You are on page 1of 8

Yahoo!My Yahoo!MailMore Yahoo! ServicesNewsSportsFinanceEntertainmentMake Y!

My
HomepageGet Yahoo! ToolbarAccount OptionsHi,
shila107ProfileContactsApplicationsAccount InfoYou are signed in as:
shila107dinSign OutAll-New MailHelpHelpTutorialsBlogYahoo! Searchweb search
Mail| Contacts| Calendar| Notepad Mail Plus - Options Check MailCompose Search
Mail: Search MailSearch the Web

Vote in our
Heisman poll

Folders[Add - Edit]
Inbox (22) Draft Sent Bulk[Empty] Trash[Empty]
Search Shortcuts
My Photos My Attachments
Watch new movie
premiere videos
Try Sally�s Salon
game for free
See Today's Top
Music Videos
Find Deals on
Fashion
Previous | Next | Back to Messages
DeleteReplyForwardSpamMove...
Printable View This message is not flagged. [ Flag Message - Mark as Unread ]

Date: Mon, 29 Dec 2008 13:27:53 +0800 (SGT)
From: "Zaiton Ismail" <zismail28@yahoo.com.my> View Contact Details Add Mobile
Alert
Yahoo! DomainKeys has confirmed that this message was sent by yahoo.com.my. Learn
more
Subject: Fw: AMALAN BULAN MUHARAM
To: "shila safardin null" <shila107din@yahoo.com>

----- Mesej Dikirim Lanjut ----
Daripada: fendi taib <fendipg@yahoo.com.my>
Kepada: Zaiton Ismail <zismail28@yahoo.com.my>
Dihantar: Rabu, 24 Disember, 2008 3:58:31
Subjek: Fw: AMALAN BULAN MUHARAM

A'kum,

10 muharam, berapa hari bulan?

Klu abang dekat sini lagi,cuba buat macam kat bawah ni......utk anak-anak...

wasalam.....

----- Mesej Dikirim Lanjut ----
Daripada: Md Nizar Md Yusof <mdnizar@titangroup.com>

com>. nurulhuda@ramunia.my. . Mas <shima_hra@myjaring.com. Fazlin Bin Md Yusuf <fazlin@titangroup.jerret@gmail. jeff jerret <jeff. azuandyaradi@yahoo. Yahya Yon <ahmadyonyahya@yahoo.com>. kamazan@johorport.uk>.com.co.com>.my. mzani. Allah akan mengangkat darjat kita.com> Dihantar: Rabu. Menyapu kepala anak yatim.com.com.net>. Apabila masuk waktu Maghrib hari terakhir bulan Zulhijjah (Allah akan mengutuskan dua malaikat agar kita terpelihara dari melakukan maksiat) 1 – 10 Muharram adalah disunatkan berpuasa. Puasa sunat pada hari 9 Muharram (Tasua’) dan 10 Muharram (Asyura) Pahalanya adalah seperti 10 ribu kali mengerjakan haji dan 10 ribu kali mengerjakan umrah. 4.Kepada: azam@tlp.amattusin@simedarby. Rahmat <jeffri@idemitsu. razak4657@yahoo.com.com. 24 Disember.com. hairul@bmm.com. Selepas waktu Asar hari yang ke 9 Muharram Ambil satu bekas yang berisi air dan dibacakan surah Al-Fatihah sebanyak 7 kali (Apabila sampai bacaan kita pada ayat “Iyya kanak budu” kita berdoa di dalam hati tentang hajat kita – terutamanya untuk anak-anak.my.com. fendi taib <fendipg@yahoo. Caranya ialah dari bahagian belakang kepala ke hadapan. rosalim_2005@yahoo. 2.com. 2008 3:25:09 Subjek: FW: AMALAN BULAN MUHARAM -------------------------------------------------------------------------------- AMALAN DI BULAN MUHARRAM Baca doa akhir tahun – Selepas waktu Asar hari terakhir bulan Zulhijjah (Allah akan ampunkan segala dosa-dosa yang lalu) Baca doa awal tahun . Bahrin Bujang <bahrinb@titangroup. siti anusya mohd ali <sya_noni88@yahoo.my. 16 perkara yang sunat dilakukan pada hari yang ke 10 Muharram 1. ismizulkhairi@yahoo.my>.com>. Memberi makan kepada orang yang berpuasa. lan_cm74@yahoo. Hashim Osman <hbohashim@gmail. Jeffri Bin.au.my>.com. Kemudian air tersebut disapukan ke muka anak-anak ataupun diberi minum. 3. Pahalanya adalah sama seperti memberi makan kepada semua umat Muhammad.com.

Bercelak mata – Boleh menghindarkan dari sakit mata 10.a berkata: Nabi SAW. 15. dan 10. 13. Melebihkan perbelanjaan dari hari biasa/Meluaskan nafkah keluarga. Allah akan menggandakan pahala 1 kepada 700. 7. 000 orang Haji dan Umrah. Allah akan mengampunkan dosa 50 tahun yang lalu. Sembahyang sunat 4 rakaat – 2 salam (2 rakaat x 2) (Sahaja aku sembahyang sunat mutlak 2 rakaat kerana Allah Taala) Baca surah Al-Ikhlas 15 kali bagi 1 rakaat. dan siapa yang mengusap kepala anak yatim pada hari Assyuuraa'. 6. 000 orang mati syahid. Membaca surah Al-Ikhlas sebanyak 1 ribu kali. Menziarahi rumah orang alim. bersabda yang bermaksud.000 malaikat. 16. maka Allah akan memberikan kepadanya pahala 10. Beri makan/pakaian kepada fakir miskin. Amalan Pada 30 Zulhijjah & 1 Muharram. nikmal maula wanikmalnasir) sebanyak 70 kali Fadhilat Bulan Muharram Amalan pada 1 hingga 10 Muharram 1. 9. maka seoleh-oleh memberi buka puasa semua umat Muhammad SAW. Abul-Laits Asssamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Ibnu Abbas r. Menziarahi orang sakit. dan mengenyangkan perut . 14. dan barangsiapa yang puasa pada hari Assyuuraa'. Dan barangsiapa yang memberi buka puasa orang mukmin yang berpuasa pada hari Assyuuraa'. maka Allah akan menaikkan dengan rambut satu darjat. Allah akan memandang dengan belas kasihan. Allah akan menghilangkan penyakit-penyakit/jauhkan dari penyakit. 16. maka akan diberikan pahala 10.5. Kelebihan & Amalan pada Hari Assyuuraa' 2. Mengerat kuku 12. Menziarahi kaum keluarga 11. Barangsiapa yang berpuasa pada hari Assyuuraa' yakni 10 Muharram. Allah akan beri balasan 70 kali ganda semasa di dalam syurga. Sama seperti kita menziarahi seluruh anak Adam 8. Banyakkan bersedekah. Berzikir (Hasbi Allahu wanikmalwakil. Mandi sunat.

maka tanya kepada mereka tentang itu. Dan ia pula hari turunnya Nabi Nuh dari perahunya. Allah menerima taubat Nabi Daud a. Bulan Rejab.. 6. dan Bani Israil. Allah mengangkat Nabi Isa a. Allah mengeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan 10. baru hijrah ke Madinah. Hari Assyuuraa' ialah hari diterimanya taubatnya Nabi Adam. 5.a. 2. dan menenggelamkan Fir'aun pada hari Assyuuraa'. Maka kami puasa kerana mengagungkan hari ini". Sufyan berkata. menyuruh sahabat supaya berpuasa. . dan menyembuhkan bala Nabi Ayyub pada hari Assyuuraa' dan Allah memberi taubat kepada Adam pada hari Assyuuraa'.s. berkata. · 1. Said bin Jubair dari Ibn Abbas r. ke langit 7. dan ia pula hari tenggelamnya Fir'aun dan terbelahnya laut bagi Nabi Musa a. Ada lain pendapat yang mengatakan hari Assyuuraa' kerana Allah telah memuliakan pada Nabi- nabi dengan sepuluh kehormatan.mereka. · 1. "Kami lebih layak mengikuti jejak Musa dari kamu". Ya.. Jawab Rasulullah: Benar!. Sahabat bertanya. Nabi Ibrahim a. Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Muhammad bin Maisarah berkata. dan menjadikan Adam juga Hawa pada hari Assyuuraa'. Dinamakan Assyuuraa' kerana ia jatuh pada sepuluh bulan Muharram. Semua ini terjadi pada hari Assyuuraa' . engkau berpuasalah pada hari Assyuuraa'.s.s.s. Ketika Nabi SAW.s. Allah telah menerima taubat Nabi Adam a. Bahawa siapa yang melapangkan pada keluarganya pada hari Assyuuraa'.s. Allah menenggelamkan Fir'aun 9. Maka mereka berpuasa. Allah menyelamatkan Nabi Musa a. 4.s dilahirkan pada hari Assyuuraa' dan diangkatkan sebagai kholilulLah juga diselamatkan dari api. maka Nabi SAW.s. Allah menjadikannya sebagai kemuliaan nagi umat ini dan melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan umat-umat ini atas lain- lain umat. kerana itu jika dapat. Allah menaikkan darjat Nabi Idris a. 8. maka Allah akan meluaskan rezekinya sepanjang tahun itu. Telah kami cuba. dan diampunkan dosa Nabi Daud pada hari Assyuuraa'. dan Allah menyelamatkan dari api neraka pada hari Assyuuraa'.s. 3. mendapatkan kaum Yahudi puasa pada hari Assyuuraa'. Hari berlabuhnya perahu Nabi Nuh a. Jawab mereka. Rasulullah. dari Bani Israil terhadap Fir'aun dan kaumnya. dinamakan hari Assyuuraa' kerana ia kesepuluh dari kemulian-kemulian yang diberikan Allah pada umat ini. "Hari itu Allah memenangkan Nabi Musa a. maka rasakan kebenarannya. Allah mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman a. Maka ia berpuasa syukur. dan akan terjadi Qiyamat pada hari Assyuuraa' Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Ikrimah berkata. Abul Laits berkata. · Allah telah menjadikan langit dan bumi pada hari Assyuuraa'. dan menjadikan Syurga serta memasukkan Adam di syurga pada hari Assyuuraa'.s. Allah telah melebihkan hari Assyuuraa' dari lain-lain hari. Maka sabda Nabi SAW. Sebahagian lain berpendapat. dan juga kembalinya kerajaan Nabi Sulaiman pada hari Assyuuraa'.

Moga tahun ini akan lebih baik dari tahun yang lepas dalam kontek kita mendekat diri dengan sumber segala kekuatan. katanya Rasulullah s. Kemudian Nabi ditanya pula tentang puasa hari asyura. Ambiya.w.a. Hari Arafah yang dosanya dapat menebuskan dosa dua tahun. Pada hari ini Allah melepaskan Bani Israil dari musuh mereka. 2. . ditanya orang tentang puasa hari arafah. "Seutama-utama puasa sesudah puasa bulan Ramadan ialah puasa bulan Muharram dan seutama-utama solat sesudah solat fardu ialah solat malam". atas semua Nabi. Lailatul qadr yang terlebih baik dari seribu bulan yang lain. Sila klik di sini untuk melihat doa tersebut. Semoga diberkati Dibawah ini ada beberapa hadith dan nota-nota yang baik yang dapat dikutip buat renungan dan panduan kita bersama.a.. Jawab mereka. Amalan Pada Akhir Tahun dan 1 Muharram. katanya "Biasanya orang Quraisy pada masa jahiliah berpuasa pada hari asyura dan Nabi s. Jawab baginda. kasih sayang dan kebahagiaan yaitu Allah SWT.(Sahih Bukhari) Rasulullah s. 4.a.a. 7. Sabda Nabi. tiba di Madinah. akan diberikan keselamatan dan pemeliharaan dari sebarang musibah dan kesempitan rezeki. Baginda juga berpuasa pada hari asyura dan menyuruh orang lain berpuasa juga". 8.. Bulan Sya'baan Allah melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Nabi Muhammad SAW. Catatan dan Kiriman seorang hamba Allah. bersabda.a.a. "Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu dan yang akan datang".w.a. pun berpuasa. Hari-hari sepuluh (1 hingga 10 Zulhijjah) iaitu hari-hari untuk berzikir kepada Allah. 3. katanya. 9. Sayugianya pada hari terakhir bulan Zulhijjah dan pada 1 Muhharam dibacakan doa- doa yang berikut. Siddiqin. Aulia Allah dan orang-orang Sholihin. Hari Jumaat yang termulia dari semua hari. kerana itu Nabi Musa berpuasa kerananya"." (Riwayat Albazzar) Dari Abu Qatadah Al-Anshari r. katanya Rasulullah s. Semoga Allah melimpahkan rezeki dan limpah kurniaNya untuk kita agar dapat mengamalkan dan memuliakan kedatangan awal Muharram di alaf baru ini dengan cara sambutan yang dulaksanakan oleh para Rasul. Hari Iedul Adha iaitu hari berqurban. 10. Dari Abu Hurairah r. Nabi pun bertanya. keindahan.2. ketika Nabi s.w. (Sahih Muslim) Abu Musa Al Madani meriwayatkan dari Ibnu Umar r. 5. 1. Dan masing-masing waktu yang tersebut itu ada kemuliaan dari Allah diberikan kepada umat ini untuk membersihkan dan menebus dosa-dosa mereka.a.(Sahih Muslim) Dari Aisyah r. Ketika Baginda tiba di Madinah. Insya Allah barangsiapa yang mengamalkannya. Bulan Ramadhan Allah melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Allah terhadap semua makhluk. Doa akhir tahun dan awal Muharram (Sila klik pada tempat ini untuk melihat doa tersebut) 2. "Barangsiapa yang berpuasa pada hari Asyura adalah seperti berpuasa setahun dan siapa yang bersedekah pada hari Asyura adalah bagiku bersedekah setahun. "semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu".Hari Assyuuraa' yang puasanya dapat menebus satu tahun dosa. "Hari ini ialah hari yang baik.a.w. "Hari apa ini ?". Sesudah selesai hendaklah dibacakan doa berikut sebanyak 3 kali. Hari Iedul Fitri sebagai hari pembalasan(penerimaan upah) 6. Oleh itu Nabi berpuasa dan menyuruh orang lain berpuasa pada hari asyura. Jawab baginda. Selepas sholat subuh pada 1 Muharram sayugianya dibacakan Ayatul Kursi sebanyak 360 kali dengan membaca isim Bismillahirrahmaa nirrahim pada setiap kali bacaan.a. bersabda. "Aku lebih berhak daripada kamu dengan Musa".w. (SahihMuslim) Dari Ibnu Abbas r. Baginda melihat orang yahudi berpuasa pada hari asyura.

bintang dan sebagainya pada 10 Muharram ALLAH menciptakan gunung-ganang pada 10 Muharram Diciptakan lautan pada 10 Muharram Diciptakan Qalam (pena untuk menulis amal manusia) pada 10 Muharram Diciptakan papan tulis (Luh Mahfuz) pada 10 Muharram Diciptakan Adam a. dan dikurniakan pahala 10 ribu syuhada' (mati syahid). Malam-malam ganjil pada 10 hari akhir Ramadhan (21. pada 10 Muharram Diangkat Isa a. pada 10 Muharram Dikeluarkan Idris a.s. 14 malam yang afdhal dihidupkan: · ." "Sesiapa yang berpuasa pada 10 Muharram maka ALLAH anugerahkan pahala 10 ribu ibadah para Malaikat. daripada tenggelam pada 10 Muharram . pada 10 Muharram Diselamatkan Ibrahim a.s. ke langit pada 10 Muharram Diterima taubat Adam a.: "Sesiapa yang berpuasa sehari dalam bulan Muharram maka baginya menyamai 30 hari berpuasa. pada 10 Muharram Diciptakan Arasy pada 10 Muharram Awal-awal hujan yang turun dari langit pada 10 Muharram Awal-awal rahmat diturunkan pada 10 Muharram Diselamatkan bahtera Nuh a. Malam 15 Rejab . Malam Awal Rejab . Malam Arafah .a." "Seafdhal-afdhal puasa selepas puasa Ramadhan ialah puasa dalam bulan Muharram dan seafdhal-afdhal solat selepas solat fardhu ialah solat pada 1/3 malam 10 Muharram" 3.s. Bertanya para sahabat : "Wahai Rasulullah ! Apakah kelebihan 10 Muharram berbanding dengan hari-hari yang lain ?" Sabdanya : o ALLAH menciptakan langit.Riwayat Al Baihaqi tambahan satu lagi bahan - NOTA KULIAH 1. Solat Tahajjud . Bersabda Rasulullah s.s." . dan dikurniakan pahala 10 ribu pahala Haji dan Umrah" "Sesiapa yang melapangkan kesempitan keluarganya pada 10 Muharram maka ALLAH melapangkan kesempitannya sepanjang tahun tersebut. 25. ke dalam syurga pada 10 Muharram Dilahirkan Ibrahim a. 27.s. pada 10 Muharram Dimasukkan Adam a. daripada perut ikan Nun pada 10 Muharram Disembuhkan penyakit Ayub a.s.w.s. dari sembelihan pada 10 Muharram Ditenggelamkan Fir'aun pada 10 Muharram Diampunkan dosa Daud a.s.s. pada 10 Muharram Dianugerahkan tahta kerajaan kepada Sulaiman a.s. Berkata para ulama' salaf."Berpuasa kamu pada hari ke sembilan dan sepuluh Muharam dan jangan meniru cara orang-orang Yahudi. Malam 15 Sya'ban . Solat Hajat . Solat Sunat Taubat b) Membaca Al-Quran c) Zikir 2.s.s. Malam 10 Muharram . 29) Amalan-amalan yang disunatkan pada malam tersebut: a) Qiamullail . Malam Awal Muharram . Malam 27 Rejab .s. pada 10 Muharram Dilahirkan Isa a. 23. dari api Namrud pada 10 Muharram Diselamatkan anaknya Ismail a. Malam dua hari raya (Malam 1 Syawal dan Malam 10 Zulhijjah) .

we do not accept liability for any such changes.0 terbaru hari ini! -------------------------------------------------------------------------------- Nama E-mel baru untuk anda! Dapatkan nama E-mel yang telah lama anda mahukan pada @ymail dan @rocketmail yang baru. Cepat sebelum orang lain mendapatkannya! DeleteReplyForwardSpamMove. or for their consequences. Cuba Yahoo! Messenger 9. -------------------------------------------------------------------------------- Tampilkan gaya anda dengan kulit hebat terkini. you should not copy.. might monitor your emails and their content. You should be aware. Emails are susceptible to corruption. that Titan Chemicals Corp.. disclose or use the information it contains. Please email the sender immediately and delete this message from your system. If you are not intended recipient. Previous | Next | Back to Messages Save Message Text | Full Headers Check MailCompose Search Mail: Search MailSearch the Web Move Options [New Folder] Forward Options As Inline Text As Attachment Reply Options Reply To Sender Reply To Everyone Address Book Shortcuts Add Contact Add Category View Contacts View Lists QuickBuilder Import Contacts Synchronize Addresses Options Addresses Help Calendar Shortcuts . distribute. Sebarang kesamaran dan kemusykilan sebaiknya dirujuk kepada mereka yang ahli dalam ilmu ini LAA HAULAWALA QUWWATAILLA BILLAH -------------------------------------------------------------------------------- This email is confidential and may contain legally privileged information. interception and unauthorized amendment. Bhd.

Add Event Add Task Add Birthday Day Week Month Year Event List Reminders Tasks Sharing Synchronize Calendar Options Calendar Help Notepad Shortcuts Add Note Add Folder View Notes Notepad Options Notepad Help Advanced Search Advanced Search Copyright � 1994-2009 Yahoo! Inc. All rights reserved. To learn more about how we use your information. Terms of Service - Guidelines NOTICE: We collect personal information on this site. see our Privacy Policy .