P. 1
BLOC 5- El cartílag

BLOC 5- El cartílag

|Views: 4|Likes:
Published by Ariadna Feliu

More info:

Published by: Ariadna Feliu on Jun 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/07/2013

pdf

text

original

BLOC 5: EL CARTÍLAG Components

Matriu extracel·lular

Substància fonamental amorfa

Col·làgena
Fibres

Cartílag Condroblasts Cèl·lules Condròcits

Elàstiques

Classificació  Hialí  Elàstic  Fibrós (fibrocartílag) Característiques El teixit cartilaginós és una varietat del teixit conjuntiu, que està format per cèl·lules allotjades en llacunes i una matriu extracel·lular sòlida. És un teixit flexible i que té una bona resistència a la compressió, avascular i sense innervació; envoltat per teixit connectiu dens (pericondri) que té el seu origen en el mesènquima. Histogènesi Les cèl·lules mesenquimàtiques es transformen en condroblasts, condensant-se en una regió anomenada centre de condrificació. Aquí és on es comença a sintetitzar la matriu cartilaginosa. D'aquesta forma les cèl·lules es van distanciant més i més a causa de l'existència d'aquesta matriu cartilaginosa, i queden allotjades en llacunes, una de les característiques bàsiques d'aquest teixit. Una vegada queden allotjades en aquestes llacunes, els condroblasts passen a denominar-se condròcits. El mesènquima perifèric es transforma, tanmateix, en el pericondri. Una vegada formada la placa cartilaginosa, aquesta segueix creixent. Els condroblasts mantenen la seva capacitat de divisió. Al dividir-se formen els grups isogènics. Succeeix que al sintetitzar menys components de matriu els condròcits, aquests quedaran menys distants els uns dels altres, i formaran grups isogènics. Aquests grups són fonamentals per al creixement intersticial de la placa de cartílag.

 Intersticial: Divisions successives de condròcits.Funcions  Resistència  Suport estructural dels teixits tous. Una capa interna i cel·lular condrogènica.  Revestiment de les superfícies articulars  Esmorteint els cops i facilitant el seu lliscament. així com fibroblasts. . Histogènesi i creixement  Centres de condrificació  Creixement intersticial 1 És una beina vascularitzada de teixit conjuntiu que recobreix les superfícies dels cartílags amb la finalitat de nodrir i fer créixer el teixit cartilaginós. Té dues capes:   Una capa externa fibrosa que conté fibres col·lagen tipus I. ja que aquest és avascular i sense innervació.  Esquelet embrionari i motlle del creixement dels ossos llargs Cèl·lules  Condroblasts: o Forma aplanada o Basòfil o Reticle endoplasmàtic abundant i Aparell de Golgi desenvolupat o Molts mitocondris o Vesícules de secreció o Grànuls de glicogen dispersos o Gotes de lípids o Petites prolongacions  Condròcits: o Llacunes o Forma arrodonida o Envoltats de matriu Funció: Produir. renovar i secretar la matriu extracel·lular Matriu extracel·lular  Fibres: o Col·lagen II o Elàstiques  Substància fonamental amorfa: o Proteoglicans i agregats:  GAG + proteïnes  Àcid hialurònic o Glicoproteïnes  Aigua de solvatació Creixement:  Aposicional: Matèria prima: capa condrogènica del pericondri1.

 No presenta pericondri. Degeneració: Menor que en el cartílag hialí. Constitució:  Condròcits en fileres allargades  Moltes fibres de col·lagen I  Fibres paral·leles o perpendiculars (segons la força que actua)  Substància fonamental escassa i limitada a la proximitat de les llacunes. Creixement: A partir de fibroblastos (cèl·lules mares) . Creixement aposicional Cartílag hialí Constitució  Substància fonamental amorfa  Col·lagen II  Presenta pericondri Degeneració: Calcificació de la matriu Regeneració: Dificultosa (pericondri) Localització: Esquelet embrionari i cartílag de creixement. Localització:  Orella  Epiglotis  Canals auditius Cartílag fibrós (fibrocartílag) Característiques del teixit connectiu dens i del cartílag hialí. Adult:  Cartílag costals  Nas  Laringe  Tràquea (anells incomplets)  Bronquis  Cartílag articular Cartílag articular  Sense pericondri  Creixement intersticial Cartílag elàstic (presència d’elastina) Constitució:  Similar al cartílag hialí  Fibres de col·lagen II  Xarxa de fibres elàstiques  Pericondri Creixement: Per aposició.

Localització:  Inserció de lligaments i tendons  Anell fibrós (disc intervertebrals): Impedeixen el desgast de l’ós vertebral.  Símfisis púbica Degeneració del cartílag Calcificació de la matriu:  Dipòsit de fosfat càlcic i formació de cristalls d’hidroxiapatita.  A partir del pericondri (cicatriu) . Malaltia Hèrnia de disc: Trencament de l’anell i pèrdua de nucli. Regeneració del cartílag  Escassa  Incompleta.  Augment del volum dels condròcits = Mort cel·lular.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->