You are on page 1of 4

SZEGEDI TUDOMNYEGYETEM BUDAPEST MDIA INTZET

Mtyus Imre matyusimre@gmail.com http://matyusimre.extra.hu

Legutbbi mdosts: 2010-02-03, 09:38

Hypertext - 2009/2010-2
Kommunikci s Mdiatudomny Alapkpzs (BA) - Levelez / Intenzv tagozat

Kurzuslers

Kurzusinformcik
rarendi cm: Kommunikcis sznterek 2. - Hypertext Kurzus jellege: gyakorlat rtkels: gyakorlati jegy raszm: 12 ra Kredit: 1 kredit Oktat: Mtyus Imre rk idpontja: Februr 3. (szerda) 14:15-17:30 Februr 10. (szerda) 14:15-17:30 Februr 17. (szerda) 14:15-17:30

A kurzus clja
A kurzus alapvet clja, hogy a hallgatk minl aktvabb bevonsval megvitasson olyan, az informcis trsadalom elssorban pedig az infokommunikcis technolgik - mkdshez kapcsold krdseket, jelensgeket, melyek mind a mdia gyakorlati, mind a trsadalomtudomnyok elmleti szempontjaibl relevnsnak rtkelhetk. A kurzus sorn tbbek kztt olyan tmakrk trgyalsra nylik lehetsg, mint az j mdia ltal felvetett problmk, a felhasznl oldali tartalomszolgltats, a kzssgi mdia (social media), vagy a mindennapi letben, illetve a (kommunikci- s mdia-) oktatsban jelentkez informcis kihvsok.

A kurzus menete
A hallgatknak minden alkalomra nllan el kell vgeznik bizonyos feladatokat (ez adott esetben lehet valamilyen forrs nll feldolgozsa, video elads megtekintse, nll anyaggyjts, stb.). Emellett az egyes rkon zajl beszlgetsekben aktvan rszt kell vennik. A kurzus egy rvid, szemlyes reflexikbl sszelltott essz benyjtsval zrul.

1/4

Hypertext - 2009/2010-2

Kurzuslers

Jelenlt
A kurzus gyakorlati jellegbl addan az rai jelenlt ktelez (kivtel alternatv teljests [lsd: rtkels] esetn). A hatlyos Tanulmnyi s Vizsgaszablyzat, valamint a BTK Tanulmnyi gyrendje alapjn a flv sorn 1 hinyzsra van lehetsg.

Tervezett tematika

Februr 3. - ramegbeszls, kurzuslers ismertetse; A korai hacker (illetve hippi) kultra hatsa a szemlyi szmtstechnikra Februr 9. - Felnvekv genercik az informcis trsadalomban. Az rra el kell olvasni a kvetkez cikkeket: - Z. Karvalics Lszl: Az iskola az informcis trsadalomban. online: http://www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=nyitott-07-karvalics-iskola - Beszlgets az informcis s/vagy tanul trsadalomrl. online: http://www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=1998-05-tk-schuttler-beszelgetes Februr 16. - Informci, hozzfrs, trsadalmi szoftverek, kzssgi mdia a kommunikci- s mdiaoktatsban Az rra el kell olvasni a kvetkez cikkeket: - Kzssgi Mdia MA szak. online: http://tsabeeka.wamma.hu/2009/03/31/kozossegi-media-ma-szak/ - Kis Gzn, okleveles nek-zene-kzssgi web szakos tanr. online: http://tsabeeka.wamma.hu/2009/03/26/kis-gezane-okleveles-enek-zene-kozossegiweb-szakos-tanar/ - Diploma a kzssgi portlokbl. online: http://www.sg.hu/cikkek/66526/diploma_a_kozossegi_portalokbol

rtkels
Alaprtelmezett teljests
Az alaprtelmezett teljests felttelei:

Rendszeres s aktv rai rszvtel. (A hallgattl a puszta jelenlten tl elvrhat, hogy rszt vegyen az egyes tmkrl folytatott rai vitkban.) rai feladatok elksztse. A hallgatnak rrl-rra el kell olvasnia a feldolgozsra kijellt cikkeket. Miniessz benyjtsa. A hallgatnak a flv vgre el kell ksztenie egy minimum 1200 szavas miniesszt. A miniessznek a hallgat sajt tapasztalatait, az rn elhangzottakkal kapcsolatos reflexiit, kritikit kell tartalmaznia. A dolgozat

2/4

Hypertext - 2009/2010-2

Kurzuslers

megrshoz szabadon felhasznlhatak kls forrsok mindaddig, mg azok hasznlatt a hallgat pontosan, s kvetkezetesen jelzi (rtsd: idzetek, parafrziksok forrsnak pontos hivatkozsa + felhasznlt irodalom lista, ami nem szmt bele a dolgozat terjedelmbe). A miniesszket valamilyen elterjedt dokumentumformtumban (DOC/RTF/ODT/PDF), csatolt fjlknt, e-mailben kell elkldeni a matyusimre@gmail.com cmre. A dolgozatok benyjtsnak legvgs hatrideje mjus 10. jfl. (Minden egyes megkezdett nap csszs -1 jegyet jelent, a mjus 13. utn rkez dolgozatok pedig automatikusan elgtelenre lesznek rtkelve.)

Alternatv teljests
Az alternatv teljestshez a hallgatnak nem kell rszt vennie az rkon. Az rdemjegy ez esetben egy tematikus annotlt bibliogrfia elksztsvel s benyjtsval szerezhet meg. A feladatot valamilyen elterjedt dokumentumformtumban (DOC/RTF/ODT/PDF), csatolt fjlknt, e-mailben kell elkldeni a matyusimre@gmail.com cmre legksbb mjus 10. jflig! Az annotlt bibliogrfival kapcsolatos kvetelmnyek:

Meghatrozott tmakr. A bibliogrfit az albbiakban meghatrozott tmakrk valamelyikvel kapcsolatban kell elkszteni! Tartalom: az annotlt bibliogrfinak tartalmaznia kell 1) egy minimum 200 szavas bevezett, illetve 2) ngy szakirodalmi(!) forrs (knyv/folyirati cikk/tanulmny)1 feldolgozst egyenknt minimum 300 szban. (Knyvek esetben nem felttlenl az egsz knyvet, hanem az tmhoz kapcsold fejezet[ek] kell feldolgozni.) Ktelez elemek:

Bevezets: tartalmaznia kell az adott tmval kapcsolatos legfontosabb krdseket, a tma relevancijt, illetve a kivlasztott forrsanyagok felhasznlsnak indoklst. Milyen krdsekre, milyen megkzeltsekbl keres vlaszt a bibliogrfia sszellatja? Mirt fontosak az adott krdsek/problmk? Bibliogrfiai elem: minden elem lersnak tartalmaznia kell 1) az adott forrs pontos, felhasznlt irodalmi forrsmegjellst (MLA, vagy APA standradnak megfelelen); 2) a forrs tartalmnak rvid sszefoglalst, 3) az ltala felvetett legfontosabb krdseket, problmkat, az azokra adott vlaszokat; 4) az adott forrs gyakorlati hasznosthatsgt (mennyire felel meg a gyakorlatnak, milyen praktikus felhasznlsa lehet, mennyire vg egybe a sajt tapasztalatokkal?).

Vlaszthat tmk:

(Fels)oktats a XXI. szzadban;

1 Nem tartozik szakirodalmi forrsok kz: internetes, vagy nyomtatott magazinban, napilapban, hrportlon megjelent cikk, blog bejegyzs, illetve hagyomnyos, vagy digitlis enciklopdik cmszava! Az ilyen jelleg forrsok feldolgozsa nem kerl rtkelsre.

3/4

Hypertext - 2009/2010-2

Kurzuslers

Hacker kultra Az j mdia hatsai a felnvekv genercikra Kzssgek talakulsa, kommunikcija az infokommunikcis technolgik tkrben.

FONTOS! Brmely teljeststpus esetn a plgiumnak minsl szveg automatikusan elgtelen rdemjegyet eredmnyez.

Kapcsold anyagok
Bdi Zoltn (2004): A vilghl nyelve. Bp: Gondolat. Bdi Zoltn s Balzs Gza (szerk.) (2005): Az internetkorszak kommunikcija. Bp: Gondolat. Castells, Manuel (2001): Az Internet galaxis. Budapest: Network Twenty-one. Castells, Manuel (2005): Az informci kora Gazdasg, trsadalom s kultra I. ktet: A hlzati trsadalom kialakulsa. Bp: Gondolat Kiad. Castells, Manuel (2005): Az informci kora Gazdasg, trsadalom s kultra II. ktet: Az informcis korszak. Bp: Gondolat Kiad. Dessewffy Tibor (2004): A kocka el van veszve. Budapest: Gondolat. Halcsy Gbor et al. (szerk.)(2007): Hatalom a mobiltmegek kezben. j Mdia re:Mix 1. ktet. Budapest: Typotex. Janky Bla (2003.): Virtulis kzssg, trsadalmi szolidarits s a Vilghl. [online] Elrhet: http://www.bke.hu/szoc/doc/lengyel/ite2003/ite2_janky.pdf. Hozzfrs: 2010 janur 30. McQuail, Denis (2003): A tmegkommunikci elmlete. Budapest: Osiris. Szakadt Istvn (2007): Egyben az egsz egytl egyig.j Mdia re:Mix 2. ktet. Budapest: Typotex. Wallace, Patricia (2004): Az internet pszicholgija. Bp: Osiris.

Az oktat elrhetsge
E-mail: matyusimre@gmail.com

Fogadrk:

Virtulis fogadra (mrcius tl): szerda 16:00-17:00, GTalk / MSN a fenti e-mail cmmel

4/4