P. 1
alcoolii2

alcoolii2

|Views: 5|Likes:
Published by Istrate Dragos

More info:

Published by: Istrate Dragos on Jun 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/05/2015

pdf

text

original

Clasa a IX –a Gimnaziul Elimul Nou oraşul Chişinău petru basarab maxim ŞMACOV Ion CARŢÎN Valeria mazur Tamara

podcladnicov prof. DINA CALANCEA

Etanolul sau alcoolul etilic, C2H5-OH e cunoscut în întreaga lume sub numele alcool. Din antichitate şi până astăzi este constituentul esenţial al tuturor băuturilor alcoolice. Etanolul se obţine,din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, prin fermentaţia alcoolică a compuşilor dulci (zaharide) din fructe sau din melasă, sub acţiunea unor ciuperci (Saccharomyces cerevisiae).

 Cuvîntul alcool îşi are originea în limba arabă – al “articol” si cohol "lucru subtil" .

legate de restul de hidrocarbură. se numeşte alcooli. Substanţele organice moleculare cărora conţin una sau mai multe grupe hidroxil OH. .

CnH2n+1OH  OH Grupa funcţională hidroxil Grupa de atomi care determină proprietăţile chimice caracteristice. .

.Din punct de vedere fizic alcoolul etilic în stare pură este un lichid incolor.3° C şi se solidifică la -114. inflamabil.1oC. care arde cu flacăra albastră. cu punctul de fierbere la 78. cu gust amar.

. Alcoolul metilic se obţine prin distilarea lemnului din care se mai numeşte şi alcoolul de lemn. atunci cînd este înghiţită. produce orbirea apoi moartea. Este o substanţă otrăvitoare care. Se foloseşte ca solvent precum şi pentru prepararea altor compuşi organici.

. Alcoolul incetineste functionalitatea sistemului nervos central. mişcare. alcoolul blochează o parte din mesajele care ar trebui sa ajungă la creier alterand astfel percepţiile. emoţiile. Alcoolul produce dificultăţi în vorbire şi erori în procesul de gîndire.  Alcoolul efecutează creierul intervenind în activitatea centrilor care coordonează echilibrul. vederea şi auzul persoanei. vorbirea si gîndirea. percepţia.

Celulele nervoase nu se regenerează. Celulele nervoase nu se restabilesc. La fiecare consum puternic de alcool se distrug cateva mii de celule. sub formă de convulsii. Tulburările cerebrale apar la unii pacienti într-o măsură mai acentuată. .

PERSOANĂ CARE NU A CONSUMAT ALCOOL A CONSUMAT ALCOOL TIMP DE 17 ANI .

laringelui şi al esofagului. neurita (afecţiuni nervoase) si ulcerul digestiv. Alte afectiuni cauzate de abuzul de alcool includ: gastrita. .   Consumarea alcoolului în cantităţi mari măreşte riscul apariţiei cancerului gurii. Probabil datorită acţiunii sale iritante bolile ficatului cauzate de excesul de alcool includ inflamarea ficatului. pancreatita. hepatita. ciroza şi cancerul ficatului. limbii. faringelui. Alcoolul măreşte riscul apariţiei bolilor de inima şi determină creşterea presiunii sîngelui.

Alcoolul afectează capacitatea de a primi destul oxigen şi elemente nutritive a bebeluşului. determinînd frecvent greutate scăzută la naştere şi în unele cazuri malformaţii congenitale sau retard mental. Femeilor însărcinate li se recomandă abstinenţă de la alcool. . Expunerea fătului la alcool poate genera anomalii la naştere cunoscute sub numele de Sindromul Fetal Alcoolic (SFA).    Alcoolul consumat de către o femeie în timpul sarcinii poate afecta negativ fătul.

 Sexul masculin constituie un factor de risc pentru consumul crescut de alcool. factorii sociali au o mare influenta asupra consumului de alcool . Cu cat varsta la care se incepe consumul de alcool este mai mica cu atat sansele de a se ajunge la abuz si alcoolism sunt mai mari. De asemenea.

iar în anul 2004 – alte 1000 de persoane dependente de alcool. Se observă că cei mai mulţi tineri se apucă de fumat la varsta de 16 ani. In privinţa consumului de băuturi alcoolice. iar persoanele consumatoare de alcool consumă 2 litrii pe lună. În ţară sunt luate la evidenţă 50. In anul 2003 au fost luaţi la evidenţă 600 alcoolici. . născuţi cu dependenţă de alcool. cei mai mulţi încep la vârsta de 20 ani.  Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 100 persoane cu varstele cuprinse între 16 şi 35 ani. Fumătorii consumă în medie 20 de ţigari pe săptămână.000 de persoane dependente de alcool dintre care 3500 sunt copii de alcoolici.

.

50% din crime. Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii. . De asemenea este unul dintre factorii de divorţ (unul din trei cazuri). fiind corelat cu 80% dintre cazurile de sinucidere. 30% dintre accidentele rutiere fătale şi 15% din cazurile de înec.

al VIII-lea. In sec. încă din timpuri străvechi. viţă de vie a trecut în Sicilia. alchimiştii arabi au descoperit alcoolul pe care l-au obţinut printr-un proces de distilare. Unii istorici arată că grecii au început să cultive viţa de vie sub influenţa fenicienilor. extinzîndu-se apoi treptat pe toată coasta Marii Mediterane. unde viţa-de-vie dădea roade fără îngrijiri speciale. în care se introduceau diferite extrase din plante. De la acestă. In Evul Mediu se consumau mult vinurile şi în general băuturile alcoolice. . Producerea vinului îşi are originea în Orientul Mijlociu.Băuturile alcoolice au fost folosite aproape în întreaga lume.

tot aşa şi vinul are o profundă semnificaţie în Biblie. dar.De exemlu crucea. nu trăiesc vrednic de jertfa Domnului Isus. . crucea a devenit un simbol al tuturor creştinilor. care a fost executat în acelaşi chip groaznic. Astfel. precum crucea. cu părere de rău. Mulţi credincioşi obişnuiesc să poarte acest simbol pentru a-şi manifesta şi a proclama credinţa în Domnul Isus. Participanţii la răscoala lui Spartacus au fost răstigniţi pe crucile înşirate pe toată lungimea drumului de la Sicilia până la Roma. Voi enumăra mai jos două dintre ele. După răstignirea Domnului Isus. în Imperiul Roman a fost folosită ca unealtă de executare a robilor şi criminalilor. cei mai mulţi oameni care poartă azi acest simbol.

pentru că ne-a dat o ţară binecuvântată şi prosperă..  Cînd Isaac a binecuvîntat pe fiul său Iacov a zis: .Iată. mirosul fiului meu este ca mirosul unui câmp. grâu şi vin din belşug!” (Geneza 27:27-28) Să-i fim mulţumitori din inimă lui Dumnezeu. Să-ţi dea Dumnezeu rouă din cer. pe care l-a binecuvântat Domnul. şi grăsimea pământului.  .

să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea. a luat o pâine. şi anume că. Creştinii care prin credinţă au încheiat legământ cu Domnul Isus şi au căpătat iertarea păcatelor şi darul vieţii veşnice.Luaţi.. Aceasta nu este compatibil cu caracterul şi trăirea unui copil al lui Dumnezeu. să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea. acesta este trupul Meu.Acest pahar este legământul cel nou în sângele Meu. ori de câte ori mâncaţi din pâinea aceasta şi beţi din paharul acesta.. până va veni El. a luat paharul. mâncaţi. în noaptea în care a fost vândut. se îmbată şi se scuză. Este o necinstire la adresa lui Dumnezeu când unii oamenii beau.” Tot astfel. Şi. au poruncă de la Domnul Isus să sărbătorească jertfa Lui şi evenimentul încheierii acestui legământ. vestiţi moartea Domnului.   Apostolul Pavel scrie: Căci am primit de la Domnul ce v-am învăţat.” Pentru că. după ce a mulţămit lui Dumnezeu. care se frânge pentru voi. şi a zis: . după cină. Domnul Isus. spunând că vinul pe care îl beau este „sângele Domnului”.” (1 Corinteni 11:23-26). şi a zis: . pentru că Dumnezeu spune…  Nu vă îmbătaţi de vin! . ori de câte ori veţi bea din el. a frânt-o. Această sărbătoare este Cina.

ne relatează în cartea Proverbelor cum o mamă îi da sfaturi înţelepte fiului ei Lemuel.  Împăratul Solomon. nu se cade împăraţilor să bea vin. care era împărat. ca nu cumva. Lemuele. şi să calce drepturile tuturor celor nenorociţi. bând. nici voivozilor să umble după băuturi tari. (Proverbe 31:4-5) . Nu se cade împăraţilor. Iată ce spunea acea femeie înţeleaptă. fiind inspirată de Duhul lui Dumnezeu. să uite legea.

fiţi plini de Duh. Lot a fost un om neprihănit. dar prin nevegherea lui şi dorinţa de a avea o viaţă mai „civilizată”. a acceptat să locuiască cu familia pentru o vreme în cetatea Sodoma. La beţie sunt săvârşite multe nelegiuiri care aduc după sine consecinţe grele.    Apostolul Pavel spune în Epistola scrisă creştinilor din Efes: Nu vă îmbătaţi de vin. (Efeseni 5:18). . o localitate unde erau tolerate tot felul de perversiuni sexuale care s-au răspândit apoi foarte mult şi au afectat şi familia lui. Dimpotrivă. Biblia ne relatează un astfel de caz. aceasta este destrăbălare.

dar pe urmă ca un şarpe muşcă şi înţeapă ca un basilisc. şi se duc să golească paharul cu vin amestecat. Înţeleptul împărat Solomon fiind inspirat de Duhul Sfânt a spus: Ale cui sunt vaietele? Ale cui sunt oftările? Ale cui sânt neînţelegerile? Ale cui sunt plângerile? Ale cui sunt rănirile fără pricină? Ai cui sunt ochii roşi? Ale celor ce întârzie la vin. Ochii ţi se vor uita după femeile altora. el alunecă uşor. ca un om culcat pe vârful unui catarg”. şi inima îţi va vorbi prostii. Nu te uita la vin când curge roş şi face mărgăritare în pahar. (Proverbe 23:29-34) .  Putem noi să ne închipuim cu ce durere în inimă şi-a trăit Lot ultimii ani ai vieţii şi a părăsit această lume? Aceasta a fost în mare parte şi consecinţa beţiei. Vei fi ca un om culcat în mijlocul mării.

   Azi la noi. nici printre cei ce se îmbuibează cu carne. Tot împăratul Solomon scrie: Ascultă. şi aţipirea te face să porţi zdrenţe”. îndreaptă-ţi inima pe calea cea dreaptă. fiule. multe familii au ajuns să fie distruse din pricina beţiei şi mulţi copii suferă din pricina părinţilor care sunt prinşi în ghearele beţiei. şi fii înţelept. Nu fi printre cei ce beau vin. (Proverbe 23:19-35) . Căci beţivul şi cel ce se dedă la îmbuibare sărăcesc.

 Vinul este simbolul jertfei aduse de Domnul Isus pentru ispăşirea păcatelor noastre. Pentru a căpăta această iertare. trebuie să credem în Domnul Isus şi să ne pocăim de păcate. .

aţi fost sfinţiţi.  Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii. nici închinătorii la idoli. în Numele Domnului Isus Hristos. Şi aşa eraţi unii din voi! Dar aţi fost spălaţi. . şi prin Duhul Dumnezeului nostru. nici hoţii. nici beţivii. nici malahii. nici sodomiţii. nici răpareţii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. aţi fost socotiţi neprihăniţi. nici defăimătorii. nici cei lacomi. nici preacurvarii. (1 Corinteni 6:9-11) Dumnezeu să ne ajute să-i fim ascultători şi astfel să ne fie binecuvântate vieţile. familiile şi ţara.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->