1

.PERGERAKAN ASAS PENGENALAN
Melalui pendidikan pergerakan, kanak-kanak dapat mencuba sesuatu kegiatan dan perlahan-lahan pengalaman itu akan membawa kepada perkembangan fizikal, intelek, sosial dan sebagainya. Pendidikan pergerakan akan dapat membantu menyuburkan perkembangan diri seseorang. Adalah tidak mustahil kanak-kanak yang didedahkan dengan kemahiran gimnastik pendidikan akhirnya dapat menguasai semua kemahiran-kemahiran asas gimnastik dan akhirnya dapat melahirkan warganegara atau atlet yang berbakat di dalam gimnastik kelak. Pendidikan Pergerakan merupakan salah satu bidang di dalam sukatan pelajaran Pendidikan Jasmani KBSR (1999). Ia terbahagi kepada empat komponen iaitu gimnastik pendidikan, gimnastik artistik, gimnastik irama dan pergerakan kreatif. Salah satu bidang di dalam Pendidikan Jasmani iaitu Pendidikan Pergerakan. Melalui Pendidikan Pergerakan, murid-murid dapat mengenali potensi tubuh badan mereka dalam melakukan berbagai-bagai pergerakan. Sehubungan dengan itu secara tidak langsung, pelajar akan memperoleh pemahaman tentang keadaan alam fizikal yang melibatkan perkara abstrak seperti masa, jarak, hala, bentuk, saiz, kepantasan dan hubungannya dengan pergerakan yang dilakukan. Secara amnya, pergerakan asas terbahagi kepada tiga bahagian iaitu lokomotor, bukan lokomotor dan manupulatif alat.

Rajah 1.1: Pergerakan Asas

PERGERAKAN LOKOMOTOR
Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang.

1.2.1 Konsep
Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan, kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor; gerakan ini melibatkan arah, aliran, haluan dan masa.

2
ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke depan atau ke kiri atau ke kanan.

Rajah 1.2: Arah Pergerakan HALUAN Haluan melibatkan corak gerakan, contohnya samada dalam bentuk lurus, bengkang-bengkok, zig-zag dan lain-lain.

Rajah 1.3: Corak haluan pergerakan lokomotor MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan, masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan, dengan cara tiba-tiba atau terkawal.

1.2.2 Bentuk Pergerakan Lokomotor
Dalam subtopik ini, kita akan membincangkan aktiviti-aktiviti pergerakan lokomotor yang biasa dilaksanakan dalam aktiviti Pendidikan Jasmani. Antaranya ialah: BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut:

3
 Jalan berundur dan kemudian ke hadapan  Berjalan dengan melakunkan gaya robot atau askar permainan berjalan  Berjalan dengan melakunkan gaya gergasi berjalan  Berjalan dengan melakunkan gaya cara gorila berjalan

1.3 PERGERAKAN BUKAN LOKOMOTOR
Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat.

1.3.2 Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor
Dalam subtopik ini, kita akan membincangkan aktiviti pergerakan bukan lokomotor yang biasa dilaksanakan dalam aktiviti Pendidikan Jasmani. Antaranya ialah: DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut:

 Duduk dalam keadaan bersila  Duduk dalam keadaan melunjur

4   Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan  Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit  Duduk dalam keadaan kaki ke atas dengan gaya mengayuh basikal  Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki  Duduk melutut   Duduk mendekam BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut:  Berdiri lurus .

5   Berdiri dengan membongkok kehadapan   Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan .

6   Berdiri dengan memusing pada paras pinggang  Berdiri dengan mengilas kekiri dan kekanan  Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri  Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki   Berdiri dengan memusing tangan kekiri dan kekanan BERPASANGAN Antara aktiviti berpasangan dan berkumpulan dalam pergerakan bukan lokomotor ialah: .

7 GUSTI TANGAN TURUN NAIK PASANGAN ENJIT-ENJIT SEMUT TEPUK AMAI-AMAI .

8 MENARIK SETEMPAT MENGILAS SAMBIL MENEPUK TANGAN MENARIK DAN MENAHAN RAKAN .

Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. rotan. Kemahiran ini memerlukan penggunaan anggota badan untuk mengawal. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina daripada peringkat kanakkanak. kaki– mata dan lain-lain.9 Terdapat pelbagai dan banyak lagi aktiviti lokomotor dalam pendidikan jasmani antaranya ialah TEKAN TUBI 1. Kemahiran manipulasi alat hendaklah dibina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah.1 Konsep Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. mengawasi atau menangani sesuatu objek. gelung. tali dan relang getah 1.4. bola besar. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan–mata.4 MANIPULASI ALATAN Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. bola kecil. . batang rotan.

2 Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar diperingkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut:     Melambung sebiji bola ke udara dan menyambut semula Melambung bola setinggi yang boleh dan menyambut semula Melambung bola serendah yang boleh dan menyambut semula Meleretkan bola ke dinding dan menahan semula   Meleretkan bola kesasaran .4.10 1.

11     Menggolek relung Membaling pundi kacang ke pasangan Membaling pundi kacang melintasi satu garisan   Membaling pundi kacang kedalam gelung rotan atau sasaran lain   Membaling pundi kacang sejauh yang boleh MENYAMBUT Diantara aktiviti menyambut yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: .

.12     Melambung pundi kacang ke udara dan menyambut semula Melambung bola setinggi yang boleh dan menyambut semula Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula Menyambut pundi kacang yang dilempar oleh pasangan Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Diantara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut:     Memukul alatan dengan tangan Memukul alatan dengan genggaman Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran Melambung belon keudara dan kemudian memukul   Menjatuhkan bola kemudian memukul ketika bola itu melantun dengan tangan dari aras bahu ulang dari sisi dan bawah bahu.

Minta A lambungkan bola kemudian B akan memukul bola dengan kayu Minta pelajar menjalankan aktiviti secara berpasangan. Minta A leretkan bola kemudian B akan memukul bola dengan kayu AKTIVIT-AKTIVITI LAIN Terdapat pelbagai dan banyak lagi aktiviti manipulatif alat dalam pendidikan jasmani antaranya ialah: MENYEPAK MENAHAN .13     Jatuhkan bola kemudian pukul ketika bola itu melantun dengan alatan Minta pelajar menjalankan aktiviti secara berpasangan.

2. mengenal dan mentafsir huruf isyarat. pergerakan ini perlu didedahkan kepada pelajar dari pra sekolah. Oleh itu kemahiran persepsi perlulah diajarkan kepada kanak-kanak semenjak pra sekolah atau tadika lagi. Pergerakan kemahiran persepsi motor akan membantu pelajar berjalan. berlari.1 KEMAHIRAN PERSEPSI MOTOR Aktiviti persepsi motor adalah penting dalam mengajar kanak-kanak terutama pelajar pra sekolah membuat gerakan berkordinasi. Kemahiran persepsi motor berikut boleh diajar kepada pelajar pra sekolah:      Mengimbang Kesedaran badan Kesedaran ruang Kesedaran arah Kordinasi tangan-mata atau kaki-mata . tujuan pendidikan pergerakan di peringkat pra sekolah ialah membantu kanak-kanak membina kemahiran asas pergerakan. berdiri dengan betul. Dengan kata lain. Manipulasi alat membantu pelajar menggunakan alat dengan cara betul dan membentuk kemahiran dalam sukan bila pelajar dewasa. melompat dengan betul mengetahui cara duduk. emosi dan estatik. Pendidikan pergerakan ini adalah bagi membina insan yang segak dan bergaya serta mengamalkan cara hidup yang sihat. Persepsi motor membolehkan kanak-kanak:    Merasa kehadiran dirinya dalam ruang Mengenalpasti arah kiri atau kanan dan depan atau belakang Memahami perkaitan bentuk atau corak dalam gerakan Persepsi motor juga penting dalam membantu kanak-kanak membaca. Memandang kepentingan ini.14 MENGELECEK TOPIK 2 PERSEPSI MOTOR PENGENALAN Pendidikan pergerakan asas merupakan salah satu wacana yang menyumbang kearah perkembangan keseluruhan pelajar dalam membentuk sikap sahsiah pelajar tentang keperluan sosial.

15 Mengimbang Imbangan bermaksud kebolehan untuk seseorang mengawal dan mengekalkan posisi badan semasa melakukan aktiviti. berjalan menggunakan kaki tempurung. imbangan penting dalam memantapkan perilakuan dan membentuk gerakan. Objek yang mempunyai kedudukan pusat graviti yang rendah dan tapak yang lebar adalah lebih seimbang. berjalan di atas titi atau berlari. Aktiviti Mengimbang dalam Pendidikan Jasmani Imbangan Dinamik Guru boleh merancang aktiviti mengimbang dinamik dengan meminta pelajar berjalan diatas bangku atau meniti diatas tali. Apabila jumlah tindakan daya pada pusat graviti adalah sifar kesimbangan akan tercapai. Terdapat dua jenis imbangan iaitu:   Imbangan Statik-Kestabilan semasa pusat graviti berada setempat seperti dalam aktiviti dirian. Menjalankan aktiviti dengan imbangan yang betul juga akan mengurangkan risiko kecederaan atau kepenatan.1: Meniti di atas bangku . Rajah 2. Imbangan Dinamik – Mengekalkan kestabilan diubah seperti berjalan meniti tali. pusat graviti dan titik tengah sokongan berada dalam satu garis. kita dapat menggunakan kuasa yang sedikit dalam melakukan aktiviti seperti berjalan. Koklea yang terdapat dalam organ merupakan bahagian dalam organ pendengaran yang memelihara keseimbangan tubuh. Keseimbangan akan tercapai dengan maksimum sekiranya garis graviti. ketinting dan lain-lain. Dalam permainan dan sukan. berlari. Imbangan penting dalam kehidupan seharian kerana dengan berada dalam kedudukan imbangan yang stabil. duduk dan lain-lain.

16 Rajah 2.2: Meniti di atas tali Imbangan menggunakan kaki tempurung .

punggung dan sebelah kaki untuk mengimbang. Mengimbang badan menggunakan buai dalam keadaan pegun (imbangan statik) Aktiviti Kumpulan Bagi menjadikan aktiviti imbangan lebih menarik.17 Lompat ketinting (imbangan dinamik) Imbangan Statik Guru boleh merancang aktiviti mengimbang statik dengan meminta pelajar menggunakan tangan dan kaki. Antara aktiviti imbangan dalam bentuk kumpulan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah: . kaki. lutut. Imbangan statik menggunakan anggota tubuh seperti tangan. guru boleh merancang pelajar menjalankan aktiviti dalam bentuk kumpulan. punggung dan lain-lain. lutut.

18 Tolak patung Ketintingan bertiga .

19 Meniti diatas tali bersama rakan Ayun kaki serentak .

. Kanak-kanak boleh membayangkan dirinya sebagai ahli sarkas yang beraksi mengimbang badan dalam aktiviti persembahannya.20 Berdiri diatas papan imbang Penggabungan aktiviti mengimbang dengan permainan imaginasi boleh menarik minat pelajar. Laluan Imbangan Bagi menjadikan aktiviti lebih menarik guru boleh membina laluan imbangan dan pelajar diminta melalui laluan imbangan ini.

tangan. . kaki dan lain-lain bahagian tubuh badan. Perkara yang penting tentang kesedaran ini ialah:     Bentuk dan saiz tubuh badan Bahagian-bahagian tubuh badan Keupayaan melakukan gerakan membongkok. mengilas dan mengerak badan Perasaan yang timbul dalam situasi yang berbeza Pemahaman tentang potensi pergerakan kanak-kanak bergantung kepada kesedaran tubuh badan.21 Contoh laluan imbangan Kesedaran Tubuh Badan Kesedaran tubuh badan merupakan persepsi kanak-kanak tentang diri sendiri. Terdapat pelbagai cara untuk mewujudkan kesedaran di kalangan kanak-kanak contohnya dengan arahan aktiviti atau soalan yang berkaitan pergerakan tubuh badan seperti kepala. memusing. melurus.

22 Berjalan Golek balak .

23 Lompat bintang Dirian bangau Membongkok .

Ruang diri ialah ruang yang mengelilingi individu iaitu lingkungan kawasan yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan. Aktiviti ini membolehkan pelajar kita mengetahui atau menyedari ruang diri persendirian. Perkara seperti ini merupakan konsep asas yang perlu di terokai oleh kanak-kanak.24 KESEDARAN RUANG Ruang adalah kawasan di mana kita hidup. Pelajar perlu diajar memenuhi ruang di persekitaran dengan pelbagai cara contohnya pelajar di minta berbaring dalam keadaan pelbagai arah. Terbang rama-rama membolehkan pelajar mengetahui ruang diri Bergerak bagai burung terbang (ruang am) . Ruang am pula ialah kawasan yang digunakan secara keseluruhan semasa melakukan pergerakan. ruang terdapat di sekeliling kita. Ruang membolehkan manusia dan objek lain bergerak kesana-sini. Pelajar perlu di sedari dengan pergerakan tubuh badan dan ruang sekitar.

pelajar akan dapat mengawal pergerakan daripada kedua-dua belah arah secara serentak atau berasingan. Kordinasi melibatkan penggunaan kesemua anggota badan serta kebolehan angota tubuh badan menggunakan pancaindera serta hubungannya dengan minda. Pelbagai jenis penerokaan pergerakan akan dapat membentuk perkembangan kesedaran arah. atas bawah. Aktiviti kesedaran arah memerlukan kordinasi pelbagai arah pada bahagian tubuh atau anggota lain seperti tangan dan kaki digunakan dalam menolong mengembangkan kesedaran hala datar kanak-kanak. Dengan . Permainan seperti angle in the snow di mana dalam permainan ini kanak-kanak disuruh berbaring dalam keadaan terlentang dan mengerakkan kaki serta tanggan membentuk gerakan membulat bergantung kepada arahan oleh guru. Kesedaran luaran ini terbina daripada disebabkan kesedaran dalaman yang dikenali sebagai kesedaran hala datar. Buaya merangkak pelbagai arah (kesedaran ruang) Melompat kanggaru pelbagai arah (Kesedaran ruang) Kordinasi Kordinasi merupakan keberkesanan dan keseragaman yang cekap dalam pergerakan badan. Dengan kesedaran ini. hadapan belakang kiri kanan di sisi tubuh badan seseorang.25 KESEDARAN ARAH Kesedaran arah membolehkan pelajar dapat menyedari dan seterusnya memanipulasi arah didalam ruang persekitaranya. Kesemua faktor ini akan menghasilkan kecekapan yang tinggi dalam gerakan. ke atas ke bawah boleh membina kesedaran arah. Umpamanya bergerak ke hadapan ke belakang. Kesedaran hala datar ialah kesedaran wujudnya arah ke kiri dan kanan. ke kiri ke kanan.

Jika seorang pelajar mempunyai kordinasi. Kordinasi boleh di capai dengan menyediakan latihan yang sistematik. Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti mengelecek dalam hoki Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti mengawal dalam bola dengan baik dalam permainan bola sepak. menyangga bola. Kordinasi ialah keupayaan otot dan otak melakukan dan menyelaras pergerakan dengan kemas dan lancar. menahan bola. mereka akan dapat menjalankan aktiviti seperti menangkap bola. melakukan rejaman serta apa saja aktiviti sukan dengan baik dan tepat. .26 kata lain tujuan melakukan sesuatu pergerakan akan tercapai jika kordinasi di antara pergerakan bahagian-bahagian badan di sempurnakan dengan baik.

27 Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti memukul bola pada sasaran yang tepat dalam permainan skuasy. Terdapat pelbagai aktiviti dalam pendidikan jasmani yang membantu pelajar membentuk kordinasi yang baik di kalangan pelajar semenjak di tadika lagi. Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti menghantar bola dengan tepat ke arah sasaran. Contohnya: .

28 .

29 .

30 .

31 .

32 .

33 .

34 .

35 .

36

37

38

TOPIK 3 PERGERAKAN PENDIDIKAN PENGENALAN
Gimnastik pendidikan memberi tumpuan kepada pergerakan asas yang berkaitan dengan bentuk tubuh badan, ruang, masa aliran dan ritma. Pergerakan dalam gimnastik pendidikan menjadi asas kepada pergerakan artistik dan gimnastik irama.

3.1 GIMNASTIK PENDIDIKAN
Gimnastik pendidikan memberi tumpuan kepada pergerakan asas yang berkaitan dengan bentuk tubuh badan, ruang, masa aliran dan ritma. Pergerakan dalam gimnastik pendidikan menjadi asas kepada pergerakan artistik dan gimnastik irama. Pergerakan dalam gimnastik pendidikan berasaskan lapan tema iaitu: i. ii. iii. iv. v. vi. vii. viii. Kesedaran tubuh badan Kesedaran ruang Kesedaran masa Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan Kesedaran beban Kesedaran aliran Kesedaran perkaitan dengan orang lain Kesedaran ritma

Empat tujuan gimnastik pendidikan ialah:

 Membangunkan kesedaran dan konsep tubuh badan  Membangunkan kemahiran melalui pembelajaran kemahiran  Membangunkan konsep-konsep pergerakan melalui penggunaan kemahiran dalam situasi-situasi
penyelesaian masalah

 Memupuk kenikmatan dan penghargaan estetik pergerakan yang baik

3.2 KESEDARAN TUBUH BADAN
Kesedaran tubuh badan melibatkan bahagian luaran tubuh seperti kepala, bahu, tangan (termasuk tapak, jari dan lengan),torso, kaki (termasuk tapak, dan jari kaki). Semua pergerakan dalam tema tersebut melibatkan komponen kecergasan fizikal terutamanya kekuatan otot, ketangkasan, imbangan dan kordinasi. Jadual 3.1: Jenis-jenis Pergerakan Dalam Tema Kesedaran Tubuh Badan Jenis Pergerakan Bergerak secara sentuhan berselang. Bergerak secara sentuhan selalu. Maksud Jenis Pergerakan Bergerak dengan bahagian pada tubuh badan berselang – seli menyentuh lantai. Bergerak dengan bahagian tubuh badan menyentuh lantai sentiasa. Aktiviti

Berjalan, berlari, merangkak, dan berjalan secara melutut. Gulingan, guling balak, menarik dan menolak.

Pergerakan mengikut situasi seperti:     Membekukan tubuh badan. ruang ditolak seolah-olah mengasingkan badan dari ruang untuk menunjukkan perasaan tidak suka. Membawa pundi kacang di atas kepala serta Menggolekkan bola kecil di atas belakang badan Membuat berbagai bentuk dengan bahagian tubuh badan. lompat dakap dan lompat layang. Ruang untuk melakukan pergerakan terbahagi kepada dua iaitu:  Ruang Diri Ruang diri ialah ruang yang mengelilingi kita iaitu sejauh mana yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan. Berlari & melompat melepasi palang 3. Membentukkan tubuh badan menjadi besar. Terdapat sub-sub kemahiran yang perlu dikuasai di dalam tema kesedaran ruang seperti berikut:  Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan ruang  Membuat pergerakan menggunakan ruang diri  Bergerak menggunakan berbagai-bagai aras . Berhenti bergerak apabila isyarat diberi. Daya cipta kreatif juga dapat dilihat dalam cara kawasan digunakan kesedaran ruang untuk menimbulkan atau menyampaikan sesuatu idea atau perasaan. Perasaan gembira dikemukakan bila tubuh digunakan untuk meneroka ruang iaitu dengan cara melompat dari satu tempat ke tempat yang lain. bunga sedang kembang arnab tidur dalam lubang galah menjulang awan kain dilipat dua Galop Lompat kanggaru dalam arah zig-zag Lompat ke dalam gelung rotan Menyusup palang di bawah      Merangkaikan dua atau lebih pergerakan.3 KESEDARAN RUANG Ruang adalah merujuk kepada kawasan yang digunakan semasa melakukan pergerakan. Ruang digunakan untuk menimbulkan sesuatu mood atau perasaan. Lompat bintang.  Ruang Am Ruang am ialah kawasan yang digunakan secara keseluruhan dalam melakukan pergerakan. pendek. Merangkaikan beberapa kemahiran ke dalam satu bentuk permainan kecil. Sebagai contohnya.39   Bergerak tanpa sentuhan seketika. Bergerak dengan seluruh tubuh badan di udara seketika Bergerak dengan beban di bahagian tubuh. panjang. kecil. Menyokong beban pada bahagian tubuh.

Dalam erti kata lain pergerakan ini bergantung kepada sejauh mana anggota boleh digerakkan. Bergerak Berbagai-bagai Cara Menggunakan Ruang Pergerakan dalam sub kemahiran ini dilakukan dengan pelbagai cara dari satu tempat ke satu tempat dilingkungi kawasan. Selagi pergerakan yang dilakukan tidak melibatkan perubahan tempat. Ia boleh dilakukan dengan pelbagai aras iaitu tinggi. b. Di dalam hal ini. Pergerakan ini melibatkan komponen kecergasan fizikal terutamanya ketangkasan. Bergerak Menggunakan Pelbagai Laluan Dalam bergerak menggunakan berbagai laluan bermaksud satu pergerakan yang membolehkan perlakunya bergerak mengikut laluan yang dipilih.40  Bergerak menggunakan berbagai-bagai arah  Bergerak menggunakan berbagai-bagai laluan a. Pergerakan menggunakan berbagai-bagai aras ini pula melibatkan komponen kecergasan terutamanya kekuatan otot. Pergerakan ini boleh dilakukan dengan cara berjalan. d. c. kesemua pergerakan yang dilakukan melibatkan komponen kecergasan fizikal terutamanya ketangkasan dan kekuatan otot. Bergerak Menggunakan Berbagai-bagai Aras Bergerak menggunakan berbagai-bagai aras bermaksud pergerakan yang dibuat dengan menggunakan ruang diri dan ruang am.5 KESEDARAN PERKAITAN PELBAGAI BAHAGIAN TUBUH BADAN Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan membawa maksud gerakan yang mempunyai hubungan antara tubuh badan dengan bahagian tubuh badan yang lain atau antara tubuh badan dengan alatan. . Di dalam dewan yang kosong contohnya. merangkak. ketangkasan dan imbangan. Selain daripada itu pergerakan juga boleh dilakukan dengan menggunakan alatan. Contoh pergerakan ini ialah ulat menyusur. sederhana dan rendah. Aktiviti yang dilakukan adalah:  Melompat sambil mencangkung dengan kedua-dua belah tangan lurus ke hadapan. imbangan dan kelenturan. berlari dan melompat. Contoh pergerakan ialah pelajar berjalan dari satu sudut ke satu sudut di dalam dewan dengan melantunkan bola. e. Contoh pergerakan ini ialah buaya merangkak. kita boleh bergerak bebas dari satu tempat ke satu tempat lain. maka pergerakan itu menggunakan ruang diri. Bergerak untuk Menunjukkan Perkaitan antara Satu Bahagian Tubuh Badan dengan yang Lain Dalam kemahiran ini. pelaku akan bergerak dengan menggunakan dua bahagian tubuh badan. Membuat Pergerakan Menggunakan Ruang Diri Pergerakan menggunakan ruang diri bermaksud melakukan pergerakan yang melibatkan keseluruhan bahagian tubuh badan. Aras pergerakan ditentukan apabila satu pergerakan dibandingkan dengan pergerakan yang lain. 3. Bergerak Menggunakan Pelbagai Arah Dalam bergerak menggunakan berbagai arah bermaksud satu pergerakan yang membolehkan perlakunya bergerak mengikut arah yang di gemarinya.

41   Berdiri sambil membengkokkan sebelah lutut dengan mendepakan kedua-dua belah tangan ke atas.   Menyokong badan dengan kedua-dua belah tangan di atas lantai sambil sebelah kaki diangkat keatas dan sebelah lagi memijak lantai. .

42   Menyokong badan dengan kedua-dua belah tangan sambil mengangkangkan kedua-dua belah kaki di udara  .

43  Kedua-dua belah tangan mendekam kelantai dengan sebelah kaki lurus dan sebelah lagi dibengkokkan di atas lantai   Berdiri tegak dengan mendepangkan kedua-dua belah tangan ke atas.  Berdiri tegak dengan tangan lurus di sisi dan kaki dirapatkan. pelaku akan menggerakkan bahagian tubuh badan yang akan menukar bentuk kepada pergerakan badan yang lain. faktor imbangan akan membantu pertukaran pergerakan.  Mengerakkan Bahagian Tubuh Badan untuk Menunjukkan Perkaitan di antara Satu Bahagian Tubuh Badan dengan yang Lain Dalam pelakuan ini. . Dalam kemahiran ini.

.44   Berdiri atas sebelah kaki dengan sebelah kaki lagi diangkat ke belakang lurus selari dengan permukaan lantai dengan tangan lurus ke hadapan.   Berdiri atas sebelah kaki dengan tangan didepangkan dan sebelah kaki diangkat ke hadapan selari dengan permukaan lantai.

.   Kedua belah tangan mendekam ke lantai.45   Sebelah tangan dan sebelah kaki yang dibengkokkan menyokong badan di lantai sambil tangan dan kaki sebelah lagi lurus ke atas. badan dilentikkan sambil sebelah kaki lagi lurus ke atas. sebelah lutut dan hujung jari kaki jejak ke lantai.

46  Bergerak untuk Menunjukkan Perkaitan Bahagian Tubuh Badan dengan Alatan Kemahiran ini memerlukan pelakunya bergerak dengan pelbagai cara bergantung kepada jenis alatan seperti melompat dan lain-lain. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki yang dibengkokkan dan kedua-dua belah tangan lurus ke hadapan. .  Berlari menuju ke arah alatan   Melompat melepasi alatan dengan kedua-dua belah tangan diangkat ke atas.

.  Bergerak perlahan menyusur di atas peti lombol dengan melembutkan anggota badan. Pergerakan dilakukan sama ada di atas.47  Mengerakkan Tubuh Badan untuk Menunjukkan Perkaitan Bahagian Tubuh Badan dengan Alatan Pelakuan yang dilakukan dalam kemahiran ini ialah menggerakkan bahagian tubuh badan semasa dialatan. di bawah atau sebagai halangan.   Menyokong kepala dengan kedua belah tangan dan menolak badan serta kaki untuk membuat gulingan ke hadapan di atas bangku gimnastik.

lutut.48  Menyokong Badan di atas Satu Tapak Sambil Mengerakkan Bahagian Badan yang Lain untuk Mendapatkan Kestabilan Kemahiran ini membolehkan pelakunya diatas bahagian tubuh badan yang stabil contohnya tapak kaki.  Buat dirian tangan sambil badan dan kaki lurus ke atas   Buat dirian tangan sambil mendepankan kedua belah kaki ke udara . tangan. punggung dan lain-lain.

 Berdiri dengan tangan lurus ke hadapan dan lutut dibengkokkan.49 Mengalihkan Beban dari Pergerakan yang Stabil ke Pergerakan Baru dengan Mengunakkan Bahagian Tubuh Badan untuk Mendahului Pergerakan Dalam kemahiran ini pelaku akan bergerak. Gulingkan badan ke belakang.   Sokong dan tolak badan dengan kedua-dua belah tangan apabila tiba di bahagian tengkuk. Jatuhkan bahagian pinggul dan belakang. . Pelaku mesti tahu bahagian tubuh badan yang sesuai untuk memulakan gerakan. mengalih atau menukar dari keseimbangan asal ke tapak yang lain contohnya dari sokongan tangan ke kaki.

50   Kembali ke posisi berdekam dengan dengan kedua-dua belah kaki diturunkan perlahan-lahan.   Berdiri tegak dengan tangan lurus di sisi .

 Berdiri tegak.51  Mencipta Tubuh Badan Setelah Menentukan Kedudukan Bahagian Tubuh Badan Dalam kemahiran mencipta tubuh badan setelah menentukan kedudukan bahagian tubuh badan. pelaku perlu bergerak untuk mencipta bentuk badan yang dikehendaki. tangan di sisi   Bengkokkan lutut dan merengkukkan badan .

52   Tolak lutut dan punggung ke depan diikuti dengan pergerakan dada ke depan serta kepala ke belakang   Gerakkan tangan ke belakang dan terus ke atas .

53   Akhiri pergerakan atas bebola kaki dan tangan diangkat lurus ke atas  .

Jika aspek ini diabaikan ia boleh mengakibatkan kecederaan. ruang. pergerakan seperti debunga bunga yang berterbangan dan akan menjadi benih. Berikut adalah penerangan lanjut untuk kesedaran beban. kelembutan.1 KESEDARAN BEBAN Pergerakan di dalam kemahiran kesederan beban lebih kepada gerakan yang membentuk simulasi dan main peranan. ringan dan tenang. Contohnya. 4. kreativiti dan estetika dalam diri murid. Murid akan menggunakan berbagai bahagian tubuh badan dengan berbagai aras. Ia dapat meningkatkan daya tahan otot. Pergerakan ini memerlukan guru memberi murid-murid satu situasi dan murid perlu main peranan. Arahan lisan yang jelas. Ia bermaksud murid berhenti daripada melakukan pergerakan samada sedang duduk. tegang. Kualiti pergerakan ini dapat dihasilkan dengan cara mengawal kekuatan serta keupayaan otot ketika melakukan pergerakan. murid bebas pelbagaikan bentuk tubuh badan. pelajar perlu melakukan pergerakkan yang diiringi dengan beban yang dinyatakan dalam arahan guru. lembut. Pergerakan dalam gimnastik pendidikan menjadi asas kepada pergerakan artistik dan gimnastik irama.54 TOPIK 4 PERGERAKAN PENDIDIKAN PENGENALAN Gimnastik pendidikan memberi tumpuan kepada pergerakan asas yang berkaitan dengan bentuk tubuh badan. Sememangnya diharapkan nilai ini dapat dibawa dan diamalkan ke dalam kehidupan seharian murid. mengenalpasti. Pergerakan ini dilakukan secara lokomotor dan bukan lokomotor.  Gunakan ruang yang maksimum dengan selamat tanpa sebarang objek yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada murid. Bergerak Berbagai Cara dan Membeku Murid akan bergerak dengan pelbagai cara dan akhirnya akan dalam keadaan statik iaitu membeku.  Guru boleh melakukan sokongan semasa mengawal pendaratan murid. murid akan menggerakkan seluruh anggota badan seolah-olah sedang berterbangan dan akhirnya seperti debunga jatuh ke tanah. Murid bergerak berbagai cara iaitu mereka diberi peluang meneroka. Semasa aktiviti membeku. Murid juga boleh bergerak berbagai-bagai cara membeku dengan lebih daya tenaga. masa aliran dan ritma. kekuatan otot. Antaranya ialah:  Setiap lakuan pergerakan perlu mengikut kemampuan dan kematangan murid. lembut. Di sekolah dalam mengajar pergerakan ini guru perlu memberikan situasi. arah dan kelajuan. Bergerak Berbagai Cara dan Membeku . mencangkung atau berdiri. Di dalam pergerakkan kesedaran beban ini. kuat. memilih dan mencipta. Di dalam situasi ini. ringan dan tenang. Setiap pergerakan menggambarkan beberapa kualiti beban seperti tegap.terang dan mudah difahami amat penting bagi murid untuk memahami dan mengikutinya. Aktiviti ini juga memberi kelebihan dari segi kecergasan murid. ketangkasan dan imbangan semasa melakukan pergerakan ini. Ketika jatuh tanah murid akan duduk mencangkung dan berpeluk tubuh dan membeku. Kesedaran beban bermaksud kualiti pergerakan seperti kuat. Kualiti meregang dan mengendur dapat dilihat semasa membeku. Contoh situasi yang dipilih ialah main peranan sebagai sebiji kelapa yang dihanyutkan air dan tumbuh menjadi pokok serta berbuah. Pergerakan juga dilihat dapat meningkatkan nilai murni seperti keyakinan diri. Elemen keselamatan hendaklah diutamakan dalam setiap gerakan ini.

4. memilih dan mencipta. Mereka boleh menumpukan kepada penggunaan pelbagai bahagian tubuh badan semasa bergerak menggunakan berbagai aras. 5.55 Arahan: 1. Bergerak Berbagai Cara dengan Kualiti Berat dan Ringan . murid bergerak bebas iaitu beri peluang kepada murid meneroka. 2. Dalam keadaan membeku. Peluk tubuh dan diam. Murid juga bergerak dengan menggunakan samada lebih atau kurang daya dan kekuatan otot. Berdiri dalam keadaan kaki yang terbuka. Bayangkan kamu sebiji kelapa yang hanyut di laut. 6. 7. murid akan mula bergerak seolah debunga sedang bercambah untuk menjadi sepohon pokok. Bergerak Berbagai Cara dengan Kualiti Berat dan Ringan Pergerakkan ini adalah kesinambungan dari pergerakkan sebelum ini iaitu bergerak berbagai cara dan membeku. laluan dan kelajuan. 3. arah. Bergerak seolah-olah sedang dihanyutkan di dalam laut. Depakan tangan anda separas bahu. Murid bergerak berbagai-bagai cara dengan menggunakan daya dan kekuatan otot yang berbeza seperti berat dan ringan. Kemudian berhenti dan duduk. Semasa melakukan aktiviti ini.

Murid digalakkan menggunakan ruang yang ada pada alatan. memilih dan mencipta berbagai lakuan dengan kualiti berat dan ringan. Murid bebas memilih alatan yang ingin digunakan. Sekarang bergerak seolah-olah buah kelapa akan bercambah menjadi pokok. Murid bergerak dengan kualiti berat dan ringan sambil menggunakan alatan. Bergerak dengan Kualiti Berat dan Ringan Menggunakan Alatan Murid akan menggunakan alatan seperti bola sebagai beban untuk menunjukkan kualiti berat dan ringan. Angkat kepala dan tangan perlahan-lahan. 2. murid diberi peluang meneroka. Jingkitkan tapak kaki. Bergerak dengan Kualiti Berat dan Ringan Menggunakan Alatan . sisi dan keliling. Dalam situasi ini. mengenalpasti. 4. Gerakkan tubuh badan dan naik secara perlahan-perlahan. bawah. 3. Alatan boleh digunakan secara maksimum seperti di atas. 5.56 Arahan: 1. Semasa aktiviti ini. murid memainkan peranan sebagai pohon yang telah membesar akan menghasilkan bunga dan buah.

. 2.57 Arahan: 1. Bongkokkan badan sambil memegang bola. Guru memastikan rangkaian pergerakan dilakukan dengan cekap dan berkesan sambil menggunakan ruang dan alatan secara maksimum. Gerakkan badan dan naik secara perlahan-lahan. Semasa melakukan aktiviti ini murid akan merangkaikan beberapa pergerakkan secara berterusan dengan memberi penekanan kepada kepelbagaian dan kelicinan pergerakan. Sekarang pokok kelapa akan mengeluarkan buah dengan lebat. Merangkaikan dua atau lebih pergerakan dengan kualiti berat dan ringan tanpa atau dengan alatan. 4. 3. Gunakan bola sebagai buah kelapa. Merangkaikan Dua atau Lebih Pergerakan dengan Kualiti Berat dan Ringan Tanpa atau dengan Alatan Pergerakan ini menggabungkan kesemua pergerakan di atas sama ada menggunakan alatan atau tanpa alatan. Murid merangkaikan beberapa pergerakan yang menggunakan lebih atau kurang daya dan kekuatan otot tanpa alatan atau dengan alatan.

