬‬
‫]‪y[n ] − 3 y [n − 1] + 2 y [n − 2] = 2u[n − 1] − 2u[n − 2‬‬
‫‪n = 1:‬‬
‫]‪y[1] − 3 y [0] + 2 y[− 1] = 2u[0] − 2u[− 1‬‬
‫‪y[− 1] = 1‬‬
‫‪n = 0:‬‬
‫]‪y[0] − 3 y[− 1] + 2 y [− 2] = 2u[− 1] − 2u[− 2‬‬
‫‪y[− 2] = 2‬‬
‫כעת נבצע ‪:Z-Transform‬‬
‫=}]‪Y (z ) − 3{z −1Y (z ) + y [− 1]}+ 2{z −2Y (z ) + z −1 y[− 1] + y[− 2‬‬
‫}]‪= 2{z −1U (z ) + u[− 1]}− 2{z −2U (z ) + z −1u[− 1] + u[− 2‬‬
‫‪Y (z )(1 − 3z −1 + 2 z −2 ) = 2 z −1 (1 − z −1 )U (z ) − 1 − 2 z −1‬‬
‫כמובן שלאחר הכפלה ב ‪ z2‬נקבל את המשוואה של דרך ‪.I‬‬
‫] ‪u[n ] = nδ −1 [n‬‬
‫‪z −1‬‬
‫= ) ‪U (z‬‬
‫) ‪(1 − z‬‬
‫‪−1 2‬‬
2 z −1 (1 − z −1 ) 1 + 2 z −1
Y (z ) = U ( z ) − =
1 − 3z −1 + 2 z − 2 1 − 3z −1 + 2 z −2
2 z −2 1 + 2 z −1
=
(1 − 3z −1 + 2 z −2 )(1 − z −1 ) − 1 − 3z −1 + 2 z −2 =
2 z −2 − (1 + 2 z −1 )(1 − z −1 )
=
(1 − 3z −1 + 2 z −2 )(1 − z −1 )
Y (z ) 4 − z − z2 2 1 2
= =− + −
z (z − 2 )(z − 1)2
z − 2 z − 1 (z − 1)2

2 1 2 z −1
Y (z ) = − + −
1 − 2 z −1 1 − z −1 (1 − z −1 )2

y[n ] = (− 2 ⋅ 2 n + 1 − 2n )δ −1 [n ]

:‫ נרשום את המשוואה האופיינית‬.‫ב‬


1 + 3 z −1 + 2 z −2 = 0
(1 + z )(1 + 2 z ) = 0
−1 −1

.‫ המערכת אינה יציבה כיון ששורשיה על מעגל היחידה ומחוץ לו‬.z1 = -1 , z2 = -2 :‫מכאן ששורשי המערכת‬

.‫ א‬.2
2  7 1  1
−1
− y[− 1] − + z −1  − y[− 2]
1− z  12 12  12
Y (z ) =
7 1 −2
1 − z −1 + z
12 12
2 4 4 2
Y u (z ) = = −1
− +
(1 − z −1 )1 − 13 z −1 1 − 14 z −1  1 − z 1 − 13 z −1 1 − 14 z −1
  
2  1 −1  5
1 − z  n n
3 8  1 1 1 1
Yi (z ) = = 3 − ⇒ for n ≥ 0 y[n ] = 4 +   − 2  
 1 −1  1 −1  1 −1 1 −1 4 3  3
 1 − z  1 − z  1 − z 1− z
 3  4  3 4
.‫ב‬

-2-
n −2
1 1 1
y[n ] + y[n − 1] − y[n − 2] =   δ −1 [n − 2]
4 8 4
z −2  1 1   1
− y[− 1] − z −1  −  −  y[− 2]
1  4 8   8
1 − z −1
Y (z ) = 4
1 1
1 + z −1 − z −2
4 8
1 −1 1 1
z
1  1   1  
n n

Yi (z ) = 8 = 6 − 6 ⇒ yi [n ] =    −  −  
 1 −1  1 −1  1 − 1 z −1 1 + 1 z −1 6   4   2  
 1 − z  1 + z 
 4  2  4 2
16 16
z −2 A
Yu (z ) = 2
= 9 + 3
2
+
 1 −1   1 −1  1 + 1 z −1   1 −1  1 − 1 z −1 
1 − z   1 + z  1 − z 
 4   2   2   4   4 
2
 1  1  16  1  16  1 
A1 + z −1 1 − z −1  + 1 + z −1  + 1 − z −1  = z −2
 2  4  3  2  9  4 
we only need one equation ! ⇒ go for the free element :
The reason for computing the constants this way :
Calculating the first two constants using the residue theorem is easy and
does not require derivation.Calculating the third one does require derivation, so finding it
this way is easier and faster (it does not even require finding all the elements
of the polynomial multiplication).
16 16 1
A + + = 0 ⇒ A = −7
3 9 9
16
The only part that' s not a known transform is 3 .
2
 1 −1 
1 − z 
 4 
n
It' s very similar to the transform of na
But multiplied by 4z.
Multiplying by z is equivalent to a time shift : y(n) - > y(n + 1).
Using this fact, and the fact that
1
(-1 + 1)( ) −1+1 = 0
4
We get :
 16  1  n 16  1  n 7  1  
n

y u [n ] = δ −1 [n ] − + n  − 1  
 9  2  3 4 9  4  

.‫ג‬

-3-
2
1 1 8
n = 2 ⇒ 2 − y [1] + ⋅ 0 =   ⇒ y[1] = 1
4  3 9
8 1 1 2
n = 1 ⇒ 1 − 0 + y [− 1] = ⇒ y [− 1] = −6
9 4 3 9
2 1 8
n = 0 ⇒ 0 + 6 + y [− 2] = 1 ⇒ y[− 2] = −20
9 4 9
1  1  1
− y [− 1] − 1 + z −1  − y[− 2] 8  14 
1 −1  4  4 1 z −1 1 − z −1  1
1− z 5
9  51 
Y (z ) = 3 = = 9 +
−1 1 −2  1   1 
2
 1 
2
1− z + z −1
 1 − z  1 − z 
−1
1 − z 
−1
4  3  2   2 
4 A
+ + ⇒
 1 −1   1 −1 
 1 − z   1 − z 
 3   2 
2
1 1   1   1  1  8  14 
5 1 − z −1  + 41 − z −1  + A1 − z −1 1 − z −1  = 1 z −1 1 − z −1  ⇒
9 3   2   2  3  9  51 
1 1
5 + 4 + A = 0 ⇒ A = −9 Using the same facts as in the previous question :
9 9
n n n
1 1 1 1
⇒ for n ≥ 0 y[n ] = 5 n  + 4  − 4 
9 2  3 2
.3
 1 + 6  1− 6 
z +  z + 
H (z ) =
5 + 2z − z −1 −2
=5

 5   5 
= −4 +
( )
9 + 2 1 − 2 z −1
π π
2 −1 1 −2  1 j 4  1 −j4  2 −1 1 −2
1− z + z  z − e  z − e  1− z + z
2 4  2  2  2 4
1
U (z ) =
1
1 − z −1
2
(
9 + 2 1 − 2 z −1

)
1
=
46 + 28 2
+
A + Bz −1
2 −1 1 − 2 1 − 1 z −1 1 −
1 −1
z 2 −1 1 − 2
1− z + z 1− z + z
2 4 2 2 2 4

( ) 
9 + 2 1 − 2 z −1 = 46 + 28 2 ⋅ 1 −( 2
)
2 −1 1 − 2 
z + z  + (A + Bz −1 )⋅ 1 − z −1 
4
 1 
   2 
9 = 46 + 28 2 + A ⇒ A = −37 − 28 2
( 1 1
)
0 = 46 + 28 2 − B ⇒ B = 23 + 14 2
4 2

-4-
(− 37 − 28 2 )1 − 2 −1 
(  2 −1 
z  + 19 + 18 2  z  )
(
− 37 − 28 2 + 23 + 14 2 z −1
=
)  4   4 
2 −1 1 − 2 2 −1 1 − 2
1− z + z 1− z + z
2 4 2 4

  π 
( ) ( ) ( )
n n n
 1   1   π   1 
⇒ y [n ] = δ −1 [n ]⋅  42 + 28 2 ⋅   − 37 + 28 2 ⋅   cos n  + 19 + 18 2 ⋅   sin  n  
 2 2 4  2  4  

:‫ למשוואה ונמצא את פונקציית התמסורת‬Z ‫ נבצע התמרת‬.‫ א‬.5

1 1 1
Y ( z) = 2 −1
− −1
=
1− z 1 − 0.5 z (1 − z )(1 − 0.5 z −1 )
−1

u (n) = δ −1 (n)
1
U ( z) =
1 − z −1
Y (Z ) 1 − z −1 1
H ( z) = = =
U ( z ) (1 − z )(1 − 0.5 z ) 1 − 0.5 z −1
−1 −1

1
z>
:‫וכיוון שהמערכת סיבתית תחום ההתכנסות הוא‬
2
( ‫ )רואים שהתקבלה מערכת סיבתית‬h(n) = 0.5 n δ −1 (n) : ‫ רואים מהטבלה כי‬.‫ב‬
.‫ג‬
Y ( z) 1
=
U ( z ) 1 − 0.5 z −1
⇒ Y ( z ) − 0.5 z −1Y ( z ) = U ( z )
⇒ y (n) − 0.5 y (n − 1) = u (n)

-5-
.6

n n
A
(1 − az −1 )2
↔ A ∑
m =0
a m n −m
a = Aa n

m =0
1 = Aa n ( n + 1)δ −1 ( n )

:‫יש לבצע השהיה בזמן ונקבל‬,Aa/z ‫במקרה בו המונה הוא‬


−1
Aaz
−1 2
↔ Aaa n −1nδ −1 ( n − 1) = Aa n nδ −1 ( n )
(1 − az )
.‫וזה תואם את הנוסחה בדף הנוסחאות‬

n n
A 1
−1 3
(1 − az )
↔ A ∑
m =0
a m
( m + 1)a n −m
= Aa n

m =0
m + 1 = A a n ( n 2 + 3n + 2)δ −1 ( n )
2
:‫כאשר המונה הוא‬

Aaz −1 (1 + az −1 ) = A(az −1 + a 2 z −2 )

:‫נקבל ע"י השהיות וסכימה‬

Aaz −1 (1 + az −2 )
−1 3
↔ Aa n n 2δ −1 (n)
(1 − az )

-6-