P. 1
Grile Prop Intelectuala

Grile Prop Intelectuala

|Views: 28|Likes:
Published by acapalneanu

More info:

Published by: acapalneanu on Jun 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as ODT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

Grila 1 1. Dreptul proprietatii intelectuale reprezinta acea ramura de drept care studiaza normele juridice ce reglementeaza: a.

creatiile intelectuale cu caracter industrial. b. creatiile intelectuale originale cu privire la inventii si marci; c. creatile intelectuale din domeniul literar, artistic sau stiintific si creatiile intelectuale cu aplicabilitate industriala; 2. Subramurile dreptului proprietatii intelectuale sunt: a. drepturile de autor si drepturile conexe; b.dreptul de autor si dreptul proprietatii industriale; c. dreptul de suita si drepturile industriale; 3. Dreptul de autor inseamna ca: a. nu exista numai daca operele artistice au fost materializate intr-un suport fizic; b. nu apara titularul impotriva celor ce ii copiaza opera; c. protejeaza numai forma de exprimare a ideilor, nu si ideile insele; 4.Calitatea de autor al unei opere o poate avea: a. numai o persoana juridica; b. numai o persoana fizica sau persoanele fizice; c. fie o persoana fizica, fie o persoana juridica; 5. Potrivit legii, calitatea de subiect al dreptului de autor poate apartine: a.numai autorului operei. b. numai persoanei fizice sau juridice ce a creat opera; c. persoanei fizice sau juridice prin a carei contributie opera a fost adusa la cunostinta publica sub forma anonima sau sub pseudonim care nu permit identificarea autorului/ 6. Dovada calitatii de autor, cand opera a fost adusa la cunostinta publica sub nume...... persoane se face prin: a.proba veritatii; b. prezumtia ca autorul este persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica; c. recunoasterea din grup. 7. Opera comuna se deosebeste de opera colectiva prin: a. opera comuna are caracter unitar, in timp ce opera colectiva nu prezinta acest caracter; b. in cazul operei colective este imposibil sa se atribuie vreun drept distinct …. vreunuia dintre autori asupra ansamblului operei create; c. opera comuna are un singur autor, in timp ce opera colectiva are o ….. 8. Sunt opere postume, conform legislatiei in vigoare: a.operele pentru care autorul nu si-a manifestat in timpul vietii vointa cu privire la divulgarea acesteia; b. operele pentru care autorul a decis in timpul vietii aducerea lor la cunostinta, dar a carei publicare are loc dupa decesul autorului; c. operele pentru care autorul a decis in timpul vietii sa nu fie publicate;

se face de catre pesoana din initiativa. opera sa fie prioritara. Literatura de specialitate a formulat 3 conditii necesare pentru protectia dreptului de autor. are caracter exemplificativ. Drepturile morale de autor au urmatoarele caracteristici: a. sa fie susceptibila de aducere la cunostinta publica si sa fie originala. b) 5. 10. b. Caracterul strict personal al drepturilor morale de autor inseamna: a. public. nu asigura protectia personalitatii autorului. este tinut in nume propriu. b. c. opera sa fie susceptibila de imbunatatiri . aduse la cunostinta publica fara consimtamantul autorului. ? GRILA 2 1. 6. sub responsabilitatea si sub numele careia s-a realizat opera. preced drepturile patrimoniale . excluse de la protectia drepturilor de autor. Protectia juridica a discursului politic opereaza daca: a. Rezolvare 1.care rezulta implicit din lege. Acestea sunt: a. posibilitatea personala a autorului de a le transmite oricarei persoane. are caracter limitativ. apartine autorului principal. c. posibilitatea autorului de a le transmite unui tert. c. 10. b. c. cuprinde si operele derivate. 9. 2. b) . Caracterul inalienabil al drepturilor de autor consta in: a. Pledoariile avocatilor sunt: a. are caracter literar. b. b.c).b). ca aceste drepturi nu pot fi exercitate decat de autorul operei. susceptibila de a fi adusa la cunostinta publica si cazuta in. Exploatarea unei opere colective: a.9. se face numai in aceeasi unitate de timp. protejate expres prin legea drepturilor de autor. opera sa imbrace o forma concreta de exprimare. daca sedintele de judecata sunt publice. c.? 4. 7. 3. b. sunt prescriptibile. c. are caracter oficial. 5. 2. Enumerarea operelor originale de creatie intelectuala protejate prin L 8/1996(art 7): a. sa fie utila si reprezentativa. c.a). Caracterul insesizabil al drepturilor morale de autor inseamna: . b. 7. 6. echivaleaza cu autodistrugerea sa morala. de catre presa scrisa sau audiovizuala. b) 8.a).. exercitarea lor de catre terte persoane. b. 4. c. c) . exercita autoritate asupra lor si le supravietuiesc. interzicerea oricarei renuntari sau sau instrainari ale acestor drepturi.. 3.

?. 5.mai este cunoscut in doctrina si sub numele de: a. ori de catre terti. c.Dreptul de retractare a operei: a. c. 10. 2. se aplica si drepturilor patrimoniale de autor. apartine organismului de gestiune legala care a administrat drepturile autorului. b. Dreptul la nume: a. este interzisa prin acte intre vii . reprezinta imprejurarea conform careia dreptul la actiune nu poate fi exercitat decat dupa un timp de la incalcarea drepturilor morale de autor. 6. consta in existenta si exercitarea lor de catre succesorii autorului. b. c).c). nu poate fi exercitat in orice moment care survine divulgarii. dreptul la integritatea operei . 9.a. 9.Transmiterea dreptului la paternitatea operei: a.c). b. operele de arhitectura. dreptul la retractarea operei. Dreptul la inviolabilitatea operei.suprimari sau completari precum si oricarei atingeri adusa operei care prejudiciaza onoarea sau reputatia autorului. c. posibilitatea creditorilor autorului de a impune divulgarea operei. nu se poate face prin mostenire legala sau testamentara. imprejurarea ca aceastea nu pot fi urmarite de creditorii autorului operei. dreptul la interzicerea modificarii operei.constand in posibilitatea juridica a autorului de a se opune oricarei modificari. 8.avand caracter exclusiv. b.a) GRILA 3 1. 4. 4. reprezinta dreptul creditorului autorului de a exploata opera pentru a-si satisface creanta. este dreptul autorului de a-si publica opera sub numele altui autor. 3. 7. Caracterul perpetuu al drepturilor morale de autor: a.c). 10. operele legate indisolubil de suportul material(operele de arta plastica). c. se aplica si drepturilor patrimoniale de autor. Exceptia de la principiul insesizabilitatii drepturilor morale de autor este reprezentata de: a. Caracterul imprescriptibil al drepturilor morale de autor: a. c. c.c).dupa decesul titularului. este numit in doctrina si dreptul autorului de a decide sub ce nume va fi adusa opera la cunostinta publicului. 8. operele cinematografice.a?. c. Raspunsuri: 1.a). b. b. 2. nu asigura protectia personalitatii autorului. b.b). . consta in faptul ca dreptul la actiune al autorului unei opere intelectuale pentru apararea drepturilor sale morale nu se stinge niciodata. presupune doar respectul numelui sub care este publicata opera si nu si al formei de reproducere a numelui ceruta de autor 3.

dreptul de preemtiune al autorului. dreptul la integritatea operei. Caracterul temporar al drepturilor patrimoniale de autor inseamna ca: a. dreptul de divulgare si dreptul de exploatare a operei. stiintifica sau literara care a fost create pe timpul casatoriei .b. artistii interpreti sau executanti pentru propriile lor interpretari sau executii. b.in cazul in care au fost prejudiciati. Drepturilor patrimoniale de autor al unei opere literare. 8)b. c. posibilitatea autorului de a primi o parte din pretul vanzarilor ulterioare ale operei sale si dreptul autorului de a fi informat cu privire la locul unde se afla opera sa. 9) a. b. aceste drepturi sunt imprescriptibile. dreptul de divulgare. nu poate opera in cazul programelor pentru calculatoare.artistice sau stiintifice sunt: a. b. 5)c.dreptul de a decide utilizarea operei si dreptul de suita. chiar pe timpul vietii acestuia. 5. succesorii conventionali ai autorului pentru propriile emisiuni. . categoriei de bunuri proprii ale autorului. b. drepturile recunoscute artistilor interpreti si executanti . 10. 4)c. Dreptul de a decide utilizarea operei se mai numeste si: a. Dreptul de suita reprezinta: a. 6)a. 2)a. dreptul de exploatare a operei. 3)c. categoriei de bunuri commune ale sotilor. 9. Suportul material in care este incorporata o opera artistica. aceste drepturi sunt netransmisibile. c. durata acestor drepturi se intinde pe durata vietii autorului. 6. c.apartine: a. 7)a. c. nu ofera posibilitatea tertilor care exploateaza opera retractatata de a fi despagubiti. succesorilor autorului. c. c. b. c. b. Titularii drepturilor conexe de autor pot fi: a. 10) a. 8. organismele de gestiune colectiva pentru propriile inregistrari. Raspunsuri grila 3: 1)a. dreptul de a dispune de opera si dreptul de retractare 7.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->