58  Bayangkan kamu sebiji kelapa yang hanyut di laut.2 KESEDARAN ALIRAN Kesedaran aliran adalah bagaimana cara seseorang individu melakukan beberapa pergerakan yang dirangkai secara berterusan dan lancar. apa yang perlu ialah:  Memilih jenis pergerakan yang sesuai dengan kebolehan kita.  Akhirnya kamu terdampar di pantai.  Membesar …. 4.  Dan berbuah lebat. . Ketika melakukan pergerakan kesedaran aliran.  Kamu bercambah ….

Rangkaian pergerakan secara aliran bebas adalah percantuman beberapa pergerakan yang dilakukan secara kemas. ketangkasan.  Aktiviti perlu menggunakan ruang yang maksimum.  Rangkaikan beberapa pergerakan secara licin. Apa yang perlu dilakukan:  Mula-mula rangkaikan beberapa pergerakan secara sentuhan berselang. kekuatan otot. Disamping itu ia juga turut menguji kekuatan otot. berterusan tanpa berhenti. dan  Memastikan bahawa pergerakan yang dibuat mempunyai kelicinan pergerakan tanpa tersekat-sekat atau terhenti. sentuhan selalu atau tanpa sentuhan seketika. ketangkasan dan imbangan. lancar dan berterusan tanpa tersekat-sekat atau terhenti. Pergerakan rangkaian ini menguji daya tahan otot pelajar.  Rangkaian yang ditentukan perlu mempunyai permulaan dan penamat pergerakan. Antara perkara yang baik daripada aktikviti ini ialah dapat membentuk keyakinan diri. lancar. 1.  Ia perlu turut melibatkan kepelbagaian kegunaan bahagian tubuh badan. Sekiranya kita mempunyai asas kesedaran aliran yang baik. Rangkaian pergerakan kesedaran aliran boleh dilakukan secara aliran bebas atau aliran terikat. Contoh Pengajaran dan Pembelajaran . lancar. Tujuan aktiviti ini dijalankan adalah untuk menguji tahap kecergasan daya tahan otot. aktiviti kesedaran aliran yang lebih mencabar boleh dilakukan bagi menambahkan minat.  Kemudian rangkaikan beberapa pergerakan secara berterusan. kelembutan. Merangkai Pergerakan Secara Aliran Bebas Rangkaian pergerakan secara aliran bebas merupakan percantuman beberapa pergerakan yang dilakukan secara licin. berterusan tanpa berhenti.59  Melakukan rangkaian pergerakan yang tersusun. Walaubagaimana pun pergerakan yang diajar perlu dilakukan mengikut kemampuan pelajar dan perlu dilaksanakan dikawasan yang selamat. kreativiti dan nilai estetika pelajar dalam melaksanakan aktiviti. Kesimpulannya. kelembutan.  Pilihan cara bergerak perlu dipilih oleh guru. dan imbangan pelajar. kita bebas melakukan pergerakan.

60 Contoh aktiviti bagi merangkaikan pergerakan secara aliran bebas adalah seperti berikut. .

kekuatan otot.  Pelajar kemudiannya berdiri dan berjalan melepasi kon yang disusun secara berhalangan. imbangan. Pelaku boleh berhenti seketika pada tempat tertentu dalam rangkaian pergerakan dengan mengekalkan imbangannya. Bagi aspek kecergasan ia dapat membentuk dayan tahan otot. berhenti seketika dan bergerak semula.  Merangkaikan Pergerakan Secara Aliran Terikat Rangkaian pergerakan secara aliran terikat adalah satu rangkaian pergerakan yang terkawal.  Kemudian naik ke atas meja secara merangkak  Selepas itu pelajar lalu di bawah bangku.  Aktiviti akhir sekali pelajar akan melompat melepasi peti lombol. Walau bagaimana pun pergerakan yang diajar perlu dilakukan mengikut kemampuan pelajar dan perlu dilaksanakan dikawasan yang selamat.  Rangkaian pergerakan dicipta menggunakan alatan.61 Langkah-langkah aktiviti:  Mula-mula pelajar merangkak dibawah kerusi. kordinasi dan ketangkasan pelajar. . Rangkaian pergerakannya masih licin dan berkordinasi.  Rangkaikan beberapa pergerakan sentuhan berselang.  Guru boleh mempelbagaikan cara pergerakan dan penggunaan bahagian tubuh badan. membeku seketika dan teruskan ke cara pergerakan yang lain. Apa yang perlu dilakukan:  Semasa melaksanakan tugasan ini pelajar perlu bergerak dengan satu cara.  Pelajar bergerak melepasi gelung rotan. Antara perkara yang baik daripada aktiviti ini ialah dapat membentuk keyakinan diri dan kreativiti pelajar dalam melaksanakan aktiviti.

Kali dibengkokkan. Duduk dalam keadaan berpeluk tubuh. kordinasi dan ketangkasan. Dalam melakukan gerak kerja yang terikat ini. Contoh Pengajaran dan Pembelajaran Sebaik muzik dimainkan. Kemudian bergerak ke stesen 2.  Guru boleh menyuruh pelajar menggunakan berbagai arah. anda bergerak ke stesen 1 dan melakukan aktiviti mengengsot punggung. kekuatan otot. imbangan.62  Pastikan alatan yang disusun mencabar. kemudian ditunjurkan kaki sambil menolak badan ke depan. (Berehat 30 saat). Selepas melepasi halangan. anda hendaklah berlari dan berhenti di stesen 3. Tujuan aktiviti ini dijalankan adalah untuk menguji daya tahan otot. (Berehat 30 saat dan bersedia di stesen 3). . laluan dan kelajuan. Pergerakan aliran terikat membawa maksud lakuan terkawal. rangkaian pergerakan itu masih lagi lancar dan berkordinasi. Berdiri di hadapan tali yang direntang. Berikut adalah merupakan contoh aktiviti bagi pergerakan secara aliran terikat. Dengan cara tersebut. Kemudian anda dikehendaki melompat dengan keduadua kaki melepasi tali yang disusun dalam jarak 1 meter sehingga ke tali yang terakhir. anda boleh berhenti seketika pada tempat-tempat tertentu dalam rangkaian pergerakan dengan mengekalkan imbangan badan. Anda dikehendaki merangkai di bawah halangan tanpa menyentuhnya.

lutut dibengkokkan. gunakan permulaan dan penamat yang berlainan. Disamping itu ia turut menguji kekuatan otot. dan imbangan pelajar. memilih dan mencipta. . ketangkasan.  Kemudian dengan tangan disisi dan kaki rapat guling ke kiri dan ke kanan. kreativiti dan nilai estetika pelajar dalam melaksanakan aktiviti.  Kemudian rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran bebas dan aliran terikat dengan menggunakan alatan.  Kemudian rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran terikat.  Guru harus memilih pergerakan yang sesuai dengan jenis aliran yang dipilih. Walaubagaimana pun pergerakan yang diajar perlu dilakukan mengikut kemampuan pelajar dan perlu dilaksanakan dikawasan yang selamat. Langkah-langkah aktiviti:  Pertama.  Kemudian dengan secara melutut dari atas meja pendek lompat ke bawah (atas tilam). Seperti aktiviti lain aktiviti ini juga dapat membentuk keyakinan diri. kelembutan. Apa yang perlu dilakukan:  Mula-mula rangkaikan beberapa pergerakan secara aliran bebas  Pengajaran perlu memberi peluang meneroka. Bagi aspek kecergasan pula ia menguji daya tahan otot pelajar. Juak badan ke atas dan timbang badan.  Pelajar belari-lari anak kehadapan.  Kemudian pelajar melompat ke udara dengan kaki serta tangan mendepa. pelajar baring menelentang di atas lantai.63 Semasa melakukan aktiviti di atas pelajar boleh berhenti seketika pada tempat tertentu dalam rangkaian pergerakan dengan membekalkan imbangannya. mengenal pasti.  Gunakan aliran bebas dan aliran terikat berselang-seli atau pada masa-masa tertentu.  Disamping itu perlu diberi perhatian.  Merangkaikan Pergerakan Secara Aliran Bebas dan Terikat Ia merupakan satu pergerakan secara gabungan antara aliran bebas dan aliran terikat bagi menjadikan rangkaian licin. lancar dan berterusan.

Tujuan ujian ini adalah menguji ketangkasan. anda diminta merangkak ala komando tanpa menyentuh jaring sehingga tamat. Kemudian anda berlari ke garisan penamat. Di stesen 2. Kemudian berlari ke stesen 5. Kemudian berlari ke stesen 4. Buat sehingga selesai. Jika tidak berjaya. Selepas melepasi stesen 1. Pada stesen 4. anda hendaklah bergayut di monkey bar dan bergerak sehingga selesai. Pastikan tangan diluruskan dan kaki tidak mencecah tanah. aras laluan dan kelajuan. Kemudian berlari ke stesen 6. kekuatan otot. bergerak ke stesen 2. anda diminta memanjat tembok sehingga melepasi tembok tersebut. Setelah berjaya. daya tahan otot. anda diminta menggunakan tali yang disediakan untuk bergayut melepasi air. Untuk aktiviti ini. Di stesen 6.64  Gunakan berbagai arah. Contoh Pengajaran dan Pembelajaran Bagi stesen 1. berlari ke stesen 3. anda hendaklah meniti kayu tanpa jatuh. Berikut adalah merupakan contoh aktiviti bagi merangkaikan pergerakan secara aliran bebas dan terikat: . Di stesen 3. anda dikehendaki melakukan aktiviti pada 6 stesen yang ditetapkan. anda perlu melalui parallel bar. Di stesen 5. kelembutan dan imbangan. anda diminta mengulang semula. Gimnastik pendidikan akan menjadi lebih menyeronokkan dan mencabar sekiranya kita dapat menggabungkan kedua-dua pergerakan aliran bebas dan terikat.

 Dan di akhir aktiviti ini pelajar melompat ke udara dengan kaki serta tangan mendepa.  Kemudian dengan tangan disisi dan kaki rapat guling ke kiri dan ke kanan. pelajar baring menelentang di atas lantai.  Kemudian dengan secara melutut dari atas meja pendek lompat ke bawah (atas tilam).  Pelajar belari-lari anak kehadapan.  Pelajar bergerak melepasi gelung rotan.  Seterusnya.65 Langkah-langkah aktiviti:  Mula-mula pelajar merangkak dibawah kerusi.  Pelajar kemudiannya berdiri dan berjalan melepasi kon yang disusun secara berhalangan. Juak badan ke atas dan timbang badan. .  Kemudian naik ke atas meja secara merangkak  Selepas itu pelajar lalu di bawah bangku.  Kemudian pelajar akan melompat melepasi peti lombol. lutut dibengkokkan.

cepat. tepuk tangan dan lain-lain. Di peringkat awal latihan kesederan rithma atlet di lakukan pelbagai corak pergerakan badan melalui rithma yang berbeza-beza.66 Gaya arahan ketika mengajar Gimnastik Pendidikan adalah penting kerana ia adalah untuk tujuan keselematan pelajar semasa melaksanakan aktivti agar tidak tidak melakukan kesilapan yang boleh membahayakan dirinya. Corak rithma adalah hasil gabungan pelbagai rentak seperti mendatar. tinggi. Rentak rithma boleh di lakukan sama ada dakam bentuk rendah. rendah atau terputus-putus. Berbagai rentak rithma boleh dihasilkan dengan cara menghentak kaki ke lantai. Corak rithma boleh dilakukan secara berulangulang. 4. mendatar dan terputus-putus. Gabungan pergerakan badan akan menghasilkan pergerakan yang kreatif dan artistik mengikut rentak rithma. pelahan. kuat.3 KESEDARAN RITMA Corak gerakan badan yang mengikut rentak ritma di kenali sebagai kesedaran rithma. Sementara rentak rithma akan dilakukan secara lembut. Menggunakan Rentak Rithma untuk Menghasilkan Rangkaian Pergerakan Pergerakan berangkai dalam persembahan yang pelbagai bentuk dibantu oleh rentak rithma. tinggi. sederhana dan sebagainya. .

Pergerakan ini dilakukan secara individu dan di ikuti kumpulan. . tepuk tangan dan melalui alat muzik. Rentak rithma dihasilkan melalui bersiul. Lagu-lagu rakyat seperti ‘burung kakaktua’ dan ‘rasa sayang eh’ juga boleh digunakan.67 Mendapatkan Rentak Rithma untuk Koreografi Rangkaian Pergerakan Koreografi ialah pergerakan berangkai dengan rentak ritma dan dilakukan mengikut kreativiti individu.

penamat serta dilakukan secara berterusan dan berulang-ulang. lancar dan menggunakan ruang latihan. Aliran pergerakan dirancang secara teratur. kemas. .68 Mengabung Aliran Pergerakan Diiringi Rentak Ritma Corak aliran pergerakan mengikut kepelbagaian rentak rima. Aliran yang di lakukan mesti mempunyai permulaan.

69 .

70 .

Buku telah mencetus kembali minat terhadap sukan gimnastik. . Jahn telah mengembangkan sistem gimnastik yang masih diguna pakai sehingga kini. malahan merupakan ilmu sains kemasyarakat. Buku Gymnastics for Youth oleh Guths Muth dalam tahun 1759 hingga 1839 telah di terjemah dan di sebarkan keseluruhan negara Eropah. Tamadun Roman telah menggunakan gimastik sebagai latihan fizikal dalam membina sistem kententeraan. Gelen yang terkenal sebagai pelopor bidang perubatan telah mencipta teori mengenai gimnastik. Dalam kejohanan seperti kejohanan gimnastik dunia dan sukan olimpik setiap pasukan akan merebut tiga kategori kejuaraan iaitu berpasukan. Terdapat dua nama yang terkenal iaitu Pehr Ling dan Jonan Ludwin Jahn pada awal kurun ke 19 dalam sukan gimnastik. Kelab gimnastik atau turvereine merupakan idea Jane yang telah mendapat sambutan keseluruh Eropah sehingga ke Amerika Syarikat pada tahun 1888 persekutuan amatur gimnastik telah ditubuhkan. keseimbangan dan ketepatan pergerakan. Ling telah mencipta gerakan asas dalam pendidikan jasmani sehingga sekarang gerakan asas ini telah diikuti oleh banyak negara. Satu pasukan diwakili oleh enam orang peserta yang akan mempersembahkan kedua-dua pergerakan wajib dan pilihan. Tamadun India dan Persia telah menggunakan senaman beramai telah mengamalkan senaman ini selepas 100 tahun dari itu Sementara itu orang-orang Greek telah menamakan pergerakan ini sebagai Gymnastics serta tempat senaman ini di kenali sebagai gimnasium. Tentera Roman menggunakan ketangkasan menggunakan lombol yang merupakan gerakan gimnastik untuk tentera menaik dan menurun kuda. Pada tahun 1860 skim latihan jasmani tentera bersekutu yang dikenali Staf Gimnastik tentera telah ditubuhkan. Hipocrates.1 SEJARAH Sukan gimnastik dipercayai telah berkembang sejak 2000 tahun dahulu. Ahli falsafah Greek yang terkenal Aristotle menyatakan bahawa gimnastik bukan saja sebagai seni. Kesan peristiwa ini sukan gimnastik mengalami zaman malapnya. Senaman beramai bagi tujuan upacara keagamaan telah mula diamalkan oleh masyarakat pada sejarah peradaban Cina 2000 tahun dahulu. keseluruhan dan individu untuk setiap alatan. 5. Kesannya sehingga sekarang lombo dikenali kekuda lombol. Mereka menyatakan gimastik merupakan gerakan yang mempunyai nilai perubatan.71 TOPIK 5 GIMNASTIK ARTISTIK PENGENALAN Gimnastik merupakan sukan yang memerlukan seseorang ahli gimnastik mempunyai kekuatan. Dalam tahun 493 masihi pemerintahan Theodosius I telah menghapuskan sukan olimpik purba.

Terdapat dua pandangan tentang gimnastik. Dewasa ini sukan gimnastik telah menjadi sukan yang penting dalam kalender sukan dunia. Dinegara Eropah yang penduduknya bertutur bahasa Inggeris. Kejohanan Eropah diadakan dalam tahun ganjil.72 Rajah 5. Czechosolivakia dan Jerman Timur telah menguasai keseluruhan acara gimnastik yang di pertandingkan. Negara Rusia yang pertama kali menyertai pertandingan gimnastik dalam kejohanan Olimpik di Helisinki pada tahun 1952. . Selepas tahun 1940 negara seperti Rusia.1: Kelab gimnastik atau turvereine merupakan idea Jane yang telah mendapat sambutan keseluruh Eropah sehingga ke Amerika Syarikat Dalam abad ke 18 dan 19. sukan gimnastik telah mendapat sambutan dinegara-negara Scandinavia dan Jerman. Dalam kejohanan Eropah hanya pergerakan pilihan dalam acara individu sahaja di pertandingkan dan dihadkan penyertaan kepada tiga peserta lelaki dan tiga peserta wanita. Gimnastik Swedeish berdasarkan pergerakan berirama. Dalam sukan olimpik 1896 acara gimnastik pertama telah dipertandingkan dalam acara lelaki. Jepun. gimnastik menjadi komponen dalam matapelajaran pendidikan jasmani.Rusia telah memenagi lima dari lapan pingat emas yang dipertandingkan dalam acara lelaki sementara pasukan wanitanya telah memenangi empat dari enam pingat emas yang di pertandingkan. Gimnastik Jerman lebih menumpu kepada pergerakan di alatan dengan penekanan kepada kekuatan otot dan daya tahan. Terdapat tiga kejohanan gimnastik di peringkat antara bangsa yang terbesar dalam kalendar persekutuan gimnastik antarabangsa iaitu:  Sukan Olimpik  Kejohanan Dunia  Kejohanan Eropah Sukan Olimpik diadakan empat tahun sekali bergitu juga dengan kejohanan gimnastik dunia namun kedua-dua kejohanan kejohanan tidak di pertandingkan dalam tahun yang sama.

Kesemua ini bergantung kepada besar atau kecil sesuatu kejohanan tersebut.2: Pasukan Malaysia mula di segani dalam sukan gimnastik semenjak kejayaan dalam Sukan Komanwel 1988 Bagi kejohanan dunia dan sukan olimpik acara yang di pertandingkan ialah kejuaraan berpasukan. Sukan SEA dan juga peringkat kebangsaan mempertandingkan sukan gimnastik sebagai komponen sukannya. Dalam kejohanan seperti kejohanan gimnastik dunia dan sukan olimpik setiap pasukan akan merebut tiga kategori kejuaraan iaitu berpasukan. Kebiasaannya cuma seorang gimnas sahaja yang akan membuat persembahan pada suatu masa namun kadangkala persembahan perlu dilakukan serentak. keseluruhan dan individu untuk setiap alatan. keseimbangan dan ketepatan pergerakan. Sukan serantau seperti ini di iktiraf oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Kekangan ini sudah pasti memaksa dua atau lebih acara terpaksa dijalankan serentak. kejuaraan keseluruhan dan individu untuk setiap alatan. Satu pasukan akan di wakili oleh enam orang peserta yang akan mempersembahkan kedua-dua pergerakan wajib dan pilihan. sukan Asia. Selain daripada sukan-sukan serantau seperti Sukan Komanwel. 5.2 BENTUK PERTANDINGAN Seseorang ahli gimnastik dinilai dari segi kekuatan. Ini bermakna mereka akan melakukan persembahan mengikut urutan acara yang berlainan.73 Rajah 5. Dalam satu kejohanan besar biasanya peserta yang terlibat adalah ramai sehingga berjumlah lebih dari 300 orang peserta dengan melibatkan lebih 30 negara yang bertanding dalam masa lima hari. Ahli gimnastik lelaki bertanding dalam enam acara mengikut susunan berikut:  Senaman lantai  Kekuda berpelana  Gelang  Lombol  Palang sejajar  Palang tunggal Gimnas wanita pula bertanding dalam empat acara mengikut susunan berikut:  Senaman lantai  Lombol  Palang bertingkat .

Sila rujuk rajah Pelan lantai gelangan pertandingan gimnastik. iaitu mudah. Seorang peserta lelaki boleh memenangi maksimum lapan kejuaran (6 acara lelaki kejuaraan keseluruhan dan kejuaraan berpasukan). setiap negara yang menyertainya akan menghantar satu pasukan lelaki dan satu pasukan wanita. setiap alatan akan ditandangi oleh enam peserta terbaik bagi merebut kejuaraan individu dan mereka dikehendaki mempersembahkan pergerakan pilihan sahaja. Gimnas terbaik bagi negara-negara yang kurang berjaya. Tebal tilam untuk latihan senaman lantai hendaklah sesuai dengan pertandingan. 5. iaitu:  Senaman wajib (IA) Pergerakan senaman wajib mempunyai displinya telah digubal oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG) yang merupakan badan dunia yang bertanggungjawab mengawal segala jenis aktiviti gimnastik. . Pertandingan I Pertandingan antara pasukan bagi acara lelaki dan wanita dikenali sebagai pertandingan I. Pertandingan III Pertandingan III pula melibatkan pertandingan antara lapan peserta terbaik bagi setiap alatan. boleh bertanding dalam Sukan Olimpik dan kejohanan dunia dengan cara menyertai negara yang mempunyai kurang dari enam orang. Pertandingan II mengandungi senaman campuran. Namun pergerakan ini mesti mengandungi beberapa pergerakan dari tiga peringkat kesukaran. Susunan atau kedudukan setiap alatan hendaklah memikirkan aspek keselamatan peserta. Pegawai teknik hendaklah memeriksa dengan teliti akan ketinggian atau ukuran sebenar pada setiap peralatan mengikut specifikasi. Tilam-tilam keselamatan harus diletakkan di kawasan yang berisiko. 36 gimnas lelaki dan 36 gimnas wanita terbaik akan dipilih untuk bertanding dalam pertandingan individu. kejuaraan keseluruhan dan kejuaraan berpasukan). Afrika juga boleh dianggap besar. Sukan Olimpik yang dianjurkan empat tahun sekali merupakan kejuaraan kedua terbesar selepas kejohanan dunia di mana ramai gimnas berhimpun. pertengahan dan sukar. Selain itu. Pertandingan ini terbahagi kepada dua bahagian. yang antara lain meliputi perkara-perkara berikut: 1. Selain daripada itu kejohanan-kejohanan peringkat benua Eropah. Amerika.3 PERALATAN Peralatan yang disediakan dalam sukan gimnastik bergantung kepada jenis atau kategori acara yang dijalankan. Pertandingan II Di pertandingkan selepas pertandingan I. Kejohanan ini diadakan setahun sebelum dan sesudah setiap Sukan Olimpik di adakan.  Senaman pilihan (IB) Senaman pilihan pula merupakan pergerakan pilihan dan mengiku kretiviti pasukan atau peserta itu sendiri. Pertandingan ini melibatkan senaman pilihan untuk menentukan juara keseluruhan. Dua belas pasukan lelaki dan wanita yang terbaik dari kejohanan ini layak untuk bertanding di Sukan Olimpik pada tahun berikutnya. Kejohanan Gimnastik Dunia merupakan kejohanan yang paling besar dan kenal di dunia. Seorang peserta wanita pula boleh memenangi maksimum enam kejuaraan (4 acara wanita.74  Batang titian Pada hari terakhir. Peralatan lengkap yang terdiri daripada enam acara lelaki dan empat acara wanita perlu disediakan untuk latihan atau kejohanan. Setiap pasukan lelaki dan wanita mengandungi enam peserta. pegawai teknik dan pegawai lain perlu memastikan aspek-aspek keselamatan. Dalam kejohanan dunia. 2. Satu lagi pertandingan yang penting dalam kalender gimnastik ialah Kejohanan Piala Dunia yang dianjurkan empat tahun sekali untuk 40 gimnas terbaik dunia. Terdapat 6 acara alatan bagi lelaki dan 4 acara alatan bagi wanita. Biasanya semua peralatan atau alatan ini di tempatkan disusun di dalam satu dewan atau gimnasium khas.

75
3. Peralatan di gimnasium mestilah diperiksa pada setiap kali hendak digunakan disamping pemeriksaan berkala. 4. Para peserta hendaklah mengelakkan daripada melakukan kemahiran sukar atau yang berisiko tinggi, tanpa latihan yang cukup. 5. Sukan gimnastik boleh dijalankan dengan syarat diawasi oleh pegawai yang berkelayakan.

Pelan lantai gelangan pertandingan gimnastik

Rajah 5.3: Susunan alatan gimnastik perlu agar tidak menganggu tumpuan pengadil

76

Kawasan untuk senaman lantai ALATAN

Rajah 5.4: Alatan gimnastik Kekuda Lombol

77

Rajah 5.5: Aksi kekuda lombol

Rajah 5.6: Peralatan untuk acara kekuda lombol

Kekuda Berpelana

7: Aksi kekuda berpelana Rajah 5.8: Peralatan untuk acara kekuda berpelana Palang Bertingkat .78 Rajah 5.

9: Aksi palang bertingkat .79 Gambarajah 5.

10: Aksi palang tunggal Gelang .80 Palang Tunggal Rajah 5.

81 Rajah 5.11: Aksi gelang .

0 markah Rajah 5.  Kegagal menggunakan tiap-tiap alatan (dipotong 1. kelajuan dan dinamik.  Kelemahan bentuk dan teknik atau perlaksanaan (ditolak sehingga 4.5 markah bagi tiap-tiap kemahiran yangtertinggal).0 markah Pembinaan 1. Potongan markah akan dibuat sekiranya peserta melakukan perkara berikut:  Kemahiran yang tidak dilakukan daripada sepuluh kemahiran yang dikehendaki (ditolak 0.82 5. gulingan. yakni pembinaan persembahan (ditolak sehingga 1. Potongan markah akan dibuat mengikut perkara berikut:  Kegagalan menggunakan kelapan-lapan kemahiran dari variasinya (dipotong 0.1 markah setiap saat) Sementara itu jumlah markah yang diperuntukkan ialah: Unsur-unsur kemahiran (10 unsur @5.5 markah setiap kemahiran yang ditinggalkan).  Kegagalan peserta melakukkan lompatan.0 markah 0.00 markah).3 markah tiap-tiap satu yang dilakukan).00 markah @ alatan).5) Perlaksanaan 4.00 markah). Setiap peserta akan di beri sepuluh (10. .  Kelemahan menggunakan cara yang berlainan. iaitu 40 saat (ditolak 0.4 MARKAH PERTANDINGAN Persembahan Senaman Lantai Markah penuh dalam senaman lantai ialah 10.0 markah 10.00) markah sebelum memulakan persembahannya. imbangan dan putaran (ditolak 0.12: Senaman lantai Persembahan di Alatan Peserta diberi sepuluh (10.00) markah sebelum ia memulakan persembahan.00.  Setiap saat yang lebih dari masa yang dihadkan.

 Pada setiap saat yang lebih dan 40 saat yang diperuntukkan (dipotong 0. batang titian.13: Senaman menggunakan alatan 5.00 markah). Senaman lantai mempengaruhi pergerakan gimnas di alatan. . kekuda lombol. iaitu kemahiran yang berbeza jenisnya.0 markah Rajah 5. palang sejajar.  Kelemahan bentuk dan teknik atau perlaksanaan (dipotong sehingga 5. gelang dan palang tunggal.5 KEMAHIRAN ASAS DALAM GIMNASTIK Senaman Lantai Senaman lantai merupakan asas pergerakan dalam sukan gimnastik. Pergerakan seperti dirian tangan dan kuang hadapan biasanya dijadikan salah satu pergerakan di palang bertingkat.0 markah 0.00 markah).0 markah 10.1 markah setiap saat). Sementara itu jumlah markah yang diperuntukkan lalah seperti berikut: Unsur-unsur kemahiran (8 unsur @4.83  Pembinaan persembahan yang lemah. (dipotong sehingga 1.0 markah Pembinaan 1.5) Perlaksanaan 5.

. tunjalan. lonjakan. yang dikenali sebagai bapa gimnastik moden. penerbangan akhir dan pendaratan. penerbangan awal.84 Rajah 5. Apabila melakukan lombol. Lombol mempunyai enam fasa.14: Senaman Lantai Acara Lombol Kekuda lombol merupakan direka oleh Ludwig Jahn. iaitu larian penujuan. gimnas lelaki dan wanita menggunakan papan anjal untuk mendapatkan anjalan yang lebih tinggi.

Kekuda Berpelana Acara kekuda berpelana bagi peserta lelaki merupakan satu acara yang sukar dalam sukan gimnastik. satu daripada palang telah direndahkan dan dikenali sebagai palang bertingkat khas untuk wanita. tetapi mempunyai dua pemegang kayu di atasnya digelar bonjol pelana. imbangan dan rentak. Alatan ini lebih sama bentuk dengan kekuda lombol. Peserta akan menggunakan bonjol pelana ini untuk memindahkan keseluruhan berat badannya di atas sebelah atau kedua-dua lengannya.15: Acara Lombol Acara Palang Palang sejajar telah dicipta bertujuan membantu gimnas membina kekuatan lengan dan bahu bagi melakukan pergerakan.85 Rajah 5. Kebanyakan peserta memperolehi markah yang rendah dalam acara ini dan merupakan acara yang kurang disukai. Pergerakan di keduadua alatan ini lebih menumpukan kepada pergerakan ayunan daripada pergerakan kekuatan. . Selepas itu. Kejayaan persembahan dalam acara kekuda berpelana bergantung kepada tumpuan. Para gimnas wanita pernah mengunakan palang sejajar sehingga tahun 1930.

lompatan dan lonjakan. Keseluruhan persembahan. Persembahan ini juga mestllah meliputi unsur-unsur imbangan dalam kedudukan berdiri. pergerakan menapak. para peserta mestilah melakukannya di atas sepanjang batang titian dengan licin dan kemas. putaran penuh (termasuk satu di atas sebelah kaki). Masa yang dihadkan bagi keseluruhan persembahan lalah antara satu rnmit 10 saat. Pergerakan ini mestilah mengandungi unsur-unsur akrobatik yang mengandungi pergerakan maju dan undur. .16: Kekuda berpelana Batang Titian Batang titian merupakan satu alatan gimnastik yang membantu perkembangan pembentukan dirian tubuh. juga perlu mempamerkan perubahan rentak. duduk dan kedudukan baring atau meniarap. kordmasi dan gaya yang baik.86 Rajah 5. berlan. Ciri-ciri terpenting dalam acara batang titian ialah pergerakan imbangan yang mesti dilakukan dengan berhati-hati di atas alatan yang lebarnya hanya 10 cm. sehingga tidak melebihi satu minit 30 saat.

dia mempunyai 30 saat untuk naik semula. . Dalam acara gelang setiap gimnas akan dibantu oleh jurulatih untuk mendapatkan pegangan pertama.87 Rajah 5. Acara gelang telah menjadi salah satu acara penting dalam sukan gimnastik.17: Batang titian Acara Gelang Gelang juga telah direkacipta oleh Ludwig Jahn dalam tahun 1980. Jika peserta ini terjatuh dari gelang. tetapi boleh membetulkan imbangannya tanpa ditolak markah. Purata masa persembahan dalam acara gelang ini ialah di antara 40 saat hingga satu minit. Semasa mendarat peserta tidak dibenarkan melangkah.

18: Acara gelang Acara Palang Tunggal Dalam kejohanan gimnastik. Acara Palang Tunggal merupakan acara terakhir dan selalu dapat mewujudkan suasana kemuncak pertandingan.88 Rajah 5. Semua gerakan di atas palang tunggal ini melalui tangan dan bahagian depan lengan. . acara palang tunggal merupakan satu persembahan yang paling menarik perhatian dibandingkan dengan acara yang lain.

Kejohanan Gimnastik Dunia merupakan kejohanan yang paling besar dan kenal di dunia. Peralatan lengkap yang terdiri daripada enam acara lelaki dan empat acara wanita . Seseorang ahli gimnastik dinilai dari segi kekuatan. Terdapat tiga kejohanan gimnastik di peringkat antarabangsa yang terbesar dalam kalendar persekutuan gimnastik antarabangsa. Orang-orang Greek telah menamakan pergerakan senaman sebagai gymnastics serta tempat senaman ini dikenali sebagai gymnasium. keseimbangan dan ketepatan pergerakan.19: Acara palang tunggal       Sukan gimnastik dipercayai telah berkembang sejak 2000 tahun dahulu. Kejohanan ini diadakan setahun sebelum dan sesudah setiap Sukan Olimpik diadakan.89 Rajah 5.

kordmasi dan gaya yang baik. Senaman lantai merupakan asas pergerakan dalam sukan gimnastik.00 markah sebelum ia memulakan persembahan.00.90 perlu disediakan untuk latihan atau kejohanan. gimnas lelaki dan wanita menggunakan papan anjal untuk mendapatkan anjalan yang lebih tinggi.          Pegawai teknik hendaklah memeriksa dengan teliti akan ketinggian atau ukuran sebenar pada setiap peralatan mengikut specifikasi. Palang sejajar telah dicipta bertujuan membantu gimnas membina kekuatan lengan dan bahu bagi melakukan pergerakan. Dalam acara gelang. Batang titian merupakan satu alatan gimnastik yang membantu perkembangan pembentukan dirian tubuh. Acara kekuda berpelana bagi peserta lelaki merupakan satu acara yang sukar dalam sukan gimnastik. setiap gimnas akan dibantu oleh jurulatih untuk mendapatkan pegangan pertama. . Acara palang tunggal merupakan acara terakhir dan selalu dapat mewujudkan suasana kemuncak pertandingan. Markah penuh dalam senaman lantai ialah 10. Setiap peserta akan diberi 10. Apabila melakukan lombol.

Gimnas perlu mempunyai kesedaran dan kepekaan terhadap nilai kinestik dan estetik dalam pergerakan yang dipersembahkan.91 TOPIK 6 GIMNASTIK ARTISTIK PENGENALAN Gimnastik artistik merupakan sukan bercorak pergerakan. Peserta hendaklah dalam kedudukan berdiri. Lutut dibengkokkan. 5.1 POLA PERGERAKAN DALAM GIMNASTIK ARTISTIK Seorang gimnas perlu menguasai kemahiran-kemahiran asas seperti melentur dan meregang. Kemahiran asas ini menjadikan seorang gimnas berupaya melakukan pergerakan senaman lantai dan penggunaan alatan dengan baik dan kemas. melenting. daya tahan. Ciri-ciri dirian yang baik: 1. 5. melonjak. dan Bernafas dengan selesa. Perut dikempiskan. 4. . imbangan dan kekuatan. Kaki dirapatkan. rekacipta dan pengubahsuaian bagi menghasilkan rangkaian pergerakan yang harmoni dan estetik. 2. 2. Pastikan belakang dalam keadaan tegak. Gimnastik artistik banyak melibatkan ketangkasan berangkai serta mementingkan kelenturan. 6. masa. Dagu diangkat agar mata memandang ke hadapan. Tangan diangkat lurus ke hadapan. lombol kangkang dan lombol muka di atas peti lombol adalah merupakan pergerakan asas menggunakan alatan yang perlu dikuasai oleh gimnas terlebih dahulu. Penguasaan sesuatu kemahiran dalam gimnastik artistik dapat mengembangkan setiap aktiviti yang dipelajari. Kedua-dua tapak tangan berada di atas lantai dengan jarak seluas bahu. Kedudukan gaya dirian yang baik dapat membantu gimnas memungut mata dalam persembahannya. menghambur. Kedua-dua lutut ditekan ke belakang. Pergerakan menggunakan lombol lalu. Gaya Dirian Seorang gimnas perlu mempunyai cara berdiri yang sempurna dan kemas bagi setiap permulaan pergerakan. menyokong. imbangan dan lombol akan memberi kesedaran ruang. Dada diangkat tinggi. beban dan aliran serta membina daya kreatif. Guling Hadapan Cara guling hadapan: 1. Teknik dan gaya pelaksanaan sesuatu kemahiran perlu dipelajari secara khusus. 3. Dengan itu gimnastik artistik dapat membina gaya diri dan keyakinan terhadap sesuatu persembahan. mengayun. Bahu direndahkan. Pergerakan ini akan membantu seorang gimnas menguasai pergerakan menggunakan alatan yang memerlukan kekuatan tangan dan pendaratan yang baik. 3. mengguling. memusing dan mengilas. kordinasi. 4. Beberapa pergerakan asas ketangkasan. 7. mengimbang. 6. melompat dan melayang.

Kedua-dua belah tangan yang menjangkau ke hadapan dan dagu yang dirapatkan ke dada serta badan yang dibulatkan akan membantunya untuk dapat berguling terus ke hadapan dan berdiri semula . Berdiri atas kaki semula.2: Ansur maju guling hadapan . Tolakkan dan pangkal jari kedua-dua belah kaki diteruskan sambil mengekalkan kedudukan badan yang bergulung semasa berguling ke hadapan. 11. Rajah 6.92 6. 9. Kepala ditundukkan ke dada. Tangan dibengkokkan. 7. 12. dan 13. (Pastikan anda tidak bergolek atas kepala. 8. 10. Menolak ke hadapan dengan jari-jari kaki.1: Teknik guling hadapan ANSUR MAJU GULING HADAPAN Rajah 6. Bahu dibiarkan menyentuh lantai. Jongketkan badan dengan meluruskan lutut.).

93 GERAK KERJA PENYESUAIAN GULING HADAPAN Rajah 6.3: Gerak kerja penyesuaian guling hadapan .

Duduk rapat ketumit tanpa buntut terhentak.5: Teknik guling belakang . Badan dicondongkan ke hadapan serta tangan diangkat lurus ke hadapan untuk memastikan pusat graviti sentiasa diatas pangkal jari-jari kaki. Dagu dirapatkan ke dada untuk membentuk belakang badan yang bulat.4: Persembahan berangkai guling hadapan Guling Belakang     Bengkokkan lutut agar paha selari dengan lantai. Rajah 6.94 PERSEMBAHAN BERANGKAI GULING HADAPAN Rajah 6.

Tangan menekan kuat ke lantai. lutut dan badan dirapatkan. Perlakuan dirian kepala bermula. kaki dan belakang badan diluruskan. kaki dibawa ke kedudukan dirian kepala.95 Ansur Maju dalam Guling Hadapan Rajah 6. . Apabila kaki meninggalkan lantai. gerakan dibuat pada hujung jari kaki. dengan memastikan hidung mencecah lantai.6: Ansur maju guling belakang Dirian Kepala       Kaki diluruskan. Semasa dirian kepala. Kepala dan tangan membentuk segitiga sama.

7: Teknik dalam dirian kepala Rajah 6.96 Rajah 6.8: Gerak dalam dirian kepala .

97 Rajah 6.9: Cara menyokong dalam dirian kepala Gerakan Penyesuaian dalam Dirian Kepala Rajah 6. Tangan lurus ke atas langkah kaki satu kaki kehadapan Tangan diletakkan di atas tilam dengan jarak seluas bidang bahu.10: Gerak kerja penyesuaian dalam dirian tangan Dirian Tangan      Badan diregang sebelum kaki ditendang naik. . Pergerakan tangan terkawal dan lurus semasa diayun ke bawah. jari-jari tangan dibuka bagi menambah keluasan tapaknya. menghala ke hadapan searah dengan jari kaki. Siku sentiasa diluruskan untuk memastikan berat badan ditahan melalui tulang-tulang tangan dan tidak disokong oleh otot-otot.

12: Peringkat perkembangan dirian tangan .11: Contoh dirian tangan Rajah 6.98 Rajah 6.

99 Rajah 6.14: Ansur maju berjalan dengan tangan .13: Ansur maju dirian tangan Rajah 6.

100 Rajah 6.15: Menyokong dalam dirian tangan .

Kaki dibawa turun rapat sebelah tangan. 4. dan lakukan tolakan dari kaki yang bengkok. Mata memandang ke arah tangan di lantai belakang. . badan dikekal pada datar yang sama. Kaki mengangkang.101 Rajah 6.17). Muka menghadap ke hadapan.16: Gerakan penyesuaian dalam gerak tangan Roda Kereta TEKNIK RODA KERETA 1. badan jangan dilengkungkan. 5. 2. 3. Dada turun ke arah lutut. dan berdiri dalam kedudukan berbentuk bintang (Rajah 6. dan kepala kekal dalam kedudukan biasa dengan lurus.

18: Teknik dalam roda kereta .17: Gerakan dalam roda kereta Rajah 6.102 Rajah 6.

103 Rajah 6.20: Cara menyokong roda kereta .19: Gerak kerja penyesuaian dalam roda kereta CARA-CARA MENYOKONG RODA KERETA Rajah 6.

Pinggul ditolak ke hadapan semasa mendarat. Ayun kuat dengan kaki yang dikekalkan lurus. Pinggul turun ke hadapan hingga hilang imbangan. berdiri atas pangkal jari-jankaki.2: Pengembang roda kereta Hambur Belakang/Tengkuk TEKNIK HAMBUR BELAKANG 1. 2. 3. .25). Kedua-dua tangan hampir sebarisan dengan kepala. Mencangkung.104 PENGEMBANGAN RODA KERETA Rajah 6. Pendaratan dibuat atas pangkal jari-jari kaki (Rajah 4. 4. lengan lurus ke hadapan. Belakang badan melengkung disebabkan pinggul yang diregang dengan kuat. Tolakan dari tangan yang kuat.

105 Rajah 6.23: Ansur maju hambur belakang CARA MENYOKONG DALAM HAMBUR BELAKANG .22: Teknik hambur belakang Rajah 6.

106 Rajah 6. lengan lurus ke hadapan. Mencangkung atas pangkal jari-jari kaki. Belakang badan melengkung disebabkan pinggul yang diregang dengan kuat. Ayun kuat dengan kaki yang dikekalkan lurus. Kedua-dua tangan hampir sebaris dengan kepala.25: Teknik hambur kepala . Tolakan dari tangan yang kuat. 3.24: Menyokong dalam hambur belakang Hambur Kepala Teknik Hambur Kepala 1. Pinggul turun ke hadapan hingga hilang imbangan.30). 4. yang dibuat atas pangkal jari-jari kaki (Rajah 4. Pinggul ditolak ke hadapan semasa mendarat. 2. Rajah 6.

107 Rajah 6.26: Pergerakan dalam hambur kepala ANSURMAJU HAMBUR KEPALA .

108 Rajah 6.27: Ansur maju dalam hambur kepala CARA MENYOKONG HAMBUR KEPALA .

Pengembangan bahu dikekalkan. 3. Pendaratan dibuat di atas pangkal jari-jari kaki. laitu rendah dan panjang. Bahu di belakang tangan yang diluruskan. Mula melangkah seperti dalam lompat pagar. dan bahu dikembangkan. dan kaki ditendang dengan kuat ke belakang. . 4.109 Rajah 6. Kaki mula dirapatkan. Tangan diluruskan ke atas. 2. 5.28: Cara menyokong dalam hambar kepala Hambur Tangan Pergerakan hambur tangan boleh dibahagikan kepada empat aras iaitu:     larian lonjakan penerbangan pendaratan. manakala dada ditekan ke bawah arah lantai. TEKNIK DALAM HAMBUR TANGAN 1. kepala didongakkan dan badan dikekalkan lurus.

29: Gerakan dalam hambur tangan .110 Rajah 6.

31: Ansurmaju dalam hambur tangan berpasangan Rajah 6.111 ANSURMAJU HAMBUR TANGAN Rajah 6.30: Ansur maju dalam hambur tangan CARA MENYOKONG HAMBUR TANGAN Rajah 6.32: Menyokong dalam hambur tangan .

33). Rajah 6. lonjakan. sementara lengan dibawa ke belakang. Kaki dan pergelangan kaki dikembangkan sepenuhnya (Rajah 6.33: Teknik dalam hambur terbang Rajah 6.112 Hambur Terbang Pergerakan hambur terbang boleh dibahagikan kepada empat fasa pergerakan. iaitu lanan muncul. 2. TEKNIK LONJAKAN DUA KAKI UNTUK HAMBUR TERBANG 1. Lengan membantu untuk diregang sepenuhnya. Langkah gelongsor rendah dan panjang atas sebelah kaki. sambil tumit diangkat. 3. penerbangan dan pendaratan.34: Gerakan dalam hambur terbang .

Badan melalui kedudukan dirian tangan. Kaki menolak dengan kuat. Rajah 6.113 Hambur Lenting TEKNIK DALAM HAMBUR LENTING 1. Belakang badan dibulatkan tapi tidak lekuk. Badan jangan dilengkung ke belakang terlampau banyak. Kepala hendaklah sebaris dengan badan dan tidak didongakkan. 2. 3. Kaki menendang turun ke bawah.35: Teknik dalam hambur terbang . Tolakan akan bermula dari tumit bukan pangkal jari-jari kaki. 4. Tolakan yang kuat dari tangan melalui bahu.

36: Gerakan dalam hambur lenting .114 Rajah 6.

115 ANSURMAJU HAMBUR LENTING Rajah 6.37: Ansurmaju dalam hambur lenting .

Pergerakan dalam gimrama boleh dikatakan menyerupai pergerakan tarian tetapi mempunyai ciri yang tersendiri. Pada asasnya. Gimrama merupakan pergerakan atau senaman yang dilakukan atas lantai serentak dengan iringan muzik. Sukan gimrama memerlukan kemahiran yang tinggi serta kelembutan dan kordinasi tubuh badan yang baik juga daya kreativiti mencipta gerakan. gimrama telah diiktiraf sebagai gerakan gimnastik oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Sukan gimrama juga merupakan suatu program kecergasan fizikal khususnya bagi murid-murid perempuan serta kaum wanita di semua peringkat umur.38: Cara-cara menyokong dalam hambur lenting TOPIK 7 GIMRAMA PENGENALAN Gimnastik berirama atau gimrama merupakan suatu sukan yang sangat istimewa dan menarik perhatian.1 SEJARAH DAN PERKEMBANGAN Gimrama merupakan salah satu disiplin sukan gimnastik. Gimrama boleh dilakukan samaada dengan atau tanpa peralatan yang kecil di tangan. Sukan ini telah menjadi semakin popular di kalangan peserta dan penonton. penggunaan peralatan dan irama muzik. 7. ciri-ciri pergerakan gimrama perlu mempunyai ciri-ciri gimnastik serta mempunyai perkaitan yang rapat di antara tiga komponen asas. iaitu pergerakan tubuh badan. Pergerakan gimrama berkordinasi tinggi dan bersifat estetik serta mesti dilakukan secara licin dan berterusan. .116 CARA-CARA MENYOKONG HAMBUR LENTING Rajah 6.

117 Rajah 7. Pada masa itu.2: Gimrama juga boleh dilakukan samaada dengan atau tanpa peralatan yang kecil di tangan Pergerakan asas gimnastik berirama di percayai mula diperkenalkan sejak seabad yang lalu di benua Eropah. gimrama dianggap sebagai pergerakan gimnastik artistik dan tidak mempunyai undang-undang dan .1: Pergerakan gimrama berkordinasi tinggi dan bersifat estetik dan pergerakan gimrama mesti dilakukan secara licin dan berterusan Rajah 7.

Namun bagi pertunjukan atau persembahan gimnastik peralatan-peralatan lain seperti skarf. Pengasas sukan gimrama adalah seorang pensyarah berbangsa Swis. Amerika Syarikat. Di awal tahun ke 20 terdapat dua orang tokoh gimrama dari negara Jerman yang memberi sumbangan yang besar dalam sukan ini. beberapa pertandingan di peringkat antarabangsa yang lain seperti Kejohanan Eropah (European Championship) dan Kejohanan Empat Benua (Four Continents Championship) telah dimulakan pada tahun 1978. Sejak itu. 7. Dalcroze yang telah membuka dua buah maktab perguruan di Switzerland dan Jerman. reben.2 KEPERLUAN ALATAN ASAS UNTUK MEMULAKAN GIMRAMA Dalam sukan gimrama peralatan merupakan keperluan yang asas. Pada tahun 1962 oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa telah mengiktiraf Gimnastik berirama moden sebagai suatu sukan tersendiri. penggunaan peralatan adalah mengikut pilihan. iaitu Jacques Dalcroze. Hungary pada tahun 1963.118 peraturan yang piawai. Dalam pertunjukan atau persembahan. Gimnas biasanya akan memulakan latihan dengan lima peralatan yang telah diiktiraf oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG) iaitu bola. bendera atau kayu boleh digunakan.3: Peralatan digunakan dalam sukan gimrama . tali. Sukan gimrama telah di pertandingkan buat pertama kali di Sukan Olimpik 1984 di Los Angeles. Mereka juga telah memperkenalkan perkaitan di antara aktiviti tarian dan gimnastik dengan iringan muzik. Selain itu. gelung dan belantan. Beliau telah memperkenalkan latihan pergerakan gimrama kepada penuntut-penuntutnya dalam abad ke-19. Medau memperkenalkan peralatan bola. Rajah 7. gelung dan belantan untuk sukan gimram. kejohanan ini menjadi kalender tetap persatuan dengan di pertandingkan setiap dua tahun sekali. Rudolph Bode (1881-1970) dan Hernrich Medau (1890-1974) telah memulakan sekolah gimrama mereka sendiri. Pertandingan di peringkat gimrama peringkat antarabangsa yang pertama ialah Kejohanan gimrama sedunia yang berlangsung di Budapest.

Peralatan sendiri juga mempunyai sesuai dengan kehendak dan susuk tubuh gimnas dari segi saiz dan berat. tali di ukur apabila gimnas berdiri dengan memijak di tengah tali dan kedua-dua hujung tali di angkat ke aras ketiak gimnas.119 Biasanya gimnas akan memiliki peralatan mereka sendiri. Tali Tali gimrama boleh didapati di kedai sukan di bahagian peralatan mendaki gunung dan juga di bahagian peralatan kapal. Spesifikasi Tali Bahan Panjang Warna Hem atau sebarang bahan sintetik yang mempunyai kualiti yang sama. Satu atau dua warna kecuali warna perak dan emas. Mengikut tinggi gimnas. Tali yang di gunakan oleh kebanyakkan gimnas ialah hem atau sintetik dan berukuran tali sepanjang 3m dan tebal 8 mm mengikut kesesuaian dan fizikal gimnas.4: Tali yang di gunakan oleh kebanyakkan gimnas ialah hem atau sintetik . ini disebabkan mereka akan merasa selesa menggunakan peralatan sendiri. Rajah 7. Gimnas dibenarkan menggunakan pita pelekat sepanjang 10 cm namun gimnas tidak dibenarkan menggunakan apa jua pemegang pada hujung tali. Gimnas yang lebih kecil fizikalnya boleh menggunakan tali yang berukuran 2 m panjang dan tebal 6 mm.

Balutan ini bertujuan untuk menguatkan cantuman gelung serta menambahkan berat gelung di samping menjadikannya lebih menarik.120 Gelung Gelung boleh didapati di kedai sukan atau di kedai permainan. Terdapat juga gimas yang menu balut gelung dengan pita pelekat yang berwarna-warni. Gelung di buat daripada plastik. rotan atau kayu biasa digunakan oleh gimnas. . Tinggi gelung yang sesuai perlulah sampai ke paras punggung apabila ditegakkan ditepi gimnas.

5: Gelung berpita Spesifikasi Gelung .121 Rajah 7.

122

Rajah 7.6: Gelung berpita agak menarik jika disamakan dengan baju gimnas Bola Bola adalah salah satu displin wajib dalam gimrama. Bola yang digunakan untuk gimrama adalah bola yang di buat untuk gimrama dan mengikut spekfikas serta di iktiraf oleh Persatuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Namun sekiranya bola tersebut tidak dapat di sediakan bola sepak, bola jaring atau bola getah saiz 4 boleh digunakan untuk berlatih kemahiran asas seperti melantun dan menggolek. Bagi gimnas junior atau kanak-kanak saiz bola yang lebih kecil boleh digunakan. Spesifikasi Bola Bahan Garis pusat Berat Warna Getah atau bahan sintetik dengan anjalan. 18-20 cm 400 g minimum Satu atau dua warna kecuali warna perak dan emas.

123

Rajah 7.7: Bola yang digunakan untuk gimrama adalah bola yang di buat untuk gimrama dan mengikut spekfikas serta di iktiraf oleh Persatuan Gimnastik Antarabangsa BELANTAN (CLUB) Belantan boleh di dapati dari kedai sukan tetapi sukar untuk direka bentuk. Dalam gimrama penggunaan belantan dianggap sebagai alat yang memerlukan kemahiran yang tinggi dan latihan yang banyak. Persembahan belantan biasanya di kuasai oleh gimnas yang lebih berpengalaman. Spesfikasi Belantan Bahan Panjang Berat Bentuk Kayu atau bahan sintetik, boleh dibalut dengan pita pelekat. 40-50 cm 150 g minimum bagi satu belantan Serupa bentuk botol, bahagian yang lebar sekali ialah badan. Garis pusat pada tapak belantan sekurang-kurangnya 2 ½ cm. Bahagian yang kecil pada hujung lain bulatan di panggil kepala, garis pusatnya tidak melebihi 3 cm. Satu atau dua warna kecuali warna perak dan emas.

Warna

124

Rajah 7.8: Dalam gimrama penggunaan belantan dianggap sebagai alat yang memerlukan kemahiran yang lebih tinggi dan latihan yang banyak REBEN Kebanyakan reben yang didapati di kedai adalah terlalu ringan dan la cepat tersimpul, terkusut dan mudah terkoyak pada bahagian tepinya. Kain yang paling sesuai untuk dibuat reben ialah satin, nilon yang berat atau sutera. Kain reben yang mempunyai berat yang sesuai penting untuk menghasilkan corak reben yang baik dan juga senang untuk dibaling.

Riben di sangkut pada bahagian hujung dengan kayu. .9 supaya menjadi 6 cm 35 g minimum (tidak termasuk kayu dan penyangkutnya) Satu atau dua warna kecuali warna perak dan emas. mereka bolehlah menggunakan reben yang panjangnya 4-5 m.125 Panjang reben boleh diubah suai mengikut saiz fizikal dan keupayaan gimnas. Specifikasi Reben Bahan Lebar Panjang Berat Warna Satin atau bahan lain yang serupa dan tidak berkanji. Bagi gimnas yang berpengalaman. mereka perlu menggunakan reben yang berukuran 6 m tetapi bagi gimnas yang baru atau kanak-kanak yang berumur 12 tahun ke bawah. satu meter di lipat pada hujungnya seperti pada Rajah 2. 4-6 cm Jumlah panjang sebenar ialah 7m.

50-60 cm termasuk cincin penyangkut. nilon yang berat atau sutera Specifikasi Kayu Bahan Kayu. buluh atau fibre glass. Hujung kayu sepanjang 10 cm maksimum boleh di balut dengan pita untuk cengkaman yang lebih baik.9: Kain yang paling untuk dibuat reben ialah satin.126 Rajah 7. Bulat atau berbentuk kon. Boleh menggunakan benang. 1 cm maksimum pada bahagian yang lebar sekali. Panjangnya 7 cm maksimum. Bentuk Garis pusat Panjang Dawai Penyangkut . dawai atau mata kail. plastik.

Kain leotard boleh terdiri daripada apa juga warna kecuali warna emas dan perak. buluh atau ‘fibre glass’ Pakaian Dalam menjalani latihan. Walau bagaimanapun jika gimnas ingin memakai kasut semasa pertandingan. iaitu seluar trek (track bottom) atau seluar pendek dengan baju T atau leotard dengan atau tanpa tights. Rajah 7.127 Rajah 7. Leotard boleh dipakai dengan atau tanpa lengan tetapi pakaian seperti pakaian renang atau pakaian tarian juga tidak dibenarkan. hanya pakaian leotard dengan atau tanpa tights dibenarkan. ini adalah bergantung pada jenis dan taraf pertandingan. plastik. dia boleh memakai kasut yang khas untuk gimrama. Sementara dalam peringkat pertandingan penganjur akan hanya membenarkan peserta memakai leotard dan tights atau leotard sahaja. Namun. Dalam pertandingan peringkat sekolah atau kelab peraturan pakaian boleh diubah suai. gimnas boleh memakai pakaian yang selesa dan sesuai untuk bergerak. Pengelola pertandingan boleh membenarkan pakaian baju T dan seluar trek. Garis di punggung juga tidak dibenarkan terlalu tinggi sehingga mendedahkan bahagian punggung. leotard yang dipakai semasa pertandingan mestilah berpandukan pada beberapa peraturan.11: Contoh pakaian yang di pakai oleh gimnas Mengikut undang-undang sukan ini. . manakala dalam pertandingan peringkat antarabangsa. Ramai di antara gimnas berlatih dan bertanding tanpa memakai kasut. Cans leher depan dan belakang badan tidak boleh terlalu luas di kedua-dua bahagian depan dan belakang sehingga menjolok mata.10: Material kayu boleh terdiri daripada kayu. Kasut gimrama biasanya diperbuat daripada kulit atau kain. Kain nipis yang lut sinar atau lut cahaya tidak dibenarkan.

13: Dewan yang digunakan latihan dan pertandingan gimrama mestilah bersesuaian dengan gerakan gimnas Selain daripada siling.128 Rajah 7. Rajah 7. Luas kawasan bagi pertandingan hendaklah berukuran 12 m X 12 m tetapi untuk latihan. Permukaan lantai mestilah bersih dan tidak terlalu licin. Permaidani yang lembut adalah amat sesuai sebagai lantai dewan untuk latihan dan acara gimrama. tilam akan menghalang beberapa pergerakan seperti gulingan gelung dan lantunan bola. permukaan lantai perlu dipertimbangkan juga. rasuk dan struktur lain.3 TEMPAT LATIHAN Tempat yang paling sesuai untuk menjalankan latihan gimrama ialah di dalam dewan tertutup. Di bahagian atas hendaklah kosong dan tidak mempunyai halangan seperti lampu. panggung. Gimnas boleh berlatih di mana-mana kawasan yang sesuai.12: Contoh kasut yang di pakai oleh gimnas 7. . balingan peralatannya akan menjadi lebih tinggi dan ia memerlukan siling yang lebih tinggi. Pada peringkat permulaan. palang. dewan orang ramai atau gudang merupakan tempat yang sesuai. Tetapi kadang-kala. Oleh itu. siling yang tinggi tidak diperlukan tetapi apabila gimnas telah berpengalaman. Ramai di antara gimnas biasanya berlatih di dalam dewan dengan menggunakan tilam untuk kemahiran yang sukar seperti gulingan. dewan sekolah. luas kawasan ini adalah tidak diwajibkan.

terdapat juga perubahan dan pemindaan juga boleh dibuat dari semasa ke semasa. pertandingan dan acara adalah mengikut peraturan dan undangundang teknik seperti yang telah ditetapkan dalam Buku Undang-undang (Code of Points) yang disediakan oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Pertandingan Gimrama Sukan Malaysia dan Kejohanan Peringkat Antarabangsa seperti Sukan SEA adalah berpandukan peraturan dan undang-undang Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Selain itu. Biasanya pada peringkat antarabangsa.129 Rajah 7. Setiap empat tahun sekali buku Undang-undang Gimrama biasanya dikaji semula dan diubah suai mengikut keperluan. Buku ini adalah penting dan sangat berguna bukan sahaja kepada para hakim dan pegawai pertandingan tetapi juga kepada para jurulatih dan gimnas.4 UNDANG-UNDANG AM Bentuk acara-acara yang dipertandingkan dalam gimrama bergantung pada jenis dan taraf pertandingan yang diadakan.14: Permaidani yang lembut adalah amat sesuai sebagai lantai dewan untuk latihan dan acara gimrama 7. . Dalam buku ini teknik yang diperuntukan untuk sesuatu latihan serta sistem peruntukan markah yang di berikan.

o Pertandingan III—Pusingan akhir untuk setiap peralatan  Lapan peserta terbaik (dengan maksimum dua peserta setiap pasukan) bagi setiap peralatan yang dipertandingkan dalam Pertandingan I layak menyertai Pusingan Akhir untuk setiap peralatan.  Dalam pertandingan ini.  Seramai 26 peserta terbaik dalam pertandingan I layak bertanding untuk pertandingan individu keseluruhan. laitu dua latihan bagi setiap peralatan. jumlah mata yang diperolehi daripada semua gimnas akan diambil kira. bagi pertandingan yang rasmi atau kejohanan yang mengikuti undang-undang FIG terdapat dua acara pertandingan yang utama.  Pertandingan I merupakan pusingan kelayakan untuk masuk ke Pertandingan II dan III. jumlah mata yang diperolehi daripada keempat-empat latihan yang dipertunjukkan akan diambil kira. belantan dan reben. o Pertandingan II—Acara individu keseluruhan  Hanya gimnas yang telah mempersembahkan sekurang-kurangnya tiga latihan dalam Pertandingan I akan dipertimbangkan untuk pertandingan ini. Setiap kumpulan akan mengguna kan satu atau dua jenis peralatan yang berlainan bagi setiap latihan. Gimnas akan menggunakan satu peralatan untuk setiap latihan atau rutinnya. Peralatan yang digunakan ialah tali.  Acara latihan sukarela dipersembahkan oleh sekumpulan gimnas (biasanya enam orang gimnas serentak pada suatu kawasan yang ditetapkan). Dengan itu setiap peralatan akan dipersembahkan oleh dua gimnas yang berlainan dalam satu pasukan. Peserta yang mendapat mata terbanyak akan menjadi johan individu keseluruhan (jumlah mata maksimum: 40).  Untuk menentukan Johan Individu Keseluruhan. Penyertaan ini terhad kepada dua peserta dan setiap pasukan. LATIHAN SUKARELA INDIVIDU Terdapat tiga jenis pertandingan dalam acara ini iaitu: 1. .  Setiap pasukan mesti mempertunjukkan 10 latihan. Acara ini disebut pertandingan latihan berpasukan atau latihan berkumpulan. bola. Tiga jumlah mata yang terbaik akan diambil kira untuk setiap gimnas. Pertandingan I—Acara berpasukan  Setiap pasukan perlu terdiri daripada tiga atau empat orang gimnas.  Setiap gimnas dalam pasukan boleh mempersembahkan satu hingga empat latihan maksimum dengan menggunakan peralatan yang berlainan. setiap peserta mesti mempertunjukkan empat latihan dengan empat peralatan yang ditetapkan oleh Pesekutuan Gimnastik Antarabangsa.  Dalam menentukan johan pasukan.  Acara latihan sukarela yang dipersembahkan oleh seorang gimnas sahaja pada suatu kawasan yang tertentu. Pasukan yang mendapat agregat mata tertinggi dianggap sebagai pasukan johan (jumlah mata maksimum: 100). (FIG).130 Rajah 7.15: Sukan SEA adalah berpandukan peraturan dan undang-undang Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG) Pada amnya. Acara ini disebut pertandingan individu atau latihan sukarela individu. gelung.

Cara melakukan gabungan-gabungan ini bergantung pada pengalaman dan kreativiti jurulatih atau gimnas. 3. reben. Persekutuan Gimnastik Antarabangsa telah mengiktiraf gimnastik berirama moden sebagai suatu sukan tersendiri. Gimnas biasanya akan memulakan latihan dengan lima peralatan yang telah diiktiraf oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG) iaitu bola. Tinggi gelung yang sesuai perlulah sampai ke paras punggung apabila ditegakkan . Pada tahun 1962. Terdapat berbagai pergerakan badan dalam setiap kumpulan untuk melahirkan suatu rutin yang asli dan tersendiri. 7.1 1. Nyatakan corak pertandingan gimrama. Dalam sukan gimrama. Amerika Syarikat. gelung dan belantan. Gabungan-gabungan berbeza yang terhasil di antara pergerakan badan dan manipulasi peralatan menjadikan gimrama sebagai suatu sukan yang sangat mencabar bagi gimnas dan jurulatih. Tali yang digunakan oleh kebanyakan gimnas ialah hem atau sintetik dan berukuran tali sepanjang 3m dan tebal 8mm mengikut kesesuaian dan fizikal gimnas. rotan atau kayu biasa digunakan oleh gimnas. peralatan merupakan keperluan yang asas. Pergerakan gimrama berkordinasi tinggi dan bersifat estetik serta mesti dilakukan secara licin dan berterusan Pergerakan asas gimnastik berirama dipercayai mula diperkenalkan sejak seabad yang lalu di benua Eropah. Dengan kata lain elemen-elemen ini merupakan asas kepada gimrama dan mesti dllakukan sepanjang rutin latihan.5 UNDANG-UNDANG AM Kesemua kemahiran dan teknik peralatan yang digunakan dalam gimrama perlu dllakukan bersesuaian dengan pergerakan badan. RUMUSAN             Gimrama merupakan salah satu disiplin sukan gimnastik. SEMAK KENDIRI 7. Pergerakan gimnastik menggunakan alatan perlu dilakukan dengan kawalan badan yang baik serta dengan gaya badan yang bergaya dan kemas. Sukan gimrama telah dipertandingkan buat pertama kali di Sukan Olimpik 1984 di Los Angeles. Gimrama telah diiktiraf sebagai gerakan gimnastik oleh Persekutuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Gelung dibuat daripada plastik. Kesemua elemen teknik badan hendakiah digabungkan dalam rutin gerakan supaya menjadi suatu rangkaian yang licin dan baik. 2. Berikan ciri-ciri tempat yang sesuai bagi latihan dan pertandingan gimrama. Pertandingan di peringkat gimrama peringkat antarabangsa yang pertama ialah kejohanan gimrama sedunia yang berlangsung di Budapest. tali. Senaraikan spesifikasi alatan yang digunakan untuk pertandingan gimrama. Memandangkan perkara ini seorang gimnas perlu memahami segala pergerakan badan atau elemen teknik badan untuk membentuk gerakan yang baik dalam gimrama. Hungary pada tahun 1963.131  Peserta yang memperolehi mata tertinggi bagi sesuatu acara peralatan akan menjadi johan bagi peralatan berkenaan (jumlah mata maksimum: 10).

           Bola yang digunakan untuk gimrama adalah bola yang di buat untuk gimrama dan mengikut spekfikas serta diiktiraf oleh Persatuan Gimnastik Antarabangsa (FIG). Leotard boleh dipakai dengan atau tanpa lengan tetapi pakaian seperti pakaian renang atau pakaian tarian juga tidak dibenarkan. Kasut gimrama biasanya diperbuat daripada kulit atau kain. Permaidani yang lembut adalah amat sesuai sebagai lantai dewan untuk latihan dan acara gimrama. Sukan gimrama juga merupakan suatu program kecergasan fizikal khususnya bagi murid-murid perempuan serta kaum wanita di semua peringkat umur. Bentuk acara-acara yang dipertandingkan dalam gimrama bergantung pada jenis dan taraf pertandingan yang diadakan. anda seharusnya dapat: 1. nilon yang berat atau sutera. Dalam menjalani latihan. Tempat yang paling sesuai untuk menjalankan latihan gimrama ialah di dalam dewan tertutup. Dalam gimrama penggunaan belantan dianggap sebagai alat yang memerlukan kemahiran yang tinggi dan latihan yang banyak. TOPIK 8 GIMRAMA HASIL PEMBELAJARAN Di akhir topik ini. gimnas boleh memakai pakaian yang selesa dan sesuai untuk bergersk. Kain yang paling sesuai untuk dibuat reben ialah satin.132 ditepi gimnas. Dalam peringkat pertandingan penganjur akan hanya membenarkan peserta memakai leotard dan tights atau leotard sahaja. laitu seluar trek (track bottom) atau seluar pendek dengan baju T atau leotard dengan atau tanpa tights. Sukan ini telah menjadi semakin popular di kalangan peserta dan penonton. Panjang reben boleh diubahsuai mengikut saiz fizikal dan keupayaan gimnas. menyatakan dan mencirikan sejarah gimrama:     Pergerakan melangkah Ayunan dan pusingn Putaran dan pivot Lompatan dan layangan PENGENALAN Gimnastik berirama atau gimrama merupakan suatu sukan yang sangat istimewa dan menarik perhatian. Sukan gimrama memerlukan kemahiran yang tinggi serta kelembutan dan kordinasi tubuh badan yang baik juga daya kreativiti mencipta gerakan. .

menyatakan dan mencirikan sejarah gimrama:     Pergerakan melangkah Ayunan dan pusingn Putaran dan pivot Lompatan dan layangan PENGENALAN Gimnastik berirama atau gimrama merupakan suatu sukan yang sangat istimewa dan menarik perhatian. Gabungan-gabungan berbeza yang terhasil di antara pergerakan badan dan manipulasi peralatan menjadikan gimrama sebagai suatu sukan yang sangat mencabar bagi gimnas dan jurulatih. Cara melakukan gabungan-gabungan ini bergantung pada pengalaman dan kreativiti jurulatih atau gimnas. anda seharusnya dapat: 1. Dengan kata lain elemen-elemen ini merupakan asas kepada gimrama dan mesti dllakukan sepanjang rutin latihan. Pergerakan gimnastik menggunakan alatan perlu dilakukan dengan kawalan badan yang baik serta dengan gaya badan yang bergaya dan kemas. Sukan gimrama memerlukan kemahiran yang tinggi serta kelembutan dan kordinasi tubuh badan yang baik juga daya kreativiti mencipta gerakan. Sukan ini telah menjadi semakin popular di kalangan peserta dan penonton. 8.133 TOPIK 8 GIMRAMA HASIL PEMBELAJARAN Di akhir topik ini. Memandangkan perkara ini seorang gimnas perlu memahami segala pergerakan badan atau elemen teknik badan untuk membentuk gerakan yang baik dalam gimrama. Terdapat berbagai pergerakan badan dalam setiap kumpulan untuk melahirkan suatu rutin yang asli dan tersendiri. Sukan gimrama juga merupakan suatu program kecergasan fizikal khususnya bagi murid-murid perempuan serta kaum wanita di semua peringkat umur. Kesemua elemen teknik badan hendakiah digabungkan dalam rutin gerakan supaya menjadi suatu rangkaian yang licin dan baik. .1 KEMAHIRAN PERGERAKAN BADAN Kesemua kemahiran dan teknik peralatan yang digunakan dalam gimrama perlu dllakukan bersesuaian dengan pergerakan badan.

1: Terdapat berbagai pergerakan badan dalam setiap kumpulan untuk melahirkan suatu rutin yang asli dan tersendiri Elemen pergerakan badan boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan iaitu:  Pergerakan melangkah  Ayunan dan Pusingan  Putaran dan pivot  Alunan  Lompatan dan layangan  Imbangan.  Lentikan  Gulingan 8. Dalam pergerakan melangkah juga bahagian hujung .1 Pergerakan Melangkah Dalam pergerakan melangkah terdapat berbagai variasi corak melangkah dari berjalan hingga ke pergerakan yang lebih kompleks. Melangkah hendaklah dilakukan dengan ringan.134 Rajah 8. Pergerakan melangkah ini akan dllakukan dalam berbagai arah atau saiz.1. anjal serta berada di atas bebola kaki.

. berlari. Tangan yang dihayun kedepan hendaklah bertentangan dengan pergerakan kaki kehadapan.135 kaki sentiasa dilunjurkan. Contoh-contoh pergerakan ini adalah seperti berjalan. tendang ke belakang dengan kaki lurus atau bengkok. Chasse. lompat ketingting. langkah Grapevine.2: Gerakan melangkah berjalan Berlari Keseluruhan cara berlari mempunyai persamaan dengan berjalan cuma dilakukan dengan cepat dan kedua-dua kaki diangkat dari lantai seketika. Berjalan Langkah dengan teratur dari satu kaki ke kaki lain dengan menggunakan bebola kaki serta luruskan hujung kaki dan kaki menghala ke luar sedikit. Berada dalam keadaan badan tegak dan pandang ke depan. Rajah 8. langkah skip. Ayunan tangan dengan bebas bermula dari bahagian bahu dan pergerakan tangan kehadapan. langkah Waltz. langkah kecil. Contoh variasi: langkah besar.

136 Rajah 8. Ketinting .3: Gerakan melangkah berlari Lompat Lompat pada satu kaki dan mendarat pada kaki yang sama.

Gerakan Chasse merupakan kemahiran yang mustahak bagi menyedialan diri untuk gerakan yang lain. Terdapat dua gerakan Chasse iaitu: Rajah 8.4: Gerakan melangkah lompat ketinting Lompat Lompat berturut-turut dengan kedua-dua kaki secara bergilir-gilir Skip Rajah 8.137 Rajah 8.5: Gerakan melangkah lompat skip Chasse Chasse berasal dari satu pergerakan balet dan turut dinamakan juga langkah-tutup-langkah.6: Gerakan melangkah Chasse kehadapan . Dengan melajukan Chasse ke depan dengan cepat. layangan atau pusingan. ia akan membantu persediaan untuk lompatan.

 Hulur kaki kiri ke sisi. Langkah Langkah Grapevine merupakan pergerakan ke sisi.8: Gerakan melangkah langkah Waltz Langkah Waltz dilakukan dengan membengkokkan badan dalam kiraan 1 dan di atas bebola kaki dalam kiraan 2 dan 3. Teknik asas adalah seperti benkut: Grapevine  Berdiri atas kaki kanan hulur kaki kiri ke sisi.7: Gerakan melangkah Chesse ke sisi Langkah Waltz Rajah 8.138 Rajah 8.  Langkah kaki kanan dan silang kaki kanan ke belakang kaki kiri. .  Langkah kaki kiri dan silang kaki kanan ke depan kaki kiri. Variasinya boleh dilakukan dalam pelbagai arah dan boleh di mulakan dengan kaki kiri.

9: Gerakan melangkah langkah grapevine 8.2 Ayunan dan Pusingan Ayunan adalah asas bagi gerakan manipulasi peralatan.1. bahagian atas badan dan kaki. Ayunan dan pusingan dlaplikasikan dalam gerakan gimrama ketika persediaan. . Ayunan dan pusingan boleh dilakukan dengan mana-mana anggota badan seperti tangan.139 Rajah 8. pergerakan akhir atau untuk menyambung sesuatu pergerakan.

Putaran adalah elemen asas dalam sesuatu gerakan rutin gimrama. lutut atau belakang. Selain daripada dua kaki putaran boleh dilakukan dengan anggota badan lain seperti punggung. putaran boleh juga dilakukan dengan lompatan .3 Putaran dan Pivot Putaran dilakukan dengan dua kaki di atas lantai. Terdapat berbagai jenis putaran yang dilakukan bergantung kepada sudut putaran contohnya separuh putaran (180°).10: Gerakan ayunan dan pusingan 8. .1. putaran penuh (360°) atau lebih daripada satu putaran.140 Rajah 8.

dibengkokkan atau diletakkan pada kedudukan estatik. .141 Rajah 8. Terdapat dua cara melakukan pivot iaitu ke arah luar (laitu ke arah kaki yang diangkat) atau ke arah dalam (ke arah kaki yang melakukan pivot). Putaran ini terdiri daripada beberapa putaran separuh Pivot dilakukan atas satu kaki. Contohnya kedudukan kaki yang diangkat boleh diluruskan. Kedudukan tubuh badan. tangan dan kepala boleh dilakukan mengikut kreativiti gimnas.12: Gerakan putaran Chamee.11: Gerakan putaran penuh Rajah 8.

Sepanjang membuat putaran dan pivot badan gimnas hendaklah berada dalam tegap dan gimnas perlu mengawal pergerakan badannya untuk menetapkan imbangan. ke belakang atau ke sisi. berlutut atau berdiri. Kemahiran alunan badan merupakan kemahiran gerakan gimnas yang agak susah. Alunan tidak hanya melakukan pergerakan tangan malah keseluruhan pergerakan tubuh badan. Contoh putaran dan pivot adalah seperti berikut: Rajah 8. Bahagian kepala dan tangan digunakan untuk membantu melakukan putaran dan pivot.142 Gimnas perlu berada di atas bebola kaki dengan tumit seberapa tinggi yang boleh apabila melakukan putaran atau pivot. Alunan memerlukan kelenturan badan yang baik supaya dapat menggerakkan tubuh badan dengan kemas yang menyupai gerakan ombak.13: Gerakan pivot ALUNAN Alunan adalah pergerakan yang menyerupai ombak dilakukan dengan tangan. Terdapat beberapa latihan ansur maju dalam mempratikkan alunan yang akan membantu perlakuan tersebut: . tubuh badan atau keseluruhan badan. Otot-otot perut serta kaki yang melakukan pivot perlulah kuat dalam melakukan pivot. Alunan boleh dilakukan dalam pelbagai arah dan cara contohnya ke depan.

143 .

144 Rajah 8. .4 Lompatan dan Layangan Terdapat pelbagai variasi lompatan dan layangan yang dilakukan dalam gimrama.1. Lompatan dan mendarat boleh dilakukan menggunakan satu atau dua kaki. Berikut adalah beberapa variasi lompatan yang di gunakan oleh gimnas.14: Gerakan teknik alunan 8.

.145 Rajah 8.15: Gerakan jenis lompatan Layangan merupakan satu lompatan tinggi dan berjarak besar. Berikut adalah variasi layangan. Lonjakan menggunakan satu semasa melonjak dan mendarat.

16: Gerakan beberapa jenis layangan Bagi proses lompatan atau layangan. Pendaratan hendaklah dilakukan di atas bebola kaki dan terus kebahagian kaki yang lain. . lonjakan dan daratan lutut perlu di bengkokan sedikit.146 Rajah 8. Proses ini akan membantu tolakan kaki dari lantai serta meringankan pendaratan bagi mengelakan kecederaan yang mungkin berlaku dilutut kaki dan belakang.

147 Rajah 8. Rajah 8.18: Semasa melakukan lompatan atau layangan gimnas perlu tenang dan merasa seolah-olah gerakannya berhenti sementara pada aras yang tertinggi di udara Lompatan dan layangan patut di lakukan dengan amplitud yang baik dengan kaki dan tangan yang lurus.17: Contoh gerakan pendaratan Semasa melakukan lompatan atau layangan gimnas perlu tenang dan merasa seolah-olah gerakannya berhenti sementara pada aras yang tertinggi di udara. .

Semasa menghayun tangan bahu tidak perlu diangkat sekiranya bahun diangkat posisi bahagian atas badan kelihatan bengkok. Rajah 8.148 Rajah 8.19: Lompatan dan layangan patut di lakukan dengan amplitud yang baik dengan kaki dan tangan yang lurus Tangan hendaklah dihayun dengan membentuk corak harmoni dengan lompatan.20: Tangan hendaklah dihayun dengan membentuk corak harmoni dengan lompatan .

Kesemua elemen teknik badan hendakiah digabungkan dalam rutin gerakan supaya menjadi suatu rangkaian yang licin dan baik. Cirikan pergerakan berjalan dan berlari dengan betul. Ayunan dan pusingan dlaplikasikan dalam gerakan gimrama ketika persediaan. Alunan boleh dilakukan dalam pelbagai arah dan cara contohnya ke depan. 3. Chasse berasal dari satu pergerakan balet dan turut dinamakan juga langkah-tutuplangkah Ayunan adalah asas bagi gerakan manipulasi peralatan. Nyatakan komponen yang terdapat dalam pergerakan melangkah. Putaran dilakukan dengan dua kaki di atas lantai.1 1. lutut atau belakang.149 SEMAK KENDIRI 8. Lompatan dan mendarat boleh dilakukan menggunakan satu atau dua kaki Proses lompatan dibengkokan sedikit. RUMUSAN                   Kesemua kemahiran dan teknik peralatan yang digunakan dalam gimrama perlu dilakukan bersesuaian dengan pergerakan badan. ke belakang atau ke sisi. Putaran adalah elemen asas dalam sesuatu gerakan rutin gimrama. tubuh badan atau keseluruhan badan. berlutut atau berdiri. Cirikan dan bezakan antara putaran dan pivot. Terdapat pelbagai variasi lompatan dan layangan yang dilakukan dalam gimrama. Alunan adalah pergerakan yang menyerupai ombak dilakukan dengan tangan. pergerakan akhir atau untuk menyambung sesuatu pergerakan. lonjakan dan daratan lutut perlu . Gimnas perlu berada di atas bebola kaki dengan tumit seberapa tinggi yang boleh apabila melakukan putaran atau pivot. Pergerakan gimnastik menggunakan alatan perlu dilakukan dengan kawalan badan yang baik serta dengan gaya badan yang bergaya dan kemas. 2. putaran boleh juga dilakukan dengan lompatan. Alunan memerlukan kelenturan badan yang baik supaya dapat menggerakkan tubuh badan dengan kemas yang menyupai gerakan ombak. Selain daripada dua kaki putaran boleh dilakukan dengan anggota badan lain seperti punggung. Gabungan-gabungan berbeza yang terhasil di antara pergerakan badan dan manipulasi peralatan menjadikan gimrama sebagai suatu sukan yang sangat mencabar bagi gimnas dan jurulatih Dalam pergerakan melangkah terdapat berbagai variasi corak melangkah dari berjalan hingga ke pergerakan yang lebih kompleks Dalam pergerakan melangkah juga bahagian hujung kaki sentiasa dilunjurkan. atau layangan.

Sukan ini telah menjadi semakin popular di kalangan peserta dan penonton. gimnas boleh mengulangi kemahiran dengan cara bergerak. Selepas dapat menguasai berbagai pergerakan dengan alatan. Gelung Gelung merupakan suatu peralatan yang menarik. 9. Sukan gimrama memerlukan kemahiran yang tinggi serta kelembutan dan kordinasi tubuh badan yang baik juga daya kreativiti mencipta gerakan. Sukan gimrama juga merupakan suatu program kecergasan fizikal khususnya bagi murid-murid perempuan serta kaum wanita di semua peringkat umur.150  Lompatan dan layangan patut di lakukan dengan amplitud yang baik dengan kaki dan tangan yang lurus. TOPIK 9 GIMRAMA PENGENALAN Gimnastik berirama atau gimrama merupakan suatu sukan yang sangat istimewa dan menarik perhatian. Setelah mahir mengawal peralatannya. Gimnas bolehlah cuba menggabungkan beberapa pergerakan dengan muzik supaya dapat melakukan pergerakan yang mempunyai aliran di berbagai satah dan aras. .1 KEMAHIRAN PERALATAN Dalam mempelajari kemahiran peralatan pada peringkat asas latihan akan bermula dengan kedudukan statik. Ruang diperlukan terutama dalam pergerakan apabila menggunakan gelung.

151 CARA MEMEGANG GELUNG .

152 KEMAHIRAN GELUNG Ayunan Bulatan dan Angka Lapan .

153 .

154 .

155 .

156 .

157 .

Golekan dalam keadaan berterusan dan licin tanpa tersekat atau bergetar.158 Golekan Gelung boleh digolekkan atas lantai atau diatas badan. . Teknik golekan atas lantai adalah seperti berikut: Gelung mesti di golekan supaya tegak dan menuju kearah yang dikehendaki.

159 .

Putaran Putaran merupakan salah satu ciri-ciri utama peralatan gelung. Putaran dilakukan dalam tiga jenis satah dalam tiga arah. Sagital – ke depan atau ke belakang. Teknik memutar gelung adalah seperti berikut: a. Terdapat berbagai cara memutar gelung. Gelung hendaklah di pegang kuat dan pastikan berada di satah tegak. 1.160 Gelung juga digolekkan atas badan teknik yang di buat adalah seperti menggolek bola. Depan – pusingan ikut jam atau lawan arah jam. 3. Mendatar – ke dalam atau ke luar. Gelung haruslah diputar dengan licin tanpa bergetar atau tersekat-sekat. b. 2. . Gelung di tekan sedikit kebawah dan kemudian di tolak seperti menolak bola. Satah putaran adalah penting dan mesti jelas kelihatan.

161 .

sagital dan oblik. Arah lambungan gelung boleh terdiri pelbagai satah — mendatar. menegak. Gelung boleh ditangkap dengan satu tangan atau dengan kedua-dua belah tangan.’ .162 Lambungan Lambungan pada gelung boleh dilakukan dengan satu tangan atau dengan kedua-dua tangan.

163 .

164 .

Ini adalah kerana reben kelihatan cantik dan menarik serta menyeronokkan.165 Reben Reben merupakan gerakan alatan dalam gimrama yang agak menarik. Persembahan reben memerlukan ruang yang besar dan koreografi yang baik terutamanya untuk latihan berkumpulan supaya reben tidak tersimpul atau tersangkut. . Oleh itu Reben boleh digunakan dengan berkesan dalam semua pertunjukan.

Pergerakan tangan.166 Pergerakan dengan reben yang baik hendaklah besar. Jika tidak. KEMAHIRAN REBEN Ayunan. Bulatan dan Angka Lapan . licin dan mempunyai aliran yang berterusan. kaki dan badan juga perlu dikordinasikan dengan pergerakan reben. reben senang tersimpul dan terkusut atau terjerat pada diri sendiri.

167 .

168

169

Lingkaran dari Bentuk Ular

170

171 .

reber lah memanjang serta menunjukkan layangan yang baik. Ketika di udara. la boleh juga disambut pada reben tetapi biasanya di ikuti dengan larnbungan sekali lagi. la dapat dilambung pada satah depan. Reben hendaklah disambut seberapa boleh pada hujung kayu pemegang. mendatar atau sagital dengan menggunakan satu atau dua tangan. bulatan dan angka lapan. Lambungan biasa dimulakan dengan ayunan.172 Lambungan dan Sambutan Lambungan dan sambutan merupakan kemahiran yang paling sukar dilakukan dengan reben. .

berterusan dan dilakukan dengan jelas dalam satah yang tertentu.173 BELANTAN Peralatan yang paling sukar dikendalikan oleh gimnas ialah belantan. Pergerakan belantan yang baik hendaklah mengikuti pergerakan badan dalam keadaan ringan. Gimnas memerlukan kemahiran dan kordinasi yang baik untuk menyelaraskan pergerakan badan dengan pergerakan belantan di tangannya. Dalam mengendalikan belantan gimnas perlu menunjukkan kemahiran dengan kedua-dua belah tangan. Oleh kerana itu bagi mengenadalikan belantan latihan yang tersusun dan kemas perlu di lakukan. CARA MEMEGANG BELANTAN KEMAHIRAN Ayunan dan Bulatan Besar BELANTAN .

174 .

Satah hadapan 2. Satah mendatar .175 Bulatan Kecil 1. 3.

Mills Mills merupakan kemajuan dari pergerakan bulatan kecil. 5. la adalah pergerakan pantas dan memerlukan kekuatan dan kelembutan pergelangan tangan.176 4. .

177 Pergerakan Bukan Simetri .

178 .

179 Lambung dan Sambut Ketukan .

180 .

181 .

Pengalaman dalam melakukan pergerakan kreatif akan memberi peluang memperkembangkan kesedaran dan kefahaman tentang konsep pergerakan.182 TOPIK 10 PERGERAKAN KREATIF PENGENALAN Pergerakan kreatif bermaksud pergerakan yang dilakukan secara simbolik. pokok pisang yang ditiup angin boleh ditunjukkan secara simbolik dengan mengangkat kedua-dua belah tangan sambil digoyang ke kiri dan ke kanan secara lemah lembut. kreativiti. . Sekiranya pergerakan itu dihayati dengan mood dan perasaan yang berkaitan. untuk mencipta sesuatu pergerakan secara berterusan. irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi. Dengan kata lain pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea. 10. Melalui pergerakan kreatif pelajar akan berasa seronok dan riang ketika belajar. Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran. berpasangan atau berkumpulan. perasaan serta tanggapan deria untuk menterjemahkan sesuatu situasi atau rangsangan yang diberi.2 TUJUAN Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. Pergerakan Kreatif dihasilkan daripada idea. Pergerakan kreatif memberi fokus kepada penggunaan pancaindera. Sebagai contoh. idea atau perasaan. Penyelesaian masalah dalam pergerakan kreatif bukan berunsurkan pertandingan.1 PERGERAKAN KREATIF Pergerakan kreatif merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan. Pergerakan kreatif boleh dilakukan sama ada secara bersendirian. pergerakan tersebut menjadi lebih bermakna. Dengan kata lain tujuan utama pergerakan kreatif adalah untuk berkomunikasi melalui pergerakan. Setiap pergerakan yang ditonjolkan adalah mengikut interpretasi dan penilaian kendiri. kebebasan dan pengucapan. perasaan atau tanggapan deria yang dapat dilahirkan secara simbolik melakukan pergerakan. Terdapat empat unsur utama dalam pergerakan kreatif Kesemua unsur yang dinyatakan ini akan dapat membantu pelakunya untuk berkomunikasi. Empat unsur tersebut itu ialah:  Tubuh badan  Ruang  Masa dan  Daya 10.

3 NILAI YANG BOLEH DITANAMKAN DALAM PERGERAKAN KREATIF Dalam pergerakan kreatif. ialah:  Keyakinan diri dalam melakukan pergerakan  Keseronokan dan kepuasan  Kesyukuran  Kebebasan mencurahkan perasaan. kebebasan dan pengucapan 10. banyak nilai-nilai positif yang boleh diterapkan agar boleh diaplikasi dalam kehidupan seharian.183 Rajah 10.1: Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. kreativiti. Antara nilai-nilai yang perlu diperhati dan ditegaskan. idea dan emosi  Menghormati orang lain  Menyedari keperluan orang lain  Semangat cintakan keindahan alam sekitar  Bekerjasama  Baik hati  Berhemah tinggi  Kasih saying  Kebebasan  Kejujuran  Rasional .

 Pergerakan kreatif menolong membentuk kebolehan mengkomunikasikan idea-idea dengan menggunakan tubuh badan sebagai wadah ekspresi.  Pergerakan kreatif membina kesedaran serta apresiasi terhadap bentuk yang indah dan seni dalam geraktari.  Pergerakan kreatif memperdalamkan pemahaman tentang manusia.184  Bekerjasama  Berdikari  Keadilan  Keberanian  Kebersihan fizikal dan mental  Kerajinan  Kesederhanaan  Semangat bermasyarakat 10. koordinasi. daya tahan dan kekuatan.  Peningkatan kemahiran pergerakan.  Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi.  Perkembangan kemahiran pembelajaran kognitif dan afektif.  Penyelesaian masalah pergerakan dengan cara tersendiri.  Perkembangan kesedaran badan dan konsep kendiri yang positif.  Pergerakan kreatif membantu membina corak tingkah laku yang utuh. kepastian dan kepuasan dalam menyelesaikan masalah-masalah yang berhubung dengan prinsip-prinsip asas mengenai corak pergerakan.  Pembentukan hubungan baru dengan diri sendiri dan orang lain.  Pergerakan kreatif menolong membina keyakinan diri.  Pergerakan kreatif menolong memberi makna kepada pelbagai aspek pergerakan melalui pengalaman dalam mengaplikasikan prinsipnya.  Untuk membina alatan-alatan yang boleh diguna dan membantu dalam mencipta pergerakan geraktari yang signifikan dan asli serta menarik dengan nilai-nilai estetika. berkongsi dan bekerja sama-sama dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang diberikan.  Pergerakan kreatif menggalakkan perkembangan kebolehan untuk bekerja dengan memuaskan dan mahir di dalam sesuatu kelompok.  Perkembangan pelbagai bentuk pergerakan.4 FAEDAH PERGERAKAN KREATIF Antara faedah yang kita peroleh daripada pergerakan kreatif ialah:  Pergerakan kreatif mempertajamkan imaginasi dan sensitiviti. . ketangkasan.  Peningkatan tahap kecergasan.  Pergerakan kreatif membentuk sifat-sifat Jay a diri dan inisiatif.

Pergerakan boleh berubah-ubah iaitu bergerak atau berhenti mengikut rangsangan yang diberi. a. . misalnya muzik. Keseluruhan Tubuh Badan Dalam pergerakan ini gerakan dilakukan menggunakan keseluruhan tubuh badan dan gerakan akan berhenti daripada bergerak secara bebas atau terkawal.185 Rajah 10. pergerakan berjalan dan buka-tutup boleh dilakukan secara bebas atau terkawal.2: Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi 10. Misalnya. Kesedaran Tubuh Badan Dalam tema kesedaran tubuh badan tumpuan gerakan di beri kepada pergerakan bahagian-bahagian badan serta keseluruhan tubuh badan untuk mencetus dan melahirkan idea atau perasaan. Pergerakan ini mengawal aliran pergerakan lokomotor atau bukan lokomotor tubuh badan.5 TEMA DALAM PERGERAKAN KREATIF 1.

siku. tapak tangan dan lutut.3: Pergerakan berjalan dan buka tutup melibatkan lokomotor dan bukan loko motor b. kaki dan pinggul. Bahagian tubuh badan yang digunakan perlu dikenal pasti sebelum melakukan sebarang pergerakan mengikut rangsangan yang diberi. Misalnya. pergelangan tangan. . memindah dan menerima berat badan. Tapak tangan dan lutut menjadi sokongan kepada berat badan. bahagian tubuh badan yang dikenal pasti ialah tangan.186 Rajah 10. Bahagian Tubuh Badan Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. Pergerakan ini adalah persediaan tubuh badan untuk menyokong. bagi pergerakan merangkak seperti kucing berjalan.

. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halusringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. kaki dan pinggul. seseorang yang sedang mencangkung akan sukar untuk berdiri jika pergerakannya adalah berat-kuat iaitu seolah-olah dia memikul benda berat. Misalnya. Kesedaran Rintangan kepada Beban dan Masa Tema ini akan memberi tumpuan kepada bagaimana cara tubuh badan bergerak dan membantu individu mengawal pergerakan mereka untuk melahirkan perasaan melalui pergerakan. 2.4: Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. Namun adalah mudah untuk berdiri jika pergerakan adalah halus dan ringan contohnya menyelam. pergelangan tangan. siku. a.187 Rajah 10. Beban Sesuatu pergerakan akan dikawal apabila pergerakan itu mendapat rintangan. misalnya beban.

Masa Kesedaran rintangan terhadap masa memberi tumpuan kepada cara tubuh badan bergerak dan pengawalan gerakan sama ada secara serta merta atau kawal lambat. Contohnya pergerakan secara serta merta ialah sewaktu sebagai seorang peninju menggerakkan tangan dengan pantas untuk menumbuk. Sementara pergerakan kawal lambat ialah membayangkan cara burung terbang tinggi.188 Rajah 10.5: Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan b. .

perasaan gembira dilahirkan apabila tubuh . Kesedaran ruang ini akan melibatkan penggunaan kawasan dan arah udalam mentontonkan sesuatu pergerakan. Kawasan Kawasan yang digunakan dalam pergerakan ini memberi tumpuan kepada ruang diri dan ruang am. Kesedaran Ruang Tema ini memberi tumpuan kepada ruang dalam menimbulkan perasaan. Sebagai contoh. a.189 Rajah 10.6: Kesedaran rintangan terhadap masa memberi tumpuan kepada cara tubuh badan bergerak dan pengawalan gerakan sama ada secara serta merta atau kawal lambat 1.

Selain daripada melibatkan penggunaan kawasan pergerakan ini juga melibatkan penggunaan arah.190 badan digunakan untuk meneroka ruang dengan cara melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat. ke belakang. Aliran Aliran mengutamakan kelancaran pergerakan menggunakan ruang dan masa dalam melakukan gerakan. Terdapat dua jenis aliran dalam tema ini iaitu  Aliran bebas Pergerakan melompat adalah aliran bebas kerana keseluruhan tubuh badan berada di udara dan sukar diberhentikan. ke belakang. b. Contohnya dalam melakukan aktiviti pergerakan melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat akan melibatkan juga arah pergerakan tersebut. ke atas dan ke bawah. Aliran terikat Pergerakan berjalan adalah satu pergerakan aliran terikat kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan berada dalam keadaan seimbang  . Aliran Beban Badan dalam Ruang dan Masa Tema ini berdasarkan kepada kelancaran urutan pergerakan tubuh badan dengan menggunakan ruang dan masa a. ke sisi.7: Arah pergerakan ialah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. Rajah 10. ke sisi. Pergerakan yang melibatkan penggunaan kawasan dan arah dengan teratur boleh dilakukan dengan menggunakan peta. ke atas dan ke bawah 2. Arah Arah pergerakan ialah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan.

Kawasan aktiviti dalam lingkungan yang lebih luas berbanding ruang terus. 1. Contoh berjalan menggunakan pergerakan lurus. melengkung dan zig-zag. Daya cipta kreatif dapat dihasilkan dan dipertontonkan apabila individu itu dapat menunjukkan cara menggunakan ruang terus dan ruang tidak terus.8: Pergerakan berjalan adalah satu pergerakan aliran terikat kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan berada dalam keadaan seimbang b.191 Rajah 10. Ruang tidak terus ialah kawasan atau ruang yang di gunakan secara tidak langsung di gunakan dalam gerakan pelbagai aras. Ruang terus ialah ruang yang digunakan secara langsung dengan berada dalam lingkungan kawasan yang tidak luas aktiviti yang dilakukan pada aras yang rendah. Penyesuaian terhadap Rakan Penyesuaian terhadap Rakan adalah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dalam pasangan atau kumpulan melalui pergerakan. Contoh aktiviti dalam kemahiran ini ialah: . Ruang Salah satu kemahiran dalam pergerakan kreatif ialah memberi tumpuan kepada kesedaran tentang cara menggunakan ruang untuk melakukan pelbagai pergerakan.

Kerja Berpasangan Kerja berpasangan membolehkan hubungan dengan rakan dapat dilakukan bersama-sama berdasarkan peralihan tempat meniru sama ada selari atau pergerakan meniru bertentangan. Daya kreatif dapat dipupuk dan di pertontonkan secara unik 5. Aktiviti 1 4. Gunakan tamborin atau tepukan tangan semasa melaksanakan tugasan sebagai ritma. .9: Penyesuaian terhadap rakan adalah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dalam pasangan atau kumpulan melalui pergeraka 2. 3.192 Rajah 10. Arahan Tugasan Anda dan rakan anda telah ditugaskan untuk membersihkan kelas Lakukan tiga tugasan aksi pergerakan meniru selari dan tiga pergerakan meniru bertentangan.

a.193 Meniru selari Rajah 10. Contoh Aktiviti 8.   Kumpulan bekerjasama Ahli kumpulan bertentangan dengan rakan-rakan. Kerja Berkumpulan Dalam kerja berkumpulan penyesuaian terhadap rakan secara berkumpulan perlu dilakukan oleh pelaku. pergerakan meniru atau bertentangan dengan rakan ialah cara-cara penyesuaian terhadap rakan yang boleh diteroka. Pertukaran tempat. Pengalaman lompatan ini berguna untuk membolehkan murid menyedari . Hubungan yang berlaku dengan rakan boleh dilaksanakan seperti yang berikut:  Ketua dengan pengikut. Lompatan Asas Terdapat lima lompatan asas tetapi pilihan corak kedudukan kaki untuk membuat lompatan tidak ditetapkan. Penggunaan Tubuh Badan sebagai Alat Tema ini memberi peluang kepada murid untuk menjelajah ruang dengan menggunakan tubuh badan sebagai alat persembahan secara spontan dan bebas. 9. 7.10: Contoh pergerakan meniru Meniru bertentangan 6. Ahli-ahli kumpulan menyedari kedudukan rakan dari kedudukan dirinya dan juga kedudukan bahagian tubuh badan dengan bahagian yang lain.

Rajah 10. Empat bentuk badan asas ialah lebar (seperti tembok). bulat (seperti bola) dan pulas (seperti skru). lurus (seperti panah).194 bahawa cara lompatan berbeza akan memberi kesan yang berbeza. b. Tumpuan diberikan kepada keadaan seimbang sebagai satu pergerakan dan perkaitan antara bahagian tubuh badan yang melibatkan regangan otot. c.11: Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang . Bentuk Tubuh Badan Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang.

Contohnya kedua tangan melambaikan sedangkan berat badan di sokong oleh kedua belah kaki. . Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan. 1. Ritma Berkaitan dengan Pekerjaan Salah satu ritma yang agak terkenal dalam pergerakan kreatif ialah rithma yang berkaitan dengan pekerjaan. g. perkhidmatan atau perindustrian mempunyai ritma tertentu. Setiap pelbagai bidang pekerjaan sama ada dalam industri pertanian. Gaya Isyarat Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. Ritma ini boleh digunakan sebagai rangsangan pergerakan. Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan. Antara ciri untuk mengenal pasti lakuan pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut:     Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat. f.195 d. Peralihan antara dua pergerakan. e.

Bentuk pergerakan di lantai boleh dilakukan dengan pergerakan kaki secara melompat atau merangkak.12: Bentuk-bentuk ini boleh dihasilkan atau di lihat sama ada di lantai atau di awangan Orientasi Ruang Ruang boleh dibahagikan kepada ruang diri. Kemahiran ini melambangkan perasaan kebebasan. Bentuk-bentuk ini boleh dihasilkan atau di lihat sama ada di lantai atau di awangan. PENAIKAN DARI LANTAI Dalam melakukan penaikan dari lantai perlaku perlu mengerakan tubuh badan dari lantai beransur-ansur hingga keseluruhannya lepas ke udara. l Kemahiran penaikan dari lantai dibahagikan kepada beberapa peringkat. lengkung dan bulatan. iaitu:     Penaikan dari lantai Lepas dari lantai ke ruang udara Membina pelbagai bentuk di ruang Melakukan pelbagai lakuan daya asas di ruang Kesedaran Kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. ruangan umum dan persekitaran. Bentuk pergerakan ini boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan. Orientasi ruang ini dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu dimensi ruang. Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua .196 Kesedaran Bentuk-bentuk Pergerakan Dalam kemahiran ini bentuk-bentuk pergerakan dibina daripada pergerakan tubuh badan dalam sesuatu ruang. Perbincang lebih mengutamakan arah bahagian tubuh badan yang boleh digerakkan dan perkaitannya dengan beberapa arah yang lain.Alat gendang dan alat muzik lain seperti tamborin boleh di gunakan untuk menimbulkan suasana pergerakan. Rajah 10. Dalam membincangkan tema orientasi ruang. orientasi berpasangan dan berkumpulan serta susunan dan urutan. Pergerakan tangan seperti melambai-lambai atau ayunan tangan ketika berkawad menghasilkan bentuk di awangan. Terdapat pelbagai bentuk-bentuk pergerakan seperti garisan lurus.

banyak nilai-nilai positif yang boleh diterapkan agar boleh diaplikasi dalam kehidupan seharian. Dalam pergerakan kreatif. Pergerakan kreatif memperdalamkan pemahaman tentang manusia. berpasangan atau berkumpulan. pergerakan tersebut menjadi lebih bermakna. idea atau perasaan. Rajah 10.197 atau pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan. Pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. Pergerakan kreatif membentuk sifat-sifat jaya diri dan inisiatif. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing. Pergerakan kreatif mempertajamkan imaginasi dan sensitiviti. Pergerakan kreatif boleh dilakukan sama ada secara bersendirian. kebebasan dan pengucapan. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua.13: Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama RUMUSAN              Pergerakan kreatif merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan. irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi. Pergerakan kreatif membantu membina corak tingkah laku yang utuh. Pergerakan kreatif mengurangkan ketegangan emosi. Pergerakan kreatif menolong membentuk kebolehan mengkomunikasikan idea-idea . perasaan atau tanggapan deria yang dapat dilahirkan secara simbolik melakukan pergerakan. Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua. Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran. kreativiti. Sekiranya pergerakan itu dihayati dengan mood dan perasaan yang berkaitan.

Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. ketangkasan. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. kaki dan pinggul. Peningkatan tahap kecergasan. Pergerakan ini adalah persediaan tubuh badan untuk menyokong.198 dengan menggunakan tubuh badan sebagai wadah ekspresi. koordinasi. Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. . Sesuatu pergerakan akan dikawal apabila pergerakan itu mendapat rintangan. siku. daya tahan dan kekuatan. misalnya beban. Perkembangan pelbagai bentuk pergerakan. Peningkatan kemahiran pergerakan. Pembentukan hubungan baru dengan diri sendiri dan orang lain. pergelangan tangan. berkongsi dan bekerja samasama dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang diberikan Untuk membina alatan-alatan yang boleh diguna dan membantu dalam mencipta pergerakan geraktari yang signifikan dan asli serta menarik dengan nilai-nilai estetika. Dalam tema kesedaran tubuh badan tumpuan gerakan di beri kepada pergerakan bahagian-bahagian badan serta keseluruhan tubuh badan untuk mencetus dan melahirkan idea atau perasaan. Pergerakan kreatif menggalakkan perkembangan kebolehan untuk bekerja dengan memuaskan dan mahir di dalam sesuatu kelompok. Dalam melakukan penaikan dari lantai perlaku perlu mengerakan tubuh badan dari lantai beransur-ansur hingga keseluruhannya lepas ke udara. Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama sekumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. kepastian dan kepuasan dalam menyelesaikan masalah-masalah yang berhubung dengan prinsip-prinsip asas mengenai corak pergerakan. Pergerakan kreatif membina kesedaran serta apresiasi terhadap bentuk yang indah dan seni dalam geraktari. Penyelesaian masalah pergerakan dengan cara tersendiri. Perkembangan kemahiran pembelajaran kognitif dan afektif.                      Pergerakan kreatif menolong membina keyakinan diri. memindah dan menerima berat badan. Salah satu ritma yang agak terkenal dalam pergerakan kreatif ialah rithma yang berkaitan dengan pekerjaan. Pergerakan kreatif menolong memberi makna kepada pelbagai aspek pergerakan melalui pengalaman dalam mengaplikasikan prinsipnya. Perkembangan kesedaran badan dan konsep kendiri yang positif.

199 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful