UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor Specializare masterat: Managementul Riscului în Afaceri Internaționale

PROIECT la Teoria Deciziei si Teoria Jocurilor ”Strategii si modele ale comportamentului decizional ”

Coordonator Conf.Univ.Dr. Sîrghi Nicoleta

Masteranzi Roman Alexandru-Robert Nincov Adina Perta Ioan Gabor Andreea

Timisoara
2012
1

in aceasta etapa se identifica existenta unei probleme. 2 .  Clasificarea problemei. in scopul identificarii cauzelor care au dus la o anumita situatie precum si consecintele acesteia. are drept efect imbunatatirea comunicarii intre diversi factori de decizie. De asemenea trebuie desemnate in mod clar persoana sau persoanele care raspund de problema respectiva. o problema exista in organizatie doar daca aceasta are capacitatea de a o rezolva. daca este posibila. Aspecte generale. Decizia este rezultatul prelucrarii informatiilor de catre o persoana sau un grup de persoane. acesta fiind un continuu proces rational de elaborare a deciziilor. 2 Strategii ale comportamentului decizional. 3 Modele ale comportamentului decizional. Cap. Cap.  Stabilirea responsabilitatilor pentru problema respectiva.  Descompunerea problemei in subprobleme. Decizia reprezinta componenta esentiala a procesului de management. In aceasta etapa se analizeaza problemele care apar in organizatie.Cap. reprezentand esenta functiei de conducere. Cap. precum si identificarea momentului care impune luarea deciziei. Aspecte generale. structurat in trei etape principale: 1) Informarea care implica identificarea si formularea problemei. in aceasta etapa are loc conceptualizarea problemei in scopul de a o incadra intr-o anumita categorie pentru a o putea aborda printr-o metoda standard. Elaborarea deciziilor reprezinta un proces continuu de corelare si armonizare a obiectivelor cu resursele. Masurarea acestui nivel si construirea unui model se bazeaza pe date. Existenta unei probleme poate fi determinata prin analizarea nivelului productivitatii organizatiei. simptomele acesteia si contextei. Informarea generala cuprinde mai multe activitati:  Identificarea problemei. 1 Elaborarea deciziilor. 1 Elaborarea deciziilor. colectiile de date si previziunile acestora reprezinta unul dintre cele mai dificile elemente ale analizei.

in identificarea actiunilor posibile. Suportul software . O parte importanta a acestui proces o reprezinta generarea actiunilor posibile. respectiv formularea si dezvoltarea alternativelor. testarea si validarea acestuia. In aceasta etapa se stabilesc diversele modalitati de actiune pentru rezolvarea problemei definite anterior. descriptiv. Modelarea implica conceptualizarea problemei si abstractizarea ei in expresii cantitative si/sau calitative. Alegerea unui criteriu de selectie exprima modalitatea in care sunt stabilite si integrate in model obiectivele procesului decizional. in analiza criteriilor de alegere a acestora si in previzionarea consecintelor se pot utiliza modele standard furnizate de un SIAD. Multe dintre tehnologiile informationale destinate asistarii decizei isi pot dovedii utilitatea in aceasta etapa. munca multa si intuitie. In modelele de optimizare aceasta generare se realizeaza automat. dar pentru cele mai multe situatii generarea de face manual necesitand timp mult. trebuie sa aiba capacitatea de a prelua si de a interpreta informatiile externe si interne. 2) Proiectarea (conceptia). dar se pot utiliza alternative de genul euristicilor. in cazul problemelor complexe este necesara expertiza care poate fi furnizata de catreo persoana. Exista doua principii de alegere:   normativ.un sistem informatic de asistare a deciziei in acesta etapa de informare generala. un produs soft "brainstorming" sau un sistem expert. Daca identificarea celor 3 . Pentru a evalua si compara diferite alternative este necesara previzionarea rezultatelor fiecarei alternative in parte. presupune analiza directiilor posibile de actiune. Acest lucru implica realizarea unui model pentru adoptarea deciziei. acest proces mai este cunoscut si sub denumirea de optimizare. descriu o situatie reala si sunt utile pentru a analiza consecintele diverselor actiuni in functie anumite ipoteze. Daca solutiile alternative pentru problemele structurate se pot obtine cu ajutorul unor modele standard. stabilirea obiectivelor. alternativa aleasa este cea mai buna din toate alternativele posibile. Suportul software .

 Metode exhaustive (blind search) presupune inspectarea tuturor cailor de actiune posibile pentru atingerea scopului urmarit. Alegerea este etapa cea mai importanta. in functie de criteriul de selectie si de modelul decizional adoptat. 3) Selectia/evaluarea presupune alegerea alternativei de actiune prin evaluare. pentru ca aici se concretizeaza rezultatele etapelor anterioare: decidentul alege practic o actiune din mai multe posibile.  Suportul software .mai bune optiuni implica utilizarea unui "brainstorming". deciziile se clasifica in:  Decizii strategice. se aplica in general problemelor structurale aflate la nivel tactic sau operational. In cadrul acestor metode se utilizeaza algoritmi in scopul sporirii eficientei cautarii celei mai bune solutii. se pot identifica mai multe tipuri de metode de cautare:  Metode analitice utilizeaza formule matematice pentru a obtine o solutie optima. in urma caruia se alege solutia optima insa posibilitatile de cautare sunt limitate. In functie de criteriile care stau la baza acestei alegeri. Una dintre principalele decizii la acest nivel o reprezinta anticiparea viitorului organizatiei si a mediului in care va functiona. se realizeaza analiza de senzitivitate. sunt acele decizii care determinaa obiectivele. se pot utiliza cu succes sistemele de asistare a deciziei de grup (SADG). Clasificarea deciziilor se poate face dupa mai multe criterii: a) In functie de nivelul decizional. Indiferent de metoda de cautare a caii de actiune ce trebuie urmata. In aceasta etapa se cauta cea mai buna actiune de adoptat din mai multe actiuni posibile pentru rezolvarea unei probleme. prin modelele ce ajutorul carora de identifica rapid solutia optima. Este un proces neghidat. resursele si politicile organizatiei. un sistem expert poate analiza oportunitatea anumitor actiuni si poate recomanda diverse scenarii. ea trebuie sa fie cuplata cu evaluarea rezultatelor ce corespund solutiei respective. De asemenea.sistemele informatice de asistare a deciziei pot oferi un real suport in aceasta faza. 4 .

sunt legate de evaluarea ideilor privind noi produse si servicii.de control managerial. iar problema care apare este noua sau foarte complexa (ex. experienta. dezvoltarea unui nou produs pe piata. nu sunt noi de fiecare data cand apar.A. Decizii tactice . b) decizii neplanificate – acestea sunt neprogramate. cu caracter inovator si deseori atipice. Sunt decizii importante. metodelor de comunicare a noilor cunostinte si de difuzare a informatiilor in organizatie. b) In functie de gradul de structurare al acestora. aceste decizii sunt legate de urmarirea eficientei si a eficacitatii cu care sunt utilizate resursele. O problema este neprogramabila atunci cand elementele deciziei sunt mai mult calitative. sunt prezente in situatii de rutina. scopurile si obiectivele nu sunt precise si nu exista un algoritm de rezolvare cunoscut.de control operational. Simon. Conform teoriei lui H. competente. situatii repetitive (necesita cunostinte. sunt acele decizii care determina modalitatile in care se executa sarcinile stabilite la niveluri superioare. O problema este semistructurala atunci cand decizia are elemente predominant cantitative iar obiectivele si scopurile nu 141e45b sunt precise si procedura algoritmica de rezolvare nu acopera in totalitate elementele problemei. precum si eficienta unor unitati operationale.  Decizii semistructurale. Decizii privind cunostintele. sunt acele decizii de rutina pentru adoptarea carora exista proceduri prestabilite. deciziile se pot clasifica in:  Decizii structurate (programabile). se reliefeaza doua tipuri opuse de decizie: a) deciziei planificate – acestea sunt programate. reduceri substantiale de personal. neexistand proceduri prestabilite pentru adoptarea lor. lansarea unei linii de 5 .  Decizii nestructurate (neprogramabile). Ele intervin atunci cand exista un proces cunoscut si explicit care permite prelucrarea informatiilor de intrare pentru alegerea alternativelor.   Decizii operationale . sunt acele decizii care fac apel la judecata si intuitia decidentului in definirea problemei respective. au proceduri clare pentru rezolvarea problemelor). nu exista metode si tehnici de pentru rezolvarea problemelor. intuitie). sunt acele decizii in adoptarea carora se poate apela doar partial la proceduri cunoscute.

Modelul structurarii situatiei decizionale este prezentat in tabelul 1. „are loc o revolutie completa a tehnicilor decizionale”. Tabelul 1 Modelul situatiei decizionale Situatia decizionala Probabilitate realizare obiectivelor De certitudine De incertitudine De risc maxima mare redusa Maxim Mediu inexistent Precisa Aproximativa nesigura de Controlul a variabilelor Anticiparea evolutiei Pentru evaluarea primara a situatiei decizionale sunt utile urmatoarele intrebari: a) Decizia este de rutina sau nu? b) Care este perceptia autoritatii formale in organizatie? c) Procesul recunoscut de luare a deciziei este colectiv sau individual? d) Care este prioritatea in luarea deciziei asupra aspectului A fata de aspectul B? e) Cat timp este necesar pentru implementarea deciziei? f) Se poate stabili un mecanism pentru a preintampina deciziile predictibile? g) Care este riscul asumat in procesul elaborarii deciziei? 6 . etc). a cercetarilor operationale. Astfel. Astfel.A. Simon considera ca. datorita dezvoltarii tehnicilor de calcul. dupa cel de .productie. situatia decizionala poate fi caracterizata in functie de gradul de incertitudine al consecintelor fiecarei alternative formulate. etc. H.al doilea razboi mondial. analizei matematice. cu cat un manager se situeaza mai sus in ierarhia decizionala cu atat este mai semnificativa abilitatea sa de a lua decizii neprogramate.

Vroom a demonstrat ca procesul de elaborare a deciziilor creeaza efecte pozitive asupra atitudinilor si motivatiilor. Modelul Victor H. Vroom Victor H. 3. 7 . . 3 Modele decizionale 3.h) Care este riscul influentelor externe? i) Controlul implementarii deciziei este scazut sau ridicat? Cap. Impactul Nu sunt influentate de oportunitatile participarii la elaborarea deciziilor.persoane dependente. Tabelul 2 Tendinte ale personalitatii . constientizand faptul ca.2. Jucatorii aplica strategii de genul:   Superiorii aplica strategii de tipul „divide si vei conduce”. Jocul se stabileste intre diferite categorii de participanti. in care isi dezvolta actiunile in viziunea proprie. Modelul Michel Crozier – prezinta organizatiile industriale ca pe o retea sau un ansamblu de jocuri de putere. diferite departamente. Subordonatii aplica strategia defensiva pentru a-si proteja gradele de libertate. manageri si muncitori. stabilitatea organizatiei este necesara pentru ca jocul sa poate continua. Jocurile propaga si directioneaza relatiile de forta care stabilesc pozitiile si relatiile de cooperare. Jucatorii isi cunosc limitele si incearca sa obtina cat mai multe avantaje dintr-o strategie stabilita. etc.persoane autoritare. care pot fi: superiori si subordonati.1. intensitatea efectelor obtinandu-se in functie de personalitatea participantilor (tabelul 2). prin constientizarea gradelor de libertate in raport cu constrangerile la care fac fata persoanele.

bazandu-va pe informatia Autocratic pe care o detineti in acel moment. insistand asupra faptului ca „este mult mai corecta notiunea de situatii participative si autocratice decat cea de manageri de tip participativ sau autocrat”. Dezbateti problema cu subordonatii mai importanti. Culegeti informatia necesara de la subordonati. . fara a organiza o intrunire in mod special. Vroom concluzioneaza ca toti managerii trebuie sa poata opera cu orice tip de decizie in functie de circumstantele create.Yetton si A. a elaborat un model privind elaborarea deciziilor manageriale.devin puternic motivate adoptand atitudini pozitive. Rezolvati problema sau elaborati singur decizia.persoane independente. categorisind diferitele grade de implicare a subordonatilor si impartind procesul decizional in trei feluri. pentru a deminstra ca sunt rationali si eficienti.W. Rolul subordonatilor este de a furniza informatii si nu de a evalua solutii. impreuna cu P. pe parcursul culegerii informatiilor. Consultativ. Coonform acestui model. In cazul participarii la elaborarea deciziei: . Autocratic Le puteti formula sau nu problema subordonatilor. Vroom. astfel:    Autocratic. Jago. obtinand sugestii si Cosultativ pareri. Victor H. urmand sa decideti singur..G. Vroom considera cinci stiluri decizionale prezentate in tabelul de mai jos: Tabelul 3 Stil decizional Tipul stilului 1. 3.tintesc performantele. Victor H. Victor H. De grup. . 2. Elaborati singur decizia 8 .persoane cu tendinte egalitariste.

persoane) grup (cel doua Modelul lui Vroom este structurat pe mai multe niveluri logice. Dezbateti problema in grup cu subordonatii. Identificati si evaluati De impreuna alternativele pentru atingerea consensului cu privire la solutiile putin finale. in care managerul are posibilitatea stabilirii stilului decizional. 4. potrivit situatiei cu care se confrunta. Dezbateti problema in grup cu subordonatii. Rolul managerului este mai mult de moderator. Decizia finala este luata de catre manager. cumuland ideile si sugestiile Consultativ lor. 5. exista certitudinea acceptarii ei de catre subordonati? F) Subordonatii impartasesc obiectivele organizationale atinse prin rezolvarea acestei pprobleme? G) Exista riscul unui conflict intre subordonati in cazul acceptarii unei solutii? 9 .care reflecta sau nu opiniile subordonatilor. putand reflecta sau nu influenta subordonatilor. dupa cum urmeaza: A) Exista argumente care demonstreaza ca o anumita solutie este mai rationala decat alta? B) Exista suficiente informatii pentru a lua o decizie de calitate? C) Problema este structurata? D) Este necesar ca decizia sa fie accceptata de subordonati pentru ca implementarea ei sa fie eficienta? E) Daca decizia va fi luata in mod individual.

10 .

11 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful