P. 1
Principii Generale de Proictarre a Peisajelor Flaviu Ienci

Principii Generale de Proictarre a Peisajelor Flaviu Ienci

|Views: 96|Likes:
Published by Flavius Ienci

More info:

Published by: Flavius Ienci on Jun 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/26/2013

pdf

text

original

Universitatea „ Aurel Vlaicu” Arad

Facultatea de Inginerie alimentara, Turism si Protectia mediului Specializare: I.M.A.P.A. Anul de studiu: II

Referat la Arhitectura peisagera - Principii generale de proictare a peisajelor-

~

1

~

crearea unor peisaje care sa raspunda bine functiunilor atribuite. Principii Functionale Atat proiectele de ansamblu cat si cele pe obiective au ca scop. de crearea unor efecte arhitecturale prin volumetria plantatiilor. din aspectele constructive ale strazi li se adauga cele revenind direct vegetatiei: functii ecologice. o integrare armonioasa a activitatilor umane. O conditie necesara este stabilirea folosintelor adecvate. Cerintele multiple fata de amenajarile peisagistice impun proiectarea acestora prin abordarea concomitenta a unor principii functionale. care sa permita. alegrea si dispunerea logica a componentelor. de armonizare a arhitecturii diferite a cladirilor. Sistematizarea fiecarui spatiu verde trebuie sa satisfaca dezideratele functionale ale programului si sa asigure concordanta organizarii cu functiile prin aranjamentul rational al partilor componente. ~ 2 ~ . Acestor functii. in primul rand. compatibilitatea functiunior proiectate cu trasaturile sitului. ecologice.Coordonator: Prof. Univer. tehnice. estetilecompozitionale. dar si functia estetica. economice si cultural istorice. care deriva mai ales. Student: Economist Lucian Halmagean Flavius Octavian Ienci Principii generale de proictare a peisajelor Scopul fundamental al arhitecturii peisagere est crearea de spatii organizate ale ambiantei fizice naturale. Doctor Ingin.

dominat de constructii. se imbina cu fofosintele directe. Principii Ecologice Proiectarea ambiantei naturale a omului este in mod firesc o proiectare ecologica: se adreseaza vietii si opereaza cu elementele naturale. Astfel. In amenjarea zonelor cu potential peisagistic mare. corpuri de iluminat.cladiri. si indirecte ale fiecarui spatiu amenajat. circulatie. Principii estetice Compozitionale Crearea amenajarilor peisagistice se bazeaza pe o serie de pincipii estetice – compozitionale. proiectarea are in vedere pastrarea trasaturilor naturale importante. proiectare peisagistica are in vedere crearea unor ambiante care sa exprine frumusete. dintre care. Atat in cadrul urban. caracteristici fizice placute.ca un peisaj urban unitar. sunt cele care retin mai intai atentia si a caror peceptie. cele mai importante poseda viata – plantele. care se pastraza pe cat posibil nealterat si caruia prin organizare si ~ 3 ~ . Aspectele vizuale. ordine. de altfel. plantatii. mentinerea zonelor de interes si de valoarea peisajului existent nu numai in scopul valorificarii copozitionale ci si pentru importanta ecologica a acestora. care de la inceputul rpoiectarii se coreleaza strans cu cele functionale. cat si in programele specifice de arhitectura a peisajului. peluze . mobilier stradal.O buna abordare a programului de proiectare este conceperea ansamblului strazii . in padurile – parc fondul vegetal existent constituie elementul peisagistin de baza.

Astfel. ale caror rezolvari trebuei sa fie adecvate compozitiei si in acelasi timp sa fie corecte din punct de vedere ecologic. a unei zone puternic arborizate). sa nu incomodeze fizic. modelarea reliefului. este de dorit realizarea unor pante stabile cu strat feritl de pamant. ele se realizeaza astfel incat sa nu deranjeze vizual. scari. sa nu fie sursa de zgomot in zone dorite mai calme. drumuri.dotari. sunt estetice si se armonizeaza cu celelalte elemente ale peisajului. cu precadere prin limitarea volumului edafic. pozitionare plantatiilor. Acest principiu se are in vedere atat in aspectele majore ale conceptiei peisajului cat si in cele de detaliu. In proiectarea componentelor circulatie din parcuri( alei. alegerea sortimentului vegetal. dar si prin prejudiciile cauzate de unele defectiuni. modelarea reliefului terenului. bararea sau devierea unui curs de apa reclama solutii tehnice compatibile cu caracterul peisajului si cu conditiile naturale. crearea lacurilor. respectandu-se rolul sau principal ecologic. i se adaoga functiile dorite. care sa permita imracarea cu vegetatie. conditioneaza organizarea interioare. poduri) se adopta solutii tehnice care satisfac din punct de vedere al sigurantei si confortului deplasarii. Intrun parc nu este indicata consolidarea pantelor prin benzi betonate. dar care in acelasi timp. coline. O implicatie ecologica a instalatiilor ecologice este influenta asupra sistemului radicular al arborilor si arbustilor. Trasaturile naturale. Un alt exemplu il constituie instalatiile tehnice. in functie de caz(prezenta unui la. a unor depresiuni. ~ 4 ~ . Principii Tehnice Proiectare peisagistica ridica o serie de probleme tehnice specifice.

necesitand o modelare riguroasa a terenului. prin modul de abordare a poriectari peisagistice are in vedere valorificare maxima a posibilitatilor oferite de teren si adaptare funciunilor si stabilirea dotarilor in raport cu acestea. ecologice. estetice.radacinile. sunt alese in functie de posibilitatile financiare ale beneficiarului. De aceea. fie ca sunt demult recunoscute. limitarea fondurilor determina alegerea de variante mai putin costisitoare pentru diferitele aspecte ale proiectarii. Chiar de la inceput. Principii Cultural-Istorice In siturile cu importanta istorica. pozitia si adancimea conductelor se stabileste in corelatie cu planul de plantare sau invers. pot deteriora canalizarea apelor pluviale si a celor uzate. in situatii obligate. la randul lor. este adesea costisitoare. in foarte multe cazuri. tehnice ale unui program se imbina cu cele economice. realizate din materiale adecvate si cu finisaje superioare. constructii ornamentale mai numeroase. alegerea si amplasarea vegetatie se adapteaza in functie de retelele subterane. Solutiile peisagistice. vegetatie condusa in foarme geometrice etc. aspecte care se intrepatrund cu organizarea compozitionala si cu rezolvarile tehnice. fie sunt recent descoperite si introdu-se in patrimoniul national de cultura si ~ 5 ~ . Principii Economice Aspectele funcionale. O compozitie arhitecturala chiar daca raspunde bine anumiort functii.

Universitar dr. dar si evolutia in timp a arborilor. in deosebi si a efectelor fizice ale acestora. realizare ambiantei peisagistice trebuie sa respecte si sa conserve aceste valori. Bibliografie: • Prof. Editura Cerest Bucuresti 2003 ~ 6 ~ . Astfel. Arhitectura peisagera. Ana.Felicia Iliescu.civilizatie. realizarea de accente volumetrice. deschiderea de perspective si vederi catre anumite elemente arhitecturaele. in priectarea plantatiilor se va avea in vedere nu numai incadrarea armonioasa a constructiilor. Acest deziderat implica atat abordarea compozitionala cat si solutii tehnice adecvate.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->