Disediakan oleh: Puteri Rozita Abdul Rahman Nor Hafizah Mohd Zainal

 Layangan

– rangka kayu yang dibaluti kertas - Diterbangkan dengan tali. - Aktiviti rekreasi semasa lapang.  WAU- alat permainan  Diperbuat dari kertas, gentian/kain  Rangka buluh /gentian.  Berkepala, bersayap, berekor dan bertali  Dikenali sebagai layang-layang di Johor, N.9, dan Selangor.

 Sinonim

di negeri pantai barat dan selatan semenanjung.  Terbahagi kepada 4: 1. Layang-layang laga 2. Layang-layang anak 3. Layang-layang hiasan 4. Layang-layang atau wau

 Perkataan

wau digunakan oleh negeri di utara semenanjung.  Asal perkataan wau – - berasal dari Belanda – ‘Wouw’ - sejenis burung besar yang dijumpai di Asia Tenggara. - juga berasal dari perkataan Thailand. - fakta terbaru – wau wujud dari bunyi yang dihasilkan oleh busar yang ada pada wau. - Menghasilkan bunyi ‘wau’, ‘wau’, ‘wau’ secara berirama.

 Ada

kepala, sayap dan ekor.

WAU BULAN

WAU KUCING

WAU DAUN

WAU HELANG

WAU JALA BUDI

WAU KENYALANG

WAU MERAK

WAU PUYUH

1. 2. 3.

Dibuat untuk dilayangkan di udara. Dibuat untuk mempertandingkan keindahan hiasannya. Dibuat untuk hiasan dinding dan dijual kepada pelancong.

-

-

Dicipta untuk hiasan. Mempunyai pasaran yang baik dalam dan luar negeri. Dijadikan hiasan di dinding, ruang tetamu, restoran, firma, hotel dan sebagainya.

1. 2.

3.
4. 5.

Digubah halus, padat dengan awan larat yang bermotifkan tumbuh-ttumbuhan. Corak berulang pada birai(tepi) bingkai disusun rapat. Keseluruhan corak diukir (tebuk). Ditampal dengan kertas warna. Beberapa lapisan digunakan dalam wau.

a. b. c.

d.
e. f.

Bunga matahari Daun ketumbit Katamguri Pucuk rebung Itik pulang petang Badak mudik

 Alat

– pisau kecil, pisau raut, pisau pemotong, pensil dan gunting. – buluh ( jenis yang kuat, liut, dan ringan seperti buluh duri. - kertas minyak/kertas warna. - gam - benang

 Bahan

1.
2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Ambil beberapa kepingan buluh yang telah diurut. Ikat buluh yang telah diurut untuk dijadikan bingkai wau. Ambil beberapa helai kertas warna mengikut kehendak kita. Lipat 2 helai kertas warna dan tekap bentuk wau. Lipat bahagian atas kertas menjadi ¼ dan lukis ukiran awan larat. Potong dan sobek bahagian atas awan larat yang telah dilukis. Bahagian yang telah disobek, harus ditampal pada kertas warna. Tampal kertas warna untuk dihiasi pada rangka wau.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.