1

.PERGERAKAN ASAS PENGENALAN
Melalui pendidikan pergerakan, kanak-kanak dapat mencuba sesuatu kegiatan dan perlahan-lahan pengalaman itu akan membawa kepada perkembangan fizikal, intelek, sosial dan sebagainya. Pendidikan pergerakan akan dapat membantu menyuburkan perkembangan diri seseorang. Adalah tidak mustahil kanak-kanak yang didedahkan dengan kemahiran gimnastik pendidikan akhirnya dapat menguasai semua kemahiran-kemahiran asas gimnastik dan akhirnya dapat melahirkan warganegara atau atlet yang berbakat di dalam gimnastik kelak. Pendidikan Pergerakan merupakan salah satu bidang di dalam sukatan pelajaran Pendidikan Jasmani KBSR (1999). Ia terbahagi kepada empat komponen iaitu gimnastik pendidikan, gimnastik artistik, gimnastik irama dan pergerakan kreatif. Salah satu bidang di dalam Pendidikan Jasmani iaitu Pendidikan Pergerakan. Melalui Pendidikan Pergerakan, murid-murid dapat mengenali potensi tubuh badan mereka dalam melakukan berbagai-bagai pergerakan. Sehubungan dengan itu secara tidak langsung, pelajar akan memperoleh pemahaman tentang keadaan alam fizikal yang melibatkan perkara abstrak seperti masa, jarak, hala, bentuk, saiz, kepantasan dan hubungannya dengan pergerakan yang dilakukan. Secara amnya, pergerakan asas terbahagi kepada tiga bahagian iaitu lokomotor, bukan lokomotor dan manupulatif alat.

Rajah 1.1: Pergerakan Asas

PERGERAKAN LOKOMOTOR
Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang.

1.2.1 Konsep
Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan, kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor; gerakan ini melibatkan arah, aliran, haluan dan masa.

2
ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke depan atau ke kiri atau ke kanan.

Rajah 1.2: Arah Pergerakan HALUAN Haluan melibatkan corak gerakan, contohnya samada dalam bentuk lurus, bengkang-bengkok, zig-zag dan lain-lain.

Rajah 1.3: Corak haluan pergerakan lokomotor MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan, masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan, dengan cara tiba-tiba atau terkawal.

1.2.2 Bentuk Pergerakan Lokomotor
Dalam subtopik ini, kita akan membincangkan aktiviti-aktiviti pergerakan lokomotor yang biasa dilaksanakan dalam aktiviti Pendidikan Jasmani. Antaranya ialah: BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut:

3
 Jalan berundur dan kemudian ke hadapan  Berjalan dengan melakunkan gaya robot atau askar permainan berjalan  Berjalan dengan melakunkan gaya gergasi berjalan  Berjalan dengan melakunkan gaya cara gorila berjalan

1.3 PERGERAKAN BUKAN LOKOMOTOR
Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat.

1.3.2 Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor
Dalam subtopik ini, kita akan membincangkan aktiviti pergerakan bukan lokomotor yang biasa dilaksanakan dalam aktiviti Pendidikan Jasmani. Antaranya ialah: DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut:

 Duduk dalam keadaan bersila  Duduk dalam keadaan melunjur

4   Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan  Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit  Duduk dalam keadaan kaki ke atas dengan gaya mengayuh basikal  Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki  Duduk melutut   Duduk mendekam BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut:  Berdiri lurus .

5   Berdiri dengan membongkok kehadapan   Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan .

6   Berdiri dengan memusing pada paras pinggang  Berdiri dengan mengilas kekiri dan kekanan  Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri  Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki   Berdiri dengan memusing tangan kekiri dan kekanan BERPASANGAN Antara aktiviti berpasangan dan berkumpulan dalam pergerakan bukan lokomotor ialah: .

7 GUSTI TANGAN TURUN NAIK PASANGAN ENJIT-ENJIT SEMUT TEPUK AMAI-AMAI .

8 MENARIK SETEMPAT MENGILAS SAMBIL MENEPUK TANGAN MENARIK DAN MENAHAN RAKAN .

bola besar. Kemahiran manipulasi alat hendaklah dibina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah.9 Terdapat pelbagai dan banyak lagi aktiviti lokomotor dalam pendidikan jasmani antaranya ialah TEKAN TUBI 1. Kemahiran ini memerlukan penggunaan anggota badan untuk mengawal. kaki– mata dan lain-lain. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. tali dan relang getah 1. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina daripada peringkat kanakkanak. mengawasi atau menangani sesuatu objek. rotan.1 Konsep Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan.4. . batang rotan. bola kecil.4 MANIPULASI ALATAN Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan–mata. gelung.

4.2 Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar diperingkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut:     Melambung sebiji bola ke udara dan menyambut semula Melambung bola setinggi yang boleh dan menyambut semula Melambung bola serendah yang boleh dan menyambut semula Meleretkan bola ke dinding dan menahan semula   Meleretkan bola kesasaran .10 1.

11     Menggolek relung Membaling pundi kacang ke pasangan Membaling pundi kacang melintasi satu garisan   Membaling pundi kacang kedalam gelung rotan atau sasaran lain   Membaling pundi kacang sejauh yang boleh MENYAMBUT Diantara aktiviti menyambut yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: .

12     Melambung pundi kacang ke udara dan menyambut semula Melambung bola setinggi yang boleh dan menyambut semula Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula Menyambut pundi kacang yang dilempar oleh pasangan Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Diantara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut:     Memukul alatan dengan tangan Memukul alatan dengan genggaman Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran Melambung belon keudara dan kemudian memukul   Menjatuhkan bola kemudian memukul ketika bola itu melantun dengan tangan dari aras bahu ulang dari sisi dan bawah bahu. .

13     Jatuhkan bola kemudian pukul ketika bola itu melantun dengan alatan Minta pelajar menjalankan aktiviti secara berpasangan. Minta A leretkan bola kemudian B akan memukul bola dengan kayu AKTIVIT-AKTIVITI LAIN Terdapat pelbagai dan banyak lagi aktiviti manipulatif alat dalam pendidikan jasmani antaranya ialah: MENYEPAK MENAHAN . Minta A lambungkan bola kemudian B akan memukul bola dengan kayu Minta pelajar menjalankan aktiviti secara berpasangan.

Memandang kepentingan ini. Pendidikan pergerakan ini adalah bagi membina insan yang segak dan bergaya serta mengamalkan cara hidup yang sihat. melompat dengan betul mengetahui cara duduk. Manipulasi alat membantu pelajar menggunakan alat dengan cara betul dan membentuk kemahiran dalam sukan bila pelajar dewasa. Kemahiran persepsi motor berikut boleh diajar kepada pelajar pra sekolah:      Mengimbang Kesedaran badan Kesedaran ruang Kesedaran arah Kordinasi tangan-mata atau kaki-mata . tujuan pendidikan pergerakan di peringkat pra sekolah ialah membantu kanak-kanak membina kemahiran asas pergerakan.1 KEMAHIRAN PERSEPSI MOTOR Aktiviti persepsi motor adalah penting dalam mengajar kanak-kanak terutama pelajar pra sekolah membuat gerakan berkordinasi. Pergerakan kemahiran persepsi motor akan membantu pelajar berjalan. berdiri dengan betul. 2. Dengan kata lain. pergerakan ini perlu didedahkan kepada pelajar dari pra sekolah. Persepsi motor membolehkan kanak-kanak:    Merasa kehadiran dirinya dalam ruang Mengenalpasti arah kiri atau kanan dan depan atau belakang Memahami perkaitan bentuk atau corak dalam gerakan Persepsi motor juga penting dalam membantu kanak-kanak membaca. berlari. Oleh itu kemahiran persepsi perlulah diajarkan kepada kanak-kanak semenjak pra sekolah atau tadika lagi. mengenal dan mentafsir huruf isyarat. emosi dan estatik.14 MENGELECEK TOPIK 2 PERSEPSI MOTOR PENGENALAN Pendidikan pergerakan asas merupakan salah satu wacana yang menyumbang kearah perkembangan keseluruhan pelajar dalam membentuk sikap sahsiah pelajar tentang keperluan sosial.

Imbangan penting dalam kehidupan seharian kerana dengan berada dalam kedudukan imbangan yang stabil. Rajah 2. duduk dan lain-lain. berjalan di atas titi atau berlari. pusat graviti dan titik tengah sokongan berada dalam satu garis. berjalan menggunakan kaki tempurung. Objek yang mempunyai kedudukan pusat graviti yang rendah dan tapak yang lebar adalah lebih seimbang. Koklea yang terdapat dalam organ merupakan bahagian dalam organ pendengaran yang memelihara keseimbangan tubuh. Aktiviti Mengimbang dalam Pendidikan Jasmani Imbangan Dinamik Guru boleh merancang aktiviti mengimbang dinamik dengan meminta pelajar berjalan diatas bangku atau meniti diatas tali. Dalam permainan dan sukan. Menjalankan aktiviti dengan imbangan yang betul juga akan mengurangkan risiko kecederaan atau kepenatan. kita dapat menggunakan kuasa yang sedikit dalam melakukan aktiviti seperti berjalan.1: Meniti di atas bangku . Apabila jumlah tindakan daya pada pusat graviti adalah sifar kesimbangan akan tercapai. berlari.15 Mengimbang Imbangan bermaksud kebolehan untuk seseorang mengawal dan mengekalkan posisi badan semasa melakukan aktiviti. Keseimbangan akan tercapai dengan maksimum sekiranya garis graviti. Terdapat dua jenis imbangan iaitu:   Imbangan Statik-Kestabilan semasa pusat graviti berada setempat seperti dalam aktiviti dirian. imbangan penting dalam memantapkan perilakuan dan membentuk gerakan. ketinting dan lain-lain. Imbangan Dinamik – Mengekalkan kestabilan diubah seperti berjalan meniti tali.

2: Meniti di atas tali Imbangan menggunakan kaki tempurung .16 Rajah 2.

lutut. guru boleh merancang pelajar menjalankan aktiviti dalam bentuk kumpulan. Imbangan statik menggunakan anggota tubuh seperti tangan. kaki. punggung dan lain-lain. Antara aktiviti imbangan dalam bentuk kumpulan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah: .17 Lompat ketinting (imbangan dinamik) Imbangan Statik Guru boleh merancang aktiviti mengimbang statik dengan meminta pelajar menggunakan tangan dan kaki. punggung dan sebelah kaki untuk mengimbang. Mengimbang badan menggunakan buai dalam keadaan pegun (imbangan statik) Aktiviti Kumpulan Bagi menjadikan aktiviti imbangan lebih menarik. lutut.

18 Tolak patung Ketintingan bertiga .

19 Meniti diatas tali bersama rakan Ayun kaki serentak .

20 Berdiri diatas papan imbang Penggabungan aktiviti mengimbang dengan permainan imaginasi boleh menarik minat pelajar. Laluan Imbangan Bagi menjadikan aktiviti lebih menarik guru boleh membina laluan imbangan dan pelajar diminta melalui laluan imbangan ini. Kanak-kanak boleh membayangkan dirinya sebagai ahli sarkas yang beraksi mengimbang badan dalam aktiviti persembahannya. .

memusing. tangan. . Perkara yang penting tentang kesedaran ini ialah:     Bentuk dan saiz tubuh badan Bahagian-bahagian tubuh badan Keupayaan melakukan gerakan membongkok. Terdapat pelbagai cara untuk mewujudkan kesedaran di kalangan kanak-kanak contohnya dengan arahan aktiviti atau soalan yang berkaitan pergerakan tubuh badan seperti kepala. mengilas dan mengerak badan Perasaan yang timbul dalam situasi yang berbeza Pemahaman tentang potensi pergerakan kanak-kanak bergantung kepada kesedaran tubuh badan. kaki dan lain-lain bahagian tubuh badan. melurus.21 Contoh laluan imbangan Kesedaran Tubuh Badan Kesedaran tubuh badan merupakan persepsi kanak-kanak tentang diri sendiri.

22 Berjalan Golek balak .

23 Lompat bintang Dirian bangau Membongkok .

24 KESEDARAN RUANG Ruang adalah kawasan di mana kita hidup. Aktiviti ini membolehkan pelajar kita mengetahui atau menyedari ruang diri persendirian. Ruang membolehkan manusia dan objek lain bergerak kesana-sini. Pelajar perlu di sedari dengan pergerakan tubuh badan dan ruang sekitar. Ruang am pula ialah kawasan yang digunakan secara keseluruhan semasa melakukan pergerakan. Ruang diri ialah ruang yang mengelilingi individu iaitu lingkungan kawasan yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan. Pelajar perlu diajar memenuhi ruang di persekitaran dengan pelbagai cara contohnya pelajar di minta berbaring dalam keadaan pelbagai arah. Perkara seperti ini merupakan konsep asas yang perlu di terokai oleh kanak-kanak. Terbang rama-rama membolehkan pelajar mengetahui ruang diri Bergerak bagai burung terbang (ruang am) . ruang terdapat di sekeliling kita.

Aktiviti kesedaran arah memerlukan kordinasi pelbagai arah pada bahagian tubuh atau anggota lain seperti tangan dan kaki digunakan dalam menolong mengembangkan kesedaran hala datar kanak-kanak. pelajar akan dapat mengawal pergerakan daripada kedua-dua belah arah secara serentak atau berasingan. Dengan . hadapan belakang kiri kanan di sisi tubuh badan seseorang.25 KESEDARAN ARAH Kesedaran arah membolehkan pelajar dapat menyedari dan seterusnya memanipulasi arah didalam ruang persekitaranya. Kesedaran luaran ini terbina daripada disebabkan kesedaran dalaman yang dikenali sebagai kesedaran hala datar. Kesedaran hala datar ialah kesedaran wujudnya arah ke kiri dan kanan. Permainan seperti angle in the snow di mana dalam permainan ini kanak-kanak disuruh berbaring dalam keadaan terlentang dan mengerakkan kaki serta tanggan membentuk gerakan membulat bergantung kepada arahan oleh guru. atas bawah. Buaya merangkak pelbagai arah (kesedaran ruang) Melompat kanggaru pelbagai arah (Kesedaran ruang) Kordinasi Kordinasi merupakan keberkesanan dan keseragaman yang cekap dalam pergerakan badan. ke kiri ke kanan. Kesemua faktor ini akan menghasilkan kecekapan yang tinggi dalam gerakan. Pelbagai jenis penerokaan pergerakan akan dapat membentuk perkembangan kesedaran arah. ke atas ke bawah boleh membina kesedaran arah. Umpamanya bergerak ke hadapan ke belakang. Dengan kesedaran ini. Kordinasi melibatkan penggunaan kesemua anggota badan serta kebolehan angota tubuh badan menggunakan pancaindera serta hubungannya dengan minda.

. Kordinasi boleh di capai dengan menyediakan latihan yang sistematik. Jika seorang pelajar mempunyai kordinasi. Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti mengelecek dalam hoki Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti mengawal dalam bola dengan baik dalam permainan bola sepak. mereka akan dapat menjalankan aktiviti seperti menangkap bola.26 kata lain tujuan melakukan sesuatu pergerakan akan tercapai jika kordinasi di antara pergerakan bahagian-bahagian badan di sempurnakan dengan baik. melakukan rejaman serta apa saja aktiviti sukan dengan baik dan tepat. menyangga bola. Kordinasi ialah keupayaan otot dan otak melakukan dan menyelaras pergerakan dengan kemas dan lancar. menahan bola.

Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti menghantar bola dengan tepat ke arah sasaran. Contohnya: .27 Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti memukul bola pada sasaran yang tepat dalam permainan skuasy. Terdapat pelbagai aktiviti dalam pendidikan jasmani yang membantu pelajar membentuk kordinasi yang baik di kalangan pelajar semenjak di tadika lagi.

28 .

29 .

30 .

31 .

32 .

33 .

34 .

35 .

36

37

38

TOPIK 3 PERGERAKAN PENDIDIKAN PENGENALAN
Gimnastik pendidikan memberi tumpuan kepada pergerakan asas yang berkaitan dengan bentuk tubuh badan, ruang, masa aliran dan ritma. Pergerakan dalam gimnastik pendidikan menjadi asas kepada pergerakan artistik dan gimnastik irama.

3.1 GIMNASTIK PENDIDIKAN
Gimnastik pendidikan memberi tumpuan kepada pergerakan asas yang berkaitan dengan bentuk tubuh badan, ruang, masa aliran dan ritma. Pergerakan dalam gimnastik pendidikan menjadi asas kepada pergerakan artistik dan gimnastik irama. Pergerakan dalam gimnastik pendidikan berasaskan lapan tema iaitu: i. ii. iii. iv. v. vi. vii. viii. Kesedaran tubuh badan Kesedaran ruang Kesedaran masa Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan Kesedaran beban Kesedaran aliran Kesedaran perkaitan dengan orang lain Kesedaran ritma

Empat tujuan gimnastik pendidikan ialah:

 Membangunkan kesedaran dan konsep tubuh badan  Membangunkan kemahiran melalui pembelajaran kemahiran  Membangunkan konsep-konsep pergerakan melalui penggunaan kemahiran dalam situasi-situasi
penyelesaian masalah

 Memupuk kenikmatan dan penghargaan estetik pergerakan yang baik

3.2 KESEDARAN TUBUH BADAN
Kesedaran tubuh badan melibatkan bahagian luaran tubuh seperti kepala, bahu, tangan (termasuk tapak, jari dan lengan),torso, kaki (termasuk tapak, dan jari kaki). Semua pergerakan dalam tema tersebut melibatkan komponen kecergasan fizikal terutamanya kekuatan otot, ketangkasan, imbangan dan kordinasi. Jadual 3.1: Jenis-jenis Pergerakan Dalam Tema Kesedaran Tubuh Badan Jenis Pergerakan Bergerak secara sentuhan berselang. Bergerak secara sentuhan selalu. Maksud Jenis Pergerakan Bergerak dengan bahagian pada tubuh badan berselang – seli menyentuh lantai. Bergerak dengan bahagian tubuh badan menyentuh lantai sentiasa. Aktiviti

Berjalan, berlari, merangkak, dan berjalan secara melutut. Gulingan, guling balak, menarik dan menolak.

 Ruang Am Ruang am ialah kawasan yang digunakan secara keseluruhan dalam melakukan pergerakan. Ruang digunakan untuk menimbulkan sesuatu mood atau perasaan.39   Bergerak tanpa sentuhan seketika. Sebagai contohnya. Berlari & melompat melepasi palang 3. Lompat bintang. bunga sedang kembang arnab tidur dalam lubang galah menjulang awan kain dilipat dua Galop Lompat kanggaru dalam arah zig-zag Lompat ke dalam gelung rotan Menyusup palang di bawah      Merangkaikan dua atau lebih pergerakan. kecil. lompat dakap dan lompat layang. ruang ditolak seolah-olah mengasingkan badan dari ruang untuk menunjukkan perasaan tidak suka.3 KESEDARAN RUANG Ruang adalah merujuk kepada kawasan yang digunakan semasa melakukan pergerakan. Berhenti bergerak apabila isyarat diberi. Perasaan gembira dikemukakan bila tubuh digunakan untuk meneroka ruang iaitu dengan cara melompat dari satu tempat ke tempat yang lain. Ruang untuk melakukan pergerakan terbahagi kepada dua iaitu:  Ruang Diri Ruang diri ialah ruang yang mengelilingi kita iaitu sejauh mana yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan. panjang. Bergerak dengan seluruh tubuh badan di udara seketika Bergerak dengan beban di bahagian tubuh. Terdapat sub-sub kemahiran yang perlu dikuasai di dalam tema kesedaran ruang seperti berikut:  Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan ruang  Membuat pergerakan menggunakan ruang diri  Bergerak menggunakan berbagai-bagai aras . Daya cipta kreatif juga dapat dilihat dalam cara kawasan digunakan kesedaran ruang untuk menimbulkan atau menyampaikan sesuatu idea atau perasaan. Menyokong beban pada bahagian tubuh. Merangkaikan beberapa kemahiran ke dalam satu bentuk permainan kecil. Pergerakan mengikut situasi seperti:     Membekukan tubuh badan. Membawa pundi kacang di atas kepala serta Menggolekkan bola kecil di atas belakang badan Membuat berbagai bentuk dengan bahagian tubuh badan. Membentukkan tubuh badan menjadi besar. pendek.

berlari dan melompat. e. Bergerak untuk Menunjukkan Perkaitan antara Satu Bahagian Tubuh Badan dengan yang Lain Dalam kemahiran ini. Contoh pergerakan ini ialah ulat menyusur. Ia boleh dilakukan dengan pelbagai aras iaitu tinggi.40  Bergerak menggunakan berbagai-bagai arah  Bergerak menggunakan berbagai-bagai laluan a. imbangan dan kelenturan. . c. Di dalam hal ini. kesemua pergerakan yang dilakukan melibatkan komponen kecergasan fizikal terutamanya ketangkasan dan kekuatan otot. Bergerak Menggunakan Pelbagai Arah Dalam bergerak menggunakan berbagai arah bermaksud satu pergerakan yang membolehkan perlakunya bergerak mengikut arah yang di gemarinya. merangkak. Aras pergerakan ditentukan apabila satu pergerakan dibandingkan dengan pergerakan yang lain. pelaku akan bergerak dengan menggunakan dua bahagian tubuh badan. Pergerakan menggunakan berbagai-bagai aras ini pula melibatkan komponen kecergasan terutamanya kekuatan otot. Bergerak Menggunakan Pelbagai Laluan Dalam bergerak menggunakan berbagai laluan bermaksud satu pergerakan yang membolehkan perlakunya bergerak mengikut laluan yang dipilih. Selagi pergerakan yang dilakukan tidak melibatkan perubahan tempat. Contoh pergerakan ialah pelajar berjalan dari satu sudut ke satu sudut di dalam dewan dengan melantunkan bola.5 KESEDARAN PERKAITAN PELBAGAI BAHAGIAN TUBUH BADAN Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan membawa maksud gerakan yang mempunyai hubungan antara tubuh badan dengan bahagian tubuh badan yang lain atau antara tubuh badan dengan alatan. Selain daripada itu pergerakan juga boleh dilakukan dengan menggunakan alatan. Pergerakan ini boleh dilakukan dengan cara berjalan. ketangkasan dan imbangan. Bergerak Berbagai-bagai Cara Menggunakan Ruang Pergerakan dalam sub kemahiran ini dilakukan dengan pelbagai cara dari satu tempat ke satu tempat dilingkungi kawasan. kita boleh bergerak bebas dari satu tempat ke satu tempat lain. Dalam erti kata lain pergerakan ini bergantung kepada sejauh mana anggota boleh digerakkan. maka pergerakan itu menggunakan ruang diri. Di dalam dewan yang kosong contohnya. Pergerakan ini melibatkan komponen kecergasan fizikal terutamanya ketangkasan. Contoh pergerakan ini ialah buaya merangkak. Bergerak Menggunakan Berbagai-bagai Aras Bergerak menggunakan berbagai-bagai aras bermaksud pergerakan yang dibuat dengan menggunakan ruang diri dan ruang am. Aktiviti yang dilakukan adalah:  Melompat sambil mencangkung dengan kedua-dua belah tangan lurus ke hadapan. sederhana dan rendah. b. Membuat Pergerakan Menggunakan Ruang Diri Pergerakan menggunakan ruang diri bermaksud melakukan pergerakan yang melibatkan keseluruhan bahagian tubuh badan. d. 3.

41   Berdiri sambil membengkokkan sebelah lutut dengan mendepakan kedua-dua belah tangan ke atas.   Menyokong badan dengan kedua-dua belah tangan di atas lantai sambil sebelah kaki diangkat keatas dan sebelah lagi memijak lantai. .

42   Menyokong badan dengan kedua-dua belah tangan sambil mengangkangkan kedua-dua belah kaki di udara  .

43  Kedua-dua belah tangan mendekam kelantai dengan sebelah kaki lurus dan sebelah lagi dibengkokkan di atas lantai   Berdiri tegak dengan mendepangkan kedua-dua belah tangan ke atas. faktor imbangan akan membantu pertukaran pergerakan. .  Berdiri tegak dengan tangan lurus di sisi dan kaki dirapatkan. Dalam kemahiran ini.  Mengerakkan Bahagian Tubuh Badan untuk Menunjukkan Perkaitan di antara Satu Bahagian Tubuh Badan dengan yang Lain Dalam pelakuan ini. pelaku akan menggerakkan bahagian tubuh badan yang akan menukar bentuk kepada pergerakan badan yang lain.

  Berdiri atas sebelah kaki dengan tangan didepangkan dan sebelah kaki diangkat ke hadapan selari dengan permukaan lantai.44   Berdiri atas sebelah kaki dengan sebelah kaki lagi diangkat ke belakang lurus selari dengan permukaan lantai dengan tangan lurus ke hadapan. .

sebelah lutut dan hujung jari kaki jejak ke lantai.45   Sebelah tangan dan sebelah kaki yang dibengkokkan menyokong badan di lantai sambil tangan dan kaki sebelah lagi lurus ke atas. . badan dilentikkan sambil sebelah kaki lagi lurus ke atas.   Kedua belah tangan mendekam ke lantai.

. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki yang dibengkokkan dan kedua-dua belah tangan lurus ke hadapan.46  Bergerak untuk Menunjukkan Perkaitan Bahagian Tubuh Badan dengan Alatan Kemahiran ini memerlukan pelakunya bergerak dengan pelbagai cara bergantung kepada jenis alatan seperti melompat dan lain-lain.  Berlari menuju ke arah alatan   Melompat melepasi alatan dengan kedua-dua belah tangan diangkat ke atas.

 Bergerak perlahan menyusur di atas peti lombol dengan melembutkan anggota badan. di bawah atau sebagai halangan. .47  Mengerakkan Tubuh Badan untuk Menunjukkan Perkaitan Bahagian Tubuh Badan dengan Alatan Pelakuan yang dilakukan dalam kemahiran ini ialah menggerakkan bahagian tubuh badan semasa dialatan. Pergerakan dilakukan sama ada di atas.   Menyokong kepala dengan kedua belah tangan dan menolak badan serta kaki untuk membuat gulingan ke hadapan di atas bangku gimnastik.

48  Menyokong Badan di atas Satu Tapak Sambil Mengerakkan Bahagian Badan yang Lain untuk Mendapatkan Kestabilan Kemahiran ini membolehkan pelakunya diatas bahagian tubuh badan yang stabil contohnya tapak kaki. punggung dan lain-lain. tangan. lutut.  Buat dirian tangan sambil badan dan kaki lurus ke atas   Buat dirian tangan sambil mendepankan kedua belah kaki ke udara .

Gulingkan badan ke belakang. Pelaku mesti tahu bahagian tubuh badan yang sesuai untuk memulakan gerakan. mengalih atau menukar dari keseimbangan asal ke tapak yang lain contohnya dari sokongan tangan ke kaki.  Berdiri dengan tangan lurus ke hadapan dan lutut dibengkokkan. .   Sokong dan tolak badan dengan kedua-dua belah tangan apabila tiba di bahagian tengkuk.49 Mengalihkan Beban dari Pergerakan yang Stabil ke Pergerakan Baru dengan Mengunakkan Bahagian Tubuh Badan untuk Mendahului Pergerakan Dalam kemahiran ini pelaku akan bergerak. Jatuhkan bahagian pinggul dan belakang.

  Berdiri tegak dengan tangan lurus di sisi .50   Kembali ke posisi berdekam dengan dengan kedua-dua belah kaki diturunkan perlahan-lahan.

51  Mencipta Tubuh Badan Setelah Menentukan Kedudukan Bahagian Tubuh Badan Dalam kemahiran mencipta tubuh badan setelah menentukan kedudukan bahagian tubuh badan. pelaku perlu bergerak untuk mencipta bentuk badan yang dikehendaki. tangan di sisi   Bengkokkan lutut dan merengkukkan badan .  Berdiri tegak.

52   Tolak lutut dan punggung ke depan diikuti dengan pergerakan dada ke depan serta kepala ke belakang   Gerakkan tangan ke belakang dan terus ke atas .

53   Akhiri pergerakan atas bebola kaki dan tangan diangkat lurus ke atas  .

Aktiviti ini juga memberi kelebihan dari segi kecergasan murid. mencangkung atau berdiri. Pergerakan dalam gimnastik pendidikan menjadi asas kepada pergerakan artistik dan gimnastik irama. Ia dapat meningkatkan daya tahan otot. kelembutan. Antaranya ialah:  Setiap lakuan pergerakan perlu mengikut kemampuan dan kematangan murid. murid bebas pelbagaikan bentuk tubuh badan. Di dalam pergerakkan kesedaran beban ini. Jika aspek ini diabaikan ia boleh mengakibatkan kecederaan. ruang. Murid akan menggunakan berbagai bahagian tubuh badan dengan berbagai aras. Elemen keselamatan hendaklah diutamakan dalam setiap gerakan ini. Arahan lisan yang jelas. Pergerakan ini memerlukan guru memberi murid-murid satu situasi dan murid perlu main peranan. Contohnya. Kualiti pergerakan ini dapat dihasilkan dengan cara mengawal kekuatan serta keupayaan otot ketika melakukan pergerakan. Di dalam situasi ini. Sememangnya diharapkan nilai ini dapat dibawa dan diamalkan ke dalam kehidupan seharian murid. kreativiti dan estetika dalam diri murid. Bergerak Berbagai Cara dan Membeku . lembut. memilih dan mencipta. Ketika jatuh tanah murid akan duduk mencangkung dan berpeluk tubuh dan membeku. Ia bermaksud murid berhenti daripada melakukan pergerakan samada sedang duduk. Contoh situasi yang dipilih ialah main peranan sebagai sebiji kelapa yang dihanyutkan air dan tumbuh menjadi pokok serta berbuah. Berikut adalah penerangan lanjut untuk kesedaran beban.  Guru boleh melakukan sokongan semasa mengawal pendaratan murid.54 TOPIK 4 PERGERAKAN PENDIDIKAN PENGENALAN Gimnastik pendidikan memberi tumpuan kepada pergerakan asas yang berkaitan dengan bentuk tubuh badan. Pergerakan juga dilihat dapat meningkatkan nilai murni seperti keyakinan diri. Bergerak Berbagai Cara dan Membeku Murid akan bergerak dengan pelbagai cara dan akhirnya akan dalam keadaan statik iaitu membeku. Murid juga boleh bergerak berbagai-bagai cara membeku dengan lebih daya tenaga. kuat. Kesedaran beban bermaksud kualiti pergerakan seperti kuat. Murid bergerak berbagai cara iaitu mereka diberi peluang meneroka. Semasa aktiviti membeku. masa aliran dan ritma. Setiap pergerakan menggambarkan beberapa kualiti beban seperti tegap. Di sekolah dalam mengajar pergerakan ini guru perlu memberikan situasi. Kualiti meregang dan mengendur dapat dilihat semasa membeku. Pergerakan ini dilakukan secara lokomotor dan bukan lokomotor. ringan dan tenang. ringan dan tenang. ketangkasan dan imbangan semasa melakukan pergerakan ini.1 KESEDARAN BEBAN Pergerakan di dalam kemahiran kesederan beban lebih kepada gerakan yang membentuk simulasi dan main peranan. pelajar perlu melakukan pergerakkan yang diiringi dengan beban yang dinyatakan dalam arahan guru. mengenalpasti.terang dan mudah difahami amat penting bagi murid untuk memahami dan mengikutinya. lembut. arah dan kelajuan.  Gunakan ruang yang maksimum dengan selamat tanpa sebarang objek yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada murid. tegang. 4. kekuatan otot. murid akan menggerakkan seluruh anggota badan seolah-olah sedang berterbangan dan akhirnya seperti debunga jatuh ke tanah. pergerakan seperti debunga bunga yang berterbangan dan akan menjadi benih.

laluan dan kelajuan. 5. Semasa melakukan aktiviti ini. Mereka boleh menumpukan kepada penggunaan pelbagai bahagian tubuh badan semasa bergerak menggunakan berbagai aras. murid bergerak bebas iaitu beri peluang kepada murid meneroka. Bergerak seolah-olah sedang dihanyutkan di dalam laut. Berdiri dalam keadaan kaki yang terbuka. 7. murid akan mula bergerak seolah debunga sedang bercambah untuk menjadi sepohon pokok.55 Arahan: 1. memilih dan mencipta. 6. 2. Depakan tangan anda separas bahu. Bergerak Berbagai Cara dengan Kualiti Berat dan Ringan Pergerakkan ini adalah kesinambungan dari pergerakkan sebelum ini iaitu bergerak berbagai cara dan membeku. Bergerak Berbagai Cara dengan Kualiti Berat dan Ringan . Bayangkan kamu sebiji kelapa yang hanyut di laut. Peluk tubuh dan diam. 4. arah. Kemudian berhenti dan duduk. Murid juga bergerak dengan menggunakan samada lebih atau kurang daya dan kekuatan otot. Dalam keadaan membeku. 3. Murid bergerak berbagai-bagai cara dengan menggunakan daya dan kekuatan otot yang berbeza seperti berat dan ringan.

Bergerak dengan Kualiti Berat dan Ringan Menggunakan Alatan Murid akan menggunakan alatan seperti bola sebagai beban untuk menunjukkan kualiti berat dan ringan. Gerakkan tubuh badan dan naik secara perlahan-perlahan. memilih dan mencipta berbagai lakuan dengan kualiti berat dan ringan. murid memainkan peranan sebagai pohon yang telah membesar akan menghasilkan bunga dan buah. Murid bebas memilih alatan yang ingin digunakan. Bergerak dengan Kualiti Berat dan Ringan Menggunakan Alatan . mengenalpasti. bawah.56 Arahan: 1. Dalam situasi ini. Jingkitkan tapak kaki. 3. 5. Murid digalakkan menggunakan ruang yang ada pada alatan. Alatan boleh digunakan secara maksimum seperti di atas. Semasa aktiviti ini. Murid bergerak dengan kualiti berat dan ringan sambil menggunakan alatan. sisi dan keliling. murid diberi peluang meneroka. 4. 2. Sekarang bergerak seolah-olah buah kelapa akan bercambah menjadi pokok. Angkat kepala dan tangan perlahan-lahan.

Murid merangkaikan beberapa pergerakan yang menggunakan lebih atau kurang daya dan kekuatan otot tanpa alatan atau dengan alatan. 3.57 Arahan: 1. Sekarang pokok kelapa akan mengeluarkan buah dengan lebat. Guru memastikan rangkaian pergerakan dilakukan dengan cekap dan berkesan sambil menggunakan ruang dan alatan secara maksimum. Merangkaikan Dua atau Lebih Pergerakan dengan Kualiti Berat dan Ringan Tanpa atau dengan Alatan Pergerakan ini menggabungkan kesemua pergerakan di atas sama ada menggunakan alatan atau tanpa alatan. Gunakan bola sebagai buah kelapa. Gerakkan badan dan naik secara perlahan-lahan. 2. Merangkaikan dua atau lebih pergerakan dengan kualiti berat dan ringan tanpa atau dengan alatan. . Bongkokkan badan sambil memegang bola. Semasa melakukan aktiviti ini murid akan merangkaikan beberapa pergerakkan secara berterusan dengan memberi penekanan kepada kepelbagaian dan kelicinan pergerakan. 4.

 Kamu bercambah …. apa yang perlu ialah:  Memilih jenis pergerakan yang sesuai dengan kebolehan kita.2 KESEDARAN ALIRAN Kesedaran aliran adalah bagaimana cara seseorang individu melakukan beberapa pergerakan yang dirangkai secara berterusan dan lancar. .  Akhirnya kamu terdampar di pantai.58  Bayangkan kamu sebiji kelapa yang hanyut di laut. Ketika melakukan pergerakan kesedaran aliran.  Dan berbuah lebat.  Membesar …. 4.

dan imbangan pelajar.  Ia perlu turut melibatkan kepelbagaian kegunaan bahagian tubuh badan. lancar. Rangkaian pergerakan kesedaran aliran boleh dilakukan secara aliran bebas atau aliran terikat.59  Melakukan rangkaian pergerakan yang tersusun. kreativiti dan nilai estetika pelajar dalam melaksanakan aktiviti. Kesimpulannya. Merangkai Pergerakan Secara Aliran Bebas Rangkaian pergerakan secara aliran bebas merupakan percantuman beberapa pergerakan yang dilakukan secara licin. berterusan tanpa berhenti. lancar.  Rangkaikan beberapa pergerakan secara licin.  Rangkaian yang ditentukan perlu mempunyai permulaan dan penamat pergerakan. Tujuan aktiviti ini dijalankan adalah untuk menguji tahap kecergasan daya tahan otot.  Aktiviti perlu menggunakan ruang yang maksimum.  Kemudian rangkaikan beberapa pergerakan secara berterusan. kita bebas melakukan pergerakan. Antara perkara yang baik daripada aktikviti ini ialah dapat membentuk keyakinan diri. Walaubagaimana pun pergerakan yang diajar perlu dilakukan mengikut kemampuan pelajar dan perlu dilaksanakan dikawasan yang selamat. Contoh Pengajaran dan Pembelajaran . Sekiranya kita mempunyai asas kesedaran aliran yang baik. kekuatan otot. aktiviti kesedaran aliran yang lebih mencabar boleh dilakukan bagi menambahkan minat. ketangkasan. Disamping itu ia juga turut menguji kekuatan otot. berterusan tanpa berhenti.  Pilihan cara bergerak perlu dipilih oleh guru. kelembutan. Pergerakan rangkaian ini menguji daya tahan otot pelajar. ketangkasan dan imbangan. Rangkaian pergerakan secara aliran bebas adalah percantuman beberapa pergerakan yang dilakukan secara kemas. 1. dan  Memastikan bahawa pergerakan yang dibuat mempunyai kelicinan pergerakan tanpa tersekat-sekat atau terhenti. kelembutan. sentuhan selalu atau tanpa sentuhan seketika. Apa yang perlu dilakukan:  Mula-mula rangkaikan beberapa pergerakan secara sentuhan berselang. lancar dan berterusan tanpa tersekat-sekat atau terhenti.

.60 Contoh aktiviti bagi merangkaikan pergerakan secara aliran bebas adalah seperti berikut.

 Kemudian naik ke atas meja secara merangkak  Selepas itu pelajar lalu di bawah bangku. kekuatan otot. berhenti seketika dan bergerak semula. membeku seketika dan teruskan ke cara pergerakan yang lain.  Aktiviti akhir sekali pelajar akan melompat melepasi peti lombol.  Guru boleh mempelbagaikan cara pergerakan dan penggunaan bahagian tubuh badan.61 Langkah-langkah aktiviti:  Mula-mula pelajar merangkak dibawah kerusi.  Rangkaikan beberapa pergerakan sentuhan berselang. Pelaku boleh berhenti seketika pada tempat tertentu dalam rangkaian pergerakan dengan mengekalkan imbangannya. Bagi aspek kecergasan ia dapat membentuk dayan tahan otot. Apa yang perlu dilakukan:  Semasa melaksanakan tugasan ini pelajar perlu bergerak dengan satu cara. .  Rangkaian pergerakan dicipta menggunakan alatan. Walau bagaimana pun pergerakan yang diajar perlu dilakukan mengikut kemampuan pelajar dan perlu dilaksanakan dikawasan yang selamat. kordinasi dan ketangkasan pelajar.  Merangkaikan Pergerakan Secara Aliran Terikat Rangkaian pergerakan secara aliran terikat adalah satu rangkaian pergerakan yang terkawal. Rangkaian pergerakannya masih licin dan berkordinasi. Antara perkara yang baik daripada aktiviti ini ialah dapat membentuk keyakinan diri dan kreativiti pelajar dalam melaksanakan aktiviti.  Pelajar bergerak melepasi gelung rotan. imbangan.  Pelajar kemudiannya berdiri dan berjalan melepasi kon yang disusun secara berhalangan.

 Guru boleh menyuruh pelajar menggunakan berbagai arah. Kemudian bergerak ke stesen 2. Kemudian anda dikehendaki melompat dengan keduadua kaki melepasi tali yang disusun dalam jarak 1 meter sehingga ke tali yang terakhir. anda hendaklah berlari dan berhenti di stesen 3. Dengan cara tersebut. Duduk dalam keadaan berpeluk tubuh. rangkaian pergerakan itu masih lagi lancar dan berkordinasi. Anda dikehendaki merangkai di bawah halangan tanpa menyentuhnya. kordinasi dan ketangkasan. anda bergerak ke stesen 1 dan melakukan aktiviti mengengsot punggung. Berdiri di hadapan tali yang direntang. Berikut adalah merupakan contoh aktiviti bagi pergerakan secara aliran terikat. kemudian ditunjurkan kaki sambil menolak badan ke depan. laluan dan kelajuan. anda boleh berhenti seketika pada tempat-tempat tertentu dalam rangkaian pergerakan dengan mengekalkan imbangan badan. (Berehat 30 saat dan bersedia di stesen 3). Dalam melakukan gerak kerja yang terikat ini. Pergerakan aliran terikat membawa maksud lakuan terkawal. Contoh Pengajaran dan Pembelajaran Sebaik muzik dimainkan. Kali dibengkokkan. kekuatan otot. . (Berehat 30 saat). Tujuan aktiviti ini dijalankan adalah untuk menguji daya tahan otot. Selepas melepasi halangan.62  Pastikan alatan yang disusun mencabar. imbangan.

gunakan permulaan dan penamat yang berlainan.  Merangkaikan Pergerakan Secara Aliran Bebas dan Terikat Ia merupakan satu pergerakan secara gabungan antara aliran bebas dan aliran terikat bagi menjadikan rangkaian licin. Walaubagaimana pun pergerakan yang diajar perlu dilakukan mengikut kemampuan pelajar dan perlu dilaksanakan dikawasan yang selamat.63 Semasa melakukan aktiviti di atas pelajar boleh berhenti seketika pada tempat tertentu dalam rangkaian pergerakan dengan membekalkan imbangannya.  Pelajar belari-lari anak kehadapan. lutut dibengkokkan.  Kemudian rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran terikat.  Kemudian pelajar melompat ke udara dengan kaki serta tangan mendepa. kreativiti dan nilai estetika pelajar dalam melaksanakan aktiviti. mengenal pasti.  Guru harus memilih pergerakan yang sesuai dengan jenis aliran yang dipilih. lancar dan berterusan. memilih dan mencipta. . kelembutan. Apa yang perlu dilakukan:  Mula-mula rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran bebas  Pengajaran perlu memberi peluang meneroka. Langkah-langkah aktiviti:  Pertama.  Disamping itu perlu diberi perhatian. dan imbangan pelajar. Juak badan ke atas dan timbang badan. pelajar baring menelentang di atas lantai. Seperti aktiviti lain aktiviti ini juga dapat membentuk keyakinan diri.  Kemudian dengan tangan disisi dan kaki rapat guling ke kiri dan ke kanan.  Gunakan aliran bebas dan aliran terikat berselang-seli atau pada masa-masa tertentu. Disamping itu ia turut menguji kekuatan otot.  Kemudian dengan secara melutut dari atas meja pendek lompat ke bawah (atas tilam). Bagi aspek kecergasan pula ia menguji daya tahan otot pelajar.  Kemudian rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran bebas dan aliran terikat dengan menggunakan alatan. ketangkasan.

berlari ke stesen 3. Kemudian berlari ke stesen 5. aras laluan dan kelajuan. bergerak ke stesen 2. anda diminta merangkak ala komando tanpa menyentuh jaring sehingga tamat. Berikut adalah merupakan contoh aktiviti bagi merangkaikan pergerakan secara aliran bebas dan terikat: . daya tahan otot. Di stesen 6. anda hendaklah bergayut di monkey bar dan bergerak sehingga selesai. Untuk aktiviti ini. Pada stesen 4. Gimnastik pendidikan akan menjadi lebih menyeronokkan dan mencabar sekiranya kita dapat menggabungkan kedua-dua pergerakan aliran bebas dan terikat. kelembutan dan imbangan. Tujuan ujian ini adalah menguji ketangkasan. anda dikehendaki melakukan aktiviti pada 6 stesen yang ditetapkan. Kemudian berlari ke stesen 4. Di stesen 3. anda hendaklah meniti kayu tanpa jatuh. Di stesen 5. Pastikan tangan diluruskan dan kaki tidak mencecah tanah. anda perlu melalui parallel bar. Buat sehingga selesai. anda diminta mengulang semula. Contoh Pengajaran dan Pembelajaran Bagi stesen 1. Setelah berjaya. Kemudian berlari ke stesen 6. Selepas melepasi stesen 1.64  Gunakan berbagai arah. anda diminta memanjat tembok sehingga melepasi tembok tersebut. Jika tidak berjaya. kekuatan otot. Kemudian anda berlari ke garisan penamat. Di stesen 2. anda diminta menggunakan tali yang disediakan untuk bergayut melepasi air.

 Kemudian pelajar akan melompat melepasi peti lombol.  Pelajar belari-lari anak kehadapan.  Kemudian dengan secara melutut dari atas meja pendek lompat ke bawah (atas tilam).  Kemudian dengan tangan disisi dan kaki rapat guling ke kiri dan ke kanan.65 Langkah-langkah aktiviti:  Mula-mula pelajar merangkak dibawah kerusi. . Juak badan ke atas dan timbang badan.  Kemudian naik ke atas meja secara merangkak  Selepas itu pelajar lalu di bawah bangku.  Dan di akhir aktiviti ini pelajar melompat ke udara dengan kaki serta tangan mendepa. pelajar baring menelentang di atas lantai. lutut dibengkokkan.  Pelajar bergerak melepasi gelung rotan.  Seterusnya.  Pelajar kemudiannya berdiri dan berjalan melepasi kon yang disusun secara berhalangan.

Corak rithma boleh dilakukan secara berulangulang. tinggi. Berbagai rentak rithma boleh dihasilkan dengan cara menghentak kaki ke lantai. cepat. Di peringkat awal latihan kesederan rithma atlet di lakukan pelbagai corak pergerakan badan melalui rithma yang berbeza-beza. .66 Gaya arahan ketika mengajar Gimnastik Pendidikan adalah penting kerana ia adalah untuk tujuan keselematan pelajar semasa melaksanakan aktivti agar tidak tidak melakukan kesilapan yang boleh membahayakan dirinya. Corak rithma adalah hasil gabungan pelbagai rentak seperti mendatar. mendatar dan terputus-putus. Menggunakan Rentak Rithma untuk Menghasilkan Rangkaian Pergerakan Pergerakan berangkai dalam persembahan yang pelbagai bentuk dibantu oleh rentak rithma.3 KESEDARAN RITMA Corak gerakan badan yang mengikut rentak ritma di kenali sebagai kesedaran rithma. rendah atau terputus-putus. sederhana dan sebagainya. Rentak rithma boleh di lakukan sama ada dakam bentuk rendah. tepuk tangan dan lain-lain. pelahan. Gabungan pergerakan badan akan menghasilkan pergerakan yang kreatif dan artistik mengikut rentak rithma. tinggi. kuat. Sementara rentak rithma akan dilakukan secara lembut. 4.

67 Mendapatkan Rentak Rithma untuk Koreografi Rangkaian Pergerakan Koreografi ialah pergerakan berangkai dengan rentak ritma dan dilakukan mengikut kreativiti individu. Rentak rithma dihasilkan melalui bersiul. Pergerakan ini dilakukan secara individu dan di ikuti kumpulan. tepuk tangan dan melalui alat muzik. . Lagu-lagu rakyat seperti ‘burung kakaktua’ dan ‘rasa sayang eh’ juga boleh digunakan.

68 Mengabung Aliran Pergerakan Diiringi Rentak Ritma Corak aliran pergerakan mengikut kepelbagaian rentak rima. Aliran pergerakan dirancang secara teratur. kemas. lancar dan menggunakan ruang latihan. . penamat serta dilakukan secara berterusan dan berulang-ulang. Aliran yang di lakukan mesti mempunyai permulaan.

69 .

70 .

Pada tahun 1860 skim latihan jasmani tentera bersekutu yang dikenali Staf Gimnastik tentera telah ditubuhkan. keseimbangan dan ketepatan pergerakan. Mereka menyatakan gimastik merupakan gerakan yang mempunyai nilai perubatan. Buku Gymnastics for Youth oleh Guths Muth dalam tahun 1759 hingga 1839 telah di terjemah dan di sebarkan keseluruhan negara Eropah.71 TOPIK 5 GIMNASTIK ARTISTIK PENGENALAN Gimnastik merupakan sukan yang memerlukan seseorang ahli gimnastik mempunyai kekuatan. Dalam kejohanan seperti kejohanan gimnastik dunia dan sukan olimpik setiap pasukan akan merebut tiga kategori kejuaraan iaitu berpasukan. Ahli falsafah Greek yang terkenal Aristotle menyatakan bahawa gimnastik bukan saja sebagai seni. Tentera Roman menggunakan ketangkasan menggunakan lombol yang merupakan gerakan gimnastik untuk tentera menaik dan menurun kuda.1 SEJARAH Sukan gimnastik dipercayai telah berkembang sejak 2000 tahun dahulu. . keseluruhan dan individu untuk setiap alatan. Tamadun India dan Persia telah menggunakan senaman beramai telah mengamalkan senaman ini selepas 100 tahun dari itu Sementara itu orang-orang Greek telah menamakan pergerakan ini sebagai Gymnastics serta tempat senaman ini di kenali sebagai gimnasium. Tamadun Roman telah menggunakan gimastik sebagai latihan fizikal dalam membina sistem kententeraan. Hipocrates. Kesannya sehingga sekarang lombo dikenali kekuda lombol. Kesan peristiwa ini sukan gimnastik mengalami zaman malapnya. Ling telah mencipta gerakan asas dalam pendidikan jasmani sehingga sekarang gerakan asas ini telah diikuti oleh banyak negara. Gelen yang terkenal sebagai pelopor bidang perubatan telah mencipta teori mengenai gimnastik. Senaman beramai bagi tujuan upacara keagamaan telah mula diamalkan oleh masyarakat pada sejarah peradaban Cina 2000 tahun dahulu. 5. Dalam tahun 493 masihi pemerintahan Theodosius I telah menghapuskan sukan olimpik purba. Buku telah mencetus kembali minat terhadap sukan gimnastik. malahan merupakan ilmu sains kemasyarakat. Jahn telah mengembangkan sistem gimnastik yang masih diguna pakai sehingga kini. Satu pasukan diwakili oleh enam orang peserta yang akan mempersembahkan kedua-dua pergerakan wajib dan pilihan. Terdapat dua nama yang terkenal iaitu Pehr Ling dan Jonan Ludwin Jahn pada awal kurun ke 19 dalam sukan gimnastik. Kelab gimnastik atau turvereine merupakan idea Jane yang telah mendapat sambutan keseluruh Eropah sehingga ke Amerika Syarikat pada tahun 1888 persekutuan amatur gimnastik telah ditubuhkan.

72 Rajah 5. . Terdapat dua pandangan tentang gimnastik. Gimnastik Jerman lebih menumpu kepada pergerakan di alatan dengan penekanan kepada kekuatan otot dan daya tahan. Dewasa ini sukan gimnastik telah menjadi sukan yang penting dalam kalender sukan dunia. Gimnastik Swedeish berdasarkan pergerakan berirama. Dalam kejohanan Eropah hanya pergerakan pilihan dalam acara individu sahaja di pertandingkan dan dihadkan penyertaan kepada tiga peserta lelaki dan tiga peserta wanita. Selepas tahun 1940 negara seperti Rusia. Jepun. gimnastik menjadi komponen dalam matapelajaran pendidikan jasmani. Dinegara Eropah yang penduduknya bertutur bahasa Inggeris. Czechosolivakia dan Jerman Timur telah menguasai keseluruhan acara gimnastik yang di pertandingkan. Negara Rusia yang pertama kali menyertai pertandingan gimnastik dalam kejohanan Olimpik di Helisinki pada tahun 1952.Rusia telah memenagi lima dari lapan pingat emas yang dipertandingkan dalam acara lelaki sementara pasukan wanitanya telah memenangi empat dari enam pingat emas yang di pertandingkan. Terdapat tiga kejohanan gimnastik di peringkat antara bangsa yang terbesar dalam kalendar persekutuan gimnastik antarabangsa iaitu:  Sukan Olimpik  Kejohanan Dunia  Kejohanan Eropah Sukan Olimpik diadakan empat tahun sekali bergitu juga dengan kejohanan gimnastik dunia namun kedua-dua kejohanan kejohanan tidak di pertandingkan dalam tahun yang sama. Kejohanan Eropah diadakan dalam tahun ganjil. Dalam sukan olimpik 1896 acara gimnastik pertama telah dipertandingkan dalam acara lelaki. sukan gimnastik telah mendapat sambutan dinegara-negara Scandinavia dan Jerman.1: Kelab gimnastik atau turvereine merupakan idea Jane yang telah mendapat sambutan keseluruh Eropah sehingga ke Amerika Syarikat Dalam abad ke 18 dan 19.

Kekangan ini sudah pasti memaksa dua atau lebih acara terpaksa dijalankan serentak. Ini bermakna mereka akan melakukan persembahan mengikut urutan acara yang berlainan. Dalam satu kejohanan besar biasanya peserta yang terlibat adalah ramai sehingga berjumlah lebih dari 300 orang peserta dengan melibatkan lebih 30 negara yang bertanding dalam masa lima hari.73 Rajah 5. keseluruhan dan individu untuk setiap alatan. Dalam kejohanan seperti kejohanan gimnastik dunia dan sukan olimpik setiap pasukan akan merebut tiga kategori kejuaraan iaitu berpasukan. Sukan SEA dan juga peringkat kebangsaan mempertandingkan sukan gimnastik sebagai komponen sukannya. sukan Asia. Satu pasukan akan di wakili oleh enam orang peserta yang akan mempersembahkan kedua-dua pergerakan wajib dan pilihan. Kesemua ini bergantung kepada besar atau kecil sesuatu kejohanan tersebut. Kebiasaannya cuma seorang gimnas sahaja yang akan membuat persembahan pada suatu masa namun kadangkala persembahan perlu dilakukan serentak. kejuaraan keseluruhan dan individu untuk setiap alatan. keseimbangan dan ketepatan pergerakan. 5.2: Pasukan Malaysia mula di segani dalam sukan gimnastik semenjak kejayaan dalam Sukan Komanwel 1988 Bagi kejohanan dunia dan sukan olimpik acara yang di pertandingkan ialah kejuaraan berpasukan. Selain daripada sukan-sukan serantau seperti Sukan Komanwel. Sukan serantau seperti ini di iktiraf oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG).2 BENTUK PERTANDINGAN Seseorang ahli gimnastik dinilai dari segi kekuatan. Ahli gimnastik lelaki bertanding dalam enam acara mengikut susunan berikut:  Senaman lantai  Kekuda berpelana  Gelang  Lombol  Palang sejajar  Palang tunggal Gimnas wanita pula bertanding dalam empat acara mengikut susunan berikut:  Senaman lantai  Lombol  Palang bertingkat .

pegawai teknik dan pegawai lain perlu memastikan aspek-aspek keselamatan. Pertandingan III Pertandingan III pula melibatkan pertandingan antara lapan peserta terbaik bagi setiap alatan. Seorang peserta wanita pula boleh memenangi maksimum enam kejuaraan (4 acara wanita. setiap alatan akan ditandangi oleh enam peserta terbaik bagi merebut kejuaraan individu dan mereka dikehendaki mempersembahkan pergerakan pilihan sahaja. iaitu mudah. Seorang peserta lelaki boleh memenangi maksimum lapan kejuaran (6 acara lelaki kejuaraan keseluruhan dan kejuaraan berpasukan). Gimnas terbaik bagi negara-negara yang kurang berjaya. Kejohanan Gimnastik Dunia merupakan kejohanan yang paling besar dan kenal di dunia. Amerika. Selain daripada itu kejohanan-kejohanan peringkat benua Eropah. Setiap pasukan lelaki dan wanita mengandungi enam peserta. Biasanya semua peralatan atau alatan ini di tempatkan disusun di dalam satu dewan atau gimnasium khas. Susunan atau kedudukan setiap alatan hendaklah memikirkan aspek keselamatan peserta. iaitu:  Senaman wajib (IA) Pergerakan senaman wajib mempunyai displinya telah digubal oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG) yang merupakan badan dunia yang bertanggungjawab mengawal segala jenis aktiviti gimnastik. Sukan Olimpik yang dianjurkan empat tahun sekali merupakan kejuaraan kedua terbesar selepas kejohanan dunia di mana ramai gimnas berhimpun. Afrika juga boleh dianggap besar. pertengahan dan sukar. Tilam-tilam keselamatan harus diletakkan di kawasan yang berisiko.  Senaman pilihan (IB) Senaman pilihan pula merupakan pergerakan pilihan dan mengiku kretiviti pasukan atau peserta itu sendiri. Tebal tilam untuk latihan senaman lantai hendaklah sesuai dengan pertandingan. Kejohanan ini diadakan setahun sebelum dan sesudah setiap Sukan Olimpik di adakan. Dalam kejohanan dunia.3 PERALATAN Peralatan yang disediakan dalam sukan gimnastik bergantung kepada jenis atau kategori acara yang dijalankan. yang antara lain meliputi perkara-perkara berikut: 1. Terdapat 6 acara alatan bagi lelaki dan 4 acara alatan bagi wanita. Pertandingan ini melibatkan senaman pilihan untuk menentukan juara keseluruhan. Namun pergerakan ini mesti mengandungi beberapa pergerakan dari tiga peringkat kesukaran. Pegawai teknik hendaklah memeriksa dengan teliti akan ketinggian atau ukuran sebenar pada setiap peralatan mengikut specifikasi. setiap negara yang menyertainya akan menghantar satu pasukan lelaki dan satu pasukan wanita. 36 gimnas lelaki dan 36 gimnas wanita terbaik akan dipilih untuk bertanding dalam pertandingan individu. Pertandingan II mengandungi senaman campuran. kejuaraan keseluruhan dan kejuaraan berpasukan). Peralatan lengkap yang terdiri daripada enam acara lelaki dan empat acara wanita perlu disediakan untuk latihan atau kejohanan. 5. 2. Selain itu. . Sila rujuk rajah Pelan lantai gelangan pertandingan gimnastik. Dua belas pasukan lelaki dan wanita yang terbaik dari kejohanan ini layak untuk bertanding di Sukan Olimpik pada tahun berikutnya. Pertandingan I Pertandingan antara pasukan bagi acara lelaki dan wanita dikenali sebagai pertandingan I. Pertandingan II Di pertandingkan selepas pertandingan I. Pertandingan ini terbahagi kepada dua bahagian. boleh bertanding dalam Sukan Olimpik dan kejohanan dunia dengan cara menyertai negara yang mempunyai kurang dari enam orang.74  Batang titian Pada hari terakhir. Satu lagi pertandingan yang penting dalam kalender gimnastik ialah Kejohanan Piala Dunia yang dianjurkan empat tahun sekali untuk 40 gimnas terbaik dunia.

75
3. Peralatan di gimnasium mestilah diperiksa pada setiap kali hendak digunakan disamping pemeriksaan berkala. 4. Para peserta hendaklah mengelakkan daripada melakukan kemahiran sukar atau yang berisiko tinggi, tanpa latihan yang cukup. 5. Sukan gimnastik boleh dijalankan dengan syarat diawasi oleh pegawai yang berkelayakan.

Pelan lantai gelangan pertandingan gimnastik

Rajah 5.3: Susunan alatan gimnastik perlu agar tidak menganggu tumpuan pengadil

76

Kawasan untuk senaman lantai ALATAN

Rajah 5.4: Alatan gimnastik Kekuda Lombol

77

Rajah 5.5: Aksi kekuda lombol

Rajah 5.6: Peralatan untuk acara kekuda lombol

Kekuda Berpelana

8: Peralatan untuk acara kekuda berpelana Palang Bertingkat .7: Aksi kekuda berpelana Rajah 5.78 Rajah 5.

79 Gambarajah 5.9: Aksi palang bertingkat .

80 Palang Tunggal Rajah 5.10: Aksi palang tunggal Gelang .

11: Aksi gelang .81 Rajah 5.

5 markah bagi tiap-tiap kemahiran yangtertinggal).00) markah sebelum memulakan persembahannya.  Setiap saat yang lebih dari masa yang dihadkan. .  Kegagal menggunakan tiap-tiap alatan (dipotong 1.82 5.5 markah setiap kemahiran yang ditinggalkan).0 markah 0. gulingan. yakni pembinaan persembahan (ditolak sehingga 1. Potongan markah akan dibuat sekiranya peserta melakukan perkara berikut:  Kemahiran yang tidak dilakukan daripada sepuluh kemahiran yang dikehendaki (ditolak 0. imbangan dan putaran (ditolak 0.  Kelemahan menggunakan cara yang berlainan.12: Senaman lantai Persembahan di Alatan Peserta diberi sepuluh (10. iaitu 40 saat (ditolak 0.  Kelemahan bentuk dan teknik atau perlaksanaan (ditolak sehingga 4.1 markah setiap saat) Sementara itu jumlah markah yang diperuntukkan ialah: Unsur-unsur kemahiran (10 unsur @5.00 markah). Setiap peserta akan di beri sepuluh (10. Potongan markah akan dibuat mengikut perkara berikut:  Kegagalan menggunakan kelapan-lapan kemahiran dari variasinya (dipotong 0.3 markah tiap-tiap satu yang dilakukan). kelajuan dan dinamik.0 markah Rajah 5.  Kegagalan peserta melakukkan lompatan.5) Perlaksanaan 4.00) markah sebelum ia memulakan persembahan.00.0 markah 10.00 markah @ alatan).00 markah).4 MARKAH PERTANDINGAN Persembahan Senaman Lantai Markah penuh dalam senaman lantai ialah 10.0 markah Pembinaan 1.

 Kelemahan bentuk dan teknik atau perlaksanaan (dipotong sehingga 5.00 markah). gelang dan palang tunggal. (dipotong sehingga 1. kekuda lombol. Pergerakan seperti dirian tangan dan kuang hadapan biasanya dijadikan salah satu pergerakan di palang bertingkat.0 markah 10.5 KEMAHIRAN ASAS DALAM GIMNASTIK Senaman Lantai Senaman lantai merupakan asas pergerakan dalam sukan gimnastik. . palang sejajar. Sementara itu jumlah markah yang diperuntukkan lalah seperti berikut: Unsur-unsur kemahiran (8 unsur @4.0 markah Pembinaan 1.83  Pembinaan persembahan yang lemah.5) Perlaksanaan 5.  Pada setiap saat yang lebih dan 40 saat yang diperuntukkan (dipotong 0.0 markah 0. Senaman lantai mempengaruhi pergerakan gimnas di alatan.0 markah Rajah 5.1 markah setiap saat). batang titian.00 markah).13: Senaman menggunakan alatan 5. iaitu kemahiran yang berbeza jenisnya.

14: Senaman Lantai Acara Lombol Kekuda lombol merupakan direka oleh Ludwig Jahn. gimnas lelaki dan wanita menggunakan papan anjal untuk mendapatkan anjalan yang lebih tinggi. penerbangan awal. . Lombol mempunyai enam fasa. iaitu larian penujuan. penerbangan akhir dan pendaratan. tunjalan. Apabila melakukan lombol.84 Rajah 5. yang dikenali sebagai bapa gimnastik moden. lonjakan.

15: Acara Lombol Acara Palang Palang sejajar telah dicipta bertujuan membantu gimnas membina kekuatan lengan dan bahu bagi melakukan pergerakan. Selepas itu. Kebanyakan peserta memperolehi markah yang rendah dalam acara ini dan merupakan acara yang kurang disukai. Peserta akan menggunakan bonjol pelana ini untuk memindahkan keseluruhan berat badannya di atas sebelah atau kedua-dua lengannya. Pergerakan di keduadua alatan ini lebih menumpukan kepada pergerakan ayunan daripada pergerakan kekuatan. Kejayaan persembahan dalam acara kekuda berpelana bergantung kepada tumpuan. imbangan dan rentak. Para gimnas wanita pernah mengunakan palang sejajar sehingga tahun 1930. satu daripada palang telah direndahkan dan dikenali sebagai palang bertingkat khas untuk wanita. tetapi mempunyai dua pemegang kayu di atasnya digelar bonjol pelana. Kekuda Berpelana Acara kekuda berpelana bagi peserta lelaki merupakan satu acara yang sukar dalam sukan gimnastik. Alatan ini lebih sama bentuk dengan kekuda lombol. .85 Rajah 5.

. lompatan dan lonjakan.86 Rajah 5. berlan. juga perlu mempamerkan perubahan rentak. Ciri-ciri terpenting dalam acara batang titian ialah pergerakan imbangan yang mesti dilakukan dengan berhati-hati di atas alatan yang lebarnya hanya 10 cm. duduk dan kedudukan baring atau meniarap. pergerakan menapak. para peserta mestilah melakukannya di atas sepanjang batang titian dengan licin dan kemas. Keseluruhan persembahan. kordmasi dan gaya yang baik. sehingga tidak melebihi satu minit 30 saat. Persembahan ini juga mestllah meliputi unsur-unsur imbangan dalam kedudukan berdiri. Masa yang dihadkan bagi keseluruhan persembahan lalah antara satu rnmit 10 saat. putaran penuh (termasuk satu di atas sebelah kaki).16: Kekuda berpelana Batang Titian Batang titian merupakan satu alatan gimnastik yang membantu perkembangan pembentukan dirian tubuh. Pergerakan ini mestilah mengandungi unsur-unsur akrobatik yang mengandungi pergerakan maju dan undur.

Purata masa persembahan dalam acara gelang ini ialah di antara 40 saat hingga satu minit. Semasa mendarat peserta tidak dibenarkan melangkah. tetapi boleh membetulkan imbangannya tanpa ditolak markah. .87 Rajah 5.17: Batang titian Acara Gelang Gelang juga telah direkacipta oleh Ludwig Jahn dalam tahun 1980. dia mempunyai 30 saat untuk naik semula. Jika peserta ini terjatuh dari gelang. Dalam acara gelang setiap gimnas akan dibantu oleh jurulatih untuk mendapatkan pegangan pertama. Acara gelang telah menjadi salah satu acara penting dalam sukan gimnastik.

acara palang tunggal merupakan satu persembahan yang paling menarik perhatian dibandingkan dengan acara yang lain. Acara Palang Tunggal merupakan acara terakhir dan selalu dapat mewujudkan suasana kemuncak pertandingan. Semua gerakan di atas palang tunggal ini melalui tangan dan bahagian depan lengan. .18: Acara gelang Acara Palang Tunggal Dalam kejohanan gimnastik.88 Rajah 5.

Kejohanan Gimnastik Dunia merupakan kejohanan yang paling besar dan kenal di dunia. Peralatan lengkap yang terdiri daripada enam acara lelaki dan empat acara wanita . Seseorang ahli gimnastik dinilai dari segi kekuatan. keseimbangan dan ketepatan pergerakan. Orang-orang Greek telah menamakan pergerakan senaman sebagai gymnastics serta tempat senaman ini dikenali sebagai gymnasium. Terdapat tiga kejohanan gimnastik di peringkat antarabangsa yang terbesar dalam kalendar persekutuan gimnastik antarabangsa.89 Rajah 5. Kejohanan ini diadakan setahun sebelum dan sesudah setiap Sukan Olimpik diadakan.19: Acara palang tunggal       Sukan gimnastik dipercayai telah berkembang sejak 2000 tahun dahulu.

kordmasi dan gaya yang baik. Senaman lantai merupakan asas pergerakan dalam sukan gimnastik. gimnas lelaki dan wanita menggunakan papan anjal untuk mendapatkan anjalan yang lebih tinggi.00. Palang sejajar telah dicipta bertujuan membantu gimnas membina kekuatan lengan dan bahu bagi melakukan pergerakan. Batang titian merupakan satu alatan gimnastik yang membantu perkembangan pembentukan dirian tubuh.00 markah sebelum ia memulakan persembahan. Apabila melakukan lombol. setiap gimnas akan dibantu oleh jurulatih untuk mendapatkan pegangan pertama. Markah penuh dalam senaman lantai ialah 10. Dalam acara gelang. Acara kekuda berpelana bagi peserta lelaki merupakan satu acara yang sukar dalam sukan gimnastik. Acara palang tunggal merupakan acara terakhir dan selalu dapat mewujudkan suasana kemuncak pertandingan. .          Pegawai teknik hendaklah memeriksa dengan teliti akan ketinggian atau ukuran sebenar pada setiap peralatan mengikut specifikasi. Setiap peserta akan diberi 10.90 perlu disediakan untuk latihan atau kejohanan.

Guling Hadapan Cara guling hadapan: 1. mengimbang. daya tahan. dan Bernafas dengan selesa. memusing dan mengilas. masa. 6. 2. Kaki dirapatkan. Beberapa pergerakan asas ketangkasan. Penguasaan sesuatu kemahiran dalam gimnastik artistik dapat mengembangkan setiap aktiviti yang dipelajari. Lutut dibengkokkan. menyokong.91 TOPIK 6 GIMNASTIK ARTISTIK PENGENALAN Gimnastik artistik merupakan sukan bercorak pergerakan. Kedua-dua lutut ditekan ke belakang. 5. beban dan aliran serta membina daya kreatif. menghambur. . Peserta hendaklah dalam kedudukan berdiri. Kemahiran asas ini menjadikan seorang gimnas berupaya melakukan pergerakan senaman lantai dan penggunaan alatan dengan baik dan kemas. melonjak. Pergerakan ini akan membantu seorang gimnas menguasai pergerakan menggunakan alatan yang memerlukan kekuatan tangan dan pendaratan yang baik. mengguling. kordinasi. 2. Gimnastik artistik banyak melibatkan ketangkasan berangkai serta mementingkan kelenturan. 6. Teknik dan gaya pelaksanaan sesuatu kemahiran perlu dipelajari secara khusus. 4. imbangan dan lombol akan memberi kesedaran ruang. Dada diangkat tinggi. Gimnas perlu mempunyai kesedaran dan kepekaan terhadap nilai kinestik dan estetik dalam pergerakan yang dipersembahkan. 3. Tangan diangkat lurus ke hadapan. Dengan itu gimnastik artistik dapat membina gaya diri dan keyakinan terhadap sesuatu persembahan. 4. Kedua-dua tapak tangan berada di atas lantai dengan jarak seluas bahu. Pastikan belakang dalam keadaan tegak. 7. Pergerakan menggunakan lombol lalu. lombol kangkang dan lombol muka di atas peti lombol adalah merupakan pergerakan asas menggunakan alatan yang perlu dikuasai oleh gimnas terlebih dahulu. Ciri-ciri dirian yang baik: 1. Perut dikempiskan. melompat dan melayang. Dagu diangkat agar mata memandang ke hadapan. Bahu direndahkan. 5. imbangan dan kekuatan. melenting. mengayun.1 POLA PERGERAKAN DALAM GIMNASTIK ARTISTIK Seorang gimnas perlu menguasai kemahiran-kemahiran asas seperti melentur dan meregang. 3. Kedudukan gaya dirian yang baik dapat membantu gimnas memungut mata dalam persembahannya. rekacipta dan pengubahsuaian bagi menghasilkan rangkaian pergerakan yang harmoni dan estetik. Gaya Dirian Seorang gimnas perlu mempunyai cara berdiri yang sempurna dan kemas bagi setiap permulaan pergerakan.

). 12. Jongketkan badan dengan meluruskan lutut. dan 13. Rajah 6. Tangan dibengkokkan.92 6. (Pastikan anda tidak bergolek atas kepala. Berdiri atas kaki semula. Bahu dibiarkan menyentuh lantai. Kepala ditundukkan ke dada. 11. Tolakkan dan pangkal jari kedua-dua belah kaki diteruskan sambil mengekalkan kedudukan badan yang bergulung semasa berguling ke hadapan. 9.2: Ansur maju guling hadapan . Kedua-dua belah tangan yang menjangkau ke hadapan dan dagu yang dirapatkan ke dada serta badan yang dibulatkan akan membantunya untuk dapat berguling terus ke hadapan dan berdiri semula . 7. 10. Menolak ke hadapan dengan jari-jari kaki.1: Teknik guling hadapan ANSUR MAJU GULING HADAPAN Rajah 6. 8.

93 GERAK KERJA PENYESUAIAN GULING HADAPAN Rajah 6.3: Gerak kerja penyesuaian guling hadapan .

Dagu dirapatkan ke dada untuk membentuk belakang badan yang bulat.94 PERSEMBAHAN BERANGKAI GULING HADAPAN Rajah 6.4: Persembahan berangkai guling hadapan Guling Belakang     Bengkokkan lutut agar paha selari dengan lantai. Rajah 6.5: Teknik guling belakang . Duduk rapat ketumit tanpa buntut terhentak. Badan dicondongkan ke hadapan serta tangan diangkat lurus ke hadapan untuk memastikan pusat graviti sentiasa diatas pangkal jari-jari kaki.

Tangan menekan kuat ke lantai. lutut dan badan dirapatkan. gerakan dibuat pada hujung jari kaki. Perlakuan dirian kepala bermula.6: Ansur maju guling belakang Dirian Kepala       Kaki diluruskan. Apabila kaki meninggalkan lantai. Semasa dirian kepala. . Kepala dan tangan membentuk segitiga sama. dengan memastikan hidung mencecah lantai. kaki dibawa ke kedudukan dirian kepala.95 Ansur Maju dalam Guling Hadapan Rajah 6. kaki dan belakang badan diluruskan.

96 Rajah 6.7: Teknik dalam dirian kepala Rajah 6.8: Gerak dalam dirian kepala .

97 Rajah 6. menghala ke hadapan searah dengan jari kaki. . Tangan lurus ke atas langkah kaki satu kaki kehadapan Tangan diletakkan di atas tilam dengan jarak seluas bidang bahu. Pergerakan tangan terkawal dan lurus semasa diayun ke bawah.10: Gerak kerja penyesuaian dalam dirian tangan Dirian Tangan      Badan diregang sebelum kaki ditendang naik. jari-jari tangan dibuka bagi menambah keluasan tapaknya.9: Cara menyokong dalam dirian kepala Gerakan Penyesuaian dalam Dirian Kepala Rajah 6. Siku sentiasa diluruskan untuk memastikan berat badan ditahan melalui tulang-tulang tangan dan tidak disokong oleh otot-otot.

98 Rajah 6.11: Contoh dirian tangan Rajah 6.12: Peringkat perkembangan dirian tangan .

13: Ansur maju dirian tangan Rajah 6.14: Ansur maju berjalan dengan tangan .99 Rajah 6.

15: Menyokong dalam dirian tangan .100 Rajah 6.

. badan jangan dilengkungkan. badan dikekal pada datar yang sama. Muka menghadap ke hadapan. Mata memandang ke arah tangan di lantai belakang.101 Rajah 6. Kaki mengangkang. Dada turun ke arah lutut. dan kepala kekal dalam kedudukan biasa dengan lurus.17). 3. 4. dan berdiri dalam kedudukan berbentuk bintang (Rajah 6. Kaki dibawa turun rapat sebelah tangan.16: Gerakan penyesuaian dalam gerak tangan Roda Kereta TEKNIK RODA KERETA 1. 2. 5. dan lakukan tolakan dari kaki yang bengkok.

17: Gerakan dalam roda kereta Rajah 6.102 Rajah 6.18: Teknik dalam roda kereta .

19: Gerak kerja penyesuaian dalam roda kereta CARA-CARA MENYOKONG RODA KERETA Rajah 6.20: Cara menyokong roda kereta .103 Rajah 6.

Ayun kuat dengan kaki yang dikekalkan lurus. lengan lurus ke hadapan. Mencangkung.2: Pengembang roda kereta Hambur Belakang/Tengkuk TEKNIK HAMBUR BELAKANG 1. Tolakan dari tangan yang kuat. . 2. Pinggul ditolak ke hadapan semasa mendarat.104 PENGEMBANGAN RODA KERETA Rajah 6. Kedua-dua tangan hampir sebarisan dengan kepala. berdiri atas pangkal jari-jankaki. Belakang badan melengkung disebabkan pinggul yang diregang dengan kuat. 3. 4. Pinggul turun ke hadapan hingga hilang imbangan.25). Pendaratan dibuat atas pangkal jari-jari kaki (Rajah 4.

105 Rajah 6.23: Ansur maju hambur belakang CARA MENYOKONG DALAM HAMBUR BELAKANG .22: Teknik hambur belakang Rajah 6.

lengan lurus ke hadapan. Tolakan dari tangan yang kuat. Pinggul turun ke hadapan hingga hilang imbangan. Rajah 6.106 Rajah 6. 2.24: Menyokong dalam hambur belakang Hambur Kepala Teknik Hambur Kepala 1. Kedua-dua tangan hampir sebaris dengan kepala.25: Teknik hambur kepala . 3. Pinggul ditolak ke hadapan semasa mendarat. Mencangkung atas pangkal jari-jari kaki. Belakang badan melengkung disebabkan pinggul yang diregang dengan kuat. yang dibuat atas pangkal jari-jari kaki (Rajah 4. Ayun kuat dengan kaki yang dikekalkan lurus.30). 4.

107 Rajah 6.26: Pergerakan dalam hambur kepala ANSURMAJU HAMBUR KEPALA .

108 Rajah 6.27: Ansur maju dalam hambur kepala CARA MENYOKONG HAMBUR KEPALA .

3. 2. Tangan diluruskan ke atas. Bahu di belakang tangan yang diluruskan. dan kaki ditendang dengan kuat ke belakang. laitu rendah dan panjang. Pendaratan dibuat di atas pangkal jari-jari kaki.109 Rajah 6. TEKNIK DALAM HAMBUR TANGAN 1. dan bahu dikembangkan. 4. . 5. Mula melangkah seperti dalam lompat pagar.28: Cara menyokong dalam hambar kepala Hambur Tangan Pergerakan hambur tangan boleh dibahagikan kepada empat aras iaitu:     larian lonjakan penerbangan pendaratan. Pengembangan bahu dikekalkan. Kaki mula dirapatkan. manakala dada ditekan ke bawah arah lantai. kepala didongakkan dan badan dikekalkan lurus.

110 Rajah 6.29: Gerakan dalam hambur tangan .

30: Ansur maju dalam hambur tangan CARA MENYOKONG HAMBUR TANGAN Rajah 6.32: Menyokong dalam hambur tangan .111 ANSURMAJU HAMBUR TANGAN Rajah 6.31: Ansurmaju dalam hambur tangan berpasangan Rajah 6.

Rajah 6. sementara lengan dibawa ke belakang.112 Hambur Terbang Pergerakan hambur terbang boleh dibahagikan kepada empat fasa pergerakan. sambil tumit diangkat. penerbangan dan pendaratan. lonjakan. 2. iaitu lanan muncul. Kaki dan pergelangan kaki dikembangkan sepenuhnya (Rajah 6.33: Teknik dalam hambur terbang Rajah 6.34: Gerakan dalam hambur terbang . TEKNIK LONJAKAN DUA KAKI UNTUK HAMBUR TERBANG 1. Langkah gelongsor rendah dan panjang atas sebelah kaki. Lengan membantu untuk diregang sepenuhnya.33). 3.

35: Teknik dalam hambur terbang . Rajah 6. Kaki menolak dengan kuat. 2. Tolakan yang kuat dari tangan melalui bahu. Badan jangan dilengkung ke belakang terlampau banyak. Kepala hendaklah sebaris dengan badan dan tidak didongakkan. Badan melalui kedudukan dirian tangan. Kaki menendang turun ke bawah. 4. Belakang badan dibulatkan tapi tidak lekuk. Tolakan akan bermula dari tumit bukan pangkal jari-jari kaki.113 Hambur Lenting TEKNIK DALAM HAMBUR LENTING 1. 3.

36: Gerakan dalam hambur lenting .114 Rajah 6.

37: Ansurmaju dalam hambur lenting .115 ANSURMAJU HAMBUR LENTING Rajah 6.

Gimrama boleh dilakukan samaada dengan atau tanpa peralatan yang kecil di tangan. iaitu pergerakan tubuh badan.1 SEJARAH DAN PERKEMBANGAN Gimrama merupakan salah satu disiplin sukan gimnastik. Pergerakan gimrama berkordinasi tinggi dan bersifat estetik serta mesti dilakukan secara licin dan berterusan. gimrama telah diiktiraf sebagai gerakan gimnastik oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Gimrama merupakan pergerakan atau senaman yang dilakukan atas lantai serentak dengan iringan muzik. ciri-ciri pergerakan gimrama perlu mempunyai ciri-ciri gimnastik serta mempunyai perkaitan yang rapat di antara tiga komponen asas. Pergerakan dalam gimrama boleh dikatakan menyerupai pergerakan tarian tetapi mempunyai ciri yang tersendiri.38: Cara-cara menyokong dalam hambur lenting TOPIK 7 GIMRAMA PENGENALAN Gimnastik berirama atau gimrama merupakan suatu sukan yang sangat istimewa dan menarik perhatian.116 CARA-CARA MENYOKONG HAMBUR LENTING Rajah 6. Sukan gimrama juga merupakan suatu program kecergasan fizikal khususnya bagi murid-murid perempuan serta kaum wanita di semua peringkat umur. Sukan gimrama memerlukan kemahiran yang tinggi serta kelembutan dan kordinasi tubuh badan yang baik juga daya kreativiti mencipta gerakan. penggunaan peralatan dan irama muzik. Pada asasnya. 7. Sukan ini telah menjadi semakin popular di kalangan peserta dan penonton. .

2: Gimrama juga boleh dilakukan samaada dengan atau tanpa peralatan yang kecil di tangan Pergerakan asas gimnastik berirama di percayai mula diperkenalkan sejak seabad yang lalu di benua Eropah. Pada masa itu.117 Rajah 7. gimrama dianggap sebagai pergerakan gimnastik artistik dan tidak mempunyai undang-undang dan .1: Pergerakan gimrama berkordinasi tinggi dan bersifat estetik dan pergerakan gimrama mesti dilakukan secara licin dan berterusan Rajah 7.

Gimnas biasanya akan memulakan latihan dengan lima peralatan yang telah diiktiraf oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG) iaitu bola. Sejak itu. iaitu Jacques Dalcroze. 7. Dalam pertunjukan atau persembahan. Sukan gimrama telah di pertandingkan buat pertama kali di Sukan Olimpik 1984 di Los Angeles. Rudolph Bode (1881-1970) dan Hernrich Medau (1890-1974) telah memulakan sekolah gimrama mereka sendiri. Di awal tahun ke 20 terdapat dua orang tokoh gimrama dari negara Jerman yang memberi sumbangan yang besar dalam sukan ini. Selain itu. gelung dan belantan. Rajah 7. kejohanan ini menjadi kalender tetap persatuan dengan di pertandingkan setiap dua tahun sekali. reben. beberapa pertandingan di peringkat antarabangsa yang lain seperti Kejohanan Eropah (European Championship) dan Kejohanan Empat Benua (Four Continents Championship) telah dimulakan pada tahun 1978. penggunaan peralatan adalah mengikut pilihan. Beliau telah memperkenalkan latihan pergerakan gimrama kepada penuntut-penuntutnya dalam abad ke-19. tali. Pertandingan di peringkat gimrama peringkat antarabangsa yang pertama ialah Kejohanan gimrama sedunia yang berlangsung di Budapest. Pengasas sukan gimrama adalah seorang pensyarah berbangsa Swis. gelung dan belantan untuk sukan gimram.3: Peralatan digunakan dalam sukan gimrama . Namun bagi pertunjukan atau persembahan gimnastik peralatan-peralatan lain seperti skarf. Mereka juga telah memperkenalkan perkaitan di antara aktiviti tarian dan gimnastik dengan iringan muzik.2 KEPERLUAN ALATAN ASAS UNTUK MEMULAKAN GIMRAMA Dalam sukan gimrama peralatan merupakan keperluan yang asas.118 peraturan yang piawai. Amerika Syarikat. Medau memperkenalkan peralatan bola. Hungary pada tahun 1963. bendera atau kayu boleh digunakan. Pada tahun 1962 oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa telah mengiktiraf Gimnastik berirama moden sebagai suatu sukan tersendiri. Dalcroze yang telah membuka dua buah maktab perguruan di Switzerland dan Jerman.

Rajah 7. Spesifikasi Tali Bahan Panjang Warna Hem atau sebarang bahan sintetik yang mempunyai kualiti yang sama. Mengikut tinggi gimnas.119 Biasanya gimnas akan memiliki peralatan mereka sendiri. ini disebabkan mereka akan merasa selesa menggunakan peralatan sendiri. Tali yang di gunakan oleh kebanyakkan gimnas ialah hem atau sintetik dan berukuran tali sepanjang 3m dan tebal 8 mm mengikut kesesuaian dan fizikal gimnas. tali di ukur apabila gimnas berdiri dengan memijak di tengah tali dan kedua-dua hujung tali di angkat ke aras ketiak gimnas. Gimnas yang lebih kecil fizikalnya boleh menggunakan tali yang berukuran 2 m panjang dan tebal 6 mm. Gimnas dibenarkan menggunakan pita pelekat sepanjang 10 cm namun gimnas tidak dibenarkan menggunakan apa jua pemegang pada hujung tali. Satu atau dua warna kecuali warna perak dan emas. Peralatan sendiri juga mempunyai sesuai dengan kehendak dan susuk tubuh gimnas dari segi saiz dan berat.4: Tali yang di gunakan oleh kebanyakkan gimnas ialah hem atau sintetik . Tali Tali gimrama boleh didapati di kedai sukan di bahagian peralatan mendaki gunung dan juga di bahagian peralatan kapal.

Balutan ini bertujuan untuk menguatkan cantuman gelung serta menambahkan berat gelung di samping menjadikannya lebih menarik. Tinggi gelung yang sesuai perlulah sampai ke paras punggung apabila ditegakkan ditepi gimnas. .120 Gelung Gelung boleh didapati di kedai sukan atau di kedai permainan. rotan atau kayu biasa digunakan oleh gimnas. Terdapat juga gimas yang menu balut gelung dengan pita pelekat yang berwarna-warni. Gelung di buat daripada plastik.

121 Rajah 7.5: Gelung berpita Spesifikasi Gelung .

122

Rajah 7.6: Gelung berpita agak menarik jika disamakan dengan baju gimnas Bola Bola adalah salah satu displin wajib dalam gimrama. Bola yang digunakan untuk gimrama adalah bola yang di buat untuk gimrama dan mengikut spekfikas serta di iktiraf oleh Persatuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Namun sekiranya bola tersebut tidak dapat di sediakan bola sepak, bola jaring atau bola getah saiz 4 boleh digunakan untuk berlatih kemahiran asas seperti melantun dan menggolek. Bagi gimnas junior atau kanak-kanak saiz bola yang lebih kecil boleh digunakan. Spesifikasi Bola Bahan Garis pusat Berat Warna Getah atau bahan sintetik dengan anjalan. 18-20 cm 400 g minimum Satu atau dua warna kecuali warna perak dan emas.

123

Rajah 7.7: Bola yang digunakan untuk gimrama adalah bola yang di buat untuk gimrama dan mengikut spekfikas serta di iktiraf oleh Persatuan Gimnastik Antarabangsa BELANTAN (CLUB) Belantan boleh di dapati dari kedai sukan tetapi sukar untuk direka bentuk. Dalam gimrama penggunaan belantan dianggap sebagai alat yang memerlukan kemahiran yang tinggi dan latihan yang banyak. Persembahan belantan biasanya di kuasai oleh gimnas yang lebih berpengalaman. Spesfikasi Belantan Bahan Panjang Berat Bentuk Kayu atau bahan sintetik, boleh dibalut dengan pita pelekat. 40-50 cm 150 g minimum bagi satu belantan Serupa bentuk botol, bahagian yang lebar sekali ialah badan. Garis pusat pada tapak belantan sekurang-kurangnya 2 ½ cm. Bahagian yang kecil pada hujung lain bulatan di panggil kepala, garis pusatnya tidak melebihi 3 cm. Satu atau dua warna kecuali warna perak dan emas.

Warna

124

Rajah 7.8: Dalam gimrama penggunaan belantan dianggap sebagai alat yang memerlukan kemahiran yang lebih tinggi dan latihan yang banyak REBEN Kebanyakan reben yang didapati di kedai adalah terlalu ringan dan la cepat tersimpul, terkusut dan mudah terkoyak pada bahagian tepinya. Kain yang paling sesuai untuk dibuat reben ialah satin, nilon yang berat atau sutera. Kain reben yang mempunyai berat yang sesuai penting untuk menghasilkan corak reben yang baik dan juga senang untuk dibaling.

satu meter di lipat pada hujungnya seperti pada Rajah 2. Bagi gimnas yang berpengalaman.125 Panjang reben boleh diubah suai mengikut saiz fizikal dan keupayaan gimnas.9 supaya menjadi 6 cm 35 g minimum (tidak termasuk kayu dan penyangkutnya) Satu atau dua warna kecuali warna perak dan emas. Specifikasi Reben Bahan Lebar Panjang Berat Warna Satin atau bahan lain yang serupa dan tidak berkanji. . mereka perlu menggunakan reben yang berukuran 6 m tetapi bagi gimnas yang baru atau kanak-kanak yang berumur 12 tahun ke bawah. mereka bolehlah menggunakan reben yang panjangnya 4-5 m. Riben di sangkut pada bahagian hujung dengan kayu. 4-6 cm Jumlah panjang sebenar ialah 7m.

dawai atau mata kail.126 Rajah 7. 50-60 cm termasuk cincin penyangkut. Bulat atau berbentuk kon. Boleh menggunakan benang. buluh atau fibre glass. plastik. Bentuk Garis pusat Panjang Dawai Penyangkut . 1 cm maksimum pada bahagian yang lebar sekali. Panjangnya 7 cm maksimum. nilon yang berat atau sutera Specifikasi Kayu Bahan Kayu.9: Kain yang paling untuk dibuat reben ialah satin. Hujung kayu sepanjang 10 cm maksimum boleh di balut dengan pita untuk cengkaman yang lebih baik.

Kasut gimrama biasanya diperbuat daripada kulit atau kain. Pengelola pertandingan boleh membenarkan pakaian baju T dan seluar trek. dia boleh memakai kasut yang khas untuk gimrama. Ramai di antara gimnas berlatih dan bertanding tanpa memakai kasut. Kain nipis yang lut sinar atau lut cahaya tidak dibenarkan. Cans leher depan dan belakang badan tidak boleh terlalu luas di kedua-dua bahagian depan dan belakang sehingga menjolok mata. Rajah 7. Garis di punggung juga tidak dibenarkan terlalu tinggi sehingga mendedahkan bahagian punggung. Sementara dalam peringkat pertandingan penganjur akan hanya membenarkan peserta memakai leotard dan tights atau leotard sahaja. leotard yang dipakai semasa pertandingan mestilah berpandukan pada beberapa peraturan. ini adalah bergantung pada jenis dan taraf pertandingan. . hanya pakaian leotard dengan atau tanpa tights dibenarkan. Dalam pertandingan peringkat sekolah atau kelab peraturan pakaian boleh diubah suai. Walau bagaimanapun jika gimnas ingin memakai kasut semasa pertandingan. buluh atau ‘fibre glass’ Pakaian Dalam menjalani latihan. gimnas boleh memakai pakaian yang selesa dan sesuai untuk bergerak. manakala dalam pertandingan peringkat antarabangsa.11: Contoh pakaian yang di pakai oleh gimnas Mengikut undang-undang sukan ini. Namun.127 Rajah 7.10: Material kayu boleh terdiri daripada kayu. Leotard boleh dipakai dengan atau tanpa lengan tetapi pakaian seperti pakaian renang atau pakaian tarian juga tidak dibenarkan. plastik. iaitu seluar trek (track bottom) atau seluar pendek dengan baju T atau leotard dengan atau tanpa tights. Kain leotard boleh terdiri daripada apa juga warna kecuali warna emas dan perak.

Ramai di antara gimnas biasanya berlatih di dalam dewan dengan menggunakan tilam untuk kemahiran yang sukar seperti gulingan. Rajah 7. Permukaan lantai mestilah bersih dan tidak terlalu licin. tilam akan menghalang beberapa pergerakan seperti gulingan gelung dan lantunan bola.13: Dewan yang digunakan latihan dan pertandingan gimrama mestilah bersesuaian dengan gerakan gimnas Selain daripada siling. Pada peringkat permulaan. balingan peralatannya akan menjadi lebih tinggi dan ia memerlukan siling yang lebih tinggi. Di bahagian atas hendaklah kosong dan tidak mempunyai halangan seperti lampu. dewan sekolah. permukaan lantai perlu dipertimbangkan juga. dewan orang ramai atau gudang merupakan tempat yang sesuai. Gimnas boleh berlatih di mana-mana kawasan yang sesuai. Permaidani yang lembut adalah amat sesuai sebagai lantai dewan untuk latihan dan acara gimrama. panggung.3 TEMPAT LATIHAN Tempat yang paling sesuai untuk menjalankan latihan gimrama ialah di dalam dewan tertutup. siling yang tinggi tidak diperlukan tetapi apabila gimnas telah berpengalaman. palang.12: Contoh kasut yang di pakai oleh gimnas 7. luas kawasan ini adalah tidak diwajibkan. .128 Rajah 7. Luas kawasan bagi pertandingan hendaklah berukuran 12 m X 12 m tetapi untuk latihan. Oleh itu. Tetapi kadang-kala. rasuk dan struktur lain.

4 UNDANG-UNDANG AM Bentuk acara-acara yang dipertandingkan dalam gimrama bergantung pada jenis dan taraf pertandingan yang diadakan. Buku ini adalah penting dan sangat berguna bukan sahaja kepada para hakim dan pegawai pertandingan tetapi juga kepada para jurulatih dan gimnas. terdapat juga perubahan dan pemindaan juga boleh dibuat dari semasa ke semasa. Selain itu.129 Rajah 7. Pertandingan Gimrama Sukan Malaysia dan Kejohanan Peringkat Antarabangsa seperti Sukan SEA adalah berpandukan peraturan dan undang-undang Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Biasanya pada peringkat antarabangsa. pertandingan dan acara adalah mengikut peraturan dan undangundang teknik seperti yang telah ditetapkan dalam Buku Undang-undang (Code of Points) yang disediakan oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Dalam buku ini teknik yang diperuntukan untuk sesuatu latihan serta sistem peruntukan markah yang di berikan. Setiap empat tahun sekali buku Undang-undang Gimrama biasanya dikaji semula dan diubah suai mengikut keperluan. .14: Permaidani yang lembut adalah amat sesuai sebagai lantai dewan untuk latihan dan acara gimrama 7.

15: Sukan SEA adalah berpandukan peraturan dan undang-undang Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG) Pada amnya.  Seramai 26 peserta terbaik dalam pertandingan I layak bertanding untuk pertandingan individu keseluruhan.  Dalam menentukan johan pasukan. laitu dua latihan bagi setiap peralatan.  Dalam pertandingan ini. o Pertandingan III—Pusingan akhir untuk setiap peralatan  Lapan peserta terbaik (dengan maksimum dua peserta setiap pasukan) bagi setiap peralatan yang dipertandingkan dalam Pertandingan I layak menyertai Pusingan Akhir untuk setiap peralatan. jumlah mata yang diperolehi daripada semua gimnas akan diambil kira. Peserta yang mendapat mata terbanyak akan menjadi johan individu keseluruhan (jumlah mata maksimum: 40). bagi pertandingan yang rasmi atau kejohanan yang mengikuti undang-undang FIG terdapat dua acara pertandingan yang utama.130 Rajah 7. Acara ini disebut pertandingan individu atau latihan sukarela individu. . gelung.  Pertandingan I merupakan pusingan kelayakan untuk masuk ke Pertandingan II dan III. Acara ini disebut pertandingan latihan berpasukan atau latihan berkumpulan. LATIHAN SUKARELA INDIVIDU Terdapat tiga jenis pertandingan dalam acara ini iaitu: 1.  Setiap pasukan mesti mempertunjukkan 10 latihan.  Untuk menentukan Johan Individu Keseluruhan. Dengan itu setiap peralatan akan dipersembahkan oleh dua gimnas yang berlainan dalam satu pasukan. Pertandingan I—Acara berpasukan  Setiap pasukan perlu terdiri daripada tiga atau empat orang gimnas. belantan dan reben. jumlah mata yang diperolehi daripada keempat-empat latihan yang dipertunjukkan akan diambil kira. Setiap kumpulan akan mengguna kan satu atau dua jenis peralatan yang berlainan bagi setiap latihan.  Acara latihan sukarela yang dipersembahkan oleh seorang gimnas sahaja pada suatu kawasan yang tertentu. Pasukan yang mendapat agregat mata tertinggi dianggap sebagai pasukan johan (jumlah mata maksimum: 100). Penyertaan ini terhad kepada dua peserta dan setiap pasukan.  Acara latihan sukarela dipersembahkan oleh sekumpulan gimnas (biasanya enam orang gimnas serentak pada suatu kawasan yang ditetapkan). Peralatan yang digunakan ialah tali. Gimnas akan menggunakan satu peralatan untuk setiap latihan atau rutinnya. setiap peserta mesti mempertunjukkan empat latihan dengan empat peralatan yang ditetapkan oleh Pesekutuan Gimnastik Antarabangsa.  Setiap gimnas dalam pasukan boleh mempersembahkan satu hingga empat latihan maksimum dengan menggunakan peralatan yang berlainan. bola. o Pertandingan II—Acara individu keseluruhan  Hanya gimnas yang telah mempersembahkan sekurang-kurangnya tiga latihan dalam Pertandingan I akan dipertimbangkan untuk pertandingan ini. Tiga jumlah mata yang terbaik akan diambil kira untuk setiap gimnas. (FIG).

peralatan merupakan keperluan yang asas. Dalam sukan gimrama. RUMUSAN             Gimrama merupakan salah satu disiplin sukan gimnastik. Amerika Syarikat. Memandangkan perkara ini seorang gimnas perlu memahami segala pergerakan badan atau elemen teknik badan untuk membentuk gerakan yang baik dalam gimrama. 7. Pergerakan gimnastik menggunakan alatan perlu dilakukan dengan kawalan badan yang baik serta dengan gaya badan yang bergaya dan kemas. Cara melakukan gabungan-gabungan ini bergantung pada pengalaman dan kreativiti jurulatih atau gimnas. Gelung dibuat daripada plastik. Berikan ciri-ciri tempat yang sesuai bagi latihan dan pertandingan gimrama. Nyatakan corak pertandingan gimrama. Hungary pada tahun 1963. Persekutuan Gimnastik Antarabangsa telah mengiktiraf gimnastik berirama moden sebagai suatu sukan tersendiri. Kesemua elemen teknik badan hendakiah digabungkan dalam rutin gerakan supaya menjadi suatu rangkaian yang licin dan baik. gelung dan belantan. 2. Pada tahun 1962. reben. Gimnas biasanya akan memulakan latihan dengan lima peralatan yang telah diiktiraf oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG) iaitu bola. SEMAK KENDIRI 7. Tinggi gelung yang sesuai perlulah sampai ke paras punggung apabila ditegakkan .1 1. Gimrama telah diiktiraf sebagai gerakan gimnastik oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Terdapat berbagai pergerakan badan dalam setiap kumpulan untuk melahirkan suatu rutin yang asli dan tersendiri. Senaraikan spesifikasi alatan yang digunakan untuk pertandingan gimrama.131  Peserta yang memperolehi mata tertinggi bagi sesuatu acara peralatan akan menjadi johan bagi peralatan berkenaan (jumlah mata maksimum: 10).5 UNDANG-UNDANG AM Kesemua kemahiran dan teknik peralatan yang digunakan dalam gimrama perlu dllakukan bersesuaian dengan pergerakan badan. Dengan kata lain elemen-elemen ini merupakan asas kepada gimrama dan mesti dllakukan sepanjang rutin latihan. 3. rotan atau kayu biasa digunakan oleh gimnas. tali. Gabungan-gabungan berbeza yang terhasil di antara pergerakan badan dan manipulasi peralatan menjadikan gimrama sebagai suatu sukan yang sangat mencabar bagi gimnas dan jurulatih. Tali yang digunakan oleh kebanyakan gimnas ialah hem atau sintetik dan berukuran tali sepanjang 3m dan tebal 8mm mengikut kesesuaian dan fizikal gimnas. Sukan gimrama telah dipertandingkan buat pertama kali di Sukan Olimpik 1984 di Los Angeles. Pertandingan di peringkat gimrama peringkat antarabangsa yang pertama ialah kejohanan gimrama sedunia yang berlangsung di Budapest. Pergerakan gimrama berkordinasi tinggi dan bersifat estetik serta mesti dilakukan secara licin dan berterusan Pergerakan asas gimnastik berirama dipercayai mula diperkenalkan sejak seabad yang lalu di benua Eropah.

Sukan ini telah menjadi semakin popular di kalangan peserta dan penonton. . Leotard boleh dipakai dengan atau tanpa lengan tetapi pakaian seperti pakaian renang atau pakaian tarian juga tidak dibenarkan. Dalam peringkat pertandingan penganjur akan hanya membenarkan peserta memakai leotard dan tights atau leotard sahaja. nilon yang berat atau sutera. Dalam menjalani latihan. Panjang reben boleh diubahsuai mengikut saiz fizikal dan keupayaan gimnas. anda seharusnya dapat: 1. Tempat yang paling sesuai untuk menjalankan latihan gimrama ialah di dalam dewan tertutup. Sukan gimrama juga merupakan suatu program kecergasan fizikal khususnya bagi murid-murid perempuan serta kaum wanita di semua peringkat umur. Bentuk acara-acara yang dipertandingkan dalam gimrama bergantung pada jenis dan taraf pertandingan yang diadakan.132 ditepi gimnas. gimnas boleh memakai pakaian yang selesa dan sesuai untuk bergersk.            Bola yang digunakan untuk gimrama adalah bola yang di buat untuk gimrama dan mengikut spekfikas serta diiktiraf oleh Persatuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). menyatakan dan mencirikan sejarah gimrama:     Pergerakan melangkah Ayunan dan pusingn Putaran dan pivot Lompatan dan layangan PENGENALAN Gimnastik berirama atau gimrama merupakan suatu sukan yang sangat istimewa dan menarik perhatian. Sukan gimrama memerlukan kemahiran yang tinggi serta kelembutan dan kordinasi tubuh badan yang baik juga daya kreativiti mencipta gerakan. Dalam gimrama penggunaan belantan dianggap sebagai alat yang memerlukan kemahiran yang tinggi dan latihan yang banyak. Kain yang paling sesuai untuk dibuat reben ialah satin. Kasut gimrama biasanya diperbuat daripada kulit atau kain. TOPIK 8 GIMRAMA HASIL PEMBELAJARAN Di akhir topik ini. Permaidani yang lembut adalah amat sesuai sebagai lantai dewan untuk latihan dan acara gimrama. laitu seluar trek (track bottom) atau seluar pendek dengan baju T atau leotard dengan atau tanpa tights.

Kesemua elemen teknik badan hendakiah digabungkan dalam rutin gerakan supaya menjadi suatu rangkaian yang licin dan baik. menyatakan dan mencirikan sejarah gimrama:     Pergerakan melangkah Ayunan dan pusingn Putaran dan pivot Lompatan dan layangan PENGENALAN Gimnastik berirama atau gimrama merupakan suatu sukan yang sangat istimewa dan menarik perhatian. .1 KEMAHIRAN PERGERAKAN BADAN Kesemua kemahiran dan teknik peralatan yang digunakan dalam gimrama perlu dllakukan bersesuaian dengan pergerakan badan. Memandangkan perkara ini seorang gimnas perlu memahami segala pergerakan badan atau elemen teknik badan untuk membentuk gerakan yang baik dalam gimrama. Pergerakan gimnastik menggunakan alatan perlu dilakukan dengan kawalan badan yang baik serta dengan gaya badan yang bergaya dan kemas. anda seharusnya dapat: 1. Terdapat berbagai pergerakan badan dalam setiap kumpulan untuk melahirkan suatu rutin yang asli dan tersendiri. Sukan gimrama juga merupakan suatu program kecergasan fizikal khususnya bagi murid-murid perempuan serta kaum wanita di semua peringkat umur. 8.133 TOPIK 8 GIMRAMA HASIL PEMBELAJARAN Di akhir topik ini. Cara melakukan gabungan-gabungan ini bergantung pada pengalaman dan kreativiti jurulatih atau gimnas. Sukan gimrama memerlukan kemahiran yang tinggi serta kelembutan dan kordinasi tubuh badan yang baik juga daya kreativiti mencipta gerakan. Sukan ini telah menjadi semakin popular di kalangan peserta dan penonton. Dengan kata lain elemen-elemen ini merupakan asas kepada gimrama dan mesti dllakukan sepanjang rutin latihan. Gabungan-gabungan berbeza yang terhasil di antara pergerakan badan dan manipulasi peralatan menjadikan gimrama sebagai suatu sukan yang sangat mencabar bagi gimnas dan jurulatih.

1 Pergerakan Melangkah Dalam pergerakan melangkah terdapat berbagai variasi corak melangkah dari berjalan hingga ke pergerakan yang lebih kompleks.1: Terdapat berbagai pergerakan badan dalam setiap kumpulan untuk melahirkan suatu rutin yang asli dan tersendiri Elemen pergerakan badan boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan iaitu:  Pergerakan melangkah  Ayunan dan Pusingan  Putaran dan pivot  Alunan  Lompatan dan layangan  Imbangan.134 Rajah 8.1. Dalam pergerakan melangkah juga bahagian hujung . Melangkah hendaklah dilakukan dengan ringan. anjal serta berada di atas bebola kaki.  Lentikan  Gulingan 8. Pergerakan melangkah ini akan dllakukan dalam berbagai arah atau saiz.

Ayunan tangan dengan bebas bermula dari bahagian bahu dan pergerakan tangan kehadapan.135 kaki sentiasa dilunjurkan. Berjalan Langkah dengan teratur dari satu kaki ke kaki lain dengan menggunakan bebola kaki serta luruskan hujung kaki dan kaki menghala ke luar sedikit. tendang ke belakang dengan kaki lurus atau bengkok. Contoh-contoh pergerakan ini adalah seperti berjalan. Rajah 8. Contoh variasi: langkah besar. berlari.2: Gerakan melangkah berjalan Berlari Keseluruhan cara berlari mempunyai persamaan dengan berjalan cuma dilakukan dengan cepat dan kedua-dua kaki diangkat dari lantai seketika. lompat ketingting. langkah Grapevine. langkah kecil. Berada dalam keadaan badan tegak dan pandang ke depan. Chasse. . Tangan yang dihayun kedepan hendaklah bertentangan dengan pergerakan kaki kehadapan. langkah Waltz. langkah skip.

3: Gerakan melangkah berlari Lompat Lompat pada satu kaki dan mendarat pada kaki yang sama. Ketinting .136 Rajah 8.

6: Gerakan melangkah Chasse kehadapan . layangan atau pusingan. Dengan melajukan Chasse ke depan dengan cepat.4: Gerakan melangkah lompat ketinting Lompat Lompat berturut-turut dengan kedua-dua kaki secara bergilir-gilir Skip Rajah 8.137 Rajah 8. Gerakan Chasse merupakan kemahiran yang mustahak bagi menyedialan diri untuk gerakan yang lain. Terdapat dua gerakan Chasse iaitu: Rajah 8.5: Gerakan melangkah lompat skip Chasse Chasse berasal dari satu pergerakan balet dan turut dinamakan juga langkah-tutup-langkah. ia akan membantu persediaan untuk lompatan.

Variasinya boleh dilakukan dalam pelbagai arah dan boleh di mulakan dengan kaki kiri.  Langkah kaki kanan dan silang kaki kanan ke belakang kaki kiri.8: Gerakan melangkah langkah Waltz Langkah Waltz dilakukan dengan membengkokkan badan dalam kiraan 1 dan di atas bebola kaki dalam kiraan 2 dan 3.  Langkah kaki kiri dan silang kaki kanan ke depan kaki kiri. Teknik asas adalah seperti benkut: Grapevine  Berdiri atas kaki kanan hulur kaki kiri ke sisi.138 Rajah 8. Langkah Langkah Grapevine merupakan pergerakan ke sisi.  Hulur kaki kiri ke sisi. .7: Gerakan melangkah Chesse ke sisi Langkah Waltz Rajah 8.

Ayunan dan pusingan dlaplikasikan dalam gerakan gimrama ketika persediaan.2 Ayunan dan Pusingan Ayunan adalah asas bagi gerakan manipulasi peralatan. bahagian atas badan dan kaki.9: Gerakan melangkah langkah grapevine 8. . pergerakan akhir atau untuk menyambung sesuatu pergerakan. Ayunan dan pusingan boleh dilakukan dengan mana-mana anggota badan seperti tangan.139 Rajah 8.1.

. Putaran adalah elemen asas dalam sesuatu gerakan rutin gimrama. putaran boleh juga dilakukan dengan lompatan . lutut atau belakang. Selain daripada dua kaki putaran boleh dilakukan dengan anggota badan lain seperti punggung. Terdapat berbagai jenis putaran yang dilakukan bergantung kepada sudut putaran contohnya separuh putaran (180°).10: Gerakan ayunan dan pusingan 8.3 Putaran dan Pivot Putaran dilakukan dengan dua kaki di atas lantai. putaran penuh (360°) atau lebih daripada satu putaran.1.140 Rajah 8.

. tangan dan kepala boleh dilakukan mengikut kreativiti gimnas.141 Rajah 8. dibengkokkan atau diletakkan pada kedudukan estatik. Contohnya kedudukan kaki yang diangkat boleh diluruskan.12: Gerakan putaran Chamee. Putaran ini terdiri daripada beberapa putaran separuh Pivot dilakukan atas satu kaki. Terdapat dua cara melakukan pivot iaitu ke arah luar (laitu ke arah kaki yang diangkat) atau ke arah dalam (ke arah kaki yang melakukan pivot). Kedudukan tubuh badan.11: Gerakan putaran penuh Rajah 8.

ke belakang atau ke sisi. berlutut atau berdiri. Terdapat beberapa latihan ansur maju dalam mempratikkan alunan yang akan membantu perlakuan tersebut: . tubuh badan atau keseluruhan badan. Otot-otot perut serta kaki yang melakukan pivot perlulah kuat dalam melakukan pivot. Alunan tidak hanya melakukan pergerakan tangan malah keseluruhan pergerakan tubuh badan. Alunan boleh dilakukan dalam pelbagai arah dan cara contohnya ke depan. Sepanjang membuat putaran dan pivot badan gimnas hendaklah berada dalam tegap dan gimnas perlu mengawal pergerakan badannya untuk menetapkan imbangan.13: Gerakan pivot ALUNAN Alunan adalah pergerakan yang menyerupai ombak dilakukan dengan tangan. Alunan memerlukan kelenturan badan yang baik supaya dapat menggerakkan tubuh badan dengan kemas yang menyupai gerakan ombak. Kemahiran alunan badan merupakan kemahiran gerakan gimnas yang agak susah.142 Gimnas perlu berada di atas bebola kaki dengan tumit seberapa tinggi yang boleh apabila melakukan putaran atau pivot. Contoh putaran dan pivot adalah seperti berikut: Rajah 8. Bahagian kepala dan tangan digunakan untuk membantu melakukan putaran dan pivot.

143 .

Lompatan dan mendarat boleh dilakukan menggunakan satu atau dua kaki. .1. Berikut adalah beberapa variasi lompatan yang di gunakan oleh gimnas.14: Gerakan teknik alunan 8.144 Rajah 8.4 Lompatan dan Layangan Terdapat pelbagai variasi lompatan dan layangan yang dilakukan dalam gimrama.

15: Gerakan jenis lompatan Layangan merupakan satu lompatan tinggi dan berjarak besar. Lonjakan menggunakan satu semasa melonjak dan mendarat. Berikut adalah variasi layangan.145 Rajah 8. .

Pendaratan hendaklah dilakukan di atas bebola kaki dan terus kebahagian kaki yang lain. .146 Rajah 8. lonjakan dan daratan lutut perlu di bengkokan sedikit. Proses ini akan membantu tolakan kaki dari lantai serta meringankan pendaratan bagi mengelakan kecederaan yang mungkin berlaku dilutut kaki dan belakang.16: Gerakan beberapa jenis layangan Bagi proses lompatan atau layangan.

17: Contoh gerakan pendaratan Semasa melakukan lompatan atau layangan gimnas perlu tenang dan merasa seolah-olah gerakannya berhenti sementara pada aras yang tertinggi di udara.18: Semasa melakukan lompatan atau layangan gimnas perlu tenang dan merasa seolah-olah gerakannya berhenti sementara pada aras yang tertinggi di udara Lompatan dan layangan patut di lakukan dengan amplitud yang baik dengan kaki dan tangan yang lurus. .147 Rajah 8. Rajah 8.

19: Lompatan dan layangan patut di lakukan dengan amplitud yang baik dengan kaki dan tangan yang lurus Tangan hendaklah dihayun dengan membentuk corak harmoni dengan lompatan.20: Tangan hendaklah dihayun dengan membentuk corak harmoni dengan lompatan . Rajah 8.148 Rajah 8. Semasa menghayun tangan bahu tidak perlu diangkat sekiranya bahun diangkat posisi bahagian atas badan kelihatan bengkok.

ke belakang atau ke sisi. berlutut atau berdiri. Putaran dilakukan dengan dua kaki di atas lantai. Putaran adalah elemen asas dalam sesuatu gerakan rutin gimrama. Terdapat pelbagai variasi lompatan dan layangan yang dilakukan dalam gimrama. Gabungan-gabungan berbeza yang terhasil di antara pergerakan badan dan manipulasi peralatan menjadikan gimrama sebagai suatu sukan yang sangat mencabar bagi gimnas dan jurulatih Dalam pergerakan melangkah terdapat berbagai variasi corak melangkah dari berjalan hingga ke pergerakan yang lebih kompleks Dalam pergerakan melangkah juga bahagian hujung kaki sentiasa dilunjurkan. Cirikan pergerakan berjalan dan berlari dengan betul. Cirikan dan bezakan antara putaran dan pivot. Alunan adalah pergerakan yang menyerupai ombak dilakukan dengan tangan. 2. tubuh badan atau keseluruhan badan.1 1. putaran boleh juga dilakukan dengan lompatan. Alunan memerlukan kelenturan badan yang baik supaya dapat menggerakkan tubuh badan dengan kemas yang menyupai gerakan ombak. Pergerakan gimnastik menggunakan alatan perlu dilakukan dengan kawalan badan yang baik serta dengan gaya badan yang bergaya dan kemas. Lompatan dan mendarat boleh dilakukan menggunakan satu atau dua kaki Proses lompatan dibengkokan sedikit. pergerakan akhir atau untuk menyambung sesuatu pergerakan.149 SEMAK KENDIRI 8. Ayunan dan pusingan dlaplikasikan dalam gerakan gimrama ketika persediaan. Gimnas perlu berada di atas bebola kaki dengan tumit seberapa tinggi yang boleh apabila melakukan putaran atau pivot. Kesemua elemen teknik badan hendakiah digabungkan dalam rutin gerakan supaya menjadi suatu rangkaian yang licin dan baik. Nyatakan komponen yang terdapat dalam pergerakan melangkah. Alunan boleh dilakukan dalam pelbagai arah dan cara contohnya ke depan. 3. lutut atau belakang. RUMUSAN                   Kesemua kemahiran dan teknik peralatan yang digunakan dalam gimrama perlu dilakukan bersesuaian dengan pergerakan badan. Chasse berasal dari satu pergerakan balet dan turut dinamakan juga langkah-tutuplangkah Ayunan adalah asas bagi gerakan manipulasi peralatan. Selain daripada dua kaki putaran boleh dilakukan dengan anggota badan lain seperti punggung. atau layangan. lonjakan dan daratan lutut perlu .

Selepas dapat menguasai berbagai pergerakan dengan alatan. 9. . TOPIK 9 GIMRAMA PENGENALAN Gimnastik berirama atau gimrama merupakan suatu sukan yang sangat istimewa dan menarik perhatian. Sukan gimrama memerlukan kemahiran yang tinggi serta kelembutan dan kordinasi tubuh badan yang baik juga daya kreativiti mencipta gerakan. Setelah mahir mengawal peralatannya. Sukan ini telah menjadi semakin popular di kalangan peserta dan penonton. Ruang diperlukan terutama dalam pergerakan apabila menggunakan gelung. Gimnas bolehlah cuba menggabungkan beberapa pergerakan dengan muzik supaya dapat melakukan pergerakan yang mempunyai aliran di berbagai satah dan aras.1 KEMAHIRAN PERALATAN Dalam mempelajari kemahiran peralatan pada peringkat asas latihan akan bermula dengan kedudukan statik.150  Lompatan dan layangan patut di lakukan dengan amplitud yang baik dengan kaki dan tangan yang lurus. gimnas boleh mengulangi kemahiran dengan cara bergerak. Gelung Gelung merupakan suatu peralatan yang menarik. Sukan gimrama juga merupakan suatu program kecergasan fizikal khususnya bagi murid-murid perempuan serta kaum wanita di semua peringkat umur.

151 CARA MEMEGANG GELUNG .

152 KEMAHIRAN GELUNG Ayunan Bulatan dan Angka Lapan .

153 .

154 .

155 .

156 .

157 .

.158 Golekan Gelung boleh digolekkan atas lantai atau diatas badan. Teknik golekan atas lantai adalah seperti berikut: Gelung mesti di golekan supaya tegak dan menuju kearah yang dikehendaki. Golekan dalam keadaan berterusan dan licin tanpa tersekat atau bergetar.

159 .

Sagital – ke depan atau ke belakang. . Gelung haruslah diputar dengan licin tanpa bergetar atau tersekat-sekat. Terdapat berbagai cara memutar gelung. Gelung hendaklah di pegang kuat dan pastikan berada di satah tegak. Satah putaran adalah penting dan mesti jelas kelihatan.160 Gelung juga digolekkan atas badan teknik yang di buat adalah seperti menggolek bola. 2. Putaran dilakukan dalam tiga jenis satah dalam tiga arah. Teknik memutar gelung adalah seperti berikut: a. Putaran Putaran merupakan salah satu ciri-ciri utama peralatan gelung. 3. b. 1. Depan – pusingan ikut jam atau lawan arah jam. Mendatar – ke dalam atau ke luar. Gelung di tekan sedikit kebawah dan kemudian di tolak seperti menolak bola.

161 .

’ . menegak. sagital dan oblik. Gelung boleh ditangkap dengan satu tangan atau dengan kedua-dua belah tangan. Arah lambungan gelung boleh terdiri pelbagai satah — mendatar.162 Lambungan Lambungan pada gelung boleh dilakukan dengan satu tangan atau dengan kedua-dua tangan.

163 .

164 .

. Oleh itu Reben boleh digunakan dengan berkesan dalam semua pertunjukan.165 Reben Reben merupakan gerakan alatan dalam gimrama yang agak menarik. Ini adalah kerana reben kelihatan cantik dan menarik serta menyeronokkan. Persembahan reben memerlukan ruang yang besar dan koreografi yang baik terutamanya untuk latihan berkumpulan supaya reben tidak tersimpul atau tersangkut.

Jika tidak. Bulatan dan Angka Lapan . licin dan mempunyai aliran yang berterusan. kaki dan badan juga perlu dikordinasikan dengan pergerakan reben. KEMAHIRAN REBEN Ayunan.166 Pergerakan dengan reben yang baik hendaklah besar. reben senang tersimpul dan terkusut atau terjerat pada diri sendiri. Pergerakan tangan.

167 .

168

169

Lingkaran dari Bentuk Ular

170

171 .

la dapat dilambung pada satah depan. Reben hendaklah disambut seberapa boleh pada hujung kayu pemegang. bulatan dan angka lapan. Ketika di udara.172 Lambungan dan Sambutan Lambungan dan sambutan merupakan kemahiran yang paling sukar dilakukan dengan reben. la boleh juga disambut pada reben tetapi biasanya di ikuti dengan larnbungan sekali lagi. . mendatar atau sagital dengan menggunakan satu atau dua tangan. Lambungan biasa dimulakan dengan ayunan. reber lah memanjang serta menunjukkan layangan yang baik.

Oleh kerana itu bagi mengenadalikan belantan latihan yang tersusun dan kemas perlu di lakukan. Gimnas memerlukan kemahiran dan kordinasi yang baik untuk menyelaraskan pergerakan badan dengan pergerakan belantan di tangannya.173 BELANTAN Peralatan yang paling sukar dikendalikan oleh gimnas ialah belantan. Pergerakan belantan yang baik hendaklah mengikuti pergerakan badan dalam keadaan ringan. berterusan dan dilakukan dengan jelas dalam satah yang tertentu. CARA MEMEGANG BELANTAN KEMAHIRAN Ayunan dan Bulatan Besar BELANTAN . Dalam mengendalikan belantan gimnas perlu menunjukkan kemahiran dengan kedua-dua belah tangan.

174 .

3. Satah mendatar .175 Bulatan Kecil 1. Satah hadapan 2.

176 4. Mills Mills merupakan kemajuan dari pergerakan bulatan kecil. la adalah pergerakan pantas dan memerlukan kekuatan dan kelembutan pergelangan tangan. . 5.

177 Pergerakan Bukan Simetri .

178 .

179 Lambung dan Sambut Ketukan .

180 .

181 .

1 PERGERAKAN KREATIF Pergerakan kreatif merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan. untuk mencipta sesuatu pergerakan secara berterusan. perasaan serta tanggapan deria untuk menterjemahkan sesuatu situasi atau rangsangan yang diberi. kebebasan dan pengucapan. Pengalaman dalam melakukan pergerakan kreatif akan memberi peluang memperkembangkan kesedaran dan kefahaman tentang konsep pergerakan.2 TUJUAN Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. Penyelesaian masalah dalam pergerakan kreatif bukan berunsurkan pertandingan. kreativiti. perasaan atau tanggapan deria yang dapat dilahirkan secara simbolik melakukan pergerakan. irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi. Sekiranya pergerakan itu dihayati dengan mood dan perasaan yang berkaitan.182 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF PENGENALAN Pergerakan kreatif bermaksud pergerakan yang dilakukan secara simbolik. Pergerakan kreatif boleh dilakukan sama ada secara bersendirian. 10. Melalui pergerakan kreatif pelajar akan berasa seronok dan riang ketika belajar. pokok pisang yang ditiup angin boleh ditunjukkan secara simbolik dengan mengangkat kedua-dua belah tangan sambil digoyang ke kiri dan ke kanan secara lemah lembut. berpasangan atau berkumpulan. Dengan kata lain pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea. Dengan kata lain tujuan utama pergerakan kreatif adalah untuk berkomunikasi melalui pergerakan. idea atau perasaan. Setiap pergerakan yang ditonjolkan adalah mengikut interpretasi dan penilaian kendiri. Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran. Terdapat empat unsur utama dalam pergerakan kreatif Kesemua unsur yang dinyatakan ini akan dapat membantu pelakunya untuk berkomunikasi. Pergerakan kreatif memberi fokus kepada penggunaan pancaindera. Empat unsur tersebut itu ialah:  Tubuh badan  Ruang  Masa dan  Daya 10. . Sebagai contoh. Pergerakan Kreatif dihasilkan daripada idea. pergerakan tersebut menjadi lebih bermakna.

183 Rajah 10.3 NILAI YANG BOLEH DITANAMKAN DALAM PERGERAKAN KREATIF Dalam pergerakan kreatif. banyak nilai-nilai positif yang boleh diterapkan agar boleh diaplikasi dalam kehidupan seharian. idea dan emosi  Menghormati orang lain  Menyedari keperluan orang lain  Semangat cintakan keindahan alam sekitar  Bekerjasama  Baik hati  Berhemah tinggi  Kasih saying  Kebebasan  Kejujuran  Rasional . ialah:  Keyakinan diri dalam melakukan pergerakan  Keseronokan dan kepuasan  Kesyukuran  Kebebasan mencurahkan perasaan. kreativiti. Antara nilai-nilai yang perlu diperhati dan ditegaskan.1: Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. kebebasan dan pengucapan 10.

kepastian dan kepuasan dalam menyelesaikan masalah-masalah yang berhubung dengan prinsip-prinsip asas mengenai corak pergerakan.  Pergerakan kreatif menolong memberi makna kepada pelbagai aspek pergerakan melalui pengalaman dalam mengaplikasikan prinsipnya.  Pergerakan kreatif menolong membina keyakinan diri.  Pergerakan kreatif membantu membina corak tingkah laku yang utuh. ketangkasan.  Pergerakan kreatif membentuk sifat-sifat Jay a diri dan inisiatif.  Pergerakan kreatif menolong membentuk kebolehan mengkomunikasikan idea-idea dengan menggunakan tubuh badan sebagai wadah ekspresi.  Pergerakan kreatif menggalakkan perkembangan kebolehan untuk bekerja dengan memuaskan dan mahir di dalam sesuatu kelompok. .  Penyelesaian masalah pergerakan dengan cara tersendiri.  Pembentukan hubungan baru dengan diri sendiri dan orang lain.  Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi.  Pergerakan kreatif membina kesedaran serta apresiasi terhadap bentuk yang indah dan seni dalam geraktari.4 FAEDAH PERGERAKAN KREATIF Antara faedah yang kita peroleh daripada pergerakan kreatif ialah:  Pergerakan kreatif mempertajamkan imaginasi dan sensitiviti.  Pergerakan kreatif memperdalamkan pemahaman tentang manusia.184  Bekerjasama  Berdikari  Keadilan  Keberanian  Kebersihan fizikal dan mental  Kerajinan  Kesederhanaan  Semangat bermasyarakat 10. daya tahan dan kekuatan.  Perkembangan kesedaran badan dan konsep kendiri yang positif.  Perkembangan pelbagai bentuk pergerakan.  Peningkatan tahap kecergasan.  Untuk membina alatan-alatan yang boleh diguna dan membantu dalam mencipta pergerakan geraktari yang signifikan dan asli serta menarik dengan nilai-nilai estetika.  Peningkatan kemahiran pergerakan.  Perkembangan kemahiran pembelajaran kognitif dan afektif. berkongsi dan bekerja sama-sama dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang diberikan. koordinasi.

Kesedaran Tubuh Badan Dalam tema kesedaran tubuh badan tumpuan gerakan di beri kepada pergerakan bahagian-bahagian badan serta keseluruhan tubuh badan untuk mencetus dan melahirkan idea atau perasaan. misalnya muzik.2: Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi 10. Misalnya. . Pergerakan boleh berubah-ubah iaitu bergerak atau berhenti mengikut rangsangan yang diberi.5 TEMA DALAM PERGERAKAN KREATIF 1. Pergerakan ini mengawal aliran pergerakan lokomotor atau bukan lokomotor tubuh badan.185 Rajah 10. Keseluruhan Tubuh Badan Dalam pergerakan ini gerakan dilakukan menggunakan keseluruhan tubuh badan dan gerakan akan berhenti daripada bergerak secara bebas atau terkawal. a. pergerakan berjalan dan buka-tutup boleh dilakukan secara bebas atau terkawal.

bahagian tubuh badan yang dikenal pasti ialah tangan. bagi pergerakan merangkak seperti kucing berjalan.186 Rajah 10. Misalnya. Pergerakan ini adalah persediaan tubuh badan untuk menyokong. Tapak tangan dan lutut menjadi sokongan kepada berat badan. kaki dan pinggul. Bahagian Tubuh Badan Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. Bahagian tubuh badan yang digunakan perlu dikenal pasti sebelum melakukan sebarang pergerakan mengikut rangsangan yang diberi. pergelangan tangan.3: Pergerakan berjalan dan buka tutup melibatkan lokomotor dan bukan loko motor b. tapak tangan dan lutut. memindah dan menerima berat badan. siku. .

2. siku.187 Rajah 10. kaki dan pinggul. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halusringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. Beban Sesuatu pergerakan akan dikawal apabila pergerakan itu mendapat rintangan. pergelangan tangan.4: Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. a. Namun adalah mudah untuk berdiri jika pergerakan adalah halus dan ringan contohnya menyelam. Kesedaran Rintangan kepada Beban dan Masa Tema ini akan memberi tumpuan kepada bagaimana cara tubuh badan bergerak dan membantu individu mengawal pergerakan mereka untuk melahirkan perasaan melalui pergerakan. . seseorang yang sedang mencangkung akan sukar untuk berdiri jika pergerakannya adalah berat-kuat iaitu seolah-olah dia memikul benda berat. Misalnya. misalnya beban.

Masa Kesedaran rintangan terhadap masa memberi tumpuan kepada cara tubuh badan bergerak dan pengawalan gerakan sama ada secara serta merta atau kawal lambat.5: Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan b.188 Rajah 10. Contohnya pergerakan secara serta merta ialah sewaktu sebagai seorang peninju menggerakkan tangan dengan pantas untuk menumbuk. . Sementara pergerakan kawal lambat ialah membayangkan cara burung terbang tinggi.

a.6: Kesedaran rintangan terhadap masa memberi tumpuan kepada cara tubuh badan bergerak dan pengawalan gerakan sama ada secara serta merta atau kawal lambat 1.189 Rajah 10. Sebagai contoh. Kawasan Kawasan yang digunakan dalam pergerakan ini memberi tumpuan kepada ruang diri dan ruang am. Kesedaran ruang ini akan melibatkan penggunaan kawasan dan arah udalam mentontonkan sesuatu pergerakan. perasaan gembira dilahirkan apabila tubuh . Kesedaran Ruang Tema ini memberi tumpuan kepada ruang dalam menimbulkan perasaan.

Aliran Beban Badan dalam Ruang dan Masa Tema ini berdasarkan kepada kelancaran urutan pergerakan tubuh badan dengan menggunakan ruang dan masa a. Arah Arah pergerakan ialah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. ke sisi. ke belakang. Aliran Aliran mengutamakan kelancaran pergerakan menggunakan ruang dan masa dalam melakukan gerakan. ke sisi. ke atas dan ke bawah 2. ke atas dan ke bawah. Contohnya dalam melakukan aktiviti pergerakan melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat akan melibatkan juga arah pergerakan tersebut. Rajah 10. Pergerakan yang melibatkan penggunaan kawasan dan arah dengan teratur boleh dilakukan dengan menggunakan peta. ke belakang. Terdapat dua jenis aliran dalam tema ini iaitu  Aliran bebas Pergerakan melompat adalah aliran bebas kerana keseluruhan tubuh badan berada di udara dan sukar diberhentikan. Aliran terikat Pergerakan berjalan adalah satu pergerakan aliran terikat kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan berada dalam keadaan seimbang  .7: Arah pergerakan ialah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. b.190 badan digunakan untuk meneroka ruang dengan cara melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat. Selain daripada melibatkan penggunaan kawasan pergerakan ini juga melibatkan penggunaan arah.

Daya cipta kreatif dapat dihasilkan dan dipertontonkan apabila individu itu dapat menunjukkan cara menggunakan ruang terus dan ruang tidak terus. Kawasan aktiviti dalam lingkungan yang lebih luas berbanding ruang terus. Contoh berjalan menggunakan pergerakan lurus. Ruang terus ialah ruang yang digunakan secara langsung dengan berada dalam lingkungan kawasan yang tidak luas aktiviti yang dilakukan pada aras yang rendah. Penyesuaian terhadap Rakan Penyesuaian terhadap Rakan adalah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dalam pasangan atau kumpulan melalui pergerakan. Ruang Salah satu kemahiran dalam pergerakan kreatif ialah memberi tumpuan kepada kesedaran tentang cara menggunakan ruang untuk melakukan pelbagai pergerakan. Ruang tidak terus ialah kawasan atau ruang yang di gunakan secara tidak langsung di gunakan dalam gerakan pelbagai aras.191 Rajah 10. melengkung dan zig-zag. Contoh aktiviti dalam kemahiran ini ialah: .8: Pergerakan berjalan adalah satu pergerakan aliran terikat kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan berada dalam keadaan seimbang b. 1.

Gunakan tamborin atau tepukan tangan semasa melaksanakan tugasan sebagai ritma. Aktiviti 1 4.9: Penyesuaian terhadap rakan adalah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dalam pasangan atau kumpulan melalui pergeraka 2. Daya kreatif dapat dipupuk dan di pertontonkan secara unik 5. Arahan Tugasan Anda dan rakan anda telah ditugaskan untuk membersihkan kelas Lakukan tiga tugasan aksi pergerakan meniru selari dan tiga pergerakan meniru bertentangan.192 Rajah 10. 3. . Kerja Berpasangan Kerja berpasangan membolehkan hubungan dengan rakan dapat dilakukan bersama-sama berdasarkan peralihan tempat meniru sama ada selari atau pergerakan meniru bertentangan.

Kerja Berkumpulan Dalam kerja berkumpulan penyesuaian terhadap rakan secara berkumpulan perlu dilakukan oleh pelaku. Hubungan yang berlaku dengan rakan boleh dilaksanakan seperti yang berikut:  Ketua dengan pengikut.193 Meniru selari Rajah 10. 7.   Kumpulan bekerjasama Ahli kumpulan bertentangan dengan rakan-rakan. 9. Contoh Aktiviti 8. a. Lompatan Asas Terdapat lima lompatan asas tetapi pilihan corak kedudukan kaki untuk membuat lompatan tidak ditetapkan. Ahli-ahli kumpulan menyedari kedudukan rakan dari kedudukan dirinya dan juga kedudukan bahagian tubuh badan dengan bahagian yang lain. Pengalaman lompatan ini berguna untuk membolehkan murid menyedari . Penggunaan Tubuh Badan sebagai Alat Tema ini memberi peluang kepada murid untuk menjelajah ruang dengan menggunakan tubuh badan sebagai alat persembahan secara spontan dan bebas. Pertukaran tempat. pergerakan meniru atau bertentangan dengan rakan ialah cara-cara penyesuaian terhadap rakan yang boleh diteroka.10: Contoh pergerakan meniru Meniru bertentangan 6.

b. c.11: Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang . Rajah 10. lurus (seperti panah).194 bahawa cara lompatan berbeza akan memberi kesan yang berbeza. bulat (seperti bola) dan pulas (seperti skru). Empat bentuk badan asas ialah lebar (seperti tembok). Tumpuan diberikan kepada keadaan seimbang sebagai satu pergerakan dan perkaitan antara bahagian tubuh badan yang melibatkan regangan otot. Bentuk Tubuh Badan Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang.

Ritma Berkaitan dengan Pekerjaan Salah satu ritma yang agak terkenal dalam pergerakan kreatif ialah rithma yang berkaitan dengan pekerjaan. 1. Contohnya kedua tangan melambaikan sedangkan berat badan di sokong oleh kedua belah kaki. perkhidmatan atau perindustrian mempunyai ritma tertentu. Ritma ini boleh digunakan sebagai rangsangan pergerakan. Peralihan antara dua pergerakan. g. Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan. Setiap pelbagai bidang pekerjaan sama ada dalam industri pertanian. Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan.195 d. Antara ciri untuk mengenal pasti lakuan pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut:     Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat. e. . Gaya Isyarat Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. f.

PENAIKAN DARI LANTAI Dalam melakukan penaikan dari lantai perlaku perlu mengerakan tubuh badan dari lantai beransur-ansur hingga keseluruhannya lepas ke udara. Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua .196 Kesedaran Bentuk-bentuk Pergerakan Dalam kemahiran ini bentuk-bentuk pergerakan dibina daripada pergerakan tubuh badan dalam sesuatu ruang. Dalam membincangkan tema orientasi ruang. Kemahiran ini melambangkan perasaan kebebasan. Orientasi ruang ini dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu dimensi ruang. ruangan umum dan persekitaran. lengkung dan bulatan.12: Bentuk-bentuk ini boleh dihasilkan atau di lihat sama ada di lantai atau di awangan Orientasi Ruang Ruang boleh dibahagikan kepada ruang diri. Perbincang lebih mengutamakan arah bahagian tubuh badan yang boleh digerakkan dan perkaitannya dengan beberapa arah yang lain. Bentuk pergerakan ini boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan. l Kemahiran penaikan dari lantai dibahagikan kepada beberapa peringkat. iaitu:     Penaikan dari lantai Lepas dari lantai ke ruang udara Membina pelbagai bentuk di ruang Melakukan pelbagai lakuan daya asas di ruang Kesedaran Kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. Bentuk pergerakan di lantai boleh dilakukan dengan pergerakan kaki secara melompat atau merangkak. orientasi berpasangan dan berkumpulan serta susunan dan urutan.Alat gendang dan alat muzik lain seperti tamborin boleh di gunakan untuk menimbulkan suasana pergerakan. Rajah 10. Pergerakan tangan seperti melambai-lambai atau ayunan tangan ketika berkawad menghasilkan bentuk di awangan. Terdapat pelbagai bentuk-bentuk pergerakan seperti garisan lurus. Bentuk-bentuk ini boleh dihasilkan atau di lihat sama ada di lantai atau di awangan.

Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi. banyak nilai-nilai positif yang boleh diterapkan agar boleh diaplikasi dalam kehidupan seharian. Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. Pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea. idea atau perasaan. Rajah 10. Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran. perasaan atau tanggapan deria yang dapat dilahirkan secara simbolik melakukan pergerakan.13: Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama RUMUSAN              Pergerakan kreatif merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. Pergerakan kreatif memperdalamkan pemahaman tentang manusia. kreativiti. Sekiranya pergerakan itu dihayati dengan mood dan perasaan yang berkaitan. Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. Pergerakan kreatif membantu membina corak tingkah laku yang utuh. Pergerakan kreatif membentuk sifat-sifat jaya diri dan inisiatif. Dalam pergerakan kreatif. irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua. Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua. Pergerakan kreatif menolong membentuk kebolehan mengkomunikasikan idea-idea . Pergerakan kreatif mempertajamkan imaginasi dan sensitiviti. kebebasan dan pengucapan.197 atau pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan. pergerakan tersebut menjadi lebih bermakna. berpasangan atau berkumpulan. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing. Pergerakan kreatif boleh dilakukan sama ada secara bersendirian.

Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. Pergerakan ini adalah persediaan tubuh badan untuk menyokong. Pembentukan hubungan baru dengan diri sendiri dan orang lain. kaki dan pinggul. Peningkatan kemahiran pergerakan. Perkembangan kemahiran pembelajaran kognitif dan afektif. Pergerakan kreatif menolong memberi makna kepada pelbagai aspek pergerakan melalui pengalaman dalam mengaplikasikan prinsipnya.198 dengan menggunakan tubuh badan sebagai wadah ekspresi. memindah dan menerima berat badan. Perkembangan pelbagai bentuk pergerakan. Perkembangan kesedaran badan dan konsep kendiri yang positif. Pergerakan kreatif membina kesedaran serta apresiasi terhadap bentuk yang indah dan seni dalam geraktari. kepastian dan kepuasan dalam menyelesaikan masalah-masalah yang berhubung dengan prinsip-prinsip asas mengenai corak pergerakan.                      Pergerakan kreatif menolong membina keyakinan diri. koordinasi. Salah satu ritma yang agak terkenal dalam pergerakan kreatif ialah rithma yang berkaitan dengan pekerjaan. Dalam melakukan penaikan dari lantai perlaku perlu mengerakan tubuh badan dari lantai beransur-ansur hingga keseluruhannya lepas ke udara. Penyelesaian masalah pergerakan dengan cara tersendiri. pergelangan tangan. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. Peningkatan tahap kecergasan. Sesuatu pergerakan akan dikawal apabila pergerakan itu mendapat rintangan. Pergerakan kreatif menggalakkan perkembangan kebolehan untuk bekerja dengan memuaskan dan mahir di dalam sesuatu kelompok. misalnya beban. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. . Dalam tema kesedaran tubuh badan tumpuan gerakan di beri kepada pergerakan bahagian-bahagian badan serta keseluruhan tubuh badan untuk mencetus dan melahirkan idea atau perasaan. berkongsi dan bekerja samasama dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang diberikan Untuk membina alatan-alatan yang boleh diguna dan membantu dalam mencipta pergerakan geraktari yang signifikan dan asli serta menarik dengan nilai-nilai estetika. daya tahan dan kekuatan. Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. siku. ketangkasan.

199 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful