HvA-studenten CleanTech genomineerd voor GasTerra Transitie Jaarprijs

Sluipstroom is een sluipmoordenaar als het om het terugdringen van energieverbruik gaat. Zo’n 13% van ons jaarlijkse energieverbruik gaat naar apparaten die we stand-by laten staan. HvA-studenten van het CleanTech-afstudeeratelier hebben hier de oplossing voor bedacht: het slimme systeem ‘Flexnet’. Met dit idee zijn zij genomineerd voor de GasTerra Transitie Jaarprijs, die op 12 juni wordt uitgereikt.
Met de jaarprijs wil aardgasleverancier GasTerra bij hbo-studenten meer interesse wekken voor het onderwerp energietransitie. We moeten de CO2-uitstoot sterk beperken om de schadelijke effecten op het milieu terug te dringen. Daarnaast zullen we steeds slimmer met energiebronnen als aardgas moeten omgaan in de overgangsperiode naar duurzame energie. Omdat hbo-studenten zich veel met praktijkgericht onderzoek bezighouden, levert dit nieuwe perspectieven en ideeën op voor het energieen milieuvraagstuk. Alle studenten van hogescholen in Nederland kunnen aan de wedstrijd meedoen. Inmiddels zijn de tien genomineerden bekend, waaronder de HvA-studenten met het idee ‘Flexnet’.

 
Het Flexnet Het Flexnet gaat het sluipstroomverbruik in huizen tegen. Dit is de energie van apparaten die aanstaan, maar niet gebruikt worden. Door slimme stopcontacten kunnen apparaten zoals de koelkast aan blijven staan, terwijl de overige apparaten worden uitgeschakeld wanneer je niet thuis bent. Dit wordt namelijk geregistreerd door een geavanceerd systeem. Het systeem is verbonden met internet, waardoor het mogelijk is om de energievoorziening te regelen op je smartphone.

CleanTech afstudeeratelier De HvA-studenten hebben aan de GasTerra Transitie Jaarprijs meegedaan als onderdeel van het afstudeeratelier Clean Tech. Dit atelier is bedoeld voor HvA Techniekstudenten die afstuderen op één van de speerpunten van het onderzoeksprogramma CleanTech: E-mobility, GreenIT, Future Energy of Smart and Clean Production. Een onderdeel van het atelier was het indienen van een prijsvraag binnen één dag, om zo creatief denken en multidisciplinair samenwerken te stimuleren

 
Stemmen  Stemmen kan nog tot en met 11 juni 18.00 uur. Breng je stem uit op de HvA-studenten via:  http://gasterratransitiejaarprijs.nl/genomineerden/.  Prijzen In totaal stelt GasTerra €100.000 aan prijzengeld beschikbaar. Naast een eerste t/m een derde prijs is er ook een publieksprijs en een internetprijs. Bekijk de prijzen op http://gasterratransitiejaarprijs.nl/prijzen/.

 

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful