ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

ALFA: LIDERII, CONDUCĂTORII HAITEI

POVESTEA MEA PE STRĂZILE TIMIȘOAREI

________________________________________________________

“Contrar opiniei multor oameni, liderii nu se nasc. Liderii sunt făcuţi, educaţi şi sunt făcuţi astfel prin efort şi multă muncă.” (Vince Lombardi)
________________________________________________________

Până la vârsta de șapte ani am crescut la bunicii mei. Bunica mea era super protectivă şi nu mă lăsa nici măcar să ies afară din casă, să mă joc cu ceilalţi copii − pentru că afară “sunt microbi”… Am crescut între cărţi, cântând la pian zilnic câte o oră sau două, ieşeam la plimbări cu bunicul meu, plimbări care sunt cea mai frumoasă amintire a mea din copilărie. La vârsta de șapte ani m-am mutat într-un alt cartier al Timisoarei, la părinţii mei. Era un cartier mărginaş, cu mult praf pentru că era în construcţie. Erau multe şanţuri prin care se trăgeau ţevi de apă şi cabluri. Maică-mea făcea naveta într-un sat unde era învăţătoare iar taică-meu era acasă doar în weekend-uri pentru că lucra în afara oraşului pe un câmp petrolier. De la copilul supraprotejat care era şters şi la fund de către bunică–sa, care era obişnuit să i se pună totul pe masă, să fie spălat şi îngrijit fără să mişte un deget, să nu îi lipsească nimic, am trecut brusc într-o altă lume. Era chiar în preajma revoluţiei. Nici vorbă de televiziune prin cablu, internet sau alte modalităţi de petrecere a timpului liber. Aveam doar două lucruri de făcut: să citesc şi să ies afară pe stradă. În anii aceia am descoperit de fapt lumea − nu cea ideală, fără “microbi”, pe care mi-o prezentase bunica mea, ci lumea reală. O lume în care era mizerie, lipsuri şi, cel mai important, alţi copii. Şi nu erau copii ca mine, crescuţi cu pian acasă şi între cărţi. Erau copii din familii sărace, dezbinate, cu unul sau ambii părinţi alcoolici. Credeam că sunt foarte diferit de ei însă timpul avea să îmi arate cât de mult ne asemănam. Părinţii mei divorţau când eu împlineam 9 ani. Taică-meu avea o problemă cu alcoolul iar maică-mea cu nervozitatea excesivă. După divorţ taică-meu a fost nevoit să doarmă pe străzi pentru că pierdea apartamentul şi maică-mea nu îi mai deschidea uşa. Era în perioada imediat după
1

Și eu şi maică-mea trăiam din salariul ei de învăţătoare care era foarte mic. însă fraţii chişto erau liderii alfa ai haitei lor. În acest grup erau cam 30 de copii şi tineri. Situaţia nu era deloc schimbată pentru ceilalţi copii şi tineri de vârsta mea din cartier. după aceea mai mult ca să socializez cu bunica mea. Fără un tată prezent în viaţa mea. Doi dintre ei făcuseră puşcărie. Din cauza sărăciei. nu ţin minte să fii avut vreodată bani până pe la 26 de ani. de multe ori stătea şi dormea pe bancă în faţa blocului ca să o aştepte pe maică-mea când pleca la lucru. Taică-meu se îmbăta şi venea să facă scandal. am avut minunatul privilegiu de a cunoaşte fiinţa umană în cea mai mare mizerie a ei. În clasa a noua zbieram la maică-mea să vândă pământul ce îl aveam în celălalt capăt al oraşului. când sărăcia era maximă şi românii nu îşi dădeau seama că sunt liberi pentru prima oară în viaţa lor. În afară de acest ajutor. De câteva ori a spart uşa. tot ce am făcut în prima treime a vieţii mele a fost fără bani. Toată viaţa mea am mers de 4 ori pe săptămână la bunica să mănânc prânzul. Nu aveam nici calculator. din momentul în care am început clasa a cincea şi până am trecut într-a noua. Simţeam nevoia să mă îmbrac şi eu frumos însă nu aveam nicio resursă. eu eram sărac şi liber în acelaşi timp. unde mergeam să mănânc prânzul după şcoală. Habar nu aveam ce înseamnă alfa pe atunci. Pe stradă era o mică junglă. Singurul meu ajutor erau bunicii. Până pe la vârsta de 25 de ani a fost şi de nevoie. cu o mamă care se zbătea să aducă bani acasă cât să plătim întreţinerea şi să avem ce mânca. Începea adolescența şi începea jocul iubirii. Sărăcia însă are avantajele ei. când scriu aceste rânduri am 29 de ani şi suntem în dată de 14 martie 2010. pentru că toţi erau mici de înălţime. Pe străzile învecinate era o trupă condusă de trei fraţi. Erau foarte respectaţi de ceilalţi membrii ai grupului. Aceşti trei fraţi erau “fraţii Chişto”. Ca să ai un punct de referinţă. 2 . Etapa 1: acomodarea cu viaţă de cartier Între vârsta de 11 şi 19 ani. la 4 ani după moartea bunicului meu. am trăit constant sub teroare. Practic. Nicio fată şi niciun prieten nu a călcat pe la mine până după vârsta de 20 de ani. Primul meu calculator l-am avut la 22 de ani. am crescut practic pe străzi. până în decembrie 2009 când bunica mea a murit. nişte haine. Am făcut asta toată viaţa mea. toţi cam din aceeaşi pătură socială. Eram foarte sărac şi era în perioada când aş fi vrut să am şi eu bani să îmi iau o pereche de pantofi. Aşadar. între vârsta de 11 şi 19 ani. nu am avut nici cablu la televizor la 10 ani după ce toată lumea avea şi îmi era ruşine să chem pe cineva acasă la mine din cauză că eram prea sărac.PERA NOVACOVICI revoluţie. Săraci şi căliţi de greutăţile vieţii. Pe de altă parte. Când mă plictiseam de citit în casă. îmi rămânea doar un singur lucru de făcut: să ies pe stradă.

Eu mergeam acasă. nu ca ultimul om din haită pentru că nu făceam parte din nicio haită. prieteni cu cei trei. pe biciclete. Ai bani la tine?” “Nu am”. Dialogul era ceva de genul: “Ai o ţigară?” “Nu am. De multe ori aveam noroc. altfel te rup în bătaie. mă ridic şi sunt lăsat să plec. Membrii găştii erau fericiţi pentru că şi-au vărsat frustrările din ziua aia. Urmează dialogul clasic cu “Ai ţigări? Ai bani?” La un moment dat trec alţi patru sau cinci. Eram hărţuit constant şi teroarea psihică în care trăiam era mult mai puternică decât bătăile aleatoare pe care le primeam. Nu puteam să îmi iau nici pantofi noi. La care unul din cei care mă abordase zbiară la cei de pe bicicletă: “Băă. Au trecut câţiva ani. în acel cartier. nici o şapcă nouă pentru că nu aş fi putut să rămân cu ea mai multe de două zile. Nu eram puternic fizic.” Astea erau genul de întâlniri “light” la care scăpai doar cu o percheziţie şi nişte ameninţări. eram sărit din ea instant. Pumni şi picioare din toate părţile. să îmi acopăr capul şi fața şi să sper că nu o să am răni grave. acomodarea cu viaţă de cartier. ăsta te-a înjurat de mamă!” Probabil era foarte distractiv pentru ei. se întâmpla să fiu văzut de la distanţă şi chemat pe un ton autoritar: “Vino’ncoa”. Cei de pe bicicletă îşi trântesc bicicletele pe jos şi sar direct pe mine înainte să apuc să spun ceva. Pot să spun că am pornit în acest drum al vieţii. Prăfuit şi bătut. nu aveam nimic. Mergeam pe stradă şi la un moment dat mă opreşte un grup de trei. o purtam cu foarte mare mândrie la şcoală şi o băgam în sân când ajungeam la mine în cartier pentru că. mă spălam şi mă gândeam cu groază că mâine va trebui să plec din nou la şcoală. ai înţeles?” “Da. “Hai să te controlez”. Mă gândeam pe ce străzi să o iau ca să nu dau de careva din trupa lui “Chişto”. CONDUCĂTORII HAITEI Ani de zile când veneam de la şcoală începea să îmi bată inima mai tare. Uneori nu aveam.ALFA: LIDERII. că nu fumez. Aveam cei șapte ani de acasă şi note bune la şcoală însă astea contau prea puţin pe stradă. Una pe care o ţin minte în mod special. cult şi civilizat. Asta a fost etapa 1. nu aveam tată. 3 .” “Nu te-am întrebat dacă fumezi. Întâlnirea se finaliza cu: “Data viitoare când ne întâlnim te prezinţi cu bani. dacă eram văzut cu ea. Nu mai eram copilul bunicii. nu aveam trupă de prieteni. Erau şi alt gen de întâlniri. Când nu aveam noroc. Urma o percheziţie în care îmi erau luate orice obiecte sau mărunţiş aveam la mine. Ţin minte când mi-am cumpărat o şapcă nouă. Tot ce pot să fac este să mă ghemuiesc la pământ. nu aveam bani. am înţeles.

Din trupa lui Chişto nu mai rămăseseră mulţi. Avantajul meu major a fost că eram cel mai bun prieten al lui Sârbu. Maşina însemna că puteai să mergi sâmbătă seara la discotecile din satele din apropierea Timişorii. Acum. tâlharii şi o grămadă de alte infracţiuni. beam. Era mic. Uitasem toate lucrurile frumoase pe care le-am învăţat în cei “șapte ani de acasă”. Evident pe Sârbu îl respectau mult mai mult decât pe mine. când a împlinit 18 ani. însă pentru că ne vedeam practic zilnic. păcăleam vânzătorii de la magazine să ne dea marfă pe datorie şi nu mai plăteam niciodată iar strategiile de păcălire a celui de lângă tine au ajuns la rang de artă. dansam şi ne luam de toată lumea.PERA NOVACOVICI Etapa 2: adaptarea şi participarea activă Nu ne-am împrietenit niciodată cu adevărat cu haita asta de 30 de oameni a lui Chişto. să cumperi unul stricat care arăta la fel şi să îi spui individului cu telefonul nou să ţi-l dea puţin că mergi la toaletă şi vrei să te joci la el. Ajunsesem practic la apogeul carierei mele de vagabond. slab şi se lăsase de şcoală în clasa a noua. Era pe listele poliţiei pentru bătăi. Jucam poker pe bani în scări de bloc. Nu doar poliţia. Aceasta a fost perioada în care am întâlnit primul alfa care nu se baza pe puterea grupului ci pe puterea propriei sale personalităţi. Rămâne şi azi pentru mine un mister cum de nimeni nu a putut să găsească ac de cojocul lui. Era însă minor şi nu aveau ce să îi facă. Cei care au rămas trăiau făcând “combinaţii”. prietenul meu. cunoscusem ce înseamnă puterea haitei. Din cauza sărăciei unii s-au mutat la sat. ne băteam. toţi oamenii care intră în contact cu el nu au ce să-i facă. Îl chema D. conducea maşina. însă eu îmi acceptam statutul în noul grup. apoi schimbai feţele la telefon şi îi dădeai înapoi tipului telefonul cu faţa de la telefonul bun şi cu interiorul stricat pe care îl aveai asupra ta. Tot timpul se întâmpla ceva demn de povestit în toată săptămâna ce urma. avea maşină. Acum eram într-un fel “prieteni” şi. A trebuit să mă adaptez ca să supravieţuiesc şi să trăiesc în anturajul de cartier pentru că nu aveam altul la dispoziţie. 4 . Prima lui experienţă sexuală a fost un viol în şcoala generală asupra unei colege pe care a dezvirginat-o în baia de la şcoală. Până atunci. Nu puteai să te atingi de niciunul din oamenii din trupa lui Chişto pentru că veneau toţi peste tine. am început să socializăm cât de cât. alţii au ajuns la puşcărie. Ţin minte că era la modă să găseşti o persoană cu un telefon scump. iar Sârbu. la care te-ai fi aşteptat să facă ceva. DAR NIMENI nu îi putea face nimic. deşi nu mă înghiţeau. mă tolerau în preajma lor pentru că Sârbu. Umblam împreună prin discoteci de la sate. şi era teroarea în carne şi oase pentru ORICINE din cartierul nostru. imaginează-ţi un puşti care se crede Dumnezeu şi în fiecare zi.

a urmat o întâmplare care cred că a fost decisivă în toată munca mea legată de dezvoltarea personalităţii umane. A intrat în clubul de calculatoare.90 şi uriaşul pleacă capul umil. a decis să meargă la un club de calculatoare unde se ştia că atârna spaima cartierului nostru. Mă uitam în jur şi toată lumea spunea că ai nevoie de bani ca să fii o persoană de succes. i-a tras-o la fata asta şi povestea amuzat la tot cartierul cum într-o altă zi. “orice naș îşi are nașul”. cu foarte mult bun simţ. i-am dus flori şi am încercat să o “conving” să fie iubita mea. Iar eu vedeam zilnic. educată. care era gazda. Ţine minte că era o fată foarte cuminte. îi spunem C. Nu avea bani deloc. De ce îţi spun toate astea? Ca să înţelegi că acesta a fost momentul în care întreg sistemul meu de valori şi convingeri a fost dat peste cap. Lăsând deoparte teroarea pe care D. Nicio şansă. cu ochii mei şi trăiam pe pielea mea o experienţă incredibilă. am avut un şoc. CONDUCĂTORII HAITEI Puştiul ăsta era naşul tuturor. si i-a spus: “vreau să mă f**i!” Evident că D. Şi fata a ales: anal. Un copil care teroriza pe toată lumea. vecină cu noi. Ironia sorţii face că de la el am auzit o vorbă care avea să se adeverească: “Orice naș îşi are nașul. Vreo doi ani am stat după fundul ei. Aceasta era imaginea lui D. i-a propus fetei “Azi alegi: ori oral. Finalul pentru el a fost. O fată cuminte. o infracţiune pentru care mulţi tineri din cartierul meu au ajuns la puşcărie. doar că unii mai greu”. decât din ce fura sau obţinea terorizând lumea. s-a dus la D. 5 . respectată sau chiar temută. într-o seară. imaginează-ţi un puşti mic şi slab care pălmuieşte un uriaş de 1. zicea că l-au lăsat fără cremă Nivea şi că au folosit-o pe toată. Avea un anturaj format din cei mai răi tineri pe care ţi poţi imagina. Într-o zi.ALFA: LIDERII. Când a crescut mai mare avea fete la produs. Era gluma lui preferată. făcuse puşcărie pentru viol. a mers acolo special în speranţa că o va vedea D. Au trecut câţiva ani până am aflat ce se întâmplase de fapt. Bunică-mea îmi spunea să mă port cât mai frumos cu fetele pentru că ele sunt nişte fiinţe fragile şi sensibile. Fata asta. a dus-o pe fata asta. şi vor face sex. Tipul ăsta. ori anal”. Ştiam povestea asta de la un tip cu gura mare la care D. lua maşinile altor tineri şi făcea accidente cu ele deşi nu avea permis. o inspira în jurul său. Un fost boxer care bătea oameni pe stradă. Ea nu simţea nimic pentru mine. Acum. Fata asta. aşa cum singur a prevestit.. A făcut puşcărie câţiva ani din cauza traficului de droguri. Iubeam o fată.

la pagina 83. poţi să citeşti şi înfruntarea cu D. el era regele junglei. la ora 9 dimineaţa eram la el la uşă. cititorule. nu ne dădeam înapoi de la nicio măgărie care ar fi putut să ne aducă nişte bani în plus. vreau să îţi mai spun despre etapa a treia din experienţa mea de dinainte de a-mi descoperi vocaţia şi scopul în viaţă. Mai mult. e că după ce am luat bacalaureatul şi am ajuns la Politehnică. Era un ingredient care mie îmi scăpa. Se întâmpla în unele zile ca M. Pe atunci nu ştiam ce anume îl face pe individul ăsta să aibă atâta putere şi a mai durat câţiva ani buni până să ştiu despre ce e vorba. Vroiam să învăţ să fac bani uşor şi să învăţ “şcoala vieţii” până o duc la rangul de măiestrie. Poate poţi să ghiceşti deja. Evident. Intra în conflicte cu bărbaţi adulţi. pe nume M. care avea reputaţia de cel mai mare ţepar din oraşul nostru. Etapa 3: iluminarea După toate aceste experienţe. Timp de 6 luni de zile. în fiecare zi. acel ingredient era PERSONALITATEA ALFA. toate fetele drăguţe şi cuminţi se udau instantaneu când îşi imaginau o aventură cu tipul ăsta şi toate visau să aibă o relaţie cu el. avea un tupeu extraordinar. În cartea “Personalitate alfa”. Mă gândeam că sunt mai bun ca el la toate capitolele şi totuşi ce diferenţă între mine şi el.PERA NOVACOVICI Tipul ăsta care nici nu împlinise 19 ani era cel mai temut şi respectat om pe care îl întâlnisem vreodată. Strânsese atât de mulţi bani încât i-a pus întro saltea şi când maică-sa i-a descoperit a vrut să cheme poliţia pentru că nu ştia de unde avea fiul ei atâţia bani. Nu avea teamă de nimic şi nu avea nimic din lucrurile care am fost eu învăţat că sunt necesare pentru succes şi pentru a obţine ce vrei în viaţă. Activitatea principală era să căutăm mobilă veche şi să o vindem cât mai scump. Şi am decis să devin şi eu unul. mi-am spus că mafioţii sunt cei care au succes. Păcălise foarte mulţi oameni. Eu eram mic şi speriat. Cu ocazia embargoului la sârbi făcuse o groază de bani cu benzină pentru că se angajase la o benzinărie doar ca să poată face trafic cu combustibil. maşină. Înainte să ajungem la tine. toate fetele erau în limbă după el. care aveau familie şi copii şi îi teroriza şi pe aceştia. care mi-a declanşat potenţialul ascuns şi probabil m-a pus pe traiectoria pe care sunt acum. Am decis să întrerup anul şcolar şi să devin un mafiot. A acceptat. Tipul nu avea bani. personalitate alfa şi un umor criminal. după primul semestru picasem toate examenele. nu era frumos fizic. Ceea ce nimeni nu cred că ştie şi cred că asta e o mărturisire în premieră. să mă ducă de dimineaţa la un 6 . Decizia mea la 19 ani a fost să merg la tipul ăsta la uşă şi să îi spun că vreau să fiu discipolul lui. Se lăsase de şcoală în clasa a noua şi de cele mai multe ori era un animal. Există un tip.

Vreau să trăiesc o viaţă cu pasiune şi în care sunt liber să fac ce vreau şi ce îmi place. Am văzut cu ochii mei cât de inutile sunt toate lucrurile din această lume în faţa unei forţe uriaşe şi de neoprit: FORŢA PERSONALITĂŢII UMANE! Mai departe probabil ştii în mare povestea mea. Nu banii. CONDUCĂTORII HAITEI bar şi să înceapă să bea bere după bere. Vreau să am o relaţie cu o fată extraordinară. Odată am găsit un om care aducea fildeş. să merg în excursii. altădată am vrut să sărim gardul unei case şi să furăm un leu de piatră care arăta foarte frumos şi ne gândeam noi că valorează mulţi bani. Însă câştigul cel mai mare a fost când mi-am dat seama că să fii un “mafiot” aşa cum credeam eu că trebuie să fii. Să citesc. care îţi fură telefonul şi apoi dau din umeri ca şi când habar nu au ce se întâmplă. îmi povestea toate aventurile din viaţa lui. Găseam combinaţii de tot felul şi bizare. care este admirat şi respectat pentru că face lumea mai bună. nu mai e deloc aşa fain când începi să trăieşti ceea ce se afla dincolo de aparenţe. A reuşit. Întâmplarea asta a pus capac şi am decis că e timpul să las deoparte toate rahaturile astea: nu voiam să trăiesc ca un vagabond. Nu eram mafiot. Nu vreau să am “prieteni” care îţi fură adidaşii când mergi cu ei la fotbal şi îi laşi în vestiar. să mai mănânce o zi. să iubesc. care îţi cer hainele să le poarte o zi şi apoi le vând. M-a pus să îi cer bani împrumut în numele meu acestui prieten cu promisiunea că SIGUR îi dăm înapoi în două zile. facultate şi stil de viaţă şi mi-am urmat chemarea vocaţiei. M. Am învăţat foarte multe lucruri despre natura umană în cele șase luni. Că aduce valoare şi luptă pentru ca binele şi dreptatea să învingă. În acele șase luni am participat efectiv la păcălirea altor oameni ca stil de viaţă. Vreau să fiu un om care munceşte din greu şi apoi se bucură de toate beneficiile. Vreau prieteni adevăraţi cu care te simţi bine şi în care poţi să ai încredere. Vreau să am bani făcuţi din munca mea. frumuseţea. faima sau puterea fizică te fac să fii un om de succes. Problema era că nu se mai putea opri. până seara. Vreau să fiu un om de succes. Acele zile erau pierdute pentru că. După cinci ani mi-am dat seama că nu e ceea ce vreau în viaţă şi am schimbat din nou totul: anturaj. Am reluat studiile de la Politehnică şi am lucrat trei ani de zile încontinuu. în paralel cu şcoala. să ascult muzică. că există lumină în sufletul meu şi că am să las pentru totdeauna în urma trecutul cu anturajul şi întâmplările de rahat. Vreau să îmi ajut părinţii care la vremea lor nu au ştiu să facă mai bine decât au făcut. psihologia.ALFA: LIDERII. Din tot trecutul meu luam un singur lucru cu mine. M. În acel moment am decis că merit mai mult. 7 . ca un “băiat de cartier” ratat care nu ştie decât să caute o măgărie cât de mică să facă bani. Totul a culminat cu o fază care mi-a dat un şut în fund în direcţia potrivită. a decis să mă folosească ca să îl păcălească de bani pe singurul meu prieten din liceu. ci complice la ţepuit oameni. Evident banii ăia nu au mai apărut niciodată. ca un ţepar.

doar că unii mai greu”… Apoi M. are o fetiţă şi o nevastă. găseşte tot timpul soluţii la probleme. Ea e colega mea de la facultatea de psihologie. Te obligă să îţi dezvolţi abilităţi de a găsi soluţii la probleme pe care în mod normal le-ai rezolva simplu cu bani. Aşa cum am zis şi la început. Din lumea mizerabilă în care am trăit toată adolescența mea am învăţat să folosesc puterea personalităţii şi să nu mai plec capul niciodată. Am învăţat să îmi susţin ideile şi să îmi urmez calea indiferent de opinia celor din jur. Însă mai mult de toate astea. că puşi în situaţii limită oamenii ar fura şi banii de înmormântare ai părinţilor lor şi că niciodată nu trebuie să judeci oamenii la prima impresie. am dat mâna şi ne-am adus aminte de conflictul nostru. Apoi e colega mea Andreea. Sunt recunoscător acelor vremuri pentru că m-au călit şi m-au întărit. Apoi a fost “Arta seducţiei”. în anturajul meu. Să nu îmi fie teamă de conflict când acesta apare indiferent că este în familia mea. Am scris cărţi şi am absolvit facultatea de psihologie. mi-am propus un vis. sărăcia are avantaje uriaşe. proiectul meu în care am decis să împărtăşesc tuturor celor care mă vor cunoaşte lecţiile mele de viaţă. De la o piţipoancă pe tocuri care rupea 8 .PERA NOVACOVICI Am învăţat seducţie şi am învăţat să fiu un antreprenor care îşi creşte afacerea. având afacerea noastră (“Stepout”) care vrem să se transforme într-un imperiu al psihologiei.. Până la urmă. trecem la o nouă etapă a evoluţiei noastre. însă ştiam că în viaţă nu are niciun rost să îţi propui lucruri mărunte pentru că s-ar putea să le atingi şi apoi te plictiseşti. singura care a împărtăşit visul meu şi a avut viziune. pe strada sau în sufletul meu. mi-am dezvoltat personalitatea. După ce am ajuns la facultatea de psihologie. “orice naș îşi are nașul. Am ştiut pentru totdeauna că în fiecare om este în egală măsură şi binele şi răul. Când le învăţăm. să merg în excursii. Ne-am întâlnit recent pe stradă. Ultima oară nu o duceau foarte bine financiar însă M. În timpul facultăţii am scris două cărţi şi am dezvoltat două site-uri. Dacă o faci s-ar putea să te coste mult. Am povestit un pic şi ne-am despărţit. Primul a fost “Personalitate alfa”. care are site-ul “Stilul tău” şi care ne-a întrecut pe toţi la număr de abonaţi. Nu aveam nimic care să îmi susţină afirmaţia de om nebun. pe care l-am preluat de la Daniel şi cu care am făcut o asociere. Am învăţat să am iubită. să fiu fericit şi să îmi trăiesc viaţa aşa cum vreau fără să am un ban în buzunar. Primul alfa pe care l-am cunoscut. Să ajung cel mai bun psiholog din lume. Cu toţi avem lecţii de învăţat în viaţă. a ajuns la puşcărie pentru 4 ani pentru trafic de droguri. Sunt recunoscător oamenilor care mi-au făcut rău din plăcerea de a face rău pentru că am avut ocazia să cunosc natura umană în toată frumuseţea ei. Am învăţat să fiu liber şi că banii din buzunar nu au nicio legătură cu starea ta de împlinire şi fericire. D. Eu nu am ajuns încă la capăt.

de la psihologi la programatori. Cum sunt lider fără să fiu şef ________________________________________________________ “Apele învolburate sunt adevăratul test al leadership-ului. Însă suntem şi noi un trib. Am ales o altă cale care se dovedeşte că e adevărata cale spre succes. Dacă în schimb munceşti zilnic că să oferi valoare lumii şi să faci lumea mai bună. În ape liniştite oricine este un bun căpitan. respect. statut social. am atras peste treizeci de oameni şi cu siguranţă vor fi mult mai mulţi. ai toate şansele nu doar să ai bani. succes. de la oameni de afaceri la specialişti în tot felul de domenii. Nu am plătit niciodată pe nimeni. a unui vis. CONDUCĂTORII HAITEI cluburile. În spate se află toţi ai tăi. Din cauza viziunii mele. chiar dacă unii mai greu”. devii responsabil pentru binele tribului tău. Atunci când devii alfa. eşti responsabil pentru binele tribului tău. Ai şi beneficii însă cele mai multe sunt obligaţii.” În acest moment. am o echipă de peste 30 de oameni care mă sprijină să ating viziunea mea. Este cursul firesc al evoluţiei şi vreau să te învăţ câte ceva din experienţele mele recente legate de cum e să fii lider prin viziunea pe care o ai şi prin care atragi foarte mulţi oameni de calitate în viaţa ta. Sunt oameni de calitate maximă. însă nu uita: “fiecare naș îşi are nașul.ALFA: LIDERII. Urci cu căruţa şi tribul tău pe drumul evoluţiei. nu mergem pe stradă să batem oameni şi să le furăm hainele. Aşadar. Dacă mergi pe stradă şi furi de la oameni. Nu suntem ca trupa lui Chişto. imaginează-ţi că ai o căruţă şi tu o conduci. s-ar putea să ai câteva succese. aceea de a crea un imperiu al psihologiei. Ce se întâmplă dacă îţi pierzi atenţia pentru o clipă? Rişti să se răstoarne căruţa. admiraţie. care muncesc cot la cot cu tine pentru o viziune ce depăşeşte un individ şi care devine viziunea unei întregi comunităţi de oameni extraordinari. acum este o absolventă de psihologie cu două cărţi scrise şi alta în curs de apariţie. un anturaj extraordinar şi o viaţă împlinită dar mai mult: s-ar putea să simţi în suflet acea mulţumire pe care doar oamenii care şi-au îndeplinit misiunea pe pământ o pot avea. relaţii minunate. întreg tribul tău.” (proverb suedez) ________________________________________________________ O persoană care mă cunoaşte foarte bine şi a cărei părere o respect foarte mult mi-a spus aşa: “Ca să înţelegi mai bine ce fel de lider eşti tu. îi terorizezi şi te iei la bătaie cu toţi. 9 . face yoga şi meditaţie şi trăieşte practic o cu totul altă viaţă.

a înfiinţat www. Am început să scriu articole despre importanţa personalităţii în seducţie. Mi-am început afacerea în primul an de facultate la psihologie cu 100 de lei. la un an şi jumătate după ce am început să scriu articole ca un simplu utilizator al site-ului. pe site-ul www.ro.andreihasna.personalitatealfa. Florina şi Andreea sunt singurele persoane din tot anul nostru de la facultatea de psihologie care au înţeles viziunea de a crea un imperiu al psihologiei şi s-au alăturat. este trainer şi psiholog. cu care am cumpărat domeniul www. împreună cu soţia lui Simona şi cu Florina. Am început să scriu şi articole special pentru seducţie din experienţele mele.ro. Mi-a plătit-o un prieten care a aşteptat să îi dau banii timp de trei ani… Am cunoscut-o pe Andreea. prin anul III. ci pentru că nu am avut nici eu bani până de curând.ro − toate site-uri ale oamenilor ce au pornit de la 0 din comunitatea noastră. Şi-a scris şi Andreea prima ei carte. Am început să scriu articole şi am scos prima carte “Personalitate alfa” în 300 de bucăţi. Daniel. www. Un moment critic a fost când aveam tot ce ne trebuia. Am scris a doua mea carte.ro −. Marius.com. deveneam proprietarul acestei comunităţi online. să îl dea tot pe gratis la cineva care merită şi care va duce munca mai departe. Cele 3 site-uri − Personalitate alfa. excursii cu sporturi extreme şi seminare indoor în care membrii comunităţii se puteau cunoaşte şi face schimb de experienţe şi informaţii. Prietena mea. www. Am început să organizez bootcamp-uri. am descoperit-o tot la facultatea de psihologie.stilultau. unul dintre cei mai buni traineri pe care i-am cunoscut. Lumea începea să mă caute de pe internet. am învăţat-o să folosească modelul meu şi să îşi facă propriul site pentru femei: www. “Arta seducţiei: cum să ai succes cu femeile şi cu tine însuţi”. Adi. proprietarul site-ului. O scurtă recapitulare.creativitatea.ro.nlpmania. mai puţin programatori.artaseductiei.ro.PERA NOVACOVICI Nu pentru că aş fi fost un zgârcit.com. Am găsit doi de pe Arta seducţiei care au ca job zilnic programarea şi care au decis să ne ajute cu cât pot. Mi-am făcut treaba atât de bine încât mi-am câştigat o reputaţie foarte puternică în comunitate.fiicustil. Aşadar. 10 .therealman. cu care am o relaţie de doi ani. Are site-ul ei − www. Arta seducţiei şi Stilul tău al Andreei au început să crească. El a primit site-ul de la fondatorul acestei comunităţi. a decis că nu mai poate să se ocupe de site deoarece avea o afacere care îi lua tot timpul şi nu mai avea timp de nimic altceva. care i-a spus că atunci când va da site-ul. www. ştiind ce facem şi cu ce ne ocupăm şi au început să îşi ofere ajutorul.

Cred că oricine şi i-ar dori. Nu m-am abătut nicio clipă de la viziunea mea. de la www. CONDUCĂTORII HAITEI Luca. Sunt oameni care şi-au descoperit vocaţia şi care ştiu ce vis au în viaţă. Claudiu. Însă nu banii sunt motivatorul principal al unui star. jumătate sunt oameni din toate colţurile ţării pe care i-am cunoscut prin intermediul muncii mele.com. Bunul meu prieten din școala generală. Cred că ai prins ideea despre cum anume am cunoscut oamenii alături de care muncesc să îmi ating visurile. Nu mi-aş fi permis să plătesc niciodată oameni de calitatea celor pe care îi am în echipă. Ci VIZIUNEA COMUNĂ este. Fac ceea ce fac nu pentru bani însă banii vin ca efect secundar pentru că sunt foarte buni în ceea ce fac. tot de pe site-ul Personalitate alfa. Mă opresc cu enumerarea aici. Modalitatea prin care am reuşit să aduc la un loc o echipă întreagă de staruri şi să muncim toţi pentru un scop comun a fost următoarea: am căutat doar oamenii cu abilităţi înăscute şi care îşi urmează vocaţia. Ceea ce fac eu este să îi sprijin să îşi atingă propriile visuri iar ei mă ajută să mi le ating pe ale mele. Punctul 3 este foarte important pentru că este modalitatea. Astfel că starurile se camuflează şi nu mai arată nimănui cât sunt de buni. Toţi aceşti oameni au un singurul lucru în comun: SUNT STARURI. SINGURĂ. a adus un prieten care a făcut noul site şi coperta cărții. este un perfecționist. Starurile sunt persoane atât de bune în ceea ce fac încât la un moment dat toată lumea începe să tragă de ei şi să le ceară servicii. Sârbu ne ajută enorm.milionarulmioritic. prin care poţi atrage un star. Ne-am împrietenit şi acum scriem o carte împreună despre educaţia financiară. Acesta este schimbul pe care îl facem. În acest moment. jumătate din tribul acesta sunt oameni pe care îi ştiu personal în Timişoara. AM VORBIT NEÎNCETAT DESPRE VIZIUNEA MEA. Cum noi lucrăm cu poşta. un maniac al celor mai fine detalii și un pasionat de branding. A scris că vrea să facă parte din această viziune. 11 . Acum deja a scos produse. mi-a scris că a citit un articol de pe Personalitate alfa şi i-a plăcut foarte mult. Sârbu este prietenul meu din copilărie şi ambii lui părinţi sunt postaşi din 1970. Vali ne-a cunoscut pe net.ALFA: LIDERII. Se va ocupa de partea de branding și de prezentarea și imaginea generală a materialelor noastre − iar rezultatele pot fi deja văzute începând cu actuala ediție a cărții “Personalitate Alfa”. Ce înseamnă un star în limbaj de afaceri? Un om care ştie care îi sunt talentele naturale şi îşi dezvoltă abilităţi în acele domenii în care este foarte bun.

Crierul uman nu este pregătit pentru aceste schimbări bruşte de rol şi de statut 12 . Eu nu am angajaţi şi niciodată nu voi avea. Aşa se abordează un star. Lideri ai propriei lor viziuni. Şi apoi găsesc o modalitate de a-i face să contribuie. care sunt mereu hărţuiţi. Toţi oamenii din echipă se educă să devină lideri la rândul lor. În societatea umană putem vedea cum orice grup social funcţionează ca o haită. E o mare prostie. având lideri şi pe linie masculină şi pe linie feminină. Să nu faci afaceri cu prietenii INCOMPETENŢI. Nu o să îi cer unui prieten care nu e deloc bun cu cifrele să fie contabil. ci fac ceea ce au fost născuţi să facă. Asta e diferenţa. în grupul de prieteni. La capătul ierarhiei sunt indivizii cei mai stresaţi. care au visuri în viaţă şi şi-au descoperit vocaţia. Atunci ei vor recunoaşte că și tu eşti un star şi îşi vor da masca jos. deoarece oamenii nu trăiesc într-un singur grup în care regulile şi ierarhia sunt clare ci îşi schimbă statutul social de mai multe ori într-o zi. iau câte 15 pentru că merg cu prietenii mei. cu personalitatea cea mai slabă. la muncă. Am să îţi explic la sfârşit care este datoria supremă a unui lider. Însă prietenii mei nu fac lucruri care nu li se potrivesc. Cu ei şi muncesc. Problema însă la oameni este mult mai complexă. la şcoală. ce îi pasionează şi ce abilităţi au. mai exact ce calităţi trebuie să aibă. Doar că mă uit să văd ce hobby-uri au. Cu care merg şi în excursii şi beau în cluburi. una pe partea masculină şi una pe partea feminină. datoria mea este să cresc alţi lideri. Nu lucrez decât cu oameni de acţiune. dorinţe şi visuri. trebuie să vorbeşti cu pasiune despre visul tău. Să îţi pui prietenii să facă lucruri la care pur şi simplu nu au talent şi abilităţi poate însemna dezastru pentru afacerea ta. Poate ai auzit vorba “să nu faci afaceri cu prietenii”. omega. proactivi. În afacerea mea am cei mai buni prieteni ai mei. Mai mult. alungaţi sau chiar ucişi de ceilalţi membri ai haitei. Acum să vedem însă ce anume este un lider. în care unele specii au o ierarhie. Când iau bilete la film la mall. îţi aduce rezultate pe care nici nu ţi le poţi imagina. Pe aceşti oameni nu e nevoie să îi motivez pentru că sunt motivați intern de propriile nevoi. Masculul şi femela alfa Acest termen provine din lumea animalelor. Viziunea mea aduce bunăstare tribului şi asta face ca toţi oamenii să îmi fie alături. în care fiecare face cu pasiune ceea ce îi place foarte mult să facă. etc. În vârful ierarhiei se află liderii alfa.PERA NOVACOVICI Dacă vrei să îi faci să îşi arate adevărata identitate. În familie. Să poţi avea o echipă formată numai din prieteni.

Am divorţat şi mam căsătorit cu un beta. este inclusă. Trăim într-o societate care duce lipsă. CONDUCĂTORII HAITEI social şi astfel apare anxietatea de statut social. pe internet. Aşadar.ALFA: LIDERII. se educă încontinuu pentru a putea conduce spre succes pe sine şi haita sa. deşi şi această latură. Dar apoi vin acasă şi îşi varsă toată furia (pe care nu au arătat-o atunci când trebuia) asupra ta. lupta este de cele mai multe ori psihologică şi nu fizică. alfa este testat constant pentru a se vedea dacă e capabil să rămână lider. pasiune şi dedicaţie pentru scopul tău. Masculii beta sunt “băieţii super de treabă” în această lume. de lideri şi acest material îşi propune să te facă conştient că şi tu poţi să fii un lider. Mitul “masculului alfa” a fost spulberat când cercetările pe 40 de haite de lupi au arătat că în 60% din haite femela era liderul absolut în orice perioadă. Agresiv. mai mult ca oricând. egoist şi uneori insensibil la sentimentele mele. Mărturia unei femei căsătorite cu un alfa: “Am fost căsătorită cu un bărbat alfa. Între oameni. Nu trebuie deloc neglijat aspectul femelei alfa care devine liderul absolut al haitei. Întreg conceptul de “personalitate alfa” pe care îl promovez prin materialele mele este cu mult mai complex decât latura sexuală. adică acea stare de stres în care nu ştii exact care ţi-e locul. sunt extrem de multe cazurile când o persoană cu o personalitate puternică domină total alte persoane cu mai mulţi bani. asupra câinelui. Vom vorbi şi despre cum să faci lucrul ăsta în rândurile ce urmează. Acum aş alege un alfa în dauna unui beta oricând. pentru că majoritatea oamenilor. Ce este important să reţii e că şi în lumea animalelor şi în lumea oamenilor. se gândesc la oameni bogaţi. Mai mult. Dacă eşti student şi locuieşti în cămin vei avea un anturaj format din alţi studenţi. În general. Raţionamentul este simplu: cine se aseamănă se adună. termenul de “alfa” este des folosit ca să descrie bărbaţii care au parte de succes cu femeile. loial. chiar şi în dauna masculului alfa în perioada împerecherii. indiferent de trecutul şi experienţa ta de viaţă. însă e nevoie de foarte multă muncă. când aud de statut social. Veţi avea probabil venituri asemănătoare iar diferenţă o vor face nu banii ci personalitatea. Poate părea paradoxal. a sexualităţii. Ei bine. O adevărată personalitate alfa este echilibrată şi are mai multe şanse de a reuşi în viaţă. Dacă eşti un copil de bani gata vei umbla probabil cu un anturaj asemeni ţie şi banii pe care îi ai probabil îi vor avea şi cei din jur. Nu încearcă să supună pe toată lumea dar nici nu se lăsă supus de nimeni. Ştie să îşi folosească şi emoţia şi logica şi îşi dezvoltă permanent personalitatea. 13 . tot personalitatea va avea ultimul cuvânt. statutul social şi personalitatea alfa au prea puţin de-a face cu banii. În acest material vom vorbi despre statut social şi nu vei vedea aproape deloc discuţii despre bani.

se îmbracă bine. considerat părintele inteligenţei emoţionale. Sunt supuşi şi fug de orice conflict în loc să îşi susţină ideile şi părerile. face sport. Să fii o personalitate alfa nu înseamnă să domini prin forţă ci să influenţezi oamenii să îşi facă treaba bine.” O persoană alfa. lucrează cot la cot cu ei. un alfa nu dă ordine ci începe primul iar ceilalţi îl urmează conştiinţa de sine liderii alfa îşi cunosc şi punctele tari precum şi cele slabe. Nu prea au coloană vertebrală. Cu alte cuvinte. O personalitate alfa este pozitivă şi optimistă prin natura ei şi. mănâncă sănătos. bărbaţii beta sunt nişte frustraţi. cel mai important. învaţă din greşelile trecutului. este foarte bun în comunicare. se odihneşte când trebuie.PERA NOVACOVICI asupra surorii lui şi asupra oricui simt că pot domina la rândul lor. o personalitate alfa: o parte vitală într-o personalitate alfa o constituie inteligența emoţională majoritatea abilităţilor care fac diferenţa între un alfa şi restul sunt trăsături emoţionale management participativ un lider adevărat implică oamenii. a făcut studii îndelungate asupra trăsăturilor emoţionale ale liderilor în societatea umană şi a găsit următoarele caracteristici ca fiind vitale într-un lider. un alfa nu se naşte ci devine prin faptele sale în viaţă. nu îi este frică să facă altele noi pentru a învăţa și îşi alege atent anturajul. indiferent că e bărbat sau femeie. astfel ştiu unde trebuie să lucreze pentru a deveni mai buni în fiecare zi 14 . în special în ascultare pentru a înţelege foarte bine problemele şi nevoile oamenilor săi. Atributele de lider ale lui Gardner: vitalitate fizică şi rezistenţă inteligență şi gândire orientată spre acţiune dorinţa de a accepta responsabilitatea competenţa şi dezvoltarea abilităţilor în domeniile în care are talente naturale înţelegerea oamenilor din haita sa şi a nevoilor lor abilităţi de a lucra cu oamenii dorinţa de realizare capacitatea de a motiva oamenii curaj de încredere decisiv încredere în sine adaptabilitate/flexibilitate Daniel Goleman. are grijă să poată rămâne sănătoasă fizic şi emoţional. îi inspiră şi oferă puterea exemplului.

CONDUCĂTORII HAITEI balanţa între viaţa personală şi muncă: este foarte important să nu cazi în extreme şi să ştii că timpul liber şi familia sunt la fel de importante ca şi munca şi nici una nu trebuie să beneficieze de atenţie exclusivă hotărâre şi determinare liderii alfa iau decizii fără să ezite. putere de convingere). Nu o vei face pentru bani deşi banii vor veni din abundenţă. emoţiile şi stările proprii) autocontrol (abilitatea de a-şi controla ieşirile impulsive şi toanele emoţionale) motivaţie (abilitatea de a face cu pasiune ceea ce face. directă şi asertivă. Cum devii lider alfa? Prin scopul tău în viață: VISUL tău. Te vor obliga să creşti şi să evoluezi. stările şi toanele celor din jur. de a crea conexiune emoţională cu oamenii şi de a lega prietenii trainice. 15 . fără să se lase copleşiţi de nehotărâre confruntarea persoanelor problemă o persoană alfa ştie să fie sinceră. Cum să devii un lider Rezultate sunt TOTUL. optimism în fata eşecului şi o dorinţă puternică de a avea rezultate) empatie (abilitatea de a înţelege emoţiile. probabil îţi vor cauza multă suferinţă. știe să îşi exprime valorile şi convingerile şi să le apere când acestea sunt atacate managementul schimbării liderilor alfa nu le este frică de schimbare cât timp ştiu că schimbarea va aduce îmbunătăţiri Cele cinci componente ale inteligenţei emoţionale în grup: conştiinţă de sine (abilitatea de a recunoaşte toanele. de a urma scopurile cu perseverenţă şi energie. Nu va fi deloc uşor să le atingi. abilitatea de a trata oamenii conform cu starea în care se află la un moment dat) abilităţi sociale (abilitatea de a gestiona relaţii. Restul e doar abureală ieftină. VIZIUNEA ta. Nu vor avea legătură cu diplomele pe care le ai de prin şcoli.ALFA: LIDERII. Identifică domeniile la care stai slab: social fizic financiar spiritual emoţional familial psihologic sexual Începe să lucrezi la ele şi devino matur în toate aceste domenii.

ce fel de prieteni ai. nu erau înarmaţi decât cu o pasiune şi un vis. dacă ai sau nu maşină. Caracter. educaţia etc. nimic nu este mai frumos decât să vezi un om care perseverează în ceea ce face şi REUŞEŞTE. susţine-ţi ideile chiar şi împotriva unui grup întreg care te contrazice (cât timp crezi cu tărie în ele). Aici intră pasiunea pentru viaţă. Asta te îndreptăţeşte să priveşti pe oricine în ochi şi să spui: “Şi eu am un vis. Pentru că trăim într-o lume superficială în care ne schimbăm relaţiile. E foarte important să comunici asertiv şi sincer TOT TIMPUL. Dacă ai un scop în viaţă şi îl urmezi cu pasiune eşti la fel de bun ca oamenii LEGENDARI din această lume. interesele şi hobby-urile tale. Eşti aliniat complet cu valorile şi principiile tale şi nu mai dai socoteală nimănui pentru viaţa ta şi felul în care o trăieşti. Cum vei contribui cu talentele tale la această lume? Ce vrei să laşi în urma ta când vei muri? Perseverență. joburile. Vorbeşte privind oamenii în ochi. Pasiune. Aici ne referim la scop din punct de vedere spiritual. din ce mediu provii. că ai stimă de sine crescută. De aceea e foarte importat să îţi descoperi vocaţia pentru că atunci degaji pasiune în fiecare clipă. Se simte în tonul vocii şi în mişcările tale. Arată că ai coloana vertebrală. NICIODATĂ să nu te consideri mai puţin bun decât oricare om din jurul tău. că ai statut social (despre care vom vorbi în tot acest material) şi eşti conştient de cine eşti şi de mediul tău înconjurător. Acest echilibru înseamnă calm emoţional. Aceşti oameni sunt exemple pentru noi. Trebuie să arăţi că eşti sănătos fizic. Scop în viaţă.” ________________________________________________________ Prin ce atrage un alfa? Un aspect fizic şi o stare emoţional echilibrată. pentru munca ta. îngrijire) şi o stare care arată că te simţi foarte bine în pielea ta. NICIODATĂ NU COMUNICA UN STATUT SOCIAL MAI SCĂZUT Indiferent de hainele pe care le porţi. un aspect fizic plăcut (îmbrăcăminte. Şi eu sunt îmbarcat 16 . relaţiile cu cei din jur şi bucuria de a trăi. Oamenii își iubesc semenii perseverenţi. pentru că şi ei. emoții.PERA NOVACOVICI Ai grijă la tentaţiile zilnice: tv/distracţii/jocuri pornografie alcool/droguri activităţi care să elibereze tensiunea în locul activităţilor care să aducă rezultate ________________________________________________________ “Când alţii dormeau. la început. de banii pe care îi ai în buzunar. Fii perseverent în tot ceea ce faci odată ce ştii care este misiunea ta în viaţă. eu cream succesul trudind adânc în noapte.

Însă ai grijă să nu cazi în extreme și să devii atât de fascinat de persoanele de succes încât să uiţi să devii tu una. Liderii adevăraţi scot la suprafaţă ce e mai bun în oameni. CONDUCĂTORII HAITEI în misiunea de a face lumea mai bună. În faza a doua. Apoi. Este foarte important să ştii să reduci tensiunea cu calm. relaţii . maimuţelor cu statut social înalt. oamenii mărunţi se gândesc doar la ce pot lua din această lume. Trebuie să ştii să gestionezi conflictul în afaceri. Despre cimpanzei şi oameni Un experiment pe maimuţe a fost făcut în felul următor: sucul de struguri se pare că este una dintre cele mai mari recompense pe care o maimuţă o poate primi. cu un zâmbet sau cu limbajul nonverbal. le-au fost arătate poze cu maimuţe cu un statut social mai scăzut. Maimuţele iubesc atât de mult sucul de struguri încât putem considera că este echivalentul banilor la oameni. Important este binele tribului nu conflictele tale personale.ALFA: LIDERII. Maimuţele dominante nici nu au vrut să se uite pe acele poze şi le-au rupt sau le-au aruncat. Niciodată nu începe un conflict din orgoliu tău personal. În acest experiment. Nu doar că maimuţele cu statut social scăzut se uitau la poze cu plăcere dar erau dispuse să plătească cu suc de struguri privilegiul de a privi poze cu maimuţele alfa. Dacă însă adversarul iniţiază conflictul fizic.” Asta te face să ai cel mai înalt statut social posibil în această lume. trebuie să îţi asumi următoarele responsabilităţi pe care ceilalţi nu pot să şi le asume: Maestru al conflictului. Să respecţi oamenii mai evoluaţi şi mai de succes decât tine. alfa. chiar dacă asta poate duce şi la conflict fizic. alegerile vor fi făcute după principiile şi valorile personale chiar dacă rezultatele vor fi negative 17 . Este datoria ta să încurajezi și să inspiri oamenii din jurul tău să îşi valorifice la maxim potenţialul. Eşti responsabil de bunăstarea materială a grupului. Doar oamenii măreţi se gândesc ce pot să ofere lumii. nu dai înapoi orice ar fi. maimuţele cu statut social mai scăzut au primit poze cu maimuţele lider. atunci fără ezitare trebuie să fii primul care sare în apărare. E important să pui lumea la treaba însă atunci când încep să apară banii. Prin puterea exemplului tău vei oferi cel mai mult oamenilor din echipa ta. familie. E în regulă să ai mentori şi modele. e foarte important să ştii să împarţi câştigurile direct proporţional cu munca fiecăruia 21 de trăsături ale liderilor (după John Maxwell) (1) Caracter fii tare ca o stâncă adversitatea împinge liderii să facă alegeri. În schimb dacă un membru al tribului este atacat sau ameninţat. Acum să revenim la oameni. anturaj şi mai ales CONFLICTUL INTERIOR prin autodisciplină. maimuţele au fost fotografiate. Ca lider/alfa.

dacă nu e pentru un vis măreţ de-al tău. oamenii vor urma întotdeauna pe cei încărcaţi cu pasiune arată că apreciezi oamenii din jur. împarte (10) Iniţiativă liderii ştiu ce vor şi încotro se îndreaptă îşi găsesc motivaţia internă în fiecare zi liderii ştiu că doar greşelile te învaţă lecţii şi te fac să evoluezi 18 .PERA NOVACOVICI integritatea caracterului se arătă în fapte. impulsivitatea. frica limitează un lider curajul înseamnă să ieşi din zona ta de confort şi să acţionezi (7) Discernământ să poţi face diferenţa între ce e bine şi ce e rău. să îţi dezvolţi abilităţi și să devii expert în domeniul tău (6) Curajul viaţa ta se extinde în mod proporţional cu curajul tău. lipsa de putere asupra viciilor (2) Carisma secretul carismei este să iubeşti viaţa şi ceea ce faci în viaţă. oamenii buni de cei răi o parte importantă a discernământului este intuiţia (8) Concentrare concentrează-te 75% pe punctele tale forte concentrează-te 20% pe învăţarea de lucruri noi concentrează-te 5% pe slăbiciunile tale deleagă lucrurile care nu sunt din domeniul tău de competenţă (9) Generozitate fii recunoscător pentru ceea ce ai oricât de puţin ai. încurajează-i oferă speranţă oamenilor (3) Angajament angajamentul total este ceea ce separă pe cei cu visuri realizate şi cei care rămân doar cu visuri vezi unde se duc majoritatea timpului. să separi alegeri bune de cele rele. angajează-te să faci altceva (4) Comunicare comunicarea asertivă te ajută să spui exact ceea ce vrei. nu în vorbe slăbiciuni ale caracterului sunt: aroganța. a energiei. să îţi exprimi nevoile comunicarea empatică te ajută să îi înţelegi pe cei din jur şi să înţelegi nevoile lor e foarte important să cobori sau să creşti nivelul intelectual al comunicării tale în funcţie de persoanele cu care comunici (5) Competenţa e foarte important să ştii care sunt talentele tale înnăscute şi să le şlefuieşti permanent. mentalitatea de lup singuratic. a banilor tăi.

CONDUCĂTORII HAITEI (11) Ascultare este foarte important să ştii să asculţi activ ascultarea te ajută să înţelegi nevoile şi motivaţiile oamenilor şi astfel să poţi con- tribui la bunăstarea lor (12) Pasiune pasiunea te schimbă. nu eşti lider (18) Autodisciplină prima persoană pe care trebuie să o învingi şi să o conduci e propria ta persoană provoacă-ţi toate scuzele ce te împiedică să ai rezultate luptă cu propriile vicii (19) Lider prin servirea celorlalţi un lider adevărat serveşte oamenii pune-i pe cei din tribul tău înaintea ta iubeşte-ţi tribul şi trăieşte pentru el (20) Disponibilitatea să înveţe permanent toată viaţa e o şcoală învăţatul nu încetează niciodată (21) Viziune viitorul aparţine celor care văd posibilităţile înainte că ele să devină evidente viziunea începe înăuntrul tău şi este soră cu vocaţia ta descoperirea vocaţiei va duce la întregirea viziunii tale 19 . eşti primul care atacă ameninţarea. fie ele bărbaţi sau femei învaţă să creezi conexiune emoţională (16) Responsabilitate eşti singura persoană responsabilă pentru viaţa ta ca lider.ALFA: LIDERII. mai productivă şi mai puternică având pasiune pentru ceea ce faci (13) Atitudine pozitivă atitudinea ta e o alegere atitudinea îţi determina alegerile oamenii din jur se poartă cu tine conform cu atitudinea pe care o ai (14) Rezolvare de probleme învaţă să rezolvi probleme fără bani sau ajutor creativitatea este o abilitate vitală în rezolvarea de probleme (15) Relaţii învaţă să relaţionezi cu alte fiinţe umane. eşti responsabil pentru binele întregului trib (17) Siguranţa trebuie să îţi aperi familia şi tribul de pericole ca lider. până nu poţi face asta. devii o persoană mai eficientă.

creşte pomi. Când crezi cu tărie în ceva nu îţi fie teamă să îţi susţii punctul de vedere chiar împotriva tuturor. Josif Stalin. oamenii pot avea foarte multe calităţi şi totuşi pot acţiona prosteşte. Arată-le celor din jur CUM SE FACE. dacă dispune de unelte de informare bune. un lider poate cădea în capcana că ştie totul. Nu mai sta niciodată deoparte când vezi că cineva mai puternic atacă pe cineva mai slab. Nu poţi ajuta oamenii şi nu îi poţi educa vorbindu-le. (2) Vorbeşte despre visul şi viziunea ta tot timpul când ţi se oferă ocazia. dar responsabili pentru moartea a zeci de milioane de oameni. o altă capcană a gândirii: liderul este intangibil şi nimic nu i se poate întâmpla. când liderul îşi imaginează că doar dorinţele lui sunt importante şi ignoră nevoile altor oameni şi instituţii omniscienţa. creşte oameni. Nu te teme că vei fi considerat dus cu pluta. creşte grâu. (3) Persoanele alfa au idei diferite de cele ale majorităţii şi pot să îşi impună aceste idei prin forţa personalităţii lor. dacă vrei să fii prosper 10 ani. Dincolo de cele discutate mai sus. de multe ori acest lucru ducând la pierzania sa omnipotenţa.      Cea mai importantă sarcină a unui lider… …este să găsească şi să educe oameni de valoare. Adolf Hitler şi Mao Tse-Dung sunt doar trei exemple. mai ales dacă vrei să laşi urme pe acest pământ. când vezi că se comite orice fel de nedreptate. Puterea exemplului tău este singurul fel în care poţi să fii lider. iluzia că o singură persoană le poate şti pe toate. (4) Să vezi o nedreptate şi să nu faci nimic înseamnă să fii laș.PERA NOVACOVICI Exerciţii (1) Setează exemplul personal. iluzia că liderul poate face absolut orice fără limite iluzia invulnerabilităţii. 20 . Ai un vis şi o misiune şi o urmezi cu toată fiinţa ta.” (proverb) ________________________________________________________ Nu poţi să faci singur totul în viaţă. ________________________________________________________ “Dacă vrei să fii prosper un an. oameni fără nicio o îndoială inteligenţi. dacă vrei să fii prosper o viaţă întreagă. Aceşti oameni comit erori în gândire şi vom enumera câteva erori mari de gândire care pot apărea la un lider: egocentrismul. ci trecând la acţiune.

O haită însă face treaba asta destul de uşor.ALFA: LIDERII.” (Lao Tse) ________________________________________________________ La final. iar încurajarea este ARMA NUMĂRUL 1 a unui lider. În viaţă. Vei realiza că nu poţi duce singur povara unei vieţi minunate şi trebuie să împarţi şi munca şi beneficiile cu cei din haita ta. Toată lumea trebuie să împartă prada. mori ca lider. mai întâi trebuie să ştii să urmezi. le poţi face singur. îți recomand cartea “Dezvoltă liderul din tine”. se satură şi îşi continuă viaţa. dacă ai planuri mici. nu se găsesc. ________________________________________________________ “Pentru a conduce. Şi toată haita împarte prada. Calităţi ale unui potenţial lider pe care îl creşti: atitudine pozitivă şi optimism profesionalism (toanele emoţionale nu îl împiedică să îşi facă treaba la capacitate maximă) jucător de echipă capacitatea de a urma alţi lideri loialitate să ofere. Pera Novacovici © 2010 ☆ Toate drepturile rezervate 21 . CONDUCĂTORII HAITEI Ducerea poverii: dacă ai doar oameni subordonaţi şi mai slabi ca tine în echipă. Să ai o slujbă. nu doar să ia disciplină recunoştinţă Pune-ţi întrebarea: de ce anume are nevoie această persoană pentru a creşte? Majoritatea învingătorilor se formează. de John Maxwell. tu duci toată povara şi trebuie să găseşti toate soluţiile iar la sfârşit. să ai ce să mănânci. Un lup singur nu ar putea să doboare un cerb în pădure. Dacă însă vrei să faci lucruri mai mari de atât îţi vei descoperi rapid limitele şi defectele.

stilultau.com Dacă te interesează succesul cu femeile şi vrei să te înscrii la newsletter-ul “Arta seducţiei”.ro Dacă vrei să comanzi cele 5 cărţi tipărite o poţi face aici: Cartea Arta seducţiei – cum să ai succes cu femeile şi cu tine însuţi Cartea Jurnalul lui Abel Cartea Personalitate Alfa – descoperă comoara ascunsă din tine Cartea Stilul tău – pentru femeia care merită Cartea Secretele unei femei atrăgătoare Pentru a te conecta cu mine la unul din serviciile sociale pe care le folosesc. coordonat de Marius Simion şi Nicola Florina.com Unul din cele mai bune site-uri de NLP în limba română. click pe link-ul corespunzător: FaceBook novacovici FriendFeed novacovici LastFM zmeul LinkedIn novacovici Picasa novapera2005 Twitter novacovici YouTube novapera 22 .creativitatea.artaseductiei. înscrie-te la Stilul Tău aici: www.com Dacă vrei să-ţi dezvolţi creativitatea înscrie-te la newsletter aici: www.personalitatealfa.nlpmania.ro Dacă eşti femeie şi te interesează succesul la bărbaţi. fă-o aici: www. trece-ţi numele şi e-mailul aici: www.PERA NOVACOVICI Dacă ce ai citit ţi s-a părut interesant. îl poţi vedea aici : www. scrie-mi aici: LASĂ-MI UN MESAJ Dacă vrei să fii informat despre noutăţi şi să primeşti articole gratuite.

Povestea mea pe străzile Timișoarei PRODUCȚIE/DESIGN & BRANDING CLAUDIU CATARGIU .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